10 червня 2024

Статті
Макрон йде ва-банк: навіщо він оголосив дострокові вибори та які ризики це несе Україні
Макрон стверджує, що хоче врятувати Францію та Європу від ультраправих. Але одночасно оголошує вибори, які спрощують їм прихід до влади.
Європа йде вправо. Що означають результати євровиборів та чому вони стали історичними
Ми отримаємо Європарламент, де праві партії усі разом, імовірно, матимуть більшість. Але чи це дійсно так погано для України, як дехто лякає?
Як швидко Україна рухається до ЄС? Сектори, що стали лідерами та аутсайдерами змін
Найбільший прогрес на шляху до євроінтеграції наприкінці минулого року показала сфера цифрової трансформації, найменший – соціальної політики та зайнятості.
Новини
22:00
Підполковнику в Австрії виписали штраф через надто довге волосся
Федеральне дисциплінарне відомство Австрії виписало 3000 євро штрафу підполковнику Збройних сил країни, який кілька разів порушив вимоги щодо довжини волосся військовослужбовців, які перебувають на службі.
21:45
Ізраїль оголосив демарш послу Словенії через визнання Палестини
Міністерство закордонних справ Ізраїлю 10 червня викликало посла Словенії Андрею Пуркарт Мартінес на знак протесту проти нещодавнього визнання держави Палестина словенською владою.
21:33
Чехія відкриє культурний центр на Тайвані
Чеський центр, який функціонує при Міністерстві закордонних справ країни та покликаний просувати її інтереси за кордоном, цього тижня відкриє представництво на Тайвані.
21:16
Росія виганяє австрійську журналістку
Міністерство закордонних справ Росії 10 червня оголосило про вислання з країни журналістки австрійського телеканалу ORF Марії Кніпс-Віттінг у відповідь на рішення Відня позбавити реєстрації пропагандиста агентства ТАСС.
ДайджестМакрон розпустив парламент, підсумки євровиборів, Польща змінює умови для українців: новини дня
21:03
Результати євровиборів в Австрії: ультраправі здобули перемогу
Згідно з остаточними результатами, ультраправа проросійська Партія свободи стала переможцем виборів до Європейського парламенту в Австрії.
21:00
23-й "Рамштайн" відбудеться в Брюсселі 13 червня
Чергове засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") відбудеться в очному форматі 13 червня в штаб-квартирі НАТО у Брюсселі.
20:50
У Латвії визначились зі своїм кандидатом до Єврокомісії
Урядова коаліція Латвії погодила кандидатуру Валдіса Домбровскіса – який уже обіймає посаду віцеголови Європейської комісії – на посаду єврокомісара від країни, формальне рішення очікується вже 11 червня.
20:37
Президентка Європарламенту переобралась на рідній Мальті з рекордним результатом
Президентка Європейського парламенту Роберта Метсола переобралась до цього органу на виборах на Мальті, отримавши найбільше голосів в історії євровиборів у цій країні.
20:29
Партнери Шольца по коаліції виступили проти дострокових виборів
Німецькі "Зелені", які входять до уряду канцлера Олафа Шольца, не вважають, що через погані результати партій коаліції потрібно оголошувати дострокові вибори.
20:22
У Швейцарії підтвердили участь майже 90 країн і організацій у саміті миру
Свою участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, який відбудеться 15-16 червня в місті Бюргеншток у Швейцарії, вже підтвердили майже 90 країн і міжнародних організацій.
20:10
Пов’язана з Ердоганом німецька партія не пройшла до Європарламенту
Новостворена німецька політична партія "Демократичний альянс за різноманітність і пробудження" (DAVA), яку підозрюють у зв'язках з турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоганом, не набрала достатньої кількості голосів на виборах до Європарламенту.
19:55
Прем'єр Чехії підозрює, що РФ стоїть за спробою підпалу автобусів у Празі
Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що Росія може стояти за спробою підпалу міських автобусів у Празі минулого тижня.
19:53
У Греції попередили про кількаденну теплову хвилю і ризики пожеж
Міністр цивільного захисту Греції Василіс Кікіліас заявив, що з вівторка, 11 червня, на країну чекає триденна теплова хвиля, під час якої температура становитиме понад 40 градусів за Цельсієм.
19:36
фотоУмєров обговорив із нідерландською колегою військову допомогу, зокрема F-16
Делегація на чолі з головою Міністерства оборони Нідерландів Кайсою Оллонгрен 10 червня зустрілась у Києві з українським міністром оборони Рустемом Умєровим і провела переговори щодо військового співробітництва.
19:28
В оточенні Макрона кажуть, що він підтримає переобрання фон дер Ляєн
Президент Франції Емманюель Макрон, як очікується, підтримає призначення голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн на другий термін за результатами виборів до Європарламенту.
19:24
ЗМІ: США розмірковують щодо односторонніх перемовин з ХАМАС про звільнення заручників
Сполучені Штати розглядають можливість проведення односторонніх переговорів з терористичними угрупованням ХАМАС щодо звільнення п'яти американських заручників, утримуваних в Газі, якщо переговори про припинення вогню за участю Ізраїлю зазнають невдачі.
19:10
У Польщі поки не бачать іноземного сліду у вибуху на збройовому заводі
Польський прем’єр-міністр Дональд Туск заявив, що наразі немає доказів причетності "зовнішніх сил" до вибуху на збройовому заводі Mesko, внаслідок якого загинула одна людина.
18:53
Шведський ультраправий депутат складає мандат через расистську пісню
Член парламенту Швеції від ультраправої партії "Шведські демократи" Давід Лонг подав у відставку після того, як під час кампанії на виборах до Європарламенту підспівував расистській пісні L'Amour Toujours.
18:51
Фінляндія заявила про порушення військовим літаком РФ її повітряного простору
Фінляндія заявила, що у понеділок російський військовий літак порушив її повітряний простір – це стало першим подібним випадком з моменту вступу країни до НАТО минулого року.
18:32
На референдумі в Словенії підтримали легалізацію канабісу та евтаназію
Більшість громадян Словенії на референдумах, які відбулись одночасно з виборами до Європейського парламенту в неділю, 9 червня, підтримали часткову легалізацію канабісу та асистований суїцид.
18:15
Президент Чехії: Цінності ЄС не зміняться після цих євровиборів
Президент Чехії Петр Павел прокоментував результати виборів до Європарламенту, де праві партії усі разом, імовірно, матимуть математичну більшість.
18:14
У німецькому Лімбургу на референдумі підтримали скручування шиї голубам
Більшість жителів міста Лімбург-ан-дер-Лан, що в німецькій федеральній землі Гессен, на референдумі підтримали скручування шиї частині голубів, які розвелись у населеному пункті.
Аналітика короткоЯкі наслідки для України несуть результати виборів до Європарламенту
17:58
фотоПрацівники суспільного мовника Словаччини страйкували проти втручання влади
Працівники словацького суспільного мовника RTVS 10 червня провели кількагодинний страйк на знак протесту проти планів уряду перезапустити його під новим керівництвом, побоюючись більшого контролю з боку влади.
17:54
У Латвії не виявили прямих спроб РФ втрутитись в євровибори
Служба державної безпеки (СДБ) Латвії не виявила прямих спроб Росії або інших країн втрутитися у вибори в Європарламент та вплинути на їхні результати в країні.
17:47
У Британії закликали здавати кров після масштабної кібератаки на лікарні
Національна служба охорони здоров'я Великої Британії (NHS) звернулася із закликом здати кров для лікарень через руйнівну кібератаку минулого тижня, яка призвела до скасування низки планових операцій.
17:32
Президент Польщі підписав зміни до закону про допомогу українським біженцям
Польський президент Анджей Дуда 10 червня підписав поправку до закону про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї країни, яка продовжує термін легального перебування українців у Польщі.
17:27
"Зелені" готові підтримати фон дер Ляєн на другий термін
Політичне об'єднання "Зелених" пропонує допомогу президенці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн переобратися на другий термін.
17:17
Уряд Польщі схвалив утворення тимчасової буферної зони на кордоні з Білоруссю
Польський уряд 10 червня підтримав пропозицію Міністерства внутрішніх справ і адміністрації про утворення тимчасової буферної зони на кордоні з Білоруссю, де почастішали напади на прикордонників.
17:06
Болгарія вперше імпортувала паливо для своєї АЕС зі США, а не Росії
Єдина в Болгарії атомна електростанція "Козлодуй" 10 червня почала використовувати в одному зі своїх реакторів атомне паливо, вироблене американською компанією Westinghouse, прагнучи зменшити залежність від російських енергоресурсів.
16:59
Блінкен прибув на Близький Схід для просування припинення вогню в Газі
Держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен прибув на Близький Схід у понеділок, сподіваючись домогтися припинення вогню в Газі, що минулого місяця запропонував президент США Джо Байден.
16:55
Віцепрем'єрка Іспанії йде з посади лідера своєї партії через провал на євровиборах
Друга віцеголова уряду Іспанії Йоланда Діас оголосила про відставку з посади голови своєї лівої партії Sumar після того, як вона зазнала поразки на виборах до Європейського парламенту 9 червня.
16:38
фотоГолова Міноборони Нідерландів несподівано прибула в Україну
Очільниця Міністерства оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен 10 червня прибула з неоголошеним візитом до Києва.
16:34
У Люксембурзі до Європарламенту вперше пройшли ультраправі
Ультраправа Альтернативна демократична партія реформ (ADR) у Люксембурзі вперше здобула достатньо голосів на виборах до Європейського парламенту, аби отримати представництво в цьому органі.
16:29
В уряді Німеччини закликали створити спецфонд для відновлення України
Міністерка розвитку у федеральному уряді Німеччини Свенья Шульце закликала об'єднати майбутню допомогу для відновлення України у спеціальний фонд поряд із федеральним бюджетом ФРН.
16:15
Словенці, румуни й хорвати в БіГ проголосували на євровиборах усупереч забороні
Громадяни Словенії, Румунії та Хорватії, які живуть у Боснії і Герцеговині, взяли участь у виборах до Європарламенту 9 червня попри те, що Рада міністрів конфедерації через позицію сербських урядовців не дала на це формального дозволу.
16:09
У Литві через нестачу поліціянтів пропонують доплату до 20 тисяч євро
Оскільки приблизно кожна п'ята посада поліціянта є вакантною, у Литві почали пропонувати одноразові виплати в розмірі від 5 тисяч євро.
16:00
США запускають у Варшаві ініціативу з протидії дезінформації в Україні
Центр глобальної взаємодії Державного департаменту США, відповідальний за розвінчування дезінформації, оголосив про запуск із Польщею ініціативи, покликаної допомогти Україні протистояти російським інформаційним атакам.
15:48
фотоУ пасажирського літака, який летів до Австрії, відірвало носа через град
Літак австрійської авіакомпанії Austrian Airlines, який прямував з Майорки до Відня, зазнав суттєвих пошкоджень у результаті граду.
15:41
Зеленський визначив склад делегації на конференцію з відновлення у Берліні
Президент України Володимир Зеленський визначив склад делегації, яка буде представляти державу на третій конференції з відновлення України, що розпочинається завтра у Берліні.
15:34
Швейцарія фіксує збільшення кібератак напередодні Саміту миру
Швейцарія зафіксувала збільшення кількості кібератак та дезінформації напередодні Саміту миру, який відбудеться 15-16 червня.
15:32
У Польщі видали європейський ордер на арешт екссудді, який утік до Білорусі
Окружний суд Варшави 10 червня видав європейський ордер на арешт 55-річного Томаша Шмідта – колишнього судді, який втік у Білорусь і заявив про "переслідування" з боку польської влади.
15:22
В уряді Німеччини кажуть, що відсутність Найєма не зашкодить конференції з відновлення
В уряді Німеччини вважають, що відсутність на конференції з відновлення у Берліні керівника Держагентства з відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма, який заявив про відставку з цієї посади, не має зашкодити заходу. 
15:19
Прем’єр Британії заперечив наміри йти у відставку перед достроковими виборами
Британський прем’єр-міністр Ріші Сунак заперечив плани йти у відставку на тлі чуток, що ширяться з наближенням дострокових парламентських виборів 4 липня, де його Консервативна партія може зазнати болючої поразки.
15:08
Прем’єрка Естонії: Якщо запропонують посаду топдипломата ЄС, серйозно розгляну її
Естонська прем’єр-міністерка Кая Каллас відмовилась підтверджувати, що їй пропонували обійняти посаду високого представника з питань зовнішньої політики та політики безпеки, але пообіцяла розглянути таку пропозицію, якщо вона буде.
15:06
Ультраправа проурядова партія Швеції зазнала поразки на євровиборах
Згідно з попередніми даними, ультраправа партія "Шведські демократи", на підтримку якої спирається правоцентристський уряд, посіла четверте місце на виборах до Європарламенту.
14:43
ЗМІ: Прем’єр Франції намагався відмовити Макрона від ризикованих дострокових виборів
Прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь намагався відмовити президента Емманюеля Макрона від неочікуваного для багатьох рішення про дострокові парламентські вибори, на яких правопопулістське "Національне об’єднання" може здобути перемогу.
14:31
Заарештовану в Угорщині італійку обрали депутаткою Європарламенту
Італійську антифашистську активістку Іларію Саліс, яка перебуває під домашнім арештом в Угорщині, обрали депутаткою Європарламенту.
14:05
Ув’язнений в Албанії етнічний грек пройшов до Європарламенту у складі партії з Греції
Етнічний грек Альфред Белері, який опинився за гратами в Албанії через звинувачення у нібито підкупі виборців під час місцевих виборів, пройшов до Європарламенту у складі партії з Греції.
Аналітика короткоУ яких сферах Україна має прискорити євроінтеграційні процеси
13:55
Мер Парижа не розуміє рішення Макрона призначити вибори за кілька днів до Олімпіади
Мер Парижа Анн Ідальго заявила, що їй "важко зрозуміти", чому президент Макрон вирішив призначити парламентські вибори всього за кілька тижнів до того, як місто прийматиме Олімпійські ігри.
13:40
Король Бельгії прийняв відставку прем’єра, починаються консультації про новий уряд
Король Бельгії прийняв відставку прем’єр-міністра Александра де Кроо, в країні починається процес консультацій щодо формування нового уряду.
13:37
Внаслідок вибуху на збройовому заводі у Польщі загинула людина
На збройовому заводі Mesko у Свентокшиському воєводстві на півдні Польщі пролунав потужний вибух, у результаті загинув 59-річний співробітник.
13:18
В уряді Німеччини не планують оголошувати дострокові вибори
В уряді Німеччини заявили, що не планують проведення дострокових парламентських виборів попри низькі результати коаліційних партій на виборах у Європарламент.
13:17
"АдН" не візьме у фракцію в Європарламенті свого скандального "першого номера"
Німецькі ультраправі "Альтернатива для Німеччини" вирішили не включати Максиміліана Кра у фракцію в Європарламенті через серію скандалів, у які він потрапив за останній час – попри те, що Кра був першим номером у списку.
12:52
"Альтернатива для Німеччини" тріумфувала на місцевих виборах на сході країни
Ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") здобула великі перемоги на місцевих виборах у східних федеральних землях, що пройшли у неділю.
12:42
У Чехії перемогу на євровиборах здобула популістська партія експрем'єра Бабіша
Партія колишнього прем’єр-міністра Чехії Андрея Бабіша виявилась переможцем виборів до Європарламенту, отримавши понад 26% голосів.
ВідеоПровал Орбана та успіх ультраправих: які наслідки виборів у ЄС для України
12:19
Прем’єр Баварії вимагає дострокових виборів у Німеччині після поразки коаліції Шольца
Лідер німецької консервативної партії ХСС і глава уряду Баварії Маркус Зьодер закликав до якнайшвидшого проведення дострокових національних парламентських виборів після провальних результатів лівоцентристської коаліції канцлера Олафа Шольца на виборах до Європарламенту.
12:12
Від Литви до Європарламенту знову проходять двоє відомих "адвокатів України"
Литовські євродепутати Андрюс Кубілюс та Пятрас Ауштрявічюс, які добре відомі як "друзі України", за результатами виборів збережуть свої місця у Європарламенті. 
12:05
Євровибори в Іспанії виграли правоцентристи, партія прем’єра – друга
Правоцентристська Народна партія Іспанії (PP) здобула перемогу на недільних виборах до Європарламенту, завдавши удару по уряду соціалістів на чолі з прем'єр-міністром Педро Санчесом.
11:50
Розвідка Британії: Рекрутинг РФ в Африці натякає на нестачу в'язнів для мобілізації
Британська розвідка вбачає у звістках про спроби Росії заманювати на війну проти України громадян країн Африки ознаку того, що Москва вже відчуває нестачу мобілізаційного ресурсу серед в’язнів – категорії, на яку раніше робили основну ставку, щоб зменшити суспільне невдоволення. 
11:37
Вибори в ЄС: Фон дер Ляєн прагне альянсу з проукраїнськими силами
Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, чия правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП) виграла вибори до Європарламенту, заявила, що прагне сформувати альянс із політичними силами, які є проєвропейськими та проукраїнськими.
11:26
У Фінляндії правопопулісти, які в урядовій коаліції, провалилися на євровиборах
Фінські правопопулісти, на відміну від тенденції у більшості країн ЄС, отримали вкрай неприємні для себе результати на виборах до Європарламенту – через рік після того, як мало не перемогли на національних виборах. 
11:09
54% французів підтримують розпуск парламенту Франції
Більшість французів підтримують розпуск Національних зборів Франції після провальних результатів президентських сил на виборах до Європейського парламенту.
10:45
Прем'єр Грузії, яка палить мости із Заходом та Україною, приїде на конференцію з відновлення
Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе візьме участь у конференції з відновлення України, яка відбудеться 11-12 червня у Берліні.
10:42
Росія надіслала Вірменії ноту протесту через візит її посла у Бучу
Росія надіслала Вірменії ноту протесту після того, як вірменський посол в Україні разом з вірменською делегацією приїхав на місце російських злочинів у Бучі на Київщині та передав Україні допомогу. 
10:26
фотоФранцузькі ультраправі хочуть висунути у прем’єри 28-річного Барделлу
Віцепрезидент французького ультраправого "Національного об'єднання", яке найчастіше асоціюють з його неформально лідеркою Марін Ле Пен, заявив у понеділок, що 28-річний лідер партії Жордан Барделла буде претендентом на посаду прем'єр-міністра на дострокових виборах цього літа.
10:23
У Німеччині явка на євровиборах стала найвищою з моменту об’єднання країни
У Німеччині явка на виборах до Європейського парламенту стала найвищою за період з моменту об’єднання країни, тобто за останні 30 років. 
10:02
В уряді Німеччини кажуть, що не будуть підштовхувати українців до повернення додому
Міністерка розвитку у федеральному уряді Німеччини Свенья Шульце виключає підштовхування українців з тимчасовим захистом до повернення додому.
09:55
На шостих за три роки виборах у Болгарії перемагає партія експрем’єра Борисова
Партія ГЄРБ експрем'єра Бойка Борисова перемагає на дострокових парламентських виборах у Болгарії, шостих за останні три роки, однак попередні результати свідчать, що голосування не допомогло вирішити затяжну політичну кризу.
09:47
Естонія: партія Каллас на євровиборах прийшла третьою, перші – правоконсерватори
В Естонії за результатами виборів до Європарламенту ліберальна політсила прем’єрки Каї Каллас прийшла третьою, проте вона вже оголосила, що це не спричинить змін в уряді. 
09:24
Євровибори в Італії впевнено виграла партія прем'єрки Мелоні
Консервативна партія італійської прем’єрки Джорджії Мелоні "Брати Італії" перемогла на виборах до Європарламенту в Італії.
09:21
Макрон виступить з промовою після несподіваного рішення про розпуск парламенту
Президент Франції Емманюель Макрон найближчими днями виступить з промовою та пояснить план дій після рішення розпустити парламент на тлі програшу промакронівського блоку правопопулістам на євровиборах. 
08:59
У Польщі партія Туска перемагає, але ультраправі отримали рекордний результат 
За результатами виборів до Європарламенту у Польщі партія чинного прем’єра Дональда Туска з незначним відривом обійшла попередню партію влади "Право і справедливість", а третє місце посіла ультраправа та антиукраїнська "Конфедерація". 
08:53
фотоНа Кіпрі до Європарламенту обрали 24-річного ютюбера, який "нічого не знає про політику"
На Кіпрі 24-річний інфлюенсер Фідіас Панайоту, який балотувався як незалежний кандидат, забезпечив собі місце в Європарламенті – одне із шести, на які претендує острівна країна.
08:16
інфографікаРезультат ультраправих на євровиборах виявився нижчим за прогнози
Ультраправим і євроскептичним депутатам, попри прогнози, не вдалося забезпечити на виборах до Європарламенту достатню кількість мандатів, аби переважити центристські сили.
07:40
Партія Орбана показала на євровиборах найпровальніший результат в історії
Партія угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана "Фідес" досягла свого найгіршого результату в історії на виборах до Європарламенту на тлі появи в угорській політиці політичного новачка Петера Мадяра.
07:18
доповненоМер Будапешта, що підтримує Україну, виграв вибори з перевагою у 324 голоси
Опозиційний до влади Віктора Орбана мер Будапешта Гергей Корачонь переміг на виборах міського голови угорської столиці у неділю з перевагою всього у 324 голоси.