12 березня 2024

Статті
Трамп будує лінію перешкод: чи отримає Україна зброю та фінансову допомогу від США
Якою наразі є ймовірність того, що пакет фінансової допомоги все ж буде схвалений Конгресом США? І яким тоді може бути розмір цієї допомоги?
Перевибори на тлі корупції: Португалія готується до історичної зміни влади
Після майже 20 років правління лівоцентристів до влади у Португалії може прийти права коаліція. Чи загрожує Україні можливе входження ультраправих до нового уряду?
Новини
23:01
В Ісландії вперше в історії винесли вирок у справі про тероризм
Окружний суд Рейк’явіка 12 березня виправдав двох фігурантів першої в історії Ісландії справи за звинуваченням у підготовці теракту.
22:40
В Албанії повторно розслідуватимуть убивство учасника антиурядового протесту 2011 року
Верховний суд Албанії 12 березня наказав прокуратурі відновити розслідування антиурядового мітингу в 2011 році, під час якого через дії поліції загинули четверо протестувальників.
22:19
фотоПрем’єр і президент Польщі зустрілись із Байденом у Білому домі
Президент Польщі Анджей Дуда і польський прем'єр-міністр Дональд Туск 12 березня прибули до Білого дому на зустріч з президентом США Джо Байденом.
21:47
Парламент Франції підтримав безпекову угоду з Україною
Депутати Національної асамблеї (нижньої палати парламенту) Франції ввечері 12 березня проголосували за схвалення доповіді прем'єра Габріеля Атталя щодо стратегії підтримки України та укладеної двосторонньої безпекової угоди.
21:39
Ердоган: Мирні плани без участі Росії "не дадуть жодних результатів"
Президент Туреччини Реджер Таїп Ердоган заявив, що необхідно уникати будь-яких кроків, які можуть загострити війну в Україні і, можливо, поширити конфлікт на членів Північноатлантичного Альянсу.
21:19
ЄС погодив мандат на переговори про оновлення відносин зі Швейцарією
Рада Європейського Союзу 12 березня уповноважила Європейську комісію від імені всього ЄС провести переговори щодо "оновлення відносин" зі Швейцарією та схвалила відповідні директиви.
ДайджестРамка переговорів з ЄС для України, Чехія знайшла ще снаряди, новий пакет з США: новини дня
20:59
ВПС Німеччини доручили посилити безпеку після перехоплення розмови про Taurus
Головнокомандувач Військово-повітряних сил Німеччини Інго Герхарц наказав військам посилити безпеку зв'язку після інциденту з перехопленням розмови німецьких генералів про можливе надання Україні ракет Taurus.
20:56
У Німеччині суд відхилив апеляцію Deutsche Bahn, що хотів зупинити страйк машиністів
Машиністи у Німеччині можуть продовжувати свій загальнонаціональний страйк після того, як у вівторок апеляційний суд відхилив спробу залізничного оператора Deutsche Bahn зупинити страйк.
20:43
У Німеччині на навчаннях загинув військовий із Нідерландів
28-річний офіцер Збройних Сил Нідерландів загинув удень 12 березня під час військових навчань на полігоні Гоенфельс у німецькій землі Баварія.
20:30
Швейцарська прокуратура вперше розслідує ймовірне порушення санкцій проти РФ
Генеральна прокуратура Швейцарії розпочала розслідування щодо неназваної швейцарської компанії у зв'язку з можливим порушенням санкцій, запроваджених проти Росії після її вторгнення в Україну.
20:28
Туск: Польщі не загрожує пряма небезпека
Польський прем’єр-міністр Дональд Туск вважає, що події довкола Польщі становлять безпекові ризики, але наразі загрози безпосередньої війни для країни немає.
20:04
Білий дім анонсував пакет військової допомоги Україні на $300 млн
Сполучені Штати передають Україні пакет безпекової допомоги на суму 300 мільйонів доларів – перший у 2024 році – на тлі блокування додаткового фінансування в американському Конгресі.
19:54
Німецька опозиція погрожує розслідуванням через відмову Шольца надати Україні Taurus
Німецький опозиційний блок ХДС/ХСС погрожує ініціювати парламентське розслідування щодо відмови канцлера Олафа Шольца відправити далекобійні ракети Taurus Україні.
19:21
У Палаті представників збирають підписи, щоб обійти Джонсона для схвалення допомоги Україні
Демократи в Палаті представників США готують спробу обійти спікера-республіканця Майка Джонсона, щоб змусити його поставити на голосування пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 95 мільярдів доларів.
19:03
фотоУ Берліні спалахнула пожежа в центрі біженців, де живуть і українці
В одному з найбільших центрів розміщення біженців у Німеччині, що на території колишнього аеропорту Берлін-Тегель, вдень 12 березня спалахнула пожежа.
18:49
США запровадили санкції за допомогу проіранським терористам у Бахрейні
Сполучені Штати запровадили санкції проти чотирьох осіб в Ірані за допомогу терористичному угрупованню "Бригади аль-Аштар", що діє у Бахрейні.
18:44
Politico: У військову допомогу Україні від США увійдуть ракети ATACMS
У пакет військової допомоги Україні, який США можуть оголосити уже 12 березня, увійдуть далекобійні ракети ATACMS дальністю до 160 кілометрів.
18:32
У Чехії знайшли можливість закупити ще 200 тисяч боєприпасів для України
На додаток до обов’язкової закупівлі 300 тисяч артилерійських боєприпасів для України в межах ініціативи Чехії Прага отримала попередню згоду на купівлю додаткових 200 тисяч снарядів, які можуть закупити учасники ініціативи.
18:15
FT: ЄС домовився поповнити на 5 млрд євро фонд, з якого допомагають Україні зброєю
Країни Європейського Союзу вже завтра, 13 березня, можуть погодити збільшення на 5 мільярдів євро фінансування Європейського фонду миру, який використовується для фінансування військових поставок в Україну.
18:08
Данія оголосила про новий пакет військової допомоги Україні на $336,6 млн
Данія надасть Україні новий пакет військової допомоги на суму близько 2,3 млрд данських крон (336,6 млн доларів).
Аналітика короткоЧи є загрозою для України прихід до влади в Португалії правих
17:58
Єврокомісія офіційно рекомендувала почати переговори про вступ із Боснією і Герцеговиною
Європейська комісія 12 березня опублікувала звіт про прогрес виконання рекомендацій Боснією і Герцеговиною, де офіційно рекомендувала розпочати переговори про вступ до ЄС із цією країною.
17:51
Баварські ультраправі депутати вирушили до Росії на "вибори" Путіна
Троє депутатів правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") із земельного парламенту Баварії вирушили до Росії спостерігати за "виборами" президента 17 березня на запрошення з РФ.
17:46
У ЄС підготували проєкти переговорних рамок про вступ для України та Молдови
Європейська комісія 12 березня офіційно представила Раді ЄС пропозиції щодо проєкту переговорних рамок – документів, які містять керівні принципи проведення переговорів про вступ, – для України та Молдови.
17:28
Офіційно: Президент Румунії змагається за посаду генсека НАТО
Румунський президент Клаус Йоганніс 12 березня офіційно оголосив про участь у виборах генерального секретаря Північноатлантичного Альянсу.
17:27
У Бельгії суд ув'язнив відомого ультраправого активіста за ненависницькі висловлювання
Суд у бельгійському місті Гент засудив відомого ультраправого активіста Дріса ван Лангенхове до одного року ув'язнення за підбурювання до насильства та заперечення Голокосту.
17:19
ЄС ще на пів року продовжив персональні санкції через війну РФ
Рада Європейського Союзу 12 березня продовжила обмежувальні заходи щодо осіб, відповідальних за підрив територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України, ще на шість місяців – до 15 вересня 2024 року.
16:55
Reuters: США оголосять про пакет військової допомоги Україні на $400 млн
Сполучені Штати готують новий пакет військової допомоги Україні на суму до 400 мільйонів доларів, про який можуть офіційно оголосити вже у вівторок, 12 березня.
16:53
Німецькі "Зелені" не підтримають голосування за надання Україні Taurus
Голова проурядової фракції "Зелених" у Бундестазі Брітта Гассельманн заявила, що політична сила відхилить пропозицію опозиційного блоку ХДС/ХСС про надання Україні далекобійних ракет Taurus.
16:45
В Угорщині викликали посла США через слова Байдена про зустріч Орбана з Трампом
Заступник міністра закордонних справ Угорщини Левенте Мадяр 12 березня прийняв посла США Девіда Прессмена через слова Джо Байдена про зустріч угорського прем’єра Віктора Орбана з Дональдом Трампом.
16:33
фотоУ Литві конфіскували перше авто з російськими номерами
У Литві напередодні, 11 березня, вперше застосували норму про конфіскацію автомобілів із реєстраційними номерами Росії на пункті пропуску "Мядінінкай" на кордоні з Білоруссю.
ВідеоНові претензії від Грузії: що стоїть за недружньою заявою і яка тут роль РФ
16:26
Румунія співпрацює з Молдовою у подоланні загрози кібербезпеці з боку РФ
Міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску розповіла, що Бухарест співпрацює з Молдовою у подоланні загрози кібербезпеці та дезінформації з боку РФ.
16:21
Прем’єр Греції анонсував візит до Туреччини для "подолання напруженості"
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що планує поїздку до Анкари в травні у відповідь на аналогічний візит турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана в грудні 2023 року для "подолання напруженості" у двосторонніх відносинах.
16:01
У Бундестазі попередили про дефіцит кадрів і недофінансованість німецької армії
Уповноважена Бундестагу у справах збройних сил Єва Хьогль у звіті про за 2023 рік відзначила "важливі ознаки переломного моменту" в розвитку Бундесверу, але закликала до його "суттєвого покращення кадрового, матеріального та інфраструктурного забезпечення".
15:52
Глава МЗС Естонії відреагував на російську заборону в’їзду балтійським топпосадовцям
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна прокоментував рішення Росії заборонити в’їзд 347 громадянам Естонії, Латвії та Литви, а також оголошення РФ у розшук міністра внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметса.
15:44
фотоНа 25-річчя членства в НАТО Угорщина прийняла голову "Росатому"
Голова російської державної корпорації "Росатом" Алексєй Ліхачов прибув до Будапешта 12 березня – рівно через 25 років після того, як Угорщина стала членом Північноатлантичного Альянсу.
15:33
Швейцарія судитиме дядька президента Сирії за злочини проти людяності
Генеральна прокуратура Швейцарії заявила, що притягне до суду Рифата Асада, дядька президента Сирії Башара Асада, за воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні ним під час перебування на посаді військового командира у 1982 році.
15:28
ВМС Болгарії знешкодили міну в Чорному морі поблизу Варни
У Чорному морі поблизу берегів болгарського міста Варна ВМС Болгарії виявили та знешкодили міну.
15:27
Європарламент підтримав посилення покарання за порушення санкцій ЄС
Європейський парламент 12 березня проголосував за директиву про криміналізацію порушення та обходу санкцій Європейського Союзу.
14:45
Росія оголосила в розшук главу МВС Естонії
Росія оголосила в розшук міністра внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметса.
14:39
РФ викликала посла Швейцарії через наміри використати росактиви на користь України
МЗС Росії у вівторок викликало посла Швейцарії в зв'язку зі схваленням швейцарським парламентом законопроєктів, які можуть дозволити використання заморожених у країні суверенних активів РФ для фінансування військових репарацій Україні.
14:24
Найстарішому монарху Європи встановили кардіостимулятор
Норвезькому королю, 87-річному Гаральду V, у вівторок встановили кардіостимулятор.
14:15
Поліція розігнала активістів на чолі з Гретою Тунберг, які блокували парламент Швеції
Шведська поліція силою відвела від входу до парламенту Грету Тунберг та інших екоактивістів, які другий день поспіль блокували законодавчий орган, та відвезла їх у поліцейському фургоні.
14:15
Росія заборонила в’їзд топпосадовцям держав Балтії та кільком експрезидентам
Росія оголосила заборону на в’їзд 347 громадянам Естонії, Латвії та Литви, у тому числі багатьом чинним і колишнім топпосадовцям. 
14:04
ЗМІ: Макрон розлютився на єврокомісара за висловлювання на адресу фон дер Ляєн
Президент Франції Емманюель Макрон розлютився через заяви французького єврокомісара з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретона на адресу президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.
13:43
Прем’єр Вірменії пояснив, від чого залежить остаточне рішення про вихід з ОДКБ
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян сказав, що остаточне рішення країни щодо участі в Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) буде залежати від того, чи там пояснять, у чому бачать свою "зону відповідальності" у Вірменії.
13:42
Корабель ВМС Італії відбив атаку дронів у Червоному морі
Італійський військовий корабель, який бере участь у військово-морській місії ЄС у Червоному морі, збив два безпілотники.
13:32
Молдова готується до втручання РФ у вибори, військової загрози не бачить
Влада Молдови зосередиться на протидії спробам Росії маніпулювати громадською думкою перед президентськими і парламентськими виборами в країні, оскільки вважає малоймовірною військову загрозу, поки російська армія воює в Україні.
13:11
В Естонії починають штрафувати авто з російськими номерами
В Естонії завершується перехідний період, протягом якого власники автомобілів з російською реєстрацією повинні були перереєструвати їх.
13:01
Блокада кордону: польські фермери повністю перекрили рух вантажівок на чотирьох напрямках
Наразі на кордоні польські фермери повністю перекрили рух вантажівок з України до Польщі за напрямами пунктів пропуску "Шегині", "Ягодин", "Угринів" та "Устилуг".
12:41
Біля берегів Іспанії виявили тіла двох мертвих мігрантів
Двоє людей загинули під час спроби дістатися іспанських Канарських островів човном, у якому загалом перебували 40 мігрантів.
12:34
Єреван визнає, що села, які вимагає повернути Баку, не входять до території Вірменії
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що села, контроль над якими вимагає повернути Баку, не входять до законної території Вірменії.
12:22
У Молдову не пустили колишнього "вагнерівця", який хотів потрапити до Придністров'я
У Міжнародному аеропорту Кишинева зупинили громадянина Росії, якого ідентифікували як колишнього найманця групи "Вагнер".
12:07
Німеччину сколихнули страйки бортпровідників і машиністів
У Німеччині розпочали 24-годинний страйк машиністи пасажирських поїздів – проблем мандрівникам додав і страйк бортпровідників авіакомпанії Lufthansa.
11:49
ЗМІ: Дуда може заблокувати запропоновану Туском кандидатуру єврокомісара
Президент Польщі Анджей Дуда може заблокувати кандидатуру на єврокомісара від Польщі у новому складі Єврокомісії, яку запропонує уряд Дональда Туска.
11:45
Розвідка Британії оцінила вплив удару України по авіазаводу в Таганрозі, де ремонтують А-50
Розвідка Великої Британії проаналізувала удар українських сил на авіазавод ім. Берієва в Таганрозі Ростовської області, де, зокрема, ремонтують літаки раннього повітряного попередження і управління А-50.
11:22
У Ватикані визнали, що перші кроки для перемовин про мир має зробити Кремль
Держсекретар Ватикану П’єтро Паролін прокоментував скандальні слова Папи Римського із закликом до України "мати мужність білого прапора", визнавши, що перший крок має зробити країна-агресор.
11:10
Зеленський підписав закон про лобізм, який є однією з вимог Єврокомісії
Президент Володимир Зеленський у вівторок, 12 березня, підписав закон про доброчесне лобіювання, ухвалення якого було однією з додаткових вимог Єврокомісії для відкриття переговорів про вступ України до ЄС.
11:00
Європарламент хоче судитися з Єврокомісією через розморожені мільярди для Угорщини
Європейський парламент готується подати до суду на Європейську комісію через її рішення розморозити мільярди євро для Угорщини наприкінці минулого року.
10:42
Гуманітарний коридор з Кіпру до Гази запрацював
Перший корабель з гумдопомогою вирушив гуманітарним морським коридором з Кіпру до Гази.
10:38
Стали відомі деталі майбутніх дебатів щодо підтримки України у парламенті Франції
У Національній асамблеї Франції ініційовані Емманюелем Макроном дебати щодо підтримки України розпочнуться надвечір 12 березня. 
10:31
ЄК рекомендуватиме розпочати переговори з Боснією і Герцеговиною про вступ в ЄС
Європейська комісія рекомендуватиме країнам-членам ЄС розпочати офіційні переговори про вступ Боснії і Герцеговини.
10:02
Шольц відкинув ідею обміну Taurus на Storm Shadow
Канцлер Німеччини Олаф Шольц відкинув ідею обміну ракетами з Великою Британією, щоб Україна могла отримати більше далекобійної зброї.
09:59
ЄК підготувала переговорну рамку для вступу України, та її навряд схвалять до червня – Politico 
У вівторок Єврокомісія очікувано презентує переговорну рамку для вступу України в ЄС, але її затвердження може затягнутися ще на кілька місяців.
09:43
Французькі крайні праві розкритикували позицію Макрона щодо підтримки України
Очільник правопопулістичного "Національного об’єднання" Франції Жордан Барделла розкритикував позицію президента Емманюеля Макрона щодо підтримки України, заявивши, що не хоче "втягуватися у війну" з Москвою.
09:39
Держдеп відповів на заяву Папи Римського про "білий прапор"
У Держдепі США прокоментували резонансну заяву Папи Римського Франциска щодо війни РФ проти України.
09:27
Пісторіус про злиту розмову щодо Taurus: Я не потраплю на гачок Путіна
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що не звільнятиме "своїх найкращих офіцерів" на тлі скандалу з перехопленою росіянами розмовою про можливе розгортання в Україні ракет Taurus.
09:15
ЗМІ: Британські елітні авто продовжують потрапляти в Росію, в основному через Азербайджан 
Попри санкції, дорогі автомобілі британських виробників продовжують потрапляти до Росії завдяки ввезенню через треті країни, як Азербайджан.
09:04
Держдеп відповів на пропозицію Дуди збільшити оборонні витрати у НАТО
У Держдепі США прокоментували заяву польського президента Анджея Дуди, який напередодні сказав, що запропонує країнам-членам НАТО підвищити мінімальний рівень витрат на оборону з 2% від ВВП до 3%.
08:50
Байден не бачить потреби у додаткових військах США в Польщі
Президент США Джо Байден заявив, що наразі немає потреби в розміщенні додаткового американського контингенту для зміцнення кордонів Польщі.
Аналітика короткоЯк Орбан "спалив мости" у відносинах Угорщини з владою США
08:35
Глава Міноборони Німеччини скептично ставиться до обміну Taurus з Британією
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус без особливого ентузіазму прокоментував можливість обміну крилатими ракетами з Великою Британією, щоб Україна могла отримати більше далекобійної зброї.
08:33
У Європарламенті ініціювали дебати про заборону на імпорт агропродукції з РФ і Білорусі
Європарламент у вівторок проведе дебати щодо заборони імпорту агропродукції з Росії та Білорусі.
07:57
Розвідка США: Росія втратила в Україні близько 300 тисяч військових, але час грає на її користь
Президент РФ Владімір Путін скоріш за все вважає, що його загальний розрахунок щодо війни працює
07:33
Розвідка США: Путін не хоче війни з НАТО і обмежиться "асиметричними заходами"
Президент Росії Владімір Путін майже точно не хоче прямої конфронтації з НАТО і обмежиться асиметричними заходами.