29 травня 2024

Статті
Геть від ЄС: які наслідки матиме остаточна відмова грузинської влади від прозахідного курсу
28 травня Грузія пройшла точку неповернення у відносинах із Заходом. Або цей день стане початком краху 12-річного перебування при владі партії "Грузинська мрія".
Кордони РФ не починаються ніде. Як шантаж Росією балтійських сусідів відкрив стару проблему
Морські кордони між сучасною РФ та п'ятьма державами-членами НАТО не встановлені згідно з нормами міжнародного права. Та сама проблема з Україною...
Новини
22:40
У Румунії жебрак пропонував поліцейському хабара, щоб його не оштрафували
У румунському місті Сибіу 72-річного чоловіка, який жебракував на вулиці, затримали через пропозицію хабара поліцейському.
22:28
Парламент Грузії подолав вето президентки на податкові пільги для офшорних активів
Парламент Грузії 29 травня подолав вето президентки Грузії Саломе Зурабішвілі на поправки до Податкового кодексу, які передбачають звільнення від оподаткування активів, які переводяться з офшорних зон.
22:11
Умєров сказав Остіну, що Україна має право бити по Росії західною зброєю
Міністри оборони України та США Рустем Умєров та Ллойд Остін 29 травня провели телефонну розмову, зосереджену на ситуації на фронті та американській військовій допомозі Києву.
21:57
Сійярто "нема чого сказати" послу Росії у зв'язку з російською кібератакою 2022 року
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що не виликатиме посла Росії Євгенія Станіславова у зв'язку з масштабною кібератакою 2022 року, за якою, як нещодавно виплило у ЗМІ, стояли проросійські хакери.
21:40
У МОЗ Франції відбулись обшуки через надмірні витрати на консалтингові фірми
Паризькі правоохоронці 29 травня здійснили обшуки головної будівлі Міністерства охорони здоров'я Франції в межах розслідування справи про ймовірну корупцію під час замовлення послуг у консалтингових фірм.
21:19
Опитування: Чинна влада Молдови отримає найбільше голосів на виборах
Чинна президентка Молдови Мая Санду та партія влади PAS наразі користуються найбільшою підтримкою населення, хоча вона і не є абсолютною.
ДайджестШвеція дає ЗСУ літак-розвідник, зміни в НАТО щодо України, обшуки в Європарламенті: новини дня
21:04
Ердоган візьме участь у саміті G7 в Італії
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підтвердив участь у саміті "Групи семи", який відбудеться 13-15 червня в місті Бриндізі на півдні Італії.
20:53
ДСНС отримала від ЄС системи для розмінування
Посол ЄС в України Катаріна Матернова у середу передала Державній службі надзвичайних ситуацій три системи розмінування DOK-ING MV-10 для оснащення новостворених піротехнічних підрозділів ДСНС.
20:48
У Польщі хочуть тимчасово закрити прикордонну зону з Білоруссю
Міністерство внутрішніх справ та адміністрації Польщі 29 травня опублікувало проєкт постанови, яка тимчасово заборонить доступ до низки районів у прикордонній зоні з Білоруссю на тлі напруженості на кордоні.
20:35
США закликають Європу серйозно поставитися до підтримки Китаєм Росії
США активізують дипломатичні зусилля, щоб донести до європейців справжні масштаби ролі Китаю у його підтримці загарбницької війни Росії проти України.
20:29
У Нідерландах людина загинула, потрапивши у двигун літака
У нідерландському аеропорту Схіпхол вдень 29 травня людина впала у двигун літака, який працював, і загинула.
20:17
У Словаччині кажуть, що Фіцо йде на поправку, але вона триватиме "надзвичайно довго"
Заступник словацького прем'єр-міністра, міністр оборони Роберт Каліняк заявив, що одужання Роберта Фіцо від вогнепальних поранень у живіт йде в правильному напрямку, але буде "надзвичайно довгим".
20:14
Пісторіус: Тренувати військових на території України для Німеччини не варіант
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус висловився проти того, щоб німецькі інструктори тренували українських солдатів на території України. 
20:05
Міноборони Німеччини вважає, що удари по РФ краще обговорювати непублічно
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус висловився щодо дискусії про дозвіл Україні використовувати на території Росії німецьку зброю.
20:00
ООН візьме участь у саміті миру у Швейцарії, але поки не знає як
Організація Об'єднаних Націй підтвердила свою присутність на Глобальному саміті миру у Швейцарії, який відбудеться в середині червня.
19:45
фото, відеоПісля сильного дощу вулиці Кишинева затопило
У Кишиневі 29 травня випали сильні дощі, через які деякі райони міста затопило настільки, що машини ледь можуть пересуватися  вулицями.
19:38
Присяжні почали обговорювати вирок Трампу у першій кримінальній справі в Нью-Йорку
У суді в Нью-Йорку 29 травня завершилась публічна частина слухань у кримінальній справі стосовно експрезидента США Дональда Трампа, пов'язана з приховуванням інформації про позашлюбні зв'язки.
19:24
Італія ввела нові правила для камер контролю швидкості на дорогах
Італія запровадила нові правила використання камер контролю швидкості автомобілів на своїх дорогах.
19:23
У Мінфіні США розповіли, в які "слабкі місця" Росії намагаються бити санкціями
Заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо розповів, що американські санкції стосовно Росії нині зосереджуються насамперед на банках, які Москва використовує для обходу вже наявних обмежень і купівлі необхідних для виробництва зброї товарів.
19:06
Урядовець США: Новий міністр оборони РФ – свідчення загрози не лише для України
Призначення посадовця економічного блоку Андрєя Бєлоусова на посаду міністра оборони Росії свідчить про подальше переведення російської економіки на воєнні рейки, і це становить загрозу не лише для України.
18:52
Урядовець США: У G7 зростає підтримка більшого використання росактивів для допомоги Києву
Механізм використання заморожених активів Росії як застави для збільшення допомоги Україні все ще обговорюється на рівні "Групи семи", конкретні кроки очікуються на саміті групи в червні.
18:51
Польща територіально не обмежує використання переданої Україні зброї
Польща не накладала обмежень на застосування переданої Україні зброї за межами української території.
18:29
США виділять $135 млн Молдові для протидії російському впливу
Державний секретар США Ентоні Блінкен у середу під час візиту до Кишинева пообіцяв Молдові $135 млн допомоги для забезпечення енергетичної безпеки та протидії російській дезінформації.
18:11
Вибори у ЄС: Топ-кандидатка німецьких лібералів заявила про "ознаки аутизму" у Шольца
Головна кандидатка німецьких лібералів на виборах до Європарламенту Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн заявила, що канцлер Німеччини Олаф Шольц має "майже аутистичні ознаки".
17:52
Україна наполягає, що їй потрібні винищувачі Gripen – посол
Україна все ще хоче отримати винищувачі Gripen, заявив український посол у Стокгольмі Андрій Плахотнюк після того, як глава Міноборони Швеції розповів про прохання деяких країн пригальмувати з постачанням цих бойових літаків.
17:48
В США переконані, що Грузія хоче в НАТО попри скандальний "російський закон"
В Сполучених штатах Америки утримуються від жорстких заяв про зупинку руху Грузії до НАТО і хочуть грузинської присутності на саміті у Вашингтоні, але водночас посилюють тиск для відмови від закону про "іноземних агентів".
17:39
Дуда ветував визнання сілезької мови регіональною у Польщі
Президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на поправку до закону Про національні та етнічні меншини, яка визнає сілезьку мову регіональною.
Аналітика короткоЯк Росія зробила "не визначеними" свої кордони з більшістю сусідів
17:17
На саміті НАТО будуть зміни щодо членства України, але до запрошення не дійде – США
На зустрічі лідерів Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні будуть важливі зміни формулювань щодо перспективи членства України у НАТО.
17:13
У ПАРЄ схвалили ідею виплат українцям для повернення в Україну після війни
Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з питань міграції вирішив включити у свою майбутню доповідь рекомендацію щодо виплати грошей українцям, які втекли від війни за кордон, для повернення в Україну.
16:57
Канада не встановлювала Україні умов використання зброї – глава МЗС
Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі, коментуючи дозвіл Україні бити по РФ, заявила, що її країна не встановлювала Києву жодних умов використання зброї при її передачі.
16:42
фотоУ Польщі в ДТП загинули двоє українських підлітків, що тікали від поліції
На півночі Польщі загинули двоє неповнолітніх громадян України, які втрапили у ДТП, втікаючи від поліції.
16:34
відеоВ Ісландії почалося нове виверження вулкана 
У середу вранці через очікуване виверження та підвищення сейсмічної активності евакуювали місто Гріндавік, курорт "Блакитна лагуна" та електростанцію Сварценгі.
16:13
У Нідерландах вийшли на слід викрадачів коштовностей на десятки мільйонів доларів 
Міжнародне розслідування вийшло на банду грабіжників, відповідальних за зухвалу крадіжку ювелірних виробів на десятки мільйонів доларів на арт-шоу в Нідерландах – два викрадених дорогоцінних камені знайшли.
15:48
Угорщина підписала угоду з Білоруссю про допомогу з будівництвом ядерного реактора
Уряд Угорщини підписав угоду з Білоруссю про допомогу в будівництві угорської атомної електростанції.
15:31
Фінляндія дозволила ЗСУ бити фінською зброєю по Росії – глава МЗС
Фінляндія не обмежувала Україну в ударах по Росії зброєю, яку північноєвропейська держава передала українським військам. 
15:22
У Німеччині фіксують рекордний рівень смертності від вживання наркотиків
Кількість смертей, пов'язаних із вживанням нелегальними наркотиками в Німеччині, значно зросла за останні роки і досягла рекордного рівня в 2023 році.
15:09
ЗМІ: Угорщина на зустрічі послів ЄС блокує рішення для початку переговорів з Україною
Угорщина на зустрічі послів ЄС 29 травня блокує схвалення проєкту переговорної рамки про вступ України до Євросоюзу через питання прав нацменшин.
14:50
Спікер парламенту Грузії пообіцяв підписати закон про "іноагентів" замість президентки
Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі пообіцяв підписати скандальний закон про "іноагентів" замість опозиційної президентки, після чого документ набуде чинності.
14:44
В Європарламенті провели обшуки в межах розслідування справи про втручання РФ
У Бельгії поліція провела обшуки за місцем проживання співробітника Європейського парламенту і в його кабінеті в будівлі парламенту в Брюсселі у межах розслідування можливого втручання РФ.
14:26
Єврокомісія після 6 років припинила штрафну процедуру проти Польщі
Європейська комісія у середу, 29 травня, офіційно припинила штрафну процедуру щодо Польщі, яка передбачала покарання через недотримання країною цінностей ЄС.
14:09
Побудований США плавучий пірс прибрали з узбережжя Гази для ремонту
Побудований військовими США пірс біля узбережжя Гази тимчасово прибрали після того, як частина конструкції відламалася, що стало останнім ударом по спробах доставити гуманітарну допомогу палестинцям.
14:07
Литва надасть радари для німецької ініціативи з пошуку ППО для України
Уряд Литви в середу схвалив виділення 13,5 млн євро на придбання радарів повітряного спостереження, які будуть передані для коаліції з пошуку засобів протиповітряної оборони України, яку очолює Німеччина.
13:47
У Лондоні сталися сутички на пропалестинській акції: троє постраждалих, десятки затриманих
Троє поліцейських отримали поранення під час пропалестинської демонстрації у Лондоні, що пройшла напередодні увечері.
13:45
У ЄС цьогоріч фіксують двократне збільшення кібератак: за багатьма стоїть РФ
Керівник агентства Євросоюзу з питань мережевої та інформаційної безпеки Юхан Лепасаар заявив, що кількість кібератак 2024 року подвоїлася, та стверджує, що за багатьма з них стоїть Росія.
13:32
Прем'єр Швеції про виділення найбільшого військового пакета: Боротьба України – наша боротьба
Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон прокоментував виділення Україні найбільшого пакета військової допомоги, куди увійшов, зокрема, літак радіолокаційної розвідки та управління ASC 890.
13:20
Франція зняла заборону на TikTok у Новій Каледонії
Влада Франції у середу оголосила про зняття заборони на додаток TikTok у Новій Каледонії, який, як підозрюють, спровокував нещодавні заворушення на французькій тихоокеанській території.
13:14
Чехія закликала союзників виконати зобов'язання щодо коштів на боєприпаси для України
Міністр оборони Чехії Яна Чернохова закликала європейських союзників зробити внесок в межах ініціативи Праги щодо постачання боєприпасів Україні, оскільки лише чотири країни, за її словами, виконали свої фінансові зобов'язання.
12:51
ЗМІ: У НАТО вважають, що президенту Румунії час вийти з гонки за посаду генсека
Більшість країн НАТО вважають, що для президента Румунії Клауса Йоганніса настав час оголосити про вихід зі змагання за посаду генсека Північноатлантичного альянсу.
12:44
Експрем'єра Мальти судять в корупційній справі про приватизацію лікарень
Експрем'єр Мальти Джозеф Мускат та інші колишні високопосадовці не визнали себе винними у вівторок у суді за звинуваченнями у зв'язку із суперечливою угодою про приватизацію трьох державних лікарень у 2016 році.
12:25
Литва виділить 5 млн євро на відновлення шкіл і дитсадків в Україні
Уряд Литви на засіданні у середу, 29 травня, схвалив постанову Мінфіну про виділення 5 млн євро на сферу освіти України.
12:07
Білий дім: США не змінять політику щодо підтримки Ізраїлю через удар по Рафаху
В адміністрації президента Сполучених Штатів заявили, що авіаудар Ізраїля по терористичному угрупованню ХАМАС у Рафаху, внаслідок якого загинули десятки палестинців, не змінить політику США щодо підтримки Єврейської держави.
12:06
У Білому домі відповіли на питання про участь Байдена у Саміті миру
У Білому домі підтвердили, що США братимуть участь у запланованому у Швейцарії Саміті миру, а також відповіли на питання про можливу участь президента Джо Байдена.
11:53
Розвідка Британії розповіла, чому РФ скасувала армійські ігри і танковий біатлон
Розвідка Великої Британії проаналізувала причини скасування в РФ щорічних міжнародних військових ігор і відомого змагання з танкового біатлону, що проводиться в межах заходу.
11:37
Суд ЄС залишив у силі штраф Польщі за відмову закрити шахту на кордоні з Чехією
Суд Євросоюзу залишив у силі штрафні санкції, накладені на Польщу за відмову закрити шахту в Туруві.
11:34
У Польщі затримали українця за підозрою у підбурюванні до шпигунства
У Польщі затримали 26-річного громадянина України, якого підозрюють в тому, що він підбурював до шпигунства іншу особу.
11:16
Швеція передає Україні найбільший пакет допомоги з літаком РЛС, ракетами і БТР
Швеція оголосила про виділення Україні шістнадцятого пакета військової допомоги, який стане найбільшим для країни – його вартість складатиме 13,3 млрд шведських крон (близько 1,16 млрд євро).
11:03
США розглядають можливість посилення санкцій проти РФ
Заступник радника з національної безпеки Сполучених Штатів Даліп Сінгх заявив, що США можуть посилити санкційний режим щодо Росії, а також щодо сторін, які допомагають РФ обходити санкції.
10:43
Туск оголосив про передачу всіх наявних ресурсів для захисту кордону з Білоруссю
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск оголосив про відновлення буферної зони на кордоні з Білоруссю після нещодавнього нападу мігрантів на прикордонника, який отримав ножове поранення.
10:32
ЗМІ: У Греції в контейнері з бананами виявили кокаїн на 2 млн євро
Грецька влада у вівторок конфіскувала близько 46 кілограмів кокаїну, захованого в контейнері з бананами на борту судна, яке оглядали в порту міста Пірей.
10:29
Молдова обмежить використання повітряного простору через візит Блінкена
У Молдові у середу, 29 травня, буде обмежено використання повітряного простору у зв’язку з візитом держсекретаря США Ентоні Блінкена.
10:09
Опитування показали, як змінилася підтримка партії влади у Британії після оголошення виборів
Перші опитування громадської думки після того, як минулого тижня прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак оголосив дострокові парламентські вибори, не виявили явних змін в електоральній картині після перших днів передвиборчої кампанії.
10:09
Прем'єр Бельгії летить до Байдена: говоритиме про Україну і заморожені росактиви
Прем’єр-міністр Бельгії Александер де Кроо у п’ятницю, 31 травня, здійснить офіційний візит до США.
09:55
WP: Трамп на зустрічі з донорами кампанії заявив, що розбомбив би Москву й Пекін
Колишній президент США Дональд Трамп, як пишуть ЗМІ, під час одного із заходів зі збору коштів на свою передвиборчу кампанію заявив, що розбомбив би Москву й Пекін.
09:36
У США кажуть, що не змінили позицію щодо ударів їхньою зброєю по РФ
У Державному департаменті США заявили про незмінність своєї позиції щодо заборони для України завдавати ударів по цілях на території Росії американською зброєю.
09:25
Військові США повідомили про ракетну атаку хуситів на судно з Греції
Єменські бойовики-хусити напередодні у Червоному морі атакували ракетами суховантаж Laax під прапором Маршаллових островів, який належить і експлуатується Грецією.
09:13
Макрон: Франція не визнаватиме Палестинську державу на емоціях
Президент Франції Емманюель Макрон, коментуючи можливість визнання Палестинської держави, заявив, що це має відбутися у "відповідний час".
08:57
ФотоУ США поблизу аеропорту розбився винищувач F-35
У Сполучених Штатах поблизу аеродрому в міжнародному аеропорту Альбукерке, головному міжнародному аеропорту штату Нью-Мексико, розбився винищувач F-35.
08:29
У Грузії проведуть нову масштабну акцію протесту проти закону про "іноагентів"
Новий масштабний мітинг проти остаточно ухваленого парламентом Грузії закону про "іноагентів" відбудеться в Тбілісі 2 червня о 20:00 за місцевим часом.
Аналітика короткоЧому у Вірменії спалахнули протести і чи вдастся Москві зберегти вплив на країну
08:09
Rheinmetall розповів про замовлення країною Європи боєприпасів для ППО
Збройова компанія Rheinmetall отримала замовлення від європейської країни на постачання сотень тисяч боєприпасів для системи протиповітряної оборони (ППО) Skynex.
07:42
США: "Грузинська мрія" віддалила країну від шляху вступу в ЄС та НАТО
Державний департамент Сполучених Штатів засудив остаточне ухвалення парламентом Грузії закону про "іноагентів" після того, як керівна партія "Грузинська мрія" подолала вето президента.