30 травня 2024

Статті
Шість викликів на шляху до ЄС: що становить найбільшу загрозу для євроінтеграції України
Є виклики, які треба подолати для початку переговорів, і є ті, з якими треба впоратися для їхнього завершення.
Удари по РФ американською зброєю: як Конгрес змінює думку щодо заборони для України
Усе більше конгресменів закликають дозволити ЗСУ застосовувати американське озброєння проти військових цілей на території Росії.
Інтерв'ю
"У нас є бачення перемоги України. Її частиною буде рішення, що далі робити з Росією"
Давід Стулік: "Не бити по Росії – це ніби воювати, коли у вас одна рука зав'язана за спиною... Скоро ми побачимо сценарій "чорного лебедя" у РФ"...
Новини
23:07
фото, відеоІз вулкана на півдні Ісландії продовжує витікати лава, але активність спала
Біля міста Гріндавік на південному заході Ісландії 30 травня продовжилось виверження вулкана, але його активність помітно спала в порівнянні з попереднім днем.
22:48
доповнено, виправленоPolitico: Байден схвалив удари України по Росії, але з обмеженнями
Адміністрація президента США Джо Байдена непублічно схвалила удари України по території Росії з використанням американської зброї, але тільки неподалік Харківської області.
22:39
опитуванняПоловина жителів Угорщини проти, аби ЄС надавав Україні будь-яку допомогу
Питання про те, чи повинен Європейський Союз допомагати Україні, і якщо так, то яким чином, розколює угорське суспільство.
Відео"Червоні лінії" для ЗСУ йдуть у минуле. Що відбувається?
22:24
Голова МЗС Польщі: Поразка Путіна – це надія для Росії
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський укотре застеріг, що нинішнє повномасштабне вторгнення Росії в Україну становить загрозу для решти світу, й Захід наразі не встигає за темпами оборонних витрат Москви.
22:09
Офіційно: Росію не запрошують на 80-річчя висадки союзників у Нормандії
Франція не буде запрошувати представника Росії на заходи до 80-ї річниці висадки союзних військ у Нормандії під час Другої світової війни.
21:55
Reuters: Генсек НАТО запропонує давати 40 млрд євро на зброю Україні щороку
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запропонує державам-членам виділяти щонайменше 40 мільярдів євро щорічно на фінансування військової допомоги Україні в межах своєї ініціативи про створення "спецфонду" при Альянсі.
21:40
Прем'єра Словаччини, який пережив замах, перевезли до Братислави
Прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, який в середині травня зазнав замаху, ввечері в четвер перевезли з лікарні в місті Банська Бистриця, де він досі перебував, до Братислави.
21:27
відеоПоліція Румунії почала перевірку після відео сенаторки-українофобки в уніформі
Румунська поліція розпочала розслідування після того, як в соціальних мережах з'явилися відео проросійської лідерки партії "SOS" Діани Шошоаке, яка у військовій формі позує на мотоциклі поліцейського.
21:22
У німецькому Потсдамі розслідують вбивство охоронця гуртожитку для біженців
Вранці 30 травня у німецькому місті Потсдам завдали смертельних поранень охоронцю гуртожитку для біженців, ймовірного нападника вже затримали.
ДайджестНімеччина за удари по РФ, прем’єр Грузії образив Україну, 100.000 снарядів: новини дня
21:12
Ватикан боїться "ескалації", якщо Україна битиме по Росії західною зброєю
Державний секретар Ватикану кардинал П'єтро Паролін вважає, що потенційний дозвіл на використання Україною зброї, наданої НАТО, на території Росії означатиме "неконтрольовану ескалацію".
21:00
Південь Німеччини вихідними накриють рідкісно сильні зливи
У південно-східній частині Німеччини з п’ятниці і протягом вихідних очікуються рідкісно рясні зливи, що пов’язано з нетиповим рухом повітряних мас.
20:57
Парламент Молдови засудив російську політику геноциду щодо України
Парламент Молдови на засіданні 30 травня ухвалив декларацію, що засуджує політику геноциду Росії щодо України, зокрема примусове переміщення та депортацію українських дітей на окупованих територіях.
20:39
В Австрії вимагають перевірити лідера ультраправих через можливу роботу на Росію
Лідерка австрійської ліберальної партії NEOS Беате Майнль-Райзінгер зажадала розслідування проти очільника ультраправої Партії свободи Герберта Кікля через повідомлення ЗМІ, що він міг сприяти російській розвідці.
20:24
Парламент Грузії затвердив суперечливі зміни до виборчого кодексу
Парламент Грузії схвалив суперечливі зміни до Виборчого кодексу, що де-факто зменшують кворум членів Центрвиборчкому для прийняття рішень.
20:17
доповненоПісторіус в Одесі пообіцяв Україні новий пакет зброї на 500 млн євро
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус 30 травня прибув із неоголошеним візитом в Одесу, де заявив про підготовку чергового пакета військової допомоги Україні.
20:08
Le Monde: Макрон міркує про коаліцію країн, які відправлять інструкторів в Україну
Французький президент Емманюель Макрон прагне створити коаліцію держав, готових відправити військових інструкторів для навчання українських солдатів безпосередньо в Україну, але остаточного рішення ще немає.
19:49
фотоРозвідка США показала докази російських ударів по Україні ракетами з КНДР
Розвідувальне управління Міністерства оборони Сполучених Штатів у новому звіті навело докази того, що Росія справді використала північнокорейські балістичні ракети для ударів по Україні.
19:45
фото, відеоУ Польщі знову пройшли сильні зливи з градом
Більшість регіонів Польщі знову накрили потужні зливи й град, щонайменш з однієї місцевості повідомляють про градини діаметром до 6 см.
19:33
Президент Литви критикує повільну допомогу Україні: Декларації та дії не збігаються
Литовський президент Гітанас Науседа обіцяє порушити на міжнародних майданчиках проблему розбіжності у діях та словах союзників України, які не надають їй необхідної військової допомоги вчасно.
19:16
Reuters: Росії все ж не буде на річниці висадки союзників у Нормандії
Франція вирішила не запрошувати представника Росії на заходи з нагоди 80-ї річниці висадки союзних військ у Нормандії під час Другої світової війни з огляду на війну в Україні та занепокоєння деяких союзників.
19:13
США наклали санкції на дві компанії з Африки за підтримку групи Вагнера
Сполучені Штати оголосили санкції проти двох компаній, зареєстрованих у Центральноафриканській республіці, за їхню роль у підтримці діяльності групи Вагнера.
19:00
Громадські організації Грузії оскаржуватимуть у судах закон про "іноагентів"
Представники грузинських неурядових організацій оголосили, що мають намір оскаржити суперечливий закон про "іноагентів" у Конституційному суді та подати скаргу до Європейського суду з прав людини.
18:44
Орбан закликав до об'єднання ультраправих груп Мелоні та Ле Пен у Європарламенті
Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан підтримав пропозицію лідерки французьких ультраправих Марін Ле Пен до Джорджії Мелоні об'єднати групи Європейського парламенту, які вони очолюють, після виборів у червні.
18:36
Сотні пасажирів потяга до Британії застрягли у Парижі через технічний збій
Сотні пасажирів, які мали вирушити до Британії з Парижа потягом Eurostar, що сполучає країни під Ла-Маншем, змушені чекати через несправність системи перевірки документів.
Аналітика короткоЩо може стати проблемою для успішної євроінтеграції України
18:26
МЗС: Заяви прем'єра Грузії вже важко відрізнити від заяв російського керівництва
Міністерство закордонних справ засудило чергову недружню заяву прем'єр-міністра Грузії Іраклія Кобахідзе, який назвав Україну "країною, що обвалилась", і не побачив винних у смертях десятків тисяч цивільних.
18:20
Британія: Росія з 2022 року втратила понад 465 тисяч військових
За британськими оцінками, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році втрати російських сил перевищили 465 тисяч військових.
18:02
У парламенті Азербайджану поговорили про "деколонізацію" Франції
Азербайджан 30 травня організував конференцію "про право Французької Полінезії на деколонізацію" з представниками політичних партій цієї заморської території Франції – це сталось на тлі звинувачень Парижа про втручання Баку у справи країни.
17:56
Республіка Сербська готує угоду про "мирне відокремлення" від Боснії
Уряд Республіки Сербської, державного утворення у складі Боснії та Герцеговини, призначив робочу групу, яка має підготувати проєкт угоди про "мирне відділення" від цієї балканської держави. 
17:46
Спецслужба Швеції: Кримінальні мережі Ірану здійснюють підривну діяльність у країні
Шведська Поліція безпеки (SAPO) заявила, що іранський режим використовує кримінальні мережі у Швеції для актів насильства проти інших держав, груп чи людей у Швеції, які визначає як загрозу для себе.
17:46
Україна вже вичерпала квоту на експорт цукру до ЄС, що починає діяти з червня
Україна на цей час вже вичерпала квоту на експорт цукру до ЄС, яку у червні повертають за оновленими правилами торгівлі з Євросоюзом.
17:40
FT: Україна і США підпишуть безпекову угоду перед Самітом миру
Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден підпишуть двосторонню угоду про безпеку напередодні Саміту миру, що пройде 15-16 червня у Швейцарії. 
17:36
Молдова закриває ще п'ять каналів, пов'язаних із олігархами-втікачами Шором і Плахотнюком
Урядова Рада сприяння інвестиційним проєктам національного значення Молдови ухвалила рішення закрити ще п'ять телеканалів, пов'язаних із олігархами-втікачами Іланом Шором і Володимиром Плахотнюком.
17:21
У Чехії дали умовний вирок чоловіку, який погрожував меру розправою, як із Фіцо
Чеський суд засудив 48-річного чоловіка до умовного терміну через погрози розправою, як зі словацьким прем'єр-міністром Робертом Фіцо, на адресу Йозефа Бейвла – мера міста Чахров на заході країни.
17:18
У Данії кандидатка на євровиборах знялася з перегонів після публікацій про "російський слід"
Одна з кандидаток від данської Ліберальної партії на виборах до Європарламенту зняла свою кандидатуру після того, як стало відомо про її контакти з "друзями Кремля".
17:17
фотоМолдовський міністр приніс у парламент уламок російської ракети
Міністр довкілля Молдови Серджіу Лазаренку 30 травня приніс із собою на виступ у парламенті фрагмент російської ракети.
17:06
Уряд Словенії схвалив визнання Палестини
Словенський уряд 30 травня ухвалив офіційне рішення про визнання Палестинської держави, яке тепер набуде чинності після схвалення парламентом.
16:54
Reuters: Макрон переконав Канаду дозволити російський титан для Airbus 
Президент Франції Емманюель Макрон домігся того, щоб Канада звільнила Airbus та інші аерокосмічні компанії від санкцій проти російського титану.
16:44
Німецька депутатка вибачилась за згадку аутизму для критики Шольца, але не перед ним
Головна кандидатка німецьких лібералів на виборах до Європарламенту Марі-Агнес Штрак-Циммерманн вибачилася перед людьми з аутизмом за згадку аутизму для критики канцлера Німеччини Олафа Шольца, але не стала вибачатсь перед канцлером.
16:36
Байден здійснить перший державний візит до Франції 
Президент США Джо Байден здійснить свій перший державний візит до Франції після участі в урочистостях наступного тижня з нагоди 80-ї річниці висадки в Нормандії.
16:06
Швеція готова заблокувати імпорт російського СПГ, якщо Угорщина завадить рішенню ЄС
Швеція розглядає можливість одностороннього блокування імпорту російського скрапленого природного газу (СПГ), якщо Угорщина завадить або зможе пом'якшити запропоновані ЄС санкції проти Росії.
16:04
FT: НАТО має лише 5% ППО, потрібної для належного захисту східного флангу
За внутрішніми розрахунками у Північноатлантичному альянсі, союзники на даний час мають лише невелику частку сил і засобів ППО, необхідних для належного прикриття країн східного флангу в разі реальної війни.
15:54
США і Чехія посилять співпрацю для протидії дезінформації і пропаганді
США та Чехія підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо посилення співпраці у сфері протидії маніпулюванню інформацією іноземними державами.
15:47
Чехія закликала дозволити удари по Росії та змінити підхід НАТО щодо Москви
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, який цими днями приймає у Празі міністерську зустріч НАТО, оголосив перелік кроків, на які має піти Альянс у відносинах з Кремлем.
15:34
Норвегія вважає, що Україна повинна мати право бити по території РФ західною зброєю
Міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде заявив, що для України не має бути обмежень у застосуванні зброї, наданої західними партнерами.
15:22
У Німеччині викликали обурення слова депутатки про "ознаки аутизму" в Шольца
Слова головної кандидатки Вільної демократичної партії та очільниці оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерманн про "ознаки аутизму" у канцлера викликали негативну реакцію у Німеччині.
Аналітика короткоЧому республіканці в США почали демонструвати більшу рішучість щодо України
14:52
Очільник МЗС Чехії: метою Кремля не є Харків чи інше місто
Росія досі зберігає намір повної зміни безпекової архітектури в Європі, і Захід має продемонструвати, що усвідомлює це.
14:51
У Чехії підтримують удари ЗСУ по Росії і певні, що Захід перетне цю "червону лінію"
У МЗС Чехії впевнені, що незабаром західні партнери України подолають "червону лінію" щодо ударів по Росії.
14:37
У Чехії вважають, що перемога України має включати рішення про майбутнє Росії
У Міністерстві закордонних справ Чехії переконані, що рішення про перемогу України повинне включати відповідь на питання про те, яким буде майбутнє Росії. 
14:21
У червні різко зросте постачання снарядів в Україну, в Чехії назвали обсяги
Анонсована в лютому 2024 року "чеська ініціатива" зможе забезпечити для ЗСУ від 50 до 100 тисяч снарядів великого калібру на місяць.
14:14
ФотоТуреччина почала серійне виробництво власного танка Altay
Туреччина розпочала серійне виробництво власного танка Altay, який у перспективі стане основним бойовим танком збройних сил країни.
13:59
Фінляндія не підтримує ідею торговельних санкцій ЄС проти Ізраїлю
Фінляндія хоче, щоб ЄС продовжив торгівлю з Ізраїлем, незважаючи на все частіші заклики до економічних санкцій у зв'язку з погіршенням гуманітарної ситуації через операції Ізраїлю в секторі Гази.
13:52
Президент Естонії підписав ухвалений парламентом закон про конфіскацію активів РФ
Президент Естонії підписав закон, який дає змогу використовувати заморожені в рамках санкцій російські активи для компенсації Україні збитків.
13:39
Рада ЄС встановила підвищені мита на агропродукцію з РФ та Білорусі
Рада ЄС ухвалила рішення щодо запровадження "заборонних" мит на зернові продукти, що імпортуються з Росії та Білорусі.
13:38
Люксембург виділяє 5 млн євро "артилерійській коаліції" для України
Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню повідомив про фінансову підтримку Люксембургом "артилерійської коаліції" для України.
13:23
Данія дозволить Україні бити данськими F-16 по цілях в Росії
Міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен повідомив, що Україна зможе використовувати данські винищувачів  F-16 для ударів по цілях в Росії.
13:19
Reuters: Франція готується відправити військових інструкторів в Україну
Франція, як стверджують ЗМІ, незабаром може відправити військових інструкторів в Україну, незважаючи на занепокоєння деяких союзників і критику з боку Росії.
13:12
Прем'єр Грузії назвав Україну країною, "що обвалилася"
Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе виступив із черговою критичною заявою на адресу України, а також сказав, що за загибель десятків тисяч людей в Україні ніхто не несе відповідальності.
13:05
В Іспанії затвердили суперечливий закон про амністію каталонських сепаратистів
Конгрес депутатів, нижня палата парламенту Іспанії, в четвер прийняла суперечливий законопроєкт про амністію для каталонських сепаратистів.
12:55
WP: США стурбовані ударами України по російських ядерних РЛС
Сполучені Штати побоюються, що удари українських безпілотників по російських системах раннього ядерного попередження можуть викликати небезпечну реакцію РФ.
12:41
Глава МЗС Італії знову виключив удари італійською зброєю по Росії
Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні наполіг у четвер, що Рим ніколи не надішле війська в Україну, і італійська зброя не повинна використовуватися на території Росії.
12:37
У Польщі затримали двох білорусів і поляка за підозрою у скоєнні диверсії за вказівкою РФ
У Польщі затримали трьох осіб, яким висунули обвинувачення у роботі на іноземну розвідку та диверсійній діяльності.
12:24
Вибори до Європарламенту: Найбільше мандатів прогнозують ультраправим
Після виборів до Європарламенту кількість депутатів від ультраправих партій перевищить кількість депутатів від правоцентристської та проукраїнської Європейської народної партії (ЄНП) президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.
12:22
Німеччина: Україна виконала умови для початку переговорів про вступ до ЄС
Уряд Німеччини заявив, що Україна виконала вимоги щодо проведення реформ, необхідних для початку переговорів про вступ до Євросоюзу.
12:10
Жителі одного з міст Молдови отримали фейкові повістки на навчання
У молдовському місті Бєльці зафіксували випадки, коли жителі отримували повістки, нібито видані місцевим територіальним військовим центром.
11:53
Однопартієць Шольца закликав дозволити Україні бити німецькою зброєю по РФ
Голова комітету Бундестагу у закордонних справах від партії канцлера Німеччини Олафа Шольца Міхаель Рот закликав надати Україні дозвіл на використання зброї, що постачають Німеччина та інші західні країни, по цілях на території Росії.
11:52
УточненоПарламент Іспанії готується остаточно ухвалити суперечливий проєкт про амністію
Парламент Іспанії готується остаточно схвалити суперечливий законопроєкт про амністію сотень каталонських сепаратистів, які брали участь у незаконній і невдалій спробі проголошення незалежності Каталонії у 2017 році.
11:37
Рютте оптимістично налаштований щодо свого призначення генсеком НАТО
Очільник уряду Нідерландів Марк Рютте заявив, що налаштований оптимістично щодо своїх шансів отримати посаду генсека НАТО.
11:28
В Європі та США провели масштабну поліцейську операцію: 4 осіб арештували
Поліція та агентство ЄС з питань судового співробітництва (Євроюст) ліквідували комп'ютерні мережі, відповідальні за розповсюдження програм-вимагачів через шкідливі електронні листи в межах великої міжнародної операції.
11:14
NYT: Байден наближається до зняття заборони на удари України по РФ американською зброєю
Президент США Джо Байден наближається до того, аби змінити свою позицію і надати дозвіл Україні завдавати ударів по території РФ американською зброєю.
10:59
Берлінська поліція готує масштабну операцію напередодні Євро-2024
У зв'язку з проведенням чемпіонату Європи з футболу та конференції з питань відновлення України в червні берлінська поліція готується до однієї з найбільших операцій за останні роки.
10:48
В уряді Швеції уточнили, що Україна отримає два літаки РЛС
У шведському уряді уточнили, що в межах найбільшого пакета допомоги Україна отримає два літаки радіолокаційної розвідки та управління ASC 890.
10:36
Глава МЗС Чехії: Стратегія Європи щодо стримування Росії має бути цілісною
Європа має виробити цілісну стратегію стримування Росії і покласти край несистемним підходам.
10:24
Норвегія може запропонувати сотням українських біженців залишити країну
Норвезький Директорат з питань імміграції (UDI) розпочинає індивідуальний розгляд клопотань українців про надання притулку, які на момент початку широкомасштабної війни не проживали на батьківщині.
10:11
ЗМІ: Угорщина у наступному складі Єврокомісії отримає менш значущу посаду через Орбана
У ЄС хочуть надати Угорщині менш значущу посаду у наступному складі Єврокомісії, зважаючи на тісні стосунки угорського прем’єра Віктора Орбана з РФ та постійне блокування ключових рішень щодо України.
ВідеоЧому Росія програє у війні? Давід Стулік, інтерв'ю з Чехії
09:44
До МЗС Литви викликали посла Грузії через подолання вето на закон про "іноагентів"
До Міністерства закордонних справ Литви був викликаний посол Грузії після того, як грузинський парламент остаточно затвердив скандальний закон про "іноагентів", подолавши вето президентки Саломе Зурабішвілі.
09:35
ЗМІ: Шольц виступає за дозвіл Україні бити західною зброєю по території РФ
Уряд Німеччини обережно відмовляється від своїх застережень щодо дозволу Україні бити західною зброєю по військових об'єктах на території Росії.
09:27
Литва денонсує міжнародний договір із Росією про правову допомогу
Уряд Литви схвалив пропозицію Мін'юсту про денонсацію міжнародного договору з РФ про правову допомогу та правовідносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах.
09:13
ЗМІ: Виробник паспортів у Литві пов'язаний з олігархом режиму Лукашенка
Литовська компанія "Garsų pasaulis", яка виробляє паспорти в балтійській країні, пов'язана з близьким до режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка олігархом Віктором Шевцовим.
09:04
Німеччина продовжила перевірки на кордонах: в уряді кажуть про їхню ефективність
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер напередодні продовжила перевірки на кордоні з Чехією, Польщею та Швейцарією, при цьому високо оцінивши їхню ефективність.
08:41
Збройні сили Німеччини отримають вісім систем Patriot
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що збройні сили країни (Бундесвер) отримають загалом вісім нових зенітно-ракетних комплексів Patriot.
Аналітика короткоЧому Грузія стала на шлях, що веде до диктатури
08:29
WSJ: Трамп думає надати Маску роль радника в разі обрання президентом
Майбутній кандидат в президенти США від республіканців Дональд Трамп обговорює з мільярдером Ілоном Маском можливість надання тому ролі консультанта в разі повернення політика в Білий дім.
08:00
Білий дім: Хто б не представляв США на Саміті миру, це не змінить нашу підтримку України
У Білому домі запевнили в незмінності підтримки Сполученими Штатами України незалежно від того, хто представлятиме США у запланованому в Швейцарії Саміті миру.
07:36
Стефанішина: У рішенні саміту НАТО буде конкретна позиція щодо незворотності членства України
Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина розповіла про очікування Києва від зустрічі лідерів Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні в липні.
07:17
Блінкен про заборону ударів зброєю США по РФ: Ми будемо адаптувати й коригувати свою позицію
Держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен дав зрозуміти, що адміністрація президента Джо Байдена може бути відкритою щодо дозволу Україні бити американською зброєю по території РФ.