28 травня 2024

Статті
Єпископ на чолі опозиції: чи зупинять нові протести розворот Вірменії на Захід
Вірменська опозиція отримала нового лідера, причому дещо незвичного. Про свої амбіції стати прем’єр-міністром заявив архієпископ Баграт Галстанян.
Колонки
Від "спринту" до "марафону" для вступу в ЄС: що показав Євросаміт громадських організацій
Громадськість повинна активно готуватися до участі у переговорах про вступ. Фактично ми маємо навчатися вже у процесі...
Новини
23:02
відеоФранцузького депутата відсторонили від роботи через прапор Палестини
Члена ліворадикальної партії "Франція нескорена" Себастьєна Делогю відсторонили від роботи в Національних зборах (нижній палаті парламенту) на два тижні після того, як він підняв палестинський прапор у сесійній залі.
22:40
США наклали санкції на громадян Китаю через кіберзлочини на мільярди доларів
Міністерство фінансів США 28 травня оголосило про санкції проти трьох громадян Китаю та три пов'язані з ними компанії, пов'язані з ботнетом 911 S, який використовувався для кібератак проти американців.
22:20
Ліві в уряді Іспанії критикують прем'єра за військову допомогу Україні
Представники лівих партій в іспанському уряді прем'єр-міністра Педро Санчеса розкритикували його за обіцянку надати Україні мільярд євро військової допомоги у двосторонній безпековій угоді.
21:51
Шмигаль розповів про підсумки переговорів із союзниками України в Празі
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль назвав три теми, які порушили на неформальній зустрічі союзників Києва – лідерів Чехії, Польщі, Латвії, Данії й Нідерландів та представника США – у Празі, що відбулась 28 травня.
21:37
ЄС і Норвегія домовились про партнерство у сфері безпеки та оборони
Високий представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель 28 травня підписав із міністрами закордонних справ та оборони Норвегії Угоду про партнерство у сфері безпеки і оборони.
21:20
Лідери ЄС обговорять ситуацію в Грузії через ухвалення закону про "іноагентів"
Голова Європейської ради Шарль Мішель заявив, що у зв'язку з остаточним ухваленням парламентом Грузії закону про "іноагентів" це питання буде порушене на наступній зустрічі лідерів ЄС.
ДайджестУгоди з Португалією і Бельгією, грузинська влада долає вето, снарядний саміт в Празі: новини дня
21:08
Прем'єрка Данії: Україна до кінця року отримає 500 тисяч снарядів у межах чеської ініціативи
Данська прем'єр-міністерка Метте Фредеріксен заявила, що Україна може розраховувати на отримання 500 тисяч артилерійських снарядів до кінця 2024 року в межах ініціативи Чехії із їхньої закупівлі в третіх країнах.
20:53
Чеська "снарядна" ініціатива: Перша партія буде в Україні "найближчими днями"
Перша партія артилерійських снарядів у межах чеської ініціативи надійде до України "найближчими днями".
20:37
Президентка Грузії закликала до референдуму після ухвалення закону про "іноагентів"
Грузинська президентка Саломе Зурабішвілі закликала громадян зібрати підписи для проведення референдуму стосовно закону про "іноагентів" після того, як провладна парламентська більшість подолала її вето.
20:23
Макрон підтримує удари України по військових базах на території Росії
Французький президент Емманюель Макрон вважає, що Київ має право уражати військові об'єкти на території Росії, звідки здійснюються обстріли України.
20:10
Макрон заявив, що зустрінеться з Зеленським у Нормандії 6 червня
Президент Франції Емманюель Макрон заявив про участь Володимира Зеленського у заходах з нагоди 80-ої річниці висадки союзних військ у Нормандії 6 червня.
20:01
Зеленський пояснив, чому вважає, що безпекові угоди працюватимуть
Президент Володимир Зеленський переконаний, що двосторонні безпекові угоди України з державами-партнерами будуть виконуватись попри те, що не передбачають юридично зобов'язувальних механізмів.
19:39
Зеленський розповів про домовленості з Іспанією про посилення ППО
Україна домовилась із Іспанією про допомогу в посиленні протиповітряної оборони, але її деталі не розкриваються до схвалення всіх постачань.
19:11
Україна і Португалія підписали двосторонню безпекову угоду
Президент України Володимир Зеленський підписав двосторонню угоду про безпекову співпрацю з прем'єр-міністром Португалії Луїшем Монтенегру під час візиту до Лісабона 28 травня.
19:04
Генсек Ради Європи засудила ухвалення скандального закону в парламенті Грузії
Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич прокоментувала ухвалення в парламенті Грузії суперечливого закону про "іноагентів", який викликав критику Заходу та призвів до масових протестів.
18:55
ЄС розглядає "всі варіанти" після ухвалення в Грузії закону про "іноагентів"
Європейська комісія висловила "глибокий жаль" через остаточне ухвалення парламентом Грузії законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу", який критики назвали законом про "іноагентів", аналогічним до російського.
18:46
Рада ЄС схвалила пріоритети у сфері безпеки та оборони, серед них – підтримка України
Міністри оборони країн – членів Європейського Союзу на зустрічі 28 травня схвалили висновки щодо безпеки та оборони ЄС, де визначили п'ять пріоритетів відповідної політики, серед них згадується й підтримка України.
18:33
Данія та Литва попередили про загрозу руху Грузії в ЄС через закон про "іноагентів"
Міністри закордонних справ Данії та Литви одними з перших прокоментували остаточне ухвалення парламентом Грузії закону "Про прозорість іноземного впливу", який критики охрестили законом про "іноагентів" і порівнюють із російським.
18:23
Естонія хоче, щоб ЄС до кінця року підготував 100 тисяч українських військових
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур вважає, що тренувальна місія Європейського Союзу з навчання українських військових (EUMAM) повинна збільшити цільовий показник кількості підготовлених українців.
18:10
У Празі – неанонсований саміт щодо снарядів для ЗСУ, обговорюють дозвіл стріляти по Росії
Чехія організувала зустріч лідерів кількох держав з числа тих, що є провідними у постачанні зброї для ЗСУ, причому цей саміт наперед не анонсувався.
18:00
Парламент Грузії подолав вето президентки на закон про "іноагентів"
Грузинський парламент 28 травня очікувано подолав вето президентки Саломе Зурабішвілі на закон "Про прозорість іноземного впливу", який критики охрестили законом про "іноагентів".
17:57
Боррель повідомив про рішення деяких держав ЄС дозволити бити їх зброєю по РФ
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель розповів, що окремі країни Євросоюзу не заперечують, аби їхню зброю використовували для ударів по цілях в Росії.
17:50
Норвегія і Данія домовились про співпрацю в розробці далекобійних дронів
Міністри оборони Норвегії та Данії Бйорн Арільд Грам та Троельс Лунд Поульсен на полях засідання Ради Європейського Союзу в Брюсселі 28 травня підписали меморандум про наміри щодо співпраці у сфері далекобійних безпілотників.
17:33
У ЄС обговорили тренування військових на території України, але консенсусу немає
На зустрічі міністрів оборони держав ЄС у вівторок обговорювали можливість тренувань українських військових на території України західними інструкторами, але єдності у цьому питанні немає.
17:27
фотоЗеленський прибув до Португалії
Президент Володимир Зеленський увечері 28 травня прибув до Португалії, де зустрінеться з керівництвом цієї країни.
17:24
Парламент Данії не підтримав визнання Палестини
Данський парламент 28 травня відхилив пропозицію лівих партій про визнання Палестинської держави.
17:22
Боррель: Держави ЄС самі вирішують, чи дозволяти бити їх зброєю по Росії
Міністри оборони країн ЄС на зустрічі у вівторок обговорили можливе послаблення обмежень на застосування західної зброї по російській території, але це рішення, які індивідуально повинні ухвалювати самі держави-члени.
17:15
Польща підписала контракт зі США на купівлю ракет дальністю 1000 км
Міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш 28 травня підписав угоду про закупівлю у США кількох сотень ракет AGM 158 JASSM-ER класу "повітря-земля" з дальністю польоту понад 1000 кілометрів.
16:59
Комітет ПАРЄ визнав стирання РФ української культурної ідентичності елементом геноциду
Комітет культури Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) визнав стирання української культурної ідентичності інструментом війни Росії проти України та елементом політики геноциду, спрямованої на знищення української нації.
16:38
Стефанішина зустрілася з генсеком НАТО – обговорили саміт у Вашингтоні
Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина на зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у вівторок в Брюсселі обговорила потенційні рішення вашингтонського саміту, які гарантуватимуть незворотність членства України в Альянсі.
16:20
Іспанія, Ірландія та Норвегія офіційно визнали державність Палестини
Іспанія, Ірландія та Норвегія 28 травня офіційно визнали державність Палестини, як і анонсували, всупереч жорсткій реакції Ізраїлю.
16:20
Стефанішина розповіла у НАТО про найнагальніші потреби України
У вівторок в Брюсселі відбулось засідання Ради Україна-НАТО, на якому була присутня віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. 
15:58
В Ірландії невдовзі закриють десятки пунктів розміщення українських біженців
В Ірландії незабаром зачиниться значна кількість центрів, які надають житло втікачам від війни в Україні.
15:57
У Вірменії зросла кількість загиблих через повені
У Вірменії кількість загиблих внаслідок повеней у прикордонних з Грузією районах зросла до чотирьох.
15:39
ЗМІ: У Польщі затримали підозрюваних у підпалах
Агентство внутрішньої безпеки Польщі провело серію заходів у Мазовецькому воєводстві, неофіційно кажуть про арешти підозрюваних у причетності до підпалів.
15:34
Туск їде на кордон з Білоруссю, де поранили польського прикордонника
Після поранення польського прикордонника на кордоні з Білоруссю глава уряду Польщі оголосив, що вирушає на місце подій, а до кордону скерують підкріплення.
15:17
фотоЗМІ: На пост прем'єра Нідерландів висувають ексглаву розвідки
Колишній голова розвідки Нідерландів Дік Схооф буде представлений у вівторок кандидатом на посаду прем'єр-міністра нового правого уряду країни.
15:12
Молдовський олігарх-втікач анонсував з’їзд очолюваного ним блоку у Москві: "як Ленін у Швейцарії"
Молдовський олігарх-утікач Ілан Шор заявив, що очолюваний ним новий блок політсил знову збереться у Москві на початку червня. 
14:58
У кортеж президента Дуди кинули петарду
У кортеж президента Польщі Анджея Дуди у понеділок ввечері кинули петарду.
14:38
Швейцарія посилить заходи для висилки російських шпигунів
Верхня палата парламенту Швейцарії пізно ввечері в понеділок підтримала пропозицію про посилення заходів щодо висилки шпигунів, особливо агентів російської розвідки, в той час, як Берн готується до проведення саміту щодо миру в Україні. 
14:22
Німеччина натуралізувала рекордну кількість людей за понад 20 років
Минулого року кількість людей, які отримали німецьке громадянство, досягла найвищого рівня з моменту початку спостережень у 2000 році.
14:20
У парламенті Литви відбулись навчання на випадок повітряної атаки
У будівлі Сейму Литви у вівторок, 28 травня, відбулись навчання, які імітували повітряну атаку.
13:53
ЄС: Дії Путіна показують, що він боїться Саміту миру
У ЄС наголосили, що зусилля кремлівського правителя Владіміра Путіна, який намагається підірвати ефективність запланованого у Швейцарії Саміту миру, свідчать про його страх.
13:41
Швецію попросили пригальмувати поставку винищувачів Україні – міністр
Кілька держав попросили Швецію поставити на паузу плани з надсилання винищувачів Gripen Україні через зосередження на поставках винищувачів F-16.
13:31
Швеція надасть Україні понад $60 млн для допомоги енергосистемі Україні
Уряд Швеції оголосив про виділення Україні 650 млн шведських крон (понад 61 млн доларів) на підтримку енергосистеми України.
13:27
Боррель дорікнув Угорщині за блокаду допомоги Україні: Має бути пропорційність
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель дорікнув Угорщині, яка блокує на рівні ЄС військову допомогу Україні. 
13:16
У Латвії закрили доступ до ще одного проросійського сайту
У Латвії Національна рада з електронних ЗМІ (NEPLP) закрила доступ до чергового прокремлівського порталу, який розповсюджував ворожу інформацію.
13:12
Зеленський обговорив з Мішелем підготовку до Саміту миру
Перебуваючи з візитом в Брюсселі, президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, щоб подякувати за підтримку з боку ЄС.
12:59
ВідеоМігранти атакували польських прикордонників поблизу Білорусі: один дістав ножове поранення
Польський прикордонник отримав поранення від удару ножем, який йому завдав іноземець, який намагався прорватися через шлагбаум на кордоні з Білоруссю.
12:56
Прем'єр Чехії: Україна має повне право застосовувати західну зброю для ударів по РФ
Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала підтримав позицію генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга про те, що союзникам потрібно зняти заборону для України використовувати західну зброю для ударів по території Росії.
12:53
Глава дипломатії ЄС висловився щодо права України бити по території Росії
Глава дипломатії ЄС, говорячи про дозвіл українським силам бити по Росії, вважає за необхідне знайти баланс між ризиком ескалації та необхідністю для українців захищати себе. 
12:40
Зеленський очікує позитивний результат щодо ударів по РФ західною зброєю
Президент України Володимир Зеленський сподівається на позитивний результат щодо дозволу від деяких партнерів завдавати ударів по РФ їхньою зброєю.
12:26
Зеленський: Якщо Байден не приїде на Саміт миру, Путін аплодуватиме стоячи
Президент Володимир Зеленський вважає, що глава Кремля Владімір Путін буде втішений, якщо президент США Джо Байден проігнорує Саміт миру у Швейцарії. 
12:23
У Чехії анонсували візит Шмигаля
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та представники США прибудуть у вівторок ввечері до Праги на зустріч з питань безпекової співпраці.
12:16
Прем’єр Бельгії: Україна зможе використовувати F-16 на своїй території
Прем'єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо заявив, що Україна зможе використовувати передані його країною винищувачі F-16 на своїй території.
12:13
Україна цьогоріч може отримати 1,7 млрд євро завдяки замороженим у Бельгії активам РФ
Україна цьогоріч може отримати 1,7 млрд євро від прибутків від заморожених у Бельгії російських активів. 
11:49
Сирський обговорив з начальником Генштабу Польщі підготовку українських бійців
Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський провів телефонні переговори з начальником Генерального штабу Збройних сил Польщі генералом Веславом Кукулою.
11:47
У Литві кажуть, що диверсійні дії Росії вимагають колективної відповіді
У Литві заявили, що диверсійні дії Росії, які зафіксували у низці європейських країн, потребують правової оцінки та колективної відповіді.
11:29
Міністр оборони Естонії: Україні потрібно дати дозвіл на удари по РФ
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур переконаний, що Україні слід дозволити вражати цілі на території РФ зброєю, яку надають західні союзники.
11:27
У Латвії впевнені, що Угорщина не завадить допомозі Україні зброєю за рахунок росактивів
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс висловив впевненість, що в ЄС буде єдність щодо підтримки України зброєю за рахунок російських активів.
11:01
Сікорський про польських військових в Україні: Не виключаємо жодного варіанта
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський прокоментував можливість відправки польських військових до України, не виключивши такого розвитку подій.
10:42
Нідерланди оголосили про ініціативу для поставки Україні системи Patriot
Нідерланди за підтримки інших країн хочуть зібрати і передати Україні систему протиповітряної оборони Patriot у короткостроковій перспективі.
10:40
Україна та Бельгія підписали безпекову угоду
Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Бельгії підписав угоду про співпрацю у сфері безпеки між Києвом та Брюсселем.
10:27
Глава Міноборони Нідерландів про удари України по РФ: Це не має бути предметом дискусій
Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен наголошує на праві України завдавати ударів по цілях на території РФ.
10:22
Бельгія поставить Україні 30 винищувачів F-16 до 2028 року
Міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб заявила, що її країна поставить Україні 30 винищувачів F-16 до 2028 року.
10:07
У Фінляндії не вважають можливою відправку військ в Україну
Керівництво Фінляндії наразі не бачить можливості відправки іноземних військ в Україну.
10:00
Вучич звинуватив главу МЗС Боснії у заклику до його вбивства
Президент Сербії Александар Вучич звинуватив міністра закордонних справ Боснії і Герцеговини (БіГ) Ельмедіна Конаковича у "фактичному заклику до його вбивства", оскільки той запросив його відвідати Меморіальний центр Сребрениці – Поточарі.
09:43
ВМС Франції вилучили 2,4 тонни кокаїну з рибальського судна в Атлантиці
Військово-морські сили Франції вилучили 2,4 тонни кокаїну з венесуельського риболовецького судна в Атлантичному океані.
09:29
ЄС планує виділити 2,12 млрд євро на підтримку Сирії та регіону
Євросоюз пообіцяв виділити 2,12 млрд євро на підтримку майбутнього Сирії та близькосхідного регіону на 2024 і 2025 роки.
09:27
Президент Фінляндії допустив визнання Палестинської держави
Президент Фінляндії Александр Стубб не виключив у майбутньому визнання Палестинської держави.
09:01
Уряд Словенії у четвер розгляне питання визнання Палестинської держави
Уряд Словенії у четвер, 30 травня, розгляне питання щодо визнання Палестинської держави.
08:59
Угорщина наполягає, що не хоче бачити Рютте новим генсеком НАТО
Уряд Угорщини не підтримує кандидатуру прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду генерального секретаря НАТО.
08:39
ЗМІ: Білий дім оцінює, чи перетнув Ізраїль "червону лінію" ударом по Рафаху
Адміністрація президента США Джо Байдена все ще оцінює, чи є удар Ізраїлю, внаслідок якого в неділю загинуло щонайменше 45 переміщених палестинців у наметовому таборі в Рафаху, перетином "червоної лінії".
Аналітика короткоЯк погроза санкціями від США показала слабкість грузинської влади
08:19
Генсек НАТО візьме участь у зустрічі глав Міноборони країн ЄС
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у вівторок, 28 травня, візьме участь у засіданні міністрів оборони країн Євросоюзу.
07:59
У Норвегії набуло чинності визнання Палестинської держави
Норвегія у вівторок почала офіційно визнавати незалежну Палестинську державу після відповідного рішення Осло.
07:38
Президент Фінляндії: Зробимо все, щоб Україна перемогла
Президент Фінляндії Александер Стубб із робочим візитом відвідав Естонію, де зокрема обговорив допомогу Україні.
07:15
Зеленський у вівторок відвідає Бельгію, де підпише безпекову угоду
Президент України Володимир Зеленський у вівторок здійснить візит до Бельгії, де підпише угоду у сфері безпеки з прем'єр-міністром Александром Де Кроо.