27 травня 2024

Статті
Безпека чи покарання опозиції: що стоїть за ініціативою Туска про протидію впливу РФ
Дональд Туск оголосив про створення комісії з розслідування впливу Росії та Білорусі на Польщу у 2004-2024 роках. Тобто за часів правління "ПіС".
Колонки
Перші санкції проти влади Грузії: чи вдасться зупинити проросійський дрейф Тбілісі
Анонс санкцій з боку США збігся з гучними відставками топпосадовців Грузії. Проблеми всередині владної команди очевидні.
Новини
23:06
У Сербії почали судити родичів стрільця, який убив дев'ятьох людей
Вищий суд сербського міста Крагуєваць 27 травня почав суд над дядьком і братом 22-річного Уроша Блажича, який у травні 2023 року розстріляв дев'ятьох людей у двох селах поблизу Белграда.
22:50
Терорист Брейвік знову судитиметься з Норвегією через "порушення прав людини"
Апеляційний суд у Норвегії дозволив терористу Андерсу Брейвіку, засудженому за найсмертельніший теракт в історії країни, оскаржити умови свого ув'язнення через нібито порушення прав.
22:35
Міноборони: Україна обговорює прийом західних інструкторів, дискусії досі тривають
Міністерство оборони України уточнило, що Київ досі веде дискусії з Францією та іншими країнами про можливість прийняття їхніх військових інструкторів.
22:14
Голова МЗС Ірландії: ЄС уперше серйозно обговорив можливі санкції проти Ізраїлю
Очільник ірландського зовнішньополітичного відомства Міхол Мартін заявив, що міністри закордонних справ ЄС 27 травня обговорили можливі санкції проти Ізраїлю через недотримання міжнародного гуманітарного права.
21:54
Макрон у Німеччині застеріг від захоплення автократами в Європі
Французький президент Емманюель Макрон під час візиту до Німеччини 27 травня висловив занепокоєння зростанням популярності ультраправих у європейській політиці і застеріг від захоплення авторитарними режимами в Європі.
21:27
Захарова обіцяє якось відповісти на обмеження російських "дипломатів" у Польщі
Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова анонсувала відповідь на рішення Польщі обмежити пересування російських "дипломатів", коли Москва ознайомиться з "подробицями".
21:21
Президент Латвії закликав дозволити Україні бити західною зброєю по цілях в РФ
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс закликав західних партнерів зняти обмеження на застосування Україною зброї, яку вони надають, та зауважив, що теперішні спроби Росії наступати – у тому числі наслідок зволікань та нерішучості Заходу.
ДайджестЗСУ чекають військових з Франції, безпекова угода з Іспанією, санкції для Медведчука: новини дня
21:11
У Франції уточнили заяву Сирського про відправлення інструкторів в Україну
Міністерство збройних сил Франції заявило, що відправлення французьких військових інструкторів в Україну для навчання військовослужбовців ще опрацьовується.
20:33
ЗМІ: В уряді Німеччини поки відмовилися від ідеї відновлення призову
Міністерство оборони Німеччини все ж поки не пропонує повертати призов на військову службу для молоді. 
20:02
Президент Туреччини закликав до зміни конституції, "нав'язаної елітами"
Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган під час виступу 27 травня, в річницю військового перевороту в Туреччині 1960 року, закликав парламент розробити нову конституцію, назвавши це "національним обов'язком".
20:01
КНДР спробувала запустити ще один супутник-шпигун, він вибухнув
Північна Корея заявила, що її спроба вивести на орбіту другий розвідувальний супутник закінчилася невдачею. 
19:46
Польща купить у США далекобійні ракети для F-16 за $735 млн
Міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш у вівторок, 28 травня, підпише контракт з урядом США про закупівлю ракет великої дальності класу "повітря-земля" JASSM-ER.
19:35
Блекаут і поїздка в РФ: у Німеччині розкрили нові деталі зірваного перевороту "рейхсбюргерів"
Ультраправі, які нібито готували держпереворот у Німеччині, хотіли влаштувати масштабне вимкнення електроенергії для успіху своїх планів, та нібито хотіли у нестандартний спосіб поїхати на зустріч з правителем Росії.
19:29
Боррель нагадав Сійярто, що ЄС не має повноважень "призивати" на війну в Україні
Топдипломат Європейського Союзу прокоментував заяви міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, який натякнув на імовірні плани "призову громадян ЄС для участі у війні на боці України".
19:17
Боррель: Внески Угорщини до фонду ЄС не підуть на військову допомогу Україні
Високий представник Євросоюзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель підтвердив, що внески Угорщини в Європейський фонд миру не будуть спрямовуватись на будь-яку військову допомогу Україні.
18:52
Боррель визнав "перешкоди" в підтримці України зброєю за рахунок росактивів
Виконання рішення про створення спеціального фонду для допомоги Україні зброєю в межах Європейського фонду миру досі гальмується через відсутність єдиної позиції держав – членів Євросоюзу.
18:42
виправлено Сирський схвалив допуск французьких військових інструкторів до навчальних центрів в Україні
Франція потенційно готова відправляти своїх інструкторів, залучених до підготовки українських військових, безпосередньо на територію України і перші з них невдовзі приїдуть знайомитися з можливостями українських навчальних центрів.
18:32
Кулеба і міністри ЄС обговорили зняття заборони на удари західною зброєю по Росії
Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу разом із українським колегою Дмитром Кулебою 27 травня обговорили подальшу військову підтримку Києва та обмеження на використання західної зброї для ударів по Росії.
18:26
У Франції викрили фірму, що допомагала обходити санкції проти Росії
Французьке Міністерство економіки і фінансів оголосило про викриття французької фірми, яка допомагала обходити запроваджені проти Росії санкції.
18:15
На Октоберфесті заборонили виконувати любовну пісню, яку вподобали ультраправі
Організатори відомого пивного фестивалю в Мюнхені Октоберфест заявили, що заборонять виконання популярної пісні 1999 року L'amour toujours італійського діджея Джіджі Д'Агостіно, яку не раз використовували ультраправі для расистських гасел.
17:55
Президент Литви пропонує збільшити витрати на оборону до 3,5% ВВП
Литовський президент Гітанас Науседа, переобраний на другий термін минулого тижня, заявив, що "найближчими роками" витрати на оборону країни мають збільшитися до 3,5% від валового внутрішнього продукту.
17:54
Ле Пен пропонує Мелоні об'єднатись у праву "супергрупу" в Європарламенті
Напередодні виборів до Європарламенту, що відбудуться наступного тижня, лідерка французьких ультраправих Марін Ле Пен запросила прем'єрку Італії Джорджію Мелоні сформувати праве супероб'єднання, яке стало би другим за величиною партійним блоком в Європарламенті.
17:50
Главу МЗС Угорщини обурили вигадані "плани" про призов громадян ЄС на війну в Україні
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто зробив серію заяв щодо "неприпустимості призову громадян ЄС для участі у війні на боці України", хоча про існування таких ідей нічого не відомо, а питання військової служби та призову регулюються кожною країною на національному рівні.
17:40
У Португалії анонсували візит Зеленського 28 травня
Президент Володимир Зеленський у вівторок, 28 травня, відвідає Португалію на запрошення керівництва цієї країни.
17:36
ЗМІ: Міністри ЄС обговорили ситуацію в Грузії, але жодних рішень не ухвалили
На засіданні Ради ЄС із закордонних справ у понеділок міністри обговорили ситуацію, пов'язану із затвердженням у Грузії закону про "іноагентів", але жодних рішень ухвалено не було.
17:32
Голова центробанку Румунії, рекордсмен за тривалістю на посаді, йде на восьмий строк
Очільник Національного банку Румунії Мугур Ісереску, який перебуває на посаді рекордно довго для голів центробанків світу – з 1990 року, готується до затвердження на новий п'ятирічний термін на посаді.
17:19
У Франції старшокласник напав з ножем на вчительку
У містечку на заході Франції старшокласник скоїв напад на свою викладачку англійської мови, завдавши їй незначних поранень, його мотиви наразі невідомі.
17:19
ЄС ввів санкції проти Медведчука і Марчевського
Рада ЄС 27 травня вирішила запровадити санкції проти двох фізичних осіб, серед яких Віктор Медведчук, та однієї організації, відповідальних за пропагандистські дії, спрямовані проти громадянського суспільства в ЄС та його сусідніх країнах.
17:13
фотоЯпонія заявила про запуск Північною Кореєю балістичної ракети
Влада Японії ввечері 27 травня за місцевим часом зафіксувала запуск балістичної ракети з боку Північної Кореї, що сталось на тлі намірів Пхеньяна запустити на орбіту супутник.
16:58
Глава МЗС Угорщини похвалився, що зберіг опозицію допомозі України попри "атаку" колег із ЄС
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто розповів, що на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у понеділок його "атакували" колеги з кількох держав ЄС, проте він не поступився і зберіг опозицію військовій підтримці України.
16:56
Косово стало асоційованим членом Парламентської асамблеї НАТО
Частково визнане Косово 27 травня стало асоційованим членом Парламентської асамблеї Північноатлантичного Альянсу.
16:40
В уряді Словаччини підтверджують покращення стану Фіцо
Стан пораненого прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, який залишається у лікарні після замаху, продовжує покращуватися. 
16:37
Прем’єрка Данії хоче закрити доступ до соцмереж для дітей, молодших 15 років
Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен хоче, щоб Європейський Союз встановив вікове обмеження на користування соцмережами на рівні 15 років, щоб захистити молодих користувачів від шкідливого контенту та екранної залежності.
16:37
Польща обмежує пересування російських "дипломатів" – голова МЗС
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський оголосив, що Варшава запровадить обмеження на пересування працівників російського посольства на польській території.
16:29
Парламент Франції починає дискусію про легалізацію евтаназії
Французькі Національні збори – нижня палата парламенту – 27 травня починає обговорення законопроєкту про "право на кінець життя", який у разі ухвалення легалізує евтаназію в окремих випадках.
16:19
ПА НАТО закликала дозволити Україні бити західною зброєю по Росії 
Парламентська асамблея НАТО закликала уряди держав Альянсу дозволити Україні бити західною зброєю по цілях на території Російської Федерації. 
16:12
Офіційно: ЄС ухвалив новий санкційний режим проти Росії за порушення прав людини
Міністри закордонних справ країн-членів ЄС ухвалили новий санкційний режим проти осіб, відповідальних за порушення прав людини у Росії, та затвердили перші санкції у його межах. 
16:11
Німеччина й далі проти прикриття неба над Україною силами НАТО
Німеччина продовжує виступати проти ідеї створення "оборонного щита" проти авіаударів Росії по Україні силами Північноатлантичного альянсу.
15:50
В ОП оприлюднили текст безпекової угоди з Іспанією
В Офісі президента опублікували Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Іспанією.
15:33
Зеленський: угода з Іспанією передбачає €1 млрд військової допомоги для України на поточний рік
Президент України Володимир Зеленський повідомив деталі домовленостей про військову допомогу, зафіксовані безпековою угодою з Іспанією.
15:28
90 країн підтвердили участь у Саміті миру – Зеленський
Президент Володимир Зеленський повідомив, що вже 90 країн підтвердили свою участь у Саміті миру в Швейцарії в червні.
15:16
Україна та Іспанія підписали угоду у сфері безпеки
Президент Володимир Зеленський під час візиту в Іспанію підписав угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та цією піренейською державою.
15:11
У ЄС розглянуть поновлення своєї місії на кордоні сектора Гази з Єгиптом
У Євросоюзі обговорять поновлення спеціальної цивільної місії ЄС на кордоні сектора Гази і Єгипту, яка вже працювала там майже 20 років тому. 
15:06
Стефанішина їде в Брюссель для зустрічей у НАТО
У вівторок, 28 травня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прийме у штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі віцепрем'єрку з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольгу Стефанішину. 
Аналітика короткоЯк Туск може використати комісію з розслідування впливу РФ у своїх політичних інтересах
14:52
Україна найближчим часом підпише безпекову угоду з Литвою
Президент України Володимир Зеленський повідомив, що найближчим часом буде підписано двосторонню безпекову угоду з Литвою.
14:34
Парламент Грузії долатиме вето на закон про "іноагентів" у вівторок
Юридичний комітет парламенту Грузії підтримав зняття президентського вето на закон про "іноагентів" і тепер парламент розгляне це питання на засіданні у вівторок.
14:23
У Латвії видали 34 розпорядження про виїзд громадянам Росії
У Латвії управління у справах громадянства і міграції (УСГМ) наразі видало 34 розпорядження про виїзд громадянам Росії, які не виконали вимоги поправок до Закону про імміграцію і не подали документи для отримання посвідки на проживання у Латвії.
14:17
Генсек НАТО окреслив три ключові теми саміту у Вашингтоні
Трьома основними темами вашингтонського саміту НАТО будуть стримування та оборона, підтримка України та глобальне партнерство Альянсу. 
13:59
Столтенберг заявив, що НАТО не планує відправляти війська в Україну
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс як інституція не має планів відправляти війська в Україну.
13:53
Болгарія не думає над відправкою своїх військ в Україну
У Болгарії кажуть, що для них не стоїть питання щодо можливості відправки своїх військ в Україну.
13:48
Генсек НАТО: Заборона на удари по Росії ускладнює оборону України
Генсек НАТО Єнс Столтенберг наполягає, що союзникам потрібно переглянути обмеження на заборону Україні вдаряти по РФ західною зброєю на тлі прикордонних боїв на Харківщині.
13:36
Латвія оголосила про наміри створити "армію дронів"
У Національних збройних силах Латвії розвиватимуть технології дронів, вклавши 20 мільйонів євро.
13:17
відеоЗеленський прибув до Іспанії
Президент Володимир Зеленський у понеділок, 27 травня, прибув з першим офіційним візитом до Іспанії.
13:13
В уряді Італії кажуть, що насильству проти цивільних у Газі більше не може бути виправдань
В уряді Італії заявили в понеділок, що ізраїльські атаки на палестинське цивільне населення в Газі більше не можуть бути виправдані.
13:07
Bild: У НАТО обговорюють можливість деякої підтримки України на її території 
Деякі країни НАТО готові розширити підтримку Києва і діяти безпосередньо на території України у сфері навчань та постачання озброєнь; також у НАТО обговорюють закриття неба над західною частиною України.
12:56
ЗМІ: Макрон і Шольц планують спільно посилювати європейську ППО
Франція та Німеччина мають намір представити цього тижня плани тіснішої співпраці для зміцнення європейської протиповітряної оборони (ППО).
12:51
ЗМІ: Глави МЗС країн ЄС ухвалили новий санкційний режим проти РФ
Міністри закордонних справ ЄС у понеділок ухвалили новий санкційний режим санкцій для покарання за серйозні порушення прав людини в Росії.
12:41
Глава МЗС Німеччини: Угорщина має припинити блокувати рішення щодо України
Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок закликала Угорщину припинити блокаду допомоги Україні на рівні ЄС.
12:36
Bloomberg: В ЄС думають над участю РФ в наступному саміті миру восени
У ЄС вважають важливим, щоб від Саміту миру у Швейцарії наступного місяця була можливість перейти до мирної зустрічі за участю Росії.
12:23
Кулеба попросив міністрів ЄС про ППО та підтримку ударів по Росії
Глава МЗС України Дмитро Кулеба у онлайн-зверненні до Ради міністрів закордонних справ країн ЄС у понеділок закликав пришвидшити постачання додаткових систем ППО і також підтримати удари України по військових цілях на території РФ.
12:21
У Німеччині до 3,5 років засудили ексофіцера Бундесверу за шпигунство на користь РФ
Суд у німецькому Дюссельдорфі засудив колишнього офіцера Бундесверу до трьох з половиною років ув'язнення за шпигунство й передачу інформації російській розвідці.
12:14
Німеччина виділяє 60 млн євро на гуманітарну допомогу Україні
Німеччина збирається виділити ще 60 мільйонів євро на гуманітарну допомогу Україні.
12:12
У Польщі представили плани укріплень на кордоні з Росією та Білоруссю
Представники оборонних відомств Польщі у понеділок представили плани укріплень і зміцнення східного кордону країни з Росією та Білоруссю – проєкт, відомий під назвою "Щит Схід".
11:58
Сунак пообіцяв повернути обов'язкову держслужбу в Британії для 18-річних
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що Консервативна партія у разі перемоги на парламентських виборах 4 липня запровадить обов'язкову державну службу для 18-річних, яка включатиме військову або громадську службу.
11:53
Прем'єрка Литви заявила, що готова говорити з президентом про перестановки в уряді
Прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте обіцяє зустрітися з переобраним на другий термін президентом Гітанасом Науседою і обговорити питання кадрових перестановок в уряді до того, як у липні відбудеться повернення Кабміном своїх повноважень.
11:42
Розвідка Британії: РФ випускає журнал із цитатами Сталіна для виховання солдатів
Розвідка Великої Британії присвятила свій огляд нещодавно виданому в Росії журналу "Політрук", який покликаний допомогти з вихованням російських солдатів.
11:28
Ультраправим не вдалося перемогти на місцевих виборах у східній Німеччині
Ультраправа "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") не змогла здобути перемогу на місцевих виборах у східній землі Тюрингія, де партія має сильні позиції.
11:18
"Це зайшло надто далеко": глава МЗС Литви критикує Угорщину за блокування рішень ЄС
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс розкритикував Угорщину за блокування ключових рішень на рівні Європейського Союзу, зокрема щодо України.
10:57
Глава МЗС Литви засудив Захід за страх перед РФ: Ви запрошуєте Москву до дій в наших країнах
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що у питанні підтримки Україні західним країнам слід позбутися страху, який вони мають перед Росією.
10:52
FT: США збираються зняти заборону на продаж наступальних озброєнь Саудівській Аравії
Сполучені Штати, як очікують, скасують заборону на продаж наступальних озброєнь Саудівській Аравії, що може статися в найближчі тижні.
10:36
ВідеоСкандал між Ізраїлем та Іспанією через визнання Палестинської держави набирає нових обертів
Скандал між Ізраїлем та Іспанією через визнання Палестинської держави розгорається з новою силою після резонансного відео глави ізраїльського МЗС Ісраеля Каца.
10:31
Іспанія попросить інші країни ЄС підтримати рішення МКС щодо Ізраїлю
Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес заявив, що звернеться до інших 26 країн-членів Євросоюзу з проханням офіційно підтримати Міжнародний кримінальний суд (МКС) та вжити заходів, щоб Ізраїль поважав його рішення.
10:09
Мелоні про дозвіл на удари по РФ західною зброєю: Не знаю, чому Столтенберг таке сказав
Прем'єрка Італії Джорджія Мелоні виступила проти використання Україною західної зброї по території Росії після того, як генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав зняти відповідну заборону для Києва.
10:08
ЗМІ: Іспанія відправить Україні пакет допомоги з ракетами до Patriot і танками Leopard
Іспанія відправить Україні ракети до систем протиповітряної оборони Patriot і танки Leopard 2A4 в межах оголошеного раніше пакета допомоги.
09:46
"Мир – це не капітуляція": Макрон застеріг від послаблення підтримки України
Президент Франції Емманюель Макрон закликав продовжувати допомагати Україні, проти якої загарбницьку війну веде Росія.
09:39
Президент Естонії: Можливо, нам доведеться пережити ще багато Путіних
Президент Естонії Алар Каріс не очікує, що Росія зміниться найближчим часом, навіть позбавлення від Владіміра Путіна не обов'язково призведе до змін у країні.
09:25
ФотоВ Єревані десятки тисяч мітингарів вимагали відставки прем'єра Вірменії
Десятки тисяч демонстрантів провели в неділю акцію протесту в центрі столиці Вірменії, вимагаючи відставки прем'єр-міністра Нікола Пашиняна після того, як Єреван погодився передати контроль над кількома прикордонними селами Азербайджану.
09:21
Блінкен попередив Грузію про вирішальні місяці для її європейського майбутнього
Держсекретар США Ентоні Блінкен попередив, що на Грузію чекають вирішальні місяці для її євроатлантичного майбутнього.
09:00
Шольц: Армія РФ втрачає до 24 тисяч солдатів на місяць на війні проти України
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що російська окупаційна армія щомісяця втрачає 24 тисячі солдатів на війні проти України.
08:52
Франція скасує надзвичайний стан у Новій Каледонії
Президент Франції Емманюель Макрон вирішив у понеділок скасувати надзвичайний стан на тихоокеанській території Нова Каледонія, щоб забезпечити політичний діалог після заворушень, які забрали життя сімох людей.
08:39
ФотоУ Туреччині пасажирський автобус потрапив у ДТП: 10 загиблих, 39 постраждалих
У Туреччині сталась масштабна ДТП із пасажирським автобусом, який прямував з міста Діярбакир до Стамбула, внаслідок якої загинули 10 осіб, ще 39 постраждали.
08:18
Відео, фотоУ Грузії пройшла нова масштабна акція протесту проти закону про "іноагентів"
У неділю в Тбілісі пройшов масштабний Марш свободи до Дня незалежності Грузії, під час якого протестували проти ухвалення закону про "іноагентів".
07:53
Шольц розповів, як Путін говорив йому про "приналежність" України Росії
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що безпосередньо перед початком широкомасштабного вторгнення РФ в Україну кремлівський лідер Владімір Путін розповідав йому, що Україна буцімто "належить" Росії.
07:29
В Іспанії повідомили про візит Зеленського
Президент України Володимир Зеленський у понеділок, 27 травня, здійснить візит до Іспанії.
07:13
Президента Литви переобрали на новий термін
Після підрахунку голосів на всіх виборчих дільницях чинний президент Литви Гітанас Науседа виграв другий тур виборів.