25 червня 2024

Статті
ЄС відкрив сторінку історії. Що дають Україні переговори про вступ та які виклики попереду
Міністри з питань Європи усіх держав-членів ЄС та українська урядова делегація оголосили про формальний старт вступних переговорів з Україною.
Міст замість запрошення: що може отримати Україна на саміті НАТО у Вашингтоні
Запрошення до вступу України в Альянс на саміті НАТО у Вашингтоні не буде. Але це не означає, що цей саміт буде поганим для нас…
Новини
ВідеоПереговори про вступ в ЄС нарешті почалися! Що далі й які проблеми чекають Україну?
ДайджестСтарт переговорів з ЄС, ордер Гааги на арешт Шойгу, розгром Росії в ЄСПЛ: новини дня
21:54
Четверо чоловіків пробрались у будинок прем’єра Британії, їх арештували
Поліція англійського графства Північний Йоркшир у вівторок, 25 червня, заарештувала чотирьох чоловіків за підозрою в незаконному проникненні на територію будинку прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака.
21:36
США наклали санкції на мережу "тіньових банків" Ірану
Міністерство фінансів США у вівторок, 25 червня, оголосило про санкції проти майже 50 юридичних та фізичних осіб, які є складовими "тіньової банківської" мережі Ірану, через яку він незаконно отримує доходи.
21:24
Парламент корінного народу Норвегії готує позов проти держави
Саамський парламент Норвегії – виборний представницький орган корінного народу саамів – вирішив судитися з державою через рішення, наслідком якого стане поява вітрових електростанцій у зоні їхніх інтересів, вважаючи, що у цьому процесі їхньою думкою не поцікавилися належним чином.
21:20
Скандал у Британії: кандидат від опозиції поставив на те, що програє
Лейбористська партія Великої Британії відсторонила одного зі своїх кандидатів на прийдешніх парламентських виборах Кевіна Крейга після того, як він зізнався, що поставив на свій програш.
21:04
Пожежа на заводі Diehl у Берліні: слідство не має підтверджень диверсії з боку Росії
Німецькі слідчі органи досі не мають доказів того, що велика пожежа, яка спалахнула на металургійному підприємстві Diehl у Берліні в травні, була спричинена російською диверсією, про що раніше писали ЗМІ.
20:55
CNN: США можуть дозволити відправлення військових підрядників до України
Адміністрація Джо Байдена наближається до зняття фактичної заборони на розгортання американських військових підрядників в Україні, щоб допомогти українським військовим обслуговувати і ремонтувати надані США системи озброєнь.
20:38
Найвищий суд Іспанії: Поцілунок без "явної згоди" – це домагання
Верховний суд Іспанії у вівторок, 25 червня, підтримав рішення суду нижчої інстанції про те, що поцілунок без згоди іншої сторони може вважатися сексуальним домаганням.
20:16
Рада Європи обрала генсека: єврокомісар Рейндерс удруге програв
Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) у вівторок, 25 червня, обрала нового генерального секретаря організації – ним став швейцарський політик, колишній голова Федеральної ради Швейцарії Ален Берсе.
20:05
Головний дипломат ЄС привітав ордери МКС на арешт Герасимова і Шойгу
Очільник дипломатії ЄС Жозеп Боррель привітав рішення Міжнародного кримінального суду про ордери на арешт щодо ексміністра оборони Росії та очільника Генштабу російської армії.
19:53
У ЄС відреагували на "санкції" проти європейських ЗМІ в Росії: Безглузда відплата
Віцепрезидентка Європейської комісії з питань цінностей та прозорості Вера Юрова розкритикувала рішення Кремля обмежити мовлення понад 80 європейських ЗМІ на території Росії.
19:44
Прем'єрка Естонії ухильно прокоментувала її можливе призначення топдипломатом ЄС
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас не стала відповідати на питання про її можливий перехід на роботу до Брюсселя та зазначила, що поки нічого не вирішено.
19:30
Президентка Молдови вітає Україну з початком переговорів про вступ із ЄС
Молдовська президентка Мая Санду привітала Україну з формальним початком переговорів про вступ до Європейського Союзу.
19:22
ЄС офіційно розпочинає переговори про вступ з Молдовою
У Люксембурзі почалася перша Міжурядова конференція щодо вступу Молдови до ЄС, яка офіційно відкриває процес перемовин про її членство. 
19:20
ЗМІ: Марка Рютте офіційно призначать генсеком НАТО в середу
Офіційне призначення голови уряду Нідерландів на посаду генерального секретаря НАТО відбудеться в середу, 26 червня.
19:10
Перепис "зменшив" населення Німеччини на 1,4 млн
Перепис населення Німеччини зафіксував, що його чисельність становить 82,7 мільйона людей, що на 1,4 мільйона менше, ніж передбачалося раніше.
Аналітика короткоЩо отримає Україна у Вашингтоні замість запрошення до членства в НАТО
18:50
фотоОдіозна депутатка з Румунії, яка зазіхала на територію України, йде в президенти
Румунська сенаторка Діана Шошоаке, яка очолює проросійську партію "SOS" і заявляла про претензії на територію України, оголосила про участь у президентських виборах.
18:36
Найбільший авіаперевізник Європи запроваджує екологічний збір: може сягати 72 євро
Авіакомпанії групи Lufthansa – найбільшого авіаперевізника в Європі – з 2025 року включатимуть доплату в розмірі до 72 євро за квиток, аби покрити витрати в межах нової системи квоти на шкідливі викиди в ЄС.
18:31
Рада ЄС затвердила текст безпекової угоди України з Євросоюзом
Рада ЄС 25 червня схвалила проєкт безпекової угоди між Україною та Євросоюзом.
18:21
Норвегія буде запасати зерно на випадок війни, пандемії та змін клімату
Уряд Норвегії у вівторок, 25 червня, підписав угоди з чотирма приватними компаніями про створення стратегічних запасів зерна, які будуть використовувати в разі погіршення ситуації через війну, пандемію чи зміни клімату.
18:11
Зеленський про відкриття переговорів з ЄС: Сталося те, що у березні 2022 року здавалось мрією
Президент України Володимир Зеленський прокоментував офіційний запуск переговорів про вступ України до ЄС, зазначивши, що Україна з моменту подання заявки у перші дні повномасштабної війни пройшла шлях, який міг здаватися нездоланним. 
18:10
Прем’єр Сербії виправдовує продаж снарядів на Захід, звідки вони йдуть в Україну
Сербський прем’єр-міністр Мілош Вучевич заявив, що Сербія не є стороною війни в Україні, хоча продає свої снаряди західним державам, які можуть передавати їх Києву.
17:59
Стефанішина: Україна повністю втілить 11 вимог Угорщини щодо нацменшин у межах вступу в ЄС
Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, яка очолює делегацію на переговорах про вступ із Європейським Союзом, підтвердила готовність України виконати 11 вимог Угорщини стосовно захисту прав національних меншин.
17:37
Суд в Албанії залишив у в’язниці мера грецької меншини, що посилює напруженість з Афінами
Албанський апеляційний суд у вівторок залишив у силі вирок про дворічне ув'язнення для обраного мера грецької меншини, що, як очікується, ще більше загострить напруженість у відносинах з сусідньою Грецією.
17:36
У ЄС назвали реформи, які визначатимуть темпи переговорів України
Темпи просування України у переговорному процесі про членство у ЄС передусім залежатимуть від виконання реформ у рамках так званого фундаментального кластера, до якого входять передусім реформи у сфері верховенства права. 
17:07
Голова МЗС Бельгії: До розширення ЄС потрібно готуватись і кандидатам, і самому Союзу
Міністерка закордонних справ Бельгії, яка нині головує в Раді Євросоюзу, Аджа Лябіб підкреслила, що розширення об’єднання потребує готовності з боку обох сторін – самого ЄС і держав, що вступають.
16:49
ЄС і Україна офіційно дали старт переговорам про членство
У Люксембурзі розпочалася перша Міжурядова конференція щодо вступу України в ЄС, яка дає офіційний старт перемовинам про членство України в Європейському Союзі.
16:45
Данія першою в Європі оподатковуватиме викиди сільського господарства
Уряд Данії в ніч проти вівторка, 25 червня, погодив запровадження першого в Європі податку на викиди вуглекислого газу в сільському господарстві.
16:44
Головуюча у ЄС Бельгія: Початок переговорів з Україною – чіткий сигнал Путіну
Міністерка закордонних справ головуючої у ЄС Бельгії Аджа Лябіб заявила, що 25 червня стане історичним днем початку перемовин про вступ України до Євросоюзу, і що це чіткий сигнал для Кремля. 
16:40
Росія ввела обмеження на мовлення для 81 європейського ЗМІ
Росія ввела обмеження на мовлення і доступ на території РФ щодо понад 80 європейських ЗМІ.
16:31
Прикордонне агентство ЄС допоможе Сербії боротися з нелегальною міграцією
Сербія у вівторок, 25 червня, підписала угоду з прикордонним агентством Європейського Союзу Frontex про посилення "оперативної співпраці", покликаної протидіяти нелегальній міграції через Західні Балкани на територію ЄС.
16:18
Минулого року антисемітизм у Німеччині зріс більш ніж на 80%
Кількість антисемітських інцидентів у Німеччині, від графіті до спроб підпалу, зросла приблизно на 83% минулого року, різко збільшившись після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня і військового наступу Ізраїлю в секторі Гази.
16:15
фотоЗеленський розповів про зустріч з очільницею Бундесрату Німеччини у Києві
Голова Бундесрату – верхньої палати парламенту Німеччини – Мануела Швезіг у рамках свого візиту в Україну зустрілася з президентом України Володимиром Зеленським, вони говорили про ситуацію на фронті та актуальні потреби.
16:13
Посол у Німеччині проти депортації українців без роботи: Дуже по-популістськи
Український посол у Німеччині Олексій Макеєв розкритикував пропозицію з боку опозиційної партії "Християнсько-соціальний союз" депортувати українських біженців без роботи додому.
15:53
Зеленський привітав ордери на арешт Шойгу й Герасимова: Сподіваємось побачити їх за ґратами
Президент Володимир Зеленський привітав рішення Міжнародного кримінального суду видати ордери на арешт ексглави Міноборони РФ Сергєя Шойгу та начальника Генштабу Збройних сил Росії Валерія Герасимова за обстріли енергетичної інфраструктури України.
15:53
Шість прозахідних партій Грузії домовилися про співпрацю перед виборами
Шість опозиційних політсил Грузії підписали декларацію про спільні дії перед осінніми парламентськими виборами, щоб збільшити шанси на зміну влади.
15:41
В Єврокомісії висміяли натхненне Трампом гасло угорського головування в ЄС
У Єврокомісії не всі оцінили гасло, яке Угорщина обрала для свого майбутнього головування в Раді Європейського Союзу.
15:36
ЗМІ: Німеччина хоче замовити артснаряди на 15 млрд євро, потенційно і для України
Міністерство оборони Німеччини планує замовити для поповнення складів Бундесверу понад 2 мільйони артилерійських снарядів, вартість закупівлі може складати рекордні 15 мільярдів євро.
15:15
ЗМІ: В ЄС погодили другий строк фон дер Ляєн на чолі Єврокомісії та інші топпосади
Незадовго до вирішального саміту ЄС глави держав і урядів найбільших європейських партійних сімей погодилися висунути кандидатуру Урсули фон дер Ляєн на другий термін на посаду президента Єврокомісії.
14:53
Президентка Молдови привітала старт переговорів про вступ: Наше майбутнє в ЄС
Президентка Молдови Мая Санду вітає офіційний початок переговорів про вступ країни до ЄС, старт якому буде даний на першій Міжурядовій конференції щодо вступу.
14:31
Зеленський: Саме від сьогодні відраховуватиметься старт нашого членства у ЄС
Президент Володимир Зеленський виступив із заявою з нагоди першої Міжурядової конференції щодо вступу України в ЄС, яка дасть офіційний старт перемовинам про членство України в Європейському Союзі.
14:27
Німеччина оголосила про збільшення допомоги Газі
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок під час перебування в Ізраїлі оголосила про виділення додаткової допомоги Газі.
14:05
Судді МКС видали ордери на арешт Шойгу та Герасимова
Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду (МКС) видала ордери на арешт нині колишнього міністра оборони Росії Сергєя Шойгу та начальника Генштабу Збройних сил Росії Валерія Герасимова за обстріли енергетичної інфраструктури України.
13:50
У Німеччині ув'язнили чоловіка, який майже добу тримав у заручниках 4-річну доньку
Німецький суд у вівторок на 12 років ув'язнив чоловіка, який виїхав на злітну смугу в аеропорту Гамбурга і оголосив заручницею свою 4-річну доньку, після чого без опору здався поліції.
13:29
Україна отримала перші боєприпаси в рамках чеської ініціативи
До України доставили першу партію боєприпасів в рамках чеської ініціативи із закупівлі снарядів для нашої держави.
13:20
Глава Євроради – про вступні переговори: Історичний момент і початок довгого процесу
Президент Європейської ради Шарль Мішель назвав історичним моментом початок переговорів про вступ з Україною та Молдовою, але попередив про довгий шлях попереду.
13:16
Туреччина заявила, що зблизилась із БРІКС через розчарування переговорами з ЄС
Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан заявив, що Анкара зблизилась із групою країн БРІКС, до якої, зокрема, входять Бразилія, РФ, Індія, Китай та Південна Африка, через розчарування відсутністю прогресу в перемовинах про вступ до Євросоюзу.
13:03
Росія розгромно програла в ЄСПЛ справу щодо порушень прав людини у Криму
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оголосив рішення по суті в першій міждержавній справі "Україна проти Росії (щодо Криму)", визнавши державу-агресорку винною у систематичних порушеннях прав людини на окупованому півострові.
13:01
Глава МЗС Німеччини попереджає Ізраїль про ризик "нескінченної" війни в Газі
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вкотре закликала до припинення війни в Газі, наголосивши, що запропонований президентом США Джо Байденом план врегулювання показує "чіткий шлях до цієї мети".
12:46
У Польщі описали чорний сценарій кібератак РФ з зупинкою критичної інфраструктури
Віцепрем'єр та міністр цифровізації Польщі Кшиштоф Гавковський окреслив, як буде виглядати потенційний чорний сценарій російської кібератаки на країну.
12:42
ЗМІ: В уряді Німеччини не досягли згоди щодо бюджету на 2025 рік
Уряд Німеччини більше не очікує, що він досягне згоди щодо проєкту бюджету на 2025 рік до 3 липня.
12:35
оновленоЄС у вівторок пообіді почне переговори про вступ з Україною
У вівторок, 25 червня, у Люксембурзі відбудеться перша Міжурядова конференція щодо вступу України в ЄС, яка дасть офіційний старт перемовинам про членство України в Європейському Союзі.
12:34
Фон дер Ляєн: Шлях України та Молдови до ЄС буде складним, але сповненим можливостей
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн виступила зі зверненням з нагоди перших Міжурядових конференцій з Україною і Молдовою щодо їх вступу в ЄС, які дадуть офіційний старт перемовинам про членство.
12:21
"Венеційка" стурбована змінами у виборчому кодексі Грузії щодо гендерних квот і ЦВК
Венеційська комісія Ради Європи висловила стурбованість у зв'язку зі схваленням грузинським парламентом поправок до Виборчого кодексу, які скасовують гендерні квоти, та щодо складу Центральної виборчої комісії.
12:20
В Естонії хочуть заборонити куріння в парках та на пляжах
Естонія розглядає можливість заборони на куріння на пляжах та в парках у межах планів із розширення зон, вільних від куріння.
12:01
Данія виділить понад $21 млн Україні та Молдові для прискорення їхнього вступу до ЄС
Уряд Данії вирішив виділити 150 млн данських крон (понад $21 млн) на підтримку України та Молдови на їхньому шляху до ЄС.
11:44
Прем’єр Британії пообіцяв реакцію на результати розслідування "скандалу зі ставками"
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що діятиме відповідно до результатів внутрішнього розслідування "скандалу зі ставками", в який потрапили декілька представників його Консервативної партії.
11:41
Рада ЄС продовжила тимчасовий захист для українців до березня 2026 року
Рада ЄС у вівторок, 25 червня, ухвалила рішення про продовження тимчасового захисту до 4 березня 2026 року для українців, які втекли до Євросоюзу від російської агресії.
11:21
ЗМІ: Ірландія визначилась зі своїм кандидатом у нову Єврокомісію
Ірландський міністр фінансів Майкл Макграт буде номінований на посаду єврокомісара від Ірландії.
11:15
У партії-переможниці євровиборів очікують на вступ України до ЄС до 2030 року
В правоцентристській Європейській народній партії (ЄНП), яка виграла вибори в Європарламент, заявили, що очікують на вступ України до Євросоюзу до 2030 року.
11:06
Кулеба: Будуть нові оголошення щодо посилення ППО України
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба анонсував нові оголошення щодо посилення протиповітряної оборони України.
10:46
Ультраправий кандидат у прем’єри Франції визнав, що РФ становить загрозу
Лідер французьких ультраправих Жордан Барделла запевнив, що готовий протистояти Росії, якщо він стане прем'єр-міністром після дострокових парламентських виборів, які відбудуться 30 червня і 7 липня.
10:38
У Португалії кажуть, що кандидатуру експрем’єра на посаду голови Євроради все ще обговорюють
Міністр закордонних справ Португалії Пауло Ранжел заявив, що кандидатура експрем’єра країни Антоніу Кошти на посаду голови Європейської Ради все ще обговорюється.
10:21
Орбан не згоден з початком переговорів України про вступ до ЄС, але блокувати не буде
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що не підтримує рішення про початок переговорів про вступ в ЄС для України.
10:13
ЗМІ дізнались вміст нового пакета військової допомоги США Україні на $150 млн
Новий пакет військової допомоги Сполучених Штатів для України на суму 150 мільйонів доларів може бути оголошений у вівторок, 25 червня.
09:46
ЗМІ: Іспанія відправила Україні другу партію ракет для Patriot
Іспанія передала Україні другу партію зенітних ракет до систем протиповітряної оборони Patriot.
09:22
У французькій Новій Каледонії відновились заворушення після арешту лідера руху за незалежність
У Новій Каледонії, французькій заморській території в Тихому океані, знову спалахнули насильницькі протести через арешт лідера руху за незалежність Крістіана Тейна, якого днями вивезли до Франції.
09:21
Блінкен і міністр оборони Ізраїлю обговорили післявоєнний план для Гази
Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галантом.
09:05
Радники Трампа представили план припинення війни РФ проти України
Два радники експрезидента США Дональда Трампа представили йому план припинення війни РФ проти України.
Аналітика короткоНа що сподівається Макрон у протистоянні з ультраправими за парламент
08:59
США розповіли про стратегію успіху України у війні проти РФ
Помічник держсекретаря США у справах Європи та Євразії Джеймс О’Браєн озвучив стратегію успіху України у війні, яку проти неї веде Росія.
08:41
Президент Сербії відреагував на інцидент із бійкою на Євро-2024 за участі свого сина
Президент Сербії Александар Вучич прокоментував інцидент зі своїм сином Данилом, якого помітили під час бійки футбольних фанатів у німецькому Гельзенкірхені, де проходить Євро-2024.
08:22
Глава МЗС Естонії: Необхідно повернути візові вимоги для грузинських дипломатів
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна вважає доцільним повернення вимог щодо шенгенських віз для власників дипломатичних і службових паспортів із Грузії.
08:00
Ердоган може скоро зустрітися з Путіним у Казахстані
У Туреччині допустили, що президент Реджеп Таїп Ердоган зустрінеться з главою Кремля Владіміром Путіним в Казахстані.
07:39
Держдеп відповів на пропозицію Сенату США визнати РФ спонсором тероризму
Державний департамент США прокоментував пропозицію сенаторів визнати Росію державою-спонсоркою тероризму після того, як кремлівський правитель Владімір Путін підписав угоду про партнерство з КНДР.
07:21
Пентагон про удари по Криму: Якщо РФ стурбована своїми втратами, хай припиняє війну
У Пентагоні відповіли на звинувачення Росії у причетності США до "гібридної війни" проти них після українських ударів по Криму.
07:07
Ассанж уклав угоду зі США і вийшов з британської в’язниці
Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж напередодні вийшов з в’язниці Белмарш і залишив територію Великої Британії.