26 червня 2024

Статті
На крок ближче до репарацій: які можливості та виклики створює рішення G7 щодо активів РФ
Попри успіхи у питанні заморожених російських активів, питання відшкодування збитків постраждалим від агресії РФ досі є невирішеним.
Колонки
Домашнє завдання для України та Польщі: що гальмує порозуміння країн-союзників
До березня 2014 року дискусія "про бандерівців" виглядала б складною, але прийнятною. А от після 2022 року така розмова виглядає з точки зору українців як провокація.
Новини
Відео11 вимог Угорщини: все про новий шантаж Орбана для України в ЄС
21:59
Російські пранкери опублікували розмову з Кемероном, про яку той попереджав
Російські пранкери "Вован" і "Лексус" у середу, 26 червня, опублікували запис відеодзвінка з міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Кемероном, який вони робили від імені колишнього президента України Петра Порошенка.
21:43
Німеччина закликала громадян покинути Ліван на тлі ескалації з Ізраїлем
Міністерство закордонних справ Німеччини у середу, 26 червня, закликало своїх громадян якнайшвидше покинути Ліван на тлі регіональної напруженості, пов’язаної з можливою операцією Ізраїлю в цій країні.
21:30
У Києві знайшли мертвим співробітника посольства США
Посольство США в Україні підтвердило інформацію про смерть одного зі своїх працівників у Києві.
21:19
У Будапешті, де проукраїнський мер переміг із мінімальним відривом, не буде перевиборів
Верховний суд Угорщини відхилив клопотання про проведення повторних виборів мера Будапешта, де проводили перерахунок голосів і де переможець – чинний мер Гергей Корачонь – переміг із відривом у 41 голос.
21:05
Росія обіцяє "підтримати починання" Грузії у відновленні дипломатичних відносин
Речниця російського Міністерства закордонних справ Марія Захарова заявила, що Москва готова йти шляхом відновлення дипломатичних відносин із Грузією та підтримує будь-які починання Тбілісі в цьому напрямку.
21:04
Білий дім прокоментував план радників Трампа для "примусу до миру" Росії та України
Радник Білого дому Джон Кірбі заявив, що позиція президента США Джо Байдена щодо України залишається послідовною, а рішення про будь-які переговори для завершення війни має ухвалювати Україна.
ДайджестНовий генсек НАТО, Орбан заблокував в ЄС засудження Росії, деталі санкцій для Грузії: новини дня
20:52
ЗМІ: Німеччина та Франція послабили санкційний пакет ЄС проти Білорусі
Німеччина та кілька інших країн-експортерів, зокрема Франція, домоглися послаблення санкційних планів ЄС проти Білорусі, затверджених на рівні послів у середу, 26 червня.
20:37
Прем’єр Греції застеріг нову владу Північної Македонії від використання старої назви країни
Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс застеріг нову владу Північної Македонії від використання старої назви країни "Македонія" і наголосив, що це порушення угоди між Скоп’є та Афінами.
20:35
Вучич обурився, що сербська команда вирушила на Євро-2024 на хорватському літаку
Президент Сербії Александар Вучич був "надзвичайно розлючений" тим, що чоловіча збірна його країни з футболу полетіла на чемпіонат Європи до Німеччини хорватським літаком.
20:22
ПАРЄ схвалила три резолюції щодо України, зокрема про спецтрибунал для РФ і культурний геноцид
Парламентська асамблея Ради Європи на засіданні 26 червня схвалила три резолюції, пов’язані з Україною – про юридичні аспекти російської агресії, роль санкцій та протидію викоріненню культурної ідентичності.
20:01
Прем'єр Іспанії не приїде на саміт ЄС через смерть тестя
Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес вирішив не брати участь у дводенному саміті Європейського Союзу 27-28 червня, де мають остаточно затвердити топкерівництво ЄС, через смерть тестя.
19:52
ЗМІ: Безпекову угоду України з ЄС підпишуть у четвер під час саміту лідерів
Двосторонню безпекову угоду між Україною і Європейським Союзом мають підписати у четвер 27 червня під час саміту лідерів.
19:50
95-річну німкеню, яка заперечує Голокост, укотре засудили до в'язниці
Районний суд Гамбурга в середу, 26 червня, визнав 95-річну Урсулу Хавербек, яка неодноразово публічно заперечувала Голокост, винною в підбурюванні людей і засудив до одного року та чотирьох місяців ув’язнення.
19:36
Посол ЄС назвала "єдиний рецепт" боротьби з угорськими вето під час руху України до вступу
Посол Євросоюзу Катаріна Матернова зазначила, що проблема постійних вето якоїсь країни-члена у процесі вступу іншої до ЄС – не лише в України, і "магічної пігулки" тут не існує.
19:34
В Угорщині почали розслідування проти антикорупційної організації Transparency International
Управління із захисту суверенітету Угорщини, яке відстежує "іноземний вплив" на країну, розпочало розслідування проти угорського відділення антикорупційної організації Transparency International.
19:19
У Франції підтвердили ордер на арешт Башара Асада за міжнародні злочини
Апеляційний суд Парижа в середу, 26 червня, підтвердив французький ордер на арешт сирійського лідера Башара Асада за звинуваченням у співучасті в злочинах проти людяності, пов'язаних із хімічними атаками 2013 року.
19:00
Уряд Швейцарії проти обмеження чисельності населення країни
Федеральна рада Швейцарії виступила проти пропозиції обмежити чисельність населення країни 10 мільйонами людей, яка має бути винесена на референдум – вона стверджує, що це загрожує економічному зростанню та безпеці країни.
18:49
Французькі правопопулісти хочуть не допускати на "чутливі посади" осіб з подвійним громадянством
Правопопулістське "Національне об’єднання" пропонує заборонити особам з подвійним громадянством працювати на "особливо чутливих посадах" у сферах, які важливі для суверенітету країни.
18:45
Смертельний наїзд авто на школу в Британії: у водійки стався напад, її не судитимуть
Водійці позашляховика, яка в липні 2023 року в'їхала у школу у Вімблдоні, південно-західному передмісті Лондона, в результаті чого загинули двоє дівчаток, не будуть оголошувати звинувачень – у неї стався напад за кермом.
18:27
Кишинів вимагає від Придністров’я звільнити затриманого російського журналіста
Влада Молдови зажадала в невизнаного Придністров’я пояснити обставини затримання напередодні журналіста російського незалежного видання SOTAvision Тимофія Ілюшина та звільнити його.
18:07
В Естонії утворилися черги на кордоні в бік РФ на двох пунктах пропуску
В останні кілька днів на двох пунктах пропуску на кордоні Естонії з РФ спостерігаються великі черги в бік Росії.
18:05
Нідерланди викликали посла Ізраїлю після повідомлень про шпигунство за МКС
Міністерство закордонних справ Нідерландів викликало посла Ізраїлю Моді Ефраїма після повідомлень про те, що ізраїльська сторона роками стежила за Міжнародним кримінальним судом, розташованим у Гаазі.
Аналітика короткоЯк Захід змінює позицію щодо росактивів і де є підводні камені
17:54
фотоАктивісти на знак протесту облили червоною фарбою знамениті Іспанські сходи в Римі
Поліція затримала кількох активістів, які в середу облили червоною фарбою знамениті Іспанські сходи в Римі, щоб підвищити обізнаність про вбивства жінок в Італії.
17:50
У Норвегії спростили працевлаштування українців на роботу водіями автобусів
З 1 липня біженцям з України, які мають навички та досвід роботи водія, буде легше працевлаштуватись водіями автобусів у Норвегії.
17:33
Президент Чехії відповів на закиди опозиції про завищені ціни на снаряди для України
Президент Чехії Петр Павел відповів на звинувачення окремих опозиційних політиків про те, що снаряди для України у рамках "чеської" ініціативи буцімто закуповуються непрозоро та за завищеною ціною.
17:29
Мер Парижа: Макрон "псує свято" Олімпіади через дострокові вибори
Мер Парижа Анн Ідальго звинуватила президента Франції Емманюеля Макрона в тому, що його рішення про дострокові парламентські вибори "псує свято" Літніх Олімпійських ігор, які прийматиме її місто.
17:27
Оновлена Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою почне діяти 1 липня
Оновлена Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою (CUFTA), що принесе користь працівникам, підприємствам і споживачам обох країн, посилюючи торговельну й економічну співпрацю, набирає чинності 1 липня.
17:15
ЗМІ дізнались, хто в Грузії потрапив під санкції США через закон про "іноагентів"
Під візові санкції Сполучених Штатів, запроваджених через ухвалення в Грузії закону про "іноагентів", потрапили, зокрема, кілька депутатів партії влади "Грузинська мрія" і силовики, причетні до розгонів протестів.
17:02
фотоУ Польщі палає маєток XIX сторіччя у неоготичному стилі
На півдні Польщі під Вроцлавом рятують маєток ХІХ сторіччя у неоготичному стилі, де спалахнула пожежа.
16:57
Кулеба вітає затвердження Рютте на посаді генсека НАТО
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба привітав голову уряду Нідерландів Марка Рютте з рішенням про призначення генеральним секретарем Північноатлантичного Альянсу.
16:49
Росія менш як за місяць удруге виганяє австрійську журналістку
Міністерство закордонних справ Росії вирішило забрати акредитацію в шеф-кореспондентки московського бюро австрійського мовника ORF Кароли Шнайдер.
16:47
Шольц відкинув "так звану пропозицію мирних переговорів" Путіна
Канцлер Німеччини Олаф Шольц відкинув заклики до мирних переговорів у відповідь на так званий "мирний план", запропонований раніше главою Кремля Владіміром Путіним.
16:38
Ексрозвідник Австрії, підозрюваний у шпигунстві на користь Росії, вийшов з-під варти
Колишній співробітник Федерального відомства з охорони конституції Австрії (BVT) Егісто Отт, заарештований наприкінці березня за підозрою у шпигунстві, вийшов на свободу після кількамісячного тримання під вартою.
16:28
Британський популіст схиляє Україну до миру з РФ, щоб "не втратити всіх молодих чоловіків"
Лідер євроскептичної партії Reform UK Найджел Фарадж заявив, що Україні слід подумати про мирні переговори з Росією, щоб "не втратити всіх молодих чоловіків".
16:27
Президент Словаччини розповів про участь в чеській ініціативі щодо снарядів для України
Новий президент Словаччини Петер Пеллегріні заявив, що його країна бере участь у чеській ініціативі з закупівлі снарядів для України – зокрема, закуплені боєприпаси модернізують на словацьких заводах.
16:25
У Данії знову хочуть заборонити вивішування іноземних прапорів
Міністр юстиції Данії Петер Гуммельгор опублікував для консультацій законопроєкт про заборону вивішування іноземних прапорів у країні, скасовану рішенням суду минулого року.
16:13
Фінляндія вперше визнала, що навчала українських військових на своїй території
Міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен заявив, що частина українських військових проходила навчання на фінській території, що стало першим офіційним підтвердженням цього факту.
15:51
У Радбезі Вірменії звинуватили РФ у тому, що вона "здала" Карабах Азербайджану 
Секретар Ради безпеки Вірменії Армен Григорян прямо звинуватив Росію у тому, що вона "віддала" Нагірний Карабах Азербайджану.
15:47
У Фінляндії підтримали використання резервістів на кордоні в надзвичайних ситуаціях
У Фінляндії парламентський оборонний комітет підтримав зміну закону про військовий обов'язок з метою швидшого залучення резервістів для захисту кордону.
15:27
Венеційська комісія розкритикувала пакетний проєкт Грузії "за захист сімейних цінностей"
Венеційська комісія Ради Європи закликала Грузію не ухвалювати пакетний законопроєкт, ініційований парламентською більшістю, щодо "захисту сімейних цінностей".
15:20
Оборонний бюджет Литви вперше перевищив 3% від ВВП
У Литві виділили додаткові 136 млн євро на оборону, що означає збільшення оборонного бюджету до показника у понад 3% ВВП.
14:51
ЄС довелося засудити РФ від імені Борреля – спільну заяву країн заблокувала Угорщина
В ЄС засудили як "абсолютно необґрунтоване" рішення російської влади заблокувати доступ до понад вісімдесяти європейських ЗМІ в Росії – при чому через позицію Угорщини Євросоюз не зміг висловити свій осуд від імені 27 країн-членів.    
14:28
ЄС поставив на угорсько-український кордон сканер для збільшення пропускної спроможності
Європейська комісія в середу оголосила про доставку фінансованого ЄС сканера для збільшення пропускної спроможності на угорсько-українському кордоні.
14:25
У Німеччині хочуть полегшити депортацію іноземців, які прославляють тероризм
Керівна коаліція Німеччини прагне посилити боротьбу з іноземцями, які прославляють вбивства ізраїльських цивільних осіб або подібні терористичні акти, за допомогою оновленого законодавства, що полегшить висилку їх з країни.
14:24
Зеленський відреагував на рішення призначити генсеком НАТО прем'єра Нідерландів
Президент Володимир Зеленський привітав главу уряду Нідерландів Марка Рютте з рішенням союзників призначити його наступним генеральним секретарем НАТО. 
14:13
Посли ЄС схвалили новий пакет санкцій проти Білорусі
Комітет постійних представників ЄС схвалив новий пакет санкцій проти Білорусі.
13:55
Наближений до Путіна олігарх виграв у Суді ЄС справу щодо вже нечинних санкцій
Суд ЄС з другої спроби задовольнив скаргу російського олігарха Дмитрія Пумпянського та його дружини Галини Пумпянської на санкції Євросоюзу.
13:47
Євросоюз засудив "санкції" проти європейських ЗМІ в Росії
В Єврокомісії прокоментували рішення Кремля обмежити мовлення понад 80 європейських ЗМІ на території Росії.
13:30
У Словаччині критикують поліцію Чехії за недостатню жорсткість до схвалення замаху на Фіцо
У середу словацька керівна партія Smér-SD розкритикувала дії чеської поліції у зв'язку з замахом на словацького прем'єр-міністра Роберта Фіцо.
13:08
У Литві продовжать процес визнання Комуністичної партії злочинною організацією
Комітет парламенту з культури в середу розгляне законопроєкт, який пропонує визнати на юридичному рівні Комуністичну партію Литви (КПЛ) злочинною організацією.
13:04
Прем’єрка Італії розкритикувала підхід до призначення на топпосади в ЄС
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні виступила із критикою підходу до призначення на топпосади в ЄС.
12:56
У Фінляндії припинили розслідувати порушення повітряного простору літаком РФ
Фінська прокуратура вирішила припинити попереднє розслідування у справі про порушення кордону російським літаком.
12:45
Польща зробила крок до пом'якшення законодавства про аборти
Польща зробила крок до пом'якшення законодавства щодо проведення абортів після того, як парламентська комісія рекомендувала декриміналізувати їх протягом перших 12 тижнів вагітності.
12:33
В Латвії закрили доступ до ще низки проросійських сайтів
В Латвії Національна рада з електронних ЗМІ (NEPLP) закрила доступ ще до низки прокремлівських порталів, які прославляли злочини, скоєні Росією, і поширювали ворожу інформацію.
12:33
Британська розвідка оцінила занепокоєння в РФ через повернення ексв’язнів з війни в Україні
Британська розвідка оцінила ризики для російського уряду у зв’язку з практикою відправляння в’язнів на війну проти України.
12:08
Рютте про своє призначення генсеком НАТО: Відповідальність, яку я не сприймаю легковажно
Очільник уряду Нідерландів Марк Рютте прокоментував своє призначення на посаду генерального секретаря НАТО.
11:59
У Чорногорії затримали українця, підозрюваного в статевому злочині щодо неповнолітньої
У чорногорському місті Даниловград затримали українця, підозрюваного в незаконних діях сексуального характеру, а саме вчиненні статевого акту з неповнолітньою.
11:53
Ексміністр оборони Словаччини відреагував на розслідування проти себе за передачу Україні МіГ-29
Колишній міністр оборони Словаччини Ярослав Надь прокоментував звернення теперішньої влади країни до поліції з проханням провести розслідування проти колишнього уряду через передання Україні винищувачів МіГ-29 і системи протиповітряної оборони "Куб".
11:28
США готові вжити заходів, якщо РФ спробує вплинути на вибори президента
У Державному департаменті Сполучених Штатів пообіцяли наслідки для Росії у разі її спроби вплинути на президентські вибори в США у листопаді 2024 року.
11:28
ФотоМарка Рютте затвердили на посаду генсека НАТО
Очільник уряду Нідерландів Марк Рютте офіційно затверджений на посаду генерального секретаря НАТО.
11:17
ФотоНа фронті в Україні п'ятеро литовських волонтерів постраждали внаслідок обстрілу
На фронті в Україні волонтери з Литви потрапили під обстріл, внаслідок чого постраждали п’ятеро осіб.
10:57
Білий дім: "Міст до НАТО" забезпечить Україні членство, коли буде політична воля
В адміністрації президента Сполучених Штатів пояснили, що мають на увазі союзники по Альянсу, коли говорять про створення "мосту до НАТО для України".
10:50
В Іспанії вперше застосували закон про амністію до каталонських сепаратистів
В Іспанії Вищий суд Каталонії напередодні вперше застосував закон про амністію каталонських сепаратистів до політика та поліцейського, засуджених за дії, пов'язані з незаконним проголошенням незалежності іспанської автономії.
10:27
Китай запровадить безвізовий режим для Польщі
Китай заявив, що розширить свою програму безвізового в'їзду для громадян Польщі, а також Австралії та Нової Зеландії.
10:27
ЗМІ: Італії запропонують посаду віцепрезидента в майбутньому складі Єврокомісії
Італії запропонують можливість обійняти посаду віцепрезидента в наступному складі Європейської комісії у той час, коли центристські партії прагнуть укласти угоду щодо керівних посад в ЄС до саміту, який відбудеться цього тижня.
10:11
У Мін'юсті Німеччини проти депортації безробітних українських біженців
Міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн відкинув пропозицію з боку опозиційної партії "Християнсько-соціальний союз" (ХСС) щодо депортації безробітних українських біженців додому.
09:57
Новообраний генсек Ради Європи назвав Україну своїм пріоритетом
Новообраний генеральний секретар Ради Європи Ален Берсе заявив, що Україна та її підтримка буде його пріоритетним напрямом.
09:43
Латвія передасть Україні медичне обладнання майже на 350 тисяч євро
Уряд Латвії вирішив безоплатно передати Україні медичне обладнання на суму 343 308 євро.
09:40
Прем'єр Франції звинуватив ультраправих у порожніх обіцянках
Прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь під час тристоронніх телевізійних дебатів напередодні першого туру дострокових парламентських виборів, що відбудеться 30 червня, звинуватив своїх ультраправих та лівих опонентів у тому, що вони дають порожні обіцянки.
09:30
У штабі Трампа пояснили його бачення закінчення війни РФ проти України
У штабі кандидата в президенти США Дональда Трампа розповіли, що пріоритетом його потенційного другого терміну буде якнайшвидше закінчення війни між Росією та Україною, але європейські країни мають робити більший внесок в підтримку безпеки.
Аналітика короткоЯк Україна домовлятиметься про вступ до ЄС та що готується робити Угорщина
09:15
Зеленський пообіцяв з липня "нову конкретику" заради миру
Президент України Володимир Зеленський очікує з липня на "нову конкретику" заради миру за підсумками першого установчого Саміту миру, що відбувся у Швейцарії 15-16 червня.
09:11
Остін обговорив з міністром оборони Ізраїлю способи відвернути війну з Ліваном
Глава Пентагону Ллойд Остін зустрівся з міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галантом, щоб обговорити, зокрема, поточну ситуацію на ізраїльсько-ліванському кордоні.
08:56
Швейцарія прагне цього року завершити переговори з ЄС про оновлення відносин
Швейцарія хоче завершити цього року переговори з Євросоюзом щодо широкого пакета заходів, спрямованих на поглиблення та розширення відносин.
08:48
Орбан приїде до Макрона, щоб обговорити Україну та головування Угорщини в ЄС
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у середу, 26 червня, здійснить поїздку в Париж, де зустрінеться з президентом Франції Емманюелем Макроном.
08:22
Пентагон про можливу відправку військових КНДР в Україну: Стануть гарматним м’ясом
У Пентагоні прокоментували інформацію про можливу відправку північнокорейських військ в Україну для їхньої участі у розв'язаній РФ війні.
08:06
Литва денонсувала договір з Росією про правову допомогу
Сейм Литви напередодні схвалив пропозицію про денонсацію міжнародного договору з РФ про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах.
07:44
США відреагували на ордери МКС на арешт Герасимова і Шойгу
Державний департамент США прокоментував рішення Міжнародного кримінального суду про ордери на арешт щодо ексміністра оборони Росії Сергєя Шойгу та очільника Генштабу Валерія Герасимова.
07:21
Глава Пентагону провів перші переговори з новим міністром оборони РФ
Глава Пентагону Ллойд Остін провів телефонні переговори з новим міністром оборони РФ Андреєм Бєлоусовим.
07:04
Італія про "санкції" РФ проти європейських ЗМІ: Не стирають наслідків жорстокої війни
Італія відреагувала на рішення Кремля обмежити мовлення понад 80 європейських ЗМІ на території Росії, серед яких, зокрема, італійські RAI, La7, La Repubblica and La Stampa.