24 червня 2024

Статті
Останній шанс уникнути тріумфу ультраправих: на що розраховують Макрон і його партія
Президенту Макрону лишається сподіватися на "пробудження виборців", яким не до вподоби ані ультраправий, ані ультралівий політики на чолі уряду Франції.
Покарання за допомогу Україні: що стоїть за справою проти ексголови Міноборони Словаччини
Нинішня влада Словаччини вперше відкриває кримінальну справу проти попередників. І ця справа напряму стосується України.
Колонки
"Транспортний безвіз" за оновленими правилами: про що домовились Україна та ЄС
Часткове призупинення "транспортного безвізу" можливе лише рішенням більшості країн ЄС. При цьому заборона діятиме і для європейських перевізників.
Новини
21:55
Прокуратура Нідерландів оскаржує вироки вбивцям відомого журналіста – надто м’які
Нідерландська прокуратура вирішила подати апеляцію щодо вироків усім засудженим за вбивство відомого журналіста-розслідувача Пітера де Вріса, вважаючи їх надто м’якими.
21:37
У Німеччині минулоріч різко зросла кількість злочинів на ґрунті ісламофобії
Минулого року кількість злочинів на ґрунті ісламофобії в Німеччині, за підрахунками Німецького альянсу проти ісламофобії та дискримінації мусульман (Claim), зросла більш як удвічі.
ДайджестЄвросоюз обійшов вето Орбана, Данія не зможе навчати на F-16, ЄС пригрозив Грузії: новини дня
21:14
фотоКортеж Орбана в Німеччині потрапив в аварію, загинув поліцейський
Кортеж угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана, який супроводжував його під час візиту до Німеччини, потрапив в аварію, в результаті чого загинув 61-річний офіцер німецької поліції.
21:07
Макрон заявив, що крайні праві і ліві штовхають суспільство до "громадянської війни"
Президент Франції Емманюель Макрон розкритикував крайні праві й ліві політичні партії в країні, заявивши, що їхня риторика загрожує поглибленням розколів у суспільстві і "громадянською війною".
21:00
Чехія обіцяє і далі працювати, аби ЄС обмежив пересування російських дипломатів
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський визнав, що його пропозиція обмежити пересування російських дипломатів у Шенгенській зоні не здобула достатньої підтримки в ЄС, але обіцяє продовжити роботу в цьому напрямку.
20:47
ЗМІ: США оголосять про пакет військової допомоги Україні на $150 млн
Сполучені Штати уже у вівторок, 25 червня, можуть оголосити про надання Україні чергового пакета військової допомоги на суму 150 мільйонів доларів.
20:37
Прем’єр Британії заявив, що отримав посаду "внаслідок помилки"
Британський прем’єр-міністр і лідер Консервативної партії Ріші Сунак заявив, що очолив уряд країни "внаслідок дечого, що було помилкою".
20:32
У Румунії через пожежу у полі перекрили ділянку траси до Констанци, зупинені кілька поїздів
Через палаючу рослинність серед поля поблизу траси від Бухареста до порту Констанци рух на ділянці цієї дороги перекрили, також змушені були зупинитись кілька потягів.
20:23
У Новій Каледонії вимагають звільнити лідера руху за незалежність, вивезеного до Франції
Члени руху Cellule de Coordination des Actions de Terrain (CCAT), який виступає за незалежність Нової Каледонії від Франції, зажадали звільнення свого лідера Крістіана Тейна, затриманого минулого тижня через причетність до смертельних заворушень на території.
20:10
США відповіли Росії після ударів у Криму: Україна сама обирає цілі
У Сполучених Штатах на закиди російської пропаганди про "безпосередню участь" Вашингтона в ударах по окупованому Криму на вихідних нагадали, що саме Україна ухвалює рішення про те, які цілі уражати західною зброєю.
20:09
У Греції за останню добу спалахнули понад 30 лісових пожеж
На території Греції протягом останньої доби спалахнули 34 нові пожежі, більшість із них загасили на початковому етапі.
19:51
Боррель: ЄС готує покарання для Грузії, яке можуть ухвалити "негайно"
Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель підтвердив, що в Європейському Союзі підготували пропозиції заходів проти Грузії в разі її подальшого антидемократичного курсу.
19:45
Боррель підтвердив домовленість у ЄС про €1,4 млрд з доходів з росактивів на зброю для України
Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель підтвердив домовленість країн Євросоюзу стосовно використання доходів від заморожених російських активів на купівлю зброї для України і першого траншу обсягом 1,4 млрд євро.
19:28
Німеччина, Польща та Франція проведуть спільні військові навчання у 2025 році
Країни так званого Веймарського трикутника – Німеччина, Польща та Франція – домовились провести спільні військові навчання на польській території у 2025 році.
19:09
США профінансують друк понад 3 млн підручників для українських школярів
Сполучені Штати через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) профінансують друк підручників для учнів молодших класів українських шкіл.
18:59
ЗМІ дізналися результати обговорення у ЄС щодо покарання Грузії
Лише дві країни у ЄС висловили заперечення проти запропонованої ідеї покарання представників влади Грузії за антизахідний розворот, а інші в цілому підтримують такий крок.
18:58
У Німеччині перевіряють школярів через нацистське вітання перед візитом до Аушвіца
Поліція німецької землі Нижня Саксонія розпочала розслідування у зв’язку з відео, на якому п’ятеро школярів віддають нацистське вітання перед візитом до колишнього концентраційного табору Аушвіц.
Аналітика короткоПояснюємо, як передача Україні винищувачів може посадити за ґрати словацького ексміністра
18:42
Данія після 2024 року не зможе навчати в себе українців на F-16
Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен заявив, що українці не зможуть продовжувати навчання в його країні на винищувачах F-16 після 2024 року.
18:29
У США вважають, що КНДР просить у Росії допомоги з ядерною і далекобійною зброєю
Сполучені Штати вважають, що Північна Корея в обмін на військову допомогу Росії може просити технологій для вдосконалення ракет дальнього радіусу дії, а також ядерної зброї.
18:26
У Норвегії каратимуть батьків, які відсилають дітей за кордон у "школи Корану"
У Норвегії готують зміни до законодавства, які б запровадили заходи покарання для батьків, котрі відправляють своїх неповнолітніх дітей в ультраконсервативні релігійні школи за кордон.
17:53
Росія розродилась відповіддю на 14-й пакет санкцій ЄС
Російське Міністерство закордонних справ оголосило про розширення переліку людей, в’їзд яким заборонений до Росії, у відповідь на 14-й пакет санкцій Європейського Союзу проти Москви.
17:42
ПАРЄ готує резолюцію за підсумками Саміту миру
Парламентська асамблея Ради Європи  (ПАРЄ) збирається ухвалити резолюцію, у якій закріпить рішення першого установчого Саміту миру, що відбувся в Швейцарії 15-16 червня.
17:41
Німеччина, Польща і Франція ініціюють коаліцію з далекобійної зброї в Європі
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус на зустрічі з візаві з Франції та Польщі в Парижі 24 червня оголосив про намір цих трьох країн створити коаліцію європейських держав для розробки зброї великої дальності.
17:34
У партії Ле Пен хочуть впливати на призначення єврокомісара від Франції
Правопопулістське "Національне об’єднання" сподівається мати вплив на призначення єврокомісара від Франції у разі своєї перемоги на дострокових парламентських виборах.
17:28
Італія хоче собі посаду віцепрезидента в майбутньому складі Єврокомісії
Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що в майбутньому складі Європейської комісії італійський представник повинен бути представлений на рівні віцепрезидента цього виконавчого органу ЄС.
17:14
"Перетнули червону лінію": Угорщина хоче оскаржити рішення ЄС про 1,4 млрд євро на зброю Україні
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто підтвердив, що Європейський Союз погодив спрямування 1,4 млрд євро надходжень із заморожених росактивів на військову підтримку України, та заявив про наміри Будапешта це оскаржити.
17:09
Польські ЗМІ повідомили про візит Зеленського до Брюсселя на саміт ЄС
У четвер, 27 червня, президент України Володимир Зеленський прибуде на саміт Європейського Союзу до Брюсселя.
17:07
У Німеччині розкрили цифри щодо працюючих українців та отримувачів виплат
Серед понад мільйона українців у Німеччині людьми працездатного віку є понад 800 тисяч, з них працюють приблизно чверть.
16:56
Головна переговірниця України з ЄС: Ми не просимо поблажок на шляху до вступу
Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, яка очолює переговори про вступ України до Європейського Союзу, заявила, що Київ готовий пройти цей шлях швидко і "без поблажок".
16:53
Європейський інвестиційний банк планує збільшити свої інвестиції в оборону
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) має намір збільшити свої інвестиції в європейську оборону, маючи намір влити в цей сектор ще 6 мільярдів євро.
16:43
ЄС пригрозив Apple мільярдним штрафом через відсутність конкуренції в App Store
Європейська комісія 24 червня опублікувала попередній висновок антимонопольного розслідування стосовно Apple, де вказала, що крамниця додатків App Store порушує законодавство ЄС.
16:40
фотоНімеччина передала понад 40 вантажівок для українських прикордонників на фронті
Німеччина передала Україні 41 вантажівку Mercedes Arocs, машини надійдуть у розпорядження Державної прикордонної служби.
16:28
Джонсон назвав "нудотною маячнею" заяви, що Захід спровокував Путіна на війну проти України
Експрем'єр Британії Борис Джонсон відкинув заяви лідера популістів Найджела Фараджа щодо російсько-української війни як "нудотну історичну маячню і чергову кремлівську пропаганду".
16:27
У Словаччині затримали коронаскептика з Чехії за поширення "тривожних новин"
Поліція Словаччини 24 червня повідомила про арешт чеха Павела Зітька – невдалого кандидата в президенти Чехії, який понад два місяці перебуває в розшуку через поширення дезінформації та "тривожних новин".
16:19
ЗМІ дізналися програму конференції Україна-ЄС, що запускає переговори про вступ
Міжурядова конференція Україна-ЄС, яка позначить офіційне відкриття перемовин про вступ України до Євросоюзу, буде складатися з трьох частин. 
16:11
Росія викликала посла США: "не сумнівається", що Вашингтон "наводив ракети" на Крим
Міністерство закордонних справ Росії 24 червня викликало посла США Лінн Трейсі у зв’язку з ракетним ударом по Криму минулими вихідними, після чого розродилось опусом про причетність Вашингтона до цієї події.
16:05
ЗМІ: Рада ЄС затвердить текст безпекової угоди з Україною у вівторок
Рада ЄС має затвердити текст безпекової угоди між Україною і ЄС у вівторок 25 червня. 
15:48
Британська розвідка оцінила зміни щодо групи Вагнера через рік зі спроби заколоту Пригожина
Міністерство оборони Великої Британії відзначило першу річницю "маршу за справедливість" групи Вагнера у своєму останньому розвідувальному огляді щодо російсько-української війни.
15:47
Під санкції ЄС потрапили матір Кадирова, командувач ВМФ РФ, "Артек" та багато посадовців
Серед осіб, на яких розширили санкції Євросоюзу у рамках 14-го пакета, опинилися матір очільника Чечні Рамзана Кадирова, очільник Військово-морського флоту РФ та багато інших російських посадовців, а також табір "Артек" та актор Іван Охлобистін.
15:09
Сестра короля Британії втрапила до лікарні з травмами і струсом мозку
73-річна британська принцеса Анна отримала незначні травми і струс мозку, вона перебуває в лікарні.
14:46
У Греції знайшли мертвим одного з розшукуваних літніх туристів
67-річний німецький турист, який вважався зниклим безвісти на грецькому острові Крит, був знайдений мертвим – це вже шоста смерть туриста в червні в період незвично спекотної погоди.
14:38
Міністр оборони Німеччини про вибори у Франції: Націоналізм не є відповіддю на проблеми
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус під час візиту до Парижа заявив, що був би щасливішим, якби на парламентських виборах у Франції перемогли ліберальні сили.
14:20
В уряді Німеччини відкинули ідею депортації безробітних українських біженців
Уряд Німеччини відкидає ідею депортації українських біженців, які не бажають працювати.
14:20
Іспанія закликає дати шанс Грузії виправитись до можливих санкцій
Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес заявив, що Мадрид виступає за те, щоб дати Грузії "останнє попередження" перед тим, як запроваджувати санкції через ухвалення скандального закону "Про прозорість іноземного впливу".
14:04
Біля берегів Греції з пошкодженої яхти врятували 77 мігрантів
Групу з 77 мігрантів врятували з пошкодженої вітрильної яхти після великої нічної операції в південній частині Егейського моря.
Аналітика короткоЩо дають Україні нові правила роботи "транспортного безвізу" із ЄС
13:44
ЄС розповів, коли проведе переговори з Китаєм щодо запланованих мит на електромобілі
В Єврокомісії заявили, що переговори між Євросоюзом та Китаєм про заплановане ЄС введення мит на електромобілі виробництва КНР відбудуться цього тижня.
13:34
У Греції звинуватили нову македонську владу у грубому порушенні угоди щодо назви країни
Рішення державного і політичного керівництва Північної Македонії не використовувати "конституційну назву країни в публічних виступах всередині країни" є "грубим порушенням" Преспанської угоди.
13:17
ЗМІ: У партії Сунака побоюються руйнівних наслідків "скандалу зі ставками"
В партії прем'єра Великої Британії Ріші Сунака побоюються, що "скандал зі ставками", в якій потрапили вже декілька представників консерваторів, може розростися та поховати їхні шанси на дострокових парламентських виборах 4 липня.
13:11
До складу уряду Північної Македонії вперше увійшов представник сербів
Вперше в історії незалежної Північної Македонії до складу уряду увійшов представник сербської меншини.
ВідеоЩо буде у рішенні НАТО про Україну та війну?
12:55
ЄС запровадив санкції проти шести росіян за кібератаки проти країн-членів та України
Рада ЄС у понеділок, 24 червня, схвалила додаткові обмежувальні заходи проти шести осіб, причетних до кібератак в країнах-членах Євросоюзу та Україні.
12:41
В Німеччині знову судять ультраправого депутата за використання нацистського гасла
Провідний член ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" Бйорн Гьоке у понеділок знову постав перед судом за звинуваченням у використанні забороненого нацистського гасла.
12:31
ЗМІ: ЄС схвалив виділення до 1,4 млрд євро з доходів з росактивів на купівлю зброї для України
Країни ЄС у понеділок схвалили перший транш у розмірі до 1,4 мільярда євро на військову допомогу Україні, що надійде з доходів від заморожених російських активів.
12:24
Глава МЗС Італії вважає, що для підтримки фон дер Ляєн треба залучити консерваторів
Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні, чия партія "Вперед, Італіє" є частиною Європейської народної партії (ЄНП) в Європарламенті, попередив групу, що для формування більшості вона повинна шукати підтримки "Європейських консерваторів і реформістів", а не "Зелених".
12:21
ФотоКулеба наголосив ЄС на необхідності прискорити військову допомогу
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виступив засіданні глав МЗС країн-членів Євросоюзу на запрошення топдипломата ЄС Жозепа Борреля.
12:12
Екіпаж грецької яхти звинуватили у підпалі феєрверком на острові Гідра
Грецька прокуратура звинуватила 13 членів екіпажу яхти у підпалі після того, як феєрверк, запущений з борту судна, нібито спричинив лісову пожежу на острові Гідра.
11:51
ЄС запровадив заходи боротьби із продажем незаконно вивезених з України культурних цінностей
Чотирнадцятий пакет санкцій ЄС проти Росії передбачає заходи боротьби із ввезенням та продажем незаконно вивезених з України історичних та культурних цінностей.
11:48
ЗМІ: ЄС прагне спільно з Японією та Південною Кореєю розробляти військову техніку
Євросоюз прагне встановити партнерство у сфері безпеки й оборони з Японією та Південною Кореєю для спільної розробки військової техніки.
11:30
ЄС розширив заборону на польоти над своєю територією для Росії
У новому пакеті санкцій проти Росії, про ухвалення якого стало відомо у понеділок, 24 червня, міститься розширення заборони на польоти над територією ЄС.
11:16
ЄС запровадив санкції проти російського аналога SWIFT
До чотирнадцятого пакета санкцій ЄС проти Росії були включені заходи проти "Системи передачі фінансових повідомлень" (СПФП), розробленої Центральним банком Росії як аналог системи SWIFT.
11:10
ЄС додав до 14-го пакета санкцій проти Росії нові інструменти боротьби з їх обходом
Чотирнадцятий пакет санкцій ЄС проти РФ передбачає додаткові інструменти боротьби з обходом наявних обмежувальних заходів.
11:05
Нові санкції ЄС закривають порти Європи для "тіньового флоту" РФ
Новий пакет санкцій, про ухвалення якого у понеділок оголосила Рада ЄС, спрямований проти танкерів, що входять до складу нафтового  "тіньового флоту" РФ.
11:00
Президентка Словенії у четвер відвідає Україну для підписання безпекової угоди
Президентка Словенії Наташа Пірц Мусар оголосила, що відвідає Київ у четвер, щоб підписати двосторонню угоду про безпеку з Україною.
10:30
ДоповненоЄС офіційно схвалив 14-й пакет санкцій проти РФ, що вперше б'є по російському газу
Рада ЄС у понеділок, 24 червня, ухвалила 14-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів проти РФ.
10:30
ВиправленоЄС наступного тижня виділить на підтримку України першу частину із 2,5 млрд євро від росактивів
Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що наступного тижня ЄС виділить на підтримку України першу частину із 2,5 млрд євро з доходів від заморожених активів РФ.
10:14
ЄС дедалі складніше знайти консенсус щодо санкцій проти РФ – глава МЗС Естонії
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна привітав той факт, що ЄС погодив 14-й пакет санкцій проти РФ, але визнав, що країнам-членам дедалі важче знайти консенсус.
09:59
Боррель підтвердив, що ЄС розглядає санкції проти Грузії через закон про "іноагентів"
Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель підтвердив, що цього тижня в ЄС обговорять можливі санкції проти Грузії через ухвалення скандального закону "Про прозорість іноземного впливу".
09:57
Глава МЗС Фінляндії: ЄС негайно почне роботу над новим пакетом санкцій проти РФ
Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен заявила, що ЄС негайно розпочне роботу над 15-м пакетом санкцій проти РФ.
09:36
Глава МВС Франції попереджає про ризик насильства через дострокові вибори
Франція може зіткнутися з ризиком громадянських заворушень і насильства, пов'язаних з достроковими виборами, заявив міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен.
09:31
Макрон написав листа французам із закликом не здаватися та проголосувати
Президент Франції Емманюель Макрон за тиждень до першого туру парламентських виборів написав співгромадянам листа, в якому закликав їх голосувати.
09:09
ЄС створив лазівку, щоб обійти вето Угорщини на підтримку України
Євросоюз розробив юридичний шлях, щоб обійти вето Угорщини на закупівлю зброї для України за рахунок прибутків, отриманих від заморожених російських активів цього року.
08:50
США заявили про атаку хуситів на грецьке судно: постраждали члени екіпажу
Військові Сполучених Штатів заявили, що бойовики-хусити, яких підтримує Іран, ймовірно, за допомогою безпілотника атакували у Червоному морі в неділю суховантаж Transworld Navigator, що належить Греції.
08:41
ФотоУ Франції тисячі жінок вийшли на марш проти ультраправих
У низці міст Франції напередодні тисячі жінок вийшли на марш проти ультраправого "Національне об’єднання", неформальною лідеркою якого є Марін Ле Пен.
08:22
У США попередили, що наступ Ізраїлю на Ліван може спровокувати Іран на відповідь
Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун попередив, що наступ Ізраїлю на Ліван може призвести до відповіді Ірану, який стане на захист бойового угруповання "Хезболла".
08:01
Шольц: Підтримці Україні немає альтернативи
Канцлер Німеччини Олаф Шольц припустив, що однією з причин падіння популярності керівної коаліції на сході країни є політика уряду щодо України, але підкреслив, що альтернативи цьому немає.
07:39
Глава МЗС Німеччини вирушає на переговори в Ізраїль
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у понеділок вирушає до Ізраїлю та на Західний берег річки Йордан.
07:21
У Єврокомісії попередили про загрозу втручання РФ у вибори в Німеччині
Віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова попереджає про ризики втручання Росії у вибори до німецького Бундестагу, які відбудуться наступного року.
07:06
Парламент Північної Македонії затвердив новий уряд після травневих виборів
У Північній Македонії парламент в ході голосування у неділю затвердив новий склад уряду на чолі із 46-річним правоцентристом Християном Міцкоським після парламентських виборів, які відбулись у травні.