13 червня 2024

Статті
Саміт миру помітив агресію: як друзі України врятували Зеленського від "зради" у Швейцарії
У Швейцарії відмовилися від документа, який міг мати украй небажані наслідки. Публічний розголос поліпшив результати Саміту миру.
Колонки
Обережний розрив з РФ: що означає заява Пашиняна про вихід Вірменії з ОДКБ
Дещо дивний статус "вже не з Росією, але ще не із Заходом" у Вірменії збережеться щонайменше до завершення війни в Україні.
$5 млрд на транспортну сферу: які проєкти Україна презентувала у Берліні
Україна презентувала у Берліні 95 інвестиційних проєктів на суму $27 млрд. З них 20 – у транспортній сфері.
Новини
23:25
Безпекову угоду України з США винесуть в Конгрес, вона буде юридично зобов’язуючою – Жовква
Юридичний механізм, передбачений у Двосторонній безпековій угоді між Україною та Сполученими штатами Америки, відрізняється від усіх попередніх документів, що їх підписувала Україна із державами-партнерами.
22:56
Зеленський прокоментував наміри Китаю просувати свій "план миру" для України
Президент Володимир Зеленський допустив, що Китай може підготувати власний "мирний план", якщо не поділяє універсальні принципи, закладені в українську "формулу миру".
22:38
Байден: США обговорюють із Києвом "план перемоги" України, який вимагає Конгрес
Президент США Джо Байден заявив, що американська сторона веде з українськими колегами обговорення стосовно "плану перемоги", який Білий дім має представити Конгресу відповідно до закону, де була передбачена додаткова військова допомога Києву.
22:17
Зеленський: Угода зі США містить положення щодо поставок Patriot та F-16
Двостороння безпекова угода зі Сполученими Штатами містить положення про постачання Україні військової допомоги, зокрема систем протиповітряної оборони та винищувачів.
22:03
Байден виключив відправлення військових США в Україну після підписання безпекової угоди
Американський президент Джо Байден заявив, що двостороння безпекова угода США та України допоможе зміцнити обороноздатність українських сил, але про можливе відправлення американських військових не йдеться.
21:42
Умєров озвучив ключові питання, які обговорювали на "Рамштайні"
Міністр оборони України Рустем Умєров розповів про три ключові питання, які обговорювались у четвер на засіданні Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн").
21:40
Нідерланди анонсували поставку Україні 152-мм снарядів на 350 млн євро
Україна отримає снаряди калібру 152 мм на суму понад 350 мільйонів євро, які будуть виділені з Міжнародного фонду з підтримки України (IFU).
21:22
Трамп на зустрічі з республіканцями в Капітолії критикував допомогу Україні
Під час закритої зустрічі з представниками Республіканської партії в Капітолії 13 червня Дональд Трамп розкритикував американську допомогу Україні, а також закликав знизити податки на чайові та підтримати торговельні тарифи.
ДайджестНАТО схвалив план підтримки ЗСУ, в ЄС покарали Угорщину, Китай атакує мирний план: новини дня
21:00
Іспанія й Туреччина закликали міжнародну спільноту зупинити війну в Газі
Іспанія й Туреччина закликали міжнародне співтовариство припинити "дивитися в інший бік" та домогтися припинення війни в Газі, де Ізраїль проводить операцію з метою розгрому терористичного угруповання ХАМАС.
20:52
Україна та США підписали 10-річну безпекову угоду
Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський 13 червня підписали 10-річну двосторонню угоду про безпеку, спрямовану на посилення оборонних спроможностей Києва.
20:45
Прем’єрка Італії: G7 домовилась про $50 млрд для України за рахунок росактивів
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні підтвердила досягнення лідерами "Групи семи" політичної угоди про надання Україні близько 50 мільярдів доларів фінансової підтримки за рахунок заморожених російських активів.
20:32
ЗМІ: НАТО обмежив обмін розвідданими з Угорщиною через позицію її влади
Занепокоєння в позиції угорської влади стосовно Північноатлантичного Альянсу призвели до того, що в НАТО обмежили обмін інформацією, зокрема й розвідувальною, з Угорщиною.
20:29
Пентагон продовжив угоду з компанією Маска для використання Starlink в Україні
Міністерство оборони США продовжило контракт з компанією SpaceX Ілона Маска на надання інтернет-послуг Starlink в Україні ще на шість місяців.
20:19
ЄС виділяє 9 млн євро на зміцнення ППО Молдови
Рада Європейського Союзу 13 червня ухвалила рішення скерувати додаткові дев’ять мільйонів євро з Європейського фонду миру на підтримку Збройних сил Молдови з метою модернізації її системи протиповітряної оборони.
20:07
У Німеччині затримали наркоторговців, один із них пов’язаний із "рейхсбюргерами"
Поліція північно-західного німецького міста Оснабрюк заявила, що затримала банду наркоторговців, серед яких був один підозрюваний у зв'язках з ультраправим рухом "рейхсбюргерів", які планували здійснити державний переворот у Німеччині.
20:05
У НАТО розповіли, як Росії вдається поповнювати величезні втрати
У НАТО заявили, що наразі Росія зберігає кількісну перевагу над Україною в боєприпасах, особовому складі і техніці.
20:00
Посадовець НАТО назвав "астрономічну цифру" втрат РФ під час наступу у Харківській області
У НАТО заявили про високий рівень втрат російських окупаційних військ під час наступу у Харківській області у травні.
19:57
Прем’єр Норвегії побачив у Китаї найбільшу загрозу для країни
Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив про посилення позиції країни щодо Китаю, пообіцявши тіснішу співпрацю з бізнесом щодо ризиків для безпеки, пов'язаних з Пекіном.
19:46
Столтенберг пояснив, чому його план підтримки України для НАТО спрацює
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів, чому вважає, що його пропозиція координації допомоги Україні через Альянс збільшить обсяги військової допомоги Києву.
19:31
Парламент Німеччини дозволив доправляти поштові листи трохи довше
Бундестаг 13 червня схвалив реформу поштового законодавства, яка дозволить німецькому поштовому оператору Deutsche Post витрачати більше часу на транспортування листів.
19:15
ФотоЗеленський обговорив із Мелоні допомогу Італії в посиленні ППО України
Президент України Володимир Зеленський повідомив, що провів продуктивну зустріч із прем'єркою Італії Джорджею Мелоні на полях саміту "Групи семи".
19:14
Канада покарала пропагандистів РФ в окупованій Україні та підприємства ВПК
Міністерство закордонних справ Канади 13 червня оголосило про чергові санкції проти Росії у зв’язку з розв’язаною нею повномасштабною війною проти України.
18:59
У Молдові порушили кримінальну справу проти ексглави Генштабу, який працює на Росію
Прокуратура по боротьбі з організованою злочинністю та особливими справами Молдови (PCCOCS) 13 червня підтвердила, що завела кримінальну справу проти ексголови молдовського Генштабу Ігоря Горгана, підозрюваного у шпигунстві на користь Росії.
18:50
Парламент Литви ухвалив реформу призову до армії
Литовський парламент (Сейм) ухвалив реформу призову до Збройних сил країни.
18:47
У Польщі розслідують можливі зловживання попередньої влади через COVID-закупівлі
Варшавська окружна прокуратура розпочала розслідування стосовно закупівлі засобів індивідуального захисту під час пандемії COVID-19 попереднім урядом "Права і справедливості" на чолі з Матеушем Моравецьким.
18:30
Аграрне міністерство Нідерландів очолить учасниця шоу "Фермер шукає дружину"
Колишня учасниця телевізійного реаліті-шоу "Фермер шукає дружину" в Нідерландах, 39-річна посадовиця північної провінції Фрисландія Фемке Вірсма очолить Міністерство сільського господарства в новому уряді країни.
18:21
Рейтинг підтримки Макрона впав до найнижчого рівня з кінця 2018 року
Підтримка президента Франції Емманюеля Макрона знизилася до найнижчого рівня з грудня 2018 року на тлі невдалих для його партії виборів до Європарламенту.
18:10
Україна та Японія підписали безпекову угоду
Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда підписали двосторонню безпекову угоду на полях саміту "Групи семи" в Італії 13 червня.
18:02
Британія, Канада і США попередили, що Росія втручатиметься у вибори в Молдові
Уряди Великої Британії, Канади та США 13 червня оприлюднили спільну заяву, в якій попередили про наміри Кремля вплинути на результати президентських виборів і референдуму про європейську інтеграцію в Молдові.
Аналітика короткоЧому новий проєкт комюніке Саміту миру є дуже добрим для України
17:59
Сейм Литви продовжив заборону російських і білоруських каналів
Парламент Литви продовжив дію заборони на ретрансляцію або онлайн-розповсюдження російських і білоруських радіо– та телепрограм у країні.
17:47
Рейтинг прем’єра Британії рекордно просів на тлі дострокових виборів
Підтримка британського прем’єр-міністра від Консервативної партії Ріші Сунака в країні вкотре досягла рекордно низького рівня за менш як місяць до дострокових парламентських виборів.
17:35
фото, відеоВ Іспанії розгромили картель, який ввозив наркотики з Південної Америки до ЄС
Цивільна гвардія Іспанії у співпраці з країнами-партнерами та Європолом розкрила злочинну мережу, причетну до масштабної контрабанди наркотиків з Південної Америки до Європейського Союзу.
17:29
Суд у Польщі відмовився видавати Литві обох підозрюваних у нападі на соратника Навального
Польський суд відмовив в екстрадиції до Литви ще одного підозрюваного у нападі на соратника загиблого російського опозиціонера Алексєя Навального Леоніда Волкова у Вільнюсі.
17:17
ЗМІ: НАТО схвалив план розширення підтримки України після зняття вето Орбана
Члени Північноатлантичного Альянсу 13 червня ухвалили "оперативний план розширення підтримки України", який передбачає більшу роль НАТО в постачанні зброї та навчанні українських військових.
17:10
Греція закрила ще більше туристичних об'єктів через тривалу спеку
Греція закрила найдавніші туристичні об'єкти в Афінах у четвер через екстремально високі температури.
17:04
Уряд Швейцарії зазнав кібератак напередодні Саміту миру
Сайт Федеральної ради Швейцарії та інших органів влади країни, залучених до проведення Глобального саміту миру, зазнав кібератак.
16:53
фотоЗеленський прибув на саміт G7
Президент Володимир Зеленський 13 червня прибув на саміт "Групи семи", присвячений ситуації в Україні та її подальшій підтримці з боку Заходу.
16:41
Топгенерал США: Ситуація на Харківщині стабілізувалася, українці тримають оборону
Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун вважає, що за останні тижні ситуація в Харківській області, де росіяни у травні розпочали черговий наступ, стабілізувалася.
16:40
США не планують передавати Україні Patriot, що базуються в Польщі
У США наразі немає планів щодо постачання Україні додаткових систем протиповітряної оборони Patriot, зокрема й переміщення тих, що наразі базуються в Польщі.
16:35
ЗМІ: США стурбовані через ризик повномасштабної війни на кордоні Ізраїлю та Лівану
Сполучені Штати занепокоєні тим, що бойові дії на ізраїльсько-ліванському кордоні можуть перерости у повномасштабну війну.
16:23
Британські лейбористи в разі перемоги обіцяють не послаблювати підтримки України
Опозиційна Лейбористська партія Великої Британії, якій прогнозують впевнену перемогу на дострокових парламентських виборах 4 липня, пообіцяла непохитну і всебічну підтримку України.
16:05
Після слів прем’єра Вірменії Мінськ відкликає посла, щоб зрозуміти, "до чого тут Білорусь"
Міністерство закордонних справ Білорусі 13 червня оголосило про відкликання посла у Вірменії після того, як вірменський прем’єр Нікол Пашинян розкритикував підтримку Мінськом Азербайджану в межах ОДКБ.
15:52
Президент Фінляндії "майже впевнений", що Рютте стане новим генсеком НАТО
Президент Фінляндії Александр Стубб висловив упевненість, що наступним генеральним секретарем НАТО стане прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.
15:26
Прем'єр Греції припустив, що стосунки між ЄС та Британією покращаться за лейбористів
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що у разі приходу до влади лейбористів після парламентських виборів, які відбудуться 4 липня, стосунки між Євросоюзом та Великою Британією покращаться.
15:11
Британія оголосила нові санкції проти Росії, у тому числі її "тіньового флоту" танкерів 
Сполучене Королівство оголосило нові санкційні обмеження проти Росії, спрямовані на ускладнення їй ведення війни проти України.
14:53
ОпитуванняНевдоволення німців урядовою коаліцією досягло рекордно високого рівня
У Німеччині невдоволення виборців керівною коаліцією досягло рекордно високого рівня на тлі невдалих для урядових партій виборів до Європарламенту.
14:51
Рейсу із Лондона на грецький Родос довелося двічі заходити на посадку через землетрус 
Через значної сили землетрус на грецькому острові Родос у середу рейсу із Лондона, який саме мав приземлятися там, довелося заходити на посадку з двох спроб.
14:50
У Латвії звели вже 130 кілометрів паркану на кордоні з Росією
На латвійсько-російському кордоні звели близько 130 кілометрів, що становить 46% від загальної протяжності кордону. 
14:28
В Австрії зсув ґрунту накрив родину на прогулянці, загинув 5-річний хлопчик
В Австрії неподалік міста Грац зсув ґрунту накрив родину з дітьми, яка йшла під пагорбом, внаслідок нещасного випадку загинув 5-річний хлопчик.
14:00
Reuters: Китай перед Самітом миру "перетягує" держави на бік свого "мирного плану"
Китай, який не буде присутній на Саміті миру у Швейцарії цими вихідними, напередодні швейцарської зустрічі лобіює свій "мирний план" серед світових урядів. 
13:48
У бельгійському Антверпені вибух зруйнував три поверхи будинку, є загиблий
Вранці 13 червня у бельгійському місті Антверпен стався сильний вибух у житловому будинку на верхніх поверхах, відомо про одного загиблого.
13:37
Польща проти передачі Україні системи Patriot, розміщеної на її території
Польща не погоджується з тим, аби передавати Україні американську систему Patriot, яка розміщена на її території.
13:23
ЗМІ: Вісім країн ЄС закликають обмежити пересування російських дипломатів
Вісім глав МЗС країн Євросоюзу закликали ЄС заборонити російським дипломатам вільно пересуватися територією блоку. 
ВідеоЯк вдалося змінити рішення Саміту миру та деталі документа
13:00
ЗМІ довідались перші деталі розслідування у Німеччині щодо вбивства 9-річної українки
Німецькі слідчі нібито припускають, що до вбивства 9-річної українки Валерії у Дельбені могли бути причетні знайомі її матері і ретельно досліджують цю версію.
12:59
Орбан обурився через рішення Суду ЄС накласти величезний штраф на Угорщину
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан обурився через рішення Суду ЄС щодо відступу офіційного Будапешта від процедур Євросоюзу про надання притулку та видворення нелегалів.
12:39
Умєров і очільник Пентагону у Брюсселі обговорили актуальні потреби України
Міністр оборони України Рустем Умєров та міністр оборони США Ллойд Остін зустрілися у Брюсселі, де збирається 23-тє засідання формату "Рамштайн".
12:35
"Ціна імперських амбіцій": очільник Пентагону озвучив втрати РФ з початку вторгнення в Україну
Глава Пентагону Ллойд Остін озвучив втрати Росії з початку її повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року.
12:34
Пісторіус: Німеччина передає Україні чверть своїх систем Patriot, більше – не може
Німеччина передає Україні, з урахуванням третьої системи ППО Patriot, яка буде доставлена незабаром, чверть власного запасу цих озброєнь.
12:20
Канада відправляє Україні близько 2 тисяч знятих з експлуатації ракетних двигунів CRV7
Уряд Канади заявив, що розпочне доставку в Україну знятих з експлуатації ракетних двигунів CRV7.
11:58
На полях саміту G7 Україна підпише безпекову угоду також з Японією
У четвер 13 червня очікується підписання двосторонньої безпекової угоди між Україною та Японією, на додачу до угоди із США, про яку стало відомо раніше. 
11:40
Суд ЄС покарав Угорщину штрафом на понад €200 млн за ігнорування процедур щодо притулку
Суд ЄС зобов’язав Угорщину сплатити разовий штраф обсягом 200 млн євро та пеню у розмірі 1 млн євро за кожен день зволікання у зв’язку з невиконанням рішення Суду, що стосується відступу від процедур ЄС щодо притулку та видворення осіб, які нелегально перебувають в країні. 
11:39
Кулеба: З огляду на скиглення роспропаганди, нові санкції США б'ють у найболючіше місце
Глава МЗС України Дмитро Кулеба привітав новий широкий набір санкцій США проти Росії та всіх, хто готовий допомагати РФ у її військових діях.
11:20
Прем'єр Вірменії заявив, що не поїде в Білорусь, поки там керує Лукашенко
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що ні він, ні жоден інший офіційний представник Вірменії ніколи не відвідає Білорусь, поки керівником цієї країни є Александр Лукашенко.
10:53
Франція: З ультраправої партії Земмура офіційно вигнали племінницю Ле Пен
Маріон Марешаль, яка є племінницею неформальної лідерки "Національного об’єднання" Марін Ле Пен, офіційно вигнали з партії Еріка Земмура "Реконкіста" за її останні заяви із закликом голосувати за кандидатів від "альянсу правих".
10:50
Кілька країн відмовились від участі у Саміті миру після зміни проєкту рішення
Після зміни проєкту рішення Саміту миру на користь України кілька держав, що планували взяти участь у зустрічі, відмовилися від поїздки до Швейцарії. 
10:37
У Швейцарії змінили підсумкове рішення Саміту миру, яке було невигідне для України  
У Швейцарії виправили проблемні положення підсумкового документа Саміту миру, який міг мати небажані наслідки для України.
10:32
Столтенберг не очікує, що інші країни наслідуватимуть Угорщину у відмові підтримувати Україну
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив впевненість, що інші країни-члени Альянсу не наслідуватимуть приклад Угорщини, яка відмовляється від участі у будь-якій підтримці України.
10:29
У Ліоні на мітингу проти ультраправих сталися заворушення
У Ліоні, одному з найбільших міст Франції, четвертий день поспіль проходила демонстрація проти ультраправих, під час неї сталися заворушення і сутички.
10:13
WP: У США визнають, що Трамп зможе скасувати безпекову угоду з Україною
Оскільки безпекова угода України і США не буде ратифікована Конгресом, то будь-який наступний президент Сполучених Штатів зможе за бажання з неї вийти.
10:01
У Франції ультраправий Земмур звинуватив у "зраді" свою соратницю, племінницю Ле Пен
Засновник крайньої правої французької партії "Реконкіста" Ерік Земмур звинуватив у "зраді" свою соратницю Маріон Марешаль, племінницю відомої правої політикині Марін Ле Пен, після її заклику об’єднати зусилля з "Нацоб’єднанням" для більшого успіху ультраправих на виборах.
09:44
У партії Шольца бачать його кандидатом у канцлери попри низькі рейтинги
На євровиборах Соціал-демокартична партія Німеччини досягла історично поганого результату з менш ніж 14% підтримки – попри це, у СДПН бачать канцлера Олафа Шольца кандидатом від соціал-демократів на пост канцлера на виборах 2025 року.
Аналітика короткоЧи здатні західні санкції вплинути на грузинську владу
09:30
виправленоНорвегія передає Україні боєприпаси до мінометів на майже 42 млн євро
Норвегія передасть Україні боєприпаси до мінометів орієнтовною вартістю майже 42 млн євро.
09:21
Польща підтримує "пакет" кандидатів, яких пропонують на топпосади у ЄС
Польща в цілому висловлює підтримку кандидатам на ключові посади у керівництві Євросоюзу, яких сьогодні обговорюють найбільше.
08:52
фотоУ Білому домі й Пентагоні відреагували на захід військових кораблів Росії у порт поблизу США
У США заявили, що не бачать жодних військових загроз у зв’язку з заходом у порт кубинської Гавани російських військових кораблів.
08:35
фотоВ Італії судно, що мало прийняти поліцію для саміту G7, арештували через погані санітарні умови
Корабель, на якому мали розміститися понад 2 тисячі поліцейських, аби забезпечувати безпеку під час саміту лідерів країн G7 цього тижня, арештували у середу після скарг на погані умови перебування на борту.
08:14
Пентагон: На "Рамштайні" обговорять потребу України в ППО, зокрема – у Patriot
У Пентагоні повідомили, що на 23-му засіданні формату "Рамштайн" у четвер в Брюсселі обговорять потребу України в посиленні її ППО, зокрема – у необхідності ЗРК Patriot.
07:57
Британія на саміті G7 оголосить про виділення Україні майже $300 млн
На саміті G7 в Італії прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак оголосить про надання Україні двосторонньої допомоги у розмірі до 242 мільйонів фунтів стерлінгів (майже $300 млн).
07:44
фото, відеоКанада передає першу партію бронемашин, побудованих для ЗСУ
Канада передає Збройним силам України перші чотири бронемашини, побудовані для Києва.
Відео"Правила" для F-16 в ЗСУ та удари по Росії: повне інтерв'ю Кайси Оллонгрен