27 червня 2024

Статті
Стрибок у невідоме: як дострокові вибори змінять Францію і як обійти загрози для України
Чи призведуть вибори у Франції до послаблення підтримки України? І що може допомогти уникнути найгіршого сценарію?
11 вимог Орбана. Як Угорщина знову перетнула червоні лінії у шантажі України на шляху до ЄС
Якщо причина абсурдних вимог Угорщини – погане розуміння України, то компроміс можливий. Але можливо, що Будапешт наперед налаштований на зрив...
Новини
22:54
Ультраправий кандидат у прем’єри Франції: Не дам російському імперіалізму поглинути Україну
Лідер французької ультраправої партії "Національне об'єднання" Жордан Барделла заявив, що в разі приходу його політичної сили до влади на парламентських виборах не дозволить Росії "поглинути Україну".
22:35
Україна відкрила почесне консульство в Ліхтенштейні
У столиці Ліхтенштейну Вадуці в четвер, 27 червня, відбулась церемонія відкриття почесного консульства України.
22:21
США покарали Іран через нарощування ядерної програми
Державний департамент США в четвер, 27 червня, оголосив про санкції проти компаній і суден, які допомагають Ірану торгувати нафтою та нафтопродуктами, у відповідь на нарощування Тегераном ядерної програми.
22:05
AFP: Голова Єврокомісії закликала ЄС інвестувати 500 млрд євро в оборону
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час зустрічі з лідерами ЄС у четвер, 27 червня, заявила, що протягом наступного десятиліття їм, імовірно, потрібно інвестувати 500 мільярдів євро для зміцнення своєї оборони.
21:47
Президент Болгарії не поїде на саміт НАТО, бо не згоден із підтримкою України
Проросійський президент Болгарії Румен Радєв відмовився очолювати болгарську делегацію на саміті НАТО у Вашингтоні через "позицію, яку він має відстоювати щодо допомоги Україні".
21:30
Двосторонню безпекову угоду України й Словенії можуть підписати у липні
Двосторонню безпекову угоду України і Словенії можуть підписати у липні. 
21:21
FT: США та Ізраїль ведуть переговори з Україною про надання до 8 систем Patriot
Сполучені Штати, Ізраїль та Україна ведуть переговори про надання Києву до восьми систем протиповітряної оборони Patriot, необхідних для захисту від постійних російських атак.
ДайджестВимоги Орбана до України, безпекова угода з ЄС, Зеленський за Білорусь в Євросоюзі: новини дня
20:53
відеоУ Словаччині зіткнулися автобус і пасажирський потяг: щонайменш четверо загиблих
Щонайменш четверо людей загинули внаслідок зіткнення пасажирського потяга з автобусом на залізничному переїзді на південному заході Словаччини.
20:40
NYT: Росія у травні щодня втрачала понад 1000 убитими та пораненими в Україні
Втрати російської окупаційної армії в Україні у травні суттєво зросли з огляду на наступ на півночі Харківської області, сягнувши в середньому понад 1000 убитими й пораненими.
20:24
Зеленський та прем’єр Чехії поговорили про снаряди та підготовку безпекової угоди
Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала на зустрічі у Брюсселі говорили, серед іншого, про підготовку двосторонньої безпекової угоди.
20:16
Амстердам хоче заборонити вхід для круїзних лайнерів у центр міста до 2035 року
Влада Амстердама оголосила про наміри до 2035 року перенести міський пасажирський круїзний термінал (PTA) із центру міста, аби круїзні лайнери більше туди не заходили, і таким чином зменшили туристичне навантаження.
20:03
Столтенберг і Зеленський у штаб-квартирі НАТО обговорили підготовку до липневого саміту
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який завершує роботу на цій посаді, прийняв у штаб-квартирі Альянсу президента України Володимира Зеленського, центральною темою розмови був майбутній саміт НАТО у Вашингтоні.
19:59
У парламенті Іспанії провалили пропозицію каталонців визнати незалежність Косова
У нижній палаті іспанського парламенту – Конгресі депутатів – не підтримали пропозицію партії Junts, яка виступає за незалежність Каталонії, про визнання незалежності Косова.
19:44
Орбан проти повторного призначення фон дер Ляєн президенткою Єврокомісії
Прем’єр Угорщини Віктор Орбан перед самітом лідерів заявив, що "не може" погодитися на повторне призначення Урсули фон дер Ляєн очільницею Єврокомісії.
19:40
У Сербії заборонили проведення фестивалю культурного обміну з Косовом
Поліція Сербії в четвер, 27 червня, оголосила про заборону фестивалю "Mirdita, dobar dan" (перекладається як "привіт" албанською та сербською), який сприяє культурному обміну з частково визнаним Косовом.
19:22
У Швеції засудили 15-річного підлітка, який зі зброєю їхав у посольство Ізраїлю
Суд муніципалітету Нака, що неподалік Стокгольма, визнав 15-річного хлопця винним у володінні напівавтоматичною зброєю, з якою він прямував на таксі до посольства Ізраїлю в травні, і засудив до 11 місяців колонії для неповнолітніх.
19:19
Під Варшавою розбився літак пожежно-рятувальної служби
У передмісті Варшави зазнав аварії легкомоторний літак пожежно-рятувальної служби, пілот вижив.
19:05
оновленоСША підтвердили руйнування російського супутника, через який ховались астронавти на МКС
Командування Космічних сил США підтвердило, що напередодні, 26 червня, виведений з експлуатації російський супутник спостереження "Ресурс-П1", розвалився на фрагменти, що могло становити загрозу для Міжнародної космічної станції.
18:46
ЗМІ дізналися деталі листа Німеччини, Польщі і Чехії до ЄС щодо коштів на прийом українців
Видання Bloomberg опублікувало деталі листа лідерів Німеччини, Польщі та Чехії до Єврокомісії, у якому вони просять про більшу фінансову підтримку ЄС для покриття витрат на прийом українців з тимчасовим захистом.
18:45
Зеленський назвав лідерам ЄС п’ять складових посилення тиску на Путіна
Президент Володимир Зеленський закликав Європейський Союз посилити військову допомогу Україні, а також продовжувати санкційний і дипломатичний тиск на Росію, аби послабити її здатність вести війну.
18:25
У Латвії хочуть покарати чоловіка, який поїхав воювати на боці Росії
Служба державної безпеки Латвії звернулася до прокуратури з проханням розпочати кримінальне переслідування щодо латвійського громадянина, який протизаконно бере участь у воєнних діях проти України на боці Росії.
18:20
У британському місті людей перепросили за затримку пошти через агресивних чайок
В одному з міст на Корнуольському півострові у Британії мешканці отримали попередження-вибачення від пошти за можливі запізнення листів через те, що місцеві чайки нападають на листонош. 
18:13
У Німеччині – чергова хвиля обшуків у справі про продаж люксових авто в Росію
В автосалонах німецької землі Рейнлайд-Пфальц напередодні, 26 червня, відбулись обшуки у справі про можливе незаконне вивезення розкішних автомобілів до Росії через треті країни.
17:58
фото"Плідна добросусідська дискусія": Президент Словаччини вперше зустрівся із Зеленським
Словацький президент Петер Пеллегріні, який вступив на посаду в середині червня, провів першу зустріч із українським візаві Володимиром Зеленським на полях саміту Європейського Союзу в Брюсселі.
17:49
Експрем’єр Чехії створить власну фракцію в Європарламенті після виходу з групи лібералів
Колишній прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив про наміри створити нову фракцію в Європейському парламенті після того, як його партія ANO вийшла зі складу ліберальної групи Renew Europe.
17:41
У партії Каллас думають, як обирати їй заміну у разі призначення на топпосаду у ЄС
У разі підтвердження, що прем'єр-міністерку Естонії Каю Каллас номінують на високу посаду в ЄС, у її Партії реформ буде два шляхи шукати їй наступника.
17:40
Словаччина посилить захист політиків після замаху на Фіцо і обмежить протести
Парламент Словаччини ухвалив у четвер пакет законів, спрямованих на посилення безпеки провідних політиків та інших осіб після замаху на прем'єр-міністра Роберта Фіцо.
17:35
Генсек НАТО: Росія не здатна на "значні прориви" в Україні
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що російські війська не здатні на "значні прориви" на полі бою в Україні, тоді як Київ ударами вглиб території Росії завдає їй значних уражень.
17:26
ЗМІ: Дві країни не хочуть на саміті ЄС амбітних положень про фінансування оборони
Німеччина і Нідерланди не хочуть, щоб на саміті ЄС були прийняті амбітні положення про фінансування оборонних інвестицій.
17:26
У Вірменії заявили про готовність "повністю нормалізувати" відносини з Туреччиною
Міністр закордонних справ Вірменії Арарат Мірзоян заявив, що Єреван готовий повністю нормалізувати відносини з Туреччиною, які традиційно були ворожі через підтримку Анкарою Азербайджану.
17:12
Експрокурора Чорногорії, який вів справу про держпереворот, підозрюють у воєнних злочинах
Спеціальна державна прокуратура Чорногорії призначила розслідування проти колишнього головного спецпрокурора Мілівоє Катнича, який раніше вів справу про спробу держперевороту у 2017 році, за підозрою у скоєнні воєнних злочинів у 1990-х роках.
17:12
Опублікували тексти безпекових угод України з Естонією та Литвою
Офіс президента України опублікував тексти безпекових угод з Естонією та Литвою, які підписали 27 червня у Брюсселі у продовження декларації G7 про "гарантії безпеки" для України.
17:01
відеоОрбан і Зеленський емоційно поговорили на полях саміту ЄС
Глава угорського уряду Віктор Орбан на полях саміту ЄС підійшов до президента Володимира Зеленського й обоє лідерів коротко, проте емоційно поспілкувалися. 
Аналітика короткоЯку небезпеку несуть "вимоги" Орбана щодо Закарпаття і що потрібно робити Україні
16:48
З'явився текст безпекової угоди України і ЄС
Офіс президента опублікував текст безпекової угоди між Україною і Євросоюзом як об’єднанням, яку щойно підписали у Брюсселі.
16:45
Туск домовився з Зеленським про зустріч у Варшаві ще до саміту НАТО
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що невдовзі зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським у Варшаві.
16:30
У Чехії розповіли, що вже поставили Україні до 50 тисяч снарядів в рамках своєї ініціативи
У Чехії розповіли додаткові подробиці щодо своєї ініціативи з закупівлі боєприпасів для України.
16:22
У Німеччині 99-річний ексохоронець концтабору може уникнути суду через стан здоров’я
99-річний німець, якого мали судити за роботу охоронцем у концтаборі Заксенгаузен у роки Другої світової війни, ймовірно уникне суду і покарання після висновку про його слабке здоров’я. 
16:07
У Британії підтримка партії популіста Фараджа впала після його заяв про Україну
Підтримка правопопулістської партії Найджела Фараджа Reform UK впала напередодні виборів 4 липня після того, як він заявив, що Захід спровокував вторгнення Росії в Україну.
16:04
Україна на саміті ЄС підписала безпекові угоди з Литвою і Естонією
Президент України Володимир Зеленський у четвер, окрім безпекової угоди з Євросоюзом, підписав двосторонні домовленості з двома державами-членами ЄС і НАТО.
15:51
Зеленський повідомив лідерам ЄС, що Білорусь має стати членом Союзу
Білоруський народ після звільнення від російської де-факто окупації має почати переговори про вступ Білорусі до ЄС.
15:48
ПАРЄ ухвалила резолюцію про фінансову та іншу підтримку переміщених українців
Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію про фінансову та іншу підтримку переміщених українців. 
15:44
Туск запевнив у повазі до Мелоні, ображеної через розподіл посад у Євросоюзі
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск запевнив у повазі до прем'єрки Італії Джорджії Мелоні на тлі повідомлень, що вона дуже ображена за те, що її політичну групу не залучили до перемовин про топпосади у ЄС.
15:39
Зеленський зустрінеться зі Столтенбергом у штаб-квартирі НАТО
Президент Володимир Зеленський у Брюсселі зустрінеться з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.
15:29
фотоУкраїна підписала з ЄС безпекову угоду з фінансовими зобов’язаннями
Президент Володимир Зеленський та очільники інституцій ЄС Шарль Мішель та Урсула фон дер Ляєн підписали угоду у галузі безпеки.
15:25
ПАРЄ закликала Грузію негайно скасувати скандальний закон про "іноагентів"
Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) висловила глибоку стурбованість останніми подіями в Грузії, які "викликають серйозні сумніви" щодо відданості країни міжнародним демократичним нормам та євроатлантичній інтеграції.
15:20
ЗМІ: Прем’єрка Італії проігнорувала дзвінки колег у ЄС через образу за розподіл посад
Прем’єрка Італії Джорджія Мелоні нібито настільки ображена на деяких європейських лідерів, що проігнорувала дзвінки від них, і є побоювання, що це створить проблеми на саміті, де мають затвердити нове керівництво ЄС. 
15:10
Шольц хоче від ЄС більше грошей на прийом біженців з України
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що ЄС повинен виділити більше коштів таким країнам, як Німеччина, які приймають велику кількість українських біженців.
14:51
У Німеччині заявили, що можуть проводити більше базових тренувань для новобранців ЗСУ
Більше українських новобранців можуть пройти базову підготовку в Німеччині з наступного року, якщо Київ поверне частину подальшої військової підготовки назад в Україну.
14:48
Туск підтвердив заклики до ЄС створити лінії оборони на кордоні з РФ та Білоруссю
Прем'єр Польщі Дональд Туск підтвердив, що Польща, Литва, Латвія та Естонія закликали Євросоюз побудувати оборонну лінію вздовж кордону з Росією і Білоруссю.
14:38
В уряді спростовують намір ЄС встановити мита на яйця і цукор з України
Український уряд перевірив інформацію ЗМІ про те, що ЄС має плани вже ближчими днями задіяти механізм захисних мит щодо нових українських товарів, і вона не підтвердилася.
14:24
ФотоТисячі лікарів страйкують у Британії за тиждень до парламентських виборів
Тисячі лікарів в Англії проводять свій 11-й страйк у рамках тривалої суперечки з урядом Великої Британії щодо оплати та умов праці за кілька днів до парламентських виборів у Великій Британії.
14:19
Зеленський говоритиме з лідерами ЄС про першочергові потреби України
Президент Володимир Зеленський заявив, що говоритиме з лідерами ЄС про наступні кроки у процесі набуття членства України в Євросоюзі, а також про першочергові потреби на полі бою.
14:11
Зеленський розраховує на збереження підтримки Франції після виборів, бо це воля людей
Президент України Володимир Зеленський заявив, що розраховує на збереження підтримки Франції після дострокових парламентських виборів, на яких опитування прогнозують перемогу ультраправим. 
13:58
ЗМІ дізналися нові деталі про "місію НАТО" для України
На ювілейному 75-му саміті НАТО у Вашингтоні оголосять про створення нової структури для координації всіх видів допомоги Україні в довгостроковій перспективі, що матиме назву "Допомога НАТО з безпеки і тренування для України" (NSATU).
13:54
У Швеції розповіли про підвищену активність літаків РФ під час морських навчань НАТО
Під час військово-морських навчань Baltops над Балтійським морем було більше військових літаків Росії, ніж очікувалося – кілька разів вони здійснювали близькі польоти над шведськими кораблями.
13:38
Зеленський прибув до Брюсселя та анонсував підписання трьох безпекових угод
Президент України Володимир Зеленський прибув до Брюсселя, щоб взяти участь у засіданні Європейської ради.
13:32
оновленоВ Грузії схвалили закони про "сімейні цінності", подібні до розкритикованих "Венеційкою"
Парламент Грузії підтримав у першому читанні пакет законів, що обмежує права ЛГБТ.
13:29
ФотоУ Данії загорілося Міністерство податкової політики
В центрі столиці Данії Копенгагені спалахнула пожежа в будівлі Міністерства податкової політики.
13:18
ЗМІ: У Німеччині – нові обшуки в ультраправого політика, що міг отримувати гроші від РФ
У рамках корупційного розслідування проти політика ультраправої "Альтернативи для Німеччини" (АдН") Петра Бистроня поліція знову проводить обшуки в кількох квартирах.
12:59
Фінляндія за 163 млн євро купить два літаки для спостереження за кордоном із РФ
Фінляндія придбає в американської компанії Sierra Nevada Corporation два літаки спостереження за 163 мільйони євро для патрулювання свого східного кордону з Росією.
12:55
ЄС виділив Україні 1,9 млрд євро фінансової підтримки
Україна отримала від Європейського Союзу транш фінансової підтримки у розмірі 1,9 млрд євро за програмою Ukraine Facility.
12:47
Бундестаг наклав штраф на ультраправу депутатку за трансфобію
Депутатка Бундестагу від ультраправої "Альтернативи для Німеччини" Беатрікс фон Шторх має сплатити штраф за образливі висловлювання на адресу іншої депутатки Тесси Гансерер ("Зелені").
12:46
У Польщі не виключили запровадження контролю на кордоні з Німеччиною
Міністр внутрішніх справ і адміністрації Польщі Томаш Семоняк заявив, що наразі контроль на кордоні з Німеччиною не запроваджується, проте цього не можна виключати в майбутньому.
12:39
ДослідженняУ Франції в 2023 році спостерігалося зростання випадків усіх видів расизму
У Франції зросла кількість випадків расизму й нетерпимості – до цього призвели війна Ізраїлю проти терористичного угруповання ХАМАС та висловлювання ультраправих.
12:25
Єврокомісія: Жоден з кандидатів на вступ до єврозони не відповідає критеріям
Європейська комісія оприлюднила звіт, в якому надала оцінку прогресу, досягнутому країнами-членами, що не входять до єврозони, на шляху до запровадження євро.
12:25
ЗМІ: ЄС відновить мита на українські яйця та цукор
ЄС має намір відновити мита на імпорт українського цукру та яєць з п'ятниці, використовуючи "екстрене гальмо", покликане заспокоїти фермерів, які протестували по всьому Євросоюзу на початку цього року.
12:05
Іспанія надасть пільгову позику Україні на 50 млн євро для підтримки приватного сектора
Іспанія надасть Україні пільгову позику в розмірі 50 мільйонів євро, а також додатковий грант на один мільйон євро у партнерстві з Міжнародною фінансовою корпорацією для підтримки приватного сектора.
11:55
Стали відомі 11 вимог щодо меншин, які уряд Орбана висунув Україні
"Європейська правда" публікує перелік з 11 вимог щодо нацменшин, які угорський прем'єр Віктор Орбан висунув в обмін на згоду підтримати початок переговорів про вступ України в ЄС.
11:37
Президент Словаччини вперше зустрінеться із Зеленським у Брюсселі
Новий президент Словаччини Петер Пеллегріні заявив, що проведе у четвер свою першу двосторонню зустріч зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським у Брюсселі під час cаміту лідерів ЄС 27-28 червня.
11:12
У Орбана вимагали від Києва змінити виборчу систему "для угорців", отримали відмову
Угорщина намагалась нав’язати Україні вимогу щодо гарантованого представництва національних менших у парламенті.
11:07
Посол США: Китай фактично став на бік РФ у війні проти України
Посол Сполучених Штатів у КНР Ніколас Бернс заявив, що Китай не є нейтральним у загарбницькій війні, яку Росія веде проти України.
10:49
Угорщина вимагає визнати все Закарпаття "традиційно угорським"
Серед 11 вимог Угорщини стосовно захисту прав національних меншин ключовим каменем спотикання є визначення в Україні місць з особливим рівнем гарантії прав угорців.
10:47
Антиукраїнський президент Хорватії заявив про намір балотуватися на другий термін
Президент Хорватії Зоран Міланович, відомий своїми антиукраїнськими заявами, оголосив, що планує балотуватися на другий п'ятирічний термін на виборах у грудні цього року.
10:19
Франція перед виборами заборонила праворадикальні та ісламістські групи
Уряд Франції заборонив кілька праворадикальних та ісламістських груп за чотири дні до першого туру дострокових парламентських виборів на тлі популярності ультраправих і ультралівих політичних сил.
10:03
ЗМІ дізнались, як в НАТО намагаються домовитись про довгострокове фінансування України
Країни-члени НАТО наразі обговорюють ідею генсека Єнса Столтенберга щодо плану фінансування на 40 млрд євро на рік для України, хоча деякі союзники залишаються скептичними щодо цього.
09:36
У Литві обговорюють можливість придбання засобів захисту від дронів
Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас розповів, що наразі оцінюється необхідність придбання засобів захисту від дронів.
09:35
Ердоган звинуватив Ізраїль в планах "поширити війну" на Ліван
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що в разі військового наступу на територію Лівану Ізраїль може спровокувати масштабну катастрофу в усьому регіоні.
09:24
У Польщі створять спецпідрозділи для охорони кордону
У Польщі анонсували створення спеціальних підрозділів прикордонної служби, які займатимуться охороною кордону.
09:09
Мелоні засудила заборону ЄС на газові та дизельні автомобілі
Прем'єрка Італії Джорджія Мелоні заявила, що заборона на продаж нових газових або дизельних автомобілів в Євросоюзі з 2035 року не має сенсу.
09:04
У США поділились очікуваннями від призначення Рютте генсеком НАТО
У США привітали рішення про призначення очільника уряду Нідерландів Марка Рютте на посаду генерального секретаря НАТО.
08:44
Шольц закликає до швидких домовленостей щодо топпосад в ЄС
Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав до невідкладного ухвалення рішень про призначення на найважливіші посади в Європейському Союзі.
08:38
Литва виділить 0,25% ВВП на військову допомогу Україні
Литва ухвалила рішення виділити щонайменше 0,25% свого ВВП на підтримку безпеки й оборони України.
08:19
Прем'єрка Італії назвала Євросоюз "бюрократичним гігантом"
Прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні розкритикувала Європейський Союз як "бюрократичного гіганта", який нав'язує безліч неспроможних правил.
08:04
Шольц пояснив, з чим пов'язане зростання популярності ультраправих
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що для нього успіх ультраправих партій на нещодавніх виборах до Європейського парламенту є "вирішальним поворотним моментом" у політиці.
07:40
Держдеп підтвердив смерть співробітника посольства США у Києві
Державний департамент підтвердив інформацію про смерть одного із працівників посольства США у Києві.
07:21
ЗМІ: Польща і країни Балтії закликали ЄС створити лінії оборони на кордоні з РФ та Білоруссю
Польща, Литва, Латвія та Естонія закликали в середу Європейський Союз побудувати оборонну лінію вздовж кордону з Росією і Білоруссю.
07:04
Молдовський Додон не впевнений, чи є Херсон та низка інших регіонів територією України
Колишній президент Молдови Ігор Додон відзначився скандальними заявами про розв’язану РФ війну проти України.