28 червня 2024

Статті
Саміт з українським акцентом: як у ЄС "мирили" Орбана із Зеленським і ділили посади
На полях саміту ЄС угорського лідера Віктора Орбана змусили змінити ставлення до України. Йому доведеться поїхати на зустріч до Зеленського...
Катастрофа у прямому ефірі: як Байден провалив президентські дебати у США і що буде далі
Президентські дебати мають усі шанси стати початком тріумфального повернення Дональда Трампа у Білий дім. У Демпартії вже закликають змінити кандидатуру Байдена.
Колонки
Чим нове керівництво Євросоюзу може допомогти українському агроекспорту
Перші призначення керівництва ЄС – це добрі новини для України. Зокрема, для вітчизняного аграрного сектора.
Новини
22:58
Працівникам уряду Косова заборонили користуватись TikTok
Уряд частково визнаного Косова в п'ятницю, 28 червня, схвалив рішення про заборону TikTok у державних установах.
22:40
Населення Албанії з 2011 року скоротилось на 14%
Минулорічний перепис населення Албанії, опублікований у п’ятницю, 28 червня, засвідчив падіння чисельності людей, які живуть у цій країні.
22:25
Суд Молдови підтвердив законність зняття з виборів проросійського проєкту Шора
Вища судова палата Молдови відхилила касацію пов’язаної з Іланом Шором проросійської партії "Шанс", яка опротестувала рішення влади щодо зняття з місцевих виборів у жовтні 2023 року.
22:07
У Нідерландах оборонні компанії можуть зобов’язати працювати на державу в умовах війни
Нинішній тимчасовий уряд Нідерландів ініціював законопроєкт, який зобов’яже місцеві оборонні компанії виконувати в пріоритетному порядку державні оборонні замовлення в разі, якщо настане загроза війни.
21:49
Найвідоміший фігурант справи про спробу держперевороту в Німеччині заперечує провину
Ймовірний організатор змови з метою повалення влади в Німеччині, 72-річний дворянин Генріх XIII принц Ройс, у п’ятницю 28 червня дав свідчення в суді у Франкфурті-на-Майні, де розглядають справу про спробу державного перевороту.
21:33
США на невизначений термін прибрали пірс для доставки допомоги в Газу
Пентагон через погодні умови демонтував пірс, побудований для доставки гуманітарної допомоги в сектор Гази, причому у США не можуть наразі сказати, коли відновлять його роботу.
ДайджестБайдена просять знятися з виборів, Трамп відмовив Путіну, нові керівники ЄС: новини дня
21:10
ексклюзивОрбан може зустрітися з Зеленським наступного тижня, можливо – в Україні
Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан уже наступного тижня може зустрітись із Володимиром Зеленським, аби зробити крок до налагодження відносин між Києвом і Будапештом під тиском з боку ЄС.
20:56
Байден визнав поганий виступ на дебатах із Трампом, але іти не планує
Президент США Джо Байден на передвиборчому заході в Північній Кароліні вперше прокоментував закиди в поганому виступі на президентських дебатах із Дональдом Трампом, частково визнавши критику у свій бік.
20:49
Біля Монблану за два дні загинули четверо альпіністів
Біля Монблану, найвищої вершини Європи, за середу і четвер загинули четверо альпіністів.
20:40
фотоПоляк рік зберігав у сараї протитанкову міну часів Другої світової і не знав, що це
46-річний житель села Дуньковичі, що в Підкарпатському воєводстві Польщі, випадково виявив у своєму сараї протитанкову міну, яку знайшов минулого року і в якій не впізнав небезпечний предмет.
20:22
Вірменія візьме участь у ювілейному саміті НАТО у Вашингтоні
Вірменія підтвердила свою участь у саміті Північноатлантичного Альянсу у Вашингтоні, який відбудеться 9-11 липня.
20:17
Моравецький відреагував на вирок у справі про вибори поштою під час пандемії
Експрем’єр Польщі Матеуш Моравецький розкритикував фінальне рішення суду, яким постановили, що він у 2020 році порушив закон розпорядженням організовувати голосування на президентських виборах поштою через епідемію Covid-19.
20:08
ЗМІ: Орбан хоче запросити Трампа на саміт ЄС під час головування Угорщини
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прагне, аби Дональд Трамп узяв участь у саміті Європейської політичної спільноти та неформальній зустрічі лідерів ЄС у Будапешті 7-8 листопада, під час угорського головування в Раді Євросоюзу.
19:50
Франція: Рейтинг Макрона падає, ультраправого кандидата в прем'єри – росте
Рейтинг французького президента Емманюеля Макрона за два дні до дострокових парламентських виборів упав до найнижчого за останні три місяці рівня, тоді як ультраправий кандидат у прем’єри Франції Жордан Барделла, навпаки, опинився в топі за показником довіри.
19:48
Партія влади у Грузії обіцяє велику амністію ув’язнених перед виборами
Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе анонсував масштабну амністію ув’язнених невдовзі перед парламентськими виборами.
19:31
Суд Німеччини заборонив екстрадицію в Угорщину із запізненням на 50 хвилин
Федеральний конституційний суд Німеччини заборонив екстрадицію до Угорщини 23-річного підозрюваного, але ухвалив це рішення через майже годину після того, як підозрюваного вже екстрадували.
Аналітика короткоЗміна керівника ЄС – погляд українських експортерів
19:25
В Естонії визначився найбільш ймовірний наступник Каллас на посаді прем’єра
Міністр з питань клімату Крістен Міхал буде висувати свою кандидатуру на посаду прем’єр-міністра Естонії і наразі є єдиним озвученим кандидатом.
19:15
ЗМІ: Пентагон готується до евакуації американців із Лівану через ризик війни
Пентагон вирішив передислокувати свої сили на Близькому Сході, щоб бути готовим до евакуації американців у зв'язку із загостренням бойових дій між Ізраїлем та "Хезболлою", що базується в Лівані.
18:59
У Косові винесли вирок убивцям поміркованого лідера місцевих сербів
Суд Приштини – столиці частково визнаного Косова – в п’ятницю, 28 червня, засудив чотирьох людей до 10 років ув’язнення у справі про вбивство поміркованого лідера косовських сербів Олівера Івановича у 2018 році.
18:48
WSJ: Австрія перетворилася на "базу" російських шпигунів для діяльності по всій Європі
Західні країни стурбовані активністю російських шпигунів в Австрії, де вони формально нічого не порушують, доки не діють безпосередньо проти Австрії.
18:43
Верховний суд США ускладнив переслідування учасників штурму Капітолія
Верховний суд США у п’ятницю, 28 червня, ухвалив рішення, яке обмежить здатність Міністерства юстиції притягати до відповідальності учасників штурму Капітолія в січні 2021 року та потенційно може вплинути на звинувачення проти Дональда Трампа в цьому ж епізоді.
18:20
ЄС наклав санкції на фінансистів ХАМАС та "Ісламського джихаду в Палестині"
Рада Європейського Союзу в п’ятницю, 28 червня, наклала санкції на шість фізичних та трьох юридичних осіб, відповідальних за фінансування терористичних угруповань ХАМАС та "Ісламський джихад у Палестині".
18:05
фотоКулеба із Сікорським у Варшаві обговорив вступ України в ЄС і військову допомогу
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, перебуваючи у Варшаві в п’ятницю, 28 червня, зустрівся з польським візаві Радославом Сікорським.
17:56
Суд у Польщі підтвердив, що експрем’єр порушив закон розпорядженням про голосування поштою
Вищий адміністративний суд у Польщі відхилив касаційні скарги колишнього прем’єра Матеуша Моравецького та Польської пошти стосовно проведення президентських виборів 2020 року поштовим голосуванням, яке так і не відбулося.
17:55
Мільйонера з Казахстану звинуватили в пожежі на грецькому острові через феєрверки
Грецька прокуратура оголосила вісьмом громадянам Казахстану звинувачення у зв'язку з лісовою пожежею, що спалахнула на грецькому острові Гідра минулого тижня через випущені на пляжі феєрверки.
17:54
У Латвії біля об’єкта з обмеженим доступом затримали росіянина з дроном
У четвер, 27 червня, у латвійському Даугавпілсі біля об'єктів з обмеженим доступом затримали громадянина Росії, який запускав дрон.
17:42
Прем’єр Грузії: Майдан довів Україну "до такого важкого стану"
Грузинський прем’єр-міністр Іраклій Кобахідзе під час виступу в парламенті в п’ятницю, 28 червня, вкотре поскаржився на наміри "конкретних політичних сил" допустити "український сценарій" у Грузії.
17:38
Президент Туреччини готовий відновити дипломатичні відносини з Сирією
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив у п'ятницю, що немає жодних перешкод для відновлення дипломатичних відносин між Туреччиною і Сирією, які були розірвані на початку громадянської війни в Сирії більше десяти років тому.
17:32
Шольц розкритикував свого міністра, який без погодження уклав угоду з Китаєм
Канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував міністра транспорту Фолькера Віссінга за укладення угоди з Китаєм без попереднього узгодження з колегами в уряді.
17:21
В Азербайджані через ООН призначили дострокові парламентські вибори
Президент Азербайджану Ільхам Алієв у п’ятницю, 28 червня, підписав указ про розпуск парламенту – Міллі Меджлісу – та призначення дострокових парламентських виборів на 1 вересня.
17:19
ЄС покарав співучасників обходу санкцій проти російського олігарха Дерипаски
Рада ЄС оголосила обмеження щодо двох фізичних осіб і чотирьох компаній, частину з них покарали за допомогу в обході вже запроваджених санкцій проти Росії.
17:19
8 країн приєдналися до рішення ЄС про конфіскацію прибутків від заморожених активів РФ
В ЄС повідомили про приєднання восьми країн до рішення Євросоюзу про передання надходжень від оподаткованих надприбутків заморожених російських активів на користь України.
17:06
У Байдена кажуть, що він не зніме кандидатуру на виборах після провальних дебатів
Представник кампанії Джо Байдена Сет Шустер заявив, що президент США не буде знімати свою кандидатуру з виборів після невдалого виступу на дебатах із опонентом-республіканцем Дональдом Трампом.
16:54
У Кремлі згадали "скажену русофобію" Каллас і не чекають нічого доброго від нових керівників ЄС
Прессекретар президента РФ Дмитрій Пєсков у зв'язку із затвердженням на саміті ЄС кандидатури Каї Каллас на пост глави європейської дипломатії заявив, що перспективи відносин між Москвою і Брюсселем погані.
16:47
фотоВ уряді Словаччини назвали ймовірні причини смертельної аварії на залізничному переїзді 
Причиною смертельної аварії на залізничному переїзді на заході Словаччини, де у зіткненні автобуса й пасажирського потяга загинули семеро людей, ймовірно була людська помилка на залізниці. 
16:36
Туск розповів, як на саміті ЄС лідери критикували майбутнього генсека НАТО
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який стане наступним генеральним секретарем НАТО, був розкритикований іншими лідерами Європейського Союзу на саміті за його опозицію до спільного фінансування оборонних проєктів ЄС.
16:21
Наступника Каллас на посаді прем’єра Естонії визначать у суботу
Нового прем’єр-міністра Естонії у зв’язку з переходом Каї Каллас на топпосаду у ЄС мають визначити у суботу 29 червня.
16:08
Прем’єр Чехії анонсував підписання безпекової угоди з Україною 18 липня
Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що двосторонню безпекову угоду з Україною підпишуть на саміті Європейської політичної спільноти у Лондоні.
Аналітика короткоЯкі наслідки матиме провал Байдена на президентських дебатах
15:53
У Німеччині 15-річного хлопця посадили на 4 роки за плани теракту на різдвяному ярмарку
У п'ятницю земельний суд німецького міста Кельн засудив 15-річного підлітка до чотирьох років ув'язнення в колонії для неповнолітніх за планування теракту на різдвяному ярмарку.
15:51
У Сені за місяць до Олімпійських ігор все ще зберігається високий рівень забруднення
У річці Сені, що протікає через центр французької столиці, досі зберігається високий рівень забруднення – за місяць до Олімпійських ігор, під час яких частину програми планували проводити на Сені.
15:28
Зеленський: Ніхто не чекає альтернативи "Рамштайну"
Президент Володимир Зеленський заявив, що ніхто не очікує альтернативи формату "Рамштайн" на тлі пропозицій у НАТО щодо нового інструменту підтримки України.
15:18
Україна очікує на запуск зустрічей з Єврокомісією щодо аналізу законодавства у липні
В уряді України розраховують, що зустрічі з Єврокомісією стосовно аналізу українського законодавства на відповідність праву ЄС почнуться у липні.
15:09
Президентка Словенії: Україна має сама вирішувати, як і за яких умов говорити з Росією
Президентка Словенії Наташа Пірц Мусар заявила, що Україна повинна сама вирішувати, коли і на яких умовах вступати у переговори з Росією.
14:45
У Німеччині очікують на багатотисячний мітинг проти з'їзду ультраправих
Міністр внутрішніх справ землі Північний Рейн-Вестфалія Герберт Ройль очікує, що вихідними до Ессена прибудуть 80 тисяч демонстрантів, які протестуватимуть проти з'їзду ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" ("АдН"), що там відбудеться.
14:41
У ПАРЄ готують три резолюції щодо України
Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи погодило підготовку за пришвидшеною процедурою трьох важливих для України резолюцій.
14:20
Словенія виділить Україні 5 млн євро на гуманітарні цілі
Уряд Словенії схвалив виділення Україні 5 млн євро на гуманітарні потреби.
14:12
ОпитуванняПідтримка ультраправих у Франції зросла напередодні виборів
Нове опитування громадської думки, що опублікувало видання Les Echos, показало, що ультраправе "Національне об'єднання" може отримати до 37% голосів виборців за підсумками першого туру парламентських виборів у Франції.
13:49
У Вишеградській четвірці чехи найменше підтримують швидкий вступ України в ЄС 
Швидкий вступ України до Європейського Союзу має найнижчу підтримку в Чехії серед чотирьох країн Вишеградської групи (Чеська Республіка, Угорщина, Польща та Словаччина).
13:37
США розкритикували Угорщину за розслідування проти антикорупційних організацій
Сполучені Штати розкритикували розслідування в Угорщині щодо двох антикорупційних організацій, яке почало Управління із захисту суверенітету, що відстежує "іноземний вплив" на країну.
13:21
Туск: Безпекова угода з Україною на 99% буде підписана до саміту НАТО
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що безпекова угода з Україною вже практично завершена і буде підписана "на 99%" до саміту НАТО у Вашингтоні в липні.
13:17
В іспанській опозиції припускають, що Санчес оголосить дострокові вибори восени
Лідер опозиційної Народної партії Альберто Нуньєс Фейхоо заявив, що прем'єр Іспанії Педро Санчес може оголосити дострокові вибори восени через "слабку коаліцію", яка залежить від підтримки каталонських і баскських сепаратистів.
12:51
Країни ЄС розходяться в думках щодо фінансування оборони – президент Литви
Президент Гітанас Науседа заявив, що в ЄС триває непроста дискусія про додаткове фінансування оборони.
12:50
У Данії очікують, що графік поставки F-16 в Україну буде дотриманий
Командувач ВПС Данії Ян Дам очікує дотримання графіку постачання винищувачів F-16 в Україну.
12:38
У Данії вже підготували 50 українців для обслуговування F-16, вони готують прийом перших літаків
Данія взялася підготувати до сотні українських фахівців для обслуговування винищувачів F-16, 50 з них вже пройшли навчання і вже беруть участь у підготовці перших літаків в Україні.
12:29
США занепокоєні щодо військової співпраці між Індією та РФ
У Державному департаменті Сполучених Штатів висловили занепокоєння щодо співпраці Індії з Росією у військовій та технологічній сферах.
12:23
ЗМІ: США відновлять поставки важких бомб Ізраїлю
Адміністрація президента США Джо Байдена, як очікується, незабаром відновить постачання 500-фунтових бомб (понад 200 кілограмів), яке було зупинене у квітні через занепокоєння військовою операцією в Рафаху.
12:22
Командувач ВПС Данії: Можуть піти місяці і роки, перш ніж F-16 істотно вплинуть на війну
Командувач ВПС Данії Ян Дам закликає всі сторони не ставити занадто високі очікування щодо очікуваного прибуття винищувачів F-16.
12:01
Розвідка Британії оцінила наслідки удару України по місцях зберігання "Шахедів" в РФ
Розвідувальна спільнота Великої Британії проаналізувала удар українських сил по військовому полігоні у російському місті Єйськ, де зберігались безпілотники різних типів.
12:00
Сунак ухилився від питань про скандальні ставки на дату виборів в його партії
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак відмовився відповідати на запитання ЗМІ щодо скандалу зі ставками в його Консервативній партії на дату дострокових виборів, які він призначив на 4 липня.
11:40
Франція повідомляє про понад 150 врятованих мігрантів з переповнених човнів у Ла-Манші
Французька влада заявила напередодні, що понад 150 мігрантів, які намагалися дістатися Великої Британії, були врятовані з перевантажених човнів у Па-де-Кале і повернуті до Франції.
11:27
Каллас: Попри гарячу війну в Європі витрати НАТО менші, ніж під час холодної
Прем'єрка Естонії Кая Каллас вважає за потрібне, щоб країни-члени НАТО витрачали на оборону більше, ніж нинішні зобов'язання у 2% від ВВП.
11:22
У Литві пропонують денонсувати конвенцію, що забороняє касетні боєприпаси
Уряду Литви буде запропоновано денонсувати конвенцію, що забороняє застосування касетних боєприпасів – відповідний проєкт постанови зареєструвало в п'ятницю Міністерство оборони.
11:09
Фінляндія відправляє Україні новий пакет військової допомоги
Фінляндія оголосила про передачу Україні вже 24-го пакета військової допомоги – рішення ухвалив президент Александер Стубб за пропозицією уряду.
10:58
ЗМІ: Макрон визначився з кандидатом Франції у нову Єврокомісію
Президент Емманюель Макрон вирішив висунути кандидатуру Тьєррі Бретона на посаду єврокомісара від Франції на новий термін повноважень.
10:52
ЗМІ: Розвідка США попереджає про наближення війни між Ізраїлем та "Хезболлою"
Розвідка США попередила, що масштабне протистояння між Ізраїлем і ліванською "Хезболлою" може спалахнути в найближчі кілька тижнів, якщо Єрусалим і ХАМАС не зможуть досягти угоди про припинення вогню в Газі.
10:37
Віцепрезидентка США захищає Байдена після провальних дебатів з Трампом
Віцепрезидентка США Камала Гарріс захищає президента Джо Байдена після провального виступу на дебатах із Дональдом Трампом.
10:26
Експрем'єр Португалії готовий до "місії" стати президентом Євроради
Колишній прем’єр Португалії Антоніу Кошта, чию кандидатуру затвердили лідери ЄС на посаду президента Європейської ради, заявив, що готовий до цього виклику.
10:25
ЗМІ дізнались, коли в уряді Німеччини планують узгодити бюджет на 2025 рік
В уряді Німеччини планують досягти згоди щодо проєкту бюджету на 2025 рік наступного тижня після тижнів суперечок.
10:10
Рютте оцінив своє 14-річне перебування на посаді прем’єра на 6 з 10
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який восени стане новим генсеком НАТО, у четвер поставив своєму 14-річному перебуванню на посаді очільника уряду посередню оцінку.
Аналітика короткоЯкою може стати Франція після дострокових виборів та чи вдасться уникнути найгіршого сценарію
09:57
У Швеції розслідують три незрозумілі смерті на заводі з виробництва акумуляторів
Шведська поліція заявила, що розслідує незрозумілі смерті трьох чоловіків, які померли протягом короткого періоду після роботи на заводі з виробництва акумуляторів для електромобілів на півночі країни.
09:43
Байден каже, що не турбується через свій виступ на дебатах
Президент США Джо Байден відкинув побоювання щодо свого невдалого виступу на дебатах проти колишнього президента Дональда Трампа в четвер.
09:31
Байден та Трамп звинуватили один одного у заохочуванні Путіна до війни в Україні
Під час виборчих дебатів у США чинний президент Джо Байден і його суперник Дональд Трамп посперечались про війну РФ проти України, обмінявшись звинувачуваннями у заохочуванні глави Кремля Владіміра Путіна до агресії.
09:29
Кількість жертв зіткнення потяга з автобусом у Словаччині зросла до семи
Щонайменше семеро людей загинули та ще п'ятеро поранені внаслідок зіткнення пасажирського потяга з автобусом на залізничному переїзді на південному заході Словаччини.
09:00
ЗМІ: Демократи обговорюють заміну Байдена через провальні дебати з Трампом
Представники та донори Демократичної партії обговорюють заміну на виборах їхнього кандидата президента США Джо Байдена після перших дебатів із Дональдом Трампом, які відбулись у четвер.
08:54
Байден і Трамп під час дебатів посперечались про свій вік
Під час президентських дебатів у четвер чинний очільник Білого дому Джо Байден і його суперник Дональд Трамп посперечались про свій вік.
08:40
Байден на дебатах назвав Трампа "невдахою" та "лузером"
Чинний президент США Джо Байден під час дебатів назвав свого суперника Дональда Трампа "невдахою" та "лузером".
08:02
Саміт ЄС заявив про зупинку вступу Грузії в Євросоюз через "російський" закон
Лідери країн-членів ЄС висловили серйозне занепокоєння останніми подіями в Грузії, зокрема, ухваленням скандального закону "Про прозорість іноземного впливу".
07:44
ЄС: Відновлення енергетичного сектору є нагальною потребою України
Лідери країн-членів Євросоюзу наголошують на необхідності терміново посилити підтримку енергетичного сектору України з боку Європейського Союзу та держав-членів.
07:21
В ЄС закликали активніше надавати військову допомогу Україні
Лідери країн-членів Євросоюзу закликали активізувати постачання військової допомоги Україні.
07:04
Трамп назвав неприйнятною пропозицію Путіна щодо припинення війни проти України
Кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, що умови, висунуті кремлівським правителем Владіміром Путіним нібито як умови для припинення розв’язаної РФ війни проти України, є неприйнятними.
Відео"Русофобія" в Брюсселі: хто очолить ЄС на 5 років
00:23
Лідери ЄС узгодили нове керівництво Євросоюзу на наступні 5 років
Глави держав та урядів Європейського Союзу дійшли згоди щодо розподілу посад у блоці на наступний політичний термін.