23 травня 2024

Статті
Кінець консервативної епохи: що стоїть за оголошенням дострокових виборів у Британії
Невже у Консервативній партії більше не бачать жодних шансів на перемогу? І що означатиме для України прихід до влади лейбористів?
Колонки
"МЗС перетворилося на місце, де гинуть інтереси Британії". Сенсаційна колонка Бена Воллеса
У цьому світі Британія має реальних ворогів, але МЗС цього, схоже, не хоче визнавати. Цей підхід МЗС колись мав відкритися...
ЄС позбавляється газової залежності: що означають перші санкції проти російського СПГ
ЄС доклав чимало зусиль, щоб стати енергетично незалежним від Росії. Але щодо скрапленого природного газу ситуація рухалася у протилежному напрямку.
Новини
22:56
У центрі Кракова лось пробив вікно школи
У польському Кракові ввечері 23 травня лось застрибнув через вікно в середню школу, в результаті чого постраждав чоловік.
22:36
Ейфелева вежа перед Олімпіадою підніме вартість вхідного квитка на 20%
Ціни на вхідні квитки на Ейфелеву вежу з 17 червня – тобто незадовго до початку Олімпійських ігор у Парижі – зростуть приблизно на 20%.
22:20
Сенат США знову провалив міграційну угоду, через яку затрималась допомога Україні
Американський Сенат 23 травня провалив друге голосування за двопартійний пакет заходів із посилення безпеки кордону з Мексикою, підготовка якого стала одним із чинників гальмування схвалення додаткового фінансування для допомоги Україні.
22:03
Парламент Норвегії закріпив право на оплату готівкою
Норвезький парламент, Стортинг, 23 травня схвалив рішення, яке закріплює для громадян країни право використовувати готівку для оплати товарів і послуг.
21:45
Угорський єврокомісар зізнався, що "налякав" прем'єра Грузії замахом на Фіцо
Європейський комісар із питань розширення Олівер Варгеї, призначений від Угорщини, ввечері 23 травня заявив, що розмова з прем'єром Грузії Іраклієм Кобахідзе, де йому нібито натякнули на розправу в стилі словацького прем'єр-міністра, відбулась саме з ним.
21:30
Президент Чехії травмувався під час їзди на мотоциклі
Чеський президент Петр Павел був змушений звернутись до лікарів після того, як отримав травму під час їзди на мотоциклі.
ДайджестЗброя США для ударів по РФ, Сербію звинуватили у геноциді, Саакашвілі програв суд: новини дня
21:15
Байден про можливий ордер МКС: Не можна ототожнювати Ізраїль і ХАМАС
Президент США Джо Байден наголосив, що Сполучені Штати не визнають юрисдикції Міжнародного кримінального суду й того, як вона здійснюється стосовно Ізраїлю та терористичного угруповання ХАМАС.
21:03
Греція та Польща попросили Євросоюз створити спільний щит ППО
Прем'єри Греції Кіріакос Міцотакіс та Польщі Дональд Туск звернулися до президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн з проханням очолити ініціативу зі створення спільного щита протиповітряної оборони (ППО), який би фінансувався коштом ЄС.
20:27
ФотоЗеленський: Україна та Норвегія фіналізували текст двосторонньої безпекової угоди
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стьоре, в якій він подякував за конкретні дії з ізоляції РФ.
20:15
У Литві створять піхотну дивізію
Уряд Литви затвердив зміни в структурі армії, мета яких – створити піхотну дивізію з танковим батальйоном, а також збільшити кількість призовників.
20:02
У Конгресі США пропонують санкції проти політиків Грузії, які підривають рух до ЄС
Американські сенатори Джин Шахін та Джим Ріш 23 травня планують представити законопроєкт, який запровадить санкції проти грузинських політиків, оголошених відповідальними за підрив руху Тбілісі до Європейського Союзу.
19:51
Молодіжну організацію "АдН" у Тюрингії визнали правоекстремістською
Управління із захисту Конституції Німеччини у федеральній землі Тюрингія віднесло молодіжну організацію "Альтернативи для Німеччини" Junge Alternative Thüringen (JA Thüringen) до правоекстремістських.
19:45
США закликали G7 чинити жорсткий опір надлишковим промисловим потужностям Китаю
Міністр фінансів США Джанет Єллен закликала країни G7 створити "стіну опозиції" Китаю через його державну промислову політику.
19:34
Шольц відповів Макрону на пропозицію створення "ядерної зброї ЄС"
Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що спільна європейська оборона не може включати ядерний компонент, як це нещодавно запропонував французький лідер Емманюель Макрон.
19:15
Ізраїль показав європейським послам відео зі звірствами ХАМАС після рішення визнати Палестину
Послам Іспанії, Ірландії та Норвегії, чиї країни вирішили визнати Палестинську державу, в Міністерстві закордонних справ Ізраїлю показали відео викрадення ізраїльських солдаток терористами ХАМАС під час нападу в жовтні 2023 року.
19:14
ФотоВ Іспанії знайшли викрадену картину Френсіса Бекона вартістю $5,4 млн
Іспанська поліція заявила, що знайшла картину покійного британського художника-експресіоніста Френсіса Бекона, вартість якої оцінюється в 5 мільйонів євро (5,42 мільйона доларів) та яка була однією з п'яти картин, викрадених у Мадриді 2015 року.
18:55
Нападник на Фіцо пояснив свій вчинок: хотів змінити політику Словаччини щодо України
Юрай Цинтула, який, як стверджується, минулого тижня вистрілив у прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, заявив на допиті, що хотів не вбити Фіцо, а тільки "зашкодити здоров'ю", аби він не зміг далі проводити політику, з якою стрілець незгодний.
18:39
Німеччина та Франція закликали до зміни економічної політики ЄС
Міністр економіки Німеччини Роберт Габек та його французький колега Бруно Ле Мер спільно опублікували в четвер проєкт концепції, що закликає до реформування економічної політики Євросоюзу.
18:37
Західні посли долучилися до флешмобу підтримки видавництва Vivat після удару РФ
Посли Британії та Німеччини долучилися до українського флешмобу підтримки видавництва Vivat, яке постраждало внаслідок російських ударів по Харкову 23 травня. 
18:31
Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про вшанування геноциду в Сребрениці
Генеральна асамблея ООН 23 травня ухвалила резолюцію, яка встановлює 11 липня як Міжнародний день пам'яті жертв геноциду в Сребрениці – проти ухвалення цього документа активно виступала Сербія та її союзники.
18:20
У Португалії чоловік зайшов до штаб-квартири ультраправих і заявив, що має бомбу
Будівлю штаб-квартири ультраправої португальської партії Chega! ("Годі!") в Лісабоні евакуювали вдень 23 травня після повідомлення про чоловіка, який туди увійшов і заявив, що має бомбу.
ВідеоПолітична "революція" у Британії. Що змінить для України перемога лейбористів?
17:58
Парламент Косова схвалив розміщення в'язнів із Данії
Законодавці Косова 23 травня ратифікували підписану з Данією угоду про оренду 300 тюремних камер, покликану допомогти зменшити переповненість данських в'язниць, після провальної спроби минулого тижня.
17:57
На війні в Україні загинув ще один грузинський доброволець
Ще один громадянин Грузії, який як доброволець став на захист України у війні проти Росії, загинув внаслідок бойових дій.
17:56
Макрон у Новій Каледонії закликав розбирати барикади і пояснив, що планує далі
Президент Франції Емманюель Макрон після своєї поїздки на тихоокеанську територію Нова Каледонія, де майже два тижні тривають заворушення, закликав відновити лад, після чого почнеться політичний діалог про майбутнє території.
17:49
"Альтернативу для Німеччини" вигнали з ультраправої групи Європарламенту
Найбільшу ультраправу німецьку партію "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") 23 травня виключили з групи "Ідентичність і демократія" в Європейському парламенті на тлі низки скандалів, у яких вона опинилась.
17:35
64-річного британця підозрюють в роботі на російську розвідку
Контртерористична поліція Лондона арештувала 64-річного громадянина Великої Британії Говарда Майкла Філіпса за звинуваченнями в сприянні російській розвідці.
17:35
ФотоВ порту німецького Гамбурга сталася велика пожежа
Вранці у четвер в порту німецького Гамбурга на території компанії, що займається переробкою металобрухту, спалахнув вогонь, з яким пожежники боролися понад вісім годин.
17:30
Путін створив механізм конфіскації американських активів у Росії
Правитель Росії Владімір Путін видав указ, що запускає механізм конфіскації активів США, американських громадян та резидентів в обмін на конфісковані російські активи.
17:22
ЄС погрожує Угорщині судом через її скандальний закон про "захист суверенітету"
Європейська комісія попередила Угорщину, що може звернутись до Суду ЄС у разі, якщо та не приведе свій закон про "захист національного суверенітету" у відповідність до європейського права.
17:07
ФотоЗеленський повідомив про участь новообраної президентки Північної Македонії в Саміті миру
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з новообраною президенткою Північної Македонії Горданою Силяновською Давковою.
17:05
Ультраправа група Європарламенту готується вигнати "Альтернативу для Німеччини"
Керівництво ультраправої групи Європарламенту "Ідентичність і демократія" звернулось із проханням виключити "Альтернативу для Німеччини" з її складу, посилаючись на скандали, в які вона втрапила в останні дні.
17:03
Посол ЄС після чергового удару по Харкову закликала прискорити допомогу Україні
Посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова наголосила на необхідності прискорити і посилити постачання Україні військової допомоги після чергового удару РФ по Харкову. 
16:51
ЗМІ: США готують новий пакет військової допомоги Україні на $275 млн
Сполучені Штати уже в п'ятницю, 24 травня, можуть оголосити про виділення Україні додаткової військової допомоги у розмірі 275 мільйонів доларів.
16:42
Прем'єр Грузії каже, що в ЄС йому натякали на розправу у стилі Фіцо
Грузинський прем'єр-міністр Іраклій Кобахідзе заявив, що "один із єврокомісарів" нібито розповів йому про санкції в разі ухвалення скандального закону про "іноагентів" і згадав про замах на голову уряду Словаччини Роберта Фіцо.
16:40
В Угорщині заявили, що ігноруватимуть ордер МКС на прем’єра Ізраїлю у разі його видачі
В уряді Угорщини заявили, що не затримають прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу на своїй території, якщо Міжнародний кримінальний суд видасть ордер на його арешт. 
16:39
Греція ліквідувала банду, що перевозила наркотики з Латинської Америки до Європи
Грецька влада заявила про ліквідацію міжнародного злочинного угруповання, яке займалося перевезенням кокаїну в морських контейнерах з Латинської Америки до Європи.
16:31
Додік обіцяє протягом 30 днів розповісти, як відділятиме Республіку Сербську від БіГ
Президент Республіки Сербської, ентитету у складі Боснії і Герцеговини, Мілорад Додік заявив, що в найближчі 30 днів запропонує угоду про "мирне розмежування", повторивши свої погрози про оголошення незалежності РС.
16:15
ЗМІ: США нададуть Кенії статус основного союзника поза НАТО
Президент Сполучених Штатів Джо Байден, як очікують, надасть Кенії статус основного союзника США поза НАТО під час триденного державного візиту президента африканської країни Вільяма Руто цього тижня.
16:08
Нідерланди з партнерами закуплять для України додаткову допомогу на 175 млн євро
Союзники, серед яких Нідерланди, придбають для України додаткове обладнання військового призначення вартістю 175 млн євро.
Аналітика короткоЧому Євросоюзу буде непросто схвалити санкції проти російського скрапленого газу
15:50
Польща посилює безпеку головного хабу військової допомоги Україні через дії РФ
Польська влада посилює безпеку навколо головного транзитного вузла для іноземної військової допомоги Україні через занепокоєння щодо диверсійних операцій з боку Росії.
15:46
ЗМІ: У Латвії росіянину загрожують кримінальні звинувачення у шпигунстві
У Латвії громадянину Росії загрожують кримінальні звинувачення у шпигунській діяльності на користь Росії.
15:23
Росіяни прибрали фарватерні мітки з естонської частини річки Нарва, Естонія чекає пояснень
Російські прикордонники прибрали з естонських вод на річці Нарва буї, що маркують судноплавне русло і встановлюються заново кожної весни, Естонія чекає пояснень з цього приводу. 
15:18
ФотоПрем'єр Греції підтвердив Зеленському участь у Саміті миру
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом, яка, зокрема, стосувалася Саміту миру у Швейцарії.
15:03
Politico назвало країни, які хотіли б у новій ЄК важливу для України посаду з розширення
Посаду єврокомісара з питань розширення у новій Єврокомісії після виборів хотіла би отримати Австрія, але на цей портфель є і низка інших претендентів.
14:19
опитуванняБільше європейців почали оптимістично дивитись на майбутнє ЄС
Напередодні виборів до Європарламенту опитування показало зростання кількості людей у ЄС, які з оптимізмом дивляться на майбутнє Євросоюзу.
14:17
оновленоPolitico: Посада єврокомісара з питань оборони у новій ЄК може дістатися Польщі
Європейська редакція Politico поділилася своїми прогнозами щодо того, як може виглядати наступний склад Єврокомісії після європейських виборів.
14:05
Кулеба на тлі ударів по Харківщині: Слова не перехоплюють ракети, потрібні Patriot
Глава МЗС України Дмитро Кулеба після російських ударів по Харкову та Люботину Харківської області, що призвели до жертв та руйнувань, наголосив на необхідності отримання ЗРК Patriot.
13:40
опитування87% жителів ЄС – за гуманітарну підтримку українців, 83% – за прийом біженців з України
В умовах російської агресії проти України абсолютна більшість жителів ЄС погоджуються, що постраждалим від війни потрібно надавати гуманітарну підтримку, а також слід приймати в країнах Євросоюзу українських біженців.
13:40
Держсекретар США Блінкен може відвідати Молдову наступного тижня
Офіційні особи Молдови та США наразі обговорюють можливий візит державного секретаря США Ентоні Блінкена в країну.
13:23
Ультраправого німецького політика вдарили кулаком в обличчя в супермаркеті
Ультраправого німецького політика вдарили кулаком в обличчя в супермаркеті, що стало черговим випадком насильницьких нападів на депутатів усіх партій.
12:52
Путін зібрався в Білорусь на переговори з Лукашенком
Глава Кремля Владімір Путін 23 травня приїде з візитом в Білорусь і ввечері цього ж дня зустрінеться в Мінську з самопроголошеним президентом Александром Лукашенком. 
12:50
Торік міграція до Британії впала до 685 000 з рекордного рівня роком раніше
Щорічна чиста міграція до Великої Британії впала до 685 тисяч минулого року з рекордних 764 тисяч у 2022 році.
12:35
Україна та ЄС підписали рамкову угоду для виділення багатомільярдної підтримки
Україна та ЄС 22 травня уклали рамкову угоду для фінансування в рамках інструменту Ukraine Facility загальним обсягом 50 млрд євро.
12:33
Британська розвідка оцінила наслідки ураження носія "Калібрів" у Севастополі
Британська розвідка практично впевнена у знищенні російського корвета "Циклон", носія крилатих ракет "Калібр", внаслідок українського удару по порту окупованого Севастополя 19 травня.
12:22
У Польщі можуть відкрити справу проти експрем’єра Моравецького
У Сеймі Польщі готують подання до прокуратури про можливе скоєння злочину експрем’єром Матеушем Моравецьким у зв’язку з рішенням про проведення дистанційних виборів під час пандемії коронавірусу.
12:17
У США прокоментували, чи обговорюють з Польщею розміщення ядерної зброї
Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заперечив, що Сполучені Штати ведуть переговори з Польщею про розміщення на її території своєї ядерної зброї.
12:11
У Франції кажуть про зірваний "насильницький інцидент" на шляху олімпійського вогню до Парижа
В МВС Франції заявили про затримання підозрюваного, який міг планувати агресивні дії під час прямування процесії з олімпійським вогнем через місто Бордо. 
11:58
Глава місії при НАТО: Заява Блінкена про удари по Росії створила надію
Глава місії України при НАТО Наталія Галібаренко вважає, що рано чи пізно рішення про право українських військ бити американською зброєю по цілях у Росії має бути ухвалене. 
11:37
Посол при НАТО: У переговорах про Patriot для України є "певні просування"
Посол України при НАТО Наталія Галібаренко заявила, що у обговореннях про постачання Києву додаткових ЗРК Patriot є "певні просування".
11:35
Саакашвілі програв у ЄСПЛ справу про порушення його прав Грузією
Європейський суд з прав людини заявив про відсутність підстав для сумнівів у справедливості кримінального провадження проти колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі.
11:19
Комісія з дерадянізації Литви постановила змінити пам'ятники в чотирьох районах
Так звана комісія з дерадянізації Литви, яка проводить огляд публічних написів і символів радянських часів, рекомендувала владі чотирьох районів країни змінити пам'ятники на місцях поховань радянських солдатів.
11:00
ЗМІ: Греція, Кіпр, Мальта проти санкцій ЄС щодо "тіньового флоту" РФ
Серед країн ЄС залишаються розбіжності щодо заходів, спрямованих на так званий "тіньовий флот" РФ, який складається з напівлегальних нафтових танкерів.
10:57
Опитування80% жителів ЄС підтримують тіснішу співпрацю у сфері оборони
Абсолютна більшість жителів ЄС хочуть, аби на рівні Євросоюзу посилилася співпраця в оборонній сфері. 
10:36
У Польщі з МіГ-29 під час польоту відвалився паливний бак
У Вармінсько-Мазурському воєводстві Польщі з літака МіГ-29 під час польоту відвалився паливний бак.
10:30
ЄС: Грузія має відкликати закон про "іноагентів" відповідно до вказівок "Венеційки"
Верховний представник ЄС Жозеп Боррель закликав грузинських посадовців взяти до уваги рекомендації Венеційської комісії й відкликати скандальний закон про "іноагентів".
10:17
Поблизу Цюриха голий чоловік кидався на людей у парку і вбив бігунку
У швейцарському місті Меннедорф біля Цюрихського озера затримали голого чоловіка, який перед тим смертельно поранив бігунку.
10:16
FT: ЄС планує закрити білоруський шлях ввезення розкішних авто до Росії
ЄС готується посилити санкції проти Білорусі, щоб закрити лазівку, яка дозволяла Москві імпортувати розкішні автомобілі та інші західні товари, заборонені впровадженими раніше санкціями.
09:58
Макрон приїхав у Нову Каледонію, щоб повернути спокій після заворушень
Французький президент Емманюель Макрон прибув до охопленої заворушеннями Нової Каледонії, де корінне населення давно прагне незалежності від Франції.
09:46
Кількість депортацій з Німеччини цього року зросла на третину
У першому кварталі цього року з Німеччини було депортовано значно більше людей без статусу резидента, ніж за аналогічний період минулого року.
09:33
У МЗС Польщі відреагували на прохання України збивати ракети РФ
У Міністерстві закордонних справ Польщі заявили, що прохання України збивати російські ракети з території країн НАТО є питанням для обговорення.
09:22
Міністр оборони Греції заявив про екзистенційну загрозу Туреччини попри покращення у відносинах
Міністр оборони Нікос Дендіас назвав довгострокове ставлення Туреччини до Греції екзистенційною загрозою під час свого виступу в середу в парламенті, який ратифікував законопроєкт його міністерства про оборонні інновації.
09:21
ЗМІ: Ізраїль готує нові кроки для покарання Норвегії, Ірландії та Іспанії
Міністерство закордонних справ Ізраїлю розглядає подальші дипломатичні кроки проти Норвегії, Ірландії та Іспанії після того, як вони заявили про свій намір визнати Палестинську державу.
09:10
У Білому домі поки не підтверджують приїзд Байдена на Саміт миру
У Білому домі поки не розкривають, чи візьме президент США Джо Байден участь у Саміті миру у Швейцарії в червні. 
08:55
Норвегія забороняє в'їзд для туристів з РФ
Уряд Норвегії ще більше посилює умови в'їзду до країни громадян РФ, якщо метою поїздки є туризм.
Аналітика короткоНа яку групу українських товарів найбільше вплинуть нові обмеження ЄС
08:47
Колишня конкурентка Трампа Гейлі проголосує за нього на виборах
Колишня губернаторка Південної Кароліни Ніккі Гейлі, яка програла Дональду Трампу республіканські праймериз у США, заявила в середу, що голосуватиме на президентських виборах за свого колишнього опонента.
08:26
NYT: Блінкен за те, щоб дозволити Україні вражати цілі в РФ американською зброєю
Держдепартамент США під керівництвом Ентоні Блінкена працює над пропозицією про послаблення заборони для України завдавати ударів по цілях на території РФ американською зброєю.
07:54
Німеччина поки що не стане визнавати Палестину
Наразі Німеччина не буде наслідувати приклад Норвегії, Іспанії та Ірландії, які вирішили визнати незалежну Палестинську державу.
07:45
Країни Балтії вимагатимуть на саміті НАТО мінімального порогу оборонного бюджету в 2,5%
Міністри оборони Литви, Латвії та Естонії оголосили в середу, що на саміті НАТО в липні попросять союзників збільшити оборонні бюджети країн-членів щонайменше до 2,5% ВВП/
07:17
Politico: Зеленський планує відвідати заходи до річниці висадки в Нормандії та саміт G7
Президент України Володимир Зеленський має намір взяти участь у святкуванні Дня висадки у Франції наступного місяця, а потім у зустрічі "Групи семи" в Італії.