22 травня 2024

Статті
Торгівля вільна, але не до кінця: що зміниться для українського агроекспорту до ЄС
Впроваджений ЄС механізм запобіжних заходів полягає в тому, що безмитний імпорт семи українських агротоварів не має перевищувати середній показник за останні 2,5 роки.
Встигнути до Орбана: коли та як Україна планує розпочати переговори про свій вступ до ЄС
Від Орбана не було ані пари з вуст щодо початку переговорів, і це добрий сигнал. Брюссельські посадовці також підтверджують оптимізм...
Новини
23:12
Ексміністр оборони Британії розповів про системні проблеми МЗС, зокрема у допомозі Україні
Колишній міністр оборони Великої Британії Бен Воллес прокоментував рішення британських дипломатів в ООН долучитись до хвилини мовчання через загибель керівництва Ірану, наголосивши, що Міністерство закордонних справ його країни потерпає від системних проблем.
22:46
Прем'єр Іспанії звинуватив праву опозицію в кампанії проти своєї дружини
Іспанський прем'єр-міністр Педро Санчес заявив про невинність дружини Бегоній Гомес, яку звинуватили в торгівлі впливом і корупції, та звинуватив праву опозицію в кампанії проти нього та його сім'ї.
22:24
На центральному вокзалі Берліна жінка з дитиною кинулась під потяг
Поліція Берліна почала розслідування у зв'язку зі смертю жінки на центральному вокзалі німецької столиці, після чого його повністю закрили й призупинили рух поїздів.
ДайджестПлани Путіна на Балтію, Британія йде на вибори, країни Європи визнають Палестину: новини дня
22:01
Білий дім прокоментував заяву Британії про можливе постачання Китаєм зброї Росії
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Білий дім не має інформації про можливі факти постачання зброї до Росії з Китаю після того, як це припустив міністр оборони Британії Грант Шаппс.
21:39
Франція здійснила успішне випробування модернізованого ядерного носія
Франція 22 травня здійснила перше випробування модернізованої ракети ASMPA-R, здатної нести ядерну боєголовку, з винищувача Rafale, над своєю територією.
21:22
ЗМІ: Посли ЄС схвалили нові санкції через смерть Навального
Постійні представники держав Європейського Союзу на зустрічі в Брюсселі 22 травня погодили нові санкції проти близько 20 людей, відповідальних за смерть російського опозиціонера Алексєя Навального у колонії.
21:07
Франція підтримала план США з використання активів РФ для фінансування України
Французький уряд підтримав пропозицію США щодо використання майбутніх доходів, отриманих від заморожених російських активів, які переважно знаходяться в Європі, для підтримки допомоги Україні в розмірі 50 мільярдів доларів.
21:05
Боррель хоче, щоб усі країни ЄС узгодили позицію щодо визнання Палестини
Високий представник зі спільної зовнішньої політики та політики безпеки Європейського Союзу Жозеп Боррель прокоментував рішення трьох європейських країн визнати Палестинську державу.
20:42
Британія вибрала місце для будівництва нової АЕС
Велика Британія хоче побудувати нову велику атомну електростанцію на острові Англсі, що на півночі Уельсу, та вже розпочала переговори з міжнародними енергетичними компаніями про будівництво станції.
20:09
ФотоМіністр оборони Німеччини відвідав війська Бундесверу в Литві
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус зустрівся у Литві з командуванням бригади Бундесверу, яку Берлін розміщує до 2027 року, коли там сформують постійний контингент.
20:04
У Латвії не проводитимуть дебати перед євровиборами російською мовою
Головна редакторка латвійського суспільного мовника (LTV) Сігіта Роке після консультацій з редакційною радою вирішила скасувати заплановані передвиборчі дебати до Європейського парламенту російською мовою.
19:54
Прем'єрці Італії не сподобалось, як її уряд бореться з несплатою податків
Італійська прем'єр-міністерка Джорджія Мелоні розкритикувала запроваджені її ж урядом заходи по боротьбі з ухиленням від сплати податків.
19:40
Розвідка Британії розповіла про зростання економіки України завдяки експорту Чорним морем
Україна експортувала найбільший обсяг зернових та олійних культур у квітні 2024 року з початку широкомасштабного вторгнення РФ, досягнувши 6,6 млн тонн, що демонструє здатність Києва в односторонньому порядку експортувати продукцію через Чорне море.
19:33
Додік знов погрожує "відокремленням" від БіГ через резолюцію ООН щодо Сребрениці
Президент Республіки Сербської Мілорад Додік заявив, що в разі ухвалення резолюції Генеральної асамблеї щодо геноциду в Сребрениці запропонує "мирне відокремлення" республіки від Боснії і Герцеговини.
19:17
Прем'єр Британії оголосив дострокові парламентські вибори 4 липня
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак 22 травня підтвердив оголошення дострокових парламентських виборів.
19:11
Після нападу ХАМАС на Ізраїль випадки антисемітизму в Берліні досягли рекордного рівня
Кількість антисемітських інцидентів, зафіксованих дослідницьким центром у Берліні, зросла до історичного максимуму з часу атаки ісламістського угруповання ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.
18:55
відеоСпікер Джонсон підтримує дозвіл Україні бити американською зброєю по Росії
Спікер Палати представників США Майк Джонсон вважає, що Штати мають дозволити Україні вести війну "так, як вона вважає за потрібне", коментуючи прохання Києва дозволити удари американською зброєю по території Росії.
18:40
Британські ЗМІ: Сунак оголосить дострокові вибори до парламенту 4 липня
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, як очікується, 22 травня оголосить про рішення призначити дострокові парламентські вибори 4 липня – значно раніше, ніж раніше очікувалось.
18:28
Прем'єр і голова МЗС Грузії, яка хоче в ЄС, приїхали на похорони керівництва Ірану
Прем'єр-міністр і міністр закордонних справ Грузії Іраклій Кобахідзе та Ілля Дарчилашвілі 22 травня прибули в Іран, де візьмуть участь у прощанні з загиблим в аварії керівництвом цієї держави.
18:25
Прем'єрка Латвії: Спецслужби РФ намагаються залякати наших політиків
Прем'єрка Латвії Евіка Сіліня заявила, що підпали в Польщі – це не тільки прагнення РФ дестабілізувати ситуацію в країні, але також і сигнал латвійським політикам з боку російських спецслужб.
18:15
Netflix після погрози судом відшкодує австрійцям вартість здорожчання підписки
Стримінговий сервіс Netflix вирішив повернути частині підписників із Австрії від 20 до 30 євро через здорожчання вартості підписки у 2019-2020 роках після того, як австрійська влада пригрозила платформі судовим розбором.
18:06
Пашинян заявив, що щонайменш двоє "союзників" в ОДКБ допомогли готувати війну проти Вірменії
Прем’єр-міністр Нікол Пашинян заявив, що щонайменш дві держави-учасниці Організації договору колективної безпеки (ОДКБ) фактично допомагали Азербайджану з підготовкою до війни проти Вірменії, яка почалась у 2020 році.
17:55
Зеленський обговорив із прем'єром Албанії Cаміт миру та оборонну співпрацю
Президент Володимир Зеленський 22 травня повідомив про телефонну розмову з прем'єр-міністром Албанії Еді Рамою.
17:50
Ультраправий переможець виборів у Нідерландах очікує, що уряд сформують до кінця червня
Лідер нідерландських ультраправих Герт Вілдерс заявив у середу, що очікує, що новий правий уряд запрацює до кінця червня, хоча він ще не знайшов відповідного прем'єр-міністра, який би його очолив.
17:45
Президент Румунії назвав умову передачі Україні системи Patriot
Президент Румунії Клаус Йоганніс заявив, що можливе надання Україні румунської системи Patriot має бути вирішене Вищою радою національної оборони, але воно не має призвести до послаблення протиповітряної оборони країни.
17:37
У Сенаті США закликають дозволити Україні бити по цілях на території РФ у межах оборони
Американський сенатор Джим Ріш вважає за необхідне дозволити Україні завдавати ударів американською зброєю по російській території тоді, коли це потрібно для її оборони.
17:32
Президент Румунії: Ми не відправлятимемо війська в Україну
Румунський президент Клаус Йоганніс 22 травня заявив, що Румунія не буде відправляти свої війська в Україну.
17:29
Туреччина затримала 44 особи за підозрою у зв'язках із рухом, який вважає терористичним
Турецька поліція провела по всій країні затримання 44 осіб через їхні ймовірні зв'язки з релігійним рухом Гюлена, який вона визнала терористичною організацією.
17:15
Міністр оборони Литви вважає провокації РФ у Балтиці "геополітичними конвульсіями"
Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас вважає, що вкидом про нібито плани Росії змінити кордони у Балтійському морі перевіряють реакцію Заходу, та назвав провокації РФ у регіоні "геополітичними конвульсіями" на тлі перетворення Балтики у "внутрішнє море НАТО".
17:12
ЄС підвищує ціни на шенгенські візи через інфляцію
Європейський Союз остаточно схвалив рішення про підвищення цін на шенгенські візи, яке набуде чинності з 11 червня.
17:02
ФотоГлава МЗС Німеччини побувала на позиціях українських зенітників
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок під час свого візиту до України напередодні відвідала мобільний підрозділ протиповітряної оборони біля Києва.
16:56
Саміт миру у Швейцарії охоронятимуть до 4 тисяч військових, повітряний простір обмежать
Федеральна рада Швейцарії 22 травня видала розпорядження про посилені заходи безпеки під час проведення мирної конференції з питань України (Саміту миру) на курорті Бюргеншток 15-16 червня.
16:45
Канцлер Австрії підтвердив Зеленському участь у Саміті миру
Президент Володимир Зеленський 22 травня провів телефонну розмову з канцлером Австрії Карлом Негаммером.
16:38
США вважають, що Палестинську державу треба визнати шляхом переговорів
Адміністрація президента США Джо Байдена не підтримала одностороннє визнання кількома європейськими країнами Палестинської держави, але підтримує таке визнання в принципі шляхлм дипломатичних переговорів.
16:38
Данія поки не готова визнавати Палестину державою
Очільник МЗС Данії заявив, що Копенгаген за теперішніх обставин не планує визнавати державність Палестини, але розглядає такий крок у майбутньому.
16:36
ЗМІ: Франція розслідує можливу причетність РФ до графіті на меморіалі Голокосту
Франція розслідує, чи були графіті, які минулого тижня з'явились на стіні паризького меморіалу жертвам Голокосту, операцією з дестабілізації, що координувала Росія.
16:27
У литовському місті через військові навчання вводять комендантську годину
Муніципалітет міста Кретинга на північному заході Литви оголосив, що через проведення військових навчань у ніч проти неділі, 26 травня, буде запроваджена комендантська година.
16:12
Парламент схвалив приєднання України до роумінгу ЄС
Верховна Рада 22 травня схвалила в другому читанні законопроєкт №10265, який передбачає приєднання України до єдиної роумінгової зони Європейського Союзу.
16:12
Сейм Литви закликав владу Грузії відкликати закон про "іноагентів" як загрозу для вступу у ЄС
Сейм Литви ухвалив резолюцію, у якій закликає грузинську владу відкликати скандальний закон про "іноагентів", а в іншому разі закликає Євросоюз вжити переконливих заходів. 
Аналітика короткоЧи відкриє ЄС переговори про членство України до початку угорського головування
16:10
Британія закликала нейтральні країни вступити до НАТО, якщо вони хочуть отримати захист
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив, що нейтральні країни, які не є членами НАТО, але "користуються його парасолькою захисту", повинні приєднатися до Альянсу.
15:48
Франція заявила, що умови для визнання Палестинської держави ще не виконані
Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне заявив про те, що умови для офіційного визнання Палестини як держави ще не виконані.
15:31
Президент Латвії відреагував на новини про наміри РФ змінити кордони у Балтиці
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що повідомлення про наміри Росії в односторонньому порядку змінити свої кордони у Балтійському морі, якби підтвердилися, означали б ескалацію, що вимагає реакції.
15:20
Сунак підтвердив, що парламентські вибори в Британії відбудуться у другій половині року
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак повторив, що парламентські вибори у країні відбудуться в другій половині 2024 року.
15:11
З сайту уряду Росії зник проєкт про односторонню зміну морських кордонів у Балтиці
Із сайту уряду Росії зник проєкт закону від російського Міністерства оборони щодо односторонньої зміни кордонів із сусідами у Балтійському морі.
14:50
фотоУ Данії спалахнула пожежа у будівлі фармацевтичного гіганта
У Данії почалась пожежа у приміщенні фармацевтичного гіганта Novo Nordisk неподалік від Копенгагена.
14:29
"Газпром" може зупинити поставки газу в Австрію
Австрійська нафтогазова група OMV попередила трейдерів, що рішення європейського суду може перервати її платежі "Газпрому", через що поставки російського газу в Австрію опинились під загрозою.
14:27
У французькій Новій Каледонії кажуть про масштабну кібератаку з російських IP-адрес
Тихоокеанська французька територія Нова Каледонія, де вже понад тиждень тривають заворушення, зазнала потужної кібератаки, що якої ймовірно була причетна Росія.
14:09
Міністр оборони Британії заявив про докази передачі Китаєм зброї Росії
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс у середу звинуватив Китай у наданні або підготовці до надання Росії летальної зброї для використання у війні проти України.
13:46
Президент Литви відреагував на повідомлення про наміри РФ перекроїти кордони
Президент Литви Гітанас Науседа прокоментував повідомлення ЗМІ про нібито наміри Росії перекроїти кордон у Балтійському морі.
13:33
ЗМІ: Єврокомісія може не підтвердити кандидатський статус Грузії 
У зв’язку з намірами грузинської влади ухвалити скандальний закон про "іноагентів" Європейська комісія може у жовтні не підтвердити статус кандидата на вступ в ЄС для країни.
13:20
У парламенті Естонії закликали НАТО "прокидатися" після натяку РФ на плани змінити кордон
Очільник комітету із закордонних справ парламенту Естонії Марко Міхкельсон заявив, що НАТО час "прокидатися" і довести спроможність адекватно реагувати на загрози, зокрема після натяків Москви на плани перекроїти кордон у Балтійському морі.
13:15
ЗМІ: У США є інформація для підриву репутації лідерів партії влади Грузії
США володіють інформацією, яка здатна підірвати репутацію представників партії влади Грузії "Грузинська мрія". 
13:05
В уряді Словаччини розповіли про стан пораненого тиждень тому Фіцо
Стан здоров’я прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо ще не дозволяє його транспортування до столиці Братислави.
12:59
Визнання Палестини: розлючений Ізраїль викликає європейських послів на "виховну бесіду"
Міністерство закордонних справ Ізраїлю викликає послів Ірландії, Іспанії та Норвегії на "виховну бесіду" після того, як ці три країни оголосили про рішення визнати Палестинську державу.
12:51
У Бундестазі сподіваються, що Шольц врешті наважиться надати Taurus Україні
Очільниця оборонного комітету Бундестагу Німеччини Марі-Агнес Штрак-Циммерманн вважає, що Німеччина могла би робити більше для підтримки України, та сподівається, що канцлер Олаф Шольц врешті змінить думку про можливість надання Україні далекобійних ракет Taurus.
12:46
Польща придбає у США радіолокаційну систему за майже мільярд доларів
Міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш підписав у середу контракт вартістю 960 мільйонів доларів на поставку чотирьох розвідувальних аеростатів, або повітряних куль з підвісними радарами.
12:35
Ле Пен хоче повного розриву з німецькими ультраправими перед євровиборами
Лідерка французьких ультраправих Марін Ле Пен заявила в середу, що її партія повинна "повністю порвати" з німецькою ультраправою партією "Альтернатива для Німеччини" ("АдН"), оскільки та стала занадто токсичним союзником напередодні європейських виборів.
12:27
У Бундестазі закликали Францію "супроводжувати гучні заяви діями" у підтримці України
Очільниця оборонного комітету Бундестагу Німеччини Марі-Агнес Штрак-Циммерманн закликала Францію активізувати допомогу Україні зброєю, зауваживши, що її внесок контрастує із заявами, які лунають від Парижа. 
12:25
Міністр оборони Польщі назвав поширення російської агентури в Європі загрозою для країни
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш виступив у Сеймі з промовою про стан безпеки в країні.
12:11
МЗС Естонії: Повідомлення про перекроєння кордонів Росією можуть ширити, щоб посіяти сум'яття
Глава МЗС Естонії Маргус Тсахкна не виключає, що повідомлення у ЗМІ про нібито наміри Росії змінити морські кордони у Балтійському морі є спробою посіяти сум'яття.
11:53
фотоСильні дощі затопили литовську Клайпеду
Надзвичайно сильний дощ у вівторок ввечері занурив вулиці Клайпеди – третього найбільшого міста Литви – під воду.
11:37
фотоСильні зливи і вітер спричинили хаос у Сербії, є загибла
Сильний вітер, град, зливи і паводки спричинили хаос по всій Сербії у вівторок, одна людина загинула, коли дерево впало на її автомобіль.
11:30
FT: Кілька країн ЄС пропонують забрати в Грузії безвіз через закон про "іноагентів"
Кілька країн ЄС наполягають на санкціях проти Грузії, включно з призупиненням безвізового режиму, якщо там все ж буде ухвалено скандальний закон про "іноагентів".
11:12
Німецькі ультраправі покарали свого топкандидата на виборах до Європарламенту
Німецька ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") затвердила покарання для свого головного кандидата на виборах до Європарламенту Максиміліана Кра через серію скандалів довкола нього.
11:08
Швеція планує $7 млрд військової підтримки для України у 2024-2026 роках
Уряд Швеції погодив з проурядовою партією "Шведські демократи" програму додаткової військової підтримки України на загальну суму 75 мільярдів крон (7,01 мільярда доларів) протягом трьох років.
10:45
ЗМІ: Росія та Білорусь поновили спроби міграційного тиску на Західну Європу
Росія і Білорусь знову працюють над тим, щоб незаконно переправляти мігрантів з бідних і охоплених кризами регіонів через свої країни до Європейського Союзу, в тому числі до Німеччини.
10:39
Ще дві країни Європи оголосили, що визнають Палестинську державу
Іспанія та Ірландія слідом за Норвегією оголосили у середу, що визнають Палестинську державу – крок, який очікувано викличе жорстку негативну реакцію Ізраїлю.
10:26
Литва, Латвія і Фінляндія відреагували на дані ЗМІ про плани Росії переглянути морські кордони
Литва, Латвія та Фінляндія відреагували на повідомлення ЗМІ, за якими Росія в в односторонньому порядку хоче змінити морські кордони з кількома державами на Балтійському морі.
10:23
В Італії ультраправі представили законопроєкт про обов'язкову військову службу
Італійська ультраправа партія "Ліга" віцепрем'єр-міністра Маттео Сальвіні подала до Палати депутатів законопроєкт, що пропонує обов'язкову шестимісячну військову або цивільну службу для всіх молодих людей у віці від 18 до 26 років.
10:00
Ізраїль відкликав послів в Ірландії та Норвегії через визнання Палестини
Ізраїль відкликав своїх послів з Ірландії та Норвегії для "термінових консультацій" у середу через рішення двох країн визнати Палестинську державу.
09:56
Норвегія визнає Палестинську державу
Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що його країна визнає Палестинську державу.
09:49
Швеції потрібен рік-два для нарощення бажаних оборонних потужностей
Міністр оборони Швеції Пол Йонсон оцінив, що після приєднання його країни до НАТО їй знадобиться до двох років, щоб досягти бажаної потужності для надання Україні більшої кількості боєприпасів і посилення власних збройних сил.
09:43
У Сенаті Чехії попередили про російські операції, що загрожують виборам в ЄС
Російський вплив і дезінформаційні кампанії в ЄС становлять значну загрозу для чесності майбутніх виборів до Європейського парламенту.
09:29
Республіканці критикують Байдена за надання зброї Гаїті, а не Україні
Провідні конгресмени-республіканці звинуватили адміністрацію Байдена в тому, що вона відправила кенійським військам на Гаїті військове обладнання на десятки мільйонів доларів, яке натомість могло б бути використане для допомоги Україні.
09:23
Скандал з прослуховуванням струсонув виборчу кампанію в Болгарії
Витік записів розмов провідних політиків ліберальної болгарської партії "Ми продовжуємо зміни", на яких чути, що партія має багато грошей готівкою, струсонув передвиборчу кампанію напередодні дострокових парламентських виборів у Болгарії та євровиборів.
09:06
Пентагон відреагував на запуск Росією протикосмічної зброї на шляху супутника США
У Пентагоні у відповідь на запуск Росією супутника, який США називають протикосмічною зброєю, заявили про готовність захищати інтереси Сполучених Штатів у космосі, водночас зберігаючи стабільне космічне середовище.
08:59
Конференція, що дає старт переговорам про вступ у ЄС, майже напевно не відбудеться 25 червня
Міжурядова конференція Україна-ЄС, яку вважають початком вступних переговорів, майже напевно не відбудеться 25 червня, як було раніше анонсовано в ЗМІ.
08:42
США вважають, що Росія запустила супутник, який є протикосмічною зброєю
Американська розвідка вважає, що минулого тижня Росія запустила супутник, який є зброєю, здатною оглядати і атакувати інші супутники у космосі.
Аналітика короткоХто на Заході неадекватно відреагував на загибель президента Ірану та чому
08:32
Топкомандувач Швеції побоюється, що Путін хоче встановити контроль над Балтійським морем
Головнокомандувач Збройних сил Швеції Мікаель Бюден вважає, що господар Кремля Владімір Путін хоче контролювати Балтійське море.
08:08
У США анонсували роботу над санкціями щодо посадовців МКС
Адміністрація Байдена готова співпрацювати з Конгресом для потенційного запровадження санкцій проти посадових осіб Міжнародного кримінального суду (МКС) у зв'язку із запитом прокурора про видачу ордерів на арешт ізраїльських лідерів у зв'язку з війною в Газі.
07:52
ЗМІ: Ірландія в середу оголосить про визнання Палестинської держави
Ірландський уряд має оголосити про визнання палестинської держави в середу, проти чого рішуче виступає Ізраїль.
07:41
МЗС Естонії виділило на гуманітарну допомогу Україні понад 650 тисяч євро
МЗС Естонії заявило про виділення 656 447 євро на гуманітарну допомогу Україні – допомога призначена насамперед для підтримки потреб освіти в прифронтових районах і тамтешніх дітей.
07:23
Група конгресменів закликала дозволити Україні атакувати цілі в Росії
Комітет з розвідки Палати представників США оприлюднив звернення групи конгресменів від обох партій до міністра оборони Ллойда Остіна з закликом пришвидшити постачання озброєнь Україні.
07:08
Шольц із затримкою, але все ж поспівчував уряду Ірану після загибелі топпосадовців
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у вівторок висловив співчуття Ірану у зв'язку із загибеллю президента Ібрагіма Раїсі в авіакатастрофі.