5 червня 2024

Статті
Без миру та з компромісами. Які загрози несе Україні саміт у Швейцарії та чи можна їх уникнути
Ухвалення подібного рішення стане потужним сигналом для всього світу про те, що Україна поступилася ключовими принципами...
Європа спрощує смерть: чому ідея евтаназії стає дедалі популярнішою
Останніми роками в Європі відразу кілька країн легалізували право термінальних пацієнтів добровільно і з гідністю йти з життя.
Новини
21:58
опитуванняБільшість угорців, і прихильники Орбана теж, підтримують членство в ЄС
Переважна більшість населення Угорщини виступає за членство країни в Європейському Союзі попри твердження влади, що Будапешт "перебуває у стані війни" з Брюсселем.
21:42
Париж готує відповідь Росії через заяви про французьких інструкторів в Україні
Міністерство закордонних справ Франції висловило обурення заявами речника російського посольства Александра Макогонова про те, що французькі інструктори в разі прибуття в Україну стануть "легітимними цілями" для російських сил.
21:30
Нападника з ножем на політика "АдН" у Мангеймі покладуть до психлікарні
Слідчий суддя постановив покласти в психіатричну лікарню 25-річного чоловіка, який ввечері 4 червня напав на кандидата в депутати міськради міста Мангейм від "Альтернативи для Німеччини" Гайнріха Коха і завдав йому поранень ножем.
ДайджестРішення Саміту миру, шпигун РФ у генштабі Молдови, ЄС погрожує Грузії безвізом: новини дня
21:13
Путіну не до вподоби перемога ані Байдена, ані Трампа на виборах у США
Російський правитель Владімір Путін поскаржився, що прийдешні президентські вибори у США навряд чи призведуть до змін у їхній політиці щодо Москви.
20:53
В ЄС дивуються поступкам України на майбутньому Саміті миру – джерело
Західні партнери України здивовані зміною позиції України, яка означає поступки на майбутньому Саміті миру у Швейцарії.
20:47
У Франції затримали українця із вибухівкою в готелі – міг бути агентом РФ
26-річного громадянина України та Росії родом із Донбасу напередодні, 4 червня, затримали в муніципалітет Руассі-ан-Франс на півночі Франції за підозрою в "участі в терористичній організації".
20:31
Швейцарія і країни Глобального Півдня протискають невигідне Україні рішення Саміту миру
Під тиском Швейцарії та країн Глобального Півдня до проєкту рішення Саміту миру внесли невигідні Україні поправки, які загрожують безальтернативному статусу формули миру президента Володимира Зеленського і відкривають шлях до інших мирних ініціатив.
20:31
ЄС офіційно запросив Ізраїль на переговори щодо ситуації в Газі
Високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель запросив голову МЗС Ізраїлю взяти участь у засіданні двосторонньої Ради асоціації для обговорення відносин на тлі подій у секторі Гази.
20:16
ЄС підозрює Ericsson, Volvo та інші шведські компанії в ухилянні санкцій проти Росії
Шведський уряд заявив, що перебуває на зв'язку з низкою компаній, яких Європейська комісія підозрює в експорті продукції до Росії всупереч санкціям.
19:58
ЗМІ: ЄС ще не визначився, чи підтримати план США з надання Україні кредиту на $50 млрд
Міністри фінансів держав ЄС на онлайн-зустрічі 5 червня вказали, що схиляються до пропозиції США надати багатомільярдний кредит для України за рахунок заморожених російських активів, але не досягли остаточного рішення.
19:41
Зеленський і Макрон у Франції підпишуть дві угоди на 650 млн євро
Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Франції 7 травня підпише з французьким візаві Емманюелем Макроном дві угоди про надання кредитів і грантів на суму 650 мільйонів євро.
Аналітика короткоЧому безпекові угоди не стануть "новим Будапештом"
19:32
Підозрюваного в роботі на Росію ексглаву Генштабу Молдови відсторонили від роботи в ООН
Колишнього начальника Генштабу Молдови Ігоря Горгана тимчасово відсторонили від посади глави служби безпеки в представництві ООН у справах біженців у Кишиневі (UNHCR).
19:30
АР: На Заході підтвердили перші удари України американською зброєю по Росії
Україна за останні дні вже використала американську зброю для ударів по території Росії після того, як Сполучені Штати оголосили про дозвіл це робити.
19:19
У Фінляндії кажуть, що регулярно фіксують повітряні об'єкти на кордоні з Росією
Прикордонна служба Фінляндії стверджує, що регулярно спостерігає "повітряні об'єкти" на російському кордоні, який нині закритий через невизначений термін через міграційний тиск з боку Москви.
19:06
фотоЖінка вилила мілкшейк на відомого прихильника Brexit і тепер постане перед судом
Поліція Ессекса висунула звинувачення 25-річній британці Вікторії Томас-Боуен, яка напередодні вилила мілкшейк на Найджела Фараджа – відомого прихильника Brexit та лідера євроскептичної партії Reform UK.
ВідеоЩо не так із Самітом миру: аналіз підсумкового документу
18:59
ЄС торік заробив 130 млн євро на відмовах у видачі віз
Уряди країн ЄС заробили у минулому році 130 млн євро на відмовах у видачі віз.
18:38
відеоФіцо у першому зверненні після замаху сказав, коли повернеться до роботи
Словацький прем'єр-міністр Роберт Фіцо, який в середині травня зазнав замаху, 5 червня опублікував перше з того моменту звернення, де оголосив про наміри через кілька тижнів повернутись до роботи.
18:25
У Литві прагнуть улітку укласти контракти на закупівлю додаткових систем ППО
Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас висловив сподівання, що країні вдасться укласти контракти на закупівлю додаткових систем протиповітряної оборони великої та малої дальності протягом літа.
18:17
Естонія практично вичерпала запаси зброї і боєприпасів для передачі Україні
Туулі Дунетон, віцеканцлерка з питань оборонної політики Міністерства оборони Естонії, заявила, що в країни практично не лишилося на складах зброї і боєприпасів, які вона могла б передати Україні.
18:16
В уряді Франції розкритикували дозвіл на публікацію порно в соцмережі Маска
Державна секретарка уряду Франції з питань цифрових технологій Марина Феррарі засудила рішення Ілона Маска дозволити публікацію порнографічного контенту в соцмережі X (Twitter), назвавши його "провокацією" та "комерційним кроком".
17:54
Нідерландець не зміг повернути в держави 6500 євро, які його дівчина "спалила в печі"
Державна рада Нідерландів відмовилась задовольняти прохання жителя країни, який вимагав від центробанку повернути 6500 євро, які його дівчина нібито спалила в печі під час приготування печива.
17:52
Антишахрайське управління ЄС відкрило справу проти ультраправого євродепутата з Бельгії
Бельгійський депутат Європарламенту Том Вандендрісше, перший кандидат у виборчому списку ультраправої партії Vlaams Belang, потрапив під слідство управління ЄС OLAF, яке займається боротьбою з шахрайством.
17:50
Мелоні звинувачує організовану злочинність у шахрайстві з міграційними візами
Італійська прем’єр-міністерка Джорджія Мелоні заявила, що злочинні угруповання використовують лазівки у візовій системі Італії для іноземних робітників, щоб переправляти нелегальних іммігрантів.
17:40
ЄБРР дасть Україні понад 300 млн євро на відбудову енергосистеми
Президентка Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Оділь Рено-Бассо та прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 5 червня підписали меморандум про виділення додаткової допомоги на відновлення української енергетичної інфраструктури.
17:27
Посол у Молдові допустив закриття кордону в разі появи проросійської влади в Кишиневі
Посол України в Молдові Марко Шевченко, який завершує свою роботу в цій країні, допустив часткове або повне закриття Києвом кордону із сусідньою державою, якщо в ній до влади прийдуть проросійські партії.
17:15
ЗМІ: У Німеччині проукраїнський депутат після нападу на нього подав скаргу на "подругу Путіна"
Депутат німецького Бундестагу від Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Родеріх Кізеветтер подав юридичну скаргу на представницю лівих радикалів Сару Вагенкнехт щодо її коментарів на його адресу.
17:15
ЗМІ: Депутат "ПіС" роздав пожежникам генератори, які начебто призначались Україні
Пов'язана з колишньою польською партією влади "Право і справедливість" компанія у 2023 році виграла тендер на закупівлю електрогенераторів для України, які натомість роздали пожежникам у межах передвиборчої кампанії "ПіС".
17:12
ЗМІ: ЄС може запропонувати власний бюджет як гарантію для надання кредиту Україні
ЄС дав зрозуміти, що може значно збільшити фінансування України, забезпечивши власний багатомільярдний кредит для фінансування Києва, замість того, щоб покладатися на ширшу ініціативу на чолі з США.
17:03
У Литві розпочинаються найбільші військові навчання в Балтійському морі
У литовському місті Клайпеда у середу починаються найбільші військові навчання BALTOPS 24 у Балтійському морі.
16:47
У Румунії лідера ультраправих запідозрили у фальсифікації виборів за лічені дні перед ними
Румунська прокуратура заявила в середу, що розслідує справу про фальсифікацію виборів за чотири дні до європейських і місцевих виборів, а лідер ультраправої партії заявив, що він є об'єктом їхнього розслідування.
16:46
Міністр оборони Німеччини: Маємо бути готові до війни до 2029 року
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус хоче посилити оперативну готовність Бундесверу з огляду на загрози з боку Росії.
16:36
12 держав ЄС закликали почати переговори про вступ з Україною й Молдовою в червні
Міністр європейських справ уряду Чехії Мартін Дворжак ініціював лист із закликом до бельгійського головування в Раді Європейського Союзу сприяти прогресу в переговорах про вступ України та Молдови до ЄС.
16:34
У Словаччині розповіли про стан здоров'я Фіцо: Більшість ускладнень вже позаду
Стан здоров'я прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, на якого 15 травня скоїли замах, продовжує поліпшуватися.
16:26
Латвія і Британія оголосили конкурс на постачання безпілотників Україні
Велика Британія і Латвія від імені коаліції дронів оголосили конкурс на поставку Україні безпілотних літальних апаратів FPV на суму 352 тисячі євро.
16:25
У Польщі почала роботу нова комісія з розслідування впливу Росії та Білорусі
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск 5 червня оголосив про початок роботи ініційованої ним комісії з розслідування російського та білоруського впливу у 2004-2024 роках – таку ж комісію скликала й попередня польська влада.
16:14
Глава Міноборони Німеччини виключив розгортання німецьких військових в Україні
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус виключає відправлення німецьких військових в Україну.
16:10
фото, відеоУ Британії увійшли в обіг перші банкноти з новим королем
У Великій Британії з 5 червня в обігу використовуються банкноти з портретом короля Чарльза ІІІ, який перебуває на престолі з осені 2022 року.
16:04
McDonald's програв у Суді ЄС справу щодо торгової марки Big Mac
Американська мережа ресторанів швидкого харчування McDonald's не має права використовувати торгову марку Big Mac для продуктів з курятини в Європейському Союзі.
15:46
Спецслужби Молдови підтвердили дані ЗМІ про роботу ексглави Генштабу на Росію
Служба інформації та безпеки Молдови (СІБ) відреагувала на журналістське розслідування про співпрацю колишнього начальника Генштабу Ігоря Горгана з військовою розвідкою РФ.
15:35
У Латвії хочуть заборонити громадянам РФ і Білорусі викладати у школах
Фракція опозиційного Національного об'єднання в Сеймі Латвії виступила з ініціативою змінити вимоги до педагогів, заборонивши громадянам Росії та Білорусі працювати в латвійських школах.
15:30
Шольц закликав до тіснішої співпраці між оборонними компаніями Європи
Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав до тіснішої співпраці між виробниками зброї в Європі.
15:18
Російські хакери заявили про кібератаку на сайт іспанської фірми, що готує танки для України
Підрозділ General Dynamics, компанія Santa Barbara Systems, що базується в Іспанії і займається ремонтом танків Leopard для постачання в Україну, зазнала кібератаки, в результаті якої було виведено з ладу її вебсайт.
15:01
У Німеччині дорогою до школи зникла 9-річна дівчинка з української родини
У німецькому місті Дебельн третю добу шукають дев’ятирічну дівчинку Валерію, яка зникла вранці 3 червня дорогою до школи.
14:39
Литва виділить майже 10 млн євро на реабілітацію українських військових
Уряд Литви на засіданні у середу ухвалив рішення про виділення 12,7 млн євро на проєкти і програми, пов'язані з відновленням України та реабілітацією військових.
14:38
В ЄС відреагували на ухвалення Палатою представників США санкцій проти МКС
В ЄС прокоментували ухвалення Палатою представників США проєкту про запровадження санкцій проти посадовців Міжнародного кримінального суду (МКС) через запит прокурора про видачу ордерів на арешт прем'єра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу та міністра оборони країни Йоава Галланта.
14:22
В офісі президентки Молдови відреагували на розслідування про зв’язки ексглави Генштабу з РФ
В адміністрації президентки Молдови Маї Санду прокоментували журналістське розслідування, у якому йдеться, що колишній начальник Генштабу Ігор Горган роками був інформатором військової розвідки РФ.
14:15
ЄС тісно працює з Україною, щоб допомогти з відновленням електропостачання
В Європейському Союзі прокоментували ситуацію з масовим відключенням електроенергії в Україні внаслідок російських атак по критичній інфраструктурі.
14:06
Кулеба обговорив з главою МЗС Швейцарії підготовку до майбутнього Саміту миру
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову зі своїм швейцарським колегою Іньяціо Кассісом, під час якої, зокрема, йшлося про майбутній Саміт миру.
13:55
В ЄС допустили перегляд безвізу з Грузією через закон про "іноагентів"
Посол Євросоюзу в Грузії Павел Герчинський заявив, що після ухвалення скандального закону про "іноагентів" безвізовий режим з країною можуть переглянути.
13:42
Палата представників США ухвалила санкції проти МКС через запит ордерів на арешт Нетаньягу
Палата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт про запровадження санкцій проти Міжнародного кримінального суду (МКС) у зв'язку із запитом прокурора про видачу ордерів на арешт прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу та міністра оборони Йоава Галланта.
13:23
У Ризі туристи напідпитку зірвали і викинули прапор України
У Латвії повідомили про інцидент, який трапився вночі 2 червня у Ризі, коли двоє чоловіків зірвали прапор України.
13:18
ФотоШвейцарські ВПС під час навчань посадили винищувачі на автостраду
Військово-повітряні сили Швейцарії у середу посадили винищувачі на ділянці автомагістралі на заході країни, перевіряючи їхню здатність діяти з імпровізованих місць на тлі підвищеної уваги до національної безпеки в Європі.
13:15
В "АдН" розповіли деталі нападу на їхнього політика у Мангеймі
У місцевій організації партії "Альтернатива для Німеччини" розповіли свою подій у зв’язку з нападом на їхнього члена-кандидата на місцевих виборах ввечері 4 червня.
13:05
Шольц вкотре застеріг фон дер Ляєн від коаліції з ультраправими
Німецький канцлер Олаф Шольц заявив, що президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка претендує на другий термін, і її правоцентристська Європейська народна партія мають створити стабільну більшість у наступному Європарламенті без підтримки ультраправих.
12:46
В Албанії до візиту Мелоні готують італійські центри для мігрантів
Будівельники в Албанії готують колишню військову авіабазу для перетворення її на італійський центр для мігрантів напередодні візиту прем'єрки Італії Джорджії Мелоні цього тижня.
12:45
ЗМІ: Єврокомісія у п’ятницю дасть усну оцінку євроінтеграційного прогресу України
Цієї п’ятниці, 7 червня, Єврокомісія озвучить послам ЄС усну оцінку щодо прогресу євроінтеграційних реформ України та Молдови.
12:40
фотоЛитва отримала партію військових позашляховиків вартістю 32 млн євро
Збройні сили Литви отримали військові позашляховики Mercedes-Benz G 350.
12:28
Німеччина придбає ще 20 винищувачів Eurofighter
Канцлер Німеччини Олаф Шольц анонсував придбання ще 20 винищувачів Eurofighter в межах програми зі зміцнення збройних сил країни.
12:20
Качинський не прийшов на засідання комісії Сейму щодо візового скандалу
Лідер польської партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський не з’явився на засідання спецкомісії Сейму Польщі щодо так званого візового скандалу, яка у середу зібралась на засідання.
12:11
Фото, відеоБайден прибув до Франції
Президент США Джо Байден у середу, 5 червня, прибув до Франції на святкування річниці висадки союзників у Нормандії 6 червня 1944 року.
12:02
Прем’єр Нідерландів у розмові з Нетаньягу підтримав мирний план для Ізраїлю і Гази
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте провів телефонну розмову з ізраїльським колегою Біньяміном Нетаньягу, де закликав припинити військову операцію в секторі Гази та підтримав план перемир'я від США.
11:51
ЗМІ: Ексначальник Генштабу Молдови роками був інформатором військової розвідки РФ 
Колишній начальник Генштабу Молдови Ігор Горган, який залишив посаду у 2021 році, роками був інформатором російської військової розвідки і досі продовжує цю діяльність. 
11:34
У партії Байдена закликали зняти всі обмеження на використання зброї проти РФ
Представники Демократичної партії президента США у Конгресі вважають, що усі обмеження на використання зброї проти Росії мають бути зняті.
11:10
ФотоНа курган Костюшка у Польщі повернули прапор України, який зняв проросійський депутат
Прапор України, який напередодні із флагштока на кургані Костюшка у Кракові зняв скандальний польський депутат-українофоб від ультраправої партії "Конфедерація" Гжегож Браун, повернули на місце.
11:09
ЗМІ: У німецькому Мангеймі знову стався напад з ножем – на політика "АдН"
У німецькому місті Мангейм повідомляють про ще один напад з ножем, у вівторок ввечері постраждав політик крайньої правої партії "Альтернатива для Німеччини" ("АдН").
10:33
Німецькі "Зелені" хочуть розслідувати в Бундестазі будівництво "Північного потоку-2"
Німецькі "Зелені" закликають створити у Бундестазі спеціальну слідчу комісію щодо того, як з німецького боку ухвалювалися рішення щодо будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", який так ніколи і не запрацював.
10:30
Байден у Франції обговорить з Макроном підтримку України
Президент США Джо Байден під час свого перебування на заходах, присвячених Дню висадки союзників у Нормандії, обговорить із своїм французьким колегою Емманюелем Макроном подальшу допомогу Україні.
10:02
Білий дім: Україна ніколи не мала обмежень збивати літаки РФ
У Білому домі заявили, що Україна ніколи не мала обмежень з боку Сполучених Штатів у тому, щоб збивати ворожі літаки на російській території.
09:55
"Токсична і люта": Конгресвумен Спартц нібито потрапила під розслідування етичного комітету 
Етичний комітет Палати представників Конгресу США нібито проводить попереднє розслідування щодо конгресвумен родом з України Вікторії Спартц через скарги на її неадекватне ставлення до команди помічників. 
09:29
МЗС України відреагувало на заяву Китаю щодо його "мирного плану"
МЗС України відреагувало на останні заяви міністра закордонних справ Китаю Вана Ї, який, серед іншого, переконував, що "мирний план" Китаю та Бразилії нібито підтримують 26 країн, а Україна та РФ окремо "підтвердили більшу частину змісту" принципів цього плану.
09:10
У Молдові зірвали корупційну схему з прикриття осіб у розшуку Інтерполу 
Міжнародне розслідування зірвало діяльність у Молдові злочинної схеми, у рамках якої допомагали "прикривати" осіб, що були оголошені у міжнародний розшук через Інтерпол з червоним ордером.
08:57
Зеленський зустрінеться з Байденом у Франції, за тиждень – в Італії
Президент США Джо Байден цього тижня зустрінеться зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським під час їхнього перебування у Франції на заходах, присвячених Дню висадки союзників у Нормандії, а через тиждень вони проведуть зустріч в Італії у межах саміту G7.
08:27
Візит Зеленського до Парижа відбудеться у п’ятницю, стали відомі деталі 
Зустріч президента України Володимира Зеленського з президентом Франції Емманюелем Макроном та ще низкою посадовців відбудеться у п’ятницю 7 червня.
08:01
Посол у Німеччині пояснив, чому Україна просить союзників закрити західні області їхньою ППО
Посол України у Німеччині Олексій Макеєв переконує, що ідея про "закриття неба" над частиною України силами ППО західних сусідів дуже актуальна і не має виглядати "червоною лінією". 
07:30
Інтерпол не став оголошувати у розшук польського екссуддю-втікача до Білорусі
Інтерпол відмовився оголосити у розшук з "червоним" сповіщенням колишнього польського суддю Томаша Шмідта, якого підозрюють у співпраці з іноземними спецслужбами, через специфіку ситуації.