6 червня 2024

Статті
Кір Стармер, майбутній прем'єр Британії. Головне про лідера лейбористів, що перемагають на виборах
Вже незабаром у Британії має завершитися 14-річне перебування у владі консерваторів. А новим прем'єром має стати лідер лейбористів Кір Стармер.
Колонки
Україна не відступить від Формули миру попри істерику в Кремлі. Колонка міністра Кулеби
"Попри обмежені ресурси Україна здатна формувати міжнародний порядок денний, гнути власну лінію і досягати необхідних результатів".
Новини
21:56
Макрон про удари по Росії: Межа встановлюється тим, що роблять росіяни
Французький президент Емманюель Макрон підтвердив, що Україна має право завдавати ударів французькою зброєю по території Росії.
21:37
Макрон: Франція передасть Україні винищувачі Mirage-2000 і підготує пілотів
Президент Франції Емманюель Макрон анонсував передання Україні кількох французьких винищувачів Mirage-2000-5 та підготовку додаткових українських військовослужбовців у межах "нової співпраці" з Києвом.
21:25
ЗМІ дізнались, коли новий Європарламент обиратиме голову Єврокомісії
Обрання очільника Європейської комісії в Європейському парламенті, голосування за новий склад якого зараз триває, попередньо заплановане на 18 липня.
ДайджестАварія потягу з українцями, відповідь на критику Саміту миру, Орбан шантажує НАТО: новини дня
21:09
США оголосили санкції проти представників влади Грузії через антизахідний розворот
Сполучені Штати запровадили візові санкції проти представників партії влади в Грузії "Грузинська мрія" та членів їхніх сімей, відповідальних за антизахідну риторику та насильницький розгін протестів проти закону про "іноагентів".
20:53
МЗС Польщі вимагає в Білорусі видати вбивцю польського прикордонника
До МЗС Польщі після смерті пораненого на кордоні з Білоруссю прикордонника викликали тимчасового повіреного у справах Білорусі Олексія Понкратенка.
20:53
Працівники суспільного мовника Словаччини оголосили перший в історії страйк
Страйковий комітет словацького суспільного мовника RTVS планує провести кількагодинний "попереджувальний страйк" у понеділок, 10 червня, у зв'язку з намірами влади реформувати мовлення.
20:34
Колишнього соратника Трампа зобов'язали відбути ув'язнення за неповагу до Конгресу
Давній соратник експрезидента Дональда Трампа Стівен Беннон повинен прибути до в'язниці до 1 липня для відбування свого покарання за неповагу до Конгресу – ув'язнення строком на чотири місяці.
20:30
Чехія планує купити у Німеччини 77 танків Leopard 2A8
У найближчі тижні уряд Чехії затвердить угоду про закупівлю танків Leopard 2A8.
20:20
В угорському університеті перенесли іспити через підйом рівня води в Дунаї
Будапештський університет технології та економіки (BME) закрив один із корпусів, де триває екзаменаційна сесія, через загрозу підтоплення у результаті розливу Дунаю.
20:10
У Болгарії лідер проросійської партії заявив, що її активісти зупиняли військову колону армії
Лідер болгарської проросійської партії "Відродження" Костадін Костадінов повідомив, що активісти партії "зупинили військову колону" болгарської армії.
20:05
Тайвань заборонив експорт до Росії та Білорусі важливого компонента для снарядів
Міністерство економіки Тайваню ухвалило рішення розширити санкції проти Росії та Білорусі, заборонивши експорт до цих країн нітроцелюлози – важливого компонента для виробництва снарядів.
19:52
У Німеччині розслідують можливий продаж люксових автівок у Росію
Слідчі та прокуратура в кількох містах Німеччини вживають заходів проти підозрюваних у незаконному експорті розкішних автомобілів до Росії.
19:36
У залізничній аварії в Чехії загинули дві жінки зі Словаччини
Усі чотири жертви зіткнення потягів у чеському Пардубіце, яка сталась напередодні ввечері, – жінки, серед них дві громадянки Словаччини.
19:32
Шольц назвав "ганебною" похвалу Путіна на адресу німецької ультраправої "АдН"
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у четвер назвав похвалу лідера Росії Владіміра Путіна на адресу "Альтернативи для Німеччини" (АдН) "ганебною" для ультраправої партії.
19:20
ЄС закликає до негайного розслідування удару Ізраїлю по школі в Газі
Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель закликав до розслідування удару Ізраїлю по школі в секторі Гази, де, як стверджує тамтешня "влада", загинули цивільні.
19:16
Німецьким ультраправим дозволили мітинг у Мангеймі, де смертельно поранили поліцейського
Ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") через суд домоглася права на проведення демонстрації на центральній площі міста Мангейм, де тиждень тому смертельно поранили поліцейського.
19:08
Греція і Данія стануть непостійними членами Радбезу ООН
Генеральна асамблея ООН 6 червня обрала п'ятьох нових непостійних членів Ради безпеки ООН, серед них опинились дві європейські держави.
18:52
ексклюзивПрезидент Латвії: Перемога України у війні – її членство в ЄС і НАТО
Латвійський президент Едгарс Ринкевичс вважає, що перемога України має ґрунтуватись на українській "формулі миру" та передбачати членство країни в Європейському Союзі та НАТО.
18:41
ЗМІ пишуть, що в Трампа хочуть забрати ліцензію на володіння зброєю
Поліція Нью-Йорка прагне позбавити колишнього президента США Дональда Трампа ліцензії на володіння зброєю у зв'язку з тим, що його оголосили винним у кримінальній справі в місцевому суді.
18:35
Лідеру партії-переможця виборів у Північній Македонії офіційно доручили сформувати уряд
У четвер президентка Північної Македонії Гордана Силяновська Давкова офіційно звернулася до лідера правоцентристів Християна Міцкоського з проханням сформувати новий уряд після перемоги його партії на парламентських виборах минулого місяця.
18:27
У Швейцарії пропонують карати за нав'язливе переслідування людей
Національна рада Швейцарії – нижня палата парламенту – проголосувала за поправки до Кримінального кодексу, які визначать сталкінг, тобто нав'язливе переслідування, як окремий злочин.
18:16
Скандал з перехопленням розмов про Taurus у Німеччині закінчився штрафом
Інспектор Військово-повітряних сил Німеччини Інго Герхартц буде підданий простому дисциплінарному стягненню після того, як розмова про крилаті ракети Taurus була перехоплена Росією.
18:08
Сейм Литви посилив вимоги до участі в тендерах НАТО
Литовський Сейм 6 червня підтримав пропозиції президента Гітанаса Науседи до закону про ліцензування учасників тендерів НАТО, який уточнює критерії участі компаній у таких тендерах.
17:57
НАТО планує розширити технологічну співпрацю та обмін розвідданими з Україною
Північноатлантичний альянс і Україна планують підписати угоду про розширення співпраці у сфері оборонних технологій та обміні розвідданими про можливості Росії в галузі радіоелектронної боротьби.
17:55
В МЗС відповіли на критику проєкту рішення Саміту миру
В МЗС заперечили поступки інтересами України у проєкті рішення Саміту миру, який відбудеться наступного тижня у Швейцарії.
17:47
Facebook заблокував профілі молдовського олігарха-втікача Шора і лідерки Гагаузії
У Молдові повідомляють, що Facebook заблокував профілі олігарха-втікача Ілана Шора, башкана Гагаузії Євгенії Гуцул, а також топдепутатки партії "Шор" Марини Таубер.
17:39
фотоУ Берліні кліматичні активісти залишили "послання" на будівлі уряду Німеччини
Активісти руху Letzte Generation ("Останнє покоління") в Берліні нанесли напис на будівлі, яку використовує канцлер уряду Німеччини Олаф Шольц, аби привернути увагу до проблеми глобального потепління.
17:30
У Німеччині пройшли обшуки понад 70 квартир через розпалювання ненависті онлайн
Влада по всій Німеччині провела обшуки у людей, яких підозрюють у розпалюванні ненависті та підбурюванні до ненависті в інтернеті.
17:24
Румунія придбає в Південної Кореї 54 самохідні гаубиці на $1 млрд
Румунія готується укласти контракт із Південною Кореєю про закупівлю 54 самохідних гаубиць K9 на суму близько 1 мільярда доларів.
17:19
ФотоЗеленський прибув на церемонію до Дня висадки в Нормандії: його зустрів Макрон
Президент України Володимир Зеленський разом із дружиною Оленою прибув на пляж Омаха-біч, де відбудеться церемонія відзначення 80-річчя висадки союзників у Нормандії.
17:09
У Косові затримали двох підозрюваних у шпигунстві на Сербію
Розвідувальна служба частково визнаного Косова спільно з поліцією заявили про затримання двох людей, підозрюваних у роботі на Службу безпеки та інформації Сербії.
17:04
Німеччина придбає 44 поліцейських вертольоти Airbus за 1,9 млрд євро
Німеччина замовила у компанії Airbus Helicopters 44 транспортних вертольоти на суму 1,9 млрд євро для своєї федеральної поліції.
17:00
У Польщі семеро осіб дістали тюремні вироки за вбивство українця у витверезнику
Семеро осіб, у тому числі колишні поліцейські та лікарка, звинувачені після смерті громадянина України у Вроцлавському центрі допомоги особам у стані алкогольного сп'яніння, були засуджені до тюремного ув'язнення терміном від 1,5 до 5 років.
16:49
Громадянам трьох країн ЄС заборонили голосувати на євровиборах у Боснії і Герцеговині
Громадянам Словенії, Польщі та Румунії, які проживають у Боснії і Герцеговині, заборонили голосувати на виборах до Європейського парламенту в дипломатичних представництвах цих країн.
16:48
У Польщі помер прикордонник, якого поранив ножем мігрант біля кордону з Білоруссю
У Польщі помер прикордонник, який отримав ножове поранення в районі села Дубичі Церковні, коли мігранти намагались прорватись з території Білорусі.
16:38
Уряд Німеччини схвалив план тотальної оборони на випадок агресії Росії
Німецький уряд з огляду на прогнози можливого нападу Росії на Північноатлантичний альянс оновив "рамкову директиву про тотальну оборону" часів холодної війни, яка визначає заходи безпеки на випадок агресії.
16:35
Естонія відкладе низку витрат для закупівлі боєприпасів і артсистем
Міністерство оборони Естонії планує закупити більше боєприпасів і артилерійських систем, а також інвестувати в розвідку, відклавши через брак грошей закупівлі транспортних засобів і засобів зв'язку, а також скоротивши обсяги іноземних військових місій.
16:35
Топгенерал НАТО закликав союзників нарощувати виробництво військової техніки
Командувач силами НАТО в Європі Крістофер Каволі заявив, що країни НАТО "готові до колективної територіальної оборони", але потребують більше військової техніки.
16:15
Дуда скликає Раду нацбезпеки через загострення на кордоні з Білоруссю
Польський президент Анджей Дуда вирішив скликати засідання Ради національної безпеки через події останніх місяців на кордоні з Білоруссю, де збільшився міграційний тиск і кількість випадків атак на прикордонників.
16:14
Шольц пообіцяв не допустити війни в Німеччині
Німецький канцлер Олаф Шольц запевнив, що зробить все можливе, аби не допустити втягування Німеччини у війну.
16:08
Друг Путіна Шредер програв ще одну справу щодо позбавлення привілеїв ексканцлера
Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер програв ще одну судову спробу скасувати рішення про позбавлення його права мати фінансований державою офіс в Бундестазі.
16:06
Байден у Нормандії подякував українцям за мужність і пообіцяв подальшу підтримку
Президент США Джо Байден у промові з нагоди дня висадки союзних сил у Нормандії у Другій світовій війні нагадав про важливість захисту демократії та повномасштабне російське вторгнення в Україну.
15:59
В Естонії думають над обмеженням на покупку нерухомості для громадян РФ і Білорусі
Уряд Естонії обговорював обмеження купівлі нерухомості для громадян Росії та Республіки Білорусь з огляду на потреби безпеки.
15:50
Орбан звинуватив Київ у прагненні втягнути у війну проти РФ увесь світ
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його країна повинна триматися подалі від війни, в яку, за його словами, українці будуть втягувати ЄС і навіть весь світ.
15:43
У водах Ла-Маншу врятували близько 80 мігрантів, які намагались дістатись Британії
Близько 80 мігрантів були врятовані у водах Ла-Маншу британською владою в четвер після інциденту з невеликим човном, який плив з Франції.
15:26
Орбан назвав дві умови, за яких підтримає Рютте на посаді генсека НАТО
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що має дві вимоги до прем'єра Нідерландів Марка Рютте, виконання яких забезпечить згоду Будапешта на його призначення генеральним секретарем НАТО.
15:23
Сейм Литви схвалив посилення покарання за злочини проти держави
Сейм Литви схвалив поправки до Кримінального кодексу, які пропонують посилити відповідальність за злочини, вчинені проти держави.
15:01
Польські фермери не знімуть блокаду КПП "Рава-Руська", як обіцяли
Польські фермери вирішили продовжити до кінця доби 6 червня блокування руху вантажівок на пункті пропуску "Рава-Руська – Гребенне".
14:56
Байден проти використання зброї США вглибині Росії: Ударів по Москві не буде
Президент США Джо Байден після надання обмеженого дозволу Україні використовувати американську зброю для ударів по території Росії висловив опозицію потенційним ударам зброєю США вглибині російської території.
14:40
ЗМІ: У Молдові готують справу про держзраду проти підозрюваного в роботі на РФ ексглави Генштабу
Генеральна прокуратура Молдови запитує у Служби інформації та безпеки (СІБ) деталі для порушення кримінальної справи проти колишнього керівника Генштабу Ігоря Горгана, якого підозрюють у роботі на спецслужби РФ.
14:28
Литва у травні анулювала майже 1,5 тисячі дозволів на проживання
Департамент міграції Литви у травні анулював посвідки на проживання для 1 483 іноземців.
14:25
Генсек НАТО не бачить загрози нападу Росії на країни Альянсу
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на цей момент не бачить безпосередньої загрози нападу Росії на країни Альянсу.
14:02
Поліція розігнала пропалестинський мітинг в університеті Нідерландів після актів вандалізму
У Нідерландах напередодні пізно увечері поліція розігнала пропалестинських демонстрантів в університеті Неймегена.
13:56
У Бундестазі хвалили та критикували Шольца за дозвіл Україні бити німецькою зброєю по РФ
У німецькому парламенті пролунали різні оцінки дозволу Берліна для Києва бити німецькою зброєю по цілях на території Росії.
13:55
Україна завершила модернізацію пункту пропуску на кордоні зі Словаччиною
Україна спільно з USAID завершила швидку модернізацію пункту пропуску "Ужгород-Вишнє Нємецьке" на кордоні зі Словаччиною.
13:35
Фото, відео, доповненоЗеленський прибув до Франції
Літак з президентом України Володимиром Зеленським приземлився в аеропорту міста Кан.
13:25
Політсила провідного прихильника Brexit наблизилась в опитуваннях до партії влади Британії
Євроскептична партія Reform UK відомого прихильника Brexit Найджела Фараджа на два відсоткових пункти наблизилась в опитуваннях до керівної Консервативної партії напередодні парламентських виборів у Великій Британії 4 липня.
13:15
У Чехії назвали причину смертельної катастрофи на залізниці, де загинули українки
Причиною смертельної залізничної катастрофи у Чехії, внаслідок якої загинули і громадянки України, стало те, що пасажирський експрес RegioJet проїхав на заборонний сигнал семафора.
13:00
Шольц закликав занизити очікування від Саміту миру
Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що слід занизити очікувати від майбутнього Саміту миру щодо України, який відбудеться у Швейцарії.
12:57
Найбільша у Європарламенті група, звідки вигнали партію Орбана, готова прийняти його опонента
Європейська народна партія, яка мала найбільше представництво у поточному скликанні Європарламенту і звідки вигнали партію прем’єра Угорщини Віктора Орбана, готова прийняти до своїх лав новостворену політсилу його опонента.
12:53
Іспанія долучиться до позову в Суді ООН, де Ізраїль звинувачують у геноциді палестинців
Іспанія долучиться до позову Південно-Африканської Республіки в Міжнародний суд ООН, де Ізраїль звинувачують у геноциді палестинського народу.
12:33
Британська розвідка проаналізувала удар України по поромній переправі росіян у Керчі
Британська розвідка припускає, що українські удари по поромній переправі росіян в окупованому Криму біля Керчі серйозно ускладнили їм логістику, зокрема військового призначення.
12:23
Сійярто у Росії оголосив про свою участь у Саміті миру
Угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто, який нараз перебуває на економічному форумі у російському Санкт-Петербурзі, оголосив, що Угорщина візьме участь у запланованому у Швейцарії Саміті миру.
12:17
Шольц пояснив, чому дозволив Україні бити німецькою зброєю по РФ
Канцлер Німеччини Олаф Шольц, коментуючи наданий ним дозвіл на використання німецької зброї для ударів по Росії, наголосив на праві України на самооборону.
12:08
Україна очікує зняття блокади польськими фермерами на КПП "Рава-Руська"
У Держприкордонслужбі очікують, що о 14:00 польські фермери мають припинити блокування на пункті пропуску "Рава-Руська – Гребенне".
12:03
Суд відклав розгляд справи про втручання Трампа у вибори в штаті Джорджія
Апеляційний суд штату Джорджія призупинив кримінальну справу за звинуваченням колишнього президента США Дональда Трампа у втручанні у вибори 2020 року.
11:54
Туск відреагував на скандал із покаранням польських військових за "перевищення повноважень"
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск відреагував на скандал довкола покарання військових, які патрулювали кордон з Білоруссю, за використання вогнепальної зброї під час спроб зупинити мігрантів. 
11:33
Шольц хоче відновити депортацію до Афганістану та Сирії осіб, які скоїли тяжкі злочини
Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час виступу в Бундестазі висловився за депортацію осіб, які скоїли тяжкі злочини, до країн, у яких ситуація з безпекою вважається складною – таких як Афганістан та Сирія.
11:30
Рада ратифікувала угоду з ЄС, яка визначає умови отримання 50 млрд євро макрофіну
Верховна Рада ратифікувала угоду з Євросоюзом щодо так званого Ukraine Facility Plan, який визначає зобов’язання з реформ на період до 2027 року, що є умовою для наступних траншів макрофінансової допомоги від ЄС загальним обсягом 50 млрд євро.
11:12
Естонія переглянула плани закупівель: придбає більше артилерійських снарядів
Міністерство оборони Естонії скоригувало заплановані витрати на оснащення армії та вирішило закупити більше артилерії та артилерійських боєприпасів за рахунок скорочення інших видатків.
11:06
Франко-німецька компанія KNDS не зможе найближчим часом передавати зброю Україні
Франко-німецька група збройових компаній KNDS заявила, що не в змозі постачати Україні зброю в найближчому майбутньому.
10:44
МЗС: У залізничній катастрофі в Чехії загинули дві українки
Внаслідок лобового зіткнення потягів у Чехії, один з яких – пасажирський експрес з причепними вагонами до Чопа, загинули дві громадянки України.
10:34
Мелоні пообіцяла реалізацію цього літа суперечливої угоди з Албанією про мігрантів
Прем'єрка Італії Джорджія Мелоні під час свого візиту до Албанії заявила, що суперечливий план з перенаправлення мігрантів до балканської країни буде реалізований цього літа.
10:12
США можуть переглянути допомогу Грузії через її антизахідний розворот
Сполучені Штати можуть переглянути допомогу, яку надають Грузії, через ухвалення скандального закону "Про прозорість іноземного впливу" та антизахідний розворот країни.
10:08
Ультраправі Нідерландів – серед лідерів на виборах до Європарламенту
Нідерландська ультраправа Партія свободи (PVV) Герта Вілдерса є серед лідерів уподобань виборців на виборах до Європарламенту, які проходять в країні у четвер.
09:38
Держдеп: США не вважають, що дозвіл бити по цілях у РФ посилить ескалацію
У Державному департаменті Сполучених Штатів заявили, що дозвіл США для України використовувати американську зброю для ударів по території Росії не посилить рівень ескалації у війні.
09:34
Стефанішина: Першу фазу скринінгу законодавства на відповідність праву ЄС вже завершили
Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що першу фазу процесу скринінгу українського законодавства на відповідність праву ЄС завершено.
09:15
У Німеччині повідомили про шосту жертву повеней
Кількість жертв повеней після дуже інтенсивних дощів на більшій частині півдня Німеччини зросла до шести.
09:09
фотоУ ЄС – перший офіційний день виборів до Європарламенту: голосують Нідерланди
У четвер 6 червня у ЄС починається 4-денний період голосування на виборах до Європарламенту, що проходить у всіх 27 країнах-членах.
08:50
Зеленський обговорив із Сунаком Саміт миру та продовження оборонної співпраці
Президент України Володимир Зеленський провів розмову телефоном з прем'єром Великої Британії Ріші Сунаком.
Аналітика короткоЧому Саміт миру у Швейцарії може стати поразкою для України і Зеленського
08:36
У Польщі – скандал через покарання прикордонників, які стріляли під час сутички з мігрантами
У Польщі піднявся скандал після того, як стало відомо про покарання військових, задіяних в охороні кордону з Білоруссю, за застосування вогнепальної зброї під час протистояння з мігрантами.
08:14
фото"Укрзалізниця": Катастрофічна аварія потяга у Чехії не зачепила вагони, що їхали в Україну
За інформацією "Укрзалізниці", серед загиблих і серйозно постраждалих внаслідок залізничної аварії у Чехії немає пасажирів, які мали прямувати до Чопа – ці вагони розміщувалися у середині потяга.
07:58
Спікер Джонсон: Білий дім має дати Україні свободу дій у застосуванні американської зброї
Спікер Палати представників США Майк Джонсон вважає неправильним лише частковий дозвіл Україні на використання американської зброї  і планує піднімати це питання у спілкуванні з Білим домом.
07:34
фотоУ Чехії пасажирський потяг, що їхав в Україну, зіткнувся з вантажним, є загиблі
Пізно увечері 5 червня у Чехії сталася аварія за участю пасажирського потяга, що мав прямувати до українського Чопа, загинули четверо людей.