23 квітня 2024

Статті
Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні
Які моделі регулювання ринку землі існують у різних країнах ЄС? Які країни воліли залишити найбільше обмежень, а які – прибрали майже усі?
Інтерв'ю
Зброя з США, право бити по Росії та "червоні лінії" американців. Інтерв'ю з Оксаною Маркаровою
Посол України у США Оксана Маркарова: "Я офіційно стверджую, що жодного разу не було обмежень на удари по НПЗ зброєю власного виробництва".
Новини
22:56
Ексголова МЗС Швейцарії закликає до членства країни в ЄС
Колишній член Федеральної ради Швейцарії Йозеф Дайс вважає, що членство в Європейському Союзі є єдиним способом для країни досягти своїх європейських цілей.
22:34
Столтенберг: НАТО наразі не планує розміщення ядерної зброї в інших країнах
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс наразі не планує розгортання ядерної зброї в інших країнах у межах стримування.
22:13
CNN: Ракети ATACMS можуть передати Україні в наступному пакеті допомоги США
Наступний пакет американської військової допомоги Україні вартістю, ймовірно, 1 мільярд доларів може містити далекобійні ракети ATACMS.
22:01
Румунія допоможе з навчанням українців на партії техніки, яку передає Естонія
Президент Румунії Клаус Йоганніс направив парламенту країни листа, в якому оголосив про схвалення транзиту обладнання та матеріальних цінностей, переданих Україні Естонією, а також навчання українських військових на цьому обладнанні.
21:36
оновленоСенат США провів ключове процедурне голосування щодо допомоги Україні
Сенат США 23 квітня підтримав скорочення процедури розгляду законопроєкту про додаткове фінансування, який містить зокрема фінансування військової та економічної допомоги Україні.
21:28
Посол показала, як республіканці в Палаті представників підтримували Україну з 2022 року
Посол України у США Оксана Маркарова стверджує, що під час останнього голосування в Палаті представників за допомогу Україні підтримка з боку Республіканської партії була однією з найвищих з 2022 року.
21:14
ФотоПрезидент Німеччини приїхав до Туреччини з 60 кг м'яса для кебаба
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр прибув із візитом до Туреччини, привізши з собою м'ясо вагою 60 кілограмів для турецького дьонер-кебаба.
ДайджестРекордна партія зброї з Британії, новини щодо допомоги США, МЗС обмежує "ухилянтів": новини дня
21:05
США наклали нові санкції на Іран через кібератаки
Міністерство фінансів США 23 квітня оголосило про санкції проти двох компаній та чотирьох фізичних осіб, причетних до зловмисної діяльності від імені Кібернетичного електронного командування Корпусу вартових ісламської революції Ірану (КВІР).
20:46
Грету Тунберг утретє викликають до суду у Швеції через несанкціонований протест
Шведську екоактивістку Грету Тунберг викликали до суду Стокгольма за кримінальними звинуваченнями у непокорі поліції під час кліматичної акції протесту під будівлею парламенту Швеції.
20:31
У Німеччині оголосили вирок екоактивістам, які облили фарбою Бранденбурзькі ворота
Німецький суд у вівторок засудив трьох кліматичних активістів до восьми місяців умовного ув’язнення, які облили помаранчевою фарбою колони Бранденбурзьких воріт у Берліні минулого вересня, вимагаючи припинити використання викопного палива до 2030 року.
20:28
Британські правозахисники хочуть через суд заблокувати військову допомогу Ізраїлю
Високий суд Лондона розгляне позов палестинської правозахисної організації "Аль-Хак" і британської правозахисної організації Global Legal Action Network, які вимагають заблокувати постачання зброї Ізраїлю.
20:10
Лідер республіканців у Сенаті закликав підтримати пакет із допомогою Україні
Голова фракції Республіканської партії в Сенаті Мітч Макконнелл перед розглядом пакета додаткового фінансування, який містить і допомогу Україні, закликав колег підтримати його для збереження провідної ролі США у світі.
20:09
Лідер прокремлівського блоку Молдови оголосив мету: федералізація країни за участі РФ
Олігарх-утікач Ілан Шор виступив за федералізацію Молдови, яка має відбутися за "посередництва" Росії.
19:52
МЗС пояснило, як довго не надаватиме консульські послуги чоловікам мобілізаційного віку
Міністерство закордонних справ пояснило, що призупинення надання послуг чоловікам мобілізаційного віку в дипломатичних установах пов’язане з ухваленням Верховною радою нового закону про мобілізацію.
19:45
Мер Парижа впевнена, що якість води дозволить плавати в Сені під час змагань Олімпіади
Мер Парижа Анн Ідальго висловила впевненість, що цього літа якість води в річці Сена відповідатиме стандартам для того, щоб там можна було провести змагання з плавання на Олімпійських іграх 2024 року.
19:36
Данія виділяє понад 400 млн євро на відбудову та енергетику України
Віцепрем’єрка України Юлія Свириденко та міністр підприємництва Данії Мортен Бедскоу 23 квітня підписали меморандум про взаєморозуміння щодо довгострокової співпраці та відбудови України.
19:23
Голова МВС Литви хоче перевірити президента через заяву про напад на соратника Навального
Міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте просить генеральну прокуратуру перевірити оприлюднення президентом Гітанасом Науседою інформації про затримання людей, підозрюваних у нападі на російського опозиціонера Леоніда Волкова.
19:08
В Іспанії поновили розслідування стосовно шпигунської програми Pegasus
Іспанський суд 23 квітня відновив розслідування стосовно ймовірного зламу телефонів високопосадовців за допомогою програмного забезпечення Pegasus після того, як отримав необхідні документи від судових органів Франції.
19:07
Швейцарія загалом заморозила понад 13 млрд євро російських активів
Швейцарія заморозила російських активів на суму 13 мільярдів швейцарських франків (13,3 мільярда євро), що знаходяться в країні, зокрема понад 7 млрд франків резервів та активів центрального банку РФ.
18:49
Трамп підтримав Джонсона після голосування за допомогу Україні
Колишній президент США Дональд Трамп публічно підтримав спікера Палати представників Майка Джонсона, який поставив на голосування законопроєкт із додатковою допомогою Україні всупереч опору крайніх правих однопартійців.
18:39
WSJ: США готують санкції проти китайських банків за допомогу РФ
Сполучені Штати готують проєкт санкцій, які можуть відрізати деякі китайські банки від світової фінансової системи, для того, щоб зупинити підтримку Пекіном російського оборонно-промислового комплексу.
18:30
Поплічники олігарха-втікача Шора хотіли ввезти з Росії в Молдову понад $1 млн
Правоохоронці в Молдові здійснили 150 обшуків після того, як дізнались про намір прихильників групи олігарха-втікача Ілана Шора ввезти контрабандою готівку, й конфіскували понад 20 мільйонів леїв (1,12 мільйона доларів).
18:14
Європарламент відсторонив помічника ультраправого депутата, якого підозрюють у шпигунстві 
Європарламент відсторонив помічника євродепутата від "Альтернативи для Німеччини" Максиміліана Кра – співробітника європарламентаря раніше затримали за підозрами у шпигунстві на користь Китаю.
18:09
ЗМІ: ЄС розглядає санкції проти компаній, що постачають товари для військових потреб РФ
Євросоюз розглядає можливість запровадити санкції проти понад десятка компаній, які попри обмеження продовжували закуповувати товари в ЄС та постачати їх до Росії.
18:08
Reuters: США готують для України пакет військової допомоги на $1 млрд
Новий пакет військової допомоги США для України, який буде надісланий після завершення процедури схвалення підтримки обсягом 61 млрд доларів, матиме вартість 1 мільярд доларів.
18:00
Столтенберг назвав три причини, чому США зацікавлені в НАТО
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що очікує на співпрацю Сполучених Штатів з Альянсом незалежно від результатів президентських виборів у цій країні наприкінці 2024 року.
17:37
Посол пояснила, як Сенат США голосуватиме за нову допомогу Україні
Посол України у США Оксана Маркарова пояснила, що голосування за законопроєкт із додатковим фінансуванням для Києва може дещо затягнутись залежно від того, як довго триватимуть виступи сенаторів.
17:29
Сунак: Ціна нездатності підтримати Україну буде набагато більшою, ніж ціна відсічі Путіну
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак наголосив на важливості підтримки України в довгостроковій перспективі, що він назвав одним зі своїх пріоритетів.
17:25
Сунак розкрив деталі рекордного пакета військової допомоги Британії для України
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак розповів, що у новому пакеті допомоги Сполученого Королівства для України будуть мільйони боєприпасів, сотні одиниць техніки та далекобійні ракети Storm Shadow.
17:22
фотоАзербайджан та Вірменія встановили перший прикордонний стовп
Азербайджан та Вірменія розпочали процедуру демаркації кордону, встановивши перший прикордонний стовп на спільній ділянці кордону.
17:04
Дослідження: Європа – континент, який нагрівається найшвидше
Європа є континентом, який нагрівається найшвидше, а її температура зростає приблизно вдвічі вище, ніж у середньому в світі, стверджують дві провідні організації моніторингу клімату.
17:03
Британія збільшить оборонні витрати до 2,5% ВВП до 2030 року
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що його країна збільшить витрати на оборону до мінімального порога у 2,5% ВВП до 2030 року, що є найбільшим за останні десятиліття зростанням.
Аналітика короткоЯк країни Євросоюзу продають свої землі і що з цього варто враховувати Україні
16:53
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
Уряд Латвії затвердив новий держстандарт освіти, згідно з яким російську мову поступово припинять вивчати у школах країни як другу іноземну.
16:52
У фінському Тампере закривають музей Леніна після майже 80 років роботи
Керівництво музею Леніна у фінському місті Тампере ухвалило рішення про переорганізацію установи: в майбутньому вона буде присвячена відносинам Фінляндії з Росією.
16:37
Україна та НАТО обговорили деталі роботи першого спільного центру в Бидгощі
Представники України та Північноатлантичного альянсу на засіданні в Польщі обговорили план роботи на травень для підготовки до Вашингтонського саміту НАТО, зокрема створення Спільного аналітичного, тренувального та освітнього центру Україна-НАТО (JATEC).
16:35
фотоПосол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
Посол Німеччини Мартін Єгер показав кадри своєї поїздки у Миколаїв, під час якої він відвідав навчання українських саперів.
16:31
Парламент Литви ухвалив поправки для прискорення будівництва заводу Rheinmetall
Литовські законодавці у вівторок ухвалили поправки, які створили сприятливі умови для великих місцевих та західних виробників, зокрема німецького гіганта оборонної промисловості Rheinmetall, щоб швидше та легше будувати свої заводи в країні.
16:02
Глава МВС Британії відвідає Італію, щоб обговорити припинення міграції на човнах
Міністр внутрішніх справ Великої Британії Джеймс Клеверлі відвідає Італію в межах заходів уряду Сполученого Королівства щодо боротьби з нелегальною міграцією на невеликих човнах.
15:57
Розвідка Нідерландів: Торік у Європі зірвали щонайменш 10 ісламістських терактів
Розвідка Нідерландів повідомила, що спецслужби за 2023 рік зірвали щонайменш 10 джихадистських терактів у Європі. 
15:29
Опитування: Молоді німці дедалі більше підтримують ультраправих
Молодь у Німеччині частіше, ніж раніше, підтримує ультраправу партію "Альтернатива для Німеччини" ("АдН"), згідно з дослідженням "Молодь у Німеччині 2024".
15:21
Європарламент ухвалив директиву про "право споживача на ремонт"
Європарламент ухвалив нову директиву, що прописує вимогу до виробників передбачати можливість ремонту виробів, аби сприяти довшому терміну життя речей та зменшенню кількості відходів. 
14:57
У Швеції провели масштабну антинаркотичну операцію: вилучили близько 1,4 тонни кокаїну
Шведська митниця провела одну з найбільших в історії країни операцій з вилучення кокаїну, конфіскувавши минулого тижня близько 1,4 тонни наркотику в порту поблизу Стокгольма.
14:51
Європарламент підтримав запобіжник від товарів, вироблених з використанням примусової праці
Європарламент підтримав нове законодавство, яке дозволить ЄС забороняти продаж, імпорт та експорт товарів, виготовлених із застосуванням примусової праці.
14:29
Європарламент підтримав продовження пільгової торгівлі з Україною із запобіжниками
Європарламент на голосуванні у вівторок підтримав продовження на один рік дії угоди про безмитну торгівлю продуктами харчування з Україною з додатковими запобіжниками для захисту європейських фермерів.
14:25
Влада Риги закликала містян облаштувати підвали будинків під укриття
Ризька міська рада упорядкує підвали кількох муніципальних будівель і запрошує жителів попрацювати у своїх підвалах, щоб пристосувати їх до вимог цивільної оборони.
14:05
У Сеймі Литви поки не підтримали обмеження на поїздки росіян і білорусів додому
У Сеймі Литви не підтримали пропозицію про встановлення обмежень на кількість поїздок, які білоруси та росіяни з правом проживання у Литві можуть здійснювати у рідні країни.
14:05
З Литви висилають колишнього соратника Януковича
Соратника експрезидента-втікача Віктора Януковича Андрія Кравця, який із сім'єю знайшов притулок у Литві, висилають з країни.
13:42
У Польщі палили шини перед домівкою мера, який наказав припинити блокаду кордону з Україною
Ввечері у понеділок під домівкою мера Дорогуська підпалили шини після того, як він не дозволив продовжувати блокаду кордону з Україною; нападника вже встановили.
13:32
CNN: Більшість зброї, яку США скоро передадуть Україні, вже на складах Німеччини і Польщі
Більшість озброєнь з нового пакета допомоги США для України вже перебуває на складах Німеччини і Польщі.
13:24
У Молдові нагадали про штрафи за георгіївську стрічку на заходах 9 травня
У Молдові попередили, що осіб, які 9 травня носитимуть георгіївську стрічку або знаки "Z" і "V", що використовуються як символи агресії РФ, штрафуватимуть.
13:12
Знайти в США зброю для України на всю суму допомоги ЗСУ може бути проблемою – посол
У США можуть і не надати Україні зброю і техніку на всю суму, передбачену у законопроєкті щодо допомоги Україні.
13:09
В Іспанії помилково відпустили наркоторговця, який міг планувати топзамахи у Нідерландах
Через недогляд іспанських органів із в’язниці випустили лідера наркокартелю, який також нібито погрожував убити нідерландську принцесу та прем’єра країни Марка Рютте.
13:00
ФотоЛитва передала Україні партію бронемашин M577
Литва оголосила про передачу Україні партії командно-штабних броньованих машин M577.
12:51
Маркарова заперечує, що США забороняють бити по НПЗ в Росії
Посол України у США Оксана Маркарова не отримувала офіційних повідомлень Вашингтона з забороною для Києва бити по нафтопереробних заводах у Росії власною зброєю.
12:41
Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.
12:38
Україна продовжує переговори про спільне виробництво Patriot і ракет до них – посол
Українська сторона продовжує роботу щодо налагодження спільного виробництва систем Patriot і ракет до них.
12:33
ДП "Документ" тимчасово не видає готові документи за кордоном з технічних причин
Закордонні підрозділи ДП "Документ" призупинили видачу готових документів, що пояснюють технічними причинами.
12:25
Розвідка Британії розповіла про подальшу ціль окупантів РФ на Донецькому напрямку
Розвідка Великої Британії повідомила, що після захоплення села Новомихайлівка Донецької області, окупаційні війська РФ прагнутимуть просунутися в напрямку села Костянтинівка, що за два кілометри на захід.
12:17
Кулеба пояснив, чому консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив повідомлення про призупинення надання консульських послуг українським чоловікам мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном. 
11:47
Перший пакет зброї від США за новим законом може надійти в Україну в квітні – посол
Посол України у США Оксана Маркарова не виключила, що перший пакет американських озброєнь може надійти в Україну вже у квітні.
11:36
Українські діячі подякували словакам за 3 млн євро на снаряди для ЗСУ, зібрані всупереч уряду
Провідні українські діячі подякували жителям Словаччини, які зібрали вже понад три мільйони євро на закупівлю снарядів для України.
11:24
Щонайменше п’ять мігрантів загинули при спробі перетнути Ла-Манш
Французька поліція проводить поліцейську операцію після повідомлень про загибель щонайменше п'яти мігрантів під час спроби перетнути Ла-Манш.
11:18
У США занепокоєні через "міцні обійми" Росії та КНДР
У США непокояться, що "міцні обійми" між РФ та Північною Кореєю можуть підштовхнути лідера КНДР Кім Чен Ина до ризику в питанні загроз Південній Кореї, експорту озброєнь та ігнорування закликів щодо ядерних переговорів.
ВідеоОксана Маркарова: все про допомогу США. ІНТЕРВ'Ю
11:03
У Раді Європі стурбовані через схвалення у Британії закону про висилку мігрантів до Руанди
У Раді Європи заявили про серйозну стурбованість щодо дотримання прав людини у зв’язку з ухваленням у Британії закону, який передбачає депортацію нелегальних шукачів притулку до Руанди.
10:46
На Криті біля бази ВМС Греції спалахнула пожежа
В населеному пункті поблизу грецької військової бази на острові Крит у вівторок була проведена евакуація після того, як серед низькорослої рослинності на дорожній розв'язці поблизу спалахнула пожежа.
10:38
Туск: Польща не передасть Patriot Україні, але допоможе іншими засобами
Польща не має резервів для передачі Україні комплексу Patriot, але обіцяє допомогти іншими засобами для посилення протиповітряної оборони.
10:32
У Франції у четвер можуть скасувати до 70% рейсів в аеропортах через страйк диспетчерів
У французьких аеропортах очікуються численні скасування рейсів через страйк авіадиспетчерів, які вже оголосили, що він може стати рекордним.
10:19
Президентка Єврокомісії: Схвалення у США допомоги Україні спонукає ЄС до активнішої підтримки
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн переконана, що схвалений Палатою представників США пакет з допомогою Україні спонукатиме країни ЄС надавати активнішу підтримку.
10:00
Прем'єр Вірменії заявив, що не збирається воювати за Нагірний Карабах
Вірменський прем'єр-міністр Нікол Пашинян заявив, що його країна не збирається починати війну за Нагірний Карабах.
09:50
ЗМІ: Співробітника політика "Альтернативи для Німеччини" підозрюють в шпигунстві на Китай
У Дрездені заарештовано співробітника головного кандидата на виборах до Європарламенту від "Альтернативи для Німеччини" Максиміліана Краха.
09:41
ЗМІ: Німеччина закликає США надати Україні ще один комплекс Patriot
Уряд Німеччини переконує США поставити Україні принаймні ще один комплекс Patriot, щоб допомогти посилити протиповітряну оборону країни.
09:31
Спецслужби Німеччини попередили про підвищену загрозу терактів
На тлі міжнародних криз у Німеччині спостерігається підвищена загроза терактів і зростання антисемітизму, попереджає контррозвідка країни.
09:31
У Литві розпочинаються масштабні навчання німецької армії
У вівторок у Литві починаються масштабні навчання німецького Бундесверу Grand Quadriga 2024.
Аналітика короткоЯк прибічниця теорій змови і російської пропаганди збільшує вплив у Конгресі США
09:24
ВМС Швеції підозрюють "тіньовий флот" Росії у шпигунстві
Військово-морські сили Швеції вперше підтвердили, що так званий "тіньовий флот" Росії в Балтійському морі може займатися шпигунством.
09:18
У Польщі під час навчань НАТО загинув іспанський солдат
В Польщі під час військових навчань НАТО Saber Strike загинув капрал з Іспанії.
09:01
Новина анульована
Новина від 23 квітня 2024 року під заголовком "WSJ: Трамп називав Україну "тотально корумпованою" і "частиною Росії" була анульована.
08:56
відеоУ Франції дійшло до сутички в елітному університеті через війну в Газі
Члени правих і ультраправих студентських організацій зіткнулися зі студентськими активістами лівого руху "Франція нескорена" перед конференцією лідера руху Жан-Люка Меланшона в елітному французькому університеті Sciences Po.
08:28
Столтенберг їде до Польщі на зустріч з Туском і Сунаком
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у вівторок, 23 квітня, відвідає Польщу.
08:24
Британський парламент остаточно схвалив висилку мігрантів у Руанду
Британський урядовий законопроєкт про висилку нелегальних мігрантів у Руанду нарешті стане законом після того, як Палата лордів в ніч на вівторок схвалила його.
08:20
Сійярто пообіцяв блокувати гроші на зброю Україні через "полювання" на угорські компанії
Угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто пообіцяв блокувати виділення 1,5 млрд євро на зброю для України, яку передають держави ЄС, через "дискримінацію" угорських компаній.
08:06
фотоПівнічна Корея провела перші навчання з імітацією "ядерного пуску"
Північна Корея провела свої перші навчання з ядерної контратаки під керівництвом лідера Кім Чен Ина, щоб імітувати систему управління "ядерним спусковим гачком" .
07:54
Прем’єр Британії оголосить найбільший пакет військової допомоги Україні
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час свого візиту до Польщі оголосить про найбільший пакет військової допомоги Україні.
07:41
Байден обговорив з президенткою Єврокомісії підтримку України
Президент США Джо Байден напередодні провів телефонну розмову з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн, однією з ключових тем якої стала Україна.
07:20
Сійярто каже, що ЄС "готується до світової війни" поставками зброї в Україну
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявляє, що в ЄС існує "готовність до світової війни" через ситуацію в Україні.
07:06
Кулеба: Рішення про надання Україні додаткових систем Patriot готуються
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що рішення щодо надання Україні додаткових систем протиповітряної оборони Patriot готуються, наразі ведуться переговори з відповідними країнами.