12 квітня 2024

Статті
Дипломатія "на четвірку": як експерти оцінили міжнародні успіхи України за 2023 рік
Загальна оцінка результативності роботи дипломатії за підсумками року – тверда четвірка, а оцінка діяльності – "4 з плюсом"...
"Бухарест, введи війська": чи готова Румунія до захисту співвітчизників за кордоном
Румунія хоче використовувати війська для захисту співвітчизників. Чи означає це, що вже незабаром румунські танки з’являться на вулицях міст Молдови?
Фіцо обирає "мир" з Україною: як вдалося порозумітися зі Словаччиною та чи довго це триватиме
Переговори з Фіцо показали, що певний час Братислава буде зацікавлена у конструктивних відносинах із Києвом. Але як довго це триватиме?
Новини
23:28
ЗМІ: Посла Литви в Києві готуються призначити в Польщу
Уряд Литви планує відкликати дипломата Вальдемараса Сарапінаса з посади посла в Україні та призначити його послом у Польщі – остання посада стала причиною конфлікту між президентом і головою литовського МЗС.
23:16
Байден застеріг Іран від удару по Ізраїлю
Президент США Джо Байден застеріг Іран від ударів по Ізраїлю у відповідь на обстріл свого консульства в Сирії, які очікуються в найближчі дні.
22:58
Уряд Польщі створив Раду з питань співпраці з Україною
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск підписав розпорядження про створення Ради з питань співпраці з Україною – громадського органу, який займатиметься двосторонніми відносинами й питанням відбудови.
22:46
Сійярто сумує, що через "вітер війни в Україні" росіян не буде на Олімпіаді в Парижі
Міністр закордонних справ і торгівлі Угорщини Петер Сійярто вкотре закликав не відстороняти російських спортсменів від участі в цьогорічній Олімпіаді в Парижі, закликавши не поєднувати "геополітику" зі спортом.
22:20
США розкрили, як Китай допомагає Росії вести повномасштабну війну проти України
Дані США свідчать, що Китай різко збільшив продажі Росії верстатів, мікроелектроніки та інших технологій, які Москва використовує для виробництва ракет, танків, літаків та іншого озброєння для ведення війни проти України.
22:09
Борис Джонсон критикує нерішучість Заходу у підтримці України: Настав час прокинутись
Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон закликав західні країни відмовитись від обмежень на постачання Україні зброї, необхідної їй для перемоги над Росією в повномасштабній війні.
21:49
Axios: Іран застеріг США від втручання у свої бойові дії проти Ізраїлю
Іран непублічно попередив Сполучені Штати, що в разі втручання в потенційні бойові дії між іранськими та ізраїльськими силами буде атакувати американські війська в регіоні.
21:31
У Берліні розігнали пропалестинську акцію, яка тривала менш як дві години
Поліція Берліна вдень 12 квітня розігнала акцію організації "Палестинський конгрес", яка мала намір виступити проти військової операції Ізраїлю в секторі Гази, приблизно через дві години після її початку.
21:13
Кулеба: Ведемо переговори щодо двох батарей Patriot та однієї SAMP/T
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що ведуться "активні переговори" із союзниками стосовно отримання двох батарей системи протиповітряної оборони Patriot та однієї – SAMP/T.
ДайджестСША очікують війни, Трамп "віддавав" Україну Росії, суперник Орбана йде на вибори: новини дня
20:46
Польща попередила своїх громадян про поїздки на Близький Схід
Міністерство закордонних справ Польщі оновило попередження для поляків щодо поїздок та перебування в Ізраїлі, на палестинських територіях та Лівані на тлі зростання загрози ширшого конфлікту на Близькому Сході. 
20:43
Пентагон збільшує присутність на Близькому Сході на тлі загрози з боку Ірану
Міністерство оборони США вирішило перекинути додаткові сили та засоби в регіон Близького Сходу на тлі підготовки до можливої атаки Ірану на Ізраїль.
20:32
Президентка Грузії помилує засудженого на 9 років учасника антиурядового протесту
Грузинська президентка Саломе Зурабішвілі заявила, що помилує 22-річного Лазаре Григоріадіса – учасника минулорічних протестів проти закону про "іноагентів", якого засудили до дев’яти років ув’язнення за нібито напад на поліцейських.
20:19
Польща назвала смерть громадянина від ізраїльського удару в Газі вбивством
Уряд Польщі назвав убивством смерть польського гуманітарного працівника в результаті ізраїльських авіаударів у Газі вбивством і зажадав від Ізраїлю підтримки польського розслідування цієї справи.
20:11
Кулеба обговорив з главою МЗС Італії пошуки систем ППО
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба обговорив з міністром закордонних справ Італії Антоніо Таяні пошуки для України систем протиповітряної оборони.
20:09
Зеленський звільнив заступника Єрмака, який працюватиме в МЗС
Президент Володимир Зеленський своїм указом звільнив заступника голови Офісу президента Андрія Сибігу, якого мають призначити заступником міністра закордонних справ.
19:58
Уряд Франції оголосив про кроки для боротьби з домаганнями в армії
Міністерство оборони Франції оголосило про нові заходи та внутрішнє розслідування у зв'язку зі звинуваченнями у безкарності за сексуальне насильство в армії після того, як у ЗМІ набула резонансу історія колишньої військовослужбовиці.
19:54
Франція відкликає сім'ї дипломатів з Ірану на тлі очікуваної атаки на Ізраїль
Франція наказала евакуювати сім’ї своїх дипломатів з Ірану на тлі побоювань, що Тегеран може атакувати Ізраїль у відповідь на обстріл іранського консульства в Дамаску, де перебували іранські генерали.
19:43
Лукашенко назвав себе "співагресором" з Путіним і побожився, що не хоче воювати з Україною
Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко під час зустрічі з пропагандистами в Кремлі заявив, що не бачить необхідності "вступати в бойові дії" проти України, та поскаржився на "забарикадований" кордон.
19:19
Прем’єр Норвегії заявив про готовність визнати Палестинську державу
Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що його країна готова до визнання Палестинської держави, але відмовився назвати більш конкретні строки ухвалення такого рішення.
19:17
В Грузії учасника протесту проти закону про "іноагентів" засудили до 9 років позбавлення волі
Тбіліський міський суд засудив до 9 років позбавлення волі 22-річного Лазаре Григоріадіса, учасника минулорічних протестів проти ухвалення закону про "іноагентів", який цьогоріч влада Грузії знову намагається протиснути.
19:07
ЄС наклав санкції на причетних до сексуальних злочинів під час нападу ХАМАС на Ізраїль
Рада Європейського Союзу 12 квітня оголосила про санкції проти трьох угруповань, причетних до сексуального насильства під час нападу терористичного угруповання ХАМАС на Ізраїль у жовтні 2023 року.
18:58
Молдова розірвала безвіз з Еквадором після рекомендації Єврокомісії
Молдова розірвала договір про безвіз із Еквадором після рекомендації Єврокомісії скоригувати політику безвізового режиму із третіми країнами, громадянам яких потрібна віза для поїздок до ЄС.
18:55
Британія та Іспанія заявили про "значний прогрес" щодо статусу Гібралтару після Brexit
Представники Лондона й Мадрида після переговорів у Брюсселі 12 квітня заявили про "значний прогрес" у досягненні угоди, яка дозволить забезпечити вільний рух товарів і людей між Гібралтаром та Іспанією після виходу Британії з ЄС.
18:38
CBS: США очікують масованих ударів Ірану по Ізраїлю вже 12 квітня
Американські посадовці вважають, що Іран уже 12 квітня може завдати масового удару безпілотниками та ракетами по Ізраїлю у відповідь на обстріл свого консульства в Дамаску, де перебували іранські генерали.
18:35
Міністра транспорту Німеччини розкритикували за погрозу заборони водіння у вихідні
Міністр транспорту Німеччини Фолькер Віссінг викликав негативну реакцію в п’ятницю після того, як пригрозив ввести заборону на водіння у вихідні дні влітку, щоб досягти кліматичних цілей.
18:24
У Чехії оскаржили виправдальний вирок експрем'єру Бабішу у справі про шахрайство із субсидіями ЄС
Державний прокурор Праги Ярослав Шарох подав апеляцію на рішення Празького міського суду, яке виправдало експрем’єр-міністра Андрея Бабіша та його колишню радницю Яну Надьову у справі "Лелече гніздо" про шахрайство із субсидіями ЄС.
18:14
Ексрадниця Трампа згадала, як він вважав, що Україна має бути частиною Росії
Дональд Трамп, перебуваючи на посаді президента США, давав зрозуміти, ніби вважає, що Україна повинна бути частиною Росії.
18:09
У Швейцарії ініціювали референдум, який може скасувати санкції проти Росії
Група активістів за підтримки ультраправої Швейцарської народної партії зібрали підписи для проведення референдуму щодо нейтрального статусу країни, який може підважити запроваджені нею санкції проти Росії.
17:52
У Німеччині заарештували підлітків, підозрюваних у плануванні ісламського теракту
На заході Німеччини заарештували трьох підлітків, підозрюваних у плануванні ісламського теракту.
17:52
В уряді Норвегії – друга з початку року відставка через плагіат
Міністерка охорони здоров'я та соціального забезпечення Норвегії Інгвільд К'єркол 12 квітня оголосила про відставку на тлі звинувачень у плагіаті, який виявили в її магістерській роботі.
17:37
У Німеччині стане легше змінити стать у документах
Парламент Німеччини 12 квітня схвалив так званий закон про самовизначення, який суттєво спрощує процедуру юридичної зміни статі – тобто зміни позначення статі в документах, яка досі вимагала окремого рішення суду.
17:34
Президент Чехії повідомив, що для України знайшли вже понад мільйон снарядів 
Чехія ідентифікувала по всьому світу понад мільйон одиниць артилерійських боєприпасів, які можна закупити для України за межами Європи.
17:21
Генштаб Естонії: Росія зберігає ініціативу на полі бою, українські солдати втомлюються
Голова Генерального штабу Сил оборони Естонії полковник Ееро Ребо заявив, що Росія попри великі втрати продовжує вести активні бойові дії в Україні, тоді як українські військові потерпають від втоми та нестачі боєприпасів.
17:19
Шольц заявив прем'єру Грузії, що скандальний закон про "іноагентів" приймати не слід
Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час зустрічі з грузинським прем’єром Іраклієм Кобахідзе заявив йому, що Грузія не повинна приймати скандальний законопроєкт про "іноагентів". 
17:06
Опитування: Зросла частка німців, які підтримують збільшення Україні допомоги
З лютого зросла кількість громадян Німеччини, які вважають, що Захід повинен збільшити військову допомогу Україні.
17:00
Прем'єрка Італії вважає сурогатне материнство "нелюдською практикою"
Прем’єрка Італії Джорджія Мелоні заявила, що сурогатне батьківство є "нелюдською практикою", яка ставиться до дітей як до "продуктів з супермаркету".
16:53
Розслідування: Оточення Орбана причетне до викупу одного з найбільших телеканалів ЄС
Розслідування угорських, французьких і португальських журналістів виявило, що особи, близькі до прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, таємно взяли участь у викупі телеканалу Euronews.
16:43
Парламент Молдови призупинив дію Договору про звичайні збройні сили в Європі
Парламент Молдови на засіданні 12 квітня у другому читанні схвалив призупинення дії Договору про звичайні збройні сили в Європі -  за це рішення проголосували 53 депутати.
Аналітика короткоЯкі наслідки можуть мати плани Румунії щодо використання військ за кордоном
16:23
Нідерланди виділили додатковий мільярд євро на військову допомогу Україні 
Президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з нідерландським прем’єром Марком Рютте отримав від нього підтвердження, що Нідерланди виділили ще мільярд євро на військову допомогу Україні й 400 млн євро на відновлення.
16:09
Сейм Польщі зробив крок до лібералізації абортів 
Сейм Польщі у п’ятницю не став відхиляти чотири законопроєкти про лібералізацію абортів та вирішив передати їх на розгляд спеціальної парламентської комісії.
15:53
Шукачі притулку в Німеччині отримуватимуть допомогу на платіжні картки – парламент ухвалив закон
У п'ятницю німецький парламент схвалив закон про запровадження платіжних карток для шукачів притулку – системи, яка має обмежити виплату допомоги готівкою і зробити країну менш привабливою для мігрантів.
15:40
Росія обурилася заявами глави МЗС Франції, який не хоче розмовляти з росіянами, бо ті брешуть
Росія обурилась через останні заяви глави МЗС Франції Стефана Сежурне про відсутність інтересу до переговорів з росіянами та викликала до свого МЗС французького посла в Москві.
15:37
Мер Берліна пообіцяв суворі дії поліції щодо учасників запланованої палестинської конференції
Мер Берліна Кай Вегнер засудив плани пропалестинських активістів провести у місті на вихідних конференцію з питань Палестини, пообіцявши жорстку реакцію поліції на будь-які заяви, які влада вважатиме антисемітськими.
15:13
Суперник Орбана з новоспеченою партією розпочне передвиборчу кампанію 
Колишній союзник прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, а нині критик та опонент Петер Мадяр пізно ввечері в четвер зареєстрував партію, яка братиме участь у виборах до Європарламенту в червні та наступного тижня розпочне передвиборчу кампанію.
15:07
Бельгія розслідує ймовірне втручання РФ у виборчу кампанію в ЄС
Бельгійська прокуратура розслідує можливе втручання Росії у майбутні вибори до Європарламенту на підставі даних, які надали розвідувальні служби.
14:57
Спікер Джонсон обговорює допомогу Україні з Білим домом і поїде "консультуватись" до Трампа
Спікер Палати представників США Майк Джонсон веде переговори з Білим домом, готуючись до просування через Палату представників допомоги для України, а також Ізраїлю.
14:42
Макрон: Франція візьме участь у Саміті миру в Швейцарії
Президент Франції Емманюель Макрон повідомив, що його країна візьме участь у саміті щодо миру в Україні, який у червні пройде у Швейцарії. 
14:37
В німецькому уряді виступили проти збільшення боргу ЄС
Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер заявив, що Євросоюз не повинен фінансувати подальші програми, поки країни не наведуть лад зі своїми фінансами.
14:30
У Єврокомісії заявили, що Грузія повинна відкликати закон про "іноагентів"
У Єврокомісії закликали Грузію відкликати законодавство про "іноагентів", висловлюючи занепокоєння у зв’язку з можливим його ухваленням.
14:25
Рада ЄС схвалила оновлені правила роботи водіїв туристичних автобусів 
Рада ЄС схвалила переглянуті правила щодо роботи водіїв нерегулярних автобусних перевезень, щоб врахувати особливості цієї галузі.
14:12
У ЄС остаточно схвалили закон, що криміналізує обхід і порушення санкцій
Рада ЄС у п’ятницю остаточно затвердила закон про мінімальні правила покарання за порушення або обхід санкцій Євросоюзу у державах-членах.
14:09
В Естонії заявили, що ФСБ била українців на кордоні
Поліція безпеки (КаПо) Естонії заявила, що на прикордонних пунктах з РФ співробітники ФСБ систематично піддавали цькуванню, а в деяких випадках били громадян України, які намагалися вибратися в країни ЄС.
13:50
Відповідальний за зовнішню політику Банкової заступник Єрмака переходить в МЗС
Заступник голови Офісу президента України Андрій Сибіга замінить на посаді заступника міністра закордонних справ МЗС Миколу Точицького.
Аналітика короткоЧому відомий проросійськими заявами Фіцо змінив тональність щодо України
13:20
Кількість загиблих унаслідок вибуху на ГЕС в Італії зросла до семи
Італійські рятувальники знайшли тіла двох останніх робітників, які загинули внаслідок вибуху, що обвалив і затопив кілька рівнів підземної гідроелектростанції Enel Green Power на півночі провінції Болонья, довівши кількість підтверджених загиблих до семи.
13:03
У Польщі за два дні зафіксували понад 600 спроб мігрантів прорватися з Білорусі до ЄС
За попередні дві доби польські прикордонники понад 600 разів розвертали на кордоні з Білоруссю мігрантів, які намагаються потрапити у ЄС. 
12:46
ФотоУкраїна погодила з Чорногорією "транспортний безвіз" для вантажних перевезень
Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України погодило "транспортний безвіз" для вантажних перевезень з Міністерством транспорту та морських справ Чорногорії, яка не є членом Євросоюзу.
12:27
Британський міністр допустив випробування лазерної зброї у реальних умовах в Україні
Міністр оборони Британії Грант Шаппс припустив, що зразки найновішої лазерної зброї, яку розробляють у Сполученому Королівстві, теоретично можуть бути надані Україні як посилення ППО ще на етапі прототипів – що, втім, може статися не раніше як через кілька років.
12:26
Міністр Кулеба виголосив сім принципів української дипломатії воєнного часу
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наполягає, що дипломатична робота під час війни має відмінність від ведення дипломатії у мирний час.
12:22
В Естонії пропонують визнати Московський патріархат терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс заявив про плани запропонувати парламенту визнати Московський патріархат терористичною організацією для заборони його діяльності в країні.
11:59
Дмитро Кулеба визначив п'ять пріоритетів роботи МЗС у 2024 році
Українська дипломатія має кілька головних пріоритетів, робота над якими є ключовою для усіх у МЗС та в посольствах за кордоном.
11:54
На найбільшому сталеварному заводі Британії планують перший за 40 років страйк
Працівники найбільшого британського сталеварного заводу вперше за останні 40 років проголосували за страйк на знак протесту проти запланованого скорочення 2 800 робочих місць індійським власником Tata Steel.
11:44
ЗМІ: В ЄС обговорюють додатковий контроль для українських перевізників, що їдуть через Польщу
У Єврокомісії нібито обговорюють запровадження додаткових заходів контролю для українських перевізників, які в’їздять на територію Польщі, у рамках можливих змін до угоди про "транспортний безвіз".
11:28
В уряді Німеччини розкритикували діяльність президентки Єврокомісії
Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер розкритикував діяльність президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн на її посаді менш ніж за два місяці до виборів до Європарламенту.
11:09
ФотоШвецію сколихнуло вбивство батька на очах у 12-річного сина, скоєне бандою молодиків
У Швеції активізувалось обговорення про необхідність вирішувати проблему з безпекою на вулицях після вбивства бандою молодиків чоловіка на очах у його малолітнього сина за зроблене зауваження. 
10:56
Канада та Франція: Україна сама має вирішувати, як себе захищати
Канада та Франція засудили загарбницьку війну РФ проти України та заявили, що залишаються "твердо відданими" незалежності, суверенітету й територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з її територіальними водами.
10:31
Рейтинги прем’єрки та очільника МЗС Литви просіли до мінімуму
Опитування у Литві показало рекордно низький рівень підтримки чинної прем’єрки Інгріди Шимоніте і міністра закордонних справ Габріелюса Ландсбергіса.
10:30
Латвія зобов'язала 27 громадян РФ виїхати з країни
Управління у справах громадянства та міграції (PMLP) Латвії станом на сьогодні зобов'язало 27 громадян Росії залишити балтійську країну.
09:59
Аварія човна з мігрантами біля Лампедузи: 9 загиблих, 15 зниклих безвісти
Італійська берегова охорона врятувала 22 людини та знайшла дев'ять тіл після того, як човен контрабандистів з мігрантами перекинувся під час шторму приблизно за 50 км на південь від італійського острова Лампедуза.
09:54
У Німеччині інфляція у березні знизилася до майже трирічного мінімуму
У березні інфляція у Німеччині сповільнилася найбільше за майже три роки.
09:33
Глава МЗС Польщі дорікнув Конгресу США за затримку допомоги Україні
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський дорікнув Конгресу США за тривалі зволікання з рішенням про фінансування подальшої допомоги Україні, наголосивши, що Україні вже бракує ракет до ППО і це загрожує погіршенням гуманітарної ситуації. 
09:25
Міністр оборони Німеччини порівняв Путіна з Гітлером
Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус порівняв війну путінської Росії проти України з анексією гітлерівською Німеччиною чехословацької території в 1938 році та заявив, що Європа повинна готуватися до широкомасштабної атаки РФ.
08:58
Білий дім прокоментував удари РФ по енергооб’єктах України
В адміністрації президента Сполучених Штатів відреагували на російські повітряні атаки на енергосистему України в ніч на 11 квітня, зокрема Трипільську ТЕС під Києвом.
08:58
Російські хакери отримали доступ до листування агентств США з Microsoft
Агентство США з питань кібербезпеки та безпеки інфраструктури (CISA) заявило, що пов’язані з Кремлем хакери завдяки отриманому доступу до системи електронної пошти Microsoft отримали листування деяких урядових структур США із технологічним гігантом, що створює ризики зламу.
Аналітика короткоЯк безвідповідальність польської влади призвела до економічної кризи з Україною
08:14
Спецкомісія у Польщі поскаржилася в прокуратуру на колишніх прем’єра і міністра юстиції
Експертна спецкомісія, створена новою польською владою для аналізу неоднозначних рішень попередників, звернулася до прокуратури щодо можливого скоєння злочину колишнім прем’єром Матеушем Моравецьким та міністром юстиції Збігнєвом Зьобро через ситуацію із заблокованими коштами ЄС. 
07:45
Сейм Польщі почав обговорення проєктів про лібералізацію абортів
Сейм Польщі у четвер почав довгоочікуване обговорення щодо пом’якшень умов для легального переривання вагітності.
07:20
Міністри оборони США та Ізраїлю обговорили очікувану атаку з боку Ірану
Міністр оборони США Ллойд Остін та міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант поспілкувалися на тлі високої загрози ударів по Ізраїлю з боку Ірану.