16 травня 2024

Статті
П'ять пострілів у прем'єра: які наслідки матиме найгучніший напад в історії Словаччини
Напад на прем'єра Словаччини може призвести до посилення авторитарних тенденцій у країні. А також збільшити шанси євроскептиків на виборах до Європарламенту.
Від гітари до перемоги: деталі візиту Блінкена до України, що приніс чимало несподіванок
Цей візит цілком міг би стати історичним та знаковим... Держсекретар відмовився від заборони США щодо ударів ЗСУ по Росії...
Новини
23:02
NYT пише, що в НАТО обговорюють можливе відправлення військових інструкторів в Україну
Деякі країни-члени Північноатлантичного Альянсу непублічно обговорюють можливість відправлення військових інструкторів або підрядників на територію України для навчання українських військових і допомоги з ремонтом техніки.
22:38
ЗМІ: G7 підтримає підхід ЄС щодо використання заморожених активів Росії
Міністри фінансів країн "Групи семи" на зустрічі 24-25 травня, як очікується, підтримають план Європейського Союзу щодо використання доходів від заморожених російських активів для допомоги Україні у військових діях.
22:24
Переможці парламентських виборів у Північній Македонії кажуть, що зібрали більшість
Лідер північномакедонської партії ВМРО-ДПМНЄ Хрістіан Міцкоскі заявив, що йому вдалось заручитись підтримкою 61 депутата – мінімальної більшості у Зборах (парламенті), необхідної для формування коаліції.
21:44
У Британії відреагували на вислання свого аташе з Росії: Відчайдушний крок
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс прокоментував рішення Міністерства закордонних справ Росії оголосити персоною нон грата аташе з питань оборони британського посольства в Москві.
21:35
Парламент Косова несподівано відхилив угоду з Данією про розміщення в'язнів
Асамблея частково визнаного Косова 16 травня не змогла ратифікувати угоду з Данією, яка передбачала надання в оренду 300 місць у в'язницях для розміщення там ув'язнених із цієї держави.
21:15
Бундестаг зняв імунітет з ультраправого депутата через заяви під час служби в армії
Німецький парламент за запитом Бундесверу зняв недоторканність із депутата "Альтернативи для Німеччини" та голови її молодіжного крила Ганнеса Гнаука у зв'язку з його висловлюваннями під час служби у війську.
ДайджестПогрози політикам після замаху на Фіцо, ППО і гармати з Данії, бунт проти Франції: новини дня
20:55
оновленоТопвійськовий НАТО: Те, як ми допомагаємо Україні, не обов'язово зупиняє росіян
Голова Військового комітету НАТО Роб Бауер вважає, що навіть постачання військової допомоги Україні в необхідних кількостях і без затримок не обов'язково стримуватиме Росію від наступальних дій.
20:49
В уряді допускають продовження пільгової торгівлі з ЄС на 2025-2026 роки
Поточний ліберальний режим торгівлі Європейського Союзу з Україною з урахуванням автономних торговельних правил (ATM), найімовірніше, буде продовжено у 2025-2026 роках.
20:38
Топгенерал НАТО в Європі: Невідомо, чи Росія вже почала свій літній наступ
Командувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі вважає, що наразі важко говорити про початок очікуваного масштабного наступу Росії з огляду на її дії на півночі Харківської області.
20:35
У Латвії заарештували двох підозрюваних у шпигунстві на Росію
Служба державної безпеки Латвії (VDD) затримала двох осіб, у тому числі раніше відомого таксиста Сергєя Сидорова, за підозрою у шпигунстві на користь Російської Федерації.
20:23
У НАТО вважають, що Росія не має сил для стратегічного прориву на Харківщині
Командувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі і голова Військового комітету Альянсу Роб Бауер вважають, що наступ російських сил на півночі Харківської області не призведе до стратегічного прориву.
20:08
Прем'єр Бельгії подав у поліцію на ведучого, який закликав його "прикінчити"
Прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо 16 травня подав до поліції скаргу на ведучого місцевої радіостанції Waregem1, який після замаху на словацького прем'єра Роберта Фіцо закликав до його розстрілу.
20:06
фотоГлава МЗС Данії вдягнув вишиванку, щоб привітати українців зі святом
Міністр закордонних справ Данії Ларс Льокке Расмуссен у вишиваній сорочці привітав українців із Днем вишиванки.
19:50
Косово в останню хвилину зробило спробу отримати схвалення членства в Раді Європи
Уряд Косова в останній момент намагається переконати західні держави проголосувати за прийняття країни в якості нового члена до Ради Європи.
19:47
Суспільний мовник Італії скасував передвиборчі дебати з Мелоні через відсутність опозиції
Італійський суспільний мовник RAI вирішив скасувати дебати між прем'єр-міністеркою Джорджією Мелоні та лідеркою опозиційної Демократичної партії Еллі Шляйн через те, що в них не братимуть участь представники інших партій.
19:32
Вибори президента Молдови відбудуться в один день із референдумом про ЄС
Парламент Молдови 16 травня затвердив дату президентських виборів у 2024 році – вона відбудеться 20 жовтня, тобто в той же день, що й референдум про вступ до Європейського Союзу.
19:19
Кулеба: Мир у Європі пов'язаний з рішучістю союзників постачати Україні зброю
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що саме від постачання Україні достатньої зброї з боку союзників залежить, чи пануватиме на Європейському континенті мир.
19:06
Парламент Молдови затвердив дату референдуму щодо вступу в ЄС
Парламент Молдови затвердив дату референдуму про європейську інтеграцію країни на засіданні 16 травня – він відбудеться 20 жовтня 2024 року.
19:05
Суд ООН почав слухання стосовно операції Ізраїлю в Рафаху на півдні Гази
Міжнародний суд ООН 16 травня розпочав слухання за позовом Південно-Африканської Республіки, яка звинувачує Ізраїль у геноциді палестинського населення, стосовно операції в місті Рафах на півдні сектору Гази.
18:55
Польське військо отримало ще шість безпілотників Bayraktar TB2
Збройні сили Польщі отримали четвертий комплект безпілотних систем Bayraktar TB2  - це шість безпілотників повітряного базування і три наземні станції управління.
18:52
США наклали санкції на росіян, які допомагали Москві отримувати зброю з КНДР
Міністерство фінансів США 15 травня оголосило про санкції проти двох фізичних і трьох юридичних російських осіб, які сприяли постачанню зброї між Росією та Північною Кореєю.
18:38
У Словаччині фіксують зростання числа погроз урядовцям і опозиційним політикам
Словацька поліція заявила про зростання числа погроз на адресу членів уряду і опозиційних політиків.
18:20
Росія висилає військового аташе Британії і обіцяє, що це ще не все
Міністерство закордонних справ Росії 16 травня оголосило про вислання аташе з військових питань британського посольства у відповідь на аналогічний крок Лондона, але сказало, що готує наступні кроки.
18:14
Єврокомісія вкладе понад мільярд євро в 54 амбітні оборонні проєкти
Європейська комісія оголосила результати конкурсів в рамках Європейського оборонного фонду на суму понад мільярд євро на підтримку 54 незавершених спільних європейських оборонних проєктів досліджень і розробок.
18:07
Зеленський і Туск домовились невідкладно почати готувати безпекову угоду
Президент Володимир Зеленський 16 травня провів телефонну розмову з польським прем'єр-міністром Дональдом Туском.
18:05
ЗМІ: Кількість вильотів НАТО на перехоплення літаків РФ зросла на понад 20%
Кількість вильотів винищувачів НАТО на перехоплення російських літаків, що наближаються до повітряного простору Альянсу над регіоном Балтійського моря, зросла на 20-25% у першому кварталі 2024 року.
18:00
У Польщі затримали трьох людей, яких підозрюють у вбивстві українця
Правоохоронці в селі Рокіцини на півночі Польщі затримали трьох польських громадян за підозрою в жорстокому вбивстві 48-річного українця.
17:45
Туск скаржиться на погрози після замаху на Фіцо
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що після замаху на голову уряду Словаччини Роберта Фіцо напередодні також отримує погрози.
17:44
Ультраправа проурядова партія Швеції проводить кадрові зміни після скандалу з наклепом
Ультраправа партія "Шведські демократи", на підтримку якої спирається правоцентристський уряд, заявила, що змінить штат після того, як розслідування журналістів виявило, що вона керувала кампаніями з наклепу в інтернеті напередодні виборів у ЄС.
17:34
Орбан засмутився, що через замах на Фіцо Угорщина тепер має "боротись за мир" наодинці
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан бідкається, що через замах його словацький колега Роберт Фіцо буде відсутній на посаді у "критичні" місяці.
17:34
фотоРосійським пропагандистам на протестах у Тбілісі примарились фото Степана Бандери
Пропагандистка російського телеканалу "Звєзда", яка потрапила у Тбілісі для висвітлення акцій протесту проти закону про "іноагентів", заявила, що їхні учасники розклеюють портрети "Степана Бандери".
17:15
Понад половина держав ЄС підтримують відправлення мігрантів у треті країни
П'ятнадцять держав-членів Європейського Союзу на чолі з Данією спільно закликали Європейську комісію сприяти схемі, за якої нелегальних мігрантів відправляють у треті країни, аби вирішити міграційну кризу.
17:09
Обраний президент Словаччини зміг поговорити з пораненим прем'єром Фіцо
Обраний президент Словаччини Петр Пеллегріні розповів, що поранений напередодні в результаті замаху прем'єр-міністр Роберт Фіцо перебуває при тямі, вони мали змогу трохи поговорити.
Аналітика короткоЧому візит Блінкена до України видався “революційним”, але не до кінця успішним
16:59
ФотоБританія розробляє нову зброю для протидії кільком дронам одночасно
Для збройних сил Великої Британії розробляють нову зброю, яка використовує радіохвилі для виведення з ладу ворожої електроніки та знищення кількох безпілотників одночасно.
16:50
Рада Європи відмовилася розглядати вступ Косова на фоні нових вимог до Приштини
Комітет міністрів Ради Європи (КМРЄ) на зустрічі, що розпочалася у Страсбурзі, не ставитиме не голосування питання про запрошення Косова до організації.
16:50
ППО і артилерія: Данія оголосила про нову військову допомогу Україні на 750 млн євро
Уряд Данії у четвер оголосив про новий пакет військової допомоги для України у розмірі 5,6 млрд крон (750 млн євро) – майже половина коштів спрямована на посилення протиповітряної оборони.
16:32
У Туреччині заявили, що обговорили з Умєровим можливість відновлення "зернової угоди"
Міністерство оборони Туреччини заявило про те, що глава Міноборони України Рустем Умєров перебував з візитом в Анкарі 14 травня.
16:14
У Греції планують гальмувати вступ Північної Македонії в ЄС на тлі оновленої суперечки про назву
Прем'єр-міністр Греції  Кіріакос Міцотакіс підтвердив у четвер намір гальмувати вступ Північної Македонії в ЄС після того, як її нова президентка назвала країну "Македонією", що розпалило суперечку з Афінами щодо назви.
15:53
Болгарія збирається відсудити в "Газпрому" 400 млн євро за зупинку поставок газу
Болгарська державна компанія "Булгаргаз" подасть позов проти російського "Газпрому" на 400 млн євро через припинення поставок газу до Болгарії у 2022 році.
15:51
Міноборони Греції заперечує таємні поставки зброї Україні
Міністр оборони Греції Нікос Дендіас у четвер спростував повідомлення ЗМІ про те, що Греція таємно надсилає в Україну 250 контейнерів з озброєнням.
15:38
Президент Сербії сумнівається, що країни Балкан стануть членами ЄС раніше за Україну
Президент Сербії Александар Вучич заявив у четвер, що він не переконаний, що країни Західних Балкан стануть частиною Європейського Союзу раніше, ніж Україна.
15:28
Італія за 1,4 млрд євро продала частку в енергокомпанії, щоб скоротити держборг
Італія продала пакет акцій на суму близько 1,4 млрд євро в нафтовій компанії Eni, намагаючись зменшити свій значний державний борг.
15:16
В Італії ультраправі хочуть прибрати прапори ЄС з держустанов
Італійська ультраправа партія "Ліга" в четвер заявила, що хоче змінити закон і прибрати прапори Європейського Союзу з державних установ, прагнучи зміцнити свою євроскептичну репутацію напередодні євровиборів наступного місяця.
14:54
У Британії висунули звинувачення чоловіку після антимусульманських інцидентів
Британська поліція висунула звинувачення чоловіку за кількома пунктами кримінальних злочинів на ґрунті расової ненависті після серії антимусульманських інцидентів у жовтні та листопаді 2023 року в Лондоні.
14:29
Після аварії човна біля берегів Греції врятували 42 мігрантів, 3 зникли безвісти
У Середземному морі на південь від грецького острова Крит врятували 42 особи, але ще троє вважаються зниклими безвісти після того, як човен, який, імовірно, перевозив мігрантів, подав сигнал лиха.
14:25
фотоПрезидентка Словаччини і її наступник разом звернулися до громадян через замах на Фіцо
Президентка Словаччини Зузана Чапутова і обраний президент Петер Пеллегріні, який ще не заступив на посаду, спільно звернулися до громадян у зв’язку із замахом на прем’єр-міністра Роберта Фіцо.
14:01
У Єврокомісії прокоментували плани кількох країн-членів визнати Палестину
У Єврокомісії зазначили, що наміри деяких країн-членів визнати державність Палестини ближчим часом будуть їхнім власним національним рішенням і це питання не координується на рівні ЄС, оскільки позиції країн надто різняться.
13:54
дослідженняНа наступний уряд Британії чекає бюджетна діра в пів сотні мільярдів євро
Наступний уряд Великої Британії повинен буде знайти щонайменше 45 млрд фунтів (понад 52 млрд євро) для стабілізації державного боргу на тлі слабкого зростання її економіки та високих відсоткових витрат.
13:20
У Грузії двом затриманим на протестах загрожують кримінальні звинувачення
Розслідування щодо двох затриманих на протестах у Тбілісі ведуть за кримінальною статтею, санкції за якою передбачають покарання у вигляді позбавлення волі.
13:13
Новий уряд Нідерландів з ультраправими обіцяє військову підтримку України
Нова урядова коаліція у Нідерландах на чолі з ультраправою Партією свободи (PVV) Герта Вілдерса заявила, що продовжить політичну та військову підтримку України.
12:56
ЗМІ: У Німеччині проходять обшуки в ультраправого політика, який міг отримувати гроші від Росії
У політика правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" Петра Бистроня, який є другим номером партії на європейських виборах, проходять обшуки.
12:50
Азербайджан відповів на заяви Франції про причетність до заворушень у Новій Каледонії
Азербайджан відкидає заяви французького міністра внутрішніх справ Жеральда Дарманена про причетність до заворушень у Новій Каледонії.
12:36
Finnair відновить рейси до естонського Тарту після збоїв GPS
Фінський національний авіаперевізник Finnair заявив у четвер, що відновить польоти до естонського Тарту в червні після того, як минулого місяця два його літаки не змогли приземлитися в місцевому аеропорту через перешкоди в роботі глобальної системи позиціювання (GPS).
12:31
Латвія обладнала морський кордон новою системою відеоспостереження за 1,2 млн євро
У Латвії завершили фінансований ЄС проєкт зі встановлення сучасних відеокамер дальньої дії/термічного відеоспостереження для виконання завдань Державної прикордонної служби на узбережжі Ризької затоки Балтійського моря.
12:19
У Хорватії авто з мігрантами врізалося в стіну під час втечі від поліції: 4 загиблих
У четвер автомобіль з мігрантами з'їхав з дороги та врізався в стіну на півдні Хорватії, внаслідок чого загинули чотири особи та ще кілька отримали поранення.
12:05
Розвідка Британії: Економіка України залишається стійкою попри два роки повномасштабної війни
Розвідка Великої Британії присвятила свій огляд стану економіки України та впливу на неї повномасштабної війни, яку розв’язала РФ.
11:57
ЗМІ: Нападнику на Фіцо висунули звинувачення
Чоловіку, який завдав вогнепальних поранень прем’єр-міністру Словаччини Роберту Фіцо, висунули звинувачення в замаху на умисне вбивство.
11:48
У Литві кажуть, що Кремль прагне створити проросійську силу в країні
Литовський міністр оборони Лаурінас Кащюнас попереджає, що метою Росії може стати поява відверто проросійської політичної сили в Литві.
11:39
У Франції заявили про зв’язок бунтівників у Новій Каледонії з Азербайджаном
Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен заявив, що частина пронезалежницьких сил у Новій Каледонії, які причетні до заворушень, має зв’язки з Азербайджаном. 
11:29
Прем'єрка Данії поїде до Макрона, щоб обговорити підтримку України
Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен здійснить візит до Парижа, де у неї запланована зустріч з президентом Франції Емманюелем Макроном.
11:17
ФотоУ Дюссельдорфі стався вибух: троє загиблих, 16 поранених
У німецькому місті Дюссельдорф в ніч на четвер, 16 травня, стався вибух, внаслідок якого загинули троє осіб, щонайменше 16 отримали поранення.
10:44
Поранений Фіцо у стабілізованому, але дуже важкому стані
Керівництво лікарні, де оперували після замаху прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, повідомило, що його стан стабілізували, але він все ще важкий. 
10:38
Молдовський олігарх-втікач Шор заявив, що отримав паспорт РФ
Молдовський олігарх-утікач Ілан Шор заявив, що є громадянином Російської Федерації.
Аналітика короткоХто та як може зупинити проросійський розворот Грузії
10:14
Французькі пожежники вийдуть на рідкісний страйк 
Французькі працівники пожежно-рятувальної служби 16 травня вийдуть на страйк, зокрема у Парижі.
10:05
Спікер парламенту Грузії обурився участю іноземних міністрів в акції протесту в Тбілісі
Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі, який представляє керівну партію "Грузинська мрія", обурився через участь міністрів закордонних справ Литви, Естонії та Ісландії в акції протесту проти скандального закону про "іноагентів".
09:51
Голова Євроради поговорив з президенткою і прем’єром Грузії через закон про "іноагентів"
Президент Європейської ради Шарль Мішель провів телефонні розмови з президенткою Грузії Саломе Зурабішвілі та прем’єром Іраклієм Кобахідзе у зв’язку з ухваленням закону "Про прозорість іноземного впливу".
09:44
Макрон збирає нове засідання ради з оборони через заворушення в Новій Каледонії
Президент Франції Емманюель Макрон у четвер проведе нове засідання з оборони через ситуацію із заворушеннями в Новій Каледонії.
09:29
ЗМІ: В уряді Угорщини брехали, називаючи велику російську кібератаку на МЗС вигадкою
Угорські ЗМІ отримали доступ до внутрішніх документів, які доводять, що угорська влада знала про кібератаку понад 2-річної давнини на МЗС, за якою ймовірно стояли російські хакери, хоча тоді заперечувала її. 
09:23
У Берліні стались сутички після пропалестинської демонстрації: є затримані
У Берліні напередодні увечері після мирної демонстрації з нагоди "Дня Накба", який відзначають палестинці, стались сутички в районі Нойкьольн.
09:02
Прем'єрка Естонії каже, що поки не думає про роботу в структурах ЄС
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що наразі її пріоритетом є керівництво урядом Естонії, і вона не думає про можливі посади в наступному складі Європейської комісії.
08:47
У Німеччині правоохоронці провели рейд проти групи, яку підозрюють в підтримці ХАМАС
У Німеччині поліція і міністерство внутрішніх справ федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія провели обшуки на об’єктах, які пов'язані з групою, підозрюваною у підтримці ХАМАС.
08:46
У Сербії заявили про арешт через можливу загрозу для президента Вучича
У Сербії оголосили про взяття під варту особи, яка могла становити загрозу для безпеки президента Александара Вучича.
08:24
В уряді Німеччини назвали помилкою ухвалення закону про "іноагентів" у Грузії
Уряд Німеччини назвав помилковим ухвалення суперечливого закону "Про прозорість іноземного впливу" у Грузії.
08:01
Президент Португалії пояснив ситуацію із візитом Зеленського
Президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза висловив стурбованість ескалацією ситуацією в Україні, а також пояснив ситуацію зі скасованим візитом Володимира Зеленського.
07:36
Мер Тбілісі невдоволений приходом глав МЗС Литви, Естонії та Ісландії на акцію до парламенту
Мер Тбілісі Каха Каладзе, який представляє партію влади "Грузинська мрія", висловив своє невдоволення тим, що міністри закордонних справ Литви, Естонії та Ісландії прийшли до протестувальників до будівлі парламенту.
07:17
ФотоБлінкену показали виробництво українських FPV-дронів
Держсекретар США Ентоні Блінкен під час свого візиту в Україну відвідав одне з місць, де виробляються безпілотники.
07:00
Зеленський розповів прем'єру Португалії про ситуацію на фронті в Україні
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Португалії Луїшем Монтенегру, під час якої, зокрема, йшлося про поточну ситуацію на фронті.
00:35
Віцепрем'єр Словаччини: Фіцо нічого не загрожує, операція минула добре
Віцепрем'єр-міністр Словаччини Томаш Тараба стверджує, що операція над головою уряду Робертом Фіцо минула добре і його життю нічого не загрожує.
00:09
Словацькі ЗМІ пишуть, що Фіцо прооперували і він при тямі
Словацькі видання Aktuality та Dennik N ввечері 15 травня повідомили, що прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який став жертвою замаху, був прооперований і перебуває при тямі.