17 травня 2024

Статті
Повернення територій в обмін на розрив із Заходом? Як Кремль може віддячити владі Грузії
Заради чого грузинська влада йде на конфлікт із Заходом, ухвалюючи відверто "російський" закон? У Грузії, а також в окупованій Абхазії є версія...
Сербія викликала неприємну асоціацію: як вдалося зупинити вступ Косова до Ради Європи
Сербським дипломатам вдалося переконати кількох регіональних лідерів у тому, щоб висунути керівництву Косова ультиматум.
Новини
23:04
Politico: Білий дім не в захваті від запрошення РФ на річницю висадки в Нормандії
Білий дім залишає за Францією право запрошувати представника Росії на урочистості, пов'язані з 80-ю річницею висадки союзників у Нормандії під час Другої світової війни, але не підтримує цієї ідеї.
22:51
фотоЕстонія забудує ділянки, які раніше планувала віддати Росії для розмежування кордону
Естонський уряд напередодні ухвалив рішення почати проєктування та будівництво ділянок, які колись планувалося обміняти з Росією відповідно до договору про державний кордон – який так і не був ратифікований.
22:30
Албанія скасувала безвіз для білоруських урядовців і дипломатів
Уряд Албанії рішенням від 15 травня скасував безвізовий в'їзд за білоруськими дипломатичними та службовими паспортами.
22:14
У Литві попереджають, що російські спецслужби можуть стояти за підпалами ТЦ у Європі
Національний центр управління кризами (НЦУК) Литви закликав підприємства та організації, що підтримують Україну, підвищити рівень пильності й посилити пожежну безпеку, попереджаючи про можливі провокації з боку Росії.
21:55
Три країни ЄС наперед сказали Косову, що найближчим часом його не візьмуть до Ради Європи
Лідери Італії, Німеччини та Франції – Джорджія Мелоні, Олаф Шольц та Емманюель Макрон – ще 15 травня направили спільного листа прем'єру Косова Альбіну Курті, де заявили, що заявка його країни на вступ до Ради Європи найближчим часом не буде схвалена.
21:33
Президентка Молдови розповіла, чому ніколи не приїздила в Придністров'я
Молдовська президентка Мая Санду заявила, що утримується від візитів до Придністровського регіону країни – який вважає себе незалежною державою, – щоб "підтримувати стабільність" по обидва боки Дністра.
21:17
ЄС привітав чергову домовленість Азербайджану та Вірменії з делімітації кордону
Речник Європейської комісії з зовнішньополітичних питань Петер Стано привітав прогрес у делімітації кордону між Азербайджаном і Вірменією, досягнутий раніше цього тижня.
ДайджестРозвідка про напад на Харків, Угорщина атакує "формулу миру", ЄС забороняє росЗМІ: новини дня
20:49
Шольц похвалив Молдову за стійкість до спроб РФ дестабілізувати країну
На тлі загарбницької війни Росії проти України німецький канцлер Олаф Шольц підтвердив підтримку Республіки Молдова з боку Німеччини.
20:28
Чеські фермери після замаху на Фіцо вирішили відкласти протести
Чеські фермери скасували акцію протесту, яка мала відбутися наступного тижня в Празі, щоб не загострювати атмосферу після замаху на словацького прем'єра Роберта Фіцо.
20:02
Кишинів засудив наміри російських "миротворців" провести навчання в Придністров’ї
Кишинів засудив намір російських "миротворців" у невизнаному Придністров'ї провести маневри для перевірки пересування можливостей бронетехніки, розміщеної на миротворчих постах.
19:57
Welt: ЄС допускає навчання українських військових на території України з 2025 року
Європейські уряди та Брюссель розглядають можливість проведення навчань українських солдатів на території не лише Європейського Союзу, але й України щонайпізніше з початку 2025 року.
19:41
Судно зі зброєю для Чехії вирішило не зупинятись в Іспанії після протесту лівих активістів
Іспанська влада не дозволила зайти до свого порту Картахена суховантажу Marianne Danica з вибухівкою, яка прямувала до Ізраїлю, після чого інше судно з військовим вантажем для Чехії теж вирішило не зупинятись в іспанському порту.
19:36
Косово критикує Раду Європи за відсутність голосування щодо його членства
У п'ятницю Косово розкритикувало рішення Ради Європи не проводити голосування щодо його членства, заявивши, що воно позбавляє його народ, і особливо етнічні меншини, демократичних інструментів, пропонованих головним правозахисним органом континенту.
19:17
Зеленський і прем'єр Словенії домовились про підписання безпекової угоди
Президент Володимир Зеленський 17 травня провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Словенії Робертом Голобом.
19:11
51 мігранта врятували на південь від Криту
Понад пів сотні мігрантів було врятовано за 33 морські милі на південний захід від критського острова Гавдос у п'ятницю вдень.
19:06
Путін натякнув, що не погодиться на "олімпійське перемир'я" Макрона
Правитель Росії Владімір Путін на пресконференції під час візиту до Китаю 17 травня прокоментував ідею "олімпійського перемир'я", запропоновану Емманюелем Макроном, натякнувши, що Москва її не прийме.
18:51
На північному сході Польщі вирує велика лісова пожежа, згоріла машина пожежників
Пожежники борються з великою лісовою пожежею в Підляському воєводстві Польщі.
18:50
Швеція посилює охорону єврейських будівель після стрілянини біля посольства Ізраїлю
Поліція Швеції вирішила посилити охорону будівель, які належать Ізраїлю або єврейській громаді країни, після повідомлень про стрілянину неподалік ізраїльського посольства та спроби нападу на нього.
18:37
Британська опозиція в разі перемоги на виборах обіцяє тісніші відносини з ЄС
Тіньовий міністр закордонних справ Великої Британії, член Лейбористської партії Девід Леммі пообіцяв, що в разі перемоги його політсили на парламентських виборах Лондон налагодить тісніші відносини з Європою.
18:23
Глава МЗС Естонії відповів на погрози Рамзана Кадирова
Глава МЗС Естонії Маргус Тсахкна відреагував на погрози лідера Чечні Рамзана Кадирова вдарити по балтійській країні "Кинджалами".
18:20
МЗС пояснило, як чоловіки за кордоном отримуватимуть консульські послуги після 18 травня
Міністерство закордонних справ заявило, що вже дало розпорядження закордонним дипломатичним установам відновити прийом заяв на консульські послуги для чоловіків мобілізаційного віку з 18 травня.
18:05
Бундестаг схвалив плани щодо послаблення суворих обмежень на прізвища
Німецький парламент у п'ятницю схвалив плани щодо послаблення суворих обмежень на прізвища.
18:05
Нападник на Фіцо постане перед судом 18 травня
Спеціалізований кримінальний суд Словаччини в суботу, 18 травня, розгляне клопотання прокуратури про запобіжний захід для чоловіка, який скоїв замах на словацького прем'єр-міністра Роберта Фіцо.
18:00
Європейські прикордонники допоможуть Фінляндії наглядати за кордоном з РФ до кінця жовтня
Європейське агентство з питань прикордонної та берегової охорони Frontex вирішило продовжити підтримку прикордонної служби на східному кордоні Фінляндії.
17:56
Прем'єрка Естонії: Путін намагається використати міграцію як зброю проти нас
Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас вважає, що російський правитель Владімір Путін прагне використати загрозу масової міграції, щоб розділити й послабити Європу в її підтримці України.
17:44
Reuters: США охололи до впровадження заборони G7 на російські діаманти
Сполучені Штати переглядають найсуворіші елементи заборони на ввезення російських діамантів до країн "Групи семи" після того, як проти цього виступили африканські країни, індійські полірувальники дорогоцінних каменів і ювеліри Нью-Йорка.
17:42
ЗМІ: Союзники Франції обурені запрошенням представника РФ на річницю висадки в Нормандії
Рішення Франції запросити Росію на заходи з нагоди 80-ї річниці операції з висадки в Нормандії, яка відзначається 6 червня, викликало нерозуміння й обурення в її союзників.
17:28
фотоСША: Через побудований плавучий пірс у Газі рушили вантажівки з гумдопомогою
Вантажівки з допомогою почали рухатися через тимчасовий пірс, який побудували США біля Гази, щоб доставити більше товарів в обложений сектор, де сотні тисяч людей стикаються з гострою гуманітарною кризою.
17:23
фотоУ Києві відкрили скульптуру до 75-ї річниці НАТО
На Європейській площі в Києві напередодні, 16 травня, відкрили скульптуру, присвячену 75-й річниці Північноатлантичного альянсу.
17:09
Експрем’єр Болгарії призупинив виборчу кампанію після автокатастрофи
Болгарська партія "Ми продовжуємо зміни" оголосила в четвер, що скасовує всі заходи передвиборчої кампанії на наступні 24 години після того, як її лідер, колишній прем'єр-міністр Кирил Петков, вижив в автокатастрофі, в якій одна людина загинула і ще двоє отримали поранення.
17:08
Орбан вважає, що нападник на Фіцо – "лівак" і "прихильник війни"
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що чоловік, який скоїв замах на голову словацького уряду Роберта Фіцо, є "ліваком" і "прихильником війни".
ВідеоДозвіл бити по Росії від США і не тільки: обмеження та зміни
16:55
Британія запровадила санкції за торгівлю зброєю між Росією та КНДР
Велика Британія оголосила про запровадження санкцій проти трьох компаній та однієї фізичної особи за незаконну торгівлю зброєю в обмін на нафту між Росією та Північною Кореєю.
16:51
В Угорщині хочуть, щоб грузинський закон про "іноагентів" діяв в усьому ЄС
Політичний директор прем'єр-міністра Угорщини Балаж Орбан (є лише однофамільцем Віктора Орбана) заявив, що Будапешт волів би схвалення в усіх державах Європейського Союзу аналогів скандального грузинського закону про "іноагентів".
16:41
У Фінляндії зросло число підозрюваних у справі про перевезення санкційних товарів в РФ
У Фінляндії справу про перевезення товарів подвійного призначення в Росію тепер розслідує Центральна кримінальна поліція, кількість підозрюваних зросла до п’яти.
16:41
Ліхтенштейн легалізував одностатеві шлюби
Парламент Ліхтенштейну ввечері 16 травня проголосував за легалізацію одностатевих шлюбів, ставши двадцять другою європейською країною, яка пішла на такий крок.
16:27
ФотоВ Іспанії ліквідували мережу картелю та вилучили рекордну партію метамфетаміну
Іспанська поліція ліквідувала велику мережу розповсюдження метамфетаміну мексиканського картелю Сіналоа, вилучивши 1,8 тонни наркотику.
16:27
У Фінляндії пропонують офіційно заборонити купівлю нерухомості росіянам
Робоча група при Міністерстві оборони Фінляндії схвалила пропозицію, яка пропонує обмежити купівлю нерухомості громадянами іноземних держав, що порушують територіальну цілісність, суверенітет і незалежність іншої держави.
16:16
Фіцо прооперували вдруге, його стан досі важкий
Словацького прем'єр-міністра Роберта Фіцо, який пережив замах раніше цього тижня, прооперували вдруге, він досі перебуває у важкому стані.
16:09
Сійярто каже, що ветував у Раді Європи резолюцію на підтримку "формули миру" Зеленського
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що наклав у Комітеті міністрів Ради Європи вето на резолюцію, яка визнавала лише один мирний план для України – "формулу миру" президента Володимира Зеленського.
Аналітика короткоЧому в ЄС підтримали Сербію і висунули ультиматум Косову
15:57
У Британії на 45 років ув'язнили чоловіка, який вбив пенсіонера "з помсти за Газу"
Марокканець, який у Великій Британії зарізав перехожого на вулиці, пояснивши це помстою за дії Ізраїлю в Газі, отримав у п'ятницю тюремний строк щонайменше на 45 років.
15:44
США відкрили під Краковом постійну базу своїх спецпризначенців
Американські військові відкрили поблизу Кракова свою нову постійну базу – це найбільш східна база спеціальних сил США у Європі.
15:26
ЄС затвердив заборону ще чотирьох пропагандистських ресурсів РФ
Рада ЄС 17 травня вирішила призупинити мовлення на території Європейського Союзу ще чотирьох ЗМІ, які поширюють та підтримують російську пропаганду та загарбницьку війну проти України: Voice of Europe, "РИА Новости", "Известия" та "Российская газета".
15:11
Розвідка Естонії: Дії військ РФ не вказують на наміри захопити Харків
Наступальна активність російських збройних сил у Харківській області свідчить про створення буферної зони, а не про намір захопити Харків.
15:09
У Німеччині починається суд над ймовірним керівником сирійських проурядових бойовиків
У п'ятницю в північнонімецькому портовому місті Гамбурзі розпочинається судовий процес над 47-річним сирійцем, якого звинувачують у воєнних злочинах, скоєних воєнізованими проурядовими формуваннями у період між 2012 і 2015 роками.
14:42
США арештували американку та українця, які допомагали працевлаштуванню ІТ-працівників з КНДР
Сполучені Штати арештували американку та українця, яких звинувачують у допомозі пов'язаним з Північною Кореєю ІТ-працівникам, що видавали себе за американців, працевлаштуватися в сотнях американських компаній на умовах віддаленої роботи.
14:20
У ЄС починають діяти жорсткіші правила щодо експорту відходів
У Євросоюзі з неділі набудуть чинності жорсткіші правила щодо експорту до третіх країн відходів-вторсировини на переробку. 
14:06
Прем'єр Британії готовий залишитись депутатом навіть у випадку поразки на виборах
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що залишиться членом парламенту, навіть якщо його Консервативна партія програє вибори, які очікуються пізніше цього року.
13:56
Зеленський оптимістичний щодо переговорів з ЄС: "Навіть складні партнери стали простішими"
Президент України Володимир Зеленський оптимістично налаштований щодо шансів найближчим часом почати з ЄС перемовини про членство та каже про прогрес у зближенні позицій зі "складними партнерами". 
13:48
Вісім країн ЄС виступили за переоцінку ситуації в Сирії для повернення біженців
Уряди восьми країн-членів Євросоюзу заявили в п'ятницю, що ситуацію в Сирії потрібно переоцінити, щоб дозволити добровільне повернення її біженців на батьківщину.
13:36
У ЄС з неділі набудуть чинності нові правила, що криміналізують порушення санкцій
У неділю набувають чинності нові правила ЄС, які запроваджують кримінальну відповідальність за порушення накладених Євросоюзом санкційних обмежень.
13:16
У Німеччині ультраправого політика вдарили в пабі попільничкою по голові
В депутата регіонального земельного парламенту від ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") Мартіна Шмідта кинули попільничку в пабі у північнонімецькому місті Шверін, внаслідок чого той отримав травму голови.
13:13
У Молдові фіксують кібератаки на сайти держвідомств та суспільного мовника
Цього тижня у Молдові хакери атакували сайти низки державних відомств та суспільного мовника.
12:52
Ердоган помилував літніх генералів, ув'язнених за воєнний переворот 1997 року
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у п'ятницю помилував сімох колишніх генералів, засуджених до довічного ув'язнення за повалення ісламського уряду в 1997 році.
12:50
Глава МЗС Німеччини про наступ РФ на Харківщині: Україні потрібна далекобійна зброя
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, коментуючи наступ окупаційної армії РФ у Харківській області, заявила, що Україні необхідно надати зброю великої і середньої дальності.
12:38
фото, відеоПольський екссуддя-втікач демонстративно прийшов під посольство Польщі у Білорусі
Колишній польський суддя Томаш Шмідт, який захотів притулку у Білорусі, демонстративно прийшов під посольство Польщі зі стосом звернень щодо "порушення законів" польською владою; у Варшаві кажуть, що він при цьому провокував співробітника посольства. 
12:32
Розвідка Британії: Заміна Шойгу не матиме ефекту на перебіг війни
Розвідувальна спільнота Великої Британії оцінила нещодавні кадрові перестановки в Міністерстві оборони РФ, де Сергєя Шойгу на посаді очільника відомства змінив Андрєй Бєлоусов.
12:25
ФотоЛитва надіслала Україні допомогу: дрони та генератори
Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас повідомив, що Вільнюс відправив Києву партію військової та гуманітарної допомоги.
12:04
Рада Європи ухвалила першу конвенцію щодо штучного інтелекту
Рада Європи оголосила про ухвалення першої конвенції щодо захисту прав людини і демократії в умовах розвитку технологій штучного інтелекту.
12:00
У Словаччині кажуть, що Фіцо більше не оперуватимуть
Обраний президент Словаччини Петер Пеллегріні заявив, що лікарі більше не планують проводити операцій пораненому прем'єру країни Роберту Фіцо.
11:40
У Сербії планують протести проти будівництва, яке фінансує зять Трампа
Опозиційні групи в Сербії планують акції протесту проти будівництва в центрі Белграда, яке фінансує компанія зятя експрезидента США Дональда Трампа Джареда Кушнера.
11:29
У Стокгольмі поліція оточила територію біля посольства Ізраїлю через підозри у стрілянині
Шведська поліція у п’ятницю затримала кількох людей і оточила район біля посольства Ізраїлю, оскільки патруль почув щось схоже на постріли.
11:12
фотоПосли G7 поговорили з міністром фінансів України про поточну ситуацію та зарплати посадовців
Посли "Групи семи" проводили зустріч з міністром фінансів України, на якій йшлося про становище країни у його сфері відповідальності, а також про реформу держслужби й оплату праці посадовців.
10:47
У Франції застрелили чоловіка з ножем, який намагався підпалити синагогу
У французькому Руані поліція застрелила чоловіка, який намагався підпалити синагогу і накинувся на правоохоронців з ножем.
10:41
Зеленський розповів, як ставиться до обмеження ударів західною зброєю по Росії
Президент України Володимир Зеленський розповів про своє ставлення до обмежень на застосування західної зброї для ударів по території РФ.
10:28
Обраний президент Словаччини: Фіцо пам'ятає момент замаху на себе
Обраний президент Словаччини Петер Пеллегріні, який мав змогу поговорити із пораненим прем’єром Робертом Фіцо, заявив, що той пам’ятає момент замаху на себе.
10:25
У Словаччині частково погодилися призупинити виборчу кампанію через замах на прем'єра
Кілька політичних партій у Словаччині погодилися підтримати заклик обраного президента пом’якшити кампанію перед європейськими виборами задля зниження поляризації у суспільстві, зважаючи на замах на прем’єр-міністра Роберта Фіцо.
10:13
У Латвії під час навчань загинув військовослужбовець
У Латвії напередодні під час військових навчань загинув військовослужбовець Національних збройних сил країни.
Аналітика короткоЧому замах на прем'єра Словаччини матиме наслідки і для України
09:56
У Грузії "день святості родини" вперше оголосили вихідним
Грузинська влада вперше оголосила "день святості родини" 17 травня вихідним днем, а провладні ресурси задіяли для закликів виходити на демонстрації, організовані церквою.
09:53
ЗМІ: Словацькі лікарі обговорять можливість транспортування пораненого Фіцо до Братислави
У Словаччині консиліум лікарів збереться у понеділок, 20 травня, щоб оцінити стан прем’єр-міністра країни Роберта Фіцо після вогнепального поранення.
09:30
Орбан каже, що Фіцо перебуває "на межі життя та смерті" після поранення
Угорський прем’єр Віктор Орбан заявляє, що прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо перебуває "на межі життя та смерті" через два дні після вогнепального поранення внаслідок замаху.
09:27
Один з лідерів німецької коаліції проти заборони головної правопопулістської партії
Лідер "Вільних демократів" Крістіан Лінднер, який обіймає в німецькому уряді посаду міністра фінансів, відкидає ідею про заборону діяльності правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини".
09:02
Частина сенаторів США підтримали застосування Україною американської зброї для ударів по РФ
Американські сенатори розійшлися в думках щодо того, чи варто Україні застосовувати надану США зброю по території Росії – особливо на тлі нового російського наступу у Харківській області.
08:49
Прокуратура Словаччини наказала не розголошувати деталі розслідування щодо замаху на Фіцо
Прокуратура Словаччини оголосила "інформаційне ембарго" щодо триваючого розслідування замаху на прем’єр-міністра Роберта Фіцо.
08:48
Австрія створює фонд на 500 млн євро для підтримки інвестицій в Україну
Австрія оголосила про створення спеціального фонду, який протягом наступних п’яти років має намір виділити до 500 мільйонів євро для підтримки австрійського експорту в Україну.
08:15
До МЗС Литви викликали представника РФ через оголошення в розшук литовських політиків
До Міністерства закордонних справ Литви напередодні викликали представника російського посольства у зв’язку з оголошенням у розшук в Росії низки литовських політиків.
08:00
Глава МЗС Німеччини стурбована через дії Ізраїлю в Рафаху
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що глибоко стурбована діями ізраїльської армії в місті Рафах, що на півдні сектора Гази.
07:40
Франція відправила до Нової Каледонії великий поліцейський контингент
До Нової Каледонії почав прибувати великий контингент французької поліції в рамках масштабної операції з відновлення контролю над столицею французької заморської території Нумеа.
07:18
Пентагон: Україна може використовувати зброю від США лише в межах своєї території
У Пентагоні заявили, що не змінили своєї позиції стосовно застосування Україною зброї, яку надають США в рамках військової допомоги.
07:04
У Туреччині провели масштабну антитерористичну операцію: 239 затриманих
У Туреччині правоохоронці провели масштабну антитерористичну операцію у 22 провінціях.