9 січня 2024

Статті
5 особливостей майбутніх переговорів з ЄС, які має врахувати Україна
З кожною хвилею розширення ЄС роль переговорних рамок зростає. Що має врахувати Україна і від чого буде залежати наша подальша інтеграція?
Колонки
Європейська інтеграція на двох: Україні та Молдові треба разом працювати у 2024 році
Валеріу Ківерь: "Попри війну, відносини між нашими країнами саме у ці роки розвиваються з небувалою динамікою".
Новини
22:58
Єврокомісар хоче створити оборонний фонд на €100 млрд і зрівнятись із РФ у виробництві зброї
Єврокомісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон висунув ідею створити оборонний фонд Європейського Союзу в розмірі 100 мільярдів євро та закликав наростити виробництво зброї, аби зрівнятись із потенціалом РФ.
22:42
відеоБіля президентського палацу Польщі – протест через затримання екскерівників МВС
Близько 300 людей вийшли на протест перед Президентським палацом у Варшаві після затримання на його території засуджених колишніх керівників МВС Маріуша Камінського і Мацея Вонсіка.
22:21
Орбан отримав від Додіка те ж, що й Путін
Президент Республіки Сербської, що у складі Боснії і Герцеговини, Мілорад Додік із нагоди національного дня ентитету 9 січня нагородив прем’єра Угорщини Віктора Орбана найвищою відзнакою РС.
22:06
У міністра оборони США діагностували рак - офіційно
Національний військовий медичний центр імені Волтера Ріда, де перебуває очільник Пентагону Ллойд Остін, розкрив, що в нього був діагностований рак простати, і через ускладнення після операції він був терміново ушпиталений на початку року.
21:50
Стала відома попередня причина пожежі в готелі в Польщі, де мешкають українці
Розслідування пожежі в готелі в місті Олецько на північному сході Польщі минулого тижня попередньо встановило, що займання сталось через несправність електроприладу, а не підпал.
21:39
Politico: Шольц хоче обговорити військову допомогу Україні на "бюджетному" саміті ЄС
Канцлер Німеччини Олаф Шольц хоче скористатись самітом ЄС 1 лютого, присвяченим середньостроковому перегляду бюджету Євросоюзу, аби закликати партнерів до відправлення Україні більшої кількості зброї.
21:27
Більше половини французів задоволені кандидатурою нового прем’єра
53% схвалюють призначення новим прем’єр-міністром попереднього міністра освіти Габріеля Атталя, який став наймолодшою людиною на цій посаді в історії Франції.
21:26
Блінкен вважає безпідставними звинувачення Ізраїлю в геноциді
Державний секретар США Ентоні Блінкен назвав "безпідставним" позов проти Ізраїлю до Міжнародного суду ООН за звинуваченням у геноциді через бойові дії у секторі Гази.
ДайджестКомпроміс від Орбана, секретна зустріч по “формулі миру”, новий прем'єр Франції: новини дня
21:06
Поліція затримала засуджених екскерівників МВС Польщі в президентському палаці
Польських депутатів від "Права і справедливості" Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка, засуджених до ув'язнення за так званою земельною справою, у вівторок затримала поліція в президентському палаці, де вони перебували.
20:52
Голова МЗС Британії допустив, що Ізраїль порушив міжнародне право у Газі
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон висловив стурбованість тим, що Ізраїль "вдався до дій, які можуть порушувати міжнародне право" в секторі Гази під час ведення військової операції проти терористичного угруповання ХАМАС.
20:36
У Брюсселі через морози безпритульних запрошують ночувати на вокзал
У столичному регіоні Бельгії через настання холодів запроваджують додаткові заходи підтримки бездомних людей.
20:35
Міноборони Чехії: Без підтримки України Заходом російські війська були б в Ужгороді
Заступник міністра оборони Чехії Ян Їреш під час дебатів у парламенті у вівторок, 9 січня, відкинув твердження про те, що подальша військова допомога Україні заважає "дипломатичному і мирному вирішенню конфлікту".
20:17
фотоУ Сербії почали порятунок майже 200 тварин, які через розлив Дунаю застрягли на острові
Сербська влада у вівторок, 9 січня, розпочала евакуацію майже 200 тварин, які через незвичайно теплу зиму в грудні застрягли на острові Крчедин посеред Дунаю без їжі й прихистку.
20:09
Постраждалими внаслідок аварії на канатній дорозі в Австрії виявились громадяни Данії
Постраждалими внаслідок нещасного випадку на канатній дорозі на гірськолижному курорті у Тіролі виявились громадяни Данії.
19:57
Ще одному строковику у Фінляндії інкримінують зйомку в забороненій зоні
Солдату строкової служби у провінції Кайнуу на сході Фінляндії оголосили підозру в державній зраді після того, як він сфотографував "важливий об'єкт" у додатку Snapchat, що стало третім подібним звинуваченням за останні дні.
19:31
Прем’єр Бельгії, яка головує в ЄС, пообіцяв Зеленському збільшувати підтримку України
Президент Володимир Зеленський у вівторок, 9 січня, провів телефонну розмову з Александером де Кроо – прем’єр-міністром Бельгії, яка в першому півріччі 2024 року головує в Раді Європейського Союзу.
19:23
Єврокомісар: Трамп погрожував вийти з НАТО і покинути Європу сам на сам у разі нападу
Єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон розповів, що Дональд Трамп, ще будучи президентом США, на зустрічі заявив європосадовцям, що Штати вийдуть з НАТО і що Європа не має розраховувати на допомогу у разі війни.
19:20
Зеленський поговорив із Дудою про блокаду кордону та "гарантії безпеки"
Президент Володимир Зеленський у вівторок, 9 січня, провів телефонну розмову з польським візаві Анджеєм Дудою.
19:10
Франція засудила затримання Азербайджаном свого громадянина нібито за шпигунство
Міністерство закордонних справ Франції засудило затримання Азербайджаном свого громадянина, якого в Баку звинуватили за підозрою у шпигунстві, на тлі напружених відносин між обома країнами.
19:00
Депутата партії Мелоні покарали за стрілянину на новорічній вечірці
Група партії італійської прем’єрки "Брати Італії" в нижній палаті парламенту призупинила членство депутата Емануеле Поццоло після того, як на новорічній вечірці він вистрілив і поранив 31-річного чоловіка.
18:51
Британія відправила у Червоне море ще один військовий корабель для захисту торгових суден
Британія відправила у Червоне море ще один військовий корабель, що приєднається до місії із захисту торгових суден від нападів бойовиків-хуситів.
18:48
Парламент Норвегії підтримав суперечливий видобуток мінералів на морському дні
Норвезький парламент, Стортинг, у вівторок, 9 січня, проголосував за відкриття частини морського дна у межах територіальних вод країни для видобутку корисних копалин усупереч критиці екологів і науковців.
18:27
Туск закликав Дуду "припинити спектакль" із укриттям засуджених ексочільників МВС
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що переховування у палаці президента засуджених до ув’язнення колишніх топ-посадовців МВС створює небезпечний прецедент і закликав Анджея Дуду "припинити спектакль".
18:15
Колишня прем'єрка Франції після відставки не піде з політики
Елізабет Борн, яка напередодні подала у відставку з посади прем'єр-міністерки Франції, заявила про намір продовжити роботу в Національній асамблеї країни.
18:07
Турецькі літаки порушили авіапростір Греції попри "потепління" між країнами
Два літаки ВМС Туреччини, CN-235 і ATR-72, а також турецький гелікоптер увійшли в понеділок у район польотної інформації (РПІ) Афін без надання плану польоту.
Аналітика короткоЩо має врахувати Україна у переговорах про вступ до ЄС
17:59
Двоє громадян Британії залишаються заручниками ХАМАС у секторі Гази
17:59
Кулеба поділився очікуваннями від прийдешньої зустрічі Ради Україна-НАТО
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сподівається, що після засідання Ради Україна-НАТО в середу, 10 січня, союзники швидко оголосять про нові зобов’язання зі зміцнення української протиповітряної оборони.
17:45
Засуджені до ув'язнення екскерівники МВС Польщі переховуються в президента
Депутати Сейму Польщі від колишньої партії влади "Право і справедливість" Маріуш Камінський і Мацей Вонсік, засуджені у так званій земельній справі, увесь вівторок перебувають у Президентському палаці після того, як суд видав ордери на їхнє переведення до в’язниці.
17:35
У Європарламенті попередили: успіхи ультраправих на виборах можуть зробити Європу некерованою
Європейський Союз може стати некерованим, якщо ультраправі на виборах до Європейського парламенту в червні отримають такі ж результати, як і на листопадових виборах у Нідерландах і як прогнозують соціологічні опитування.
17:31
У Європарламенті хочуть позбавити Угорщину права голосу в Раді ЄС
Правоцентристський депутат Європарламенту від Фінляндії Петрі Сарвамаа ініціював петицію про позбавлення Угорщини права голосу в Раді Європейського Союзу відповідно до статті 7 Договору про ЄС.
17:28
В Італії ініціювали розслідування через фашистське вітання на меморіальному заході
У прокуратуру Рима подали заяву проти учасників меморіального заходу 7 січня, які використовували римський салют.
17:13
Лідер опозиції Німеччини вимагає "припинити вагання" щодо постачання Україні Taurus
Голова опозиційного Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Німеччини Фрідріх Мерц укотре закликав канцлера Олафа Шольца припинити зволікання з постачанням крилатих ракет Taurus в Україну.
17:11
У Франції судять поліцейських через застосування сили під час арешту темношкірого чоловіка
У вівторок троє французьких поліцейських постали перед судом за звинуваченням у навмисному застосуванні надмірної сили під час арешту молодого темношкірого чоловіка, що спричинило його інвалідність і викликало протести.
17:03
Голову "МЗС" Придністров’я в Україні звинуватили в колабораціонізмі й викликали до СБУ
Так званого міністра закордонних справ невизнаної Придністровської республіки, власника українського паспорта Віталія Ігнатьєва викликають на допит до Служби безпеки у зв'язку з підозрою в колабораційній діяльності та посяганні на територіальну цілісність України.
16:58
оновленоПрезидент Румунії і Зеленський обговорили пріоритети на 2024 рік
Президент Румунії Клаус Йоганніс та президент України Володимир Зеленський провели "стратегічну" розмову та узгодили пріоритети у співпраці на 2024 рік.
16:48
Spiegel: Пошкодження труби біля СПГ-термінала в Німеччині більші, ніж повідомляли
Пошкодження у німецькій землі Шлезвіг-Гольштейн газогону, що веде до термінала скрапленого природного газу в порту Брунсбюттель, виявились більшими, ніж повідомляли раніше.
16:43
Посол розраховує добудувати міст між Україною і Молдовою у 2024 році
Посол Молдови в Україні Валеріу Ківерь сподівається, що транскордонний  міст через річку Дністер між селом Косеуць і містом Ямпіль буде добудований до кінця цього року.
16:23
відеоНа сході Румунії проблеми на дорогах через сніг, у столиці 1000 будинків без опалення
У східній частині Румунії зберігається складна ситуація на дорогах через морози і снігопад, а в Бухаресті внаслідок аварії близько тисячі будинків залишились без опалення.
16:19
Прем’єр Фінляндії прогнозує, що кордон з Росією залишиться закритим
Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо вважає, що заходи із закриття КПП на східному кордоні країни з Росією мають бути продовжені.
15:52
Bloomberg розповіло про секретну зустріч України, G7 і країн Глобального Півдня щодо "формули миру"
Минулого місяця між Україною, її партнерами з Групи семи (G7) та невеликою групою країн Глобального Півдня відбулася раніше неанонсована зустріч, щоб спробувати заручитися підтримкою для мирного плану Києва.
15:33
В Італії скасували дозвіл на пропагандистську виставку про окупований Маріуполь
В італійській Модені міська влада скасувала дозвіл на проведення скандальної російської виставки про "швидке відновлення" окупованого Маріуполя.
15:25
Німецькі залізничники з вечора почнуть найдовший страйк за останній час: майже чотири доби
Німецька профспілка машиністів GDL через суд добилася права на проведення нового страйку і, якщо рішення не скасують в апеляційній інстанції, розпочне його вже увечері.
15:06
інфографікаАгентство ЄС: 2023 рік глобально був найтеплішим в історії спостережень
Дані європейської Служби з питань зміни клімату Copernicus засвідчили, що 2023 рік став найтеплішим в історії спостережень і показники вже близькі до потепління на 1,5°C порівняно з доіндустріальним періодом.
14:52
Розвідка Британії: Остання ракетна атака РФ є свідченням успіху нещодавніх ударів ЗСУ по Криму
Британська розвідка вважає, що масштаб російської ракетної атаки проти України 8 січня відображає рівень успіху, досягнутий ЗСУ під час ударів по Криму 4 січня.
14:51
Вучич: Сербія не повинна поставити під загрозу відносини з ЄС, РФ і Китаєм
Президент Сербії Александр Вучич заявив, що баланс відносин з Євросоюзом, Росією та Китаєм буде ключовим фактором на шляху змін в країні.
14:03
В Австрії під час аварії на канатній дорозі постраждали четверо людей
Четверо людей отримали серйозні травми в результаті аварії на канатній дорозі, що сталась в австрійській гірськолижній долині Ецталь.
13:34
фотоУ Франції призначили нового прем’єр-міністра – наймолодшого в історії
Міністр освіти Франції Габріель Атталь був призначений прем'єр-міністром цього вівторка, 9 січня, замість Елізабет Борн, яка в понеділок подала у відставку.
13:33
В ЄС закликали до вакцинації після сплеску COVID
Єврокомісарка з питань охорони здоров'я Стелла Кіріакідес заявила, що COVID та його різновиди дедалі частіше циркулюють в Європі.
13:17
Бербок: Сектор Гази і Західний берег річки Йордан належать палестинцям
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок наполягає на тому, що сектор Гази і Західний берег річки Йордан мають належати палестинцям.
13:13
У Британії планують продовжити термін експлуатації чотирьох АЕС
Британська компанія EDF Energy має намір продовжити термін експлуатації своїх атомних електростанцій у Британії та інвестувати ще 1,3 мільярда фунтів (1,5 мільярда євро) у свій діючий ядерний парк в країні.
12:59
Дослідження: Експорт ЄС до Росії впав до 37% від довоєнного рівня
За даними Мюнхенського інституту економічних досліджень Ifo, після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на початку 2022 року експорт ЄС до Росії впав до 37% від довоєнного рівня.
12:53
Міністр економіки Латвії підтримав ідею заборони на імпорт зерна з Росії в ЄС
Міністр економіки Латвії Віктор Валайніс підтримав встановлення заборони на імпорт зерна з Росії на рівні Європейського Союзу, щоб санкції проти країни-агресора працювали ефективніше.
12:37
ЗМІ: Зеленський планує візит до Швейцарії наступного тижня
Президент України Володимир Зеленський може наступного тижня відвідати Швейцарію щонайменше на два дні.
12:30
Норвезький терорист Брейвік підтримав війну РФ проти України
У норвезькому суді, який розглядає скаргу засудженого терориста Андерса Брейвіка на умови ув'язнення, зачитали записи з в'язниці, у яких Брейвік, серед іншого, захищав повномасштабне вторгнення Росії в Україну.
12:17
Латвія вперше розмістить на своїй авіабазі літаки НАТО, які патрулюють країни Балтії
Латвія з вівторка, 9 січня, поступово переймає на себе місію НАТО з патрулювання повітряного простору країн Балтії.
12:12
ВідеоІспанія передає Україні дві медичні бронемашини
Іспанія надсилає Україні два броньовані автомобілі для надання медичної допомоги та евакуації пацієнтів.
11:44
Блінкен обговорить "подальші кроки" у Газі на зустрічі з лідерами Ізраїлю
Державний секретар США Ентоні Блінкен прибув до Ізраїлю, де обговорить "подальші кроки" у війні єврейської держави проти терористичного угруповання ХАМАС під час зустрічі з ізраїльськими лідерами, зокрема прем'єром Біньяміном Нетаньягу.
11:40
FT: В ЄС бачать експрем'єра Італії на посаді глави Євроради
У ЄС бачать основним кандидатом на посаду президента Європейської ради колишнього прем’єр-міністра Італії Маріо Драгі.
11:21
Швеція виділить $5,8 млн для допомоги України через фонд НАТО
Уряд Швеції ухвалив рішення про надання Україні 50 мільйонів шведських крон (5,8 мільйона доларів)
11:16
У парламенті Литви не вистачає голосів для посилення обмежень щодо білорусів
У литовському парламенті все ще не вистачає голосів, щоб посилити існуючі обмеження для громадян Білорусі та зрівняти їх з обмеженнями для росіян.
10:58
Politico: Угорщина висунула вимогу для зняття вето на 50 млрд євро для України
Угорщина заявляє, що може зняти своє вето на пакет допомоги від ЄС Україні в розмірі 50 млрд євро за умови, що фінансування буде переглядатися щороку.
10:42
Президентка Грузії: Завжди було відчуття, що Росія – наш ворог
Президентка Грузії завжди мала відчуття, що її країна впродовж століть має одного ворога – Росію, хоча дехто, на думку Саломе Зурабішвілі, не усвідомлює цього й сьогодні.
10:41
В Іспанії думають над повним відновленням маскового режиму
Уряд Іспанії запропонував відновити носіння масок на загальнонаціональному рівні у лікарнях і поліклініках через сплеск грипу і COVID по всій Європі.
10:19
Моряк ВМС США отримав 27 місяців ув'язнення за передачу розвідданих Китаю
Військовослужбовця Військово-морських сил США засудили до 27 місяців ув'язнення та зобов'язали сплатити штраф у розмірі 5500 доларів за передачу секретної інформації офіцеру китайської розвідки в обмін на хабарі.
Аналітика короткоЯк Європа зможе не допустити Орбана до головування на саміті ЄС
09:58
Винищувачі США на знак підтримки пролетіли над Боснією на тлі закликів сербів до відокремлення
Два американські винищувачі пролетіли у понеділок над Боснією на знак підтримки цілісності балканської країни через дедалі більш сепаратистську політику проросійського лідера боснійських сербів Мілорада Додіка.
09:49
Грузія екстрадувала до США обвинуваченого в особливо тяжких злочинах
Із Грузії до США екстрадували особу, яка перебувала у розшуку Інтерполу за особливо тяжкі злочини.
09:38
США не планують виведення військ з Іраку
Міністерство оборони Сполучених Штатів заявило, що наразі не планує виводити з Іраку близько 2 500 своїх військових попри заяву Багдада минулого тижня про початок процесу виведення з країни військової коаліції на чолі з США.
09:35
У Польщі громадянці Білорусі висунули звинувачення у шпигунстві
У Польщі висунули звинувачення у веденні шпигунської діяльності на користь іноземної розвідки громадянці Білорусі, яку затримали наприкінці 2023 року.
09:15
Прем'єрка Естонії пообіцяла вкладати по 0,25% ВВП в оборону України у наступні чотири роки
Естонія в наступні чотири роки продовжить надавати Україні військову допомогу в розмірі 0,25% свого внутрішнього валового продукту.
09:09
ФотоЛітак RyanAir з пасажирами здійснив рейс між аеропортами Бухареста, між якими всього 7 км
Літак Ryanair, який летів з італійського Тревізо, здійснив між двома аеропортами румунського Бухареста один із найкоротших для Boeing 737 перельотів, оскільки відстань між летовищами всього близько 7 км.
08:58
У Литві поліція не буде розслідувати постріли в підлітка за позицію щодо війни в Україні
 У Литві поліція Вільнюського району вирішила не розпочинати досудове розслідування інциденту, коли двоє підлітків зі школи для російськомовної меншини стріляли в однокласника з пневматичної зброї через його політичні погляди.
08:47
В Іспанії опозиція вимагає пояснень від уряду щодо визнання паспортів Косова
В Іспанії опозиційна Народна партія вимагає пояснень від уряду щодо визнання паспортів Косова, оскільки побоюється, що цей крок може створити небезпечний прецедент.
08:27
ФотоЛитва завершила будівництво двох нових військових містечок
Два новозбудованих військових містечка – Рокантішкес у Вільнюському та Паюріс у Шилальському районах – після завершення будівництва передані збройним силам Литви.
08:09
Вірменія відповіла на пропозиції Азербайджану щодо мирного договору
Вірменська сторона відповіла на пропозиції Азербайджану щодо мирного договору, у Єревані заявили про позитивну динаміку у цьому процесі.
07:52
Блінкен: Ескалація конфлікту - не в інтересах Ізраїлю і "Хезболли"
Держсекретар США Ентоні Блінкен вважає, що влада Ізраїлю та Лівану, а також підтримуване Іраном бойове угруповання "Хезболла" хочуть уникнути ескалації.
07:35
Reuters: Білий дім обговорив з оборонними компаніями США виробництво зброї для України
Представники Білого дому зустрілися в понеділок з керівниками компаній військово-промислового комплексу, щоб обговорити виробництво зброї для України.
07:04
У Пентагоні повідомили деталі госпіталізації Остіна
У Пентагоні розкрили обставини госпіталізації міністра оборони Ллойда Остіна, а також пояснили затримку з інформуванням про його стан здоров'я.