9 липня 2024

Статті
Непокараний Орбан: як Угорщина "на чолі" ЄС ламає правила у переговорах про Україну
ЄС ніколи не припиняв повноваження головуючої держави достроково, але можливості для цього є Євросоюзу є. Питання лише у наявності політичної волі.
Справа проти експрем'єра: що стоїть за переслідуванням ключового опозиційного політика Польщі
Чи піде польська влада на кримінальне переслідування колишнього голови уряду та найрейтинговішого кандидата від опозиції на наступних президентських виборах?
План початку війни на Балканах: як "друг Путіна" зробив перший крок зі знищення БіГ
Мілорад Додік оприлюднив план виходу Республіки Сербської зі складу БіГ. Чи дозволить Захід реалізувати цей план?
Новини
22:33
Прем’єр Чехії обіцяє допомогти фон дер Ляєн з голосами в Європарламенті
Чеський прем’єр-міністр Петр Фіала висловив готовність допомогти Урсулі фон дер Ляєн із голосами в Європейському парламенті, необхідними для затвердження її кандидатури на посаду голови Єврокомісії.
22:17
Серед демократів-конгресменів більшість не виступили проти участі Байдена у виборах
На закритій зустрічі президента США Джо Байдена з конгресменами від Демократичної партії у вівторок, 9 липня, не виявилось значної кількості голосів, які б закликали його зняти кандидатуру з президентських виборів.
21:57
У США висміяли заяви Росії про план "скинути владу Грузії"
Речник Державного департаменту Метью Міллер висміяв твердження російської Служби зовнішньої розвідки, якій привидівся американський план "домогтися зміни влади в Грузії" після парламентських виборів у жовтні.
21:38
Греція порушить на саміті НАТО використання Північною Македонією старої назви країни
Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що на саміті НАТО висловить занепокоєння через відступ нової влади Північної Македонії – обидві країни є членами Альянсу від двосторонньої угоди щодо назви останньої.
ДайджестПочаток саміту НАТО, Орбан не засудив обстріл Охматдиту, розслідування проти Ле Пен: новини дня
21:23
Новий прем’єр Британії: Саміт НАТО має стати сигналом для Росії
Новий британський прем’єр-міністр Кір Стармер вважає, що саміт НАТО у Вашингтоні є шансом для його членів надіслати сигнал Росії після останнього масованого ракетного удару по Україні.
21:08
Захарова скаженіє через заборону російської пропаганди в Чорногорії
Речниця російського Міністерства закордонних справ Марія Захарова пообіцяла відповідь на "русофобію" Чорногорії, яка заблокувала в себе підсанкційні пропагандистські ЗМІ Росії.
21:00
Глава МЗС Грузії вважає, що країна досі рухається в Євросоюз
Міністр закордонних справ Грузії Ілля Дарчіашвілі запевнив, що Грузія продовжує процес вступу до Євросоюзу, незважаючи на рішення ЄС заморозити 30 мільйонів євро на підтримку оборонного сектора Грузії.
20:56
Кулеба: Путін підставив Орбана
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що російський ракетний обстріл України напередодні підставив прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана із його "мирною місією" в державі-агресорці.
20:48
Кулеба на зустрічі з Блінкеном: Атака на "Охматдит" не має лишитися без відповіді
Глава МЗС Дмитро Кулеба очікує на саміті НАТО дискусій про посилення протиповітряної оборони України після понеділкової атаки РФ.
20:43
Кулеба розповів, яких рішень чекає Україна у відповідь на масований обстріл Росії
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пов’язав останній масований удар Росії по Україні із підписанням безпекової угоди з Польщею та самітом НАТО і розповів, яких рішень Київ очікує від західних союзників.
20:30
Швейцарія подала заявку на приєднання до європейської ініціативи ППО "Небесний щит"
Нейтральна Швейцарія подала заявку на приєднання до проєкту спільної європейської протиповітряної оборони "Небесний щит" (ESSI).
20:30
Блінкен: Саміт посилить зв’язки України з НАТО на шляху до членства
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що саміт НАТО ще більше посилить зв’язки України з Альянсом і анонсував потужний пакет підтримки.
20:21
У Європарламенті хочуть створити ще одну ультраправу групу
Лідер чеської ультраправої партії "Свобода і пряма демократія" (SPD) Томіо Окамура оголосив про створення ще однієї групи в Європарламенті під назвою "Європа суверенних націй", яка об’єднає крайні праві сили.
20:06
Дев'ять держав Балтійського регіону планують спільно купувати морські міни
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Берлін та інші вісім держав Балтійського регіону мають намір спільно закуповувати морські міни.
19:57
У Литві сподіваються, що масований удар РФ вплине на обговорення України в НАТО
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс висловив сподівання, що остання масована ракетна атака Росії по Україні вплине на "риторику і дебати" на саміті НАТО у Вашингтоні.
19:51
Представник НАТО: Путін все ще думає, що час на його боці
В НАТО заявляють про небхідність підтримувати Україну і після 2025 року, оскільки лідер РФ Владімір Путін все ще думає, що час на його боці.
19:40
В Ірландії звільнять зі служби солдата, який побив жінку та уникнув ув’язнення
Сили оборони Ірландії вирішили звільнити 22-річного рядового Кахала Кротті, який уник ув’язнення після жорстокого побиття дівчини, що призвело до протестів у країні проти гендерно зумовленого насильства.
19:29
ФотоУ Греції локалізували лісову пожежу, через яку евакуювали дитячу лікарню
Грецька влада у вівторок евакуювала дитячу лікарню та будинок для людей похилого віку на околиці південного міста Патри після того, як у цьому районі на тлі спекотної вітряної погоди спалахнула лісова пожежа.
19:21
У Норвегії можуть обмежити продаж нерухомості іноземцям через дії Росії
Норвезький уряд розгляне можливість заборони купівлі нерухомості для іноземців без дозволу Міністерства оборони – за аналогією з Фінляндією.
19:00
В уряді Австрії перевірять можливість розірвання контракту з "Газпромом"
Міністерство захисту клімату Австрії створило комісію, яка має вивчити контракт енергетичної компанії OMV з російським "Газпромом" – який продовжили у 2018 році до 2040-го – та визначити, чи можна його достроково припинити.
18:59
Президентка Грузії відреагувала на замороження ЄС 30 млн євро на підтримку сил оборони
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі прокоментувала рішення Євросоюзу заморозити 30 мільйонів євро, виділених на підтримку Сил оборони країни, а також перегляд співпраці США з Тбілісі.
18:45
У ЄС пообіцяли допомогти з відновленням "Охматдиту", зруйнованого Росією
Заступник голови представництва Європейського Союзу в Україні Ремі Дюфло заявив, що ЄС допоможе з відновленням дитячої лікарні "Охматдит", в яку напередодні ударила російська ракета.
18:35
Найвищий суд Іспанії закрив справу про "тероризм" проти лідера сепаратистів Каталонії
Верховний суд Іспанії у вівторок, 9 липня, припинив розслідування так званої справи про тероризм стосовно колишнього президента Каталонії і лідера сепаратистської партії Junts Карлеса Пучдемона.
18:31
У Британії хочуть створити фонд національного добробуту для відновлення економіки
Новий уряд Великої Британії прагне створити фонд національного добробуту, щоб збільшити державні та приватні інвестиції для модернізації економіки.
18:12
Швеція посилить вимоги для возз’єднання родин біженців
Уряд Швеції у вівторок, 9 липня, оголосив про посилення правил возз'єднання сімей мігрантів і потенційне розширення тестування ДНК для скорочення імміграції.
17:59
Польща запропонує розширити "військові трубопроводи" НАТО на свою територію
На саміті НАТО у Вашингтоні Польща планує подати запит на фінансування для розширення мережі трубопроводів Альянсу, що використовуються у військових цілях, на свою територію.
17:56
Ірландія знову порушить правило витрат у новому бюджеті
Ірландія збільшить державні витрати на 6,9% у 2025 році, знову порушивши власне бюджетне правило, що обмежує зростання витрат на рівні 5%.
17:39
Норвегія замовила артилерійських снарядів на понад 87 млн євро
Уряд Норвегії підписав зі збройовою компанією Nammo контракт на закупівлю артилерійських снарядів на суму понад 1 мільярд норвезьких крон (87,1 мільйона євро).
17:27
Фіцо засудив атаку на "Охматдит" і запропонував прийняти дітей на лікування
Словацький прем’єр-міністр Роберт Фіцо у телефонній розмові з українським візаві Денисом Шмигалем у вівторок, 9 липня, засудив атаку на дитячу лікарню "Охматдит".
17:25
Столтенберг: На саміті НАТО спробують виробити стратегію щодо Китаю
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив, що на саміті у Вашингтоні, що розпочинається 9 липня, члени Альянсу разом із партнерами по Тихоокеанському регіону спробують виробити стратегію щодо Китаю.
17:19
Чехія після удару по "Охматдиту" передала Росії, що вони – "сміття людства"
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський розпорядився викликати посла Росії Александра Змєєвського після удару по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві.
17:04
NYT: У США не очікують значного просування Росії в Україні в найближчі місяці
Росія, за оцінкою посадовців Пентагону та представників розвідки США, наразі не має достатньої кількості живої сили для отримання значних територіальних здобутків в Україні в найближчі місяці.
16:52
Ердоган застеріг НАТО від втягування у війну в Україні
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган напередодні саміту НАТО у Вашингтоні застеріг союзників від кроків, які буцімто можуть втягнути Альянс у війну, яку РФ веде проти України.
16:47
Орбан не спромігся засудити удар Росії по "Охматдиту" і закликав до "припинення вогню"
Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан через більш як добу вперше прокоментував удар Росії по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві.
16:39
фотоПрем’єр Словаччини вперше після замаху повернувся до роботи
Словацький прем’єр-міністр Роберт Фіцо у вівторок, 9 липня, провів перше засідання уряду після замаху в середині травня, через яке тривалий час відновлювався.
Аналітика короткоЯк Додік намагається знищити Боснію і Герцеговину і чи допустить Захід нову війну
16:27
ОпитуванняГарріс і Клінтон мають кращі шанси перемогти Трампа у разі зняття Байдена
Провідна соціологічна компанія Демократичної партії провела нове опитування, згідно з яким президент Джо Байден ризикує програти вибори кандидату від республіканців Дональду Трампу.
16:24
оновленоDPA поширило заяву Макрона щодо противників вступу України в НАТО, а потім анулювало новину
Німецька агенція DPA поширила заяву Макрона щодо противників вступу України в НАТО, а потім анулювала новину, вказавши, що Макрон не говорив приписуваних йому цитат.
16:13
Через "хворобу пілотів" делегація Румунії ледве встигла на саміт НАТО у Вашингтоні
Румунський національний авіаперевізник TAROM напередодні оголосив про скасування десятків рейсів із аеропорту Бухареста, що зачепило і румунську урядову делегацію, яка прямувала на саміт НАТО у Вашингтоні.
15:52
Спікер Джонсон у розмові з лідерами НАТО порушить питання збільшення витрат на оборону
Спікер Палати представників Сполучених Штатів від республіканців Майк Джонсон має намір обговорити із делегаціями країн НАТО на саміті у Вашингтоні, який розпочинається 9 липня.
15:32
На акції у Берліні щодо ракетної атаки РФ заборонили українську мову, поліція пояснила рішення
На акції протесту під російським посольством у Берліні у зв’язку з ракетною атакою 8 липня поліція не дозволила учасникам виступати українською мовою, а за кілька епізодів порушення організаторам загрожує штраф. 
15:23
РФ не відповідає на запити Молдови видати олігарха-втікача Шора
Міністерство юстиції Молдови не отримало відповіді від Росії на запит про екстрадицію олігарха-втікача Ілана Шора.
14:55
США висловили занепокоєння Індії щодо її відносин із РФ
Сполучені Штати висловили занепокоєння Індії щодо її відносин з Росією на тлі загарбницької війни, яку РФ веде проти України.
14:43
Орбан не попереджав Брюссель і про свою поїздку до Пекіна
Прем’єр-міністр головуючої у Раді ЄС Угорщини Віктор Орбан не попереджав Єврокомісію про свої плани летіти з візитом до Китаю та не розповідав про підсумки візиту.
14:29
У Єврокомісії пояснили, чому "миротворче турне" Орбана виглядає дивно
У Єврокомісії зазначили, що суть посередництва у конфлікті полягає у тому, щоб обидві сторони довірили посереднику таку роль, тоді як у випадку "миротворчої місії" Віктора Орбана це більш схоже на його власну ініціативу.
13:55
Низка посольств у Києві приспустили прапори через траур за загиблими внаслідок удару РФ 
Щонайменш три західних посольства у Києві приспустили прапори, приєднуючись до трауру за загиблими внаслідок російської ракетної атаки 8 липня.
13:45
Болгарська компанія розпочала арбітраж проти "Газпрому", щоб відсудити 400 млн євро
Болгарська державна газова компанія "Булгаргаз" розпочала арбітражний процес проти російського "Газпром експорту", вимагаючи компенсації в розмірі 400 мільйонів євро за порушення контракту в 2022 році.
ВідеоЯкі рішення ухвалить саміт НАТО щодо України: пояснюємо з Вашингтона
13:26
Ще одне місто в Іспанії планує штрафи для тих, хто лінується дійти з пляжу до туалету
Влада приморського туристичного міста Марбелья на півдні Іспанії уточнила плани з покарання на сотні євро відпочивальників, які лінуються дійти з пляжу до туалетних кабінок. 
13:20
Швейцарія розширила санкції проти Росії
Федеральний департамент економіки, освіти та досліджень Швейцарії (EAER) 8 липня розширив свої санкційні списки проти Росії. 
12:56
Болгарія втратила майже 650 млн євро через затримку вступу до Шенгену
Болгарія втратила майже 650 млн євро цього року в результаті того, що не була повністю прийнята до Шенгенської зони.
12:45
Грецьким островам загрожує дефіцит води у розпал туристичного сезону
Багатьом грецьким островам загрожує дефіцит води і місцева влада думає над обмеженням споживання, попри те, що туристичний сезон саме у розпалі.
12:37
У партії влади Грузії не помітили "нічого страшного" у заморозці вступу в ЄС
Депутат від "Грузинської мрії" Бека Давітуліані, коментуючи заяву посла ЄС у Грузії про призупинення процесу вступу Грузії у ЄС, сказав, що у цьому немає "нічого страшного".
12:20
В Угорщині почався перерахунок голосів на виборах у Будапешті, де переміг опозиційний мер
В Угорщині розпочали повний перерахунок голосів на виборах мера Будапешта через місяць після того, як чинний мер, ліберал Гергей Корачонь, з мінімальною перевагою переміг кандидата, підтриманого партією прем'єр-міністра Віктора Орбана.
12:06
Глава МЗС Молдови на саміті НАТО говоритиме про зміцнення партнерства
Міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой представить свою державу на саміті НАТО, який стартує 9 липня у Вашингтоні. 
11:51
фотоНорвегія передасть Україні запчастини для гелікоптерів Sea King
Норвегія передасть Україні запасні частини для гелікоптерів Sea King, щоб допомогти підтримати експлуатацію та технічне обслуговування гелікоптерів, які були передані Німеччиною.
11:41
Головний суперник Орбана їде до Києва після атаки на "Охматдит" та почав збір допомоги 
Лідер угорської опозиційної партії "Тиса" Петер Мадяр оголосив збір гуманітарної допомоги для українських дітей та готується вирушити до Києва з партією медобладнання. 
11:38
Україна підписала з ЄС угоду про гранти на 5,27 млрд євро
Віцепрем'єрка України Юлія Свириденко підписала фінансову угоду між Україною та ЄС, яка регулює отримання грантової допомоги в рамках Ukraine Facility у розмірі 5,27 млрд євро протягом наступних чотирьох років.
11:26
Spiegel: Пісторіус просить Мінфін виділити додаткові 4 млрд євро на зброю для України
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус бачить додаткову потребу у виділенні ще чотирьох мільярдів євро для військової підтримки України у цьому році. 
11:12
Суперечливий лідер французьких лівих ще не виключає свою кандидатуру на посаду прем'єра
Жан-Люк Меланшон, лідер "Нескореної Франції", що йшла на вибори у складі альянсу лівих "Новий народний фронт", заявив, що партія має чимало потенційних кандидатур на прем’єрську посаду, та не став виключати, що це може бути він. 
11:06
Президент Литви підніме на саміті НАТО питання про відповідь на гібридні атаки Росії
Президент Литви Гітанас Науседа має намір підняти питання про реакцію НАТО на нещодавні російські гібридні атаки на саміті Альянсу у Вашингтоні.
11:01
КС Франції отримав вісім скарг щодо виборів
Конституційна рада Франції отримала загалом вісім скарг у зв’язку з достроковими парламентськими виборами.
10:52
У Держдепі США прокоментували ідеї України і Польщі щодо збиття російських ракет
У Державному департаменті США допустили, що питання потенційного збиття російських ракет, що летять у напрямку Польщі, можуть обговорити на саміті НАТО у Вашингтоні, який починається у вівторок.
10:37
США переглядають усі програми співпраці з Грузією
Директор із питань Європи Ради національної безпеки Білого дому Майкл Карпентер повідомив, що співпраця США з Грузією наразі переглядається.
10:31
Єврокомісія надає Молдові новий транш макрофіну на 72,5 млн євро у вигляді грантів та позик
Єврокомісія ухвалила рішення про виділення макрофінансової допомоги Молдові обсягом 72,5 млн євро, більша частка якої надається як позика.
10:27
Посол ЄС: Вступ Грузії в Євросоюз наразі призупинений
Посол Європейського Союзу в Грузії Павел Герчинський заявив, що наразі вступ Грузії до Євросоюзу призупинено.
10:13
ЄС заморозив 30 млн євро на підтримку оборонного сектора Грузії
Євросоюз заморозив 30 мільйонів євро, виділених на підтримку Сил оборони Грузії, на тлі антизахідного розвороту грузинської влади.
10:03
У США анонсували "дуже позитивну відповідь" на прохання України про сім Patriot 
На саміті НАТО у Вашингтоні на Україну чекають позитивні новини щодо протиповітряної оборони, зокрема систем Patriot.
09:52
Чорногорія заборонила російські пропагандистські ресурси, що під санкціями ЄС
У Чорногорії приєдналися до санкцій Євросоюзу проти серії російських пропагандистських медіа.
09:45
ЗМІ: Проти Ле Пен почали розслідування через фінансування на виборах-2022
Прокуратура Парижа нещодавно розпочала розслідування за підозрою у незаконному фінансуванні кампанії Марін Ле Пен на президентських виборах 2022 року.
09:40
ЗМІ дізнались про візити до Білого дому лікаря-невролога, там кажуть, що він приходив не до Байдена 
Американські ЗМІ дізналися, що до Білого дому цьогоріч приходив фахівець-невролог та щонайменш одного разу мав зустріч з лікарем президента Джо Байдена, однак у Білому домі заявили, що президент проходив такий огляд лиш у рамках щорічного медогляду. 
09:33
Новий прем’єр Нідерландів після атаки на "Охматдит": Росія не має виграти війну 
Новий глава уряду Нідерландів Дік Схооф після атаки Росії на дитячу лікарню "Охматдит" заявив, що РФ не повинна виграти війну.
09:23
Опонент Орбана засудив атаку РФ на "Охматдит", поки угорський прем'єр мовчить
Угорська опозиційна партія "Тиса" та її лідер Петер Мадяр засудили російський ракетний удар по Україні 8 липня у той час, як відповідна реакції з боку угорського прем’єра та його уряду не надходила.
09:06
Між Україною та Єврокомісією почалися двосторонні зустрічі в межах скринінгу
В Брюсселі у понеділок розпочалась перша двостороння зустріч Україна-ЄС щодо оцінки адаптації українського законодавства до права ЄС – це наступний важливий крок на шляху до членства в ЄС.
08:56
фото, відеоПосольство Росії у Празі облили "кров'ю"
Після масованої російської ракетної атаки на Україну 8 липня посольство Росії у Празі облили червоною рідиною.
08:39
У новій групі Орбана кажуть, що різні позиції щодо Росії для них не проблема
У новій політичній групі Європарламенту "Патріоти за Європу", яку співзаснував глава угорського уряду Віктор Орбан, заявили, що різні позиції партій-учасниць щодо Росії не є проблемою.
Аналітика короткоХто може очолити уряд Франції і чи є загроза для військової допомоги Україні
08:25
США дадуть другий кредит Польщі на $2 млрд для модернізації війська
Сполучені Штати оголосили про надання Польщі другого військового кредиту на 2 мільярди доларів в рамках масштабної програми модернізації, яка включатиме закупівлю американського оборонного обладнання.
08:12
Союзник Трампа хоче, аби східні країни НАТО витрачали на оборону 10% ВВП
Елбрідж Колбі, якому пророкують топпосаду в адміністрації Дональда Трампа у разі його перемоги не виборах президента США, заявив, що країнам східного флангу НАТО слід менше очікувати від Вашингтона, якщо Трамп стане президентом.
08:00
Канцлер Австрії після обстрілу РФ "Охматдиту" пообіцяв і далі допомагати Україні гуманітарно
Канцлер Австрії Карл Негаммер засудив російську атаку на дитячу лікарню "Охматдит" у Києві і запевнив, що Відень продовжить свою гуманітарну підтримку.
07:52
Зеленський проінформував Трюдо про удар по "Охматдиту" і потребу України в ППО
Президент України Володимир Зеленський провів у понеділок увечері телефонну розмову з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.
07:42
Байден відреагував на ракетний обстріл України і анонсував зустріч з Зеленським
Президент США Джо Байден опублікував заяву у зв’язку з ракетним обстрілом РФ України, у тому числі лікарні "Охматдит" у Києві.
07:30
Білий дім не чув від союзників НАТО занепокоєнь щодо кандидатури Байдена
Білий дім напередодні саміту НАТО у Вашингтоні запевнив, що союзників США по Альянсу не потрібно заспокоювати щодо кандидатури президента Джо Байдена після його невдалого виступу на дебатах.
07:14
CNN: Проєкт рішення саміту НАТО відзначає незворотність вступу України
У проєкті комюніке саміту НАТО у Вашингтоні шлях України до Альянсу визначений як "незворотній".