10 липня 2024

Статті
Грузії передбачають революцію: як у Тбілісі готуються до вирішальних виборів
У РФ готові допомагати грузинській владі перемогти на виборах. Проте ця перемога має стати настільки брудною, щоб остаточно унеможливити порозуміння Тбілісі із Заходом.
Байден порахував "Патріотів": яку ППО отримає Україна та чи закриє небо допомога від США
Вже незабаром Київ має отримати новий, значно масштабніший пакет ППО, разом з яким мінімальні потреби України мають бути задоволені. 
Новини
23:42
НАТО вирішив створити структуру з надання допомоги і тренування для України
Саміт НАТО вирішив створити структуру з надання допомоги та тренування для України (NSATU) для координації надання військової техніки та тренувань країнами-членами та партнерами Альянсу.
23:41
Саміт НАТО узгодив план фінансування оборони України на 2025 рік
Лідери Північноатлантичного альянсу погодилися на те, що держави-члени мають надавати тривалу безпекову допомогу збройним силам України.
23:29
Рішення саміту НАТО: повноцінне членство України стало незворотним
Лідери держав-членів Північноатлантичного альянсу одностайно підтримали нову риторику Альянсу щодо майбутнього вступу України до НАТО.
22:43
Бербок проїхалась по Орбану через його "миротворчі вояжі": Чоловіче его
Німецька міністерка закордонних справ Анналена Бербок різко розкритикувала поїздки прем’єра Угорщини Віктора Орбана до Росії та Китаю в межах самопроголошеної "мирної місії", підкресливши, що вони не відображають позиції ЄС.
22:30
Голова МЗС Німеччини заявила, що не претендує на посаду канцлера
Міністерка закордонних справ Німеччини і співлідерка партії "Зелені" Анналена Бербок заявила, що наразі не розглядає можливість балотування в канцлери після спроби на загальних виборах у 2021 році.
22:09
Убивство 9-річної українки в Німеччині: підозрюваного екстрадували з Чехії
36-річного громадянина Молдови, підозрюваного у вбивстві 9-річної українки Валерії в Німеччині, передали німецькій стороні.
21:56
Новий уряд Британії хоче зробити країну провідним членом НАТО в Європі
Міністр оборони Великої Британії Джон Гілі заявив, що за нового уряду лейбористів країна стане провідним членом Північноатлантичного альянсу в Європі.
21:42
ЗМІ: На зустрічі послів ЄС Угорщині дали на горіхи за "мирні вояжі" Орбана
Постійні представники держав Європейського Союзу в Брюсселі на зустрічі в середу, 10 липня, гостро критикували поїздки угорського прем’єра Віктора Орбана до Росії та Китаю, які підірвали єдність ЄС.
ДайджестСША дають Patriot, F-16 на шляху до України, Британія не проти ударів по РФ: новини дня
21:18
Сійярто бачить "шанс для миру" в Україні в разі перемоги Трампа
Угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто заявив, що в разі перемоги Дональда Трампа на президентських виборах у США "шанс на мир" в Україні може зрости.
21:05
Польща не збиватиме російські ракети без рішення НАТО – міністр оборони
Міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що польська сторона не буде збивати російські ракети, які летять через Україну в її напрямку, якщо не буде відповідного рішення на рівні НАТО.
20:58
Литва наклала рекордний штраф на криптофірму, клієнтами якої були росіяни
Литва оштрафувала криптокомпанію Payeer на рекордні 9,3 мільйона євро за порушення санкцій та відмивання грошей її російськими клієнтами.
20:53
Німеччина просить пояснень від України після заборони в’їзду лівому депутату Бундестагу
Міністерство закордонних справ Німеччини заявило, що звернеться до Києва для з’ясування ситуації з депутатом Бундестагу від Лівої партії Зьореном Пельманом, якого депортували з України напередодні, 9 липня.
20:34
У США підтвердили, що обговорюють з Україною дозвіл бити їхньою зброєю вглиб Росії
Сполучені Штати обговорюють з Україною можливий дозвіл на використання американської далекобійної зброї для ударів углиб Росії.
20:29
ЗМІ: Німеччина вирішила відмовитись від китайських компонентів у мережі 5G
Уряд Німеччини та оператори мобільного зв'язку досягли принципової домовленості про поетапне вилучення компонентів китайських технологічних компаній з мережі 5G протягом наступних п'яти років.
20:23
Туск заявив, що президент "плюнув на польський уряд" заявою про аборти
Польський прем’єр-міністр Дональд Туск різко прокоментував нещодавні заяви президента Анджея Дуди, який заявив про намір ветувати в разі ухвалення закон про часткову декриміналізацію абортів.
20:18
Фінляндія: Важливо послати сигнал Кремлю, що шлях України в НАТО незворотний
Президент Фінляндії Александр Стубб заявив, що дуже важливо, що цей саміт НАТО надішле Кремлю сигнал про незворотність шляху України в НАТО.
20:10
УПЗалужний розпочав роботу на посаді посла в Британії
Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний 10 липня розпочав роботу на посаді посла у Великій Британії.
20:04
Президент Словаччини бідкається, що через Україну йому не вистачить ППО
Словацький президент Петер Пеллегріні привітав рішення США посилити захист повітряного простору України, але висловив занепокоєння через можливі наслідки такого кроку для східного крила НАТО.
19:52
США планують розмістити крилаті ракети "Томагавк" у Німеччині
Вашингтон та Берлін домовились, що Сполучені Штати розмістять крилаті ракети "Томагавк" у Німеччині.
19:50
Зеленський зустрівся із Шольцом і подякував за ППО
Президент Володимир Зеленський у кулуарах саміту НАТО у Вашингтоні в середу, 10 липня, зустрівся з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.
19:46
Дуда: НАТО підтримує Україну, але не хоче вести війну з РФ
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Україна має стати членом НАТО після війни, оскільки Альянс не хоче бути втягнутим у війну з Росією.
19:34
Президент Румунії пояснив, чому відмовився від боротьби за посаду генсека НАТО
Румунський президент Клаус Йоганніс, який був єдиним суперником Марка Рютте в боротьбі за посаду генерального секретаря НАТО, пояснив рішення зняти свою кандидатуру бажанням не затягувати процес обрання наступника Єнса Столтенберга.
19:30
AP: США демонтують пірс для доставки допомоги в Газу
Пірс, побудований для доставки гуманітарної допомоги в сектор Гази, буде використовуватися протягом найближчих днів, перш ніж США його демонтують.
19:25
Стало відомо, з ким ще Україна підпише безпекову угоду у Вашингтоні
Підписання двосторонньої безпекової угоди з Україною в кулуарах саміту НАТО у Вашингтоні анонсував президент Румунії Клаус Йоганніс.
19:18
Дуда хоче, щоб Україну запросили до НАТО на наступному саміті
Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що Україна отримає запрошення до НАТО на наступному саміті Альянсу.
19:14
У Боснії змінять закон про трансплантацію, аби врятувати життя 22-річного чоловіка
Парламент Федерації Боснії і Герцеговини – суб’єкта у складі Боснії і Герцеговини – в середу, 10 липня, терміново змінив закон про трансплантацію, аби дозволити 22-річному чоловіку отримати донорський орган не від родича.
19:09
У Франції мер розпорядився "зупинити дощ"
Мер невеликої комуни в Нормандії у Франції під назвою Кулонс Даніель Маррієр видав муніципальний указ "зупинити дощ", сподіваючись на допомогу зовнішніх сил.
18:55
Країни Балтії від’єднаються від енергосистеми Росії у лютому 2025 року
Міністри енергетики Естонії, Латвії та Литви на зустрічі в середу, 10 липня, підтвердили наміри синхронізуватись із континентальною європейською енергосистемою ENTSO-E та від’єднатись від російської в лютому 2025 року.
18:52
Зеленський вперше зустрівся з новим прем'єром Британії, говорили про потреби України
Прем'єр-міністр Британії Кір Стармер розповів про свою першу зустріч з президентом України Володимиром Зеленським у Вашингтоні.
18:39
Сійярто розповів, що передав Україні "план дій щодо розвитку співпраці"
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що під час зустрічі з українською стороною передав "план дій щодо розвитку співпраці", який зокрема пропонує розширити транскордонне економічне співробітництво та створити спеціальні економічні зони.
18:33
Британія може втратити майже кожного шостого мільйонера до 2028 року
Велика Британія, ймовірно, втратить майже кожного шостого доларового мільйонера до 2028 року, водночас їхня кількість зросте в інших країнах, зокрема США.
18:25
"Ніхто не переміг": Макрон не призначить нового прем'єра до формування коаліції
Президент Франції Емманюель Макрон у середу, 10 липня, вперше публічно прокоментував результати парламентських виборів минулої неділі, де перемогу здобула коаліція лівих, і пояснив рішення не призначати нового прем’єр-міністра.
18:11
Нідерланди скерують ще 300 млн євро на озброєння для "українських" F-16
Міністерство оборони Нідерландів у середу, 10 липня, оголосили про виділення додаткових 300 мільйонів євро на закупівлю боєприпасів для винищувачів F-16, які будуть незабаром передані в Україну.
18:05
Суд ЄС викинув зі старого санкційного списку екскерівника російського "Єврохіму"
Суд Європейського Союзу 10 липня задовольнив позов російського менеджера та колишнього керівника одного з найбільших виробників мінеральних добрив "Єврохім" Владіміра Рашевського про виключення із санкційного списку ЄС.
17:57
Литва планує восени провести загальнонаціональні навчання з евакуації
Литва планує провести загальнонаціональні навчання з евакуації населення з метою підвищення готовності країни до надзвичайних ситуацій.
17:52
Президент Литви каже про "позитивні сигнали" для України порівняно з торішнім самітом
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що сигнали, які Україна отримає на цьому саміті, є більш позитивними порівняно з торішнім самітом.
17:43
"АдН" зібрала достатньо євродепутатів для формування своєї ультраправої групи
Ультраправа "Альтернатива для Німеччини" зібрала 28 депутатів із дев’яти країн у Європейському парламенті, що буде достатньо для утворення нової єврогрупи "Європа суверенних націй".
17:35
Каллас: Ми повинні робити все, щоб Україна перемогла
Прем'єрка Естонії Кая Каллас заявила про необхідність подальшої підтримки України до її перемоги.
17:27
Україна уклала безпекову угоду з Люксембургом
Президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Люксембургу Люк Фріден у середу, 10 липня у Вашингтоні підписали двосторонню "Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку".
17:27
США та союзники зірвали операцію РФ з поширення дезінформації на Заході
Сполучені Штати спільно з Нідерландами зірвали підтримувану РФ пропагандистську кампанію з використанням штучного інтелекту для поширення дезінформації в західних країнах.
17:15
Блінкен: Стратегія Росії з підриву Альянсу через диверсії не спрацює
Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що в НАТО усвідомлюють загрозу гібридних атак з боку Росії, спрямованих на підрив єдності Альянсу, і вживають кроків, аби її зірвати.
Аналітика короткоДе у НАТО знайшли нові системи Patriot для України і з ким домовлятимуться про додаткові
16:58
Працівники німецьких портів оголосили страйк через зарплату
Працівники торгових портів Бремена та Бремергафена оголосили про страйк у вівторок вдень на 24 години, водночас порт Емден зупинить свою роботу на один день у середу.
16:55
ЄС присвоїв особливий статус порносайту XNXX
Європейська комісія присвоїла сайту з контентом для дорослих XNXX статус "дуже великої онлайн-платформи" (VLOP) відповідно до Акта про цифрові послуги (DSA), який передбачає посилене регулювання.
16:55
Зеленський розраховує на швидше постачання системи "пазл-Patriot" після останніх атак РФ
Про це він заявив, розпочинаючи зустріч із прем’єром Нідерландів Діком Схофом.
16:55
Прем’єр Норвегії: Запрошення України в НАТО не буде, але інше вказуватиме на членство
Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре не очікує запрошення України в НАТО на цьому саміті, але все інше вказуватиме на це майбутнє.
16:48
доповненоСША, Данія і Нідерланди: Процес надання Україні F-16 триває, винищувачі будуть улітку
Лідери США, Данії та Нідерландів Джо Байден, Метте Фредеріксен і Дік Схооф, які очолюють так звану коаліцію винищувачів, підтвердили, що Україна отримає перші літаки F-16 протягом літа.
16:41
ЗМІ: Останній проєкт декларації НАТО вказує на "незворотний" шлях України до Альянсу
Останній проєкт підсумкової декларації саміту Північноатлантичного альянсу містить положення про "незворотний" шлях України до НАТО.
16:29
Зеленський анонсував рішення щодо F-16 для України і дві нові безпекові угоди
Президент України Володимир Зеленський у Вашингтоні заявив, що незабаром очікується рішення, щодо літаків F-16 для України.
16:24
У Бельгії почались переговори про новий уряд на чолі з фламандськими націоналістами
П’ять бельгійських політичних партій у середу, 10 липня, погодилися розпочати офіційні коаліційні переговори, на яких головуватиме очільник фламандської націоналістичної партії "Новий фламандський альянс" (N-VA) Барт де Вевер.
16:20
Голова Генштабу Польщі закликав готувати армію до повномасштабного конфлікту
Начальник Генерального штабу Війська Польського генерал Вєслав Кукула заявив, що Польща повинна готувати свою армію до повномасштабного конфлікту.
16:10
фотоУ Британії застрелили трьох жінок з арбалета, нападника шукають по всій країні
Поліція Великої Британії оголосила в загальнонаціональний розшук підозрюваного у вбивстві трьох жінок з арбалета ввечері напередодні, 9 липня, після того, як не змогла виявити нападника самотужки.
16:01
Генсек НАТО: Конкретні дії Альянсу зроблять членство України простішим, коли настане час
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що прийняття нових членів в Альянс вимагає консенсусу, але кроки, які робляться зараз дозволять спростити членство України, коли настане відповідний час.
15:52
Щодо дружини експрезидента Франції Саркозі розпочали розслідування
У Франції розпочали розслідування щодо дружини колишнього президента Ніколя Саркозі Карли Бруні у зв'язку з ймовірним надходженням коштів на передвиборчу кампанію з Лівії.
15:44
У НАТО оголосили велику закупівлю зенітних ракет Stinger для трьох країн
Закупівельне агентство НАТО анонсувало велику закупівлю ПЗРК FIM-92K Stinger для кількох країн-членів Альянсу.
15:40
У НАТО не бачать небезпеки нападу Росії на держави Альянсу – генсек пояснив, чому
За даними, які є у розпорядженні НАТО, Росія не готується до можливості нападу на держави-члени Альянсу.
15:34
США залишаться відданими НАТО незалежно від результату виборів – Столтенберг
Генсек НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що США залишаться відданим союзником НАТО незалежно від результату президентських виборів.
15:16
Норвегія передасть Україні загалом шість F-16, перші – вже цього року
Уряд Норвегії ухвалив рішення передати Україні шість винищувачів F-16, перші з них мають надійти протягом 2024 року.
15:10
ФотоКулеба – Сійярто: Мирні ініціативи не можуть ґрунтуватися на російських наративах
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся зі своїм угорським колегою Петером Сійярто.
14:54
Німецькі лікарні готові прийняти дітей, які лікувались в "Охматдиті"
Три лікарні у Німеччині готові прийняти українських дітей, які лікувались в київській дитячій лікарні "Охматдит", куди під час масованої атаки 8 липня влучила російська ракета.
14:30
Литва перерахувала 1 млн євро на відновлення "Охматдиту" після удару РФ
Литва перерахувала 1 мільйон євро на відновлення дитячої лікарні "Охматдит" у Києві, куди під час масованої атаки 8 липня влучила російська ракета, та інших постраждалих лікарень. 
14:00
ЗМІ: Італія пообіцяє $1,7 млрд нової військової допомоги Києву
Італія готується зобов’язатися виділити на військову допомогу Україні $1,7 млрд у наступному році.
13:57
У Франції судно-репліку фрегата Петра І не допустять на морський фестиваль
Російське судно-репліку фрегата царя Петра І не допустять на морський фестиваль у Бресті, що у регіоні Бретань, чого тривалий час добивалися проукраїнські активісти.
13:26
Безкоштовний роумінг для українців у ЄС продовжили на рік
Європейська комісія привітала п'яте продовження ще на 12 місяців добровільної угоди про роумінг між 22 європейськими та 7 українськими телекомунікаційними операторами, яка має на меті забезпечити біженцям з України можливість залишатися на зв'язку.
13:24
В посольстві РФ нахамили Чехії після того, як посла викликали через удар по "Охматдиту"
Посольство Росії у Чехії після виклику свого посла до МЗС у зв’язку з ракетним ударом по "Охматдиту" опублікувало в’їдливу відповідь та звинуватило Прагу у "непристойному" поводженні з послом. 
13:07
Розвідка Британії розповіла про активізацію ударів України по Чорноморському флоту РФ
За останній рік значно зросла частота ударів України по Чорноморському флоту Росії та їхня ефективність.
12:41
Румунія купить у Південної Кореї зброю на майже $1 млрд
Південна Корея уклала угоду на $998 млн на постачання зброї, в тому числі самохідних гаубиць K-9, до Румунії.
12:08
Грузинська опозиція гуртується для участі у виборах
Опозиційні партії у Грузії почали формувати альянси для участі в осінніх парламентських виборах.
12:07
фотоУ Литві вибух електросамоката на зарядці спричинив пожежу в квартирі
У литовському курортному місті Паланга спалахнула квартира – найімовірніше, це сталося через вибух акумулятора електросамоката. 
11:53
Країни НАТО нададуть понад $7 млн для підтримки жінок в ЗСУ
Країни НАТО нададуть понад 7 мільйонів доларів для підтримки жінок в Збройних силах України.
11:45
Німеччина переглядає відносини з Грузією – посол
Німеччина переглядає свої відносини з Грузією через антизахідний курс грузинської влади.
11:29
ФотоПід парламентом Грузії провели акцію з осудом російських злочинів в Україні після удару по "Охматдиту"
Активісти ввечері 9 липня організували під стінами парламенту Грузії акцію-нагадування про злочини Росії в Україні з кадрами удару по лікарні "Охматдит" у понеділок. 
11:19
Новий прем’єр Британії не проти ударів британською зброєю по Росії
Новий глава уряду Британії Кір Сатрмер дав зрозуміти, що Україна може використовувати британські ракети Storm Shadow для ураження військових цілей на території Росії.
11:09
ЗМІ дізналися додаткові деталі про легіон українців за кордоном, який тренуватимуть у Польщі
Анонсоване створення легіону з українців за кордоном, який тренуватимуть у Польщі, нібито вже викликало чималий інтерес, а Польща працює над тим, щоб залучити до підтримки проєкту інші європейські держави.
Аналітика короткоЧи покарають Орбана в ЄС за фейкове "посередництво" з Кремлем щодо війни в Україні
10:44
Троє сенаторів-демократів висловили сумніви у перемозі Байдена
Троє сенаторів-демократів заявили у вівторок своїм колегам, що вони не вірять у здатність Джо Байдена перемогти на виборах в листопаді.
10:37
У Румунії ведмідь вбив дівчину на лісовій стежці та нападав на рятувальників, його застрелили
У Румунії застрелили дикого ведмедя після того, як тварина смертельно травмувала туристку і нападала також на рятувальників, що прибули на місце події.
10:19
Литва розглядає можливість направити в Україну транспортного аташе
Міністерство транспорту Литви пропонує створити посаду транспортного аташе при посольстві в Україні.
10:05
Французькі ліві вимагають від Макрона почати співпрацю з ними щодо формування уряду
Блок лівих сил "Новий народний фронт", який буде мати найбільшу фракцію у Національній асамблеї за підсумками виборів", закликав президента Емманюеля Макрона негайно почати співпрацю з ними щодо формування нового уряду.
09:58
Польща розлючена блокуванням Угорщиною 2 млрд євро компенсацій за зброю Україні
У Польщі наростає роздратування через блокаду з боку Угорщини виплат із Європейського фонду миру, з якого ЄС виплачує державам-членам компенсації за передану Україні зброю.
09:35
ЗМІ: США посилили безпеку на базах у Європі через загрозу російських диверсій
Американські військові бази у Європі перейшли у підвищений режим готовності вперше за 10 років через появу розвідданих, що підтримувані росією суб’єкти можуть готувати диверсії, спрямовані проти цих об’єктів та американських військових.
09:21
У ЄС обговорюють покарання для Орбана за "миротворчу місію" щодо України
У ЄС заговорили про покарання Угорщини та уряду Віктора Орбана за його міжнародну активність, у тому числі – за фейкове "посередництво" щодо припинення війни в Україні.
09:03
Глава МЗС Польщі: Україна може бути не зовсім задоволена підсумками саміту НАТО
Україна не буде повністю задоволена результатами саміту НАТО, що розпочався у столиці США.
08:45
НАТО: Гібридні операції та кібератаки РФ є підставою активувати статтю 5 
Одна із країн НАТО може попросити захисту за 5 статтею Північноатлантичного договору через гібридні операції та кібератаки Росії. 
08:23
фотоГоловний противник Орбана відвідає Закарпаття і зустрінеться з угорською меншиною
Лідер угорської опозиційної партії "Тиса" Петер Мадяр, який анонсував візит до України після удару РФ по "Охматдиту", планує окрім Києва також зустрічі з угорською меншиною на Закарпатті.
07:54
Росії бракує військ і боєприпасів для великого наступу – оцінка НАТО
Росії не вистачає боєприпасів і військ, щоб розпочати масштабний наступ в Україні, і для потенційного великого наступу їй необхідно забезпечити значні поставки боєприпасів з інших країн на додаток до тих, що вона вже має.
07:44
Посадовець НАТО: Російська нафтопереробка внаслідок ударів України скоротилась на майже 17%
Українські удари різними типами зброї мали суттєвий вплив на російську економіку і в НАТО очікують, що вони продовжаться.
07:39
фото"Укроборонпром" відкрив перше іноземне представництво у США
Акціонерне товариство "Укроборонпром" відкрило перше іноземне представництво – воно працюватиме у Вашингтоні. 
Аналітика короткоЧому проти експрем’єра Польщі хочуть відкрити справу і які це буде мати наслідки
07:24
Посадовець НАТО: 23 країни досягли чи перевищили показник витрат на оборону у 2% ВВП
23 країни НАТО досягли або перевищили цільовий показник витрат на оборону, Європа в цілому також витрачає на оборону більше 2% ВВП.
04:32
Сенатор США: Повільна допомога Україні не стримала ескалацію, а видовжила війну
Лідер республіканців у Сенаті США Мітч Макконнелл заявив, що зволікання з допомогою Україні лише збільшило тривалість розв'язаної РФ війни.
03:53
Зеленський повторив побажання провести другий Саміт миру ще цього року
Президент Володимир Зеленський заявив про бажання провести другий Саміт миру ще цього року і висловив сподівання на підтримку США з цього питання.
03:46
Зеленський закликав США зняти всі обмеження на удари по військових об'єктах в РФ
Президент Володимир Зеленський висловив сподівання, що США знімуть всі обмеження щодо ударів по території РФ і це дозволить захистити українські міста від ударів керованими авіабомбами.
02:15
Байден: Україна зможе зупинити Путіна
Президент США Джо Байден вважає, що зупинити путінську агресію – це задача, яка під силу українській армії.
01:37
В США пояснили, які ще системи ППО вони нададуть Україні
Сполучені штати Америки, Нідерланди, Німеччина, Італія та Румунія зробили у Вашингтоні спільну заяву про постачання Україні систем ППО.
01:20
Зеленський відреагував на "потужну Декларацію на підтримку ППО України"
Президент Володимир Зеленський подякував партнерам за рішення щодо надання Україні додаткових систем ППО.
01:02
Байден оголосив про надання Україні нових систем Patriot
Держави-члени НАТО взяли на себе зобов’язання щодо надання Україні нових систем протиповітряної оборони.