21 травня 2024

Статті
Під прикриттям "гуманізму". Як політики ЄС та НАТО зганьбилися після смерті президента Ірану
Навіть США, публічні вороги Ірану, вдалися до жестів поваги до політика, що не без підстав має прізвисько "тегеранський м'ясник"...
Новини
22:59
Міністра оборони Італії знову госпіталізували через проблеми із серцем
Італійського міністра оборони Гвідо Крозетто ввечері 21 травня відвезли на швидкій для обстеження після того, як йому стало зле на засіданні дорадчого оборонного органу країни.
22:42
Британського морпіха, звинуваченого у шпигунстві на користь Гонконгу, знайшли мертвим
Поліція в британському місті Мейденгед, що неподалік Лондона, виявила тіло 37-річного Метью Трікетта – одного з трьох звинувачених у шпигунстві на користь Гонконгу раніше цього місяця.
22:25
Литва після візиту Пісторіуса зацікавилась німецькими системами ППО IRIS-T
Міністр національної оборони Литви Лаурінас Кащюнас заявив, що Вільнюс розглядає можливість придбання у Німеччини систем протиповітряної оборони середнього радіусу дії IRIS-T, хоча минулого року відмовився від цих намірів.
22:13
Опитування Reuters: Рейтинг схвалення Байдена найнижчий за майже два роки
Рейтинг схвалення президента США Джо Байдена у травні впав до найнижчого рівня за майже два роки й становить 36%, потенційно ускладнюючи його боротьбу за другий термін на виборах наприкінці 2024-го.
21:57
Єврокомісія розповіла, як використовуватиме заморожені активи Росії після рішення ЄС
Європейська комісія анонсувала першу виплату з надприбутків від користування замороженими активами Росії на території Євросоюзу в липні 2024 року.
21:35
Партія влади Грузії відкинула розгромний висновок "Венеційки" щодо закону про "іноагентів"
Представниця партії влади Грузії "Грузинська мрія" Саломе Курасбедіані розкритикувала Венеційнську комісію за, як вона сказала, "упереджений" висновок щодо закону "Про прозорість іноземного впливу", відомого як закон про "іноагентів".
21:22
Україна почала говорити про безпекову угоду з найновішим членом НАТО
Представники України та Швеції, яка у квітні цього року стала 32-им повноправним членом НАТО, 21 травня розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди.
ДайджестЗаяви ЄС про легітимність Зеленського, диверсанти РФ у Польщі, рішення по активах РФ: новини дня
21:13
Уряд Нідерландів повністю заборонить усиновлення дітей з-за кордону
Голова Міністерства з питань правового захисту уряду Нідерландів Франс Веервінд 21 травня оголосив про заборону всиновлення дітей з-за кордону для громадян країни, яка набуває чинності негайно.
20:53
Росія в односторонньому порядку хоче змінити морські кордони з Литвою та Фінляндією
Російська влада ухвалила рішення в односторонньому порядку змінити морські кордони країни з Литвою і Фінляндією в Балтійському морі.
20:37
Пісторуіс запевнив Латвію у військовій підтримці з боку Німеччини
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус запевнив партнера по НАТО Латвію під час візиту до цієї балтійської країни у військовій підтримці з боку Німеччини.
20:06
"Венеційка" рекомендувала Грузії скасувати скандальний закон про "іноагентів"
Венеційська комісія Ради Європи у терміновому висновку "наполегливо рекомендувала" Грузії скасувати скандальний закон про "іноагентів" у його нинішньому вигляді.
19:58
Парламент Словаччини спростив відстріл ведмедів після серії нападів на людей
Словацький парламент на засіданні 21 травня схвалив законодавчу поправку, яка спрощує відстріл ведмедів на тлі низки нападів цих диких тварин на людей.
19:45
Французькі ультраправі не хочуть об'єднуватись з німецькими у Європарламенті
Європейські ультраправі напередодні червневих євровиборів опинились на межі кризи, оскільки французька партія "Національне об'єднання" заявила, що не буде в одній групі з німецькою партією "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") у наступному складі Європейського парламенту.
19:43
Голова МЗС Франції закликав не прирівнювати Ізраїль до ХАМАС на тлі можливого ордера МКС
Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне наголосив на фундаментальних відмінностях між терористичним угрупованням ХАМАС та Ізраїлем після того, як прокурор Міжнародного кримінального суду закликав видати ордери на арешт їхніх очільників.
19:31
Зеленський домовився з президентом Азербайджану про "майбутні спільні заходи"
Президент Володимир Зеленський 21 травня провів телефонну розмову з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.
19:24
Європейський Союз заснував академію для навчання своїх дипломатів
Рада Європейського Союзу 21 травня погодила створення Дипломатичної академії ЄС (EUDA) – першого закладу в історії об'єднання, який займатиметься професійною підготовкою дипломатів.
19:20
фотоГлаві МЗС Німеччини показали зруйновану російськими ракетами ТЕС
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок 21 травня відвідала одну з найбільших українських ТЕС, зруйновану російським ракетним ударом. 
19:09
Кулеба обговорив з головою МЗС Ісландії "саміт миру" та євроінтеграцію України
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 21 травня провів телефонну розмову з очільницею зовнішньополітичного відомства Ісландії Тордіс Колбрун.
19:00
Фінляндія розглядає відмову від "російської" ширини колії
Міністерство транспорту і комунікацій Фінляндії починає переглядати питання про переведення залізничної колії країни з нинішньої ширини 1524 мм на європейський стандарт.
19:00
У Німеччині у 2023 році зросла кількість злочинів, пов'язаних із правим екстремізмом
У Німеччині, за даними Міністерства внутрішніх справ, минулого року майже на чверть зросла кількість злочинів, мотивованих правою ідеологією, якщо порівнювати з аналогічним періодом у 2022-му.
18:46
Туск уже не виключає причетності Росії до масштабної пожежі у Варшаві
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск допустив, що російські спецслужби можуть стояти за підпалом торговельного центру у Варшаві раніше цього місяця, але закликав утриматись від спекуляцій до завершення розслідування.
18:43
Сейм Литви ухвалив резолюцію про підтримку протестів у Грузії
Сейм Литви ухвалив резолюцію про підтримку грузинських протестувальників, які виступають проти закону про "іноагентів", і закликав грузинську владу скасувати його.
18:32
фотоКліматичні активісти в Італії удруге за два дні облили "фарбою" міністерство
Представники групи Ultima Generazione ("Останнє покоління"), яка виступає за радикальні заходи з протидії кліматичній кризі, 21 травня облили легкозмивною субстанцією будівлю Міністерства охорони здоров'я Італії.
18:31
Стало відомо, чому акаунт нападника на прем'єра Словаччини зник з Facebook
Після замаху на життя прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо профіль нападника зник з Facebook – з’ясувалось, що його видалила компанія Meta, яка керує соцмережею.
18:17
Трамп вирішив не свідчити у першій кримінальній справі проти себе
Експрезидент США Дональд Трамп скористався правом не свідчити в кримінальному процесі в Нью-Йорку, де його звинувачують у впливі на передвиборчу кампанію у 2016 році шляхом виплат для приховування інформації про його нібито позашлюбні зв'язки.
18:06
Кулеба відреагував на рішення ЄС щодо заморожених активів Росії
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна наполягає на конфіскації та передачі їй усіх заморожених на Заході активів Російської Федерації. 
18:06
Зеленський та очільниця МЗС Німеччини поговорили про ситуацію на фронті й ППО
Президент України Володимир Зеленський та міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок під час її візиту до Києва говорили про ситуацію на фронті та військові потреби України, зокрема ППО. 
18:00
У Греції виправдали дев'ятьох єгиптян у справі про смертельну кораблетрощу з мігрантам
Суд міста Каламата, що на півдні Греції, 21 травня виніс виправдальний вирок дев'ятьом громадянам Єгипту, звинуваченим у спричиненні смертельної аварії судна "Адріана" у 2023 році із сотнями мігрантів на борту.
17:51
Кулеба – партнерам: Удари по цілях в Росії дозволять швидше закінчити війну
Глава МЗС України Дмитро Кулеба наполягає, що Україна повинна мати можливість вражати військові цілі на території РФ, оскільки це допоможе швидше наблизити завершення війни. 
17:44
Туск створив свою комісію з розслідування впливу Росії та Білорусі в Польщі
Польський прем'єр-міністр Дональд Туск видав розпорядження про призначення комісії з розслідування російського та білоруського впливу в Польщі у 2004-2024 роках – орган із такою ж назвою існував за попереднього уряду "Права і справедливості".
17:40
Рейс із Корсики до Парижа аварійно сів на півдорозі через проблему з мотором
Авіарейс із французької Корсики до Парижа змушений був приземлитися на півдорозі через проблему з мотором.
17:34
Кулеба запропонував партнерам альтернативу збиттю російських ракет
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів про прохання Києва до союзників збивати російські ракети зі своєї території та зазначив, що якщо вони не хочуть цього робити – є альтернатива. 
17:29
Норвегія обіцяє арештувати прем'єра Ізраїлю, якщо МКС видасть ордер
Міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде підтвердив, що країна виконає ордер на арешт високопосадовців Ізраїлю, зокрема прем'єра Беньяміна Нетаньягу, якщо його видасть Міжнародний кримінальний суд.
17:17
Глава МЗС Німеччини висловилась про легітимність Зеленського
Німецька міністерка закордонних справ Анналена Бербок наголосила, що у Німеччини немає сумнівів у легітимності президента Володимира Зеленського попри те, що Україна не має змоги провести чергові президентські вибори з огляду на воєнний стан.
17:15
У Грузії знайшли понад 50 кг кокаїну, сховані серед бананів з Еквадору
Грузинські правоохоронці виявили більш як півсотні кілограмів кокаїну, який заховали у вантажі бананів з Еквадору.
17:15
фотоНа півдні Італії у вулканічному районі стався найсильніший в його історії землетрус
В італійському портовому місті Поццуолі, що неподалік Неаполя, у ніч проти 21 травня зафіксували землетрус силою 4,4 бала, в результаті якого сотні людей були змушені тимчасово покинути оселі та евакуювали в'язницю для жінок.
17:00
Мадрид відкликає посла з Аргентини після заяв її президента про дружину прем'єра Іспанії
Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес на пресконференції 21 травня оголосив про відкликання посла з Аргентини після того, як її президент Хав'єр Мілей скандально висловився про дружину іспанського прем'єра Бегонію Гомес.
16:54
Головуюча в ЄС Бельгія підтвердила наміри почати переговори про вступ України в червні
Міністерка закордонних справ Бельгії, яка зараз головує у ЄС, підтвердила наміри організувати міжурядові конференцію з Україною до завершення бельгійського головування у червні.
16:45
У французьких Піренеях на кордоні з Іспанією стався відчутний землетрус
На крайньому півдні Франції у гірському масиві Піренеї зафіксували відчутні для людей підземні поштовхи, їхня магнітуда складала 4,1.
16:40
Канада оголосила санкції проти причетних до торгівлі зброєю між Росією та КНДР
Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі 21 травня оголосила про санкції проти двох фізичних і шести юридичних осіб через причетність до торгівлі зброєю між Росією та Північною Кореєю.
16:34
ЄС засудив закриття Косовом відділень сербського банку як ескалацію
ЄС дорікнув Косову за одностороннє закриття шести відділень банку з сербською ліцензією, заявивши, що цей крок негативно вплине на життя етнічної сербської меншини на півночі і зашкодить косовсько-сербським переговорам про нормалізацію відносин.
16:26
фотоБербок в Україні отримала орден і зізналася, що планувала поїхати в Харків
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок була змушена скасувати візит до Харкова, запланований у межах поїздки до України 21 травня, через безпекову ситуацію.
16:16
Парламент Словаччини засудив політичне насильство після замаху на Фіцо
Парламент Словаччини у вівторок одноголосно проголосував за засудження політично вмотивованого насильства після замаху на прем'єр-міністра Роберта Фіцо.
16:11
Посольство США в Лондоні заборгувало понад £14 млн штрафного збору
Американське посольство у Великій Британії за останні 20 років наростило борг у 14,6 мільйона фунтів стерлінгів (понад 17 мільйонів євро) через несплачені "збори за затори", покликані зменшити шкідливі викиди в Лондоні.
15:56
Румунія готує новий пакет військової допомоги Україні – Зеленський
Президент Володимир Зеленський після телефонної розмови з румунським колегою Клаусом Йоганнісом повідомив про підготовку Румунією нового пакета військової допомоги для України. 
15:51
Зеленський пояснив, як Росію почнуть залучати до переговорів після саміту у Швейцарії
Президент України Володимир Зеленський пояснив, що Україна не хоче запрошувати Росію на саміт миру у Швейцарії, щоби вона не могла зірвати процес, і залучать через посередників вже на наступному етапі.
15:43
Макрон особисто їде заспокоювати ситуацію в Новій Каледонії, де спалахнули заворушення
Президент Франції Емманюель Макрон у вівторок ввечері вирушить до Нової Каледонії, намагаючись заспокоїти ситуацію на заморській французькій території, де спалахнули заворушення.
15:11
Глава МЗС Литви підтримав дозвіл Україні бити західною зброєю по цілях в Росії
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що західні союзники України повинні дати українським військовим більше свободи для завдання ударів по цілях в Росії.
15:00
Молдова стала першою країною, з якою ЄС підписав безпекову угоду
Євросоюз і Молдова підписали угоду про безпекове партнерство, яку називають першим подібним документом для ЄС. 
14:43
В ЄС відкинули твердження пропаганди РФ про "нелегітимність" президента Зеленського
В Єврокомісії відповіли на твердження російської пропаганди про те, що Володимир Зеленський нібито є нелегітимним президентом України, оскільки 21 травня 2024 року спливає його 5-річний термін на посаді.
14:39
Канцлер Австрії хоче, щоб ЄС, як і Британія, виніс розгляд заявок на притулок у треті країни
Австрійський канцлер Карл Негаммер висловив підтримку ідеї про те, щоб заявки охочих отримати притулок у ЄС розглядалися на території третіх країн, на зразок того, як це зробила Британія.
ВідеоЗаяви підтримки та солідарності з Іраном: чи буде Захід реагувати на смерть Путіна так само
14:11
Керівна партія Грузії назвала США свої вимоги для можливого відкликання закону про "іноагентів"
У грузинській партії влади назвали "помилкою" спроби тиснути на Тбілісі погрозами жорстких дій та зажадали, щоб США задля покращення відносин з Грузією пішли на низку поступок, після яких партія може розглянути відмову від скандального закону про "іноагентів".
14:04
В ЄС пояснили слова Борреля про співчуття через загибель президента Ірану
У Єврокомісії назвали "нормальною дипломатичною практикою" співчуття, які висловив глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель через загибель президента союзного Росії Ірану.
13:36
У Будапешті кажуть, що не бачать прогресу у двосторонніх консультаціях з Україною
В уряді Угорщини заявили, що не бачать майже ніякого прогресу у вирішенні суперечливих двосторонніх питань між Україною та Угорщиною. 
13:29
Держдеп: Іран просив США про допомогу після катастрофи з його президентом
Іран просив в США допомоги після аварії гелікоптера, в якій загинув президент Ісламської республіки.
13:17
ЄС закликав посилено протидіяти можливим спробам втручання у вибори
Рада ЄС закликала відповідні органи Євросоюзу та країн-членів активізувати усі наявні інструменти, щоб не допустити іноземного втручання у вибори. 
13:03
Рада ЄС схвалила конфіскацію прибутків від активів РФ на користь України
Рада ЄС 21 травня схвалила передання надходжень від оподаткованих надприбутків заморожених російських активів Україні.
12:51
Франція заявила, що відкрита для інвестицій ОАЕ в свою ядерну енергетику
Франція оголосила, що вона відкрита для інвестицій Об'єднаних Арабських Еміратів у свою ядерну енергетику.
12:46
Президент Литви не здивується спробам диверсій в країні на замовлення РФ
Президент Литви Гітанас Науседа сказав, що спроби диверсій в країні за теперішніх обставин не є чимось неочікуваним і підозрілі випадки можуть повторюватися. 
12:41
ЗМІ: Німеччина підтримає план США з використання російських активів для фінансування України
Німецькі посадовці готові підтримати план США щодо використання майбутніх доходів, отриманих від заморожених російських активів, які в основному знаходяться в Європі, для підтримки допомоги Україні в розмірі 50 мільярдів доларів.
12:19
Польського екссуддю, що втік у Білорусь, оголошують у міжнародний розшук
Польського екссуддю Томаша Шмідта, який нещодавно втік у Білорусь за "політичним притулком", найближчим часом офіційно оголосять у міжнародний розшук через Інтерпол.
12:08
Держдеп: США принципово хочуть перемоги України у війні
У Державному департаменті США заявили, що хочуть, щоб Україна перемогла у загарбницькій війні, яку проти неї веде Росія.
12:06
Десять українських військових завершили в Нідерландах навчання з обслуговування F-16
Десять українських військовослужбовців завершили навчання в Нідерландах з обслуговування винищувачів F-16.
12:06
Литовців попередили про винищувачі у небі через великі навчання
Литовські військові попередили громадян, що у наступні два тижні вони можуть значно частіше спостерігати у небі військові літаки, що пов’язано з проведенням навчань.
11:46
По всій Греції страйкують державні службовці
У Греції федерація працівників державного сектора ADEDY оголосила у вівторок 24-годинний загальнонаціональний страйк через вимоги підвищення заробітної плати.
11:44
У Німеччині виникли збої в роботі інтернету та зв'язку
Вранці у вівторок в Німеччині виникли проблеми зі зв'язком та інтернетом, через що не працювали тисячі додатків та систем онлайн-банкінгу.
11:20
Президент Естонії скликає раду з держоборони для обговорення диверсій і операцій впливу РФ
У середу в другій половині дня на запрошення президента Естонії Алара Каріса збереться рада з державної оборони, щоб обговорити російські диверсії та операції впливу, а також майбутній Саміт миру у Швейцарії.
11:14
У Греції судять 9 єгиптян через аварію судна, в якій загинули сотні мігрантів
У вівторок перед судом у Греції постануть 9 єгиптян за звинуваченням у спричиненні корабельної аварії, яка забрала життя сотень мігрантів.
10:55
У Німеччині стартує суд над князем, який нібито готував державний переворот
Другий і найгучніший судовий процес, пов'язаний зі спробою ультраправого перевороту в Німеччині, розпочинається у вівторок: перед судом у Франкфурті-на-Майні постане ймовірний 72-річний ватажок змови, Генріх XIII князь Ройс.
10:45
Франція підтримала МКС після заклику його прокурора видати ордер на арешт лідерів Ізраїлю
Франція заявила, що підтримує Міжнародний кримінальний суд (МКС) після того, як його прокурор Карім Хан звернувся до суду по ордери на арешт високопосадовців Ізраїлю і водночас – лідерів терористичного угруповання ХАМАС.
10:29
У Фінляндії представили заходи для боротьби з керованою міграцією на кордоні з РФ
Фінляндія хоче, щоб Європейський Союз знайшов спільні заходи для запобігання того, що вона називає інструменталізованою міграцією, тобто потоку мігрантів, які прибувають з Росії без дійсних проїзних документів.
10:18
ФотоСполучені Штати передали Харкову майже 60 трансформаторів
Сполучені Штати передали Україні 59 трансформаторів та інше обладнання для Харкова, який зазнає регулярних повітряних атак з боку РФ.
10:04
Politico: ЄС хоче почати переговори про вступ з Україною 25 червня
Брюссельські посадовці наполягають на тому, щоб розпочати офіційні переговори про вступ України до Європейського Союзу вже наступного місяця.
10:00
У Франції судять трьох сирійських високопосадовців за підозрою у воєнних злочинах
У вівторок у паризькому суді відбудеться заочний суд над трьома сирійськими високопосадовцями, яких звинувачують у причетності до зникнення й подальшої смерті французько-сирійського батька та його сина.
09:28
Глава МЗС Латвії зібрала 14 тисяч євро на дрони для України завдяки своєму півмарафону
Глава МЗС Латвії Байба Браже, яка пробігла свій перший півмарафон задля збору коштів на дрони для України, у вівторок вранці повідомила про те, що вдалося зібрати вже 13,5 тисяч євро, сума продовжує зростати.
09:26
США та Саудівська Аравія близькі до угоди щодо оборонного пакту
Сполучені Штати та Саудівська Аравія близькі до остаточної угоди про двосторонній оборонний пакт після того, як радник з питань національної безпеки США Джейк Салліван домігся значного прогресу в переговорах з саудитами минулими вихідними.
Аналітика короткоЯкі проблеми для України може створити коаліція на чолі із ультраправими в Нідерландах
09:11
Німеччина закликала МКС не прирівнювати Ізраїль і ХАМАС
МЗС Німеччини вважає, що заява прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана, який звернувся до суду по ордери на арешт високопосадовців Ізраїлю і водночас – лідерів терористів ХАМАС, створює хибне враження рівності між ними.
08:56
У Німеччині на 15-річного біженця з України напали з ножем
У німецькому місті Дортмунд на 15-річного українського біженця напали з ножем на вулиці, коли він гуляв увечері з двома друзями.
08:46
Німецька ініціатива з посилення української ППО вже зібрала майже мільярд євро
Завдяки німецькій ініціативі, спрямованій на посилення протиповітряної оборони України, вдалося зібрати на ці цілі майже мільярд євро.
08:26
відеоГлава МЗС Німеччини всьоме прибула до Києва
Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок прибула до Києва з сьомим від початку повномасштабного вторгнення Росії візитом.
08:09
Відкриття італійських центрів для мігрантів в Албанії відклали
Відкриття двох італійських центрів для мігрантів в Албанії, заплановане на понеділок, було відкладено через незавершені будівельні роботи.
07:45
В ЄС прокоментували заклик прокурора МКС до ордера на арешт лідерів Ізраїлю і ХАМАС
Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що взяв до відома заяву прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана, який звернувся до суду по ордери на арешт високопосадовців Ізраїлю і водночас – лідерів терористів ХАМАС.
07:29
У Румунії, де падали уламки "Шахедів", теж поспівчували Ірану
В МЗС Румунії заявили про співчуття іранському народові після загибелі керівництва країни в авіакатастрофі.
07:13
У Польщі заарештували дев’ять осіб, підозрюваних у диверсіях на замовлення РФ
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск розповів, що зараз під арештом перебувають дев’ять осіб, підозрюваних у диверсійній діяльності на території країни на замовлення Росії.