25 квітня 2024

Статті
Кінець блокади кордону? Як та чи надовго Дональд Туск переконав польських фермерів
Чи надовго затихли аграрії? Виявилося, що ні. Хоча поки що протести звучать як "нешкідливі" для нашого кордону...
Колонки
Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном
Рішення МЗС посилює поділ на тих, хто "тут" і хто "там". Воно прокомуніковане дуже погано. Настільки погано, що гірше нема куди...
Новини
22:56
Орбан на конференції консерваторів: "Повернімо Європі велич! Уперед, Дональд Трамп!"
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у промові на відкритті Конференції консервативної політичної дії (CPAC) в Будапешті закликав праві сили об’єднатись для перемоги над "ліберальним світовим духом" і висловив підтримку експрезиденту США Дональду Трампу на тлі його судів.
22:37
У США хочуть, щоб надання Україні ATACMS спонукало Берлін до рішення щодо Taurus
Сполучені Штати сподіваються, що рішення союзників передати Україні далекобійні ракети, зокрема ATACMS, підштовхнуть Німеччину до аналогічного кроку стосовно власних крилатих ракет Taurus.
22:28
Голова МЗС Польщі розповів, як завершити війну в Україні за п’ять хвилин
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Владімір Путін може закінчити розв’язану ним війну в Україні за п'ять хвилин – одним телефонним дзвінком міністру оборони Росії Сергєю Шойгу.
22:11
Верховний суд США може частково стати на бік Трампа у справі про штурм Капітолія
Колишній президент США Дональд Трамп може отримати принаймні часткову перемогу у Верховному суді, який вирішує, чи має він імунітет від судового переслідування за роль у подіях 6 січня 2021 року.
21:48
Топгенерал ЄС потрапив у скандал через підтримку Facebook-допису антисеміта
Очільник Військового комітету ЄС австрійський генерал Роберт Брігер зазнав критики після того, як ЗМІ виявили його схвальний коментар під Facebook-постом відомого антисемітськими поглядами експоліцейського.
21:24
Путін збирається в Китай у травні
Правитель Росії Владімір Путін заявив, що у травні планує відвідати Китай.
ДайджестВ ЄС погрожують ухилянтам, очікування від допомоги США, "атака" дронів на Білорусь: новини дня
21:04
Держдеп про допомогу з поверненням українських чоловіків додому: Складне питання
Представник Державного департаменту США в Брюсселі Деніел Сайзек вважає "складним питанням" рішення української влади призупинити надання консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку.
21:01
У супермаркетах Німеччини виявили десятки кілограмів кокаїну в ящиках для бананів
Співробітники кількох супермаркетів виявили кокаїн, що був захований у ящиках для бананів, у кількох супермаркетах німецької столиці Берліна та землі Бранденбург.
20:52
Столтенберг: Ще не пізно для перемоги України, але союзники повинні прискоритись
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників прискорити постачання військової підтримки України, наголосивши, що вона й далі має шанси на перемогу в повномасштабній війні проти Росії.
20:31
ЗМІ: Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпійських ігор
Франція веде непублічні переговори з Грецією про передання зенітно-ракетного комплексу малої дальності Crotale на час проведення Олімпійських ігор у Парижі.
20:29
У Німеччині зацікавились ідеєю Британії висилати шукачів притулку в треті країни
Попри велику міжнародну критику рішення уряду Великої Британії рішення вислати до Руанди нелегальних шукачів притулку, в коаліційній партії "Вільних демократів" закликають уряд Німеччини укласти аналогічну угоду.
20:13
фотоБанда грузинів викрадала в ЄС рідкісні російськомовні книги та продавала їх на аукціонах
У кількох державах Європейського Союзу затримали дев’ятьох громадян Грузії, яких підозрюють у викраденні антикварних і рідкісних книг – передусім російських авторів або написаних російською мовою.
19:57
Канада розширила санкції проти Ірану на міністра оборони та генштаб
Канада включила до санкційного списку проти дві фізичні та дві юридичні особи Ірану у відповідь на постійні серйозні порушення Іраном міжнародного миру та безпеки, що призводять до серйозних міжнародних криз.
19:54
Уряд Польщі схвалив план фінансової допомоги фермерам
Польський уряд 25 квітня схвалив розпорядження, яке визначає план допомоги польським фермерам, що останні місяці протестували біля кордону з Україною та урядових установ із вимогою більших пільг і фінансування.
19:37
Зеленський подякував лідерам Конгресу за допомогу й розповів про користь ATACMS
Президент Володимир Зеленський 25 квітня провів телефонні розмови з лідерами Конгресу – спікером Палати представників Майком Джонсоном та очільниками республіканців і демократів у Сенаті Мітчем Макконнеллом Чаком Шумером.
19:28
ФотоДо Хорватії прибули перші придбані у Франції винищувачі Rafale
Перші шість з 12 багатоцільових винищувачів Rafale, придбаних Хорватією у Франції, приземлилися на військово-повітряній базі поблизу Загреба у четвер під час урочистої церемонії за участю високопосадовців.
19:27
У Німеччині запровадять День ветеранів, порвавши з багаторічним табу
Бундестаг 25 квітня проголосував за запровадження щорічного національного Дня ветеранів для вшанування людей, які служили у збройних силах – чим поклав край багаторічному табу на уславлення військових у Німеччині.
19:13
США наклали санкції на мережу, яка допомагала передавати іранські дрони Росії
Міністерство фінансів США 25 квітня оголосило про санкції проти понад десяток юридичних, фізичних та юридичних осіб, які відігравали ключову роль у сприянні та фінансуванні продажу іранських дронів.
18:55
ЗМІ: На вихідних у Катарі пройде зустріч радників щодо Cаміту миру
Радники з питань національної безпеки та високопосадовці з усього світу зустрінуться в катарській Досі цими вихідними, щоб обговорити плани проведення саміту щодо миру в Україні.
18:53
У США вважають, що нова допомога дасть Україні можливість перехопити ініціативу
Нова військова допомога Сполучених Штатів, розблокована після рішення Конгресу, допоможе Збройним cилам України з часом повернути ініціативу на полі бою, але широкомасштабний український наступ найближчим часом малоймовірний.
18:38
Сейм Литви на рік продовжив обмеження проти росіян та білорусів
Сейм Литви 25 квітня на рік продовжив національні санкції проти громадян Росії та Білорусі, відхиливши пропозиції запровадити додаткові обмеження до чинних правил.
18:33
Кишинів забрав диппаспорт у спікера парламенту автономної Гагаузії, який їздив у Москву
Офіційні відомства Молдови підтвердили вилучення дипломатичного паспорта у спікера Народного зібрання Гагаузії – автономного регіону Молдови – після його поїздки до Москви.
18:28
Блінкен у Китаї закликав Пекін до справедливого ставлення до компаній зі США
Держсекретар США Ентоні Блінкен закликав Китай забезпечити рівні умови для американського бізнесу, розпочавши візит до КНР, спрямований на вирішення низки спірних питань, які можуть поставити під загрозу нещодавно відновлені відносини.
18:23
Данія збільшить військову допомогу Україні у 2024 році на майже 600 млн євро
Уряд і парламент Данії оголосили про домовленість зі збільшення фінансування Українського фонду – механізму довгострокової військової підтримки України – на ще 4,4 мільярда данських крон (590 мільйонів євро) на 2024 рік.
18:08
Кулеба привітав звіт спецмеханізму ОБСЄ щодо свавільного затримання РФ цивільних українців
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 25 квітня привітав підготовлений у межах так званого Московського механізму ОБСЄ звіт щодо свавільного утримання Росією українських цивільних.
18:08
Туск назвав дату перестановок в уряді у зв'язку з європейськими виборами
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск повідомив, що оголосить про перестановки в уряді 10 травня у зв’язку з тим, що низка чинних міністрів звільняються з посад для участі у виборах до Європарламенту.
17:59
Німеччина та Франція підпишуть угоду про спільну розробку нового танка
Німеччина та Франція у п'ятницю підпишуть угоду про спільну розробку нового танка MGCS (Main Ground Combat System) на тлі прагнень Європи зміцнити свою оборону через війну РФ проти України.
17:55
Зеленський про Трампа: Будемо працювати з будь-яким президентом США
Президент Володимир Зеленський висловив сподівання, що незалежно від результатів виборів у США наприкінці цього року Україна продовжить співпрацю зі Штатами.
17:44
Зеленський навів три аргументи для республіканців, які не голосували за допомогу Україні
Президент Володимир Зеленський заявив, що понад сотня конгресменів від Республіканської партії, які не голосували за останню законодавчу пропозицію допомоги Україні, повинні знати про те, як саме витрачаються ці кошти.
17:43
Бельгія викликає очільника дипмісії Китаю через хакерську атаку на депутатку
Бельгія викликає тимчасового повіреного Китаю після підтвердження, що ще одна депутатка бельгійського парламенту зазнала кібератаки з боку китайських хакерів.
17:27
У МЗС РФ пригрозили США зниженням рівня дипвідносин у разі конфіскації її активів
РФ допускає варіант зниження рівня дипломатичних відносин зі США, якщо Вашингтон вживе практичних заходів щодо конфіскації її активів.
17:27
Росія висилає двох латвійських дипломатів
Міністерство закордонних справ Росії 25 квітня викликало тимчасову повірену у справах Латвії Даце Рутку та оголосило їй про вислання двох працівників латвійського посольства в Москві.
17:14
Європарламент вимагає від "Альтернативи для Німеччини" розкрити зв’язки з Кремлем
Європейський парламент 25 квітня ухвалив резолюцію із засудженням спроб Кремля втрутитися в демократичні процеси і підірвати їх, а також закликом притягти до відповідальності причетних до таких деструктивних впливів.
17:10
Єврокомісія почала зустрічі з Україною щодо скринінгу законодавства аграрної сфери
Єврокомісія почала роз’яснювальні зустрічі з українськими представниками щодо офіційного скринінгу законодавства – перевірки на відповідність праву ЄС – в рамках переговорного розділу стосовно сільського господарства.
16:59
Туск через хворобу призупиняє участь у публічних заходах
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск з 25 квітня призупиняє участь у публічних заходах через діагностовану пневмонію.
16:57
У Польщі назвали суму, яку витратили на військову допомогу Україні
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що за останні два роки Варшава надала Україні військову допомогу на суму, еквівалентну приблизно 8,4 мільярда євро.
16:45
Українці зможуть залишатися у Німеччині і з протермінованим паспортом
Громадяни України, які отримують або продовжують у Німеччині тимчасову посвідку на проживання, не обов’язково повинні мати для цього чинний український закордонний паспорт.
16:41
фотоСтолтенберг уперше політав на винищувачі Eurofighter
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Німеччини 25 квітня вперше політав на винищувачі Eurofighter.
Аналітика короткоЧому польські фермери врешті-решт погодилися розблокувати кордон з Україною
16:26
Будапешт підтвердив, що Сі Цзіньпін відвідає Угорщину на початку травня
Керівник апарату прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуяш заявив, що лідер Китаю Сі Цзіньпін відвідає Будапешт у дні між 8 по 10 травня в межах поїздки до Європи.
16:10
У Литві назвали вигадкою заяву Мінська про зірвану "атаку дронами"
У Збройних силах Литви назвали дезінформацією заяву очільника КДБ Білорусі про нібито зірвану "атаку дронами" по Мінську з території Литви. 
15:58
У Польщі на 2,5 роки засудили російського шпигуна
Окружний суд у Гданську до двох з половиною років ув'язнення засудив росіянина, звинуваченого в шпигунстві на користь РФ.
15:50
У Білорусі схвалили нову концепцію нацбезпеки і воєнну доктрину
Всебілоруські народні збори затвердили оновлену концепцію нацбезпеки та воєнну доктрину, що є останнім етапом погодження цих документів.
15:39
Іспанська прокуратура вимагає закриття справи проти дружини прем'єра Санчеса
Прокуратура Мадрида заявила в четвер, що вимагала закрити справи про корупцію проти дружини прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчеса, який оголосив, що розглядає можливість своєї відставки.
15:18
Лукашенко лякає опонентів режиму, які виїхали з країни, репресіями проти родичів
Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко натякнув, що білоруські служби можуть натиснути на білорусів-опонентів режиму, які виїхали за кордон, заходами проти їхніх родичів всередині країни.  
14:58
Європарламент схвалив створення нового органу ЄС з етичних стандартів
Європейський парламент у четвер схвалив створення нового органу Євросоюзу, покликаного посилити доброчесність, прозорість та підзвітність у прийнятті рішень на європейському рівні.
14:52
У Лукашенка заявили, що зірвали "атаку дронів з Литви" на Мінськ
Керівник Служби держбезпеки Білорусі заявив про нібито зірвану "атаку безпілотниками" на Мінськ з території Литви.
14:35
Європарламент закликав не вважати легітимними "перевибори" Путіна у Росії
Європарламент ухвалив резолюцію, у якій засуджує те, як проходили "перевибори" Владіміра Путіна та закликає не вважити їх легітимними. 
14:13
фотоЄвропарламент виступив проти переговорів про вступ з Грузією через закон про "іноагентів"
Європарламент проголосував за незобов’язуючу резолюцію з закликом до ЄС не починати переговори з Грузією про членство, доки діятиме скандальний закон "про прозорість іноземного впливу".
14:04
У Венеції почав працювати експеримент з платою за одноденний візит до міста
З 25 квітня у Венеції, одному з найпопулярніших туристичних міст планети, почав працювати експеримент зі стягуванням плати з туристів за одноденний візит до міста.
13:48
У G7 кажуть про зростання популярності пропозиції США щодо доходів від російських активів
Пропозиція США щодо використання майбутніх відсотків із заморожених російських активів на суму близько 300 млрд доларів для допомоги Україні замість повної їх конфіскації набирає обертів серед країн "Групи семи".
13:30
Президент Польщі запросив прем’єра поговорити про ядерну зброю
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що запросив прем'єр-міністра Дональда Туска до президентського палацу 1 травня, щоб обговорити з ним, серед іншого, розміщення ядерної зброї за програмою Nuclear Sharing.
13:21
Макрон захищає свою позицію про створення "стратегічної двозначності" для Росії
Президент Франції Емманюель Макрон відстоює свою думку, що з тим, як непрогнозовано поводиться сучасна Росія, західні союзники не мають давати їй розуміння, де межі їхніх дій, що він називає "стратегічною двозначністю". 
13:20
У Литві допустили допомогу Україні у поверненні чоловіків призовного віку
У Литві допустили, що можуть допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, але необхідно продумати, як саме це зробити.
13:04
Ексглава МЗС Латвії повернувся до Сейму як депутат
Колишньому міністру закордонних справ Кріш'янісу Каріньшу, який пішов у відставку після скандалу, відновили депутатський мандат.
12:51
Технічний збій спричинив закриття повітряного простору над частиною Норвегії
Технічна проблема змусила авіаційну владу Норвегії тимчасово закрити повітряний простір над півднем країни в четвер, що призвело до значних затримок в аеропорту Осло, який є одним з найбільших у Скандинавії.
12:46
ЄС все ще не зрівнявся з США за обсягом наданої військової допомоги Україні – дослідження
Нова європейська допомога Україні не показала зростання протягом останніх місяців, незважаючи на те, що допомога США повністю припинилася.
12:29
Китай сподівається на більш дружнє ставлення ЄС під час головування Угорщини
У Китаї сподіваються, що головування Угорщини в Раді ЄС сприятиме тому, щоб Євросоюз "проводив більш позитивну і прагматичну політику" щодо КНР.
12:24
Євродепутати просять владу Австрії вплинути на Raiffeisen щодо його бізнесу в Росії
Група євродепутатів звернулася до влади Австрії з відкритим листом і висловила занепокоєння планами австрійського Raiffeisen Bank International набрати новий персонал у Росії.
12:19
Шведська принцеса навчатиметься на офіцера
Шведська принцеса Вікторія восени пройде в армії підготовку, необхідну для офіцерського звання.
12:18
США схвалили продаж ракет Польщі на понад $1,2 млрд
Державний департамент США схвалив продаж Польщі протирадіолокаційних керованих ракет підвищеної дальності AARGM-ER.
11:57
Сікорський: Напад РФ на одного з членів НАТО означатиме її неминучу поразку
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив у четвер у Сеймі, що напад Росії на будь-якого члена НАТО неминуче призведе до її поразки.
11:50
Латвія оцінює можливості будівництва заводу з виробництва мін
Міністерство оборони Латвії оцінює можливість будівництва заводу з виробництва мін на території країни.
11:30
Глава МЗС Польщі: Росія бреше про польські плани анексувати частину України
Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що російські лідери та пропагандисти намагаються спровокувати конфлікт між поляками і українцями, в тому числі і заявами щодо нібито планів анексії українських територій Польщею.
11:28
У Молдові правоохоронці проводили обшук в МЗС
У Молдові співробітники прокуратури та Служби інформації та безпеки напередодні провели обшук у Міністерстві закордонних справ у рамках кримінального переслідування.
11:16
Британська розвідка проаналізувала затримання заступника Шойгу
Розвідка Великої Британії присвятила огляд затриманню заступника міністра оборони РФ Сергєя Шойгу Тимура Іванова, якого звинувачують у хабарництві.
11:08
Зеленський зустрівся у Києві з міністром фінансів Британії: говорили про санкції
Президент України Володимир Зеленський заявив у четвер, що зустрівся з міністром фінансів Великої Британії Джеремі Гантом у Києві та закликав посилити санкції проти Росії.
10:55
У Талліннському аеропорту з'являться стоянки для військових літаків
Компанія Nordecon збудує стоянки для військових літаків поруч із злітно-посадковою смугою Талліннського аеропорту.
10:42
Страйк авіадиспетчерів у Франції вплине на рейси по всій Європі
Затримки та скасування рейсів вплинуть на значну частину Європи в четвер, після того, як влада не змогла домовитися з частиною французьких працівників авіадиспетчерської служби про запобігання страйку.
10:39
Президент Сербії перепросив за те, що назвав словенців "огидними"
Президент Сербії Александар Вучич перепросив за те, що назвав словенців "огидними".
10:27
Папа Римський про Україну і Газу: Мир шляхом переговорів – краще, ніж війна без кінця
Папа Римський Франциск закликав до миру в усьому світі на тлі воєн в Україні та Газі, заявивши, що "мир, досягнутий шляхом переговорів, – це краще, ніж нескінченна війна".
10:19
ЗМІ: У Франції затримали підлітка, який міг готувати теракт на Олімпіаді
У Франції заарештували 16-річного підлітка, який міг готувати теракт під час літніх Олімпійських ігор у Парижі.
10:08
опитуванняПоловина поляків підтримують одностатеві шлюби
50% поляків за те, щоб дозволити одностатеві шлюби у Польщі, ще більше висловлюються на підтримку цивільних партнерств.
10:05
Італія анонсувала підписання угоди щодо відбудови Одеси
Італія анонсувала підписання угоди з Україною та культурною агенцією ООН ЮНЕСКО щодо відбудови Одеси, зокрема, щодо відновлення постраждалого від ракетного удару РФ Спасо-Преображенського собору.
09:48
Грецький військовий корабель перехопив два безпілотники хуситів у Червоному морі
Грецький військовий корабель, який бере участь у військово-морській місії Європейського Союзу в Червоному морі, перехопив два безпілотники, запущені єменськими бойовиками-хуситами в напрямку комерційного судна.
09:43
Фото, відеоУ Парижі обвалилися лопаті вітряка знаменитого кабаре "Мулен Руж"
У Парижі вночі обвалились лопаті вітряка "Мулен Руж" – одного з найвідоміших місць у французькій столиці.
09:35
Ердоган закликав Німеччину зняти оборонні обмеження з Туреччини
Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган закликав Німеччину зняти обмеження в оборонній промисловості щодо Туреччини і розпочати спільні проєкти.
09:24
Блінкен закликав США і Китай відповідально вирішувати свої розбіжності
Держсекретар Ентоні Блінкен закликав Сполучені Штати і Китай відповідально вирішувати свої розбіжності.
09:16
У Британії очікують, що Україна збільшить кількість дальніх ударів по Росії
Командувач британської армії Тоні Радакін стверджує, що Україна збільшить кількість дальніх ударів по території Росії, оскільки приплив західної військової допомоги має на меті допомогти Києву формувати війну "набагато сильнішими способами".
09:05
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
США не оголошували про передачу Україні далекобійних ракет ATACMS на прохання української сторони.
08:51
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
Нова резолюція Європарламенту про стан цінностей ЄС в Угорщині вказує на низку проблем, особливо з огляду на майбутні вибори та угорське головування в Раді ЄС.
08:42
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
Посол США при НАТО Джуліанна Сміт звинуватила Китай у допомозі Росії досягти військових цілей в Україні, оскільки Пекін продовжує продавати такі товари, як технології безпілотників або порохові компоненти.
08:37
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
Європейський парламент прийняв пакет законів, які посилюють інструментарій ЄС для боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму.
08:20
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
У Білому дому прокоментували вето Росії на резолюцію Ради безпеки ООН щодо нерозповсюдження ядерної зброї в космосі.
08:15
Міністр оборони Німеччини: РФ виробляє зброю у кількостях, вищих за її потреби на війні
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що військово-промисловий комплекс РФ вже працює на заповнення складів.
08:03
У Німеччині висунули звинувачення семи підозрюваним радикальним ісламістам
У Німеччині прокуратура офіційно оголосила обвинувачення семи підозрюваним у радикальному ісламському тероризмі у створенні терористичної організації і підготовці терактів в країні.
07:39
Вибори президента Північної Македонії: перший тур виграла опозиційна кандидатка
У Північній Македонії у першому турі президентських виборів найбільшу кількість голосів набрала підтримувана опозицією Гордана Силяновська Давкова.
07:20
США відбили повітряну атаку хуситів в Аденській затоці
У США напередодні відбили повітряну атаку підтримуваних Іраном єменських бойовиків-хуситів у водах Аденської затоки.
07:01
У Польщі кажуть, що готові допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку
В уряді Польщі заявляють, що готові допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, щоб вони допомогли країні вести боротьбу у війні проти Росії.