7 травня 2024

Статті
Справа про вкрадений вінок: чому головному опозиціонеру Польщі загрожує в'язниця
По Ярославу Качинському "вдарила" законодавча норма, прийнята під час перебування "ПіС" при владі, а головне – відверто спрямована проти його опонентів.
Колонки
Перевірка конкуренцією: чи готова Україна до євроінтеграції у сфері залізничних перевезень
Популярна теза, що саме монопольна структура дозволила "Укрзалізниці" вистояти у складних умовах війни, блокує євроінтеграційну реформу залізничних перевезень.
Новини
22:59
ЄС уперше ухвалив законодавство для боротьби з насиллям щодо жінок
Рада Європейського Союзу 7 травня дала зелене світло директиві щодо боротьби з насильством проти жінок та домашнім насильством, яка стала першою такою законодавчою ініціативою в історії об'єднання.
22:40
ЗМІ: Нейтральні держави Європи попросили НАТО про тіснішу співпрацю через агресію Росії
Австрія, Ірландія, Швейцарія та Мальта у спільному листі до Північноатлантичного Альянсу висловили бажання розширити двосторонню співпрацю на тлі погіршення безпекової ситуації в Європі після російського вторгнення в Україну.
22:16
Міністр оборони Британії розповів деталі кібератаки на платіжну мережу армії
Британський міністр оборони Грант Шаппс оголосив про план протидії нещодавній кібератаці на платіжну систему Збройних сил Сполученого Королівства й не виключив, що за нею може стояти іноземна держава.
21:57
ЄС схвалив план підтримки країн Західних Балкан на 6 млрд євро
Рада Європейського Союзу 7 травня остаточно схвалила Механізм реформ і зростання (Reform and Growth Facility), покликаний підтримати реформи та економічне зростання країн Західних Балкан, що прагнуть членства в ЄС.
21:30
фотоНа війні в Україні загинули ще двоє грузинських добровольців
Ще двоє громадян Грузії, які як добровольці стали на захист України після початку повномасштабної війни Росії, загинули внаслідок бойових дій.
ДайджестХто прийшов на "коронацію" Путіна, РФ залякує Францію, як можуть покарати Грузію: новини дня
21:09
США вважають, що Ізраїль та ХАМАС досі можуть домовитись про припинення вогню
Адміністрація президента США на тлі ймовірного початку активних дій ізраїльської армії в місті Рафах на півдні сектору Гази наполягає, що Ізраїль і терористи ХАМАС повинні вирішити свої розбіжності щодо угоди про припинення вогню.
20:54
фотоМитниця Норвегії конфіскувала одну з найбільших партій готівки за свою історію
Митники у Східній Норвегії конфіскували близько 4,2 мільйона шведських крон (360 тисяч євро) готівкою в автомобілі, який намагався в'їхати до країни, що стало однією з найбільших конфіскованих партій готівки.
20:49
В Естонії на 9 травня заборонили пов’язані з агресією РФ публічні зібрання і символіку
Поліція Естонії на 9 травня заборонила публічні зібрання з використанням забороненої символіки або вираженням підтримки воєнних злочинів РФ.
20:39
Голова Пентагону розповів Умєрову деталі останніх пакетів допомоги США
Міністри оборони України та Сполучених Штатів Рустем Умєров і Ллойд Остін 7 травня провели телефонну розмову, під час якої обговорили ситуацію на фронті та американську військову допомогу.
20:27
В Естонії дозволять голосувати на виборах за допомогою смартфона
Парламент Естонії 7 травня схвалив законодавчі поправки, які дозволять у майбутньому голосувати на виборах у країні за допомогою мобільного телефона і мобільного додатка ідентифікації особи Smart-ID.
20:20
Польща піднімала в небо винищувачі для перехоплення літака РФ над Балтійським морем
Польські винищувачі напередодні піднімались у повітря для перехоплення російського літака над Балтійським морем.
20:11
Парламент Шотландії обрав нового голову уряду
Парламент Шотландії 7 травня очікувано проголосував за призначення нового лідера найбільшої Шотландської національної партії (ШНП) Джона Свінні першим міністром, тобто очільником регіонального уряду.
20:00
У Берліні заборонять прапор Росії на 9 травня
Влада німецької столиці Берліна цьогоріч заборонила російські прапори, військову форму, плакати з літерами V або Z та інші символи і знаки, які можуть бути використані для прославляння агресії РФ, під час заходів до 9 травня.
19:54
У Словаччині за добу "замінували" майже 1000 шкіл, зловмисникам загрожує довічне
Поліція Словаччини почала провадження за статтею про терористичний акт після того, як по всій країні зафіксували понад 1100 повідомлень про мінування шкіл, банків та інших установ.
19:39
Уряд підтримав ратифікацію угоди про вільну торгівлю з Туреччиною
Кабінет міністрів на засіданні 7 травня схвалив законопроєкт щодо ратифікації угоди про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною, яка була підписана ще до повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року.
19:33
Латвія передала Україні обладнання для забезпечення ЗСУ зв'язком
Латвія в межах ІТ-коаліції передала Україні комунікаційне обладнання вартістю близько 100 тисяч євро.
19:25
В уряді Австрії хочуть висилати частину засуджених до Косова
Міністр внутрішніх справ Австрії Герхард Карнер підтримує ідею передання засуджених злочинців із країн, що не є членами Європейського Союзу, для відбування покарання в частково визнане Косово.
19:20
Влада іспанської Каталонії послабить обмеження на використання води
Влада іспанського автономного регіону Каталонія послабить обмеження на користування водою на значній території, включаючи Барселону, після того, як нещодавні дощі пом'якшили наслідки тривалої посухи.
19:11
У Хорватії двоє працівників заводу зазнали поранень під час випробування зброї
На збройовому заводі HS Produkt в хорватському місті Карловац під час випробування зброї 7 травня отримали вогнепальні поранення двоє працівників.
19:02
Пашинян попередив про можливу заборону російських каналів у Вірменії
Вірменський прем’єр-міністр Нікол Пашинян заявив, що мовлення російських телеканалів у країні можуть заборонити, якщо ті не поважатимуть громадян і державний устрій Вірменії.
18:51
Антикорупційний орган Угорщини, створений під тиском ЄС, просить собі більше повноважень
Управління з питань доброчесності Угорщини, завданням якого є боротьба з шахрайством під час використання коштів ЄС, попросив надати йому більше повноважень, зокрема щодо судових переслідувань і санкцій.
18:41
Прем’єр Вірменії пояснив, чому не поїхав на "інавгурацію" Путіна
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян прокоментував свою відсутність на інавгурації кремлівського правителя Владіміра Путіна.
18:34
У Фінляндії перевіряють керівництво розвідки через витік секретної інформації
Фінська поліція почала попереднє розслідування за підозрою в посадових злочинах, які могли статися в розвідувальній діяльності Поліції безпеки (SUPO) та Оборонних сил та потенційно призвели до витоку конфіденційної інформації.
18:22
Президент Литви закликав до поліпшення відносин з Китаєм
Президент Литви Гітанас Науседа закликав до поліпшення відносин з Китаєм після того, як три роки тому відкриття торгового представництва Тайваню у Вільнюсі спровокувало розкол між країнами.
18:16
фотоСША, Британія та Австралія наклали санкції на лідера російської групи хакерів LockBit
Сполучені Штати, Велика Британія та Австралія 7 травня спільно оголосили санкції проти росіянина Дмитрія Хорошева, який очолює хакерську групу LockBit, через причетність до розробки та розповсюдження однойменного вірусу-здирника.
18:02
ФотоПоліція розігнала пропалестинських демонстрантів з університету в Берліні
У Берліні поліція розігнала пропалестинських демонстрантів, які зайняли внутрішній двір Вільного університету німецької столиці.
17:58
ЗМІ: Трамп просив конгресвумен Грін не виносити на голосування відставку спікера Джонсона
Колишній президент США Дональд Трамп на вихідних мав приватну розмову з конгресвумен Марджорі Тейлор Грін і закликав її відмовитися від спроб відправити у відставку спікера Палати представників Майка Джонсона.
17:46
Туск заслухає спецслужби через суддю-перебіжчика, який мав доступ до секретних даних
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск скликав на 8 травня засідання Колегії спеціальних служб через інцидент із варшавським суддею Томашем Шмідтом, який напередодні вигулькнув у Білорусі та попросив політичного притулку.
17:38
Франція звинуватила РФ у залякуванні після виклику свого посла
Франція засудила виклик свого посла до МЗС РФ, заявивши, що Москва використовує "тактику залякування" через дипломатичні канали.
17:32
Данія скеровує 34 млн євро на гуманітарну допомогу для України
Міністерство закордонних справ Данії 7 травня оголосило про виділення нового пакета гуманітарної допомоги в розмірі 250 мільйонів данських крон (33,5 мільйона євро), щоб допомогти задовольнити базові потреби найбільш постраждалих українців.
17:21
Прем'єрка Латвії: Ядерними погрозами РФ хоче вплинути на учасників Саміту миру
Прем’єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня заявила, що Росія знову погрожує застосувати ядерну зброю для залякування країн, які в червні візьмуть участь у Саміті миру щодо України.
17:18
Лідери Фінляндії та Бельгії підтвердили Зеленському участь у Саміті миру
Президент Фінляндії Александр Стубб та прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо під час телефонної розмови з Володимиром Зеленським підтвердили участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії в середині червня.
17:06
У Польщі викрили мережу торгівлі мігрантами, яка могла фінансувати "Хезболлу"
Національна прокуратура Польщі оголосила обвинувачення кільком десяткам імовірних учасників мережі торгівлі мігрантами на польсько-білоруському кордоні, яка підозрювалася у фінансуванні таких збройних угруповань, як "Хезболла".
17:01
Зеленський обговорив з прем’єром Іспанії завершення переговорів щодо безпекової угоди
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес у вівторок провели телефонну розмову, обговоривши, зокрема, прийдешній Саміт миру і переговори щодо двосторонньої безпекової угоди.
16:44
Найвищий суд Чехії дозволив змінювати стать без хірургічного втручання
Конституційний суд Чехії постановив, що зміна статі для трансгендерних людей не повинна передбачати обов'язкової хірургічної операції на статевих органах.
16:42
Італія проти використання своєї зброї Україною для ударів по РФ
В італійському уряді заявляють, що зброя, яку країна надає українським Збройним силам, може використовуватися тільки в межах кордонів України.
16:29
фотоУ Німеччині дали тюремний строк викрадачу нагрудного хреста покійного Папи Римського
Суд міста Траунштайн німецької федеральної землі Баварія засудив до двох із половиною років ув'язнення чоловіка, який минулого року викрав нагрудного хреста покійного Папи Римського Бенедикта XVI.
16:20
Нідерланди розгорнуть систему Patriot в Литві у липні
Нідерланди пообіцяли розгорнути систему протиповітряної оборони в Литві у липні.
16:09
Білорусь слідом за Росією вирішила раптово перевірити свої носії ядерної зброї
Міністерство оборони Білорусі 7 травня оголосило про "раптову перевірку" засобів-носіїв нестратегічної ядерної зброї – слідом за аналогічним оголошенням Росії.
16:05
Президент Латвії у розмові з Зеленським підтвердив свою участь у Саміті миру
Президент Латвії Едгардс Рінкевичс у вівторок, 7 травня, провів телефонну розмову зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським.
15:40
Туск вважає, що ЄС має створити спільну систему ППО
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав Європейський Союз залучити щонайменше 100 мільярдів євро на оборону і облаштувати спільну систему ППО.
15:31
Венеція заробила майже 1 млн євро за перші дні експерименту з платним входом
Нещодавно запроваджений експеримент із платою за вхід для одноденних туристів у Венецію приніс місту 975 тисяч євро доходу за 11 днів.
15:11
Глава МЗС Німеччини: РФ веде загарбницьку війну на всіх рівнях
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок виступила з різкою критикою російського уряду, звинувативши Кремль в агресивній війні "на всіх рівнях".
15:00
Спецслужби Литви попереджають про ризик провокацій РФ на 9 травня
Департамент державної безпеки (ДДБ) Литви не виключає, що 9 травня, в країні можуть бути провокації з боку РФ.
15:00
У НАТО відреагували на "ядерні брязкання" Росії
У НАТО у відповідь на оголошення РФ про проведення навчань з використанням тактичної ядерної зброї заявили, що ядерна риторика Росії є небезпечною та безвідповідальною.
14:39
Прем'єр Фінляндії: РФ прагне нашкодити європейським країнам усіма можливими способами
Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо висловив стурбованість діями Росії.
14:34
Bloomberg: ЄС у новому пакеті санкцій проти РФ планує обмеження щодо 11 кораблів
Єврокомісія запропонувала ввести обмеження щодо 11 суден, які сприяють здатності Росії вести її повномасштабну війну проти України.
Аналітика короткоЯк війна поставила під сумнів євроінтеграцію залізничної сфери
14:24
Жителів Молдови попередили про переміщення військової техніки через спільні із США навчання
У Молдові через спільні із США військові навчання Swift Response-2024 дорогами національного значення в центрі та на півночі країни переміщатиметься військова техніка.
14:17
Військові кораблі Німеччини прямують в Індо-Тихоокеанський регіон на тлі напруги з Китаєм
У вівторок Німеччина направила два військові кораблі в Індо-Тихоокеанський регіон, намагаючись посилити свою військову присутність там на тлі зростання напруженості між Китаєм і Тайванем.
14:10
ФотоПоліція розігнала пропалестинських демонстрантів, які розбили табір в університеті Амстердама
У Нідерландах поліція затримала близько 140 осіб під час розгону пропалестинських демонстрантів, які розбили табір в Амстердамському університеті.
13:58
Естонія не планувала участі у "святкуванні" воєнного злочинця Путіна – глава МЗС
Естонія ніколи не планувала брати участь у так званій "інавгурації" глави Кремля Владіміра Путіна, який є розшукуваним воєнним злочинцем.
13:51
"Снайпери на дахах": Швеція приймає "Євробачення" з безпрецедентними заходами безпеки
У шведському місті Мальме, яке цьогоріч приймає "Євробачення", спостерігаються безпрецедентні заходи безпеки. 
13:43
У Єврокомісії пояснили, як ЄС може забрати статус кандидата в Грузії
У Єврокомісії пояснили процедуру, за якою у Грузії теоретично можуть забрати кандидатський статус на вступ до ЄС через ухвалення резонансного закону про "іноагентів". 
13:23
У ЄС пояснили, чому деякі країни все ж послали представників на "інавгурацію" Путіна
Хоча глава зовнішньополітичної служби ЄС рекомендував державам Євросоюзу не відвідувати так звану "інавгурацію" Владіміра Путіна, країни-члени мають право ухвалювати власні рішення у сфері зовнішньої політики. 
13:21
Макрон вирушив з лідером Китаю на прогулянку у Піренеях "задля відвертої розмови"
Президент Франції Емманюель Макрон на другий день візиту лідера Китаю Сі Цзіньпіна вирушив з ним у Піренеї, що, як вважають, має на меті створити простір для більш щирої розмови на складні теми. 
12:59
Понад 30 депутатів Європарламенту просять забрати статус кандидата в Грузії
Понад 30 депутатів Європарламенту закликали віцепрезидента Єврокомісії і главу дипломатії Євросоюзу Жозепа Борреля призупинити для Грузії статус кандидата на вступ в ЄС.
12:49
Туск: Якби Європа була краще підготовлена, Росія, можливо, не напала б на Україну
Глава польського уряду Дональд Туск вважає, що повномасштабного нападу Росії на Україну можна було б уникнути, якби європейські лідери заздалегідь краще підготувались.
12:47
У Європарламенті обшукали офіси депутата від "АдН" і помічника, підозрюваного у шпигунстві
Правоохоронці провели обшуки в офісах німецького євродепутата Максиміліана Кра і помічника, якого раніше заарештували за підозрою у шпигунстві на користь Китаю.
12:26
Sky News: За кібератакою на дані тисяч військовослужбовців Британії стоїть Китай
Китай стоїть за кібератакою на персональні дані тисяч британських військовослужбовців, про яку британські медіа повідомили раніше у вівторок.
12:25
Санду пояснила, чому досі не включила в уряд скандальну лідерку Гагаузії
Президентка Мая Санду сказала, що не вважає можливим включити до складу уряду лідерку (башкана) автономного регіону Гагаузія у зв’язку з ризиками, які це створює, та почекає висновку Конституційного суду щодо своїх дій.
12:09
Литва посилила контроль, щоб запобігти нелегальному імпорту овочів з Росії
Міністерство сільського господарства Литви заявило у вівторок, що посилює контроль над імпортними овочами, щоб запобігти їх незаконному імпорту з Росії.
11:56
Санду: Ми зробимо все для збереження миру, але якщо Росія нападе – будемо захищатися
Президентка Молдови Мая Санду сказала, що Молдова зосередить зусилля на тому, аби звести до мінімуму ризик російської агресії проти себе, але у разі такого сценарію буде захищатися.
11:54
Глава польської розвідки: Путін готовий до мініоперації проти НАТО, але бачить реакцію Заходу
Керівник служби військової контррозвідки Польщі Ярослав Строжик припускає, що глава Кремля Владімір Путін вже готовий до невеликої військової операції проти країни НАТО.
11:41
Санду заперечує, що Україна нібито пропонувала "закрити питання" з Придністров'ям
Президентка Молдови Мая Санду заперечила чутки про те, що від Києва буцімто надходила пропозиція допомогти вирішити питання з невизнаним Придністров’ям силовим шляхом. 
11:21
Угорщина побачила "позитивні ознаки" у переговорах з Україною щодо прав меншин
Державний секретар закордонних справ Угорщини Трістан Азбей заявив, що в останні тижні стали помітні "позитивні ознаки" щодо виконання Україною угорських вимог про права нацменшин.
11:17
У Німеччині сталася пожежа в будинку для літніх людей, є загиблі і постраждалі
У німецькому місті Геттінген одна людина загинула і ще кілька постраждали внаслідок нічної пожежі у соціальному закладі.
11:02
Боррель дав пораду державам ЄС щодо "інавгурації" Путіна
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що дав країнам Євросоюзу рекомендацію не відправляти своїх представників на "інавгурацію" глави РФ Владіміра Путіна. 
10:42
Глава МЗС Латвії вважає, що всі держави мають бойкотувати "інавгурацію" Путіна
Міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже вважає, що жодна країна світу не повинна відправляти своїх представників на "інавгурацію" глави Кремля Владіміра Путіна.
10:39
У приміщенні, де планували виїзне засідання уряду Польщі, виявили прослушку
У залі в Катовіце, де 7 травня мало проходити виїзне засідання уряду Польщі, виявили пристрої, схожі на засоби для прослуховування. 
10:18
BBC: Хакери зламали базу даних військовослужбовців Великої Британії
У Британії зламали базу даних з особистою інформацією британських військовослужбовців і зловмисники отримали до неї доступ.
10:09
ВиправленоЗМІ дізналися, які шість країн ЄС будуть присутні на інавгурації Путіна
"Радіо Свобода" опублікувало перелік з шести країн-членів ЄС, чиї дипломати прийдуть на інавгурацію правителя Росії Владіміра Путіна, а одна країна передумала в останній момент. 
09:58
У Литві почалося завчасне голосування на президентських виборах
У Литві почався період завчасного голосування на президентських виборах, основний день яких – неділя 12 травня.
09:58
У Німеччині опозиція переобрала лідера, що має шанси замінити Шольца
У Німеччині Фрідріх Мерц в понеділок був переобраний лідером консервативного Християнсько-демократичного Союзу (ХДС) – головної опозиційної партії, яка має всі шанси відібрати канцлерство у соціал-демократів на виборах 2025 року.
09:36
Німеччина вмовляє Польщу відмовитися від права вето в ухваленні рішень ЄС
Міністерка Німеччини у справах Європи Анна Люрманн у понеділок закликала Польщу визнати необхідність потреби перейти на голосування кваліфікованою більшістю для підготовки до розширення ЄС.
Аналітика короткоЯк українські протестанти лобіювали рішення Конгресу США по відновленню допомоги Україні
09:26
Зеленський і Трюдо поговорили про майбутній саміт миру у Швейцарії
Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо провели телефонну розмову, центральною темою у якій був майбутній саміт у Швейцарії та робота над поверненням українських дітей, вивезених до РФ.
09:13
Швеція планує зміни для українців у країні, що дадуть їм нові переваги
Уряд Швеції пропонує, щоб українці, як перебувають у країні, могли швидше зареєструватися та отримати номери соціального страхування, що дало би їм низку переваг. 
09:11
Туреччина проводить великі навчання у своїх морях
Туреччина з понеділка розпочала великі військово-морські навчання, що проходитимуть довкола її берегів. 
08:51
У протоці Босфор сіло на мілину судно, що прямувало з України до Єгипту
У протоці Босфор призупинили рух через інцидент із суховантажем Alexis, який прямував з України до Єгипту і сів на мілину. 
08:47
Держдеп США відповів, чи бачить ознаки планів РФ вдарити ядерною зброєю
У Державному департаменті США на тлі намірів Росії провести навчання із нестратегічною ядерною зброєю не бачать ознак можливого застосування такої зброї в Україні.
08:11
ЗМІ: у Конгресі мають надію, що трампістка Грін все ж не буде ініціювати відставку спікера Джонсона
Серед членів Республіканської партії зростає оптимізм з приводу того, що трампістка  Марджорі Тейлор Грін таки облишить свої наміри ініціювати голосування щодо відставки спікера Майка Джонсона, якого звинувачує у "змові" з Демократичною партією.
07:43
У Польщі 13 осіб постануть перед судом за масштабну торгівлю кокаїном
У Польщі офіційно висунули звинувачення 13 особам у масштабній торгівлі кокаїном та опіумом.
07:17
У Зеленського сподіваються фіналізувати безпекову угоду із США вже у травні 
В Офісі президента України кажуть про "відчутний прогрес" у роботі України і США над двосторонньою безпековою угодою у продовження декларації G7 про "гарантії безпеки" та сподіваються погодити фінальний текст вже у травні.