8 травня 2024

Статті
Ядерні санкції: що дасть заборона США імпорту російського урану та чи підтримає її ЄС
Введена США заборона стала першим прецедентом реальних санкцій проти російської цивільної атомної енергетики.
Спецоперація SCALP: чому передача ракет для ударів по росіянах стала викликом для Франції
Як Франції вдалось організувати постачання Україні ракет SCALP, чий запас розглядається військовими як стратегічний?
Новини
22:58
Столтенберг: НАТО не планує розгортати війська в Україні, Україна нас про це не просить
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг укотре наголосив, що Альянс не планує розгортати війська на території України, натомість важливо забезпечити їй достатній обсяг військової допомоги.
22:39
Права опозиція в Північній Македонії впевнено перемагає на подвійних виборах
Права опозиційна партія ВМРО-ДПМНЄ з помітним відривом лідирує за попередніми результатами на президентських та парламентських виборах у Північній Македонії, що відбулись 8 травня.
22:14
Литва не пустила спостерігачів ОБСЄ на вибори через присутність росіян і білорусів
На виборах президента Литви, які відбудуться 12 травня, не будуть присутні спостерігачі Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) через те, що країна не хоче бачити серед них представників Росії і Білорусі.
21:51
Федеральні відомства Швейцарії використовували російські комп'ютерні програми
Дві швейцарські федеральні установи визнали, що використовували програмне забезпечення, розроблене фірмою з реєстрацією в Москві, що може нести ризики для кібербезпеки.
21:29
Віцепрем'єр Італії пропонує Макрону "підлікуватись" через заяви про війська в Україні
Лідер італійської ультраправої партії "Ліга" та віцепрем'єр-міністр Італії Маттео Сальвіні розкритикував ексголову уряду Маріо Монті, який підтримав пропозицію президента Франції Емманюеля Макрона розглянути можливість введення військ в Україну.
21:08
Топгенерал НАТО: Прогрес росіян на полі бою обмежений, Україна ще може перемогти
Голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер вважає, що попри просування російських сил на полі бою Україна все ще може виграти розв'язану Москвою повномасштабну війну.
20:52
Уряд Молдови схвалив законопроєкт про позбавлення громадянства підсанкційних осіб
Уряд Молдови у середу схвалив проєкт закону, який передбачає можливість позбавлення громадянства осіб, які потрапили під міжнародні санкції.
20:51
Шольц порівняв НАТО з мушкетерами: Всі за одного, один за всіх
Канцлер Німеччини Олаф Шольц після зустрічі з президентом Фінляндії Александром Стуббом образно порівняв Північноатлантичний Альянс із популярним образом мушкетерів, перефразувавши їхнє відоме гасло.
20:36
Захарова погрожує Лондону "жорсткою" реакцією у відповідь на видворення військового аташе
Речниця МЗС Росії Марія Захарова розродилась черговою порцією погроз на адресу Великої Британії після оголошення про видворення російського військового аташе та інших заходів з боротьби зі шпигунством РФ.
20:32
Голова МЗС Косова: Україна нас не визнає, але наша підтримка – безумовна
Міністерка закордонних справ Косова Доніка Гервалла-Шварц запевнила, що Приштина продовжить підтримувати Україну на тлі повномасштабної російської агресії, попри те, що Київ не визнає її країну.
20:20
Глава Пентагону: Ще рано казати про ефект нашої допомоги Києву на полі бою
Очільник Пентагону Ллойд Остін заявив, що наразі зарано говорити про ефект на полі бою від наданого Україні фінансування і потрібен час, щоб Київ зміг отримати деякі з виділених можливостей.
20:14
Від Косова вимагають створити асоціацію для сербів для вступу в Раду Європи – прем'єр
Прем'єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті розкритикував низку умов для вступу до Ради Європи, зокрема створення так званої асоціації муніципалітетів для сербського населення на півночі країни.
20:01
Глава МВС Латвії: 9 травня не той день, який треба відзначати
Латвійський міністр внутрішніх справ Ріхард Козловскіс нагадав, що Латвія, як і інші країни Європи, відзначає день перемоги над нацизмом 8 травня.
ДайджестЛитва може відправити війська в Україну, Patriot з Румунії, рішення про гроші Росії: новини дня
19:57
Сербія під час візиту Сі домовилась будувати з Китаєм "спільне майбутнє"
Лідери Китаю та Сербії Александар Вучич і Сі Цзіньпін під час візиту останнього до Белграда 8 травня підписали угоду, де задеклароване прагнення обох країн створити "спільноту зі спільним майбутнім".
19:41
Угорщина проти "божевільного" довгострокового плану НАТО для України, каже голова МЗС
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто укотре підтвердив, що Будапешт не бажає брати участі в довгостроковому плані Північноатлантичного Альянсу з допомоги Україні, який запропонував генеральний секретар Єнс Столтенберг.
19:36
Президентка Єврокомісії назвала ультраправих "паліями в європейському домі"
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала захистити європейські цінності та досягнення від популістів та екстремістів на європейських виборах у червні.
19:22
У Хорватії домовились про коаліцію на чолі з проукраїнським прем'єром
Хорватський демократичний союз (HDZ) виконувача обов'язки прем'єр-міністра країни Андрея Пленковича досяг домовленості про коаліцію з ультраправим "Вітчизняним рухом", наближаючи формування уряду.
19:13
Україна провела новий раунд переговорів з Португалією про безпекову угоду
Україна провела черговий раунд переговорів із Португалією щодо укладення двосторонньої безпекової угоди на виконання спільної декларації G7.
19:07
Гренландія призупиняє участь у форумі країн Північної Європи через "дискримінацію"
Влада Гренландії – автономії у складі Данії – оголосила про призупинення участі у форматі Ради міністрів північних країн (Північної ради), поскаржившись на дискримінацію через відсутність запрошення на прийдешню зустріч.
19:04
Президент Литви проти ідеї позбавлення Грузії статусу кандидата на вступ в ЄС
Президент Литви Гітанас Науседа не підтримав заклики щодо позбавлення Грузії статусу кандидата на вступ в ЄС на тлі намірів влади ухвалити аналог російського закону про "іноагентів", який широко критикує Захід.
18:53
Голова Пентагону підтвердив призупинення партії військової допомоги Ізраїлю
Очільник Пентагону Ллойд Остін підтвердив, що Сполучені Штати ухвалили рішення призупинити постачання боєприпасів великої потужності до Ізраїлю в контексті його планів здійснити наступ у місті Рафах на півдні сектору Гази.
18:44
Співробітники інституцій ЄС протестують проти війни Ізраїлю в Газі
Понад 100 співробітників інституцій Європейського Союзу зібралися в середу в Брюсселі на акцію протесту проти війни Ізраїлю в Газі.
18:41
Сі Цзіньпін розповів про спільну "золоту ріку" Китаю та Угорщини перед візитом
Лідер Китаю Сі Цзіньпін перед візитом до Угорщини цього тижня опублікував у провладних угорських ЗМІ статтю, де в піднесених тонах описує 75-річчя дипломатичних відносин між двома країнами.
18:36
Шольц назвав боягузливим напад в бібліотеці на членкиню його партії
Канцлер Олаф Шольц засудив "боягузливий" напад на представницю його соціал-демократичної партії Франциску Гіффай в бібліотеці, що стало черговою атакою на політиків у Німеччині напередодні виборів до Європарламенту.
18:22
анонс9 травня у Києві проведуть EuroSummit
У День Європи, який Україна віднедавна святкує 9 травня, у Києві за підтримки та участі представництва ЄС проведуть подію, що має об’єднати представників державних інституцій та громадських організацій.
18:19
Спецслужби Латвії: РФ усе частіше вербує латвійців через Telegram
Служба державної безпеки (СДБ) Латвії попереджає, що російські спецслужби дедалі частіше вербують латвійських громадян із метою здійснення шкідливої діяльності в країні через месенджер Telegram.
18:14
Голова Гагаузії "святкуватиме" 9 травня в Москві
Башкан (голова) Гагаузії Євгенія Гуцул укотре вирушила до Росії, де планує прийти на парад до "дня перемоги" в Москві 9 травня.
18:02
Зеленський розповів про "тривалу" телефонну розмову з Орбаном
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у середу провели телефонну розмову.
18:02
ФотоКемерон зустрівся із Сійярто, щоб обговорити підтримку України
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон провів зустріч зі своїм угорським колегою Петером Сійярто.
17:57
Грету Тунберг утретє оштрафували у Швеції через кліматичні протести
Стокгольмський окружний суд 8 травня визнав кліматичну активісту Грету Тунберг винною за двома пунктами звинувачення в непокорі громадському порядку через акції протесту біля парламенту в березні цього року.
17:43
В Естонії оштрафували двох осіб, які розмахували прапором РФ
Естонська поліція відкрила провадження щодо трьох осіб, які в місті Пярну розмахували прапором Росії з вікна автомобіля.
17:42
Пісторіус: Не можна дозволити, щоб Путіну зійшла з рук його загарбницька війна
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус на початку свого візиту до США закликав до подальшої спільної підтримки України.
17:38
Вірменія відмовилась давати ОДКБ гроші
Вірменія вирішила не брати участь у фінансуванні діяльності Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) – військово-політичного блоку, який де-факто очолює Росія.
17:27
Туск закликав позбавити імунітету суддю, який втік до Білорусі
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав позбавити імунітету суддю Томаша Шмідта, який цього тижня з’явився у Мінську як "політичний біженець".
17:24
Шольц підтвердив Зеленському участь у саміті миру у Швейцарії
Канцлер Німеччини Олаф Шольц 8 травня провів телефонну розмову з президентом Володимиром Зеленським, під час якої сторони обговорили "військову та гуманітарну ситуацію в Україні".
17:15
ФотоПропалестинські демонстранти будують барикади в університеті Амстердама
Пропалестинські протестувальники у середу побудували барикади в університеті Амстердама, використовуючи парти й огорожу, щоб заблокувати вхід з боку каналу в самому центрі міста, та пообіцяли залишатися на місці до тих пір, поки навчальний заклад не розірве усі зв'язки з Ізраїлем.
17:12
Посли ЄС схвалили надання Україні коштів від заморожених російських активів
Постійні представники країн-членів Європейського Союзу 8 травня схвалили передання надходжень від оподаткованих надприбутків заморожених російських активів Україні, що є останнім кроком для введення в дію цього механізму.
17:07
Британія викликала посла РФ після оголошення заходів із боротьби зі шпигунством
Російського посла викликали до Міністерства закордонних справ Великої Британії, щоб оголосити йому про ухвалений пакет заходів, спрямованих на виявлення та ліквідацію російських розвідувальних операцій в країні.
16:58
Австрійський Raiffeisen відмовився від угоди з підсанційним російським олігархом
Австрійська група Raiffeisen оголосила про відмову купівлі пакета акцій будівельної групи Strabag, пов'язаної з підсанкційним російським олігархом Олегом Дерипаскою, якою банк прагнув розблокувати заморожені в Росії кошти.
16:47
Нідерланди відправлять в Естонію винищувачі F-35
Нідерланди відправлять до Естонії винищувачі-невидимки п'ятого покоління F-35 для виконання місії із забезпечення повітряної безпеки.
16:43
Італія заборонила польоти з аеропорту Лампедузи неурядовим організаціям з порятунку мігрантів
Італійська влада заборонила гуманітарним групам з порятунку мігрантів використовувати аеропорт Лампедузи для здійснення пошуково-рятувальних польотів над Середземним морем, що стало черговим кроком уряду щодо обмеження їхньої діяльності.
16:42
Суд над Трампом у справі про секретні документи відклали на невизначений строк
Призначена Дональдом Трампом окружна суддя Флориди Ейлін Кеннон 7 травня відклала на невизначений термін судовий процес над експрезидентом США у справі про зберігання секретних документів.
16:30
Представника РФ викликали до МЗС Естонії через збої в роботі GPS
У середу, 8 травня, Міністерство закордонних справ Естонії викликало тимчасового повіреного у справах РФ Ленара Салімулліна у зв'язку з почастішанням збоїв у роботі GPS.
16:14
Обраний президент Словаччини пропонує Братиславу для "мирних переговорів" між Україною і РФ
Обраний президент Словаччини Петер Пеллегріні каже про необхідність "мирних переговорів" між Україною РФ, зазначивши, що готовий запропонувати Братиславу як майданчик для них.
Аналітика короткоЯкі проблеми довелося вирішувати Франції для поставок ЗСУ далекобійних ракет SCALP
15:58
Університет Брюсселя подасть скаргу в поліцію через студентські протести щодо Гази
Вільний університет Брюсселя (ULB) подасть скаргу в поліцію на студентів, які брали участь у насильницькому протесті проти війни Ізраїлю в Газі, який включав напад на лідера союзу єврейських студентів.
15:35
Партія влади Грузії планує створити список причетних до насильства
Політрада керівної партії "Грузинська мрія" ухвалила рішення створити базу даних, куди занесуть осіб, "причетних до насильства, погроз і шантажу", а також людей, які "публічно схвалюють подібні дії".
15:31
Британія оголосила про видворення російського військового аташе
Велика Британія оголосила про видворення російського військового аташе, позбавлення дипломатичного статусу деяких об’єктів нерухомості, а також обмеження терміну дії російських дипломатичних віз.
15:15
Боррель про масовану атаку РФ: Україна терміново потребує систем ППО
Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель прокоментував масовану атаку РФ на Україну із застосуванням ракет і дронів, наголосивши на необхідності термінового посилення української ППО.
15:06
У Бельгії рекомендують закривати на ніч аеропорт Брюсселя
Вища рада охорони здоров'я Бельгії заявила, що авіаційний шум та забруднення повітря, спричинені злетом і посадкою літаків у аеропорту Брюсселя в Завентемі, негативно впливають на здоров'я місцевих жителів.
15:01
В уряді Німеччини вимагають жорсткої реакції на насильство проти політиків
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер та міністри внутрішніх справ 16 федеральних земель заявили, що хочуть посилити закони для захисту політиків та помічників на виборах від політично вмотивованого насильства.
14:38
У Білому домі назвали "тривожним" затримання підозрюваних у підготовці замаху на Зеленського
У Білому домі прокоментували затримання двох полковників Управління державної охорони, які готували вбивство президента України Володимира Зеленського.
14:37
На навчаннях НАТО у Швеції постраждали 11 військових
На навчаннях НАТО у шведському Шіллінгарюді під час стрибка з парашутом у вівторок постраждали 11 віськових.
14:35
У Німеччині в бібліотеці твердим мішком атакували політикиню з партії Шольца
У Німеччині на тлі серії нападів на політиків відбулась чергова атака – цього разу напали у Берліні на представницю соціал-демократичної партії Франциску Гіффай.
14:13
ЗМІ: Мелоні наполягатиме на виведенні іноземних бойовиків із Лівії
Прем'єрка Італії Джорджія Мелоні під час державного візиту до Лівії підкреслить зобов'язання свого уряду покласти край присутності іноземних бойовиків у розділеній африканській країні, просуваючи свій так званий "план Маттеї" для регіону.
14:09
ЄС впевнений, що його санкції проти Росії виконують свою функцію
У Єврокомісії вважають, що запроваджені за повномасштабну агресію Росії санкції ЄС впоралися зі своїм головним завданням.
13:55
ЗМІ: У Польщі з'ясовують причетність судді-перебіжчика до антиукраїнських гасел місцевих "ультрас"
Польські спецслужби з’ясували, що суддя з Варшави, який втік до Білорусі, мав тісні зв’язки з "ультрасами", та перевіряють, чи він якось причетний до випадків, коли на трибунах польських фанатів з’являлися антиукраїнські гасла.
13:49
Брюссель після "інавгурації" Путіна пояснив, чому для ЄС він все ще "президент"
У Європейській комісії пояснили, що Євросоюз не відмовився визнавати Владіміра Путіна "президентом" Росії, оскільки щодо цього питання не змогли дійти консенсусу всі держави-члени. 
13:39
Британія побудує перший в Європі завод з виробництва ядерного палива нового покоління
Велика Британія інвестує майже 200 мільйонів фунтів ($251,14 млн) у будівництво першого в Європі заводу з виробництва високопробного низькозбагаченого урану (HALEU) – палива, яке, за словами уряду, буде необхідне для живлення наступного покоління ядерних енергетичних проєктів.
13:26
ЄС наполягає, що кілька євродипломатів на "інавгурації" Путіна не підважили підтримку України
У Єврокомісії заявили, що участь кількох дипломатів ЄС у так званій "інавгурації" Владіміра Путіна у вівторок не ставить під сумнів позицію Євросоюзу про підтримку України.
13:24
Cтала відома дата слухань у ЄСПЛ за великою справою щодо окупованого Донбасу
Наступні усні слухання у міждержавній справі в ЄСПЛ "Україна та Нідерланди проти РФ" щодо порушень прав людини на окупованих територіях Донбасу відбудуться 12 червня.
13:07
Розвідка Британії: РФ прийняла на озброєння оновлену версію ракети Х-101
Командування дальньої авіації Повітряно-космічних сил (ПКС) Росії підвищило летальність своєї головної крилатої ракети повітряного базування Х-101/Х-102 (у західній класифікації – AS-23a KODIAK), встановивши на неї другу боєголовку.
12:55
У Тбілісі на вихідні готують велику демонстрацію проти закону про "іноагентів"
Грузинські громадські організації збирають на суботу 11 травня велику акцію протесту проти ухвалення закону про "іноагентів", яка може стати однією з найбільших за час протестів. 
12:54
Влада Грузії не вірить, що ЄС забере у країни статус кандидата
Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі впевнений, що шанс на зупинення статусу кандидата Грузії на вступ в ЄС дорівнює нулю.
12:33
МЗС Росії лякає ударом по французьких військах, якщо вони зайдуть в Україну
Речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що якщо президент Франції Емманюель Макрон відправить війська в Україну, то вони будуть розглядатися російськими військовими як законні цілі.
12:26
ВідеоУ Стамбулі вантажний літак здійснив аварійну посадку через відмову шасі
Вантажний літак здійснив аварійну посадку в аеропорту Стамбула в середу після того, як у нього відмовило переднє шасі.
12:15
ЗМІ: Посли Євросоюзу схвалили допомогу для Грузії на 30 млн євро з "військового" фонду ЄС
Посли Євросоюзу підтримали надання Грузії нелетальної військової допомоги на 30 млн євро з Європейського фонду миру.
12:13
На кордоні Естонії та Росії 9 травня другий рік поспіль потролять Путіна
На стіні замку у естонській Нарві, що на самому кордоні з Росією, 9 травня другий рік поспіль буде вивішено плакат із написом "Путін – воєнний злочинець".
11:51
У румунських Карпатах менш як за добу зафіксували три невеликих землетруси
У Румунії менш як за 24 години зафіксували три незначних землетруси у гірському масиві Мармароси, поруч з однойменною частиною українських Карпат. 
11:47
Сі Цзіньпін прибув у Сербію в річницю бомбардування посольства Китаю з боку НАТО
Голова Китаю Сі Цзіньпін 7 травня ввечері приземлився у Сербії – рівно 25 років тому війська НАТО бомбардували посольство Китаю в Белграді у війні, що розгронулась довкола Косова.
11:33
Литва не висилатиме українців, що ухиляються від армії, але для них можливі обмеження
Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте відкинула повідомлення про те, що її країна допоможе відправляти українських чоловіків призовного віку в Україну.
11:21
Литва готова відправити війська в Україну для навчань, та Київ не просив – прем’єрка
Литва готова направити свої війська для проведення навчань на території України, але офіційний Київ ще не скеровував відповідне прохання.
11:15
У Латвії посилюють заходи безпеки до 9 травня
Латвійські безпекові структури будуть працювати у посиленому режимі у дати довкола 9 травня у зв’язку з загрозою провокацій.
10:52
Президент Італії розповів своє бачення миру в Україні
Війна в Україні не може бути вирішена шляхом винагородження РФ за агресію, а мир може настати лише коли буде відновлено суверенітет і територіальну цілісність України.
10:47
ЗМІ: У ЄС обговорювали, як закон про "іноагентів" вплине на євроінтеграцію Грузії 
У вівторок посли ЄС обговорювали наміри грузинської влади ухвалити скандальний проєкт закону про "іноагентів" і те, як це може вплинути на євроінтеграцію Грузії.
10:21
Глава Єврокомісії заявила, що Путін хоче повернути в Європу імперії та автократії
Лідер Росії Владімір Путін хоче повернути в Європу імперії та автократії, порушивши заснований на правилах європейський порядок.
10:09
Макрон розповів деталі свого плану для покращення народжуваності у Франції
Президент Франції Емманюель Макрон розповів деталі свого плану щодо підвищення народжуваності у Франції, який анонсував ще у січні.
09:59
Конгресвумен Спартц, яка зупиняла допомогу Україні, виграла республіканські праймеріз
Конгресвумен Вікторія Спартц, яка є уродженкою України та протидіяла схваленню американської допомоги Києву, виграла республіканські праймеріз в Індіані та найімовірніше проведе у Конгресі США ще один термін.
09:40
ЗМІ: США призупинили поставку бомб Ізраїлю через загрозу для цивільних
Адміністрація президента США поставила на паузу постачання бомб Ізраїлю, які можуть бути використані в густонаселеному місті Рафаху,  де знайшли прихисток понад мільйон палестинців.
09:28
Очільниця Міноборони Нідерландів: Ситуацію у війні ще можна змінити на користь України
Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен зазначила, що від західної допомоги значною мірою залежить, чи вийде переламати поточну тенденцію на фронті російсько-української війни, де перевагу наразі має Росія.
09:18
Президент Румунії готовий розглянути передачу Україні ЗРК Patriot
Президент Румунії Клаус Йоганніс заявив у вівторок, що готовий обговорити можливість надання Україні протиракетних комплексів Patriot.
Аналітика короткоЯк лідер польської опозиції потрапив у власну пастку через "крадіжку" вінка
08:56
Держави ЄС обговорять пропозицію санкцій, що вперше обмежує торгівлю газом РФ
Посли 27 країн-членів ЄС у середу обговорять пропозицію нового – вже 14-того за рахунком – пакета санкцій проти Росії, у центрі якого буде обмеження прибутків Москви від постачання скрапленого природного газу.
08:56
Словаччина шукає в Азербайджані заміну російському газу
Словацькі урядовці під час візиту до Азербайджану обговорювали у тому числі купівлю енергоресурсів, що дозволило би Братиславі отримати альтернативу російському газу, транзит якого через територію України припиниться із завершенням дії угоди з "Газпромом".
08:32
Північна Македонія проводить подвійні вибори, вирішальні для вступу в ЄС
У середу в Північній Македонії проходять парламентські та президентські вибори у другому турі, на яких очікують перемогу правої опозиції над керівною партією, що не змогла просунутись у переговорах про вступ до ЄС та викорінити корупцію.
08:18
Польща вчергове піднімала авіацію через масовану ракетну атаку РФ проти України
Рано вранці 8 травня Польща піднімала у повітря винищувачі у зв’язку з ракетними ударами Росії по території України. 
08:16
ЗМІ: У Польщі на кордоні затримали дезертира з російської армії
У Польщі на кордоні з Білоруссю затримали дезертира з російської армії, який намагався нелегально перетнути кордон через міграційний канал, організований режимом Лукашенка. 
08:00
У Молдові зацікавилися десятком ЗМІ через можливий зв’язок з олігархом-втікачем Шором
У Молдові сім телеканалів та дві радіостанції попросили надати інформацію про свої доходи і витрати на тлі того, що їх вважають пов’язаними з олігархом-втікачем Іланом Шором, чию партію у Молдові оголосили неконстритуційною. 
07:30
ЄСПЛ зобов’язав Грузію сплатити компенсації протестувальникам, постраждалим у "ніч Гаврилова"
Європейський суд з прав людини зобов'язав Грузію сплатити понад 153 тисячі євро компенсації постраждалим внаслідок жорстких дій поліції проти демонстрантів у так звану "ніч Гаврилова" у червні 2019 року.