18 червня 2024

Статті
Клімкін: "Україні доведеться дійти до переговорів із Росією. Головне – вести їх з позиції сили"
"Китай насправді не хоче руйнації Заходу. Росія – хоче. Це розуміння з'являється у держав Заходу, і вони зрештою почали піднімати ставки..."
Право на допомогу. Які недоліки має безпекова угода з США та чи збережеться вона за Трампа
Угода навряд чи зможе виконати одне зі своїх ключових завдань. Штучне завищення очікувань від неї зробить ведмежу послугу Україні...
Сербський вибір Додіка: чи ризикне союзник РФ розпочати вихід зі складу Боснії і Герцеговини
Чи відбудеться відділення Республіки Сербської від Боснії і Герцеговини, з можливим приєднанням до Сербії?
Новини
21:58
Провідний прихильник Brexit може вперше пройти в парламент Британії
Лідер євроскептичної партії Reform UK Найджел Фарадж може вперше за свою багаторічну політичну кар’єру потрапити до Палати громад за підсумками дострокових парламентських виборів 4 липня.
21:43
фотоУ Братиславі протестували проти намірів уряду обмежити громадянські права
Сотні людей зібрались увечері 18 червня в центрі столиці Словаччини на знак протесту проти низки урядових пропозицій, які, на думку організаторів заходу, підривають основні громадянські права, інституційну свободу і загрожують захисту навколишнього середовища.
21:25
Опонент Орбана підтвердив, що проти відправлення зброї в Україну
Угорський політик Петер Мадяр, який де-факто очолює опозиційну партію TISZA, що здобула друге місце на виборах до Європарламенту, підтвердив, що виступає проти відправлення зброї в Україну.
ДайджестУ НАТО буде новий генсек, Storm Shadow від Італії, Угорщина прихистить ухилянтів: новини дня
21:10
Туреччина обмежила рух суден через Дарданелли після спалаху пожежі неподалік
Морський рух у протоці Дарданелли на північному заході Туреччини у вівторок, 18 червня, призупинили через лісову пожежу, що вирує неподалік.
20:54
Парламент Італії зробив перший крок до прямих виборів прем'єр-міністра
Сенат Італії 18 червня схвалив запропоновану урядом конституційну реформу, яка передбачає зокрема пряме обрання прем’єр-міністра та покликана, за словами її ініціаторів, привнести стабільність в італійську політику.
20:47
У Німеччині зафіксували зростання кількості екстремістів
Минулого року у Німеччині зафіксували зростання кількості екстремістів, чому сприяли війна Росії проти України та ескалація конфлікту на Близькому Сході.
20:38
Найбільшу групу Європарламенту поповнили члени партії опонента Орбана
Найбільша політична група Європарламенту – Європейська народна партія – 18 червня підтримала включення до своїх лав 14 нових євродепутатів, серед яких більшість належать угорській опозиційній силі TISZA.
20:27
Макрон пропонує "помаринувати" рішення щодо ключових посад в ЄС
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що лідерам потрібно "помаринувати" рішення про розподіл вищих посад в Європейському союзі.
20:26
Президент Болгарії зірвав зустріч із прем’єром Чорногорії, який запізнився на 4 хвилини
Болгарський президент Румен Радєв скасував заплановану 17 червня зустріч із прем'єр-міністром Чорногорії Мілойко Спаїчем через запізнення останнього на чотири хвилини.
20:08
Мадрид вимагає від президента Аргентини поваги після заяв про дружину прем’єра
Речниця іспанського уряду Пілар Алегрія заявила, що президент Аргентини Хав'єр Мілей – який спричинив скандал коментарями про дружину прем’єра Педро Санчеса – повинен поважати іспанський народ та його інституції, якщо приїде до Іспанії.
20:00
Президент Румунії найближчим часом вийде із перегонів за посаду генсека НАТО – ЗМІ
Президент Румунії Клаус Йоганніс, який претендував на посаду генсека НАТО, найближчим часом зніме свою кандидатуру, відкривши шлях очільнику уряду Нідерландів Марку Рютте на шляху до поста.
19:55
Опитування: У Польщі погіршується ставлення до українських біженців
Громадяни Польщі через понад два роки з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну менш прихильно ставляться до українських біженців в усіх сферах, за винятком згоди приймати українських дітей до польських шкіл.
19:40
ФотоПрезидент Латвії відвідав кордон з РФ
Президент Латвії Едгардс Рінкевичс у вівторок, 18 червня, відвідав ділянку кордону з РФ, де наразі триває будівництво укріплень.
19:39
Столтенберг про наступника: НАТО близький до рішення, Рютте – дуже гарний кандидат
Аналітика короткоЯкі проблеми має безпекова угода з США і чи можливо їх виправити
19:20
Туск: ЄС допоможе фінансувати безпеку кордонів Польщі
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що лідери ЄС погодились із необхідністю фінансувати заходи безпеки на польсько-білоруському кордоні.
19:04
Латвія оскаржить зняття санкцій ЄС із росолігархів Авена та Фрідмана
Латвійський уряд 18 червня за поданням Міністерства юстиції вирішив подати апеляції на рішення Суду Європейського Союзу, який скасував санкції проти мільярдерів Петра Авена і Михаїла Фрідмана.
19:03
Німеччина, Данія та Угорщина домовилися спільно закупити системи ППО Skyranger
Німеччина, Данія та Угорщина у вівторок, 18 червня, підписали листа про наміри щодо спільної закупівлі систем протиповітряної оборони Skyranger.
18:48
Українка хотіла вивезти з Молдови купу готівки, в хід пішов хабар
Прикордонна поліція Молдови 18 червня зафіксувала спробу хабаря з боку подружжя, яке намагалось вивезти з країни незадекларовану готівку.
18:44
Зеленський обговорив зі спікеркою Сейму Литви посилення обороноздатності України та Саміт миру
Президент України Володимир Зеленський провів зустріч зі спікеркою Сейму Литви Вікторією Чміліте-Нільсен, яка перебуває з візитом у Києві.
18:35
ВМС Німеччини врятували матір із двома дітьми, які тонули в Балтійському морі
Німецький військово-морський корабель Lachs урятував жінку з двома неповнолітніми дітьми, які веслували в Балтійському морі, тепер проти жінки порушили кримінальне провадження.
18:25
МЗС Естонії: "Мирними пропозиціями" Путін намагається заманити країни в пастку
У МЗС Естонії переконані, що глава Кремля Владімір Путін висуває "мирні пропозиції" з метою заманити країни у пастку, тим самим зруйнувавши єдність Заходу і підтримку України.
18:18
Посла Росії пошпетили через літак, який заблукав у повітряному просторі Швеції
Міністерство закордонних справ Швеції, як і анонсувалось, 18 червня викликало посла Росії у зв’язку з порушенням російським бомбардувальником Су-24 шведського повітряного простору минулого тижня.
18:09
Ультраправі впевнено лідирують у німецькій Тюрингії за три місяці до земельних виборів
Ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" користується підтримкою майже третини виборців у землі Тюрингія в центральній частині країни за три місяці до земельних виборів.
18:00
ЗМІ: Шольц поговорив із Туском про інцидент із завезенням мігрантів через кордон
Канцлер Німеччини Олаф Шольц обговорив з польським прем’єром Дональдом Туском інцидент із завезенням групи мігрантів через німецько-польський кордон.
17:59
У Данії втретє за місяць сталася пожежа у приміщеннях фармацевтичного гіганта
У Данії повідомляють про другу поспіль за місяць пожежу у приміщеннях фармацевтичного гіганта Novo Nordisk у місті Багсверд, та вже третю на об’єктах цього підприємства за травень-червень.
17:51
У Румунії заборонять рекламу електронних сигарет
Румунський парламент 18 червня остаточно ухвалив закон про заборону реклами електронних сигарет, зокрема вейпів та пристроїв для нагрівання тютюну, а також нікотинових пакетиків для перорального використання (паучів).
17:38
Уряд Латвії виділив ще 10 млн євро на зміцнення кордону з РФ та Білоруссю
Уряд Латвії на засіданні у вівторок, 18 червня, виділив Міністерству оборони фінансування в розмірі до 10 мільйонів євро, щоб продовжити роботу над зміцненням кордону з РФ та Білоруссю.
17:37
У Польщі кажуть, що Німеччина перепросила за завезення групи мігрантів через кордон
Головнокомандувач Прикордонної служби Польщі Роберт Баган 18 червня зустрівся з головою німецької Федеральної поліції Дітером Романом у зв’язку з інцидентом минулого тижня, коли з Німеччини на польську територію ввезли групу мігрантів.
17:31
У Греції досі шукають трьох туристів, зниклих у період спеки
У Греції досі розшукують трьох туристів, які зникли у період екстремальної спеки минулого тижня. 
17:24
фото, відеоУгорщина обрала гасло для головування в ЄС: "Повернімо Європі велич"
Своїм гаслом під час головування в Раді Європейського Союзу в другому півріччі 2024 року Угорщина обрала фразу "Повернімо Європі велич" (Make Europe Great Again) за аналогією з експрезидентом США Дональдом Трампом.
17:17
У Литві військові почали навчання з використання FPV-дронів
Збройні сили Литви розпочали перший курс підготовки інструкторів з використання FPV-дронів.
17:06
Німеччина: Програма працевлаштування залучила вшестеро менше українців, ніж очікували
У межах програми прискореної інтеграції українців у ринок праці Німеччини Jobturbo вдалось залучити близько 33 тисяч людей – ушестеро менше, ніж очікував німецький уряд.
ВідеоПерші кадрові рішення: хто та чому обійме посади в ЄС
17:01
Туск впевнений, що остаточне рішення щодо ключових посад в ЄС ухвалять наступного тижня
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск висловив упевненість, що остаточне рішення щодо призначення на ключові посади в ЄС буде ухвалене наступного тижня.
16:50
У парламенті Швейцарії хочуть дозволити непрямі поставки зброї в Україну
Комітет з питань політики безпеки Національної ради Швейцарії – нижньої палати парламенту – схвалив пропозицію, яка дозволить непрямий експорт зброї в Україну.
16:48
Україна має з європейським виробником контракт на 54 гаубиці RCH 155
Франко-німецький збройовий концерн KNDS має з Україною угоду щодо постачання 54 гаубиць RCH 155.
16:38
В Ірландії обговорюють ідею дострокових виборів, аби послабити лівих націоналістів
Три партії урядової коаліції Ірландії обговорюють можливість оголошення дострокових парламентських виборів, аби скористатись невдалими результатами лівої націоналістичної партії "Шинн Фейн" на виборах до Європарламенту й не допустити її приходу до влади.
16:33
Орбан підтвердив, що Угорщина не заперечує проти Рютте на посаді генсека НАТО
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтвердив, що більше не виступає проти кандидатури прем'єра Нідерландів Марка Рютте, який претендує на посаду наступного генерального секретаря НАТО.
16:28
На Італію насуває 40-градусна спека
В Італії наступними днями очікують екстремальну спеку, на півдні стовпчик термометра може перевищувати 40℃.
16:22
Politico: Чинний президент Євроради може очолити МЗС Бельгії
Чинний президент Європейської ради Шарль Мішель потенційно може очолити Міністерство закордонних справ Бельгії.
16:18
Суд скасував заборону на участь Ізраїлю в оборонній виставці у Франції
Cуд Парижа 18 червня зобов'язав Coges Events – організаторів французької оборонної виставки Eurosatory – призупинити заборону на участь ізраїльських компаній у ній.
16:08
Російський дипломат у Швейцарії намагався купити зброю незадовго до Саміту миру
Швейцарські органи безпеки завадили співробітнику посольства Росії придбати зброю та "небезпечні речовини" за кілька тижнів до Глобального саміту миру.
16:03
Спецслужби Німеччини: РФ витрачає величезні кошти на шпигунів, щоб замінити висланих дипломатів
Росія все частіше вдається до шантажу і фінансових стимулів, щоб найняти німців для шпигунства на свою користь після того, як з Європи вислали близько 600 російських дипломатів, що стало ударом для кремлівських спецслужб.
16:00
Лідер партії Ле Пен може відмовитись від прем'єрства, якщо це потребуватиме "колаборації з Макроном"
Формальний лідер "Національного об’єднання" Жордан Барделла заявив, що хоче очолювати потенційний уряд правих лише у разі, якщо вони візьмуть абсолютну більшість – щоб не йти на "колаборацію з Макроном".
15:40
У Варшаві поліція затримала двох поляків, які напали на українців з ножем
У польській столиці Варшаві правоохоронці затримали двох поляків, які напали з ножем на українців і побили їх.
15:22
Глава МВС Німеччини розповіла про ризики, з якими може зіткнутися країна
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер заявила, що хоча німецька демократія є сильною, вона зазнає значного тиску.
15:20
Одну з центральних площ Праги частково перекрили через підозрілу валізу
Одну з центральних площ Праги частково перекрили через підозрілу нічийну валізу, це вплинуло також на рух громадського транспорту.
15:07
Словаччина готова підтримати Рютте на посаді генсека НАТО, але висуває умову
Словаччина готова підтримати кандидатуру очільника уряду Нідерландів Марка Рютте, який претендує на посаду генсека НАТО.
14:49
У Литві починають турбуватися через зволікання з кандидатом на єврокомісара
Литовські політики починають турбуватися з приводу того, що у керівній коаліції досі не визначилися з кандидатом на литовського єврокомісара.
14:28
Кулеба вважає, що "правильні інструменти" дозволять повернути українців з-за кордону
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що "правильні інструменти і взаємодія" заохотять українців повертатися з-за кордону додому.
14:18
У Польщі почався перший військовий вишкіл для молоді, всього зареєструвались 11 тисяч
У Польщі розпочався перший із трьох запланованих військових вишколів для молоді, яка хоче отримати базові вміння, всього на ці курси записалися понад 11 тисяч охочих.
14:06
ЗМІ: Італія планує передати Україні ракети Storm Shadow
Італія планує передати Україні партію крилатих ракет дальнього радіусу дії Storm Shadow.
Аналітика короткоЧи ризикне "друг Путіна" Додік розвалити Боснію і Герцеговину
13:51
У Польщі на навчаннях серйозно постраждав військовий із сил ППО
Під час навчань на півночі Польщі серйозно постраждав один військовослужбовець, оператор зенітної установки. 
13:48
Китай відповів генсеку НАТО на звинувачення у розпалюванні війни проти України
Китай у вівторок закликав НАТО "припинити перекладати провину" за війну в Україні після того, як генсек Альянсу Єнс Столтенберг звинуватив Пекін у розпалюванні війни через підтримку Росії.
13:33
В Естонії до понад 6 років ув’язнення засудили колишнього професора-шпигуна Росії
Харьюський повітовий суд у вівторок, 18 червня, визнав винним у діяльності проти Естонії колишнього професора Тартуського університету В'ячеслава Морозова, якого звинувачували у шпигунстві на Росію.
13:21
ЄСПЛ визнав порушенням обмеження Росією доступу до радянських архівів про репресії
Європейський суд з прав людини за позовом правозахисників та істориків визнав порушенням обмеження Росією доступу до радянських архівів, пов’язаних з репресіями. 
13:14
Провідний євроскептик Британії пояснив скандальні заяви кандидатів помилкою аутсорсингу
Глава британської євроскептичної партії Reform UK Найджел Фарадж звинуватив найняту компанію у неналежній перевірці кандидатів після того, як декількох претендентів на депутатські мандати від його партії викрили у вкрай суперечливих заявах.
12:56
США заявили про знищення 4 радарів та морського дрона хуситів у Ємені
Військові США заявили про нову успішну атаку по озброєннях бойовиків-хуситів, яких підтримує Іран, у підконтрольних ним районах Ємену.
12:51
У Німеччині починається третій судовий процес над заколотниками, що хотіли скинути Шольца
У вівторок у Мюнхені перед судом постали восьмеро осіб, обвинувачені у причетності до ймовірної ультраправої змови з метою повалення німецького уряду.
12:42
П’ять союзників у НАТО витрачають на оборону вже понад 3% ВВП
П’ять країн-членів НАТО у 2024 році витратять на оборону понад 3% їхнього ВВП, тоді як цільовий показник витрат складає 2% ВВП.
12:34
Кіпр розпочав стратегічний діалог зі США, щоб повністю скасувати ембарго на продаж зброї
Сполучені Штати та Кіпр розпочинають стратегічний діалог, який, за словами посадовців, демонструє найтісніші в історії зв'язки між країнами.
12:15
Зеленський підписав закон про єдину зону роумінгу з ЄС
Президент Володимир Зеленський підписав закон №10265, який передбачає приєднання України до єдиної роумінгової зони Європейського Союзу.
12:13
Німеччина цьогоріч досягне витрат на оборону на рівні 2% ВВП – цільового показника НАТО
Німеччина у поточному році гарантоване досягне витрат на оборону на рівні 2% ВВП – показника, встановленого Північноатлантичним альянсом як мінімальний базовий поріг.
11:59
Столтенберг уточнив свої слова про приведення ядерної зброї НАТО у боєготовність
Генсек НАТО Єнс Столтенберг уточнив свої коментарі про те, що в Альянсі ведуть переговори стосовно зміни у боєготовності ядерної зброї через дедалі більшу загрозу з боку РФ та Китаю.
11:56
Німеччина створила підрозділ для протидії російській дезінформації
У Німеччині створили спеціальну групу з протидії дезінформаційним кампаніям, які, на думку Берліна, спрямовані на підрив демократії та сіяння розбрату в суспільстві.
11:40
У Молдові вимагають вибачень у депутата за слова про "бордельне" майбутнє дівчат в "русском мире"
У Молдові зажадали пояснень і вибачень від "яструба" президентської партії "Дія і солідарність" (PAS) Оазу Нантоя після його різкої промови про наслідки панування "русского мира" для молдовських громадян. 
11:30
ЗМІ: Угорщина більше не заперечує проти призначення Рютте генсеком НАТО
Угорщина припинила виступати проти кандидатури прем'єра Нідерландів Марка Рютте на посаду наступного генерального секретаря НАТО.
11:14
фотоВірменія і Франція підписали угоду про придбання Caesar
Франція підписала з Вірменією контракт на купівлю артилерійських установок Caesar.
10:57
Rheinmetall пообіцяла Україні новий танк ППО Frankenstein
Німецький оборонний концерн Rheinmetall заявив, що поставить Україні новий танк протиповітряної оборони (ППО) Frankenstein, що призначений для збиття ракет і дронів.
10:53
ЄС допоможе повертати незаконно вивезених РФ українських дітей 
ЄС став спостерігачем у Міжнародній коаліції за повернення українських дітей.
10:33
Нардепка Устінова звинуватила США у навмисному затягуванні навчань українців на F-16
Нардепка Олександра Устінова, яка очолює парламентську комісію з питань моніторингу постачання зброї, заявила, що США навимсне затягують із навчанням українських пілотів на F-16.
10:27
Білий дім: Для вступу в НАТО Україна має виграти війну
В адміністрації президента США заявили, що Україна має виграти війну, яку проти неї веде Росія, щоб вступити в Північноатлантичний альянс.
09:59
Угорщина легалізує українців, що не можуть поновити паспорт під час воєнного стану
Уряд у Будапешті видав указ, за якими громадяни України можуть отримати посвідку на проживання навіть з протермінованим паспортом, поки в Угорщині триває надзвичайний стан і протягом пів року після його завершення.
09:43
У НАТО роз'яснили слова Столтенберга: Жодних змін у політиці ядерного стримування
У Північноатлантичному альянсі роз'яснили заяву його генерального секретаря Єнса Столтенберга про те, що НАТО веде переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї через дедалі більшу загрозу з боку РФ та Китаю.
09:37
Politico: Мелоні була незадоволена на переговорах лідерів ЄС
Прем’єрка Італії Джорджія Мелоні була незадоволена переговорами лідерів Євросоюзу в четвер щодо призначення нового керівництва ЄС і не приховувала цього.
Аналітика короткоЧому Україні не слід поспішати з організацією наступного Саміту миру
09:21
фотоВ Україну прибула спікерка Сейму Литви
В Україну з офіційним візитом прибула спікерка Сейму Литви Вікторія Чміліте-Нільсен.
09:16
Партія канцлера Австрії залишиться в коаліції попри конфлікт із міністеркою
Канцлер Австрії Карл Негаммер заявив, що його Народна партія залишиться в керівній коаліції попри те, що міністерка довкілля від їхнього партнера "Зелених" проголосувала за суперечливий природоохоронний закон ЄС.
09:04
"Вибори" генсека НАТО: Рютте запропонував Орбану угоду і "обережно оптимістичний"
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте після переговорів з угорським прем'єром Віктором Орбаном у вівторок заявив, що він "з обережним оптимізмом" сподівається на  подолання опозиції Угорщини, яка виступає проти того, щоб він став наступним главою НАТО.
08:45
Французькі ультраправі прибрали зі свого сайту суперечливі плани щодо Росії та НАТО
Французька ультраправа партія "Національний фронт" видалила частину оборонної програми зі свого сайту, вилучивши розділи, які пропонували поглиблення зв'язків з Росією, припинення проєктів співпраці з Німеччиною і вихід з об'єднаного військового командування НАТО.
08:29
Столтенберг: Захід має змусити Китай заплатити за підтримку РФ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що для Китаю мають бути наслідки за підтримку Росії у війні проти України.
07:58
Держдеп США: Вимоги Путіна до України суперечать Статуту ООН, моралі та здоровому глузду
У Державному департаменті Сполучених Штатів розкритикували так званий "мирний план" лідера РФ Владіміра Путіна, відзначивши неготовність РФ до серйозних дискусій щодо миру в Україні.
07:35
Ще одна держава відкликала свій підпис під комюніке Саміту миру
Руанда відкликала свій підпис під підсумковою декларацією Глобального саміту миру, який 15-16 червня відбувся у Швейцарії.
07:17
Лідери Євросоюзу на зустрічі не дійшли згоди щодо керівних посад ЄС
Лідери Євросоюзу на зустрічі у понеділок не змогли домовитися про кандидатури на головні посади в ЄС на наступні п'ять років після євровиборів, що пройшли раніше у червні.