19 червня 2024

Статті
Нові вимоги до українців та проблема "ухилянтів": польський урядовець про міграційну політику Варшави
Мацей Дущик: "Питання повернення мобілізованих українців має бути вирішене на рівні Євросоюзу. Разом із тим Польща не підтримує тих, хто нелегально перетнув кордон".
Фаворит із масою зауважень: хто такий Антоніу Кошта, ключовий кандидат у президенти Євроради
Щодо колишнього прем'єра Португалії існують побоювання, що він буде "недостатньо твердий щодо України".
Новини
21:58
фотоДвоє чеських рибалок майже добу провели у відкритому морі: зламався човен
Парі рибалок із Чехії довелося провести понад 20 годин у морі біля норвезького острова Вейхольмен через зламаний двигун човна, перш ніж їх знайшли рятувальники.
21:45
Єврогрупа Мелоні стала третьою в Європарламенті, депутатів Орбана там нема
Політична група Європейського парламенту "Європейські консерватори і реформісти" (ECR) 19 червня оголосила про приєднання 11 нових членів, що зробило її третьою за розмірами в парламенті.
21:28
Канада оголосила Корпус вартових ісламської революції терористичною організацією
Міністр громадської безпеки Канади Домінік Леблан оголосив про внесення Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) до національного переліку терористичних організацій, чому передували кілька місяців тиску на канадський уряд, аби він зважився на цей крок.
ДайджестЄС повертає мита для України, шпигун-українець у Болгарії, плани на саміт НАТО: новини дня
21:09
Член охорони прем’єра Британії робив ставки на дату виборів, його арештували
У Великій Британії арештували поліцейського зі складу особистої охорони прем’єр-міністра Ріші Сунака, якого підозрюють у ставках на дату оголошення дострокових парламентських виборів.
20:54
CNN: НАТО сперечається щодо формулювання про підтримку членства України
Між членами Північноатлантичного Альянсу тривають обговорення про те, наскільки рішучим має бути формулювання рішення саміту НАТО у Вашингтоні стосовно майбутнього членства України.
20:46
Масштабна пожежа у передмісті Афін: влада підозрює підпал
Грецькі пожежники уже близькі до того, щоб локалізувати лісову пожежу поблизу Афін у середу, яка змусила десятки людей покинути свої домівки, тим часом влада підозрює підпал.
20:36
Молодіжне крило партії прем’єрки Італії заскочили за фашистськими вітаннями
У партії "Брати Італії" італійської прем’єр-міністерки Джорджії Мелоні відкинули опубліковане минулого тижня розслідування, з якого випливало, що члени молодіжної організації політсили вигукують фашистські та нацистські гасла.
20:20
Урядова коаліція в Латвії офіційно втратила більшість
Після виходу латвійського депутата Едгарса Зелдеріса з фракції "Прогресивні", яка підтримує уряд, коаліція формально налічує 50 депутатів, що на один менше, ніж потрібно для більшості.
20:19
Естонія придбає у Франції 12 САУ Caesar
Естонський державний центр оборонних інвестицій (RKIK) підписав із французьким агентством оборонних закупівель DGA і компанією KNDS контракти на закупівлю 12 самохідних артилерійських установок (САУ) Caesar.
20:01
Віцеканцлер Німеччини розповів, як на нього вплинула наявність предків-нацистів
Віцеканцлер Німеччини Роберт Габек розповів про нацистське минуле своєї родини та те, як це вплинуло на нього.
19:58
У Новій Каледонії, де тривали заворушення, арештували лідера руху на незалежність
Поліція Нової Каледонії, заморської території Франції в Тихому океані, арештувала вісьмох людей у зв'язку зі смертельними заворушеннями, які тривали там минулого місяця через наміри Парижа змінити виборче законодавство.
19:43
Вірменія проігнорує чергові сходини ОДКБ
Вірменія не братиме участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ де-факто контрольованої Росією Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) 21 червня.
19:40
У Нідерландах затримали підозрюваного в нападі на експолітика з Каталонії
Поліція Нідерландів заарештувала підозрюваного у нападі на колишнього каталонського політика Алехандро Відаса Квадраса в листопаді минулого року в Мадриді.
19:32
Найвищий суд Польщі підтримав Дуду у справі про засуджених екскерівників МВС
Конституційний трибунал Польщі 19 червня став на бік президента Анджея Дуди в суперечці з урядом щодо дійсності законопроєктів, ухвалених без присутності двох засуджених депутатів "Права і справедливості", екскерівників МВС Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка.
19:27
Мер Парижа повідомила нову дату свого запливу в Сені
Мер Парижа Анн Ідальго оголосила, що здійснить заплив у Сені після 14 липня, а не 23 червня, як планувалось раніше.
19:14
Брюссель не прийме футбольний матч між Бельгією та Ізраїлем через події в Газі
Влада Брюсселя заявила, що не прийматиме матч Ліги націй УЄФА між Бельгією та Ізраїлем у вересні 2024 року через "складну ситуацію в Газі", що ускладнює забезпечення безпеки для місцевої влади.
19:07
Берегова охорона Італії досі шукає десятки мігрантів після аварії човна у Середземному морі
Берегова охорона Італії продовжує пошуки на морі і з повітря десятків людей, які зникли безвісти після того, як човен перекинувся і частково затонув на початку цього тижня в небезпечному Середземномор'ї.
19:00
США відклали поставку Швейцарії ракет до Patriot, бо Україна в пріоритеті
Сполучені Штати не зможуть поставити Швейцарії ракети до систем протиповітряної оборони Patriot у передбачувані строки, тому що віддають пріоритет у нових поставках Україні.
18:52
У Франції – скандал через зґвалтування єврейської дівчинки, з’явилась реакція Макрона
У Франції спалахнув гучний скандал через зґвалтування 12-річної єврейської дівчинки, у якому звинувачують двох підлітків.
18:45
У ЄС відклали публікацію критичного звіту про Італію до обрання голови Єврокомсії
Європейська комісія відклала публікацію звіту про свободу ЗМІ в Італії до того, як Європейський парламент проголосує обрання президента виконавчого органу ЄС – яким, як очікується, стане чинна голова Урсула фон дер Ляєн.
18:30
США після ремонту знову відкривають плавучий пірс для доставки гумдопомоги в Газу
США повторно відкриють тимчасовий пірс, який використовувався з 17 травня для доставки гуманітарної допомоги в Газу, і був тимчасово прибраний після пошкодження наприкінці травня.
18:29
ЗМІ: Боррель радить ЄС зняти санкції з Косова
Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель рекомендував державам-членам зняти обмежувальні заходи проти Косова, запроваджені минулого року через підрив процесу нормалізації відносин із Сербією.
18:14
До Британії через Ла-Манш за добу потрапило найбільше мігрантів за майже два роки
Кількість шукачів притулку, які потрапили до Великої Британії на малих човнах через протоку Ла-Манш 18 червня, сягнула максимуму з листопада 2022 року.
18:10
Посол ЄС у Грузії: Євроінтеграція країни фактично зупинилася
Посол Євросоюзу у Грузії Павел Герчинський констатував, що у відносинах Грузії з ЄС настав вкрай складний період у зв’язку з ухваленням скандального закону про "іноагентів", а євроінтеграція країни фактично зупинилася.
18:09
В уряді Німеччини пропонують краще пояснювати політику щодо України на сході країни
Німецький міністр фінансів Крістіан Лінднер закликає уряд більш відкрито говорити про свою політику щодо України на сході Німеччини.
18:01
Французька збройова компанія Thales планує відкрити спільне підприємство в Україні
Французька збройова компанія Thales на виставці Eurosatory підписала три угоди з українською оборонною промисловістю під егідою Міністерства збройних сил Франції та Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України.
17:51
Президент Румунії в четвер розповість, що робитиме з прагненням очолити НАТО
Президент Румунії Клаус Йоганніс планує оголосити в четвер, 20 червня, про майбутнє своєї заявки на посаду генерального секретаря НАТО після того, як його суперник, голова уряду Нідерландів Марк Рютте, отримав підтримку з боку Угорщини.
17:39
ЗМІ: США скасували зустріч з Ізраїлем через відео Нетаньягу
Білий дім скасував заплановану на четвер зустріч на високому рівні представників США та Ізраїлю щодо Ірану після того, як ізраїльський прем’єр Біньямін Нетаньягу оприлюднив відео, в якому заявив, що американська сторона затримує військову допомогу його країні.
17:38
ЄС готується повернути мита на українські яйця і, можливо, цукор
Європейська комісія готується протягом наступних двох тижнів відновити мита на українські яйця і, можливо, цукор після того, як Україна вичерпала квоти на їхнє постачання до Європейського Союзу.
17:34
У Польщі змінили заходи щодо військових, які застосували зброю на кордоні з Білоруссю
Прокуратура послабила заходи щодо трьох польських військових, проти яких ведуть розслідування щодо перевищення повноважень після того, як вони пострілами у землю зупиняли мігрантів на кордоні з Білоруссю.
17:25
Чинну президентку Європарламенту офіційно висунули на другий термін
Найбільша група Європейського парламенту, правоцентристська Європейська народна партія, 19 червня офіційно висунула Роберту Метсолу на другий термін на посаді президента цього органу.
17:16
У Португалії розслідують публікацію розмов експрем’єра, який може очолити Єврораду
Португальська прокуратура розпочала розслідування витоку інформації у справі про ймовірну корупцію попереднього уряду Антоніу Кошти, який нині вважається головним претендентом на посаду президента Європейської ради.
17:16
У Польщі оштрафували лікарню за відмову зробити аборт жінці
Польська влада наклала значний штраф на лікарню за відмову в аборті жінці, вагітність якої могла загрожувати її життю.
17:05
На білорусько-польському кордоні поранили жінку з Ірану
Польська правозахисна організація повідомила про випадок поранення на кордоні з Білоруссю жінки-мігрантки з Ірану, яку після цього забрали до польської лікарні; прикордонники підтверджують це.
17:02
Глава МЗС Литви пояснив, чому важливо якомога швидше визначитись із кандидатом у Єврокомісію
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що чим раніше Литва висуне свого кандидата в члени Єврокомісії, тим більше у неї буде шансів поборотися за важливіші портфелі єврокомісарів.
Аналітика короткоЧи може призначення головою Євроради експрем'єра Португалії послабити підтримку України
16:59
П’ять країн ЄС домовились про спільну закупівлю ЗРК Mistral
Естонія спільно з Францією, Бельгією, Кіпром та Угорщиною підписала контракт на закупівлю зенітно-ракетних комплексів малої дальності Mistral.
16:49
Україна та ЄС погодили безпекову угоду, в ОП анонсували підписання
Україна та Європейський Союз провели завершальний раунд переговорів стосовно двостороннього безпекового документа, який планують найближчим часом підписати.
16:42
Британські лейбористи відсторонили кандидата через пост із роспропагандою
Лейбористська партія Великої Британії відсторонила свого кандидата на дострокових виборах Енді Брауна, який, як з’ясувалось, поширював матеріали російської пропаганди в соцмережах.
16:41
У передмісті Парижа поліція застрелила чоловіка, який напав на людей з викруткою
У північному передмісті Парижа Обервільє поліцейський відкрив вогонь і вбив зловмисника, який з викруткою напав на прибиральницю, а також поранив ще одного офіцера поліції.
16:31
Польський міністр запевнив у підтримці вступу України під час головування Варшави в ЄС
Міністр у справах Європейського Союзу Польщі Адам Шлапка заявив, що під час польського головування в ЄС у першому півріччі 2025 року розширення об’єднання і, зокрема, вступ України будуть серед пріоритетів.
16:30
фото, відеоУ Греції спалахнули одразу декілька пожеж, вогонь загрожує будинкам
У Греції в середу спалахнули одразу кілька пожеж на материковій частині країни неподалік від Афін, під Салоніками та на острові в Егейському морі.
16:24
У Болгарії за підозрою у шпигунстві затримали чоловіка з українськими документами
У Болгарії за підозрою у шпигунстві затримали 23-річного чоловіка з українськими документами, який пробрався на територію ТЕС Мариця-Схід-2 на південному сході країни.
16:12
фото, відеоАктивісти розпилили помаранчеву фарбу на Стоунхендж
Члени руху Just Stop Oil, які виступають за скорочення видобутку викопного палива, в середу, 19 червня, розпилили речовину помаранчевого кольору на відому кам’яну пам’ятку Стоунхендж.
16:05
В Іспанії прокуратура просить скасувати ордер на арешт Пучдемона через закон про амністію
В Іспанії у середу, 19 червня, прокуратура звернулася до Верховного суду з проханням скасувати ордер на арешт колишнього лідера Каталонії Карлеса Пучдемона після набуття чинності закону про амністію для каталонських сепаратистів, які виступали за незалежність регіону.
15:42
У Польщі з’ясували причину отруєння понад 100 людей на морському курорті
Причиною масового нездужання відпочивальників у пансіонаті приморського міста Погожеліца став сальмонельоз.
15:35
ФотоЗбройні сили Литви отримали евакуаційні танки Bergepanzer-2
На озброєння литовських збройних сил надійшли два евакуаційних танки Bergepanzer-2.
15:24
Румунія закупить у Південної Кореї САУ K9 майже на $1 млрд
Румунія оголосила про плани придбати у Південної Кореї самохідні артилерійські установки K9 Thunder.
15:14
Зеленський розповів про зустріч зі спікером Сейму Польщі
Президент України Володимир Зеленський на зустрічі зі спікером Сейму Польщі у Києві говорили, серед іншого, про співпрацю для захисту українського неба і підготовку двосторонньої безпекової угоди.
15:06
Новий парламент Болгарії не зміг обрати спікера
Парламент Болгарії нового скликання, який розпочав роботу у середу, 19 червня, з другої спроби не зміг обрати спікера.
15:00
У Польщі не планують відставок на тлі покарання військових, які пострілами зупиняли мігрантів
Віцепрем’єр та міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що не планує відставок у зв’язку з покаранням за перевищення повноважень польських військових, які застосували вогнепальну зброю, щоб зупинити мігрантів на кордоні.
14:40
У Зеленського кажуть, що до рішення Саміту миру можуть приєднатися нові країни
Підсумковий документ Глобального саміту миру у Швейцарії можуть підтримати додаткові країни, які ще не приєднувались до нього. 
14:27
Ультраправий кандидат у прем’єри Франції проти передачі Україні далекобійної зброї
Лідер французьких ультраправих Жордан Барделла заявив у середу, що підтримує право України на захист від агресії Росії, але в разі обрання прем'єр-міністром не підтримає передачу Києву ракет, які дозволять завдавати удари по території Росії.
14:22
Прем’єрка Естонії Каллас скептична щодо своїх шансів стати головним дипломатом ЄС
Прем’єрка Естонії Кая Каллас каже, що "дуже скептично" оцінює свої шанси бути призначеною на посаду Високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки.
14:13
Єврокомісія запропонувала бюджет ЄС на 2025 рік з 15,2 млрд євро для України
Європейська комісія у середу запропонувала бюджет на 2025 рік, який передбачає 15,2 млрд євро макрофінансової підтримки для України. 
13:43
ЗМІ: Партію Орбана можуть не взяти у групу Європарламенту, на яку він розраховував
Партію угорського прем’єра Віктора Орбана "Фідес" нібито можуть не взяти до європартії "Європейські консерватори і реформісти", на приєднання до якої він розраховував після того, як "Фідес" виключили з Європейської народної партії.
13:38
У Британії один із найбільших донорів Консервативної партії підтримає лейбористів
Мільярдер Джон Кодвелл, один з найбільших донорів керівної Консервативної партії Британії перед останніми виборами в 2019 році, підтримає Лейбористську партію на майбутніх виборах 4 липня.
13:22
Парламент Швеції схвалив угоду про оборонну співпрацю зі США
Парламент Швеції затвердив двосторонню оборонну угоду між США і Швецією – це відбулося попри занепокоєння екологів і лівої опозиції щодо розміщення ядерної зброї на шведській території.
13:06
ЗМІ: США тиснуть на союзників для посилення обмежень щодо виробництва чипів у Китаї
Керівник експортного контролю Міністерства торгівлі США Алан Естевез відбув до Японії після зустрічі з урядом Нідерландів, щоб спробувати підштовхнути союзників до подальшого обмеження можливостей Китаю виробляти передові напівпровідники.
13:05
ЗМІ: Росія попри вступ Фінляндії у НАТО перекинула майже всі війська з-під її кордону в Україну
Попри погрози Москви на адресу Фінляндії "заходами військово-технічного характеру" через її вступ в НАТО військові бази біля фінських кордонів стоять майже порожні – цей особовий склад і техніку кинули на війну проти України.
12:52
ЄСПЛ оголосить рішення у справі про порушення Росією прав людини у Криму
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) наступного тижня публічно оголосить рішення по суті у Кримській справі "України проти Росії".
12:37
Відео, фотоСпікер Сейму Польщі прибув із першим візитом до України та виступив у Раді
До України з першим візитом 19 червня прибув маршалок (спікер) Сейму Польщі Шимон Головня.
12:31
відеоМіністр оборони Британії: Химерні сцени візиту Путіна в КНДР є попередженням
Глава Міноборони Британії Грант Шаппс вважає, що візит до КНДР глави Кремля Владіміра Путіна із його химерними сценами слід сприймати як попередження.
12:28
У Литві визначаються з наступниками міністрів, одна з яких пішла у відставку після скандалу
У Литві невдовзі призначать нових міністрів освіти і соціальної політики після того, як ці відомства від тижня до кількох місяців лишаються без офіційних очільників. 
12:12
Пентагон: США зосереджені на роботі з коаліцією літаків для України
У Міністерстві оборони Сполучених Штатів заявили, що Вашингтон продовжує працювати над підготовкою українських пілотів на винищувачах F-16.
11:52
Посол Естонії: Захід більше не боїться "ескалації" з наданням допомоги Україні
Посол Естонії в Україні Аннелі Кольк вважає, що країни Заходу вже не мають страху "ескалації" з наданням допомоги Україні.
11:36
Посол Естонії не вірить у появу демократичної Росії
Посол Естонії в Україні Аннелі Кольк не вважає, що Росія колись стане демократичною державою.
11:34
РФ готується призупинити участь у роботі Парламентської асамблеї ОБСЄ
Спікер Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко заявила, що Росія збирається призупинити свою участь у роботі Парламентської асамблеї ОБСЄ.
11:18
До рішення Саміту миру приєдналась нова держава
До фінального комюніке інавгураційного Саміту миру, що пройшов на вихідних у Швейцарії, приєдналися Антигуа і Барбуда.
11:13
ЗМІ: Єврокомісія почне процедуру покарання Франції та Італії за надмірні борги
Франція та Італія будуть серед семи країн, які зіткнуться з процедурою порушення Євросоюзу через надмірний дефіцит державного бюджету минулого року.
11:00
ЄС повернув мита на український овес 
ЄС з 19 червня повернув тарифні квоти на імпорт українського вівса через перевищення імпортованого ліміту для цієї культури.
10:36
Ексвагнерівець, який утік із РФ у Норвегію, отримав строк за побиття подруги й напад на бармена
Екскомандира ПВК "Вагнер" Андрєя Медведєва, який раніше втік із РФ до Норвегії та просив про притулок, засудили до 120 днів тюремного ув'язнення.
10:33
Швейцарський аналітичний центр не знайшов доказів масової контрабанди західної зброї з України
Існує дуже мало доказів того, що західна зброя, яка постачається в Україну, потрапляє на чорний ринок у Європі.
10:06
Канцлер Австрії, на відміну від міністерки оборони, вважає допустимими атаки України по РФ
Канцлер нейтральної Австрії Карл Негаммер назвав допустимим застосування Україною зброї, яку західні союзники надають Києву, по цілях у Росії.
09:59
Данія спрямовує 19-й пакет для військової підтримки України
Уряд Данії спрямовує 19-й фінансовий пакет на підтримку нагальних потреб України та довгострокової розбудови її обороноздатності.
09:36
ЗМІ: Словаччина підтримала природоохоронний закон ЄС в обмін на дозвіл вбивати ведмедів
Словацький віцепрем’єр Томаш Тараба стверджує, що він домовився з Європейською комісією про підтримку суперечливого словацького закону про відстріл ведмедів в обмін на те, що в понеділок Братислава підтримала історичний закон ЄС про охорону природи.
09:33
США ввели санкції проти мережі, яка фінансувала "друга Путіна" Додіка
Сполучені Штати внесли до санкційного списку дві фізичні та сім юридичних осіб, які є основними джерелами збагачення президента Республіки Сербської та союзника лідера РФ Владіміра Путіна Мілорада Додіка, а також його сім'ї.
09:10
фотоНімеччина повернула світове лідерство з вирощування хмелю
Німеччина знову стала світовим лідером з вирощування хмелю, відібравши це звання у Сполучених Штатів після дев'яти років.
короткоКлімкін про результат Саміту миру, важелі впливу на "незахідні країни" і позицію Китаю
09:00
Канада запровадила санкції проти 13 росіян через смерть Навального
Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі оголосила про додаткові санкції проти 13 російських громадян через смерть російського опозиціонера Алексєя Навального у колонії та продовження грубих і систематичних порушень прав людини у РФ.
08:51
У переможців євровиборів є кілька занепокоєнь щодо кандидата в президенти Євроради
Правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП), яка виграла вибори в Європарламент, поставила додаткові питання щодо кандидатури у президенти Євроради Антоніу Кошти.
08:28
НАТО стурбований можливою підтримкою РФ ракетної та ядерної програми КНДР
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс занепокоєний допомогою, яку Росія може надати ракетній та ядерній програмам Північної Кореї на тлі візиту господаря Кремля Владіміра Путіна до КНДР.
07:59
Макрон: Дострокові вибори були необхідні, щоб уникнути хаосу
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що країна опинилася б у хаосі, якби він не оголосив дострокові парламентські вибори після того, як його партія зазнала поразки від ультраправого "Національного об'єднання" на євровиборах.
07:38
Столтенберг: Під час саміту НАТО буде йтися про те, що Україна стане членом Альянсу
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що напередодні саміту Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні, який відбудеться 9-11 липня, союзники обговорюють та вирішують багато питань щодо України.
07:21
Блінкен: Саміт НАТО зосередиться на зміцненні довгострокового успіху України
Держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен заявив, що рішення на саміті Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні, який відбудеться 9-11 липня, сприятимуть успіху України під час відбиття російської агресії.