20 червня 2024

Статті
Кліматичний провал: як невдача зелених на євровиборах вплине на курс ЄС і на підтримку України
Відтепер у Європейському парламенті група зелених матиме лише 52 мандати. І це один із найгірших її результатів.
Інтерв'ю
Курт Волкер: "Поразка України у війні стане для Трампа "Афганістаном". Це не в його планах"
"Секрет прогнозування дій Трампа у разі його перемоги такий: забудьте про прогнози... Трамп сприймає дії Байдена щодо України як невдалі..."
Новини
22:58
Суд ЄС: Дезінфектори не можна рекламувати як "безпечні для шкіри"
Суд Європейського Союзу постановив, що реклама дезінфекційних засобів для рук, шкіри та поверхонь із твердженням про те, що вони є "безпечним для шкіри", не є добросовісною і порушує правила ЄС.
22:42
Парламент Словаччини схвалив суперечливу реформу суспільного мовника
Словацький парламент 20 червня схвалив план уряду Роберта Фіцо з реформування суспільного мовлення країни, що, на думку критиків, призведе до встановлення повного контролю над ЗМІ з боку влади.
22:23
Посли G7 привітали реформування Бюро економічної безпеки
Посли держав, що входять до "Групи семи", привітали ухвалення Верховною радою закону про "перезавантаження" Бюро економічної безпеки (БЕБ) 20 червня.
22:11
Повітряна куля з Росії політала над Польщею п'ять годин і вилетіла
Повітряна куля, яка влетіла в польський повітряний простір із території Росії вдень у четвер, залишила його через п’ять годин.
22:00
35 держав, зокрема Україна, висловили стурбованість переслідуванням ЛГБТ в Угорщині
Посольства понад трьох десятків держав, зокрема й України, в Угорщині опублікували спільну заяву перед проведенням 29-го Будапештського прайду, де висловили підтримку ЛГБТ-спільноті та засудили її переслідування в цій країні.
21:46
ЗМІ: Масштаб шпигунства росіян у Північному морі – більший, ніж вважалось раніше
Невійськові російські кораблі були частиною зусиль Кремля зі стеження за трубопроводами і кабелями в Північному морі, причому в більших масштабах, ніж вважалось раніше.
21:27
У Відні загорівся житловий будинок, семеро поранених
У результаті масштабної пожежі в багатоквартирному будинку у Відні ввечері 20 червня постраждали семеро людей.
ДайджестPatriot від Румунії, продовження "транспортного безвізу", новий пакет санкцій ЄС: новини дня
21:09
ЄС висловив підтримку Кіпру, якому лідер ліванської "Хезболли" пригрозив ударами
Європейський Союз підтримав Кіпр після погроз лідера ліванської "Хезболли" Хасана Насралли оголосити країну "частиною війни" через її допомогу Ізраїлю.
20:53
Білий дім: Договір між Росією і КНДР має стурбувати Китай
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі вважає, що договір про "всеосяжне стратегічне партнерство" між Росією та Північною Кореєю має турбувати не лише США, а й Китай.
20:48
Біля берегів Італії виявили тіла дев’ятьох загиблих мігрантів
Біля берегів Італії виявили ще дев’ять тіл загиблих після того, як у Середземному морі перекинувся човен, що перевозив кілька десятків мігрантів.
20:44
Орбан приїде до Мелоні перед самітом, де визначиться керівництво ЄС
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відвідає Рим наступного понеділка, 24 червня, для переговорів із головою італійського уряду Джорджією Мелоні.
20:33
Боррель розповів деталі 14-го пакета санкцій ЄС проти Росії
Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель розповів, які сектори економіки охоплює чотирнадцятий пакет санкцій проти Росії, схвалений в четвер, 20 червня.
20:20
Король Іспанії не хоче приймати президента Аргентини, який образив дружину Санчеса
Іспанський король Феліпе VI відмовився від аудієнції з президентом Аргентини Хав'єром Мілеєм під час його візиту до Мадрида у п’ятницю, 21 червня, після того, як той образив дружину прем’єра Іспанії Бегонію Гомес.
20:20
Литва підвищує податки, щоб збільшити витрати на оборону до 3% від ВВП
Сейм Литви у четвер проголосував за підвищення податків з метою збільшення витрат на оборону до 3% від ВВП у наступному році.
20:09
У Цюриху арештували двох неповнолітніх, які погрожували учасникам прайду
Поліція Цюриха 20 червня підтвердила інформацію про арешт двох підлітків віком 14 і 17 років у зв’язку з погрозами учасникам прайду, що відбувся минулого тижня.
20:00
Польські військові слідкують за повітряною кулею, що залетіла з РФ
Оперативне командування польських Збройних сил повідомило, що повітряна куля з території РФ залетіла у повітряний простір Польщі.
19:55
Лідер ультраправих Румунії, який мітить у президенти, проти передачі Patriot Україні
Лідер ультраправої партії "Альянс за союз румунів" (AUR) Джордж Сіміон, який нещодавно заявив про президентські амбіції, різко розкритикував рішення про передання Україні румунської системи протиповітряної оборони Patriot.
19:43
Сейм Латвії перед самітом НАТО закликав підтримати заявку України на вступ
Сейм Латвії ухвалив звернення до парламентів держав-членів НАТО з проханням підтримати офіційну заявку України на членство в Альянсі.
19:41
Кулеба закликав союзників слідом за Румунією передати Україні Patriot
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба подякував Румунії за рішення передати Україні систему протиповітряної оборони Patriot і закликав інших союзників наслідувати її приклад.
19:34
опитуванняУ Франції партія Ле Пен та ліві випереджають блок Макрона перед виборами
Ультраправе "Національне об’єднання" у Франції залишається лідером симпатій за десять днів до дострокових парламентських виборів, на яких партія президента Емманюеля Макрона може опинитись третьою.
19:27
Частину Франції накрила хмара пилу з пустелі
Хмара пустельного пилу накрила південний схід Франції, спричинивши тимчасове забруднення повітря, він неї також постраждав острів Корсика.
19:17
У ЄС подолали останню перешкоду для старту переговорів про вступ України й Молдови
Парламент Нідерландів 20 червня проголосував за схвалення переговорних рамок для вступу України та Молдови в Європейський Союз, що було останньою перешкодою для формального початку цього процесу.
19:10
Уряд Естонії відмовився закривати на ніч ще один пункт пропуску на кордоні з РФ
Уряд Естонії не затвердив пропозицію міністра фінансів Марта Вирклаева про переведення КПП Койдула, що на кордоні з РФ, з цілодобового режиму роботи на обмежений.
19:07
Норвегія, Фінляндія і Швеція створять коридор для полегшення руху військ і техніки
Три нордичні країни – Норвегія, Фінляндія і Швеція – домовились створити транскордонний "військово-транспортний коридор", який полегшить перекидання військових і військової техніки між ними.
18:53
У Молдові затримали п'ятьох українців за незаконний перетин кордону
У Молдові прикордонники затримали п’ятьох громадян України, які намагались незаконно перетнути кордон.
18:53
У Києві прокоментували суперечки щодо рішення саміту НАТО про членство України
Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що сподівається на закріплення в рішенні Вашингтонського саміту НАТО формулювання про незворотність євроатлантичного курсу України.
18:36
США постачатимуть ракети до Patriot і NASAMS Україні в пріоритетному порядку
Білий дім 20 червня підтвердив, що Сполучені Штати нададуть пріоритет постачанню зенітних ракет Україні перед іншими державами, які розмістили відповідні замовлення.
18:36
Швеція заявила, що Росія порушує роботу супутникових мереж після її вступу в НАТО
Влада Швеції заявила, Росія стоїть за "шкідливими перешкодами", навмисно націленими на супутникові мережі країни, які вона вперше помітила через кілька днів після вступу до НАТО на початку цього року.
18:29
Reuters: Байден заборонить продаж програм російської "Лабораторії Касперського" в США
Адміністрація Джо Байдена має намір оголосити про заборону продажу антивірусного програмного забезпечення російської "Лабораторії Касперського" у Сполучених Штатах через тісні зв’язки компанії з Кремлем.
18:22
У Латвії ще кілька тисяч росіян зобов'яжуть складати іспит з латиської мови
Латвійський Сейм у четвер, 20 червня, ухвалив поправки до Імміграційного кодексу, які передбачають, що кілька тисяч росіян, які проживають у Латвії, будуть зобов'язані складати іспит з латиської мови, щоб зберегти право на проживання в країні.
18:00
В Угорщині закрили розслідування на основі інсайду від опонента Орбана про корупцію в уряді
В Угорщині закрили провадження щодо можливого втручання адміністрації Орбана у корупційне розслідування на підставі аудіо, опублікованого колишнім "інсайдером", а тепер опонентом прем’єра Угорщини Петером Мадяром.
17:59
Росія постріляла з ядерних субмарин біля морського кордону Норвегії
Два багатоцільовані атомні підводні човни Північного флоту Росії "Сєвєродвінськ" і "Орел" відпрацювали стрільби крилатими ракетами по уявній флотилії десантних кораблів противника в межах навчань біля узбережжя Кольського півострова.
17:45
Чоловіка, який напав на прем’єрку Данії, залишили під вартою до 4 липня
39-річного громадянина Польщі, якого звинувачують у нападі на прем'єр-міністерку Данії Метте Фредеріксен на початку червня, суд Копенгагена залишив під вартою до 4 липня.
17:41
Rheinmetall отримав рекордне замовлення на постачання боєприпасів, зокрема й Україні
Німецький оборонний концерн Rheinmetall оголосив про отримання найбільшого в історії компанії замовлення на постачання 155-мм артилерійських боєприпасів для Бундесверу.
17:33
Керівник кампанії партії Сунака пішов у відставку через "скандал зі ставками"
Очільник виборчої кампанії Консервативної партії Великої Британії Тоні Лі склав повноваження на тлі звинувачень у тому, що він разом із дружиною робив ставки на події, пов’язані з достроковими парламентськими виборами.
Аналітика короткоЧому зелені втрачають вплив в Євросоюзі і які висновки потрібно зробити Україні
17:20
Каллас: Мелоні сказала, що не хоче посад в ЄС для представників своєї групи в Європарламенті
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що її італійська колега Джорджія Мелоні на вечері з главами держав у понеділок підтвердила, що не хоче для фракції Європейських консерваторів і реформістів (ECR), яку вона очолює, будь-яких провідних посад у Європейському союзі.
17:19
У Фінляндії підліток скоїв напад з ножем у тому ж ТРЦ, де правоекстреміст поранив дитину
Фінська поліція з’ясовує обставини радикалізації 15-річного хлопця, який цього тижня скоїв напад з ножем у ТРЦ міста Оулу – ймовірно імітуючи напад, скоєний тиждень тому дорослим чоловіком правоекстремістських поглядів. 
17:19
Уряд Іспанії хоче закрити організацію, яка популяризує спадщину диктатора Франко
Міністр культури Іспанії Ернест Уртасун заявив, що уряд розпочав судовий процес для ліквідації Національного фонду Франсиско Франко (FNFF) – організації, яка займається просуванням спадщини іспанського диктатора.
17:02
Прем'єрка Литви пояснила, чому не підтримує ідею онлайн-голосування на виборах
Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте не підтримує ідею впровадження онлайн-голосування на виборах, доки не буде гарантовано стовідсоткову безпеку.
16:40
ФотоНімеччина передала Україні партію спецтехніки для відновлення енергоінфраструктури
До України надійшла нова партія спецтехніки для відновлення енергетичної інфраструктури, яку передала Німеччина.
16:36
У Польщі кілька будинків постраждали через тренування винищувача МіГ-29
У Польщі у четвер звукова хвиля від низького прольоту винищувача пошкодила покрівлі кількох будинків, армія перепросила за інцидент.
16:16
Біля іспанських Канарських островів знайшли тіла п'ятьох мігрантів
П'ятеро мігрантів були знайдені мертвими на переповненому човні, який дрейфував на південь від Канарських островів Іспанії в Атлантичному океані.
16:09
Зеленський подякував Румунії за Patriot для України
Президент України Володимир Зеленський висловив подяку Румунії за ухвалене після тривалих сумнівів рішення передати одну з двох наявних у неї систем Patriot Україні.
16:01
Spiegel: Міноборони Німеччини планує замовити понад 100 танків Leopard
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус планує ще одне велике замовлення для модернізації збройних сил країни – оборонне відомство хоче замовити 105 бойових танків Leopard 2A8.
15:56
У Британії кліматичні активісти виграли суд щодо розширення видобутку нафти
У Британії найвищий суд ухвалив рішення на користь екологічних активістів, які оскаржували дозвіл на розширення видобутку нафти поблизу міста Гатвік.
15:38
Спікеркою нового парламенту Болгарії обрали представницю партії-переможця
Спікеркою парламенту Болгарії нового скликання обрали депутатку від партії ГЄРБ Раю Назарян.
15:20
Польща очікує на нову угоду з Південною Кореєю щодо поставок зброї
Польща, ймовірно, підпише у вересні контракт з Південною Кореєю на поставку більшої кількості озброєнь, зокрема танків K2.
15:14
Вибух у чорногорському Цетинє міг статися через з’ясування стосунків між мафією
Вибух, що стався вранці 20 червня у чорногорському місті Цетинє і спричинив загибель двох осіб, ймовірно, пов’язаний зі з’ясуванням стосунків між кримінальними угрупованнями. 
15:04
Рютте стане новим генсеком НАТО, президент Румунії зняв кандидатуру
Президент Румунії Клаус Йоганніс офіційного оголосив, що виходить з перегонів за посаду генсека НАТО, тим самим звільнивши шлях для очільника уряду Нідерландів Марка Рютте.
14:59
Румунія вирішила передати Україні свою систему Patriot
У Румунії 20 червня офіційно ухвалили рішення про передачу Україні однієї системи Patriot.
14:36
У Венеції у жінки конфіскують майно на 200 тисяч євро, ймовірно, "зароблені" обкраданням туристів
У Венеції триває розслідування проти жінки, підозрюваної у багаторічних крадіжках у перехожих, яка, ймовірно, у такий спосіб накопичила близько 200 тисяч євро. 
14:33
Литва передає Україні трансформатори та інше обладнання на понад 4 млн євро
Литовська компанія Litgrid передасть Україні автотрансформатори та інше обладнання на суму понад 4 мільйони євро.
14:22
Віцепрезидентка Бундестагу вибачилась за слова про колір шкіри гравців збірної Німеччини
Заступниця глави Бундестагу від "Зелених" Катрін Герінг-Екардт була змушена вибачитися за коментар про колір шкіри членів футбольної збірної країни, в якому вона похвалила перевагу різноманіття.
14:05
Жителям Сербії і Чорногорії порадили сховатися від спеки
Жителям балканських держав Сербії і Чорногорії порадили у ці дні залишатися у приміщеннях до вечора через очікувану спеку. 
13:59
ЄС на рік продовжив угоду про "транспортний безвіз" з Україною
Єврокомісія і Україна на рік продовжили дію угоди про лібералізацію вантажних перевезень, відому як "транспортний безвіз".
13:44
У МЗС України розкрили деталі аварії автобуса з українцями у Польщі
В автобусі, що потрапив у ДТП в Люблінському воєводстві у четвер вранці, перебували 47 громадян України, 8 постраждали і проходили обстеження медиків.
13:38
Кліматичні активісти залили фарбою літаки в аеропорту під Лондоном, де стоїть літак Тейлор Свіфт
В одному з аеропортів Лондона кліматичні активістки пофарбували з балонів кілька приватних літаків, щоб привернути увагу до своїх вимог – швидшої відмови від викопного палива.
13:34
У Німеччині заарештували підозрюваного у підготовці терактів для "Ісламської держави"
Підозрюваного у підготовці терактів на користь угруповання "Ісламська держава" іракця заарештували у Німеччині. 
13:29
оновленоFT: США заради України загальмують контракти інших держав на ракети до Patriot
Уряд США має намір зупинити всі відкриті замовлення на системи протиповітряної оборони Patriot і ракети-перехоплювачі до тих пір, поки Україна не матиме достатньої кількості обладнання для захисту від повітряних атак Росії.
13:05
Суд у Швеції виправдав ексгенерала армії Сирії, звинуваченого у воєнних злочинах
Шведський суд у четвер виправдав колишнього генерала сирійської армії Мохаммеда Хамо, якого звинувачували у причетності до воєнних злочинів на батьківщині понад 10 років тому.
13:03
Фінляндія не будуватиме політичні відносини з Росією, поки триває війна
Новий звіт Фінляндії про зовнішню політику та політику безпеки стверджує, що північноєвропейська країна не відновлюватиме політичні відносини з РФ, поки та веде свою загарбницьку війну проти України. 
12:53
фотоУ Польщі грози з буревіями завдали великої шкоди у багатьох громадах
У Польщі в ніч на 20 червня грози, що супроводжувалися шквальним вітром, завдали великої шкоди – у сотень будинків пошкоджені дахи, поламані сотні дерев, сталося щонайменш дві пожежі від влучання блискавки. 
12:46
фотоУ Литві парламент затвердив нового головнокомандувача армії
У четвер литовський Сейм затвердив бригадного генерала Раймундаса Вайкшнораса на посту головнокомандувача литовських Збройних сил. 
12:45
ЗМІ: США не бачать шляху до припинення війни в Газі
Представники адміністрації президента США Джо Байдена дедалі більше сумніваються в тому, що Ізраїль та терористичне угруповання ХАМАС досягнуть всеосяжної угоди про припинення вогню в Газі в межах нинішніх домовленостей.
12:28
Прем’єр Франції застеріг, що в разі перемоги ультраправі зменшать підтримку України
Прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь застеріг, що унаслідок приходу до влади ультраправих підтримка України з боку Парижа може знизитись. 
12:19
У Чорногорії двоє людей загинули від вибуху у Цетинє
У чорногорському місті Цетинє вранці у четвер пролунав сильний вибух, згодом стало відомо, що двоє людей загинули.
12:18
ФотоЧерез негоду у Чехії загинула жінка, тисячі користувачів залишились без електрики
Буревії з грозами, що накрили Моравсько-Сілезький край Чехії в середу, призвели до смерті однієї людини та знеструмили тисячі користувачів.
ВідеоКурт Волкер: обрання Трампа, заява Байдена про НАТО та шлях до перемоги
11:59
У Польщі заявили, що безпекова угода з Україною незабаром буде готова
Польський депутат і голова ради з питань співпраці з Україною Павел Коваль заявив про прискорення роботи над двосторонньою безпековою угодою між країнами.
11:46
фотоУ Польщі автобус з українцями потрапив у ДТП, 14 людей постраждали
У Люблінському воєводстві Польщі сталась ДТП за участю автобуса з громадянами України, постраждали 14 осіб.
11:41
Білий дім про візит Путіна до КНДР: РФ намагається зібрати коаліцію
В адміністрації президента США заявили, що зустріч лідера РФ Владіміра Путіна з очільником КНДР Кім Чен Ином свідчить про прагнення Москви зібрати коаліцію з Північною Кореєю, Іраном, Сирією і, певною мірою, Китаєм.
11:15
У Міноборони Британії розповіли про наслідки українських ударів по Криму і аеродромах в РФ
У Міноборони Британії проаналізували останні успіхи ударів українських сил по військових цілях в Криму і аеродромах на території РФ. 
11:13
В ЄС погодили новий пакет санкцій проти Росії
Країни Євросоюзу узгодили 14-й пакет санкцій проти РФ, зокрема її сектора скрапленого природного газу (СПГ), у відповідь на агресію проти України.
11:05
Шольц обговорить проблеми міграції з керівниками німецьких земель
Канцлер Німеччини Олаф Шольц в четвер у Берліні обговорить з лідерами земельних урядів країни проблеми, пов'язані з нелегальною міграцією.
10:44
Три опитування одностайно пророкують серйозну поразку партії Сунака у Британії
Три соціологічні опитування в середу передбачили рекордну поразку консерваторів прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака на виборах 4 липня.
10:30
Інфляція у Британії вперше за три роки сповільнилася до 2%
Інфляція у Великій Британії повернулася до цільового показника Банку Англії у 2% вперше за майже три роки.
10:28
До рішення Саміту миру приєдналася Замбія 
До комюніке Саміту миру, який відбувся на вихідних у Швейцарії, приєдналась Замбія.
10:12
Парламент Грузії почав розгляд проєкту, який опозиція називає другим "російським законом"
Парламент Грузії 20 червня розпочав комітетське обговорення законодавчих змін, що стосуються сімейних цінностей і так званої "ЛГБТ-пропаганди".
09:56
У Туреччині взяли під контроль пожежі поблизу Дарданелл
Турецька влада заявила в середу, що їй вдалося взяти під контроль дві лісові пожежі, які вирують поблизу протоки Дарданелли на північному заході.
09:49
фотоВ Італії знову відкрили для відвідувачів пляж, похований виверженням Везувію
В археологічному парку Геркуланум на півдні Італії знову відкрився для відвідувачів давньоримський пляж, який був похований виверженням Везувію у 79 році нашої ери.
09:26
Єврокомісія почала процедуру покарання Франції та Італії за надмірні борги
Європейська комісія розпочала процедуру покарання Франції, Італії та п'яти інших країн-членів ЄС через надмірний дефіцит державного бюджету минулого року.
09:21
Міноборони Румунії проти передачі Україні Patriot, та відправка системи не виключена
Верховна рада національної оборони Румунії у четвер має ухвалити рішення, чи передавати Україні систему Patriot, хоча звіт румунського Міноборони стверджує, що зараз для цього не найкращий час. 
09:02
США заявили про знищення високопоставленого члена ІДІЛ у Сирії
Військові Сполучених Штатів заявили, що ліквідували високопоставленого члена терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) у Сирії.
08:56
Італія може не підтримати прем’єрку Естонії на пост глави дипломатії ЄС
У партії влади Італії вважають, що посада глави дипломатії ЄС дасть занадто багато впливу прем’єрці Естонії Каї Каллас з огляду на новий баланс сил після євровиборів.
короткоЯкі зміни підготувала Польща для українських біженців та "ухилянтів"
08:26
У Чехії арештували чоловіка, який поранив ножем мотоцикліста та ще 2 осіб у Празі
Чеська поліція заявила, що арештувала чоловіка, який у Празі ножем у шию поранив мотоцикліста та ще двох осіб.
07:59
ЗМІ: Німеччина продовжує гальмувати новий пакет санкцій проти РФ
Країни Євросоюзу не змогли узгодити 14-й пакет санкцій проти Росії, зокрема її сектора скрапленого природного газу (СПГ), через заперечення Німеччини.
07:36
Білий дім підтвердив дозвіл на удари зброєю США по РФ через кордон на Харківщині та Сумщині
Директор із питань Європи Ради національної безпеки Білого дому Майкл Карпентер підтвердив дозвіл Києву на удари американською зброєю по території Росії поблизу як Харківської, так і Сумської областей України.
07:17
Столтенберг про договір між РФ і КНДР: авторитарні держави об'єднуються
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що договір про всеосяжне стратегічне партнерство, який підписали Росія та Північна Корея, демонструє зростаючу узгодженість між авторитарними державами та підкреслює важливість того, щоб демократії виступали єдиним фронтом.