28 березня 2024

Статті
Варшава йде на загострення. Як польський урядовець зірвав компроміс з Україною
Попри намагання зірвати переговори, Київ та Варшава просунулися до компромісу у питанні доступу української агропродукції на польський ринок.
"У Кремлі, як стверджують, є компромат на Орбана. Але навіть це не пояснює всі дії Угорщини"
Дмитро Тужанський: "З доброї волі Орбан не буде підтримувати Україну. Але йому не потрібен відкритий конфлікт з Парижем і Берліном".
Інтерв'ю
Стефанішина: "Ми готові піти назустріч польській стороні, але наша залежність від них вже мінімізована"
"Україна, по суті, вимагає дотримання правил єдиного ринку ЄС. Однак ми бачимо, що Європейська комісія не відіграє в цьому питанні проактивної ролі".
Новини
23:03
Переможець виборів у Португалії сформував уряд, він складе присягу наступного тижня
Президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза після зустрічі з лідером правоцентристської Соціал-демократичної партії і майбутнім прем’єром Луїшем Монтенегру схвалив склад нового уряду, який має почати роботу наступного тижня.
22:38
ЗМІ: Член "Альтернативи для Німеччини" отримав гроші від викритої проросійської мережі
Депутат Бундестагу від "Альтернативи для Німеччини" й кандидат від цієї партії на виборах до Європарламенту Петр Бистрон отримував гроші від проросійської мережі впливу, викриту спецслужбами Європи напередодні.
22:14
Макрон розповів, за яких умов Путіна запросять на саміт G20
Президент Франції Емманюель Макрон вважає, що для запрошення керівника Росії Владіміра Путіна на саміт "Групи двадцяти" цього року в Бразилії потрібна згода всіх інших членів цього об’єднання.
21:55
У смертельній аварії автобуса Flixbus у Німеччині постраждали дві українки – МЗС
Посольство України в Німеччині отримало підтвердження про двох українок, які постраждали в результаті аварії автобуса Flixbus поблизу Лейпцига напередодні.
21:36
Топгенерал США: Ми не передали Ізраїлю всю зброю, про яку він просив
Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун підтвердив, що Ізраїль отримав не всю зброю, яку просив в американської сторони після початку бойових дій у секторі Гази.
21:13
Міністр оборони Швеції: Обговорення про надання Україні Gripen тривають
Шведський міністр оборони Пол Йонсон підтвердив, що після остаточного вступу в Північноатлантичний Альянс країна не виключає можливості постачання своїх винищувачів Gripen в Україну.
Дайджест1 млн снарядів навесні, новий пакет зброї з Німеччини, переговори з урядом Польщі: новини дня
20:58
Франція виділить €30 млн скандальній агенції ООН у справах палестинців
Франція виділить понад 30 мільйонів євро Близькосхідному агентству ООН у справах палестинських біженців UNRWA, кількох співробітників якого запідозрили в причетності до нападу ХАМАС на Ізраїль, якщо будуть належні умови.
20:53
Прем’єр Бельгії: Деякі євродепутати поширювали роспропаганду за гроші
Прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо на тлі викриття проросійської мережі впливу в ЄС заявив, що деяким депутатам Європейського парламенту платили за поширення російської пропаганди.
20:37
Командувач армії Естонії: Для перемоги над Росією треба подвоїти витрати на оборону
Командувач Сил оборони Естонії Мартін Герем стверджує, що його країні необхідно подвоїти витрати на оборону протягом наступних двох років, щоб накопичити достатньо боєприпасів і завдати рішучої поразки російським силам, які можуть вторгнутись у країну.
20:33
Смертельна аварія автобуса в Німеччині: водія можуть звинуватити у ненавмисному вбивстві
Водій автобуса Flixbus, що в середу розбився на німецькому автобані поблизу німецького міста Лейпциг, внаслідок чого загинули щонайменше п'ятеро людей, перебуває під слідством.
20:14
фотоКулеба про блокування Росією санкційного механізму для КНДР: Фактичне визнання вини
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував рішення Росії заветувати в Раді безпеки ООН резолюцію про продовження діяльності спеціальної санкційної групи з питань Північної Кореї.
20:07
Лідер боснійських сербів погрожує заблокувати національний уряд
Лідер боснійських сербів Мілорад Додік пригрозив заблокувати роботу національного уряду Боснії і Герцеговини, якщо зміни до виборчого законодавства, які вніс Високий представник Крістіан Шмідт, не скасують, а західні посли не будуть вислані з країни.
19:59
Білий дім про брехню РФ щодо теракту: Найкращі продавці гною часто носять його зразки в роті
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі вкотре спростував заяви російського лідера Владіміра Путіна про те, що теракт у Crocus City Hall у Підмосков’ї пов’язаний з Україною.
19:43
ЗМІ: Переговори щодо ініціативи Чехії завершені, Україна отримає 1 млн снарядів
Учасники ініціативи Чехії з закупівлі артилерійських снарядів для України за межами Європи підписали угоду, в межах якої Київ отримає мільйон боєприпасів – більше, ніж планувалось.
19:31
Угорська прокуратура розслідує "злите" аудіо про корупцію в уряді Орбана
Угорська прокуратура розслідує заяви про спроби вплинути на справу про хабарництво в уряді Віктора Орбана, а також заслухала ексміністерку юстиції Юдіт Варгу як свідка.
Аналітика короткоЯк в Євросоюзі тимчасово приборкали "антиукраїнського" Орбана
19:27
Посли G7 закликали до доброчесного відбору нового керівництва ВККС
Посли країн "Групи семи" в Україні прокоментували нещодавнє звільнення голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів, покликаної перевіряти суддів на доброчесність, Романа Ігнатова на тлі скандалу з його нібито російським громадянством.
19:11
Вучич "не чув розмов" про те, що Сербія відмовляється від "європейського шляху"
Президент Сербії Александар Вучич спробував заперечити наміри країни відмовитись від "європейського шляху" після власної ж заяви, що Белград може вийти з Ради Європи в разі прийняття туди Косова.
19:00
Німецька поштова служба припинила перевозити листи внутрішніми авіалініями після 63 років
Головний національний поштовий оператор Німеччини Deutsche Post у четвер припинив використовувати внутрішні рейси для перевезення листів після майже 63 років.
18:57
МВС Естонії компенсують понад 357 тисяч євро витрат під час візиту Зеленського
Естонський уряд ухвалив рішення виділити з резерву понад 357 тисяч євро Міністерству внутрішніх справ на покриття витрат, пов'язаних із забезпеченням безпеки під час візиту президента України Володимира Зеленського.
18:46
фото, відеоШмигаль і Дуда поговорили про військову допомогу та рух у НАТО і ЄС
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який 28 березня перебуває з візитом у Варшаві, провів зустріч із президентом Польщі Анджеєм Дудою.
18:31
США планують тиснути на Китай через його дії на шкоду світовій економіці
Міністерка фінансів США Джанет Єллен розкритикувала використання Китаєм субсидій для надання своїм виробникам конкурентних переваг у ключових нових галузях, що шкодить світовій економіці.
18:28
Зеленський розповів про розмову зі спікером Палати представників США Джонсоном
Президент Володимир Зеленський 28 березня повідомив про телефонну розмову зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном.
18:25
Нідерланди підвищили рівень попередження для своїх громадян, які планують поїздки у Францію
Нідерланди підвищили рівень попередження для своїх громадян, які планують поїздки до Франції, у зв’язку з оголошеним в країні найвищим рівнем терористичної загрози.
18:20
Шторм "Нельсон": В Іспанії негода забрала життя двох людей
У провінції Астурія на північному заході Іспанії двоє людей загинули після падіння в море в той час, як узбережжя країни накрив шторм "Нельсон", що рухається з Британських островів.
18:10
Франція запросить військових з союзницьких країн для заходів безпеки під час Олімпіади
Франція планує залучити військових із низки партнерських країн до заходів безпеки під час проведення літніх Олімпійських ігор у Парижі. 
18:01
Швейцарія, в якої немає ядерної зброї, не долучиться до договору про її заборону
Федеральна рада Швейцарії вважає недоцільним долучатись до Договору ООН про заборону ядерної зброї (ДЗЯЗ), позаяк країна й так бере участь у старішому договорі про її нерозповсюдження (ДНЯЗ).
17:51
Кількість прибулих до Британії мігрантів досягла нового рекорду
Понад 4600 шукачів притулку прибули до Великої Британії на невеликих човнах у 2024 році, що є рекордним показником за перші три місяці року.
17:42
Норвезькі ЗМІ пишуть про дефіцит яєць перед Великоднем, за ними їдуть до Швеції
Дефіцит яєць у норвезьких магазинах під час Страсного тижня змусив жителів країни шукати цей традиційний для великодніх свят товар у сусідній Швецїі.
17:28
Німеччина хоче прискорити закупівлю зброї в межах реформування оборонної галузі
Міністр економіки та віцеканцлер Німеччини Роберт Габек дав зрозуміти, що Берлін планує прискорити затвердження закупівель озброєнь та забезпечити більшу визначеність у плануванні великих контрактів.
17:25
доповненоРада Україна-НАТО зібралась у Брюсселі через останні удари РФ по інфраструктурі
У четвер у Брюсселі відбулося позачергове засідання Ради Україна-НАТО, зустріч скликали за ініціативою Києва через останні масштабні обстріли Росією критичної інфраструктури. 
17:25
Росія заблокувала в ООН механізм моніторингу санкцій проти Північної Кореї
Росія на засіданні Ради безпеки ООН 28 березня наклала вето на резолюцію, яка продовжувала мандат групи експертів, відповідальних за моніторинг санкцій проти Північної Кореї.
17:10
У Держдепі США закликали Україну не приховувати реальний стан на війні
Керівник Центру глобальної взаємодії США при Державному департаменті, відповідального за протидію дезінформації, Джеймс Рубін вважає, що президент Володимир Зеленський повинен бути відкритішим до оголошення інформації про стан війни в Україні.
17:06
Спікер парламенту Грузії і далі не планує дозволяти депутатам відвідувати ув'язненого Саакашвілі
Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі заявив, що і далі не планує дозволяти депутатам відвідувати ув’язненого експрезидента Міхеїла Саакашвілі. 
17:05
Біля Канарських островів Іспанії врятували 124 мігранти
Іспанська берегова охорона в четвер врятувала з двох дерев'яних човнів біля Канарських островів 124 мігранти, серед яких були маленькі діти та людина, яка потребувала інвалідного візка.
16:49
У Франції заблокували фейковий сайт про "набір" добровольців на війну в Україні
Спецслужби Франції домоглись закриття сайту, який нібито шукав французьких добровольців для участі у війні в Україні.
ВідеоСербія втрачає Косово, кандидатство в ЄС та членство в Раді Європи? Це можливо
16:30
Суд залишив в угорській в'язниці затриману італійку
Суд в Угорщині залишив у в'язниці італійку Іларію Саліс, яку утримують за звинуваченнями в нібито причетності до насильницьких нападів на прихильників неонацистів.
16:28
Партія "друзів Кремля" у Молдові оскаржить результати місцевих виборів після перемоги у КС
Депутати від визнаної неконституційною партії "Шор" збираються оскаржити результати місцевих виборів у Молдові, що проходили восени, після переможного для них рішення Конституційного суду. 
16:01
У Грузії біля гірськолижного курорту шукають людину, що потрапила у лавину
Біля грузинського гірського курорту в центрі країни проводять пошуково-рятувальну операцію після сходження лавини.
16:00
Конгрес США схвалив продаж ракет Польщі
Конгрес Сполучених Штатів схвалив продаж Польщі ракет класу "повітря-земля" великої дальності JASSM-ER, "повітря-повітря" середньої дальності – AMRAAM та малої дальності AIM-9X.
15:35
Новий пакет допомоги від Німеччини: боєприпаси, дрони та машини розмінування
Німеччина оголосила про нову партію військової допомоги Україні, до якої, зокрема, увійшли артилерійські й танкові боєприпаси, дрони та машини розмінування.
15:04
Розвідка Британії: РФ створює нову адміністративну еліту на окупованих територіях України
Розвідка Великої Британії розповіла про політику русифікації на окупованих Росією територіях України для приведення їхньої правової та політичної системи у відповідність до законодавства РФ.
14:58
Меру Парижа, яка знову приїхала з візитом до Києва, довелося спускатися в укриття через МіГ
Меру Парижа Анн Ідальго, яка вже не вперше за повномасштабну війну приїхала до Києва, довелось під час переговорів з мером Києва Віталієм Кличком спуститися в укриття через повітряну тривогу.
14:32
Прем’єр: Україна домовилася з ЄС про пріоритетний скринінг законодавства у сфері агрополітики
Україна домовилася з Єврокомісією про пріоритетний аналіз законодавства у сфері аграрної політики, що має посприяти зняттю напруги довкола впливу українського агроімпорту на ринки країн ЄС. 
14:23
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до того, щоб знайти рішення
Глава польського уряду Дональд Туск після переговорів у Варшаві з українським колегою Денисом Шмигалем заявив про прогрес довкола вирішення проблем агроімпорту та автоперевезень.
14:15
З Чехії до України прибув перший прямий потяг
У четвер в пункті пропуску "Чоп" прикордонники вперше оформили потяг сполученням "Прага-Чоп".
14:05
Керівник ЗС Фінляндії пророкує важчу ситуацію для України у війні перед можливим покращенням
Командувач фінської армії Тімо Ківінен, який у березні завершує роботу на цій посаді, прогнозує, що подальша ситуація з війною в Україні стане важчою, перш ніж може змінитися на більш позитивну у майбутньому.
13:45
Російські опозиціонери в Литві під час "виборів" Путіна перебували під охороною
Спеціальний підрозділ захищав кількох російських опозиціонерів у Литві під час президентських "виборів" у Росії – на цей час операція завершилася. 
13:30
КПП "Угринів-Долгобичув" розблокували для вантажівок до 2 квітня
Польські протестувальники призупинили блокаду на пункті пропуску на кордоні з Польщею "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня.
13:17
Глава МЗС Латвії йде у відставку на тлі скандалу зі спецрейсами
Міністр закордонних справ Латвії Кріш'яніс Каріньш оголосив про свою відставку. 
13:14
Кулеба і глава МЗС Данії разом закликали партнерів підтримати інвестиції в Україну
Міністри закордонних справ України і Данії Дмитро Кулеба та Ларс Люкке Расмуссен разом закликали партнерів сприяти інвестиціям приватних компаній в Україну, щоб допомогти їй відновлюватися і розвиватися, попри пов’язані з війною ризики.
13:11
Пашинян назвав загрозою для Вірменії "уряд" Нагірного Карабаху у вигнанні
Вірменський прем’єр Нікол Пашинян заявив, що дані про те, що в країні діє "уряд у вигнанні" так званої "Нагірно-Карабаської республіки", є загрозою для національної безпеки.
12:59
У Польщі оголосили про результати розслідування дій РФ проти держав та органів ЄС
Співробітники Агентства внутрішньої безпеки (ABW) заявили, що викрили проросійську мережу, яка займалась організацією проросійських ініціатив та медіа-кампаній у країнах ЄС проти держав та органів Євросоюзу, а також проти України.
12:39
Болгарію чекають дострокові вибори: ще одна партія відмовилась формувати уряд
В Болгарії партія "Є такий народ" відмовилась формувати уряд і повернула мандат президенту Румену Радеву, що означає, що на країну найближчим часом чекають дострокові вибори.
12:34
ЗМІ: ЄС обговорює радикальну реформу фінансування бідніших країн-членів
У Євросоюзі обговорюють зміну принципу надання країнам-членам коштів із так званого Фонду згуртованості, що пов’язано, зокрема, з майбутнім розширенням ЄС.
12:34
фотоДо Києва прибула глава Національної асамблеї Франції
Очільниця Національної асамблеї Франції Яель Брон-Піве повідомила про прибуття в Україну разом із французькою делегацією у четвер.
12:20
Міністр агрополітики: Питання розблокування кордону з Польщею потребує додаткового часу
Міністр агрополітики України Микола Сольський прокоментував підсумки зустрічі у тристоронньому форматі "Україна-Польша-Євросоюз" з представниками профільних асоціацій, яка відбулась напередодні у Варшаві.
12:16
Шольц каже, що не спілкувався з Путіним із грудня 2022 року
Канцлер Німеччини Олаф Шольц каже, що не спілкувався з главою Кремля Владіміром Путіним із грудня 2022 року.
11:55
У Франції обговорюють законопроєкт про заборону дискримінації щодо волосся
Французькі законодавці у четвер обговорюють законопроєкт, який забороняє дискримінацію за структурою, довжиною, кольором волосся або зачіскою.
11:37
Прем'єрка Литви скептична до ініціативи про підвищення військових витрат до 4% ВВП
Прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте скептично відреагувала на кампанію групи литовських бізнес-асоціацій за виділення 4% ВВП на військові витрати.
11:36
У Франції затримали двох братів за підозрою в розсилці погроз про мінування
У Франції затримали двох школярів, яких підозрюють у зломі цифрового робочого простору (ENT) і розсилці повідомлень про замінування.
11:15
фотоШмигаль прибув на міжурядові переговори до Варшави
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 28 березня прибув до Варшави на міжурядові консультації за участі прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска.
11:13
Дрони хуситів атакували військовий корабель США у Червоному морі: їх збили
Американські військові у Червоному морі знищили чотири безпілотники єменських бойовиків-хуситів.
10:56
Віцеканцлер Німеччини підтримав створення посади єврокомісара з оборони
Міністр економіки та віцеканцлер Німеччини Роберт Габек у середу заявив, що підтримує ідею створення посади окремого єврокомісара з питань оборони.
10:49
В Литві затримали громадянина України, який намагався вивезти з Латвії групу нелегалів
В Литві прикордонники затримали громадянина України, якого підозрюють у незаконному перевезенні чотирьох громадян Індії до країн Західної Європи.
10:34
Польські ЗМІ розповіли, як Туск переконав Макрона змінити умови імпорту не на користь України
Компроміс у ЄС щодо змін до угоди про торгівлю з Україною, який не задовольняє Київ, став можливим тому, що, серед іншого, прем’єр Дональд Туск зумів перетягнути на бік Польщі президента Франції Емманюеля Макрона.
10:32
На Корсиці схвалили проєкт, який передбачає статус автономії для острова
Асамблея Корсики схвалила проєкт, який передбачає внесення до конституції Франції "статусу автономії" для острова "у складі Республіки".
10:09
Шольц про Taurus: Зробимо все, щоб не було війни між Росією та НАТО
Канцлер Німеччини Олаф Шольц наполягає, що його рішення не поставляти Україні крилаті ракети Taurus пов’язане з прагненням запобігти прямому зіткненню Росії та НАТО.
10:04
Держдеп: РФ цинічно використовує теракт під Москвою, щоб виправдати агресію проти України
У Держдепі США відреагували на чергову хвилю звинувачень з боку високопосадовців РФ на адресу України та країн Заходу щодо причетності до теракту у підмосковній концертній залі Crocus City Hall.
Аналітика короткоЯк Польща готується до нового протистояння між Туском та Качинським
09:47
В уряді зізналися, що не знають, як розблокувати кордон з Польщею – діалогу немає
Віцепрем’єрка Ольга Стефанішина розповіла, що Україна станом на сьогодні не має діалогу з Польщею стосовно розблокування кордону.
09:40
ФотоУ Вільнюсі понад 12 годин гасили масштабну пожежу на автомобільному звалищі
У литовській столиці Вільнюсі напередодні увечері спалахнула масштабна пожежа на автомобільному звалищі.
09:24
Шредер досі вважає корисною свою дружбу з Путіним
Ексканцлер Німеччини Герхард Шредер досі думає, що його дружба з російським лідером Владіміром Путіним може бути корисною.
09:24
Віцепрем’єрка: Україна розраховує, що ЄС заборонить імпорт російського зерна, й Угорщина не завадить
Введення у ЄС додаткових тарифів на імпорт російського зерна не виключає можливості його повної заборони – Україна буде й надалі цього домагатися та допускає, що Угорщина не заблокує рішення. 
09:06
В Естонії арештували журналістку, яка працювала на російських пропагандистів
В Естонії арештували журналістку Свєтлану Бурцеву, яка писала для медіа, які пов’язані з пропагандистськими державними ЗМІ РФ.
08:55
В уряді розповіли деталі нових умов вільної торгівлі з ЄС
В уряді сподіваються, що посли країн ЄС у п’ятницю, 29 березня, фінально затвердять продовження дії автономних торгових преференцій для України. 
08:42
Німецький генерал оцінив ситуацію на фронті в Україні і тактику ЗСУ
Глава ситуаційного центру по Україні при міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг оцінив поточну ситуацію на фронті в Україні як досить напружену.
08:30
Експосол Трампа та свідок імпічменту Сондленд зареєструвався як лобіст допомоги Україні
Колишній посол Дональда Трампа у ЄС Гордон Сондленд, який став ключовим свідком у першій процедурі імпічменту Трампа, зареєструвався як лобіст для підтримки України у війні з Росією.
08:16
Держдеп відреагував на публікацію про "гнів на Макрона" через заяву про війська в Україні
У Держдепі відповіли на запитання про нещодавню публікацію в ЗМІ, в якій йшлося, що заяви президента Франції Емманюеля Макрона про можливу відправку іноземних військ в Україну розлютили американських посадовців.
08:00
Умєров поговорив з новим міністром оборони Литви про боєприпаси і дрони
Міністр оборони Рустем Умєров провів телефонну розмову з новим очільником Міністерства оборони Литви Лаурінасом Кащюнасом.
07:42
Білий дім: Резолюція Радбезу ООН щодо припинення вогню в Газі не є обов’язковою
У Білому домі заявили, що вважають "вагомою" резолюцію Радбезу ООН щодо припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС в Газі, однак вона не обов'язкова до виконання.
07:21
Чехія виділить кошти на свою ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України
Уряд Чехії обговорив і схвалив внесення коштів на ініціативу країни, яка передбачає закупівлю боєприпасів для України.
07:05
Вірменія відповіла на критику Азербайджану щодо конференції з ЄС і США
У Вірменії заявили, що зустріч між прем'єр-міністром Ніколом Пашиняном, президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і держсекретарем США Ентоні Блінкеном не спрямована проти будь-якої третьої сторони.