27 березня 2024

Статті
Туск проти Качинського, серія друга. Чим важливі нинішні місцеві вибори у Польщі
Польща з нетерпінням чекає на місцеві вибори, які цього разу матимуть чималий вплив і на велику політику.
Рамка для вступу України в ЄС: які "батоги та пряники" пропонує Єврокомісія Києву
Вступні переговори будуть ґрунтуватися на особистих досягненнях України і не залежатимуть від динаміки інших держав-кандидатів.
Колонки
Ахіллесова п'ята Путіна: як позбавити РФ нафтових доходів, щоб покласти край її агресії
Росія лякає людство ядерною зброєю. Але сама вона вкрай вразлива до власної нафти. Щоб врятувати світ, достатньо просто перекрити їй кран.
Новини
22:55
Уряд Франції подасть скаргу на ученицю, яка заявила на директора через заборону носити чадру
Прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь заявив, що уряд подасть скаргу на ученицю паризького ліцею, яка звинуватила директора в нападі на неї через вимогу зняти чадру – традиційне покривало-вбрання в ісламі, після чого той звільнився через погрози.
22:32
У Словаччині сперечаються через нібито застреленого ведмедя, який поранив п’ятьох людей
Опозиція у Словаччині закликали роз’яснити ситуацію стосовно заяви міністра довкілля Словаччини Томаша Тараби про те, що бурого ведмедя, який поранив п'ятьох людей у місті Ліптовський Мікулаш, застрелили.
22:10
Військовополонені, яких Росія передала Угорщині, вперше розповіли про умови обміну
Двоє українських військовополонених, яких Росія минулого року передала Угорщині у складі групи з 11 людей, стверджують, що Будапешт висунув їм умову не повертатись в Україну до завершення війни.
21:42
США стурбовані намірами грузинської влади боротись із "ЛГБТ-пропагандою"
Державний департамент США висловив занепокоєння стосовно ініційованого партією влади "Грузинська мрія" законопроєкту, який має боротись із "ЛГБТ-пропагандою" і захистити "сімейні цінності".
21:25
У парламенті Швейцарії підтримали приєднання до групи G7 з пошуку росактивів
Комітет з питань зовнішньої політики Національної ради – нижньої палати парламенту Швейцарії – підтримав заклик до країни приєднатись до міжнародної робочої групи REPO, яка координує західні санкції проти Росії.
ДайджестЄС розблокував пільги для України, Косово йде в Раду Європи, "коаліція бронетехніки": новини дня
21:05
Прем’єр Бельгії – проти легалізації наркотиків на тлі сплеску насильства між наркоторговцями
Прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо заявив, що виступає проти легалізації наркотиків у будь-якій формі як одного зі шляхів протидії наркоторгівлі через бельгійські порти.
20:54
Ірландія долучиться до позову, в якому ПАР звинуватила Ізраїль у геноциді
Міністр закордонних справ Ірландії Міхал Мартін заявив, що Дублін долучиться до позову, в якому Південно-Африканська республіка звинуватила Ізраїль у геноциді проти палестинського населення.
20:42
Посол Росії після ігнорування виклику в МЗС Польщі тимчасово поїхав з країни
Посол Росії в Польщі Сергій Андрєєв 26 березня – наступного дня після відмови прибути до польського Міністерства закордонних справ через інцидент із російською ракетою – поїхав на дев’ять днів за межі країни.
20:28
У парламенті Португалії обрали спікера після угоди між двома основними партіями
Новообраний парламент Португалії в середу проголосував за нового спікера після угоди між двома основними центристськими партіями країни.
20:20
Бундесвер анонсував "термінову" поставку Україні 10 тисяч снарядів
Німеччина в найближчі дні планує передати Україні 10 тисяч артилерійських боєприпасів із арсеналів Бундесверу.
20:12
Парламент Італії голосуватиме за недовіру віцепрем’єру через зв’язки його партії з РФ
Нижня палата парламенту Італії на початку квітня розгляне питання про вотум недовіри віцепрем’єр-міністру, лідеру ультраправої партії "Ліга" Маттео Сальвіні.
19:35
ОновленоПосли ЄС домовились про компроміс в умовах торгівлі з Україною
Посли ЄС домовились щодо оновлення та продовження дії угоди про лібералізовану торгівлю з Україною.
Аналітика короткоЯкі санкції є ключем до миру в Європі та на Близькому сході
19:17
США просять союзників посилити обмеження щодо виробництва чипів у Китаї
Сполучені Штати просять союзників запровадити більше обмежень на обслуговування обладнання для виробництва мікросхем у Китаї, прагнучи ще більше перешкодити амбіціям Пекіна у створенні передових напівпровідників.
19:08
У Німеччині хочуть судити співробітників Siemens за постачання турбін до окупованого Криму
Прокуратура Гамбурга оголосила обвинувачення п’ятьом співробітникам німецької компанії Siemens за експорт газових турбін до окупованого Росією Криму, про що стало відомо ще у 2017 році.
18:50
виправленоКосово наблизилося до вступу в Раду Європи, ПАРЄ голосуватиме вже у квітні
Політичний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи на засіданні в Парижі 27 березня рекомендував запросити Косово до членства в організації, що відкриває шлях до голосування за відповідне рішення на сесії ПАРЄ.
18:45
Латвія вишле російського дипломата
Міністерство закордонних справ Латвії оголосило російського дипломата персоною нон грата.
18:38
У Франції директор школи звільнився через погрози, коли попросив ученицю зняти чадру
У Франції викликало резонанс рішення директора школи на сході Парижа звільнитись після погроз розправою, які він отримав через сварку з ученицею в чадрі – традиційному покривалі-вбранні в ісламі.
18:27
У Франції визначили дати суду над Ле Пен та низкою партійців у справі про можливу розтрату коштів
Колишні лідери партії "Національне об’єднання" Марін Ле Пен і її батько Жан-Марі Ле Пен і ще понад 20 осіб з партійного керівництва постануть перед судом у справі про можливу розтрату коштів через зловживання посадами помічників євродепутатів. 
18:14
ЗМІ: США ведуть переговори з Туреччиною щодо вибухівки через потребу в снарядах для України
Сполучені Штати ведуть перемовини про збільшення закупівель вибухових речовин у Туреччині для збільшення виробництва артилерійських боєприпасів, оскільки союзники намагаються доставити вкрай необхідні боєприпаси в Україну.
17:57
У Польщі через перевірку контррозвідки відкликають генерала, причетного до підготовки ЗСУ
Міністерство оборони Польщі оголосило про звільнення генерал-лейтенанта Ярослава Громадзінського, який, зокрема, брав участь у Міжнародній групі підтримки України у німецькому Вісбадені, на тлі перевірки Служби військової контррозвідки.
17:41
Відео, фотоІспанія з повітря скинула 26 тонн гумдопомоги в Газу
Іспанські військові літаки в середу скинули 26 тонн гуманітарної допомоги палестинцям в секторі Гази, де Ізраїль проводить військову операцію проти терористичного угруповання ХАМАС.
17:39
США й Британія наклали чергові санкції на причетних до фінансування ХАМАС
Сполучені Штати та Велика Британія 27 березня оголосили про спільні санкції проти двох фізичних і трьох юридичних осіб через їхню причетність до фінансування терористичного угруповання ХАМАС.
17:20
Шведський палій Корану через загрозу депортації переїхав до Норвегії
Іракський біженець Салван Моміка, який став відомий у Швеції через акції зі спалювання Корану, вирішив переїхати до сусідньої Норвегії через анулювання посвідки на проживання й загрозу депортації.
17:14
ЗМІ дізналися ім’я можливої наступниці глави МЗС Латвії у разі його відставки
Міністерство закордонних справ Латвії у разі відставки Кріш'яніса Каріньша може очолити представниця його ж партії, віцеспікерка Сейму Занда Калніня-Лукашевиця.
17:08
Глава МЗС Польщі: Деякі ЗМІ на Заході недостатньо шоковані ударами РФ по Україні
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський на зустрічі зі своїм латвійським колегою Крішьянісом Каріньшем у Ризі прокоментував останні повітряні удари Росії по Україні.
17:06
39 нобелівських лауреатів закликали посилити підтримку України й засудили "умиротворення" РФ
39 нобелівських лауреатів з різних країн і сфер 27 березня у відкритому листі звернулись до науковців та лідерів держав усього світу, закликавши "позбутись ілюзій" щодо Владіміра Путіна та збільшити допомогу Україні.
16:52
Одна з найбільших груп Європарламенту запрошує Зеленського на свої саміти
Третя за розміром група Європарламенту Renew Europe запросила президента України Володимира Зеленського взяти участь у їхніх самітах, а депутатів партії "Слуга народу" – частково долучитись до роботи групи.
16:49
У новому парламенті Португалії – суперечки через голосування за посаду спікера
У новообраного уряду меншості "Демократичного альянсу" (ДА) Португалії виникли суперечки з ультраправими Chega! ("Досить"), які звинуватили його в тому, що він об'єднався з соціалістами, щоб заблокувати призначення спікера парламенту.
16:39
У французькому містечку здійнявся скандал після рішення про відстріл голубів на кладовищі
У французькому містечку Блуа, що в північній частині країни, піднявся скандал після організації мерією відстрілу голубів та шпаків на кладовищі з аргументом, що птахи своїм послідом псують надгробки.
16:32
Україна очікує схвалення ЄС плану реформ для отримання 50 млрд євро в найближчі тижні
Український уряд очікує, що Європейська комісія протягом кількох наступних тижнів схвалить підготовлений Києвом план реформ у межах механізму Ukraine Facility, який передбачає 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги до 2027 року включно.
16:16
Голова МЗС Угорщини запросив росіян у гості й розповів, як оформити шенгенську візу
Угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто в інтерв’ю російській пропагандистській агенції ТАСС заявив, що Угорщина продовжує вітати в себе подорожувальників із Росії, і порадив, як можна оформити візу для цього.
ВідеоЩо планує Орбан, коли очолить ЄС на пів року? Пояснюємо
16:10
У Німеччині розповіли про хід розслідування у справі лівих терористів RAF
Німецькі слідчі заявили, що опрацьовують сотні нових зачіпок щодо місця перебування двох колишніх членів терористичного угруповання "Фракція Червоної армії" (Rote Armee Fraktion, RAF).
16:03
Чехія наклала санкції на Медведчука
Уряд Чехії на засіданні 27 березня вніс до національного санкційного списку Віктора Медведчука, а також пропагандиста родом з України Артема Марчевського та прокремлівський сайт правого спрямування Voice of Europe.
15:46
Сійярто про відправлення військ в Україну: "Жахливий ризик початку третьої світової"
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вкотре розкритикував ідею президента Франції Емманюеля Макрона про можливе відправлення західних військ в Україну, назвавши її "справді небезпечною".
15:46
Розвідка Британії: Дніпровська флотилія РФ буде вразливою для українських дронів
Розвідка Великої Британії проаналізувала заяву міністра оборони РФ Сергєя Шойгу про створення Дніпровської флотилії та бригади катерів.
15:38
Польща планує подвоїти внесок на чеську ініціативу з купівлі снарядів для України
Польща планує подвоїти внесок на чеську ініціативу з придбання артилерійських боєприпасів для України.
Аналітика короткоЯк Україна буде вести переговори про вступ в ЄС і які складнощі її чекають
15:09
У Нідерландах відкрили найдовший у Європі прототип hyperloop 
У Нідерландах в середу відкрили найдовшу у Європі секцію-прототип технології пасажирських перевезень hyperloop.
14:59
У Польщі заявили, що близькі до угоди з Україною щодо агропродукції
Лідер парламентської фракції проурядової Польської селянської партії Кшиштоф Пащик повідомив, що Варшава та Київ близькі до угоди про імпорт сільськогосподарської продукції з України.
14:28
Дуда прокоментував обшуки у низки посадовців
Президент Польщі Анджей Дуда зазначив, що слідчі дії вдома у низки теперішніх та колишніх посадовців в рамках розслідування можливих зловживань у Фонді справедливості вочевидь мають підстави, а в іншому разі за такі рішення має бути відповідальність. 
14:23
Рекордно мало британців задоволені своєю службою охорони здоров'я
У Британії рівень задоволення державною Національною службою охорони здоров’я (NHS) впав до рекордно низького – це стане викликом для уряду напередодні парламентських виборів, які мають пройти цього року.
13:44
фотоТрамп на тлі значних витрат у судах почав продавати Біблії 
Колишній президент США Дональд Трамп, у розпал передвиборчої кампанії та зі зростанням витрат на його численні судові справи, почав продавати американцям Біблії.
13:38
Реєстр збитків від агресії РФ визначив дату початку роботи та пріоритетних постраждалих 
Реєстр збитків внаслідок російської агресії почне приймати перші заявки 2 квітня 2024 року. 
13:22
У Німеччині обіцяють захистити збірну України та вболівальників на Євро-2024
В уряді Німеччини запевнили, що правоохоронці добре підготувалися до участі України в чемпіонаті Європи з футболу, який пройде влітку.
13:20
фотоУ Німеччині в серйозній аварії Flixbus загинули п’ятеро людей
Щонайменше п'ятеро людей загинули в аварії за участю міжміського автобуса Flixbus поблизу німецького міста Лейпциг.
13:18
Міністр оборони Британії закликав ЄС не вводити обмежень у торгівлі з Україною в умовах війни
Міністр оборони Сполученого Королівства Грант Шаппс закликав країни Європи не запроваджувати обмежень у торгівлі з Україною в умовах війни, навівши у приклад свою країну.
13:05
У Варшаві запустили "коаліцію бронетехніки" для України
У Варшаві 26 березня відбулося перше засідання представників країн-учасниць "коаліції бронетехніки" на підтримку України. 
12:53
У Вільнюсі затримали письменника з Росії, який нелегально проживав у Литві
У Вільнюсі поліція затримала громадянина РФ, який, як з’ясувалось, проживав у Литві нелегально.
12:52
У Франції Facebook та Instagram припиняють показувати в рекомендаціях політичний контент
У Франції ключові застосунки компанії Meta, Facebook та Instagram, припиняють показувати у стрічці дописи на політичні теми від сторінок, на які користувачі не підписані. 
12:43
ЗМІ: У ЄС порахували, скільки може втратити Україна від нових обмежень агроімпорту
Бельгійське головування у Раді ЄС оновило проєкт угоди про продовження безмитної торгівлі з Україною, врахувавши нові обмеження.
12:31
Президент Литви відреагував на звинувачення парламентської комісії
Президент Литви Гітанас Науседа прокоментував висновки парламентської комісії щодо допомоги з боку розвідувальних служб, коли він балотувався на пост президента у 2019 році.
12:30
Слідчі прийшли з обшуком у ще один будинок ексміністра юстиції Польщі
Слідчі проводять обшук у ще одному будинку колишнього міністра юстиції Польщі Збігнева Зьобро у справі щодо можливих зловживань в діяльності фонду, що підпорядковується Мін’юсту.
12:27
Банк розвитку Ради Європи виділить Україні кредит на 100 млн євро 
Адміністративна рада Банку розвитку Ради Європи затвердила проєкт "НОМЕ. Компенсація за знищене майно", який передбачає надання Україні кредиту обсягом 100 млн євро.
12:20
Азербайджан критикує майбутню конференцію Вірменія-ЄС-США: каже про упередженість
В Азербайджані критикують заплановану на початок наступного місяця зустріч між прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном, президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн і держсекретарем США Ентоні Блінкеном.
11:57
Естонія готова підтримати прем’єра Нідерландів на посаду генсека НАТО
Глава уряду Естонії Кая Каллас заявила, що її країна готова підтримати прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду наступного генсека НАТО, хоча раніше неодноразово висловлювала свої застереження.
11:54
Антинаркотичні рейди у Франції поширились на шість великих міст: майже 900 затриманих
У Франції масштабні антинаркотичні рейди проводять у шести великих містах, серед яких Париж із передмістями, Марсель, Ліон, Лілль, Клермон-Ферран та Діжон.
11:40
ФотоІспанія повідомила про стеження за російськими кораблями у своїх водах
У період з 21 по 26 березня іспанські патрульні катери Atalaya і Vigía вели стеження за двома російськими десантними кораблями "Иван Грен" і "Александр Отраковский" і нафтовим танкером Kola.
11:28
Будинок Москви у Ризі продадуть на аукціоні, а виторг піде на підтримку України
Латвія продасть з аукціону земельну ділянку у Ризі та розташований на ній Будинок Москви, який вважався символом російської політики щодо співвітчизників та був націоналізований за рішенням латвійського Сейму.
11:11
Очільник уряду Нідерландів прибув до Китаю: говоритиме про Україну і Газу
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте прибув до Китаю, де у середу зустрінеться з лідерами країни для переговорів, які, як очікується, включатимуть війни в Україні та секторі Гази.
11:11
Проросійський Додон каже, що не піде на вибори "за будь-яку ціну" і готовий підтримати іншого
Лідер Партії соціалістів Молдови, проросійський політик Ігор Додон заявив, що готовий підтримати кандидатуру колишнього генпрокурора Александра Стояногло на посаду президента. 
10:55
Пентагон заперечив, що США напередодні завдали ударів по Сирії
У Пентагоні спростували заяви сирійських та іранських державних ЗМІ про те, що США нібито завдали авіаударів по регіонах на сході Сирії.
10:41
Словенія приєднається до ініціативи Чехії із закупівлі снарядів для України
Словенія підтримає чеську ініціативу щодо закупівлі артилерійських боєприпасів для України у країнах за межами Євросоюзу. 
10:33
Байден назвав спосіб, як США могли б захистити Україну від "м'ясника Путіна"
Президент США Джо Байден назвав російського лідера Владіміра Путіна м'ясником і розповів, як можна було б допомогти захистити Україну від нього.
10:18
У Сеймі Литви не виключили, що Науседі може загрожувати імпічмент
Віцеспікер Сейму Литви Паулюс Саударгас не виключає, що президенту Гітанасу Науседі може загрожувати імпічмент.
10:16
фотоУ Молдові випустили поштову марку на честь НАТО
У Кишиневі в вівторок представили поштову марку, присвячену 30-річчю приєднання Молдови до програми НАТО "Партнерство заради миру".
10:00
У Болгарії друга за чисельністю парламентська група відмовилась формувати уряд
У Болгарії друга за величиною парламентська група "Продовжуємо зміни – Демократична Болгарія" відмовиться від спроби сформувати новий болгарський уряд у рамках другого мандата, який має їм надати президент Румен Радев.
09:59
У Британії визнали, що британські військові не змогли б воювати з Росією більше двох місяців
Британія не могла б воювати з Росією більше двох місяців, оскільки їй би не вистачило необхідних ресурсів.
09:46
ЗМІ: Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила американських посадовців
Заяви президента Франції Емманюеля Макрона про можливу відправку іноземних військ в Україну розлютив американських посадовців, які в приватних розмовах побоюються, що такий крок може призвести до зіткнення з РФ.
09:35
Україна та Швеція хочуть "якнайшвидше" почати переговори про безпекову угоду
Україна та Швеція вважають, що потрібно "якнайшвидше" розпочати перемовини  про укладення двосторонньої угоди про співпрацю в безпековій сфері.
09:22
Посли ЄС знову спробують домовитись про торгівлю з Україною: розглядають компроміс
У середу посли ЄС знову спробують схвалити продовження угоди про безмитну торгівлю з Україною. 
09:21
Держдеп: Військова операція в Рафаху призведе до ще більшої ізоляції Ізраїлю
У США вважають, що проведення повномасштабної військової операції в місті Рафах призведе до ще більшої ізоляції Ізраїлю.
09:06
У Литві парламентська комісія висунула звинувачення президенту Науседі напередодні виборів
Комісія литовського парламенту, яка проводила парламентське розслідування у справі викривача Департаменту державної безпеки, дійшла до висновку, що розвідувальне агентство надавало переваги Гітанасу Науседі, коли він балотувався на пост президента у 2019 році.
09:02
Глава МЗС Швеції: НАТО має створити більше стратегічних труднощів для Росії
Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрьом заявив, що країни НАТО мають прагнути створити більше "стратегічних труднощів", щоб приборкати поведінку Росії.
08:40
Шольц про прикордонний контроль під час Євро-2024: Це перевірений інструмент
Канцлер Німеччини Олаф Шольц став на захист запланованих заходів щодо повернення прикордонного контролю під час чемпіонату Європи з футболу.
08:40
У ЄС п'ята держава підвищить мінімальну зарплату до понад 2 тисяч євро
Бельгія підвищить свою мінімальну заробітну плату до 2029,88 євро на місяць, ставши п’ятою державою Євросоюзу, де Євростат реєструє мінімальну заробітну плату у понад 2000 євро на місяць.
Аналітика короткоЯк Росія взяла курс на поглинання Абхазії
08:25
Блінкен: Теракт під Москвою показав, що загроза від "Ісламської держави" зберігається
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що нещодавній теракт у підмосковній концертній залі Crocus City Hall засвідчив, що загроза від джихадистського угруповання "Ісламська держава" зберігається.
08:17
Європол розслідує загадкове зникнення особистих файлів керівництва
Минулого літа у Гаазі зі штабквартири Європолу – центрального правоохоронного органу Євросоюзу – зникли конфіденційні дані, які містили особисту інформацію про керівництво агентства ЄС. 
08:07
Держдеп відповів на заяви РФ про причетність США, Британії та України до теракту під Москвою
Держдеп прокоментував твердження глави ФСБ Росії Алєксандра Бортнікова, який казав, що за терактом у Підмосков’ї стоять США, Велика Британія та Україна.
07:41
У Держдепі США відповіли, як ставляться до ударів України по російських НПЗ
У Державному департаменті США прокоментували українські удари по нафтопереробних заводах на території Росії.
07:22
Данія домовилась з Аргентиною про продаж винищувачів F-16
Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен підписав зі своїм аргентинським колегою Луїсом Петрі в Буенос-Айресі лист про наміри продати 24 винищувачі F-16 Аргентині.
07:05
Вучич опублікував загадковий пост про "загрозу національним інтересам Сербії"
Президент Сербії Александар Вучич у соціальних мережах опублікував загадковий пост про важкі дні для країни і її жителів.