3 травня 2024

Статті
Молода Грузія проти старої влади. Що відбувається на протестах у Тбілісі
Організований владою мітинг на підтримку "російського" закону шокував Грузію – і вивів протести на зовсім інший рівень.
Ляпас для США чи політика компромісів? Як зміниться курс Сербії з новим урядом
Призначення нового уряду є можливістю для Вучича надіслати певні сигнали Заходу та РФ. Однак ці сигнали вийшли досить суперечливими.
Новини
22:34
Грузинський прем'єр розповів Мішелю, як іноземні НУО допомагали "революціям" у Грузії
Голова Європейської ради Шарль Мішель увечері 3 травня провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Грузії Іраклієм Кобахідзе на тлі протестів у країні через наміри влади ухвалити суперечливий закон про "іноагентів".
22:21
Чехія знову просуває обмеження пересувань "дипломатів" з Росії в Шенгенській зоні
Уряд Чехії непублічно поновив заклики заборонити російським дипломатам вільно пересуватися територією Європейського Союзу на тлі того, як Прага й Берлін звинуватили Росію в систематичних кібератаках.
21:59
відеоКулеба зустрівся з депутатом з Естонії, який влаштував велопробіг до Києва для збору на ЗСУ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба особисто подякував депутату естонського парламенту Крісто Енн Вага, який проїхав на велосипеді з Таллінна до Києва для збору коштів на Збройні Сили України.
21:36
Україна отримає ще шість радарів ППО TRML-4D від виробника
Німецька компанія HENSOLDT, що спеціалізується на виробництві сенсорів, оголосила про постачання в Україну ще шістьох радіолокаційних станцій TRML-4D для посилення протиповітряної оборони.
21:22
ЗМІ: США вважають малоймовірним обвал оборони України найближчим часом
Остання конфіденційна оцінка американських військових свідчить, що російські сили продовжать просування в Україні в найближчі дні, але розгром українських сил вважається малоймовірним.
ДайджестБританська зброя для ударів по Росії, Італія передасть ППО Україні, тиск на Гаагу: новини дня
21:00
NYT: Україна вже отримала перші партії нової допомоги США, але більшість буде не раніше літа
Сполучені Штати вже передали Україні невеликі партії першої військової допомоги з пакета на 1 мільярд євро, оголошеного після розблокування фінансування в Конгресі, але на постачання всієї техніки можуть піти місяці.
20:45
відеоУ Тбілісі знову протести: сотні людей рушили від парламенту до офісу партії влади
У Тбілісі поновилися протести проти ухвалення закону "Про прозорість іноземного впливу", акції проходять у двох місцях.
20:34
Президентка Грузії поговорила з головою Євроради на тлі антиурядових протестів
Грузинська президентка Саломе Зурабішвілі 3 травня провела телефонну розмову з головою Європейської ради Шарлем Мішелем, яка передусім стосувалась намірів влади Грузії ухвалити суперечливий закон про "іноагентів".
20:23
Віцеспікерка парламенту Грузії обіцяє молитися за "звільнення протестувальників від злих сил" 
Віцеспікерка парламенту Грузії, депутатка партії влади "Грузинська мрія" Ніно Цілосані заявила, що буде молитися за "звільнення від злих сил" протестувальників, яким не подобається скандальний закон про "іноагентів".
20:21
Поліція Вірменії заблокувала село, де протестували проти делімітації кордону з Азербайджаном
Прикордонне село Кіранц у Вірменії понад добу блокують вірменські та азербайджанські поліцейські після того, як там організували протести проти делімітації кордону між двома країнами.
20:05
Єрмак заявив, що поговорив із Сійярто і "комунікація відбувається за планом"
Голова Офісу президента Андрій Єрмак 3 травня повідомив про телефонну розмову з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто "в межах постійного діалогу".
20:04
У шведському місті, що приймає "Євробачення", готують великий протест проти участі Ізраїлю
Шведська поліція отримала заявку на проведення багатотисячної акції протесту у місті Мальме, яке наступного тижня прийматиме пісенний конкурс "Євробачення", проти участі у ньому Ізраїлю на тлі війни на Близькому Сході.
19:50
Міністерку туризму Італії звинуватили в шахрайстві під час COVID-пандемії
Прокуратура Мілана 3 травня оголосила звинувачення Даніелі Сантанче – міністерці культури уряду Джорджії Мелоні – та ще двом людям і двом видавничим компаніям у справі про шахрайство з субсидіями під час епідемії COVID-19.
19:39
Президентка Грузії ветувала закон про податкові пільги для активів з офшорів
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на проєкт про "податкову амністію" для активів з офшорних компаній, який вважають ухваленим задля співзасновника "Грузинської мрії", олігарха Бідзіни Іванішвілі. 
Аналітика короткоЯк змінилися протести у Грузії – погляд із Тбілісі
19:29
оновленоTimes: Трамп подумує вимагати від союзників у НАТО 3% ВВП на оборону
Колишній президент США Дональд Трамп у разі перемоги на виборах у листопаді 2024 року може висунути вимогу перед членами Північноатлантичного Альянсу витрачати не 2%, а 3% ВВП на оборону.
19:10
ЗМІ: Консерватори у Британії після місцевих виборів відмовились від ідеї змінити Сунака
У британській Консервативній партії відмовились від ідеї зміни лідера й прем'єр-міністра Ріші Сунака після того, як результати місцевих виборів виявились не настільки катастрофічними, як очікувалось.
19:09
Пожежа на заводі у Берліні: попередження для містян скасували
Пожежники Берліна скасували попередження про небезпеку у зв’язку з можливим поширенням токсичних речовин через велику пожежу на металообробному підприємстві.
18:48
МКС закликав припинити тиск на суддів на тлі чуток про "ізраїльські ордери"
Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду 3 травня закликав не перешкоджати роботі установи та не залякувати її працівників, що сталось на тлі чуток про можливе оголошення ордерів на арешт проти ізраїльських посадовців.
18:44
У Фінляндії взяли під арешт російських студентів, яких підозрюють у порушенні санкцій
Фінський суд ухвалив рішення про запобіжний захід у вигляді арешту щодо трьох студентів-громадян Росії, яких підозрюють у вивезенні з Фінляндії товарів подвійного призначення.
18:30
В Італії заборонили йогу з песиками – непокояться через добробут тварин
Міністерство охорони здоров'я Італії заборонило заняття йогою з песиками (puppy yoga), пояснивши, що участь у них молодих тварин негативно впливає на їхній добробут і безпеку відвідувачів.
18:15
США допоможуть НАТО і ЄС покарати Росію за кібератаки проти європейських країн
Сполучені Штати засудили зловмисну кібердіяльність Росії, спрямовану проти їхніх європейських союзників, та пообіцяли допомогти з притягненням її до відповідальності.
18:05
У Британії знову оскаржили у суді суперечливий закон про депортацію мігрантів до Руанди
Верховний суд Сполученого Королівства розгляне новий позов проти ухваленого закону щодо депортації нелегально прибулих шукачів притулку до Руанди.
18:00
Пашиняна хочуть судити за "держзраду" через делімітацію кордону з Азербайджаном
Генеральна прокуратура Вірменії скерувала до Служби національної безпеки заяву з вимогою про притягнення до кримінальної відповідальності прем'єр-міністра Нікола Пашиняна через домовленість із Азербайджаном про делімітацію кордону.
17:44
Генштаб Естонії: Росія посилила атаки в Україні, поки не прийшла допомога США
Заступник керівника Генерального штабу Сил оборони Естонії полковник Март Вендла вважає, що Росія посилила інтенсивність своїх атак в Україні, намагаючись захопити більше території до того, як в Україну прибуде військова допомога від США.
17:39
МЗС опублікувало поради українцям у Грузії у зв’язку з протестами
Міністерство закордонних справ України опублікувало поради для громадян, які перебувають у Грузії, з огляду на акції протесту проти закону про "іноагентів".
17:32
Уряд створив підгрупу щодо конфіскації активів Росії за кордоном
Кабінет міністрів створив окрему підгрупу, яка працюватиме над питанням конфіскації російських суверенних активів за кордоном.
17:17
У Фінляндії оголосили рідкісну підозру в шпигунстві біля кордону з Росією
Центральна кримінальна поліція Фінляндії підтвердила, що оголосила одній людині підозру в несанкціонованій розвідувальній діяльності – вкрай рідкісному для країни обвинуваченні – на користь Росії.
17:13
"Венеційка" на запит Молдови оцінить закон про голосування поштою для діаспори
Венеційська комісія на прохання Молдови проаналізує закон про можливість голосування поштою для виборців за кордоном, який нещодавно ухвалив парламент.
17:05
У Литві відкинули заяву ФСБ Росії про ліквідацію "литовського диверсанта"
Вільнюс заперечив твердження Федеральної служби безпеки Росії про нібито ліквідацію росіянина, що прибув із Литви для здійснення "диверсій", назвавши їх частиною систематичної дезінформаційної кампанії.
16:52
У Тбілісі заявили про "необ’єктивність" Франції після критики розгону протестів
Міністерство закордонних справ Грузії відреагувало звинуваченням у "необ’єктивності" на адресу Парижа після того, як Франція розкритикувала надмірне застосування сили під час розгону протестів проти закону про "іноагентів".
Аналітика короткоНавіщо Вучичу конфлікт із Заходом через проросійського "яструба" в уряді Сербії
16:45
фотоМЗС Британії пом'якшило обмеження на поїздки до України
Міністерство закордонних справ Великої Британії 3 травня оновило рекомендації щодо подорожей до України, частково послабивши обмеження для західних областей.
16:35
На останньому протесті проти закону про "іноагентів" у Тбілісі затримали понад 20 осіб
На акції протесту проти закону "Про прозорість іноземного впливу" у Тбілісі з 2 на 3 травня затримали 23 осіб.
16:28
Кемерон проти того, щоб "солдати НАТО вбивали російських солдатів"
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон застеріг від ідеї президента Франції Емманюеля Макрона розглянути можливість відправлення військ НАТО в Україну в разі теоретичного прориву російських сил.
16:12
Британія призначить спецпредставника для нарощування виробництва зброї – голова МЗС
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон анонсував призначення нового спецпредставника, який відповідатиме за виконання планів із нарощування національного військового виробництва.
16:02
Кулеба поговорив з главою МЗС Чехії про зрушення у купівлі снарядів для України 
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив про телефонну розмову зі своїм чеським колегою Яном Ліпавським, у якій йшлося, зокрема, про прогрес чеської ініціативи з купівлі боєприпасів для України.
15:28
ФотоУ Берліні палає цех металообробного підприємства, містян попередили про токсичний дим
Мешканців Берліна попередили про токсичну хмару диму, що поширюється від великої пожежі у цеху металообробного підприємства на заході міста.
15:27
Чеські інституції були об’єктом кібератак РФ з минулого року – МЗС
З минулого року деякі чеські установи стали об'єктами атак, які використовували раніше невідому вразливість у додатку Microsoft Outlook – спосіб і спрямованість атак відповідали профілю діяльності угруповання APT28, яке пов'язують з російською військовою спецслужбою ГРУ.
ВідеоЩо змінять вироки у судах для Трампа: тюрма – реальний сценарій
15:07
У Кремлі заговорили про "ескалацію" після заяв Макрона й Кемерона
Речник правителя Росії Владіміра Путіна назвав "ескалацією" останні заяви президента Франції Емманюеля Макрона та міністра закордонних справ Британії Девіда Кемерона у контексті підтримки України. 
14:50
фотоВлада Берліна хоче подарувати віллу, що колись належала Геббельсу
Уряд Берліна пропонує віддати віллу, що колись належала міністру пропаганди часів правління Адольфа Гітлера Йозефу Геббельсу, сподіваючись покласти край багаторічним дебатам про те, чи варто перепрофілювати або розрівняти бульдозером занедбану ділянку в сільській місцевості на північ від німецької столиці.
14:42
З елітного університету Парижа вигнали пропалестинський протест студентів
Правоохоронці змусили залишити територію університету Sciences Po у Парижі близько сотні студентів, які з попереднього дня влаштували там пропалестинську акцію. 
14:29
ВідеоГлава МЗС Британії з центру Києва пояснив, чому важливо інвестувати в безпеку України
Глава МЗС Британії Девід Кемерон записав у центрі Києва відео, в якому розповів про два бачення майбутнього у разі належної чи недостатньої підтримки України.
13:57
У Фінляндії затримали трьох росіян за підозрою у порушенні санкцій проти РФ
Трьох громадян РФ підозрюють у вивезенні з Фінляндії за кордон товарів подвійного призначення, їх хочуть помістити під арешт за підозрою в скоєнні злочину за обтяжувальних обставин.
13:52
Російські кібератаки на держави НАТО: Альянс готовий до скоординованої відповіді
У НАТО висловили солідарність з Німеччиною та Чехією у зв’язку з кібератаками, здійсненими російською групою хакерів, та готові розглянути скоординовану відповідь на загрозу.
13:41
ЄС засудив кібератаки РФ проти Німеччини і Чехії
ЄС виступив із засудженням зловмисної кіберкампанії Росії проти Німеччини та Чехії.
13:32
МЗС Німеччини викликало дипломата РФ через кібератаку на партію Шольца
Міністерство закордонних справ Німеччини викликало тимчасового повіреного у справах посольства Росії у відповідь на російську кібератаку на керівну Соціал-демократичну партію (СДПН), що сталась минулого року. 
13:15
Прем'єр Грузії звинуватив експосла США у підтримці "спроб революції"
Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що експосол США у Тбілісі Келлі Дегнан підтримувала "спроби революції" у минулі роки.
13:14
Raiffeisen влітку почне скорочення бізнесу в РФ
Австрійський Raiffeisen Bank International у третьому кварталі 2024 року почне виконувати припис Європейського центрального банку про істотне скорочення бізнесу в Росії.
12:54
Орбан про членство Угорщини в ЄС: "Мамо, не того коня я хотів"
У своїх коментарях про 20-річчя вступу Угорщини в ЄС глава угорського уряду Віктор Орбан зазначив, що сьогодні Євросоюз – зовсім не той, до якого приєдналася Угорщина. 
12:46
Глава Rheinmetall: Західний світ не готовий до конвенційної війни
Керівник німецької збройової компанії Rheinmetall Армін Паппергер закликав значно збільшити військові витрати, щоб Німеччина могла стати здатною захистити себе.
12:27
Данія вперше за 50 років послабить законодавство щодо абортів
У п’ятницю уряд Данії заявив, що вперше за 50 років послаблює обмеження на аборти, щоб дозволити жінкам переривати вагітність до 18-го тижня (раніше до 12-го тижня).
12:19
відеоГлава МЗС Британії завітав до Львова, де посадив дерево
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Камерон у п’ятницю, 3 травня, прибув до Львова, де разом з мером міста Андрієм Садовим символічно висадив дерево у центрі міста.
11:58
Розвідка Британії: РФ "сховала" майже 40 літаків після удару України по аеродрому "Кущевська" 
Через українську атаку на аеродром "Кущевська" РФ була змушена відвести з цього району приблизно 40 літаків різних типів та розосередити їх на численних аеродромах далі від лінії фронту.
11:40
У Молдові пройдуть військові навчання за участю американських солдатів
У Молдові з 9 до 16 травня пройдуть навчання Національної армії за участю військових зі США.
11:35
Кемерон розпочав у Києві переговори про партнерство України і Британії на 100 років
Глава МЗС Британії Девід Кемерон під час візиту до Києва розпочав переговори з Україною щодо 100-річного партнерства.
11:22
МЗС повідомило деталі загибелі українця в Будапешті
У результаті ножового поранення в Будапешті загинув громадянин України 1975 року народження – його смерть стала наслідком сварки, що сталась у гуртожитку для працівників автотранспортної компанії.
11:20
У Німеччині судитимуть бізнесменів, що постачали в РФ компоненти до безпілотників
Двоє бізнесменів з Німеччини, які, як стверджується, незаконно постачали в Росію електронні компоненти для безпілотників, постануть перед Вищим регіональним судом Штутгарта.
10:59
Латвійська армія почала рити протитанкові рови на кордоні з Росією
Уздовж кордону Латвії з Росією та Білоруссю створять ланцюг опорних пунктів – захисні укріплення, різноманітні перешкоди та склади боєприпасів, і латвійська армія вже почала копати там протитанкові рови.
10:57
фотоУ Туреччині у зіткненні туристичних мікроавтобусів постраждали 15 людей
Щонайменше 15 людей, у тому числі 11 британців, постраждали внаслідок зіткнення туристичних мікроавтобусів у Туреччині.
10:38
Глава МЗС Німеччини пообіцяла наслідки за атаку російських хакерів
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Росія понесе наслідки за кібератаку, ймовірно, організовану групою, яка має зв’язки з військовою розвідкою РФ.
10:38
ЗМІ: Італія може до саміту G7 надати Україні новий пакет допомоги із SAMP/T
Італія може затвердити дев’ятий пакет військової допомоги Україні до саміту "Групи семи" в Апулії, що починається 13 червня.
10:20
Дуда призначив нових командувачів польської армії
Президент Польщі Анджей Дуда призначив нових командувачів Збройних сил і Сил територіальної оборони, а представника Польщі у військових комітетах НАТО та ЄС підвищив до звання генерала.
10:08
Литва веде переговори про відкриття ще однієї лінії з виробництва боєприпасів
Литовський міністр оборони Лаурінас Кащюнас стверджує, що з американським гігантом оборонної промисловості Northrop Grumman ведуть переговори про відкриття лінії з виробництва боєприпасів у Литві.
09:59
Партія Сунака у Британії йде до болючої поразки на місцевих виборах
Керівна Консервативна партія Великої Британії, найімовірніше, зазнає великих втрат на місцевих виборах після того, як у п’ятницю вранці почали з’являтися перші результати голосування.
09:54
У Лондоні затримали десятки людей на протесті проти виселення шукачів притулку
Британська поліція заарештувала 45 осіб в четвер під час акції протесту в Лондоні проти перевезення шукачів притулку з готелю на баржу на півдні Англії.
09:42
Туреччина пояснила, чому зупинила торгівлю з Ізраїлем
Туреччина заявила, що призупинила торгівлю з Ізраїлем через його наступ у секторі Гази та "посилення гуманітарної трагедії".
09:34
Борису Джонсону не дали проголосувати на місцевих виборах, бо він не мав документів
Колишнього прем'єр-міністра Британії Бориса Джонсона не пустили на виборчу дільницю на місцевих виборах після того, як він забув взяти з собою посвідчення особи з фотографією.
09:18
Індекс свободи преси визначив країни з найкращою і найгіршою ситуацією для ЗМІ в ЄС
Організація "Репортери без кордонів" (RSF) оприлюднила Індекс свободи преси у 2024 році, до якого увійшли 180 країн світу: у ЄС найкраща ситуація в Данії, тоді як Греція опинилась на останньому місці.
09:12
Глава МЗС Чехії заявив, що в країні не вітають ухилянтів з України
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що в країні не підтримують тих українських чоловіків, які намагаються уникнути військового призову.
08:57
В ОПУ розповіли деталі зустрічі Зеленського з Кемероном, який непублічно відвідав Київ
У п’ятницю вранці в Офісі президента України розповіли деталі зустрічі президента Володимира Зеленського з главою МЗС Британії Девідом Кемероном, який напередодні відвідав Київ з неоголошеним візитом.
08:46
відеоУчасників протесту проти закону про "іноагентів" у Тбілісі побили "тітушки"
Група невідомих чоловіків спортивної статури напала на учасників акції протесту в Тбілісі, які виступають проти ухвалення резонансного закону про "іноагентів".
08:29
Кулеба заявив про "позитивну динаміку" з Польщею після розмови з польським міністром
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову зі своїм польським колегою Радославом Сікорським.
08:05
Спецслужби Норвегії викрили масову роботу російських шпигунів і диверсантів
Норвезька поліційна служба безпеки (PST) виявила, що агенти російської розвідки працюють у Західній Норвегії, та вважає, що Росія може готувати диверсії проти об'єктів критичної інфраструктури.
07:41
Британія виділятиме Україні 3 млрд фунтів військової підтримки щороку – глава МЗС
Британський міністр закордонних справ Девід Кемерон пообіцяв, що Британія буде виділяти Україні три мільярди фунтів стерлінгів щорічної військової допомоги, і це буде відбуватися "стільки, скільки буде потрібно".
07:29
Лондон дозволив ЗСУ бити британською зброєю по цілях в РФ – Reuters
Глава МЗС Британії Девід Кемерон під час візиту до Києва заявив, що Україна має право використовувати надану Лондоном зброю для завдання ударів по цілях на території Росії.