26 січня 2024

Статті
Вибори без шансів для Росії: хто стане новим президентом Фінляндії
Фінські виборці обирають нового президента своєї країни. До його сфер повноважень належать передусім зовнішня політика й оборона.
Цементування геноциду. Як Україна просуває у ПАРЄ визнання суперзлочину РФ та допомогу дітям
До вчинення геноциду через викрадення і депортацію дітей причетна також Білорусь. Міжнародний кримінальний суд, який вже розслідує справу щодо Путіна, уникає цього терміну...
Новини
23:02
Хусити поцілили в нафтовий танкер у Червоному морі, там спалахнула пожежа
Нафтовий танкер Marlin Luanda під прапором Маршаллових островів, який перебував в Аденській затоці, ввечері 26 січня зазнав атаки єменських повстанців, у результаті чого там спалахнула пожежа.
22:51
США погодив продаж Хорватії гелікоптерів Black Hawk
Державний департамент США схвалив можливий продаж Хорватії гелікоптерів Black Hawk і пов'язаного з ними обладнання орієнтовною вартістю 500 мільйонів доларів.
22:50
ЗМІ: Шольц проведе з Байденом зустріч у США щодо допомоги Україні
Канцлер Німеччини Олаф Шольц відвідає Вашингтон у першій половині лютого, де зустрінеться з президентом США Джо Байденом на тлі прагнень лідерів обох країн забезпечити додаткову підтримку Україні.
22:38
Митниці країн Балтії підтвердили єдине застосування санкцій ЄС проти Росії
Керівники митних служб Естонії, Латвії та Литви затвердили Угоду про застосування єдиних заходів контролю за виконанням санкцій Європейського Союзу проти Росії.
22:22
У Литві підтвердили, що Китай призупиняє видачу віз її громадянам
Посольство Китаю у Вільнюсі з середи призупинило видачу віз громадянам Литви.
22:18
фотоУ німецькому Ульмі озброєний чоловік захоплював заручників у кафе
Поліція німецького міста Ульм, що в землі Баден-Вюртемберг, увечері 26 січня провела спецоперацію у зв'язку з повідомленням про захоплення заручників у місцевій кав'ярні Starbucks.
22:02
Кулеба: Підготовка до надання F-16 Данією йде за планом
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про те, що немає загроз зриву програми щодо передачі Данією винищувачів F-16 Києву.
21:59
The Telegraph: США повернуть ядерну зброю до Британії, вивезену у 2008 році
Сполучені Штати планують знову розмістити свою ядерну зброю на території Великої Британії – на авіабазі Лейкенхіт, де вона раніше зберігалась до 2008 року, – на тлі зростання загрози з боку Росії.
21:36
Міністр оборони Ірландії вимагає збільшити призов до армії
Очільник Міністерства оборони Ірландії, віцепрем’єр країни Міхол Мартін закликав керівництво збройних сил розробити амбітніші плани призову до армії, аби встигнути доукомплектувати її та, зрештою, вийти на заплановане збільшення чисельності війська.
ДайджестНовий шлях покарання Орбана, Мішель передумав звільнятися, фермери заблокували Париж: новини дня
21:11
фото, відеоВ Австрії тисячі людей вийшли на акції протесту проти правого екстремізму
У трьох великих австрійських містах – Відні, Інсбруку та Зальцбурзі – 26 січня відбулись багатотисячні демонстрації проти правого екстремізму, інспіровані аналогічними акціями в сусідній Німеччині.
21:10
ВиправленоСпікер Джонсон назвав "мертвим" проєкт Сенату США про кордон, що включає допомогу Україні
Спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що законопроєкт Сенату щодо кордону, який включає допомогу Україні, а також іншим країнам, не схвалять в Палаті представників, якщо повідомлення про його умови відповідають дійсності.
20:46
Університет Норвегії, де працював агент ГРУ, допускає існування інших шпигунів
Реактор норвезького Університету Тромсе Даг Руне Ольсен допустив, що у закладі можуть навчатись шпигуни, які працюють на користь Росії.
20:44
Британія, Франція та Німеччина засудили запуск Іраном супутника
Велика Британія, Франція та Німеччина засудили запуск Іраном супутника "Сорая" 20 січня за допомогою космічної ракети-носія Ghaem-100.
20:27
Прем’єр Франції оголосив про поступки фермерам, які влаштували масові протести
Прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь під час візиту до однієї з ферм на південному заході країни 26 січня оголосив про пакет заходів, покликаних задовольнити вимоги фермерів, що тиждень організовують протести.
20:15
Президентка Єврокомісії засудила сплеск антисемітизму після нападу ХАМАС на Ізраїль
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн засудила масове зростання антисемітизму в Європі після терористичних атак ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.
20:04
Голова Євроради відмовився брати участь у виборах до Європарламенту
Голова Європейської ради Шарль Мішель 26 січня несподівано заявив, що не буде брати участь у виборах до Європейського парламенту, зреагувавши на критику свого рішення.
Аналітика короткоХто може виграти вибори у Фінляндії та чи підтримуватиме він Україну
19:56
Радник Байдена зустрінеться з главою МЗС Китаю в Таїланді
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван зустрінеться 26-27 січня з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї у столиці Таїланду Бангкоку.
19:55
У Чехії оголосили звинувачення комуністу, який показав прапор Росії з літерою Z
Поліція Чехії оголосила кримінальне звинувачення члену Комуністичної партії Чехії та Моравії, який на заході в місті Німбурк минулого року показав прапор Росії з літерою Z – символом російської агресії.
19:36
Посадовець ЄС: Переговори щодо 50 млрд євро для України ускладнюються через Угорщину
Переговори Європейського Союзу про схвалення чотирирічної програми фінансової допомоги Україні в розмірі 50 мільярдів євро ускладнюються, оскільки Угорщина не проявляє гнучкості напередодні саміту наступного тижня.
19:28
ФотоГлава МЗС Литви відвідав Харків
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс побував у Харкові після масованої ракетної атаки РФ по місту, яка відбулась 23 січня.
19:25
Ексгенсек НАТО закликав Британію до багаторічних зобов’язань підтримки України
Колишній генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу лорд Джордж Робертсон закликав прем’єр-міністра Британії Ріші Сунака оголосити про багаторічні зобов’язання підтримки України на тлі російської агресії.
19:10
В Естонії не вщухає страйк тисяч вчителів
Тысячи учителей по всей Эстонии намерен в понедельник продолжить забастовку с требованием повысить минимальную зарплату.
19:06
У Європарламенті пропонують створити "міні-Шенген" для Болгарії, Греції та Румунії
Група депутатів Європейського парламенту від ліберальної групи Renew Euroope запропонували створити "міні-Шенген" між Болгарією, Грецією та Румунією вже до цього літа, аби полегшити інтенсивний туристичний рух між цими країнами.
18:47
США знищили ще одну протикорабельну ракету хуситів
Американський ракетний есмінець USS Carney 26 січня знищив протикорабельну ракету, яку єменські повстанці-хусити запустили по судну.
18:37
Греція відмовилась розслідувати ексміністрів через смертельну аварію на залізниці
Уряд Греції відхилив заклик прокуратури Європейського Союзу почати кримінальне розслідування проти двох колишніх міністрів транспорту у зв’язку зі смертельною аварією на залізниці в лютому 2023 року.
18:32
Bloomberg: ЄС готується, що угоду про транзит газу РФ через Україну не буде продовжено
Європейський Союз готується до того, що угоду про транзит російського газу через Україну, термін дії якої закінчується наприкінці року, не буде продовжено.
18:29
Трактори залишають Вільнюс після завершення протесту фермерів
Після дводенного протесту литовських фермерів колони тракторів залишають Вільнюс.
Відео"Гострі" рішення ПАРЄ: покарання Росії, повернення дітей, допомога "біженцям"
18:19
Кулеба впевнений, що Конгрес США таки схвалить допомогу Україні
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повторив свою впевненість у тому, що Конгрес США схвалить додаткове фінансування для України попри розбіжності представників двох партій у питанні міграції.
18:10
Reuters: Канада відновить військовий експорт до Туреччини після схвалення членства Швеції в НАТО
Канада і Туреччина досягли угоди про відновлення канадського експорту деталей для безпілотників в обмін на більшу прозорість щодо їх використання, і вона набуде чинності після того, як Анкара завершить ратифікацію заявки Швеції на вступ до НАТО.
18:09
Голова розвідки Німеччини: Путін не відмовився б від нападу на НАТО
Керівник Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND) Бруно Каль вважає, що російський президент Владімір Путін "не ухилився б" від можливості напасти на Північноатлантичний Альянс.
17:55
Люди в Іспанії заповнили пляжі на тлі аномально високих температур
В Іспанії спека призвела до того, що в багатьох прибережних районах відчувається майже літня погода: люди виходять на пляжі, щоб позасмагати, а дехто купається.
17:54
Фінляндія зробила перший крок для заборони продажу нерухомості росіянам
Міністр оборони Фінляндії Антті Хякканен 26 січня створив міжурядову робочу групу, яка перевірить можливість повної заборони продажу нерухомості фізичними та юридичними особами з Росії.
17:45
Голова МЗС Данії анонсував початок переговорів з Україною про "гарантії безпеки"
Україна й Данія домовились почати двосторонні переговори над документом про так звані гарантії безпеки в межах декларації, ухваленої на останньому саміті НАТО в липні.
17:31
Кулеба: Україна й Данія проведуть форум оборонних індустрій, обговорять виробництво БПЛА
Міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен під час візиту до Миколаєва 26 січня обговорив із українським колегою Дмитром Кулебою проведення двостороннього форуму оборонних індустрій.
17:28
Столтенберг поговорив з Ердоганом, який нарешті погодив вступ Швеції в НАТО
Генсек НАТО Єнс Столтенберг зідзвонився з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом після того, як країна нарешті завершила ратифікацію членства Швеції в Альянсі.
17:18
У Норвегії ув’язнили жінку, яка протаранила авто з палієм Корану
Суд у Норвегії 25 січня визнав винною та засудив до 19 місяців ув’язнення 49-річну жінку, яка переслідувала й протаранила авто з учасником антиісламського руху Ларсом Тореном, що спалив Коран.
17:06
Ексгенсек НАТО: Сподівання Путіна на президентство Трампа – черговий прорахунок Кремля
Стратегія президента Росії Владіміра Путіна чекати на повернення Дональда Трампа до Білого дому є черговим прорахунком Кремля.
17:01
Ле Пен відмежувалась від ультраправих колег із Німеччини через їхні антимігрантські плани
Лідерка французьких ультраправих Марін Ле Пен поставила під сумнів співпрацю з німецькою "Альтернативи для Німеччини" через участь окремих членів партії в обговоренні депортації німецьких громадян з міграційним минулим.
16:45
Розвідка Естонії побачила ознаки спадання наступу російських сил в Україні
Російські сили, схоже, поступово зменшують інтенсивність наступальних дій на полі бою в Україні, але готуються до чергового штурму в районі стратегічно важливого міста Авдіївка Донецької області.
16:37
фотоДанія відкрила офіс у Миколаєві, де займатиметься відновленням
Міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен, який прибув із візитом в Україну у п’ятницю, повідомив про відкриття офісу данського посольства в Миколаєві.
16:22
фотоВинищувачі F-35 вперше патрулюють повітряний простір країн Бенілюксу
Нідерланди у четвер розпочали використовувати свої винищувачі F-35 в рамках програми НАТО з патрулювання повітряного простору країн Бенілюксу.
16:07
Грузія та Вірменія підписали угоду про стратегічне партнерство
Між Грузією та Вірменією оформлено меморандум про встановлення стратегічного партнерства – відповідну угоду у п’ятницю підписали глави урядів двох країн Іраклій Гарібашвілі та Нікол Пашинян. 
Аналітика короткоЧому резолюція ПАРЄ щодо українських дітей є дуже важливою
15:46
Шмигаль каже, що попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що всі 27 держав-членів Європейського Союзу погодилися підтримати чотирирічну програму для України на 50 млрд євро Ukraine Facility.
15:34
Бельгійська поліція знайшла понад 50 пакетів кокаїну в офісі міністерки освіти Валлонії
Під час обшуку, проведеного в грудні в офісі Кароліни Дезір, міністерки освіти франкомовного південного регіону Валлонія, поліція знайшла наркотики.
15:13
Міжнародний суд ООН наказав Ізраїлю не допустити геноциду в Секторі Гази
Міжнародний суд ООН у п’ятницю постановив, що Ізраїль повинен вжити всіх заходів для запобігання актам геноциду в Секторі Гази, але не наказав негайно припинити вогонь.
14:48
Серед фінів зросли побоювання щодо розширення війни та агресії Росії проти Фінляндії
Серед фінів зросли побоювання, що російсько-українська війна переросте у ширший конфлікт, та щодо можливої агресії Росії проти Фінляндії. 
14:36
відеоНімецькі фермери привезли 250 тракторів до офісів коаліції Шольца
Понад 300 німецьких фермерів у п'ятницю прибули на тракторах до партійної штаб-квартири коаліційного уряду в Берліні на знак протесту проти планів скорочення субсидій на пальне.
14:14
Столтенберг очікує, що Угорщина ратифікує вступ Швецїі у НАТО наприкінці зими
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг очікує, що Угорщина може ратифікувати вступ Швеції у НАТО і поставити крапку у цьому процесі наприкінці лютого.
14:08
фотоФранцузькі фермери заблокували магістралі навколо Парижа 
У п'ятницю фермери заблокували одну з головних автомагістралей Франції, що з'єднує Париж з північним містом Лілль, країнами Бенілюксу і Великою Британією, спричинивши кілометрові затори на дорогах.
13:38
Президентка Молдови створила комісію, яка напрацює Національну стратегію оборони
Президентка Молдови Мая Санду підписала указ про створення комісії, яка розробить Національну стратегію оборони Молдови. 
13:24
Бріжит Макрон спростувала звинувачення у маніпулюванні чоловіком
Перша леді Франції Бріжит Макрон різко відповіла на чутки про те, що вона впливає на рішення свого чоловіка – президента Емманюеля Макрона.
13:20
Глава МЗС Данії приїхав в Україну і серед ночі спускався в укриття
В Україні перебуває з візитом міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен.
13:18
Король Чарльз III госпіталізований для лікування простати
Король Великої Британії Чарльз ліг у лікарню в п'ятницю для проходження планового лікування збільшеної простати.
12:58
фотоХакери атакували сайт президентки Грузії й залишили напис "Слава Росії"
Хакери зламали сайт президентки Грузії Саломе Зурабішвілі й залишили напис, який прославляє Росію.
12:51
Пісторіус порадив Європі не дивитись на вибори у США "як кролик на удава"
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус прокоментував побоювання у Європі на тлі можливого повернення Дональда Трампа на посаду президента США.
12:49
Deutsche Bahn за минулий рік сплатила рекордну суму компенсацій через скасовані поїзди
У 2023 році компанія Deutsche Bahn сплатила найбільшу в історії суму компенсацій пасажирам у зв’язку зі скасуванням або затриманням рейсів.
12:39
Прем'єр Швеції: Наше членство у НАТО – не тема розмов з Угорщиною
Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон у п’ятницю заявив, що не буде обговорювати з Угорщиною шведську заявку на вступ до НАТО, незважаючи на те, що Будапешт тепер єдиний, хто блокує членство.
12:38
Глава Міноборони Німеччини зараз не бачить загрози нападу РФ на країни НАТО
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що наразі не бачить загрози того, що Росія може напасти на будь-яку країну НАТО.
12:20
фотоУ Відні майже через 100 років знайшли картину Густава Клімта 
У Відні знайшли картину австрійського художника Густава Клімта, яку вважали втраченою протягом 100 років.
12:13
Президент Латвії сподівається, що ЄС ухвалить виділення коштів для України наступного тижня
Лідери Європейського Союзу наближаються до угоди про виділення наступного тижня близько 50 мільярдів євро і, ймовірно, рішення буде ухвалене на саміті 1 лютого.
11:58
Британська розвідка розповіла, що означає вирок терористу Гіркіну в РФ
Розвідка Великої Британії проаналізувала вирок в Росії терористу Ігорю Гіркіну, якого напередодні засудили до чотирьох років ув’язнення за "публічне розпалювання екстремістської діяльності".
11:53
Посол США розкритикував Орбана за втручання у виборчу кампанію на боці Трампа
Посол Сполучених Штатів в Угорщині Девід Пресман різко розкритикував прем’єра країни Віктора Орбана за його зовнішню політику та відкриту підтримку Дональда Трампа перед виборами.
11:34
В Італії допустили участь інших країн у програмі розробки винищувача з Японією і Британією
Італія, Японія і Велика Британія можуть допустити інші країни до програми, спрямованої на розробку сучасного винищувача, на більш пізньому етапі.
11:23
Cейм Польщі призначив членів слідчої комісії щодо стеження за опозицією
Сейм Польщі призначив склад слідчої комісії щодо випадків стеження за опозиційними політиками з використанням шпигунського програмного забезпечення Pegasus у період перебування при владі партії "Право і справедливість".
11:17
У Німеччині фіксують зростання кількості антисемітських злочинів
Влада Німеччини відзначає різке зростання кількості злочинів на грунті антисемітизму на тлі конфлікту в Газі між Ізраїлем і ХАМАС.
10:53
Глава МВС Франції пояснив, чому нікого з протестуючих фермерів не затримують
Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен пояснив відсутність реакції поліції на "перформенси" протестуючих фермерів тим, що вони у своїх діях не переходять межу.
10:52
В німецьких "Зелених" підтримали ідею обміну ракет Taurus на Storm Shadow
Речниця з питань оборонної політики парламентської фракції "Зелених" у німецькому Бундестазі Сара Нанні підтримала можливість обміну ракетами для передачі Україні Storm Shadow.
10:43
Два мультимільйонери з Росії обманом хотіли отримати громадянство Молдови
У Молдові Агентство державних послуг протягом 2022-2023 років зафіксувало приблизно 30 спроб отримати громадянство країни обманним шляхом, зокрема з боку двох російських мільйонерів.
10:26
ЗМІ: ЄС розглядає "ядерний варіант" покарання Угорщини у разі блокування коштів для України
Лідери ЄС готові позбавити Угорщину права голосу, якщо угорський прем’єр Віктор Орбан блокуватиме схвалення 50 мільярдів євро фінансової допомоги Україні на саміті 1 лютого.
09:47
В Міноборони Франції відреагували на фейки РФ про загибель у Харкові "французьких найманців"
Міністерство оборони Франції після публікації російських фейків про нібито загибель "французьких найманців" внаслідок удару по Харкову заявило, що йдеться про скоординовану дезінформацію.
09:43
Білий дім не відмовляється від переговорів щодо угоди про кордон попри втручання Трампа
У Білому домі не мають наміру відступати від переговорів щодо домовленості про захист південного кордону США, від якого залежить фінансування України, попри спроби Дональда Трампа втрутитись.
09:20
ФотоУ містах Німеччини пройшли нові масштабні протести проти ультраправих
У кількох німецьких містах напередодні понад 25 тисяч людей вийшли на протести проти правого екстремізму та ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини".
09:08
Санду почала консультації про майбутній референдум щодо вступу Молдови у ЄС
Президентка Молдови Мая Санду почала консультації з експертною спільнотою щодо організації майбутнього референдуму про вступ країни у ЄС.
09:03
У Польщі міністри проігнорували організований президентом Дудою захід
У Польщі міністри з очолюваного прем’єром Дональдом Туском уряду проігнорували захід, на який їх запросив президент Анджей Дуда.
Аналітика короткоЯк найбільш проросійський політик Європи розхитує ситуацію на Балканах
08:51
В МЗС Німеччини стурбовані масштабною російською дезінформацією у Twitter (X) - ЗМІ
Фахівці при Міністерстві закордонних справ Німеччини виявили системну кампанії дезінформації, яка ведеться на користь Росії у соцмережі Twitter (X), і в уряді стурбовані, що у перспективі можливе втручання у вибори.
08:40
Британія запроваджує заборону на польоти дронів біля в’язниць
Уряд Великої Британії напередодні оголосив про створення нових 400-метрових зон заборони польотів безпілотників над в’язницями.
08:15
ФотоУ Словаччині пройшли протести проти уряду Фіцо, в Братиславі вийшла рекордна кількість людей
У Словаччині напередодні увечері тисячі людей вийшли на акцію протесту проти уряду на чолі з прем’єр-міністром Робертом Фіцо.
08:00
Держдеп: Якщо США не зможуть надати допомогу, постраждає український народ
У Держдепі попередили про небезпечні наслідки для України, яка бореться з російською агресією, якщо Конгрес не схвалить запит на додаткове фінансування.
07:46
У США готові посилювати санкції проти режиму Лукашенка в Білорусі
У США мають намір посилювати санкції, а також вживати інших заходів проти режиму Александра Лукашенка в Білорусі.
07:27
ЗМІ: США непокояться через можливу "смертоносну акцію" з боку КНДР
У США непокояться через те, що північнокорейський лідер Кім Чен Ин у найближчі місяці може здійснити якусь "смертоносну акцію" проти Південної Кореї.
07:01
Пентагон: Закликатимемо Конгрес схвалити фінансування України і публічно, і приватно
У Пентагоні нагадали, що США не можуть надавати допомогу Україні з грудня, тому відомство продовжить закликати Конгрес схвалити відповідний запит як публічно, так і приватно.