3 червня 2024

Статті
Чи захистять Україну "безпекові угоди", які підписує Зеленський з державами НАТО
В Україні нерідко можна почути порівняння цих договорів з сумнозвісним Будапештським меморандумом – мовляв, вони нічого не варті...
Лукашенко атакує Польщу: як Туск долатиме нову міграційну кризу
Польща терміново посилює безпекові заходи на кордоні з Білоруссю. Одним із них стало відновлення 200-метрової буферної зони.
Новини
23:02
Фіцо може звернутись до словаків перед виборами в Європарламент
Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який після пережитого замаху перебуває на домашньому лікуванні, може найближчим часом записати звернення до громадян напередодні виборів до Європейського парламенту.
22:46
G7 підтримала озвучений Байденом план припинення вогню в Газі
Лідери "Групи семи" підтримали план припинення вогню в секторі Гази – де Ізраїль намагається ліквідувати терористичне угруповання ХАМАС, – який президент США Джо Байден виклав минулого тижня.
22:33
В Італії підтвердили, що Україна отримає другу систему ППО SAMP/T
Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні підтвердив, що в новому пакеті військової допомоги Україні передбачена система протиповітряної оборони SAMP/T, про що раніше писали ЗМІ.
22:13
Генпрокуратура ФРН взяла на себе розслідування нападу з ножем, де загинув поліцейський
Генеральний прокурор Німеччини Єнс Роммель узяв на себе провадження за фактом нападу з ножем у місті Маннгейм, у результаті якого загинув поліцейський.
21:57
Топгенерал Норвегії: НАТО має два-три роки для підготовки до протистояння з Росією
Голова Збройних сил Норвегії генерал Ейрік Крістофферсен вважає, що "вікно можливостей" Північноатлантичного Альянсу для підготовки до можливого протистояння з Росією зменшилось до двох-трьох років.
21:38
Польща хоче відохотити мігрантів, які прибувають через Білорусь, інформаційною кампанією
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Варшава підготує інформаційну кампанію, спрямовану на жителів країн, звідки приїжджають люди, які намагаються нелегально перетнути кордон з Білоруссю.
21:22
Новий уряд Португалії скасував закон, який заохочував міграцію
Правоцентристський уряд Португалії на чолі з Луїшем Монтенегру 3 червня скасував запроваджений соціалістами закон, який заохочував людей переїжджати до країни на заробітки.
21:04
США поки не змінюватимуть підхід до ударів України американською зброєю по Росії
Білий дім найближчим часом не планує змінювати "загальний підхід" до дозволу Україні завдавати ударів американською зброєю по території Росії, але продовжуватиме обговорювати це з українською стороною.
20:57
У Греції скасували дострокове звільнення лідера неофашистів
Голова грецької ультраправої партії "Золотий світанок" повернеться до в'язниці після того, як у понеділок рада суддів скасувала його дострокове звільнення.
20:51
Білий дім: Відсутність Байдена на саміті миру не означає меншої підтримки України
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії віцепрезидентки, а не президента не применшує рівня підтримки України з боку США.
20:42
фотоУ Литву знову не впустили вагон із Білорусі, позначений символом "Z"
Вантажна транспортна компанія LTG Cargo литовської державної залізничної групи Lietuvos gelezinkeliai (LTG) у понеділок не допустила в країну вагон поїзда, позначеного символом російської агресії – буквою "Z".
20:40
Сенат Швейцарії відхилив план допомоги Україні на $5,5 млрд
Рада кантонів Швейцарії – верхня палата парламенті – на засіданні 3 червня очікувано відхилила пропозицію, яка передбачала виділення Україні 5 мільярдів швейцарських франків (5,5 мільярда доларів) допомоги.
20:19
У Балтійському морі стартували навчання десяти країн із захисту підводної інфраструктури
У понеділок, 3 червня, розпочалася серія оборонних військових операцій Об'єднаного експедиційного корпусу (JEF) Nordic Warden, спрямована на посилення безпеки критично важливої підводної інфраструктури від Північної Атлантики до Балтійського моря, навчання триватимуть місяць.
20:17
Reuters: Італія готується передати Україні другу систему ППО SAMP/T
Італія готується до відправлення Україні другої франко-італійської системи протиповітряної оборони SAMP/T у відповідь на прохання Києва про більшу допомогу для захисту від російських ракетних атак.
20:05
Лейбористам у Британії прогнозують більшість у майже 200 голосів у парламенті
За підсумками дострокових парламентських виборів у Великій Британії нині опозиційна Лейбористська партія може розраховувати на історичну більшість у 194 мандати у Палаті громад.
ДайджестНова блокада кордону у Польщі, суд над сином Байдена, Чехія повертатиме українців: новини дня
19:54
Німецькі політики закликали Rheinmetall прискорити обслуговування переданої Україні техніки
Члени правлячих фракцій Соціал-демократичної партії Німеччини, Зелених та Вільної демократичної партії закликають виробника зброї Rheinmetall надати більшу підтримку українській армії в обслуговуванні військової техніки з Німеччини, ніж раніше.
19:44
Суд дозволив Кіркорову в'їзд у Молдову
Суд сектора Ришкани міста Кишинів задовольнив апеляцію російського співака Філіпа Кіркорова і зняв заборону на його в'їзд до Молдови.
19:27
У США почався суд над сином Байдена у справі про незаконне зберігання зброї
В американському штаті Делавер 3 червня розпочався відбір присяжних у федеральному судовому процесі над Гантером Байденом, якому оголосили три кримінальні звинувачення у зв'язку з незаконним придбанням і зберіганням зброї під нібито дією наркотиків у 2018 році.
19:17
Командувач армії Британії переконаний, що Україна переможе у війні
Командувач британської армії Тоні Радакін заявив про велику впевненість у тому, що Україна здобуде перемогу у війні.
19:04
Поліції Швеції хочуть дозволити використання технології розпізнавання облич
Уряд Швеції планує надати правоохоронцям можливість використовувати технологію розпізнавання облич із камер у громадських місцях для зокрема виявлення підозрюваних у скоєнні злочинів.
18:52
Провідний прихильник Brexit через 10 днів передумав і йде на вибори
Лідер однієї з кампаній за вихід Великої Британії з Європейського Союзу Найджел Фарадж, який кілька років тому пішов з політики, оголосив участь у дострокових парламентських виборах 4 липня.
18:47
фотоФермери заблокували дороги біля кордону між Іспанією і Францією на знак протесту
Іспанські та французькі фермери заблокували дороги вздовж кордону між Іспанією і Францією на знак протесту проти, на їхню думку, недобросовісної конкуренції з-поза меж Європейського Союзу.
18:20
доповненоУ США визначилися, хто замінить Байдена на саміті миру у Швейцарії
Сполучені Штати на Глобальному саміті миру у Швейцарії 15-16 червня представлятимуть віцепрезидентка Камала Гарріс та радник президента з питань національної безпеки Джейк Салліван.
18:15
Опозиція у Словенії затримує визнання Палестини: пропонує референдум
Словенська демократична партія (SDS) на чолі з Янезом Яншою, найбільша опозиційна сила в країні, запропонувала провести референдум щодо визнання Палестинської держави – це може затримати її визнання.
18:11
Польща заарештувала 18 осіб, звинувачених у планах ворожих дій на користь РФ і Білорусі
У Польщі від грудня заарештували 18 осіб за звинуваченнями у веденні ворожої діяльності або плануванні диверсій від імені Росії та Білорусі, включаючи плани вбивства президента України Володимира Зеленського.
17:58
Туристу з Нідерландів загрожує покарання через графіті на фресках біля Неаполя
Поліція Італії звинуватила 27-річного туриста з Нідерландів у пошкодженні та псуванні творів мистецтва через те, що він залишив напис на фресках давньоримського будинку в Геркуланумі поблизу Неаполя.
17:51
Кількість жертв повеней у Німеччині зросла до чотирьох
У Німеччині знайшли ще двох загиблих внаслідок повеней у федеральній землі Баден-Вюртемберг.
17:45
Україна прагнутиме розширити дозвіл на удари західною зброєю по Росії – Кулеба
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підтвердив, що Україна отримала дозвіл від західних країн на використання наданої ними зброї для ударів по Росії, та зазначив, що Київ домагатиметься розширення сфери дії цього дозволу.
17:41
Проросійське подружжя, яке допомагало армії РФ, виїхало з Німеччини до Росії
Проросійське подружжя, чиї зв'язки з Кремлем були виявлені в розслідуванні Reuters минулого року, покинули Німеччину і переїхали до Росії.
17:25
ДПСУ попередила про блокування пункту пропуску на кордоні з Польщею
Протягом 4-6 червня польські фермери планують блокувати рух ваговозів на пункті "Рава-Руська – Гребенне" на кордоні з Україною.
17:22
У столиці Румунії затримали чоловіка, який кинув коктейль Молотова в посольство Ізраїлю
У понеділок у столиці Румунії Бухаресті був затриманий іноземний громадянин, який кинув у посольство Ізраїлю пляшку із запальною сумішшю, що спричинило невелику пожежу.
17:15
Росія оголосила про нові санкції проти низки британських діячів
Міністерство закордонних справ Росії додало низку представників британського політичного істеблішменту, журналістів та експертів до списку осіб, яким заборонено в'їзд до Росії.
17:13
У Франції перевіряють російський слід у провокації з трунами біля Ейфелевої вежі
Французька поліція перевіряє, чи причетна Росія до провокації минулими вихідними, коли біля Ейфелевої вежі розмістили п'ять трун із написами "Французькі солдати в Україні", відсилаючи до намірів Парижа відправити туди інструкторів.
17:00
Поліція затримала чотирьох осіб через напад на українських волонтерів у Празі
Чеська поліція затримала чотирьох осіб у зв'язку із нападом на волонтерів ініціативи Prague Maidan, які збирали гроші на підтримку України у Празі.
16:57
Кулеба розповів про дії РФ з підриву Саміту миру
Глава МЗС Дмитро Кулеба назвав три види зусиль РФ, спрямованих на підрив проведення Саміту миру у Швейцарії.
16:39
Кулеба: Естонія передасть Україні енергоблок однієї зі своїх електростанцій
Естонія передасть Україні енергоблок з Ауверської електростанції, а також електродвигуни.
16:37
У керівній партії Грузії розповіли, як каратимуть порушників закону про "іноагентів"
У партії "Грузинська мрія" розповіли, яке покарання чекатиме на порушників скандального закону "Про прозорість іноземного впливу".
16:20
У Франції пропонують запровадити кримінальне покарання за псування картин
Міністерка культури Франції Рашида Даті запропонувала запровадити кримінальне покарання за псування картин після серії акцій кліматичних активістів.
16:05
В Угорщині вагаються щодо участі у Саміті миру: не бачать сенсу без Росії
Угорщина поки не ухвалила рішення, чи братиме участь у запланованому у Швейцарії Саміті миру.
15:59
Глава МЗС Естонії анонсував підписання незабаром безпекової угоди з Україною
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна заявив, що Естонія незабаром підпише двосторонню угоду у сфері безпеки з Україною.
15:46
У Фінляндії через несправність зупинили роботу АЕС
У Фінляндії призупинила роботу атомна електростанція Olkiluoto 3 через технічну несправність.
15:37
Китай відреагував на звинувачення Зеленського щодо Саміту миру
Офіційний Пекін відреагував на звинувачення президента України Володимира Зеленського у тому, що Росія і Китай намагаються послабити запланований Глобальний саміт миру.
15:34
В Німеччині розпочались одні з найбільших в Європі навчань НАТО зі спільних повітряних операцій
В Німеччині з понеділка, 3 червня, розпочались одні з найбільших в Європі навчань НАТО зі спільних повітряних операцій, в яких братимуть участь близько 60 винищувачів та інших бойових літаків.
15:26
Politico: Фон дер Ляєн може не вистачити голосів, щоб вдруге очолити Єврокомісію
Чинній президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн може не вистачити голосів, щоб вдруге обійняти цю посаду, адже новий склад Європарламенту потенційно може бути більш ворожим до неї.
15:21
Головуюча в ЄС Бельгія виступила за позбавлення Угорщини права голосу в Євросоюзі
Бельгія, яка наразі головує в Раді ЄС на ротаційній основі, закликає уряди країн ЄС розглянути можливість розпочати процедуру позбавлення Угорщини, яка перебирає на себе головування наступного місяця, права голосу.
14:42
У Британії сказали, коли планують почати депортацію нелегалів до Руанди
Британський уряд має намір розпочати депортацію шукачів притулку до Руанди 23 липня, хоча ці заходи залежатимуть від того, чи переможе керівна партія консерваторів на дострокових парламентських виборах 4 липня.
14:41
У Сеймі Литви зробили крок до продовження заборони російських і білоруських каналів
Комітет Сейму Литви з культури після дебатів схвалив пропозицію продовжити заборону на ретрансляцію російських і білоруських каналів.
14:22
У Греції стався землетрус, який відчули в Афінах
У Греції близько полудня стався землетрус магнітудою 4,3 поблизу острова Кітнос.
14:12
Повені в Німеччині забрали життя вже двох людей
У понеділок кількість жертв повеней на півдні Німеччини зросла до двох осіб після того, як знайшли тіло зниклої жінки.
14:06
ВідеоНа фронті в Україні захопили в полон громадянина Словаччини, який воював на боці РФ
В зоні бойових дій на території України захопили громадянина Словаччини, який воював на боці окупаційної армії РФ.
13:52
У Фінляндії безкоштовна контрацепція допомогла зменшити підліткові аборти на 66%
Кількість підліткових абортів у Фінляндії знизилася на 66% у період між 2000 та 2023 роком, що пояснюють доступом до безкоштовних контрацептивів для підлітків та обов'язковим статевим вихованням у школах.
13:41
фотоШольц приїхав у постраждалі від повеней райони Німеччини
Федеральний канцлер Олаф Шольц разом із міністеркою внутрішніх справ Ненсі Фезер і баварським прем'єром Маркусом Зьодером прибув до охоплених повенями районів Верхної Баварії.
13:27
У Литві набула чинності заборона на імпорт агропродукції з РФ та Білорусі
У Литві з початку цього тижня набула чинності заборона на ввезення сільськогосподарської продукції та кормів з Росії та Білорусі.
13:11
В ОП підтвердили участь Зеленського у саміті G7
Президент України Володимир Зеленський візьме участь у саміті G7 в Італії, який відбудеться 13-15 червня.
13:03
У Латвії 2025 року збільшать зарплати президенту та членам уряду
У 2025 році зростуть зарплати президента Латвії, а також членів уряду, депутатів Сейму і самоврядувань країни.
13:03
У Німеччині прогнозують ще кілька днів із повенями
У Німеччині прем'єр-міністр федеральної землі Баварія Маркус Зьодер очікує на продовження повені до середи або четверга.
12:54
Нідерланди не заборонятимуть застосовувати F-16 по цілях на території Росії
Нідерланди нададуть Україні дозвіл застосовувати передані ними винищувачі F-16 у тому числі для ударів по цілях на території Росії.
12:44
У Молдові "замінували" суд, де розглядають справу лідерки Гагаузії
У Молдові поліція Кишинева отримала два повідомлення про ймовірно закладену бомбу в будівлі суду столичного сектора Буюкани, де має відбутися засідання у справі башкана Гагаузії Євгенії Гуцул.
12:40
відеоВ Ісландії знову пускають туристів до Блакитної лагуни, яку закривали через виверження вулкана
Блакитну лагуну, одне з найвідоміших туристичних місць в Ісландії, знову відкрили для відвідувачів після того, як деякий час доступ туди був обмежений через чергове виверження вулкана.
12:28
Через повені Deutsche Bahn попередив про значне скорочення залізничного сполучення
Залізничний оператор Deutsche Bahn через повені закликав пасажирів відкласти свої поїздки потягами на півдні Німеччини та вже скасував багато рейсів.
12:25
ЗМІ: У Франції непокояться через високий рівень забруднення Сени перед Олімпіадою
За два місяці до початку Олімпіади в Парижі рівень забруднення річки Сена, на якій запланували низку змагань, залишається високим.
12:06
Rheinmetall інвестує понад 180 млн євро в завод з виробництва боєприпасів у Литві
Німецький оборонний концерн Rheinmetall інвестує понад 180 мільйонів євро у будівництво заводу з виробництва боєприпасів у Литві.
12:04
У Туреччині арештували прокурдського мера через два місяці після виборів
Турецька поліція у понеділок затримала прокурдського мера муніципалітету Хаккарі, що на південному сході країни, Мехмета Сіддіка Акіса за підозрою у зв'язках із курдськими бойовиками через два місяці після перемоги на місцевих виборах.
11:53
фотоУ Німеччині перше велике місто оголосило надзвичайну ситуацію через повінь
Баварське місто Регенсбург на Дунаї приєдналося до населених пунктів, де оголосили надзвичайну ситуацію через повені.
11:39
В урядовій партії Італії закликали президента піти у відставку
Президент Італії Серджо Маттарелла підкреслив важливість тісних зв'язків між Італією та Європою на 78-му річницю дня Республіки в неділю, що спонукало ультраправу партію "Ліга" віцепрем'єра Маттео Сальвіні закликати до його відставки.
11:33
В Італії перехопили кокаїн на 23 млн євро – одну з найбільших партій за останні роки
На півдні Італії перехопили велику партію кокаїну, вартість якого на ринку могла сягати 23 млн євро – це одна з найбільших знахідок за останні роки.
11:07
У Зеленського кажуть, що на Саміті миру будуть вже понад 100 країн
В Офісі президента повідомили, що на цей час участь у майбутньому Саміті миру у Швейцарії підтвердили 107 країн та організацій.
10:58
Спікер парламенту Грузії підписав скандальний закон про "іноагентів"
Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав скандальний закон "Про прозорість іноземного впливу".
10:41
Фермери зібралися добу блокувати шляхи між Францією та Іспанією
Французькі та іспанські фермери збираються протягом доби блокувати вісім автошляхів, що сполучають Францію та Іспанію, та не виключають розширення протесту.
10:29
Лідер опозиції Британії: Наша партія змінилась – нацбезпека у нас на першому місці
Лідер опозиційної Лейбористської партії, яка має найбільшу підтримку напередодні дострокових виборів у Великій Британії, Кір Стармер пообіцяє забезпечити ядерне стримування країни.
10:02
У Німеччині не виключили, що Україна може збивати її системами Patriot літаки над РФ
У Німеччині допустили, що Україна зможе використовувати зенітно-ракетні комплекси Patriot для того, щоб збивати літаки над територією Росії.
09:59
фотоРумунська поліція виявила шість таємних плантацій канабісу з тисячами рослин
Румунська поліція виявила шість таємних плантацій канабісу, де вирощували понад 8 тисяч рослин.
09:28
У Латвії почалося завчасне голосування на виборах до Європарламенту
У Латвії починається завчасне голосування на виборах до Європейського парламенту, основний день якого – наступна субота, 8 червня.
09:28
Обвал багатоквартирного будинку в Стамбулі: один загиблий, 8 постраждалих
Внаслідок обвалу багатоквартирного будинку в турецькому Стамбулі одна людина загинула та ще вісім осіб постраждали.
09:02
фотоГлава МЗС Естонії приїхав на Житомирщину, де за естонські кошти відбудовують житло
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна у неділю приїхав в Україну та в цей день відвідав Житомирську область, де за підтримки Естонії починається будівництво житла для великих родин, які втратили дім через війну.
08:59
Керівна партія Сербії перемагає на місцевих виборах
Керівна партія Сербії за попередніми результатами перемогла опозицію у неділю на повторних виборах до міської ради Белграда та в інших містах країни.
Аналітика короткоЗустріч міністрів НАТО у Празі: чого очікувати Україні від липневого саміту Альянсу
08:32
фотоУ Чехії два десятки людей постраждали від влучання блискавки на заході до Дня захисту дітей
У чеському місті Ліберец близько 20 людей постраждали від влучання блискавки під час грози, що перервала програму заходів до Дня захисту дітей.
08:15
У Чехії почав працювати пілотний проєкт з підтримки повернення українців додому
У Чехії почав роботу пілотний проєкт Міністерства внутрішніх справ зі сприяння поверненню додому українських громадян, які проживали у Чехії з тимчасовим захистом і вирішують їхати додому в Україну.
08:02
відеоУ Португалії під час авіашоу зіткнулися літаки, один пілот загинув
У Португалії під час авіашоу на базі Повітряних сил два літаки зіткнулися у повітрі, внаслідок чого пілот з Іспанії загинув.
07:33
фотоУ Німеччині помер поліцейський, поранений під час нападу з ножем на антиісламську акцію
У Німеччині повідомили про смерть у лікарні поліцейського, який отримав поранення під час нападу з ножем на учасників антиісламської акції у Мангеймі 31 травня.
07:12
фотоУ Німеччині тривають повені, евакуація загрожує новим районам
У двох німецьких землях, що потерпають від повеней, ситуація залишається складною і місцями погіршується, можлива евакуація у нових районах.