11 липня 2024

Статті
НАТО неминуче: що означає рішення саміту про членство України в Альянсі та 40 млрд для ЗСУ
Угорщина, яка роками блокувала рух України до НАТО, дала згоду на рішення, яке зробило вступ України до Альянсу незворотним...
Колонки
Війна – не виправдання. Як Україна впроваджує рекомендації ЄС у сфері свободи слова
У нас є досить чіткий план, як діяти та куди рухатися, аби відповідати європейським стандартам у медіасфері. Хоча реалізація могла бути кращою.
Новини
22:30
Аварія на шахті в польській Сілезії: один гірник загинув, ще одного намагаються врятувати
Рятувальники підтвердили загибель одного з двох гірників на шахті біля польського міста Ридултови, які опинились заблокованими після підземного поштовху.
22:14
Зеленський про Орбана: Не всі лідери можуть вести переговори про мир
Президент Володимир Зеленський укотре прокоментував "мирні місії" угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана, натякнувши, що той не має достатньо впливу для здійснення переговорів про врегулювання війни.
21:59
Росія веде кампанію залякування проти членів НАТО, але результат протилежний – Столтенберг
В НАТО ідентифікують масштабну скоординовану гібридну кампанію, яку Росія розпочала одночасно проти низки членів Альянсу.
21:53
Кулеба обговорив з головою МЗС Іспанії поставки ППО і Саміт миру
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зустрівся з іспанським візаві Хосе Мануелем Альбаресом на полях саміту НАТО у Вашингтоні в четвер, 11 липня.
21:41
Гендиректору Rheinmetall надали охорону, як у Шольца, після спроби замаху з боку Росії
Німеччина забезпечила найвищий рівень захисту генеральному директору концерну Rheinmetall Арміну Паппергеру після того, як стало відомо про спробу Росії ліквідувати його.
21:40
Зеленський очікує, що нові системи ППО будуть поставлені якомога скоріше
Президент Володимир Зеленський очікує, що оголошені системи протиповітряної оборони надійдуть в Україну якомога скоріше.
21:28
Зеленський про далекобійні удари по РФ: це шалене питання, але є добрі сигнали
Президент України Володимир Зеленський вважає, що Захід має зняти усі територіальні обмеження для застосування зброї Збройними силами України.
ДайджестРішення саміту НАТО, суперник Орбана підтримав українців, безпекова угода з Румунією: новини дня
21:20
У цій війні ми не можемо говорити про успіх – Зеленський
Президент Володимир Зеленський заявив, що на сьогодні успіхом для України він вважає якнайшвидше отримання більшої кількості систем протиповітряної оборони.
21:14
Шість країн ЄС бойкотуватимуть міністерські зустрічі на час головування Угорщини
Міністерка з питань Європи уряду Швеції Джессіка Росвалл заявила, що шведська сторона не буде направляти міністрів на засідання, які організовує Угорщина в межах свого головування в Раді ЄС, на знак протесту.
20:59
Президент Фінляндії: Війна Путіна зазнала фундаментального краху
Президент Фінляндії Александр Стубб зазначив, що саміт НАТО хоче передати Владіміру Путіну чіткий сигнал: його війна в Україні зазнала фундаментального кразу.
20:53
Офіційно: США оголосили пакет допомоги Україні на $225 млн із ЗРК Patriot
Міністерство оборони США в четвер, 11 липня, підтвердило виділення Україні чергового пакета військової допомоги на суму 225 мільйонів доларів.
20:49
Прем’єр Британії після зустрічі з Байденом запевнив, що той "у хорошій формі"
Новий британський прем’єр-міністр Кір Стармер стверджує, що президент США під час зустрічі з ним був "у хорошій формі" на тлі спекуляцій про його погане здоров’я та закликів знятись із президентських виборів.
20:42
NYT: Деякі радники Байдена обговорюють, як переконати його зняти кандидатуру
Окремі давні помічники та радники президента США Джо Байдена в останні дні намагаються придумати способи переконати президента залишити виборчу кампанію.
20:35
фотоЗалужний зробив першу заяву як посол України в Британії
Колишній головнокомандувач Збройних Сил генерал Валерій Залужний заявив, що вручив вірчі грамоти у Великій Британії та офіційно почав роботу послом у цій країні.
20:25
Союзники України закуплять до 120 тисяч снарядів калібру 152 мм
Група International Fund for Ukraine (IFU), яка об’єднує союзників Києва на чолі з Великою Британією, підписала угоду про закупівлю артилерійських боєприпасів для України на суму 300 мільйонів фунтів стерлінгів (понад 387 мільйонів доларів).
20:20
Підозрюваний в роботі на РФ ексглава Генштабу Молдови оскаржив позбавлення його держнагород
Колишній начальник Генштабу Молдови Ігор Горган, якого підозрюють у шпигунстві на користь Росії, оскаржив указ президентки Маї Санду про позбавлення його державних нагород. 
20:09
Ердоган сказав Зеленському, що почав працювати над відновленням "зернової угоди"
Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган зустрівся з Володимиром Зеленським на полях саміту НАТО у Вашингтоні та заявив йому, що почав роботу з відновлення "зернової угоди".
Аналітика короткоГроші і членство: деталі рішень саміту НАТО на підтримку України
19:46
оновленоБайден оголосив новий пакет військової допомоги Україні
Президент США Джо Байден у четвер, 11 липня, може оголосити про виділення Україні чергового пакета американської військової допомоги на суму 225 мільйонів доларів.
19:41
ексклюзивУкраїнці в Іспанії протестують проти кінофестивалю, організованого російськими пропагандистами
Українська громада в іспанському місті Торрев'єха, що в провінції Аліканте, протестує проти проведення у своєму місті кінофестивалю Sol, організатори якого відкрито підтримують політику Кремля щодо України, та закликає МЗС України втрутитися.
19:36
Профспілки Франції хочуть страйками змусити Макрона призначити "лівого" прем’єра
Генеральна секретарка однієї з найбільших французьких профспілок Франції CGT Софі Біне закликала до масових страйків, аби змусити президента Емманюеля Макрона призначити нового прем’єра з-поміж членів лівого блоку, який переміг на парламентських виборах.
19:24
Чехія готова прийняти на лікування дітей зі зруйнованого Росією "Охматдиту"
Чеська влада запропонувала Україні прийняти в себе дітей, які отримали поранення або перебували на лікуванні в дитячій лікарні "Охматдит" у Києві, куди цього тижня поцілила російська ракета.
19:13
Фіцо лякає Третьою світовою після підтримки Словаччиною "незворотного" вступу України в НАТО
Членство України в НАТО лише гарантує початок Третьої світової війни, заявив глава словацького уряду Роберт Фіцо.
19:13
Аварія на шахті в Сілезії: врятували 76 гірників, ще два під завалами
У Польщі рятувальники змогли евакуювати 76 гірників, що опинились під завалами в результаті аварії на шахті в районі міста Ридултови – однієї з найстаріших у країні.
18:59
фотоУ Німеччині понад 100 тисяч людей виступили проти депортації 11-класника до Гани
Понад 100 тисяч людей підписали петицію із закликом не депортувати з Німеччини 18-річного учня гамбурзької школи Джоела, який прибув до країни з Гани, після чого рішення переглянули.
18:40
Влада Грузії вважає, що випереджає НАТО за рівнем розвитку демократії
Спікер грузинського парламенту Шалва Папуашвілі роздратовано відреагував на ухвалену на саміті Північноатлантичного Альянсу у Вашингтоні декларацію, в якій Грузія згадується лише раз.
18:38
CNN: CША і Німеччина зірвали плани Росії убити гендиректора виробника зброї Rheinmetall
США та Німеччина запобігли російським планам убити генерального директора виробника зброї Rheinmetall, що постачає озброєння в Україну.
18:30
Копенгаген віддячуватиме безплатною їжею та кавою за екологічні вчинки
Міська влада Копенгагена наступного понеділка, 15 липня, на місяць запровадить систему бонусів CopenPay, за допомогою якої місцеві жителі та відвідувачі зможуть отримати невелику винагороду за екологічні вчинки.
18:18
У німецькій опозиції готові повертати в Україну військовозобов’язаних українців
Лідер німецького Християнсько-соціального союзу, що входить в головний опозиційний блок ХСС/ХДС, Марку Зьодер заявив, що якщо при владі буде уряд його політсили, то він готовий відправляти українців до України для військової служби.
18:17
США запускають "український компакт" щодо спільних безпекових зобов’язань для України
У четвер представники держав, що підписали безпекові угоди з Україною, зберуться разом узгодження нової домовленості.
18:17
Голова МЗС Угорщини: Треба зупинити війну, інакше "Україна буде знищена"
Угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто вкотре проадвокатував "мирну місію" свого боса Віктора Орбана, стверджуючи, що без припинення війни в Україні вона "буде знищена".
17:58
Голова лібералів у Європарламенті вимагає покарати Угорщину через "миротворчість"
Президентка ліберальної групи Європейського парламенту Валері Аєр закликала Європейську раду вжити заходів проти Угорщини через непогоджені візити її прем’єр-міністра Віктора Орбана, що підривають єдність ЄС.
17:50
Шольц: Рішення про "Томагавки" готувалось давно
Канцлер Німеччини Олаф Шольц привітав план щодо розміщення американських ракет дальнього радіуса дії "Томагавк" в його країні.
17:48
Болгарія, Греція та Румунія домовились полегшити пересування військ і техніки
Міністри оборони Болгарії, Греції та Румунії на полях Вашингтонського саміту НАТО в середу, 10 липня, підписали листа про наміри щодо створення "коридору військової мобільності", покликаного спростити рух військової техніки та солдатів.
17:47
У НАТО пояснили, що буде з "Рамштайном" після створення нової структури для допомоги Україні
У НАТО пояснили, що нова структура з надання допомоги та тренування для України не замінює собою Контактну групу з питань оборони України (формат "Рамштайн").
17:36
Україна підписала безпекову угоду зі ще однією державою НАТО
У Вашингтоні президент України Володимир Зеленський і президент Румунії Клаус Йоганніс підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Румунією. 
17:33
Спікер парламенту Молдови: Членство в СНД несумісне з євроінтеграцією
Спікер молдовського парламенту Ігор Гросу заявив, що Молдова продовжить поступово виходити зі Співдружності незалежних держав, тому що вважає членство в цій організації несумісним із європейською інтеграцією.
17:28
Чотири країни НАТО розроблять крилату ракету з дальністю понад 500 км
Польща, Франція, Німеччина та Італія підписали протокол про наміри розробити крилату ракету з дальністю понад 500 кілометрів.
17:24
Хорватія хоче з 2025 року відновити обов’язковий призов
Міністерство оборони Хорватії працює над змінами до законодавства, які дозволять із 1 січня 2025 року відновити обов’язковий призов на військову службу.
17:20
Сейм Литви зробив крок до виходу з конвенції про касетні боєприпаси через війну в Україні
17:07
Суд ЄС: В Австрії теж заборонено відстрілювати вовків
Суд Європейського Союзу став на бік групи австрійських зоозахисних та екологічних організацій, які оскаржували рішення влади кількох регіонів країни почати відстріл вовків через напади на домашню худобу.
16:58
Уряд Словаччини переглянув суперечливу реформу Кримінального кодексу після тиску ЄС
Після консультацій з Європейською комісією словацький уряд Роберта Фіцо вирішив переглянути суперечливу реформу Кримінального кодексу, зважаючи на занепокоєння ЄС.
16:54
У США двоє чоловіків визнали, що допомагали Росії обходити санкції
У суді Нью-Йорка визнали свою провину двоє підозрюваних у співпраці з підсанкційними російськими компаніями, які допомагали постачати їм заборонені компоненти для зброї – 53-річний Салімджон Насріддінов і 38-річний Ніколай Гольцев.
16:42
Китай обурився через рішення саміту НАТО щодо нього
Офіційний Пекін обурився через рішення саміту НАТО у Вашингтоні, яке назвало Китай вирішальною силою, що сприяє війні Росії проти України.
16:40
Єрмак розповів на форумі НАТО, що стане "геймченджером" у війні
Керівник офісу президента України Андрій Єрмак вважає, що дозвіл застосування далекобійної зброї по об’єктам в російському тилу змінить перебіг війни.
16:37
Сійярто: Угорщина проти перетворення НАТО на "антикитайський блок"
Угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто заявив, що його країна виступає проти перетворення Північноатлантичного Альянсу на "антикитайський" блок і не підтримуватиме його в цьому.
16:25
Норвегія виділяє майже $100 млн на ППО для України 
Норвегія виділяє додатково 1 мільярд норвезьких крон (близько $94 млн) на системи протиповітряної оборони для України.
16:23
ЗМІ дізнались, які покарання обговорюють в ЄС для "миротворця" Орбана
Держави Європейського Союзу розглядають різні варіанти покарань для Угорщини через неузгоджений візит її прем’єр-міністра Віктора Орбана до Росії, зокрема позбавлення Будапешта головування в Раді ЄС.
16:15
FT: У Брюсселі підтвердили, що ручкання Орбана з Путіним суперечить договорам ЄС
Юридична служба Європейського Союзу встановила, що переговори угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана з Владіміром Путіним під час поїздки до Росії минулого тижня суперечить договорам ЄС.
16:13
У Росії пригрозили військовою відповіддю на розміщення ракет "Томагавк" у Німеччині
Заступник міністра закордонних справ Росії Сергєй Рябков заявив, що РФ буде виробляти "насамперед військову відповідь" на плани США розмістити ракети "Томагавк" у Німеччині.
16:05
На вокзалі Стокгольма затримали двох людей, що везли вибухівку
Під час операції на Центральному вокзалі Стокгольма вдень напередодні, 10 липня, поліція затримала двох людей за підозрою у володінні вибуховим пристроєм.
15:56
Новий уряд Британії почав каденцію із розвантаження в’язниць
Новий уряд прем'єр-міністра Великої Британії Кіра Стармера розширить практику дострокового звільнення ув'язнених, щоб подолати кризу переповненості в'язниць.
15:37
Стало відомо, як і коли Урсулу фон дер Ляєн переобиратимуть на посаду
Майбутнє Урсули фон дер Ляєн на посаді голови Європейської комісії вирішиться у четвер, 18 липня, о 14:00 за київським часом.
15:31
У МЗС назвали причину видворення з України німецького лівого депутата
Міністерство закордонних справ надало пояснення, чому німецького депутата Бундестагу від Лівої партії Зьорена Пельмана депортували з України 9 липня.
15:29
ГА ООН розгляне резолюцію України щодо ядерної безпеки – у продовження Саміту миру
На розгляд Генасамблеї ООН виносять підготовлений Україною проєкт резолюції щодо ядерної безпеки, який готові підтримати ще десятки країн – у продовження пункту про ядерну безпеку у "формулі миру".
15:18
Боррель: Для ЄС немає іншого мирного плану, крім плану Зеленського
Європейський Союз підтримує лише один мирний план, і це так звана "формула миру" Володимира Зеленського.
15:11
відеоІспанський міністр засудив активістів, які бризкали на туристів із водяних пістолетів
Міністр туризму Іспанії засудив дії невеликої групи протестувальників, які на минулих вихідних розпилювали воду з водяних пістолетів у Барселоні, виступаючи проти впливу масового туризму на місто. 
14:49
фотоГоловний суперник Орбана відвідав "Охматдит" і дорікнув прем'єру Угорщини за вояжі до диктаторів
Головний суперник прем’єр-міністра Угорщини Петер Мадяр, лідер опозиційної партії "Тиса", під час візиту до Києва відвідав зруйнований росіянами "Охматдит", якому передав зібрану напередодні гуманітарну допомогу.
14:39
фотоУ французькому Руані гасять пожежу на шпилі середньовічного собору
На шпилі середньовічного собору Руана у готичному стилі спалахнула пожежа, вогонь намагаються стримати.
14:17
Парламент Молдови почав засідання хвилиною мовчання за загиблими у понеділок українцями
Парламент Молдови, що зібрався на засідання у четвер, розпочав його хвилиною мовчання за цивільними українцями, які загинули внаслідок російської ракетної атаки у понеділок 8 липня. 
13:58
ФотоЛитва запропонувала Нідерландам розміщувати систему Patriot на регулярній основі
Міністр національної оборони Лаурінас Кащюнас запропонував Нідерландам регулярно розміщувати в балтійській країні систему протиповітряної оборони Patriot у рамках навчань.
13:51
ЄС передає Молдові 40 автомобілів і камери для патрульних
Молдова отримала партію обладнання для правоохоронців, придбаного за кошти Євросоюзу.
13:49
Спецслужби Литви: білоруський режим має намір викрадати литовських громадян
Директор Департаменту державної безпеки (ДДБ) Дарюс Яунішкіс заявив, що білоруський режим має намір викрадати литовських громадян.
13:34
фотоУ Молдові автобус Кишинів-Київ зіткнувся з легковиком: двоє загиблих
Вдень 11 липня у Молдові потрапив в аварію рейсовий автобус з Кишинева до Києва, зіткнувшись з легковим авто, внаслідок чого загинули двоє осіб.
13:18
Прем’єр Грузії назвав "контрпродуктивним" призупинення західного фінансування на оборону
Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе назвав "контрпродуктивним" рішення партнерів призупинити фінансування на грузинську сферу оборони через антизахідний розворот країни.
13:16
У Латвії на три роки засудили прокремлівську активістку
Суд у Латвії засудив прокремлівську активістку Олену Крейле до трьох років позбавлення волі за прославляння агресії Росії.
12:46
Для більш як половини Румунії оголосили червоне попередження через спеку до 40℃
У Румунії оголосили червоний рівень попередження через екстремальну спеку, це вперше стосується більш як половини території країни.
12:41
ФотоЛитва передала нову партію військової допомоги Україні
Литва повідомила, що відправила Україні нову партію військової допомоги.
12:15
У Британії вважають, що країнам НАТО вже недостатньо витрачати 2% ВВП на оборону
Міністр оборони Великої Британії Джон Гілі заявив, що члени НАТО повинні перевищити цільовий показник Альянсу, який передбачає виділення 2% ВВП на військові витрати.
12:11
На одній з найстаріших шахт Польщі серйозна аварія, під землею залишаються десятки людей
На одній з найстаріших польських шахт у Сілезії після сильного поштовху один гірник серйозно постраждав, під землею залишаються ще багато шахтарів.
11:44
Новий прем'єр Британії: Особливі відносини зі США сильніші, ніж будь-коли
Новий прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер провів у Вашингтоні свою першу зустріч на посаді з президентом США Джо Байденом.
11:42
ФотоУ Нідерландах пам'ятник Анні Франк сплюндрували пропалестинським написом
На пам’ятнику єврейській дівчинці Анні Франк в Амстердамі, яка загинула у нацистському концтаборі в роки Другої світової війни, невідомі особи написали червоною фарбою "Газа". 
11:10
Зеленський у США зустрівся з представниками американського оборонпрому
Серед серії зустрічей президента України Володимира Зеленського на полях саміту НАТО у Вашингтоні було спілкування з представниками американської оборонної промисловості.
11:06
Швеція готова передати Україні винищувачі Gripen
Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом заявив про готовність його країни майбутньому передати Україні винищувачі Gripen.
10:48
У Польщі після серії сильних гроз оголосили найвище попередження для регіону, що межує з Україною
На найближчу добу для Підкарпатського воєводства Польщі, що межує з Україною, оголосили найвищий рівень попередження через наближення грозового фронту.
10:32
Португалія збільшить військову допомогу Україні до 220 млн євро
Прем'єр-міністр Португалії Луїш Монтенегру на саміті НАТО у Вашингтоні заявив, що Лісабон планує збільшити суму військової допомоги Україні цьогоріч до 220 мільйонів євро.
10:13
Головний суперник Орбана прибув до Києва і вшанував полеглих захисників України
Головний суперник прем’єр-міністра Угорщини Петер Мадяр, лідер опозиційної партії "Тиса", вже перебуває у Києві та вшанував полеглих захисників України біля стіни пам’яті на мурах Михайлівського золотоверхого монастиря.
09:56
У Британії впіймали ймовірного вбивцю родини коментатора ВВС, яких застрелили з арбалета
Британська поліція затримала чоловіка, якого підозрюють у вбивстві родини спортивного коментатора ВВС – його дружину і дорослих доньок знайшли вдома вбитими з арбалета. 
09:55
Перші 18 українських САУ коштом Данії поставлять найближчими місяцями
Перші 18 українських самохідних гаубиць (САУ) "Богдана", які фінансує Данія, поставлять найближчими місяцями.
ВідеоЩо означає рішення саміту НАТО про "незворотне" членство в Альянсі
09:33
Перший сенатор-демократ закликав Байдена знятися з виборів
Пітер Вельч від Вермонту став першим сенатором від Демократичної партії, який закликав президента Джо Байдена не йти на президентські вибори.
09:29
ВідеоЗеленський зустрівся зі спікером Джонсоном та делегацією Сенату США
Президент України Володимир Зеленський провів у Вашингтоні зустрічі зі спікером Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Майком Джонсоном та делегацією Сенату США.
08:57
Країни "коаліції дронів" для України створили спільний фонд на 45 млн євро
Країни-учасниці "коаліції дронів" для України підписали Меморандум про взаєморозуміння, в межах якого створили спільний фонд на 45 мільйонів євро.
Аналітика короткоЯк Росія хоче остаточно відірвати Грузію від Заходу
08:26
ЗМІ: Орбан зустрінеться з Трампом у США після саміту НАТО
Майбутній кандидат в президенти США Дональд Трамп зустрінеться з прем'єром Угорщини Віктором Орбаном у Флориді в четвер менш ніж через тиждень після зустрічі останнього з лідером РФ Владіміром Путіним у Москві.
07:58
Сікорський: Кілька тисяч осіб уже зареєструвалися для участі в легіоні українців у Польщі
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що кілька тисяч осіб уже зареєструвалися для участі в Українському легіоні – новому добровольчому військовому підрозділі – в Польщі.
07:37
ЗМІ: Україна хоче провести другий Саміт миру за участі РФ до виборів у США
Україна прагне провести другий Саміт миру до виборів у США в листопаді, цього разу за участю Росії.
07:14
Канада анонсувала новий пакет військової допомоги Україні на понад 350 млн доларів
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо анонсував новий, додатковий пакет військової підтримки для України в обсязі 500 мільйонів канадських доларів (понад 350 млн доларів США).
01:10
НАТО заявив про готовність бази протиракетної оборони Альянсу в Польщі
Новий американський об'єкт протиракетної оборони в польському Редзіково введений в дію і готовий до оборони Альянсу.
01:01
Столтенберг: Китай не може живити війну РФ без наслідків для своїх інтересів і репутації
Лідери НАТО на саміті заявили, що Китай підтримує військову економіку Росії, і це не може лишитися без наслідків для його інтересів та репутації.
00:18
Столтенберг назвав три причини, чому президент Трамп залишить США у складі НАТО
Генеральний секретар НАТО не має сумніву у тому, що у разі імовірного обрання Дональда Трампа на посаду нового президента США, Сполучені штати лишаться у складі Альянсу.
00:15
Право на самозахист включає удари вглиб по території Росії – генсек НАТО
Генсек НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що Україна повинна мати право завдавати удари по території Росії, оскільки це передбачено правом на самозахист.