21 червня 2024

Статті
"Українські" обіцянки нового генсека НАТО. Як Рютте подолав угорське вето і чого чекати далі
Щоби досягти згоди, Альянс мав подолати вето угорського прем’єра, і це сталося. Віктор Орбан відмовився від ключової претензії...
Не наш союзник: які ризики несе різке зростання популярності британських ультраправих
Риторика Найджела Фараджа щодо України лягає в канву правого популізму, притаманного, зокрема, Дональду Трампу та Віктору Орбану.
Новини
21:55
Посла України в Польщі переводять у Чехію, де очільника дипмісії не було два роки
Президент Володимир Зеленський 21 червня звільнив Василя Зварича з посади посла України в Польщі й призначив його послом у Чехії.
21:44
Боррель продовжив мандат переговірника ЄС із питань Сербії та Косова
Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель продовжив мандат спецпредставника ЄС з питань діалогу між Белградом і Приштиною Мирославу Лайчаку, який мав закінчитися влітку цього року.
21:29
Зеленський затвердив склад делегації для переговорів із ЄС про вступ
Президент Володимир Зеленський 21 червня підписав указ, яким затвердив склад делегації України для участі у переговорах про вступ із Європейським Союзом.
21:15
Голова МЗС Латвії: ЄС має ввести проти Білорусі такі ж санкції, як і проти Росії
Міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже вважає успіхом ухвалення в Європейському Союзі 14-го пакета санкцій проти Росії, але закликає поширити на Білорусь обмеження, які діятимуть щодо Москви.
ДайджестPatriot з Нідерландів, дозвіл ЄС на переговори з Україною, блекаут на Балканах: новини дня
20:59
Пожежа на заводі Diehl у Берліні: у компанії не виключають диверсії
Масштабну пожежу в будівельному комплексі в Берліні, що належить металообробній компанії Diehl Metal Applications, спричинив технічний дефект, але не виключено, що до цього призвела диверсія.
20:47
Президент Німеччини закликає захистити ідеали ЄС від екстремістів
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що наступне покоління європейських посадовців має захищати свободу і демократію – ідеали Європейського Союзу.
20:41
В Італії кажуть, що ЄС надасть до 60% кредиту в $50 млрд за рахунок росактивів
Міністр фінансів Італії Джанкарло Джорджетті заявив, що на Європейський Союз припаде більшість кредиту в розмірі до 50 мільярдів євро, який нададуть Україні за рахунок надходжень від заморожених російських активів.
20:27
У владі Грузії образились на депутата Гончаренка через заклик до санкцій проти Іванішвілі
Представники партії влади "Грузинська мрія" обурились закликом депутата Верховної ради Олексія Гончаренка внести до українського санкційного списку мільярдера-засновника і почесного голову політсили Бідзіну Іванішвілі.
20:23
США після ремонту відновили роботу плавучого пірса для доставки гумдопомоги в Газу
Доставка гуманітарної допомоги з Кіпру до Гази відновилася після того, як у середу військовослужбовці Центрального командування США успішно прикріпили тимчасовий пірс до берегової лінії Гази.
20:09
Нідерланди "зібрали" для України систему Patriot, передадуть спільно з іншою державою
Голова нідерландського Міністерства оборони Кайса Оллонгрен у п’ятницю, 21 червня, оголосила, що Нідерланди спільно зі ще однією державою передадуть Україні систему протиповітряної оборони Patriot.
20:00
У Молдові оштрафували чоловіка, який погрожував гомосексуальному військовому
У Молдові суд наклав штраф на чоловіка, який погрожував військовому гомосексуальної орієнтації.
20:00
Біля берегів Німеччини помітили російський корабель-шпигун
Російський розвідувальний корабель "Василь Татіщев" перебуває в Балтійському морі біля німецької федеральної землі Шлезвіг-Гольштейн.
19:40
В ОП назвали країни, з якими Україна скоро може підписати безпекові угоди
В Офісі президента розповіли, що наразі триває дуже активна робота щодо підписання безпекових угод з Чехією, Люксембургом, Румунією та Польщею.
19:24
В ОП налаштовані провести другий Саміт миру до кінця року
Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква заявив, що Україна прагне провести другий Саміт миру до кінця поточного року.
19:18
Блінкен обговорив з главою МЗС Південної Кореї поглиблення співпраці між РФ і КНДР
Держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Південної Кореї Чо Тхе Юлом.
19:13
Зеленський поговорив із Дудою про безпекову угоду і саміт миру
Президент Володимир Зеленський 21 червня провів телефонну розмову з польським візаві Анджеєм Дудою.
19:05
У Франції назвали головну загрозу для Олімпійських ігор в Парижі
У Франції непокояться через загрозу ісламістських терактів під час літніх Олімпійських ігор у Парижі.
19:04
Проросійські хакери атакували Румунію
Національний директорат кібербезпеки Румунії (DNSC) задокументував 25 DDoS-атак на румунські вебсайти пов’язаних із Росією хакерських груп протягом 17-21 червня.
Аналітика короткоЯк ультраправі популісти обігнали партію прем’єра Британії і чим це небезпечно для України
18:52
Парламент Чехії схвалив голосування поштою для виборців за кордоном
Чеський парламент у п’ятницю, 21 червня, остаточно схвалив закон, який дозволить закордонним виборцям голосувати поштою.
18:43
У Барселоні планують до 2028 року заборонити здавати квартири туристам
Влада іспанського міста Барселона, яке є одним з найпопулярніших місць для відпочинку, оголосила в п'ятницю, що до 2028 року заборонить здачу квартир в оренду туристам.
18:34
В аеропорту Мюнхена відбулась спецоперація поліції через секс у літаку
Співробітники федеральної поліції Німеччини затримали в аеропорту Мюнхена пару – 40-річну жінку та 44-річного чоловіка, які займались сексом і ображали членів екіпажу, що намагались втрутитись.
18:24
Влада Парижа виявила високий рівень фекальних бактерій у Сені перед Олімпіадою
У Парижі річка Сена, де має пройти низка змагань під час літніх Олімпійських ігор, досі залишається занадто забрудненою.
18:17
фотоЕстонія на два дні закриє на виїзд КПП у Нарві, де виникла велетенська черга в бік РФ
Естонія вирішила на два дні припинити пропуск на виїзд через КПП на кордоні з РФ у Нарві, де виникла велика черга з мандрівників, які прямують в бік Росії.
18:14
Жовква: Україна працює над виконанням 11 вимог Угорщини щодо прав нацменшин
Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква заявив, що Україна продовжує роботу для втілення 11 вимог, озвучених Угорщиною на початку року, стосовно гарантій прав для угорської національної меншини.
18:09
Влада Албанії і Чорногорії назвала причину масового відключення електрики на Балканах
Міністр енергетики Чорногорії Саша Муйовіч заявив, що масове відключення електрики, яке зафіксували в Чорногорії, Боснії, Албанії та Хорватії, було викликане раптовим збільшенням споживання електроенергії, спричиненим спекою.
18:01
В ОП сподіваються на "конструктивну позицію" Угорщини щодо вступу України в ЄС
Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква заявив, що Київ сподівається на "певні конструктивні позиції" Угорщини в питанні вступу України в Європейський Союз.
17:50
США наклали санкції на менеджмент російської "Лабораторії Касперського"
Міністерство фінансів США 21 червня оголосило про санкції проти дванадцятьох людей, які обіймають керівні посади в російській компанії-розробнику програмного забезпечення "Лабораторія Касперського".
17:46
ЗМІ: Білорусь передала ноту Вірменії через зустріч глави МЗС з білоруською опозицією
До Міністерства закордонних справ Білорусі викликали тимчасового повіреного у справах Вірменії.
17:37
У Франції вилучили "винятково" велику партію метамфетаміну на 6 млн євро
Французькі правоохоронці у п’ятницю, 21 червня, повідомили про вилучення великої партії метамфетаміну, вулична вартість якого оцінюється майже в шість мільйонів євро.
17:31
Віцеканцлер Німеччини закликав оновити стратегію щодо Китаю
Стратегія Німеччини щодо Китаю має бути оновлена, включати довгостроковий план, а також враховувати підхід Європи, переконаний віцеканцлер Роберт Габек.
17:31
На півдні Польщі в Освенцимі гасять пожежу на хімзаводі 
Вдень 21 червня на об’єкті однієї з найбільших компаній хімічної промисловості у Польщі спалахнула пожежа, постраждала одна людина.
17:26
Ізраїль відмовився від зустрічі з ЄС, де мав пояснити свої дії в Газі
Ізраїльська сторона відмовилась від участі в спеціальному засіданні Ради асоціації ЄС-Ізраїль, де мали обговорити дотримання ним міжнародного права під час бойових дій у секторі Гази.
17:12
відеоВ Іспанії затримали п’ятьох підозрюваних в сексуальній експлуатації українок
Поліція Іспанії за підтримки Європолу ліквідувала злочинну групу, причетну до торгівлі людьми з метою сексуальної експлуатації, її жертвами були біженки з України.
17:09
Орбан хоче перекласти накладений на Угорщину величезний штраф на "спонсорів війни"
Угорський прем’єр Віктор Орбан заявив, що планує змусити установи, які він вважає "спонсорами війни в Україні", покрити витрати на штраф, який Європейський Союз наклав на Угорщину за недотримання політики надання притулку.
17:02
На півдні Хорватії, у Чорногорії і БіГ поступово відновлюють електропостачання
У трьох балканських країнах поступово відновлюється електропостачання після масштабного збою, що стався вдень 21 червня і залишив південь Хорватії, Чорногорію та Боснію і Герцеговину майже повністю без світла. 
16:59
У Польщі відсторонили пілота МіГ-29, який під час польоту пошкодив будівлі
Польського пілота МіГ-29, який завдав шкоди кільком будівлям, пролітаючи над селом поблизу міста Мальборк у Поморському воєводстві, відсторонили від виконання обов’язків на час розслідування інциденту.
16:49
У Норвегії зарізали українського біженця на інвалідному візку
У муніципалітеті Кармьой на південному заході Норвегії минулими вихідними вбили біженця з України віком за 20 років, підозрюваного взяли під варту.
16:46
Дуда назвав проблемою рішення США відкласти постачання замовлених Patriot
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що рішення США надати пріоритет постачанню зенітних ракет Україні перед іншими державами, які розмістили відповідні замовлення є проблемою.
16:32
Кулеба відреагував на рішення ЄС починати переговори: "Це великий день"
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав рішення Ради ЄС, яким затвердили переговорні рамки України та Молдови і запуск переговорів про вступ 25 червня.
16:32
У Польщі судитимуть двох росіян, які вербували людей у ПВК "Вагнер"
Польська прокуратура завершила розслідування у справі про двох громадян Росії, затриманих за підозрою у шпигунстві минулого року – вони намагались вербувати поляків та іноземців до групи Вагнера.
16:21
Уряд Словаччини хоче розслідування проти попередників, які передали Україні МіГ-29
Словацька влада звернулась до поліції з проханням провести розслідування проти колишнього уряду та міністра оборони Ярослава Надя через передання Україні винищувачів МіГ-29 і системи протиповітряної оборони "Куб".
16:18
У Туреччині через масштабну пожежу загинули вже 11 осіб, десятки постраждали
У Туреччині до 11 зросла кількість загиблих внаслідок пожежі, що почалася зі спалювання стерні і поширилась на низку населених пунктів.
16:11
У Греції борються з низкою нових пожеж, деякі загрожують будинкам
У Греції тривають одночасно декілька пожеж у різних регіонах країни, що почалися на тлі сильної спеки.
16:09
У Німеччині затримали трьох людей, зокрема українця, за підозрою у шпигунстві
У місті Франкфурт-на-Майні затримали трьох громадян Вірменії, України та Росії за підозрою у шпигунстві на користь іноземної спецслужби.
16:00
Україна і Польща провели фінальний раунд переговорів щодо безпекової угоди
Україна і Польща провели фінальний раунд переговорів щодо підписання двосторонньої безпекової угоди.
15:47
ЗМІ: ЄС наступного тижня розгляне можливі санкції проти Грузії через закон про "іноагентів"
Міністри закордонних справ країн Євросоюзу в понеділок, 24 червня, обговорять можливі санкції проти Грузії через ухвалення скандального закону "Про прозорість іноземного впливу".
15:26
Данський міністр закликав людей "згадати радість готування їжі вдома"
Данський міністр з питань продовольства закликав громадян задуматися про те, щоб частіше готувати вдома, після публікації статистики щодо популярності в країні сервісів продажу готових страв.
15:16
Група військових з Литви відправилась тренувати українців
П'ята група литовських військовослужбовців відбула до Великої Британії для участі у міжнародній тренувальній місії, яка передбачає підготовку українських сил.
15:08
ФотоЛідер опозиції Німеччини політав за штурвалом винищувача Eurofighter
Лідер провідної опозиційної партії Німеччини Християнсько-демократичний союз (ХДС) Фрідріх Мерц політав за штурвалом винищувача Eurofighter.
15:02
У частині Хорватії небо затягло пилом із Сахари
Над багатьма районами Хорватії небо стало тьмяним та білувато-жовтого відтінку через високу концентрацію пилу із Сахари, яка у п’ятницю мала досягти піку. 
14:41
Трамп гарантував, що не відправить війська в Україну
Суперник президента США Джо Байдена на виборах Дональд Трамп заявив, що не відправить американські війська в Україну у разі перемоги на виборах. 
14:28
Одразу три країни Балкан залишились без світла
Практично у всій Боснії і Герцеговині, Чорногорії та Хорватії несподівано зникло електропостачання.
14:19
Трамп: Байден не мав обіцяти Україні членства у НАТО
Суперник президента США Джо Байдена на виборах Дональд Трамп заявив, що його опонент не мав обіцяти Україні членства у НАТО.
14:00
Рютте з’ясовує, чи зможе далі викладати після обрання генсеком НАТО
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, якого невдовзі призначать генеральним секретарем НАТО, з’ясовує, чи зможе він після цього продовжувати викладацьку діяльність.
13:38
У Хорватії затримали чеха, чия дитина загинула, взявши вибуховий пристрій на полігоні
У Хорватії затримали чеха, який дозволив своїй 9-річній дитині взяти вибуховий пристрій з військового полігону – взаємодія з об’єктом призвела до смерті дитини.
13:18
Рада ЄС офіційно підтвердила початок переговорів про вступ з Україною і Молдовою 25 червня
Рада ЄС схвалила переговорні рамки для України та Молдови і підтвердила, що міжурядові конференції для запуску переговорів відбудуться 25 червня.
13:13
Партія експрем’єра Чехії вийшла з ліберальної групи Європарламенту
Депутати від партії чеського експрем’єра Андрея Бабіша ANO покинуть ліберальну групу "Оновити Європу" в Європарламенті.
13:07
США відправляють дипломата до В'єтнаму після візиту Путіна
Сполучені Штати відряджають до В'єтнаму помічника держсекретаря США у справах Східної Азії та Тихоокеанського регіону Деніела Крітенбрінка після візиту лідера РФ Владіміра Путіна до цієї країни.
13:07
Глава МЗС Польщі потролив страхи Путіна про "втрату Росією державності" у разі поразки в Україні
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що правитель РФ Владімір Путін дарма боїться "втрати 1000-літньої російської державності", якщо відступить в Україні. 
12:43
ЄС остаточно погодив плани почати переговори про вступ України 25 червня – джерело
Рада Європейського Союзу у п’ятницю затвердила переговорні рамки для України, а також Молдови, і ЄС офіційно починає підготовку до міжурядових конференцій з цими державами 25 червня, що дадуть початок переговорам про вступ цих країн.
12:39
фото, відеоКілька районів Франції затопило після сильних злив
У французькій Нормандії та на сході кілька районів потерпають від підтоплень після сильних дощів, в одному департаменті оголосили ситуацію природної катастрофи.
12:38
У Німеччині тиснуть на Шольца, щоб висилати шукачів притулку в треті країни
Канцлер Німеччини Олаф Шольц та керівники 16 федеральних земель країни обговорили можливість того, щоб процедури надання притулку здійснювалися в третіх країнах за межами ЄС.
12:25
У Сенаті США пропонують визнати Росію спонсором тероризму після угоди Путіна з КНДР 
Підписання угоди про партнерство між Росією та Північною Кореєю та поглиблення військової співпраці між ними має спричинити ухвалення у Конгресі США рішення про визнання РФ державою-спонсоркою тероризму – у Сенаті США представили відповідний законопроєкт.
12:07
Вперше за 8 років головним торговельним партнером Німеччини стали США, а не Китай
Тенденція, згідно з якою Китай був головним торговельним партнером Німеччини протягом восьми років поспіль, порушилась.
12:03
Кулеба поговорив з главою МЗС Польщі: Безпекова співпраця зміцниться "хорошими темпами"
Глава МЗС Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським.
11:52
У Молдові визначили головного переговірника щодо вступу в ЄС
У Молдові визначили, хто буде головним переговірником щодо вступу в ЄС, а президентка Мая Санду підписала указ щодо початку переговорів. 
11:36
В Австрії хочуть, щоб Дунай став внутрішньою річкою ЄС
Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг заявив, що всі країни Дунайського регіону, до якого, зокрема, входить Україна, мають бути членами Євросоюзу.
11:27
Польща очікує роз’яснень від Німеччини через повернення групи мігрантів, ймовірно, українців
У Польщі очікують роз’яснень від Німеччини після повернення на польську територію групи мігрантів, якими, за словами польських прикордонників, могли бути українські громадяни. 
11:01
У Туреччині спалювання стерні призвело до пожежі: 5 загиблих
Щонайменше п'ятеро людей загинули та ще десятки потребують медичної допомоги через пожежу, що почалася зі спалювання стерні, яка за ніч поширилася на населені пункти на південному сході Туреччини.
11:00
Кампанія Трампа повідомила, що має більше грошей, ніж кампанія Байдена
Президентська кампанія Дональда Трампа вперше повідомила, що на її основному рахунку більше грошей, ніж на рахунку кампанії з переобрання президента Джо Байдена.
10:43
Вірменія визнала Палестинську державу
Вірменія "щиро зацікавлена" ​​у встановленні миру і стабільності на Близькому Сході, а також міцного примирення між єврейським і палестинським народами.
10:30
Україна налаштована на проведення другого Саміту миру в країні Глобального Півдня
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Київ налаштований на те, щоб другий Саміт миру пройшов в одній із країн так званого Глобального Півдня.
10:23
Рейтинг Макрона після розпуску парламенту Франції обвалився
Рейтинг президента Франції Емманюеля Макрона впав на шість пунктів після його рішення розпустити парламент.
10:01
Біля іспанських Канарських островів знайшли тіло вже шостого мігранта
Щонайменше шестеро мігрантів знайшли мертвими на переповненому човні, який дрейфував на південь від іспанських Канарських островів в Атлантичному океані.
09:42
Група Європарламенту, куди хотів Орбан, вимагає від нього заяви щодо підтримки України
Партію "Фідес" прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана попросять надати письмову заяву про підтримку України, якщо вона все ж хоче приєднатися до "Європейських консерваторів і реформістів" у Європейському парламенті.
09:29
Кулеба переконаний у продовженні розмови з Китаєм щодо припинення війни в Україні
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що Київ та Пекін продовжать розмову щодо припинення загарбницької війни, яку Росія веде проти України.
09:18
У Держдепі США не сказали, чи Вашингтон проти слів про "незворотний шлях" України у НАТО
У Державному департаменті США заявили, що не обговорюють жодні формулювання із майбутнього комюніке саміту НАТО у Вашингтоні на тлі поширених у пресі повідомлень про суперечки стосовно того, як буде сформульований пункт про членство України. 
09:05
У США пояснили, чому вирішили пріоритетно постачати Україні ракети для ППО
Речник Держдепу США пояснив, що спричинило рішення Вашингтона віддати пріоритет Україні у постачанні ракет-перехоплювачів для систем ППО, таких як Patriot.
08:59
Блінкен закликав президента Азербайджану без зволікань укласти мирну угоду з Вірменією
Держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен провів телефонну розмову з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.
08:48
Держдеп США відреагував на заяви Путіна про можливе озброєння Північної Кореї
Вашингтон назвав "неймовірно тривожною" заяву глави Кремля Владіміра Путіна, який сказав, що не виключає надсилання Росією зброї ізольованій Північній Кореї.
08:28
Глава МЗС Нідерландів: Нові санкції закриють порти Європи для "тіньового флоту" РФ
Міністерка закордонних справ Нідерландів Ханке Брейнс Слот привітала схвалення країнами-членами Євросоюзу 14-го пакета санкцій проти Росії.
07:59
Кулеба: Участь РФ у другому Саміті миру можлива за форматом "зернової угоди"
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба дав зрозуміти, що Київ не прагне прямих контактів із Росією, але її участь у другому Саміті миру можлива за форматом Чорноморської зернової ініціативи.
07:40
США дозволяють Україні бити їхньою зброєю будь-де по РФ, де та атакує кордон
Сполучені Штати заявили, що Україна може застосовувати їхню зброю для ударів по російських силах, які обстрілюють українські війська в будь-якій точці кордону з РФ, а не лише на російській території поблизу Харківської області.
07:18
Кулеба пояснив зникнення підписів деяких країн під рішенням Саміту миру
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував ситуацію зі зникненням підписів деяких країн під комюніке Саміту миру, який відбувся на вихідних у Швейцарії.