25 березня 2024

Статті
Чи знищить Брюссель сільське господарство України? Ключові міфи про аграрну політику ЄС
Попри численні міфи, нові можливості, що відкриваються перед вітчизняними аграріями при вступі України до ЄС, переважають над дискомфортом через зміни.
Перша поразка Фіцо: яку сенсацію приніс перший тур президентських виборів у Словаччині
Чи зможе перемога прозахідного кандидата у президенти загальмувати трансформацію Словаччини у "другу Угорщину"?
Новини
23:02
фотоНорвегія передала Північній Македонії 76 вантажівок і авто для піхотного батальйону
Збройні сили Норвегії передали північномакедонським військовим 40 ваговозів і 36 польових автомобілів, які дозволять країні створити піхотний батальйон у складі сил постійної готовності НАТО.
22:43
Придністров’я ображене, що Кишинів не сприймає серйозно його "терористичну загрозу"
Так зване міністерство закордонних справ невизнаного "Придністров’я" 25 березня висловило обурення заяві Бюро реінтеграції Молдови, яке відкинуло твердження Тирасполя про "теракт із дроном".
22:26
Столтенберг "добре поговорив" із Орбаном про саміт НАТО
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 25 березня провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.
22:08
Президент Литви: Лідери ЄС все більше виступають за поразку Росії в Україні
Литовський президент Гітанас Науседа стверджує, що спостерігає все більшу згоду на рівні лідерів Європейського Союзу щодо необхідності поразки Росії в її загарбницькій війні проти України.
21:50
фотоNYT: Експрезидент Бразилії Болсонару ховався в угорському посольстві від правоохоронців
Посольство Угорщини в Бразилії на два дні в лютому поселило в себе колишнього бразильського президента Жаїра Болсонару після того, як правоохоронці конфіскували його паспорт у межах кримінального розслідування про спробу держперевороту.
21:18
Словаччина посилить перевірки на Великдень після теракту в Росії
Рада безпеки Словаччини на екстреному засіданні 25 березня, скликаному після теракту в Підмосковській області Росії, оголосила про посилення перевірок на прийдешні святкові дні та готовність підвищити рівень терористичної загрози.
ДайджестЄС готується купувати зброю, запуск Реєстру збитків, Молдова шукатиме ухилянтів: новини дня
21:10
ФотоБританські фермери на тракторах прибули з протестом до парламенту
Британські фермери приїхали на десятках тракторів до парламенту на знак протесту проти правил та торговельних угод після виходу країни з Євросоюзу.
21:00
Deutsche Bahn домовився із залізничниками про припинення страйків
Німецький залізничний оператор Deutsche Bahn та профспілка залізничників GDL досягли компромісу стосовно умов праці, які останні понад чотири місяці призводили до неодноразових страйків і перебоях у руху поїздів.
20:47
фотоУ Брюсселі прокурдські демонстранти почубились із поліцією
Під час прокурдської демонстрації перед будівлею Європейського парламенту в Брюсселі в понеділок, 25 березня, між протестувальниками та поліцією спалахнули сутички.
20:35
ЄС закликав до виконання резолюції ООН щодо припинення вогню в Газі
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та головний дипломат ЄС Жозеп Боррель схвально відреагували на резолюцію Ради Безпеки ООН про "негайне припинення вогню" в секторі Газа та закликали до її виконання.
20:29
У Сербії збирають підписи проти будівництва на місці ексгенштабу, яке фінансує зять Трампа
У Сербії опозиційна громадська ініціатива Kreni-Promeni ("Рух-зміна") запустила петицію з вимогою зупинити будівництво в центрі Белграда, яке фінансує компанія зятя Дональда Трампа Джареда Кушнера.
20:17
Бербок "відчула полегшення" після резолюції ООН щодо припинення вогню в Газі
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок привітала резолюцію Ради Безпеки ООН щодо негайного припинення вогню в секторі Газа, де Ізраїль проводить операцію проти терористичного угруповання ХАМАС.
20:09
Кулеба закликав Борреля передати ЗРК Patriot після ракетної атаки РФ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 25 березня провів телефонну розмову з високим представником ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозепом Боррелем після російського ракетного удару по Києву та інших містах.
19:57
Голова Генштабу Польщі вважає інцидент із російською ракетою "навмисною дією"
Начальник Генерального штабу Війська Польського генерал Вєслав Кукула заявив, що інцидент із потраплянням російської ракети в повітряний простір Польщі напередодні був "значною мірою навмисною дією".
19:52
У НАТО кажуть, що розгортають ротаційні сили ППО Альянсу в Балтії
Заступник Верховного головнокомандувача об'єднаними збройними силами НАТО в Європі Кіт Блаунт заявив, що Альянс просувається в реалізації планів щодо впровадження ротаційної протиповітряної оборони (ППО) в країнах Балтії.
19:42
Британія передає £300 тисяч на кібербезпеку Міжнародного кримінального суду
Молодший міністр закордонних справ Великої Британії лорд Тарік Ахмад Вімблдонський оголосив про виділення 300 тисяч фунтів стерлінгів до спеціального фонду Міжнародного кримінального суду для зміцнення його кібербезпеки.
19:23
ПАРЄ обиратиме нового генсека з трьох кандидатів, серед них – чинний єврокомісар
Комітет міністрів Ради Європи схвалив усіх трьох претендентів на посаду генерального секретаря Парламентської асамблеї (ПАРЄ), які подали свої кандидатури.
19:11
Британія виділить майже $700 млн на ядерну оборону та енергетику
Уряд Великої Британії планує виділити 550 мільйонів фунтів (майже 700 мільйонів доларів) на ядерне стримування та енергетичну інфраструктуру в межах "критично важливих національних зусиль", спрямованих на збереження галузі та захист країни.
19:06
У США назвали заяви Росії про причетність України до теракту "кремлівською пропагандою"
Координатор зі стратегічної комунікації Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі відкинув твердження Росії про те, що теракт у концертній залі Crocus City Hall у Підмосков’ї пов’язаний з Україною.
18:52
В Естонії змінився міністр юстиції після корупційного скандалу
Президент Естонії Алар Каріс задовольнив прохання про відставку міністра юстиції Калле Лаанета і, за пропозицією прем'єр-міністерки Каї Каллас, призначив новим головою Мін’юсту мера міста Вільянді Мадіса Тімпсона.
18:46
Литва не планує створювати окремий рід військ для безпілотників
Радник президента Литви з питань національної безпеки Кястутіс Будрис заявив, що на засіданні Державної ради оборони (VGT) вирішили не створювати окремий рід військ для дронів.
18:37
Ісландія надасть 2 млн євро на ініціативу Чехії з купівлі боєприпасів для України
Ісландія надасть близько 2 мільйонів євро на закупівлю боєприпасів для України в рамках ініціативи Чехії, а також придбання спорядження для українських військовослужбовиць.
18:37
Перший кримінальний суд над Трампом у Нью-Йорку почнеться 15 квітня
Суддя округу Манхеттен міста Нью-Йорк Хуан Мерчан у понеділок, 25 березня, призначив на 15 квітня дату початку судового процесу над експрезидентом США Дональдом Трампом у справі про вплив на вибори.
18:19
Шведський виробник поставить НАТО протитанкові гранатомети на 60 млн євро
Шведська збройова компанія Saab отримала замовлення на протитанкові гранатомети Carl-Gustaf від Агенції НАТО з підтримки і постачання (NSPA) на суму приблизно 60 мільйонів євро.
Аналітика короткоЯкі наслідки може мати сенсаційна перемога прозахідного кандидата у президенти Словаччини
18:13
США та Британія оголосили про санкції через пов'язані з Китаєм хакерські атаки
Уряди США та Великої Британії оголосили про запровадження санкцій проти компанії та двох осіб, пов'язаних з урядом Китаю, через низку кібератак на британську ЦВК та законодавців в обох країнах.
18:06
Трампу знизили заставу у справі про шахрайство з $454 млн до 175 млн
Апеляційний суд у Нью-Йорку погодився знизити суму застави для експрезидента Дональда Трампа у справі про цивільне шахрайство із 454 млн до 175 млн доларів. 
18:03
США наклали санкції на російських операторів віртуальних активів
Міністерство фінансів США 25 березня оголосило про санкції проти тринадцяти юридичних та двох фізичних осіб із Росії, причетних до надання фінансових послуг і технологічного сектора російської економіки.
17:43
Голова МЗС Литви: Російські ракети, які "заблукали" над країнами НАТО, треба збивати
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що Північноатлантичний альянс повинен збивати російські повітряні цілі, які залітають у повітряний простір країн-членів НАТО.
17:36
Італія слідом за Францією посилила заходи безпеки після теракту в РФ
Італія слідом за Францією посилила заходи безпеки після теракту в концертній залі Crocus City Hall у Підмосковному регіоні РФ, відповідальність за який взяла філія ІДІЛ.
17:30
Суд в Іспанії вирішив все ж не блокувати роботу Telegram
Суд в Іспанії "відкотив" початкове рішення про блокування роботи Telegram після скарг медіакомпаній на порушення авторських прав.
17:29
Франція посилить антитерористичний підрозділ армії після теракту в Росії
Прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь 25 березня оголосив про збільшення чисельності підрозділу Збройних сил, відповідального за протидію терористичним загрозам, у межах операції Sentinelle ("Вартовий").
17:14
Віцепрезидентка США не виключила наслідків для Ізраїлю в разі наступу на Рафах
Віцепрезидентка США Камала Гарріс застерегла Ізраїль від масштабної атаки на місто Рафах в Газі, де понад мільйон палестинців шукають притулку в умовах війни Єврейської держави проти терористичного угруповання ХАМАС.
17:13
фотоУ Литві призначили нового міністра оборони
Президент Литви Гітанас Науседа 25 березня призначив новим міністром національної оборони Лаурінаса Кащюнаса.
17:06
Головний дипломат ЄС відреагував на масштабні ракетні удари РФ по українських містах
Головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель засудив масовані ракетні удари РФ по українських містах протягом останнього тижня, назвавши їх воєнними злочинами.
17:01
Юристи ЄС перевіряють, чи може він купувати зброю зі спільного бюджету
Європейська комісія доручила своїм юристам дослідити, чи дозволяють договори Європейського Союзу використовувати спільний бюджет ЄС безпосередньо для закупівлі озброєнь – бо досі вважалось, що така можливість у них не передбачена.
16:43
Президент Чехії: Хто б не стояв за терактом у РФ, тероризм у всіх його формах – огидний
Президент Чехії Петр Павел прокоментував теракт у концертній залі Crocus City Hall під Москвою наприкінці минулого тижня, закликавши, аби його розслідування не використовувалось у політичних цілях.
16:39
У Молдові розповіли, як допомагають протидіяти нелегальному виїзду українських чоловіків  
Молдовські правоохоронці вживають регулярних заходів для протидії нелегальним схемам виїзду з України чоловіків призовного віку через територію Молдови та обговорюють спільне з Україною патрулювання на межі з Придністров’ям. 
16:37
Російський посол проігнорував виклик до польського МЗС після інциденту з ракетою
Посол РФ Сергєй Андрєєв не з'явився на зустріч у міністерстві закордонних справ Польщі, де йому мали вручити ноту протесту у зв'язку з порушенням польського повітряного простору російською ракетою.
16:20
Польща розмістить військову вертолітну базу недалеко від кордону з Україною
Польська влада планує створити у місті Свіднік Люблінського воєводства базу для розміщення військових гелікоптерів.
16:08
Мелоні: Погрози Путіна нас не лякають
Прем’єрка Італії Джорджія Мелоні заявила, що її не лякає погрозлива риторика Кремля.
15:53
Макрон назвав цинічними спроби РФ пов'язати з Україною теракти під Москвою
Президент Франції Емманюель Макрон прокоментував заяви лідера РФ Владіміра Путіна, що терористів "ІДІЛ-Хорасан", які здійснили теракт в концертній залі Crocus City Hall під Москвою, нібито була готова переправити через кордон "українська сторона".
15:27
У Польщі затримали двох українських водіїв: підозрюють у причетності до перевезення мігрантів 
Поліція Підляського воєводства повідомила про затримання двох громадян України, одного з яких підозрюють у причетності до перевезення нелегальних мігрантів, а другого впіймали під час перевезення.
15:23
ЄС розслідує можливе порушення Apple, Google та Meta нового цифрового закону
Регуляторні органи Євросоюзу розпочали розслідування щодо можливого порушення компаніями Apple, Google та Meta нових правил цифрової конкуренції (DMA), спрямованих на запобігання монополізації цифрових ринків великими технологічними платформами.
14:49
ЄС придбає ще 12 літаків для боротьби з лісовими пожежами 
Єврокомісія виділяє 600 млн євро на придбання ще 12 літаків для боротьби з лісовими пожежами, їх розмістять у країнах, які найчастіше потерпають від цього стихійного лиха.
14:44
ФотоУкраїна підписала з Данією меморандум про співпрацю в оборонних закупівлях
Держпідприємство (ДП) "Агенція оборонних закупівель" України та Організація закупівель і логістики Міністерства оборони Данії (DALO) підписали меморандум про взаєморозуміння та співпрацю в оборонних закупівлях.
14:21
У Польщі двоє військових загинули під час навчань на полігоні
Двоє польських військових загинули на полігоні внаслідок нещасного випадку під час навчань.
14:06
Британія вважає, що за атакою на її виборчу комісію стоїть Китай
Велика Британія вважає, що зловмисники, які у минулому здійснили кібератаку на британську ЦВК та отримали доступ до персональних даних мільйонів виборців, пов’язані з Китаєм.
13:46
Серед поляків зросла готовність відпускати своїх добровольців воювати за Україну 
Переважна більшість поляків продовжують виступати за військову та гуманітарну підтримку України, зростає підтримка того, щоби польські добровольці могли їхати воювати на боці України, та навіть залучення польської армії на допомогу Україні. 
13:41
У ЄС відповіли, чи можлива антитерористична співпраця з РФ після теракту під Москвою
У ЄС за певних умов допускають спільну взаємодію з РФ для протидії тероризму після теракту під Москвою, однак наразі "важко уявити", що на цьому етапі буде основа для співпраці з країною, втягнену у повномасштабну агресію.
13:33
ОпитуванняЗа два місяці до виборів чинний президент Литви ще більше відірвався від конкурентів
Чинний литовський президент Гітанас Науседа залишається лідером в опитуваннях за менш ніж два місяці до виборів в країні і ще більше відривається від конкурентів.
13:21
ЄС: Немає жодних доказів зв’язку України з терактом у Підмосков’ї
У зовнішньополітичній службі ЄС заявили, що ніщо не вказує на причетність України до теракту під Москвою, довкола чого сіє спекуляції Кремль.
13:03
ЗМІ: Посли ЄС у понеділок не домовляться про умови торгівлі з Україною
Посли ЄС, які у понеділок обговорюють оновлення і продовження дії угоди про лібералізовану торгівлю з Україною, не затвердять її у понеділок. 
12:52
Розвідка Британії оцінила можливості РФ сформувати і забезпечити нові армії
Розвідка Великої Британії проаналізувала, чи здатна РФ сформувати і забезпечити дві нові армії, створення яких раніше анонсував російський міністр оборони Сергєй Шойгу.
12:50
У Німеччині порахували зайців-русаків: популяція рекордно зросла
Минулого року в Німеччині стрімко зросла популяція зайців-русаків – тварин підрахували мисливці, які моніторять дику природу.
12:35
До ЄС торік прибуло більше мільйона шукачів притулку, але менше, ніж на піку війни у Сирії
За 2023 рік у країнах ЄС оформили заявки на притулок понад мільйон громадян третіх країн – на 20% більше, ніж у 2022 році, але все ще менше, ніж на піку міграційної кризи під час війни у Сирії.
12:34
Макрон: Причетна до теракту в РФ група намагалась атакувати Францію
Філія угруповання "Ісламська держава", яка взяла відповідальність за  теракт в концертній залі Crocus City Hall у Підмосковному регіоні РФ, здійснила кілька спроб атак на території Франції.
12:21
У ЄС офіційно рекомендували далі скорочувати споживання газу на 15%
У ЄС вважають, що країни-члени Євросоюзу повинні продовжувати скорочувати споживання газу щонайменше на 15% ще принаймні до кінця березня наступного року. 
12:11
оновленоГромадянин Молдови загинув внаслідок теракту під Москвою
Внаслідок теракту в концертній залі Crocus City Hall у Підмосковному регіоні РФ загинув громадянин Молдови.
12:02
Посол США після ударів РФ по Києву закликала не гаяти ні хвилини з допомогою Україні
Посол США в Україні Бріджит Брінк після російської ракетної атаки по Києву, яка відбулась у понеділок вранці, закликала не витрачати час та надати Україні допомогу негайно.
11:56
ВідеоКулеба після ракетного обстрілу Києва закликав надати Україні більше Patriot і ракет
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після обстрілу Києва російськими балістичними ракетами закликав надати Україні більше систем ППО Patriot і ракет до них.
11:40
Наступний прем’єр Ірландії розповів про свої головні кроки після вступу на посаду
Наступний прем'єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс після вступу на посаду обіцяє допомагати малому бізнесу, зосередитися на забезпеченні правопорядку та вирішенні проблеми міграції.
11:39
Подати заяву у Реєстр збитків від війни Росії можна буде в "Дії"
Українці зможуть подати заяву про відшкодування збитків, завданих їм російською агресією, через "Дію".
11:21
Глава МЗС Польщі про інцидент з ракетою РФ: Вимагатимемо пояснень, але отримаємо демагогію
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що від посла РФ вимагатимуть пояснень щодо інциденту з російською ракетою, але водночас визнав, що навряд їх вдасться отримати.
11:16
У кількох містах Франції почались антинаркотичні рейди
У Франції в понеділок розпочалися антинаркотичні рейди, які мають на меті продемонструвати серйозність намірів уряду боротися з наркоторгівлею та злочинністю в містах.
10:49
В Молдові попереджають про можливі провокації РФ у Придністров’ї
Бюро з реінтеграції Молдови, коментуючи нещодавній інцидент у Придністров’ї, коли дрон нібито атакував військовий вертоліт, попередило про можливість подібних провокацій з боку РФ.
10:40
На півдні Литви почалися військові навчання
У неділю на півдні Литви почалися тижневі командні навчання армійської бригади Gelezinis Vilkas – "Залізний вовк".
10:20
фотоТоппосадовці Чорногорії, члена НАТО, вперше вшанували жертв бомбардувань Альянсу
Високопосадовці Чорногорії, яка є членом Північноатлантичного альянсу, вперше відзначили День пам’яті жертв бомбардування НАТО у 25-ту річницю початку повітряної операції союзників.
10:16
ФотоУ Німеччині на автобані зіткнулись близько 40 авто: двоє загиблих, десятки поранених
В Німеччині на автобані поблизу міста Вюрцбург сталась масштабна аварія за участю близько 40 автомобілів, внаслідок якої загинули двоє осіб, ще 27 отримали поранення.
10:06
Провладна партія Грузії хоче прописати в конституції "гарантії сімейних цінностей"
У Грузії провладна партія "Грузинська мрія" заявила про наміри ініціювати конституційні зміни, що стосуються сімейних цінностей.
09:53
Прем'єр Іспанії пообіцяв Україні нову підтримку для захисту від війни Росії
Глава уряду Іспанії Педро Санчес у телефонній розмові з президентом Володимиром Зеленським у неділю пообіцяв Україні нову підтримку у цьому році для оборони від агресивної війни Росії.
09:47
ЗМІ: Британія підозрює Китай, РФ та Іран у поширенні фейків про принцесу Кейт
В уряді Великої Британії вважають, що Китай, Росія та Іран поширюють дезінформацію про принцесу Уельську Кейт Мідлтон, щоб дестабілізувати ситуацію в країні.
09:38
Реєстр збитків від війни Росії відкриють для прийому заяв
Міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією Росії проти України, буде відкрито для прийому заяв за тиждень.
09:26
FT: США планують велике оновлення безпекової угоди з Японією через загрозу Китаю
США і Японія планують найбільше за понад 60 років оновлення договору про безпеку на тлі загроз з боку Китаю.
09:18
У чеському Брно роми протестували після виправдання українця у суді
У чеському Брно в неділю кілька десятків представників ромської громади зібралися перед будівлею окружного суду, щоб висловити протест проти виправдувального вироку в справі про смерть молодого рома.
09:11
Глава МЗС Угорщини їде у Сочі на захід "Росатому"
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вирушив у російське місто Сочі з візитом.
08:52
Президент Латвії закликав країни НАТО повернути призов до армії на тлі загрози війни з РФ
Президент Латвії Едгардс Рінкевичс закликав інші європейські країни докласти більше зусиль для підготовки до можливого зіткнення з РФ і розглянути всі можливі варіанти – від повернення призову на військову службу і спеціального податку на оборону до різкого збільшення військових витрат.
08:48
Глава МВС Німеччини після теракту в РФ: Є загрози і від ісламістів, і від Росії
Глава МВС Німеччини Ненсі Фезер після теракту у Підмосков’ї попередила про гостру загрозу з боку терористів-ісламістів та водночас наголосила на "новому вимірі" гібридних загроз з боку Росії.
08:31
ВідеоБіля посольства РФ в Ризі зірвали плакати на підтримку України
У латвійській столиці Ризі минулими вихідними кілька людей зірвали плакати, присвячені підтримці України.
08:20
Посли ЄС спробують у понеділок домовитись про умови торгівлі з Україною
У понеділок посли 27 країн ЄС спробують затвердити угоду, яка продовжить дію лібералізованої торгівлі з Україною, як очікують, з новими обмеженнями.
08:02
Спікер Сейму: Ракети РФ можуть залітати у повітряний простір Польщі, поки в Україні війна
Спікер польського Сейму Шимон Головня заявив, що поки в Україні триває війна, інциденти з порушенням російськими ракетами повітряного простору Польщі можуть повторюватися.
07:36
Франція оголосила найвищий рівень терористичної загрози після подій у РФ
У Франції оголосили про підвищення рівня терористичної загрози до максимального.
07:21
У Конгресі розповіли, коли спікер Джонсон може винести на голосування пакет з допомогою Україні
Голова Комітету міжнародних відносин Палати представників конгресмен-республіканець Майкл Маккол припускає, що спікер Палати Майк Джонсон може винести на голосування проєкт з підтримкою України, Ізраїлю та Тайваню після Великодня, який цьогоріч припадає на 31 березня.
07:00
Зеленський розповів прем’єру Іспанії про потреби України в ППО
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Іспанії Педро Санчесом.