16 лютого 2024

Статті
Тріщини в підтримці України: що заважає Канаді схвалити продовження військової допомоги
Питання передачі ЗСУ ракет CRV7 викликало значні дискусії серед канадських політиків. Що не так із військовою допомогою Канади?
Дональд Трамп гуртує НАТО. Як Альянс змінює допомогу Україні до обрання нової влади США
Хоча "дипломатична війна" між нашими союзниками – не те, чому варто радіти, цього разу її наслідки можуть бути позитивними для нашої держави...
Новини
23:04
Зеленський: Сподіваюсь, угоди про "гарантії безпеки" допоможуть розблокувати підтримку США
Президент Володимир Зеленський висловив сподівання, що укладені з трьома європейськими державами двосторонні угоди про безпекову співпрацю підштовхнуть Сполучені Штати до рішення про подальшу допомогу Україні.
22:48
Сербські ЗМІ похизувались привітанням України з національним днем Сербії
Українське керівництво, включно з президентом Володимиром Зеленським, нібито привітало сербських візаві з національним святом – Днем державності Сербії, який відзначався 15 лютого.
22:25
Суд штату Нью-Йорк оштрафував Трампа на понад $350 млн у справі про шахрайство
Суддя штату Нью-Йорк Артур Енгорон 16 лютого визнав експрезидента США Дональда Трампа винним у справі про шахрайство з нерухомістю й зобов’язав його сплатити 355 мільйонів доларів штрафу та наклав обмеження на бізнес-діяльність у штаті.
22:09
Макрон пообіцяв, що таки приїде в Україну
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що не відмовився від намірів приїхати в Україну й зробить це найближчим часом.
21:57
У Пентагоні пояснили, що продовжують постачати Україні зброю за попередніми контрактами
Виробництво американської зброї для постачання Україні продовжується за раніше укладеними контрактами незважаючи на те, що Конгрес США поки не затвердив додаткове фінансування для допомоги Києву.
21:47
Безпекова угода: Франція передасть Україні до 3 млрд євро військової допомоги у 2024 році
Двостороння угода про безпекову співпрацю, укладена Україною та Францією 16 лютого, передбачає виділення Парижем до 3 мільярдів євро військової допомоги Києву протягом 2024 року.
21:31
Україна та Франція підписали угоду про "гарантії безпеки" - Макрон
Президенти України та Франції Володимир Зеленський та Емманюель Макрон під час зустрічі в Парижі 16 січня підписали двосторонню угоду про безпекову співпрацю в межах рамкової декларації "Групи семи".
21:23
фотоДесятки тисяч у Будапешті протестували через реакцію влади на "педофільський скандал"
На Площі Героїв у Будапешті ввечері 16 лютого зібрались кількадесят тисяч людей, які протестували через відсутність рішучішої реакції влади на скандал, пов’язаний з помилуванням чоловіка, що покривав сексуальну наругу над дітьми.
ДайджестБезпекові угоди з Німеччиною та Францією, реакція на смерть Навального: новини дня
21:04
Президент Латвії: Єдиний спосіб достукатись до Путіна – підтримати Україну
Латвійський президент Едгарс Рінкевичс вважає, що найкращою відповіддю світу на смерть російського опозиціонера Алексєя Навального є посилення допомоги Україні, аби Росія програла.
20:53
У Швеції підтвердили, що після вступу в НАТО можуть розглянути передачу Україні Gripen
Швеція відкрита для надання Україні сучасних винищувачів, але для цього скандинавська країна має спершу отримати повноправне членство в НАТО.
20:46
Норвегія може укласти угоду про "гарантії безпеки" з Україною "за кілька тижнів"
Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що через кілька тижнів очікує підписання двосторонньої угоди з Україною про так звані гарантії безпеки в межах рамкової декларації "Групи семи".
20:31
У парламенті Канади ухвалили резолюцію на підтримку України
Нижня палата канадського парламенту – Палата громад – напередодні, 15 лютого, одноголосно ухвалила резолюцію із закликом посилити підтримку України та докласти зусиль для притягнення РФ до відповідальності.
20:30
В урядових будівлях у Брюсселі знайшли токсичний порошок
Поліція знайшла у кількох урядових установах в Брюсселі конверти з токсичним білим порошком бруцином.
20:16
Президентка Молдови прокоментувала відмову Росії видати олігарха-втікача Шора
Молдовська президентка Мая Санду вважає, що Росія відмовляється видати Молдові олігарха-втікача Ілана Шора, засудженого в резонансній справі про "крадіжку мільярда", для подальшої дестабілізації ситуації в країні.
20:14
Байден заявив про відсутність ядерної загрози від протисупутникової зброї РФ
Президент Сполучених Штатів Джо Байден підкреслив у п'ятницю, що наразі не існує жодної ядерної загрози для народу США чи будь-кого в світі від потенційної розробки Росією протисупутникового потенціалу.
20:05
США розглядають кілька варіантів реагування на смерть Навального – Байден
Президент США Джо Байден заявив, що після повідомлень про смерть Алексєя Навального Сполучені Штати розглядаються кілька варіантів реагування.
20:04
фотоЗеленський у Парижі: підпише безпекову угоду з Макроном
Президент Володимир Зеленський увечері 16 лютого прибув до Парижа, щоб разом із французьким президентом Емманюелем Макроном підписати двосторонню угоду про "гарантії безпеки".
19:55
WP дізнався деталі спецоперації Кремля з дестабілізації України
Перший заступник голови адміністрації президента РФ Сергєй Кирієнко з початку 2023 року організував кампанію з дискредитації президента Володимира Зеленського, намагаючись вплинути на військово-політичне керівництво України.
19:46
Байден звинуватив Путіна у смерті Навального й закликав до підтримки України
Президент США Джо Байден використав повідомлення про смерть Алексєя Навального, щоб натиснути на Конгрес схвалити підтримку України. 
19:21
У Палаті представників США представили законопроєкт з меншою допомогою Україні
У п'ятницю восьмеро членів Палати представників США від Республіканської та Демократичної партій представили пропозицію щодо фінансування військової допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 66,3 млрд доларів, намагаючись подолати глухий кут у цьому питанні.
19:20
Британська розвідка: Росія витратила мінімум 400 одиниць техніки, штурмуючи Авдіївку
Російські сили поступово відрізають місто Авдіївка на Донеччині, яке вони прагнуть захопити з жовтня, але зазнали суттєвих втрат.
19:10
В Орбана запевняють, що він дізнався про "педофільський скандал" зі ЗМІ
Керівник апарату прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш заявив, що Віктор Орбан не знав заздалегідь про скандал через помилування чоловіка, який приховував розбещення дітей у дитбудинку.
19:01
ЄС вимагає, щоб Росія встановила усі обставини довкола смерті Навального
Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявили, що Росія повинна встановити усі обставини довкола смерті опозиціонера Алексєя Навального.
18:54
Після смерті Навального демократи в Конгресі США закликали розблокувати допомогу Україні
Кілька представників Демократичної партії США в Конгресі, реагуючи на повідомлення про смерть російського опозиціонера Алексєя Навального, закликали схвалити пакет додаткової допомоги Україні.
18:32
Офіційно: ЄС дасть старт військово-морській місії в Червоному морі 19 лютого
Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу під час зустрічі в понеділок, 19 лютого, дадуть старт військово-морській місії із захисту цивільного судноплавства в Червоному морі під назвою Aspides.
18:32
Польща модернізує паркан на кордоні з Білоруссю – Туск
Глава уряду Польщі Дональд Туск оголосив про швидку модернізацію прикордонного загородження з Білоруссю. 
18:25
Боррель: Парасолька США над Європою, можливо, не назавжди
Очільник дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що Європа має нарощувати власні сили оборони та стримування.
18:19
У Швейцарії пропонують скасувати заборону на будівництво нових АЕС
Учасники кампанії "Електрика для всіх і завжди" у Швейцарії в п’ятницю, 16 лютого, передали Федеральній раді країни підписану 130 тисячами людей петицію із закликом зняти заборону на будівництво нових атомних електростанцій.
18:16
ЄС треба буде вдвічі збільшити допомогу Україні, щоб замістити США – Кільський інститут 
Кільський інститут світової економіки, який оцінює військову підтримку України міжнародними партнерами, вважає, що Європа повинна буде подвоїти нинішній рівень і темпи надання допомоги Києву у сфері озброєнь, аби потенційно замінити підтримку США у цьому році.
18:04
фотоПожежа в найбільшому парку розваг Швеції: один загиблий, понад 20 постраждалих
Поліція шведського міста Гетеборг під час пошукової операції в парку розваг Лісеберг, де на початку тижня спалахнула масштабна пожежа, виявила тіло загиблої людини.
17:54
Естонська розвідка: РФ зосередила в районі Авдіївки до 50 тисяч військових
Зусилля російських сил за останній тиждень були зосереджені в районі міста Авдіївка Донецької області, й хоча Росія утримує ініціативу в діях сухопутних військ та нанесенні ударів по об'єктах критичної інфраструктури України, вона не досягла своїх оперативно-тактичних цілей.
17:53
ЗМІ: Війна в Україні, ймовірно, коштувала РФ до 211 млрд доларів – посадовець США
Росія, ймовірно, витратила до 211 мільярдів доларів на оснащення, розгортання та підтримку своїх військових операцій в Україні.
Відео50 млрд від ЄС, план повернення біженців та шлях до членства: інтерв'ю постпреда в ЄС
17:39
фотоЗеленський у Берліні зустрівся зі Штайнмаєром
Президент Володимир Зеленський під час візиту в Берлін провів зустріч із президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром. 
17:36
Сійярто порадив сенаторам США не тиснути на Угорщину для вступу Швеції в НАТО
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто прокоментував візит двопартійної групи американських сенаторів, присвячений схваленню вступу Швеції до Північноатлантичного альянсу.
17:29
Трюдо назвав Путіна монстром після новини про смерть Навального
Трагедія зі смертю російського опозиціонера Алексєя Навального нагадує всьому світу, яким монстром є президент РФ Владімір Путін. 
17:28
Туск: Польща та Фінляндія хочуть змін у прикордонній політиці ЄС щодо міграції
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що його країна та Фінляндія бачать необхідність змін у законодавстві Євросоюзу щодо надання притулку.
17:20
Кулеба про смерть Навального: Настав час покінчити з наївністю щодо Росії
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, коментуючи смерть російського опозиціонера Алексєя Навального, нагадав, що він є не першою жертвою путінського режиму в Росії.
17:16
Пісторіус: Не потрібно бути криміналістом, щоб запідозрити, хто стоїть за смертю Навального
Глава Міноборони Німеччини Борис Пісторіус відреагував на повідомлення про смерть російського опозиціонера Алексєя Навального. 
17:07
Нова військова допомога від Німеччини: БТР, артилерійські снаряди, дрони
Уряд Німеччини в п’ятницю, 16 лютого, прозвітував про чергову партію військової допомоги, надіслану Україні за останній тиждень.
Аналітика короткоЯк змінюється НАТО під тиском Трампа і Росії
16:56
США очолили міжнародну операцію з ліквідації хакерської мережі РФ
Сполучені Штати спільно з партнерами здійснили операцію в кіберпросторі під кодовою назвою Dying Ember ("Вуглик, що згасає"), в результаті якої була знешкоджена кіберзлочинна мережа російської розвідки (ГРУ).
16:52
Віцепрезидентка США: Путін вторгнеться далі в Європу, якщо його не зупинити в Україні
Сполучені Штати Америки мають зберегти підтримку України, бо в іншому разі не уникнути агресії Росії проти інших держав.
16:47
Президент Литви про смерть Навального: Кривавий російський режим має бути зупинений
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що російський опозиціонер Алексєй Навальний був убитий жорстоким кремлівським режимом.
16:46
Нещасний випадок на будівельному майданчику в Італії: троє загиблих, двоє зниклих
Внаслідок нещасного випадку на будівництві супермаркету в італійському місті Флоренція у п'ятницю загинули щонайменше троє робітників, ще двоє зникли безвісти.
16:16
У Німеччині почали видавати платіжні картки біженцям без можливості переказу за кордон
Гамбург став першою німецькою землею, яка запровадила для шукачів притулку платіжні картки, що не можна використовувати в Інтернеті або за кордоном.
16:16
МЗС України вважає неприйнятними антиукраїнські акції в Польщі
МЗС України назвало неприйнятними останні антиукраїнські акції в Польщі та закликало польську владу запобігати протиправним діям проти українських вантажів і належно реагувати на риторику, яка завдає шкоди двостороннім відносинам.
16:05
Глава МЗС Британії про смерть Навального: Путін повинен відповісти
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що президент РФ Владімір Путін повинен понести відповідальність за смерть Алексєя Навального.
15:57
Віцепрезидентка США звинуватила Росію у смерті Навального
Камала Гарріс, віцепрезидентка Сполучених Штатів Америки, заявила, що США ще не знають деталей щодо смерті російського опозиціонера Алексєя Навального, але перший висновок зробити вже можливо.
15:49
ЄС звинуватив у смерті Навального російський режим
Керівники головних інституцій ЄС вважають, що у смерті російського опозиціонера Алексєя Навального винен російський режим. 
15:42
Рада Європи: Смерть Навального додається до всіх злочинів РФ
В Раді Європи прокоментували інформацію про смерть опозиціонера Алексєя Навального у російській колонії.
15:34
Боррель: Відповідальність за смерть Навального несе виключно Путін 
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель вважає, що відповідальність за смерть Алексєя Навального несе виключно російський президент Владімір Путін. 
15:22
Зеленський про допомогу Америки: Розраховую, що США "не відпадуть"
Президент Володимир Зеленський продовжує розраховувати на ухвалення позитивного рішення у Конгресі США щодо подальшої підтримки України. 
15:16
Столтенберг про смерть Навального: РФ має відповісти на дуже серйозні питання
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прокоментував інформацію про смерть опозиціонера Алексєя Навального у російській колонії.
15:05
Шольц: Смерть Навального показує, що Росія – давно не демократія
Канцлер Німеччини Олаф Шольц прокоментував повідомлення про смерть Алексєя Навального, зазначивши, що ця новина демонструє зміни у Росії, яка вже давно перестала бути демократією.
14:58
Стефанішина: Фінансування України відповідає суверенним інтересам США
Віцепрем’єрка України з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що підтримка США України відповідає їхнім власним "суверенним інтересам", та висловила впевненість, що Конгрес ухвалить пакет допомоги Києву.
14:51
Опублікований текст угоди про безпекову співпрацю з Німеччиною
В Офісі президента опублікували текст угоди про співробітництво у сфері безпеки, яку Україна та Німеччина підписали в п’ятницю в Берліні.
14:46
Зеленський про зміст безпекової угоди з Німеччиною: Дуже сильний документ
Президент України Володимир Зеленський заявив, що двостороння угода з Німеччиною про безпекову співпрацю відображає логіку того, що агресор повинен ще до початку своїх дій розуміти, як і внаслідок чого він неминуче програє.
14:34
Німеччина готує пакет військової допомоги Україні на 1,1 млрд євро – Шольц
Німеччина готується виділити Україні новий пакет військової допомоги на суму 1,1 млрд євро.
14:32
Шольц дав рішучу відповідь на заклики до швидкого миру з РФ
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Росія не готова до тривалого і справедливого миру з Україною, тому підтримка Києва має продовжуватися.
14:17
В ОП розкрили зміст угоди з Німеччиною про співробітництво у сфері безпеки
В Офісі президента України опублікували пункти двосторонньої угоди з Німеччиною про безпекову співпрацю.
13:54
Президент Латвії: Навальний був жорстоко вбитий Кремлем
Президент Латвії Едгардс Рінкевичс відреагував на інформацію про смерть опозиціонера Алєксєя Навального у російській колонії.
13:54
Байден застеріг Нетаньягу від наступу в Газі без плану захисту цивільних
Президент Джо Байден ще раз закликав прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу утриматися від наступу на місто Рафах на півдні Гази без плану захисту цивільного населення.
13:51
У Данії знищать 20 тисяч курей через спалах пташиного грипу
У данській Зеландії знищать 20 тисяч курей, серед яких виявили спалах пташиного грипу.
13:39
Шольц про підписання угоди про безпекову співпрацю з Україною: Історичний крок
Канцлер Німеччини Олаф Шольц прокоментував підписання з Україною двосторонньої угоди про безпекову співпрацю, у продовження декларації G7 про "гарантії безпеки" для України. 
13:21
Туск хоче розібратися на рівні ЄС щодо "нерівної конкуренції" з агропродукцією України
Глава уряду Польщі Дональд Туск заявив про те, що має намір на рівні Європейського Союзу вирішити питання "нерівної конкуренції" з агропродукцією, яка надходить з України.
13:19
Президентка Словаччини оскаржує скасування Спеціальної прокуратури
Президентка Словаччини Зузана Чапутова заявила, що оскаржить у Конституційному суді поправку до Кримінального кодексу, яка ліквідує посаду спеціального прокурора, що займається тяжкими злочинами і корупцією.
13:00
оновленоУкраїна й Німеччина підписали угоду про безпекову співпрацю
Україна та Німеччина під час візиту президента України Володимира Зеленського до Берліна підписали двосторонню угоду про безпекову співпрацю, у продовження декларації G7 про "гарантії безпеки" для України. 
12:53
ЗМІ: Архітектор санкцій проти РФ повернеться в Білий дім
Колишній головний радник з питань національної безпеки Даліп Сінгх, який був архітектором санкцій проти РФ за її вторгнення в Україну, повертається до адміністрації президента США Джо Байдена.
12:48
Держприкордонслужба: Через блокаду польських фермерів може затримуватись гуманітарна допомога
У Держприкордонслужбі припускають, що через блокаду польськими фермерами пунктів пропуску може затримуватись доставка гуманітарної допомоги.
12:34
Брюссель сколихнула серія перестрілок між бандами наркоторговців
Бельгійську столицю Брюссель, де розташовані інституції ЄС, останнім часом сколихнула серія перестрілок між бандами наркоторговців.
12:25
Лукашенко заявив про "затримання диверсантів" на кордоні з Україною
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про те, що на кордоні з Україною "затримали диверсантів".
12:13
Блокада польських фермерів: у чергах на кордоні – понад три тисячі вантажівок
Через блокаду польських фермерів у чергах на кордоні Польщі та України стоять понад три тисячі вантажівок.
12:11
У Німеччині затримали вже трьох осіб через загибель 17-річного баскетболіста з України
У Німеччині затримали загалом трьох осіб, яких вважають причетними до загибелі 17-річного українського баскетболіста Володимира Єрмакова.
11:38
FT: На Заході все більше вірять, що Росія може напасти на країну НАТО
Нові оцінки військового потенціалу Росії і її загроз безпеці НАТО призвели до зростання кількості застережень з боку західних урядів, які попереджають про можливий напад РФ на країни Альянсу.
11:34
Військові РФ знову затримали двох грузинів у прикордонні окупованих територій
Російські військові затримали двох громадян Грузії в районі лінії розмежуванні з окупованим Цхінвальським регіоном.
11:11
ФотоЗеленський прибув до Німеччини
Президент України Володимир Зеленський у п’ятницю, 16 лютого, розпочав візит до Німеччини.
11:08
У Франції скасовують половину потягів через страйк диспетчерів
У Франції з вечора п’ятниці починається великий страйк диспетчерів залізниці, через який доведеться скасувати приблизно половину усіх поїздів. 
11:06
Сенатори США їдуть в Угорщину для тиску щодо заявки Швеції на вступ до НАТО
Двопартійна делегація Конгресу США відвідає Угорщину в неділю на тлі посилення тиску на Будапешт щодо ратифікації членства Швеції в НАТО, коли парламент відновить роботу після зимових канікул.
10:43
Британський міністр після погроз Трампа закликав союзників виконувати свої зобов’язання
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив, що усі країни-члени НАТО мають дотримуватися своїх зобов'язань і витрачати 2% свого ВВП на оборону.
10:42
У Британії лейбористи впевнено перемогли консерваторів у боротьбі за два мандати
Лейбористська партія у п’ятницю здобула рішучу перемогу у змаганні за два депутатські мандати, зміцнюючи прогнози, що її чекає перемога і на загальнонаціональних виборах.
10:20
Прем’єр Албанії нагадав про карту Монголії, говорячи про псевдоісторичні заяви Путіна Карлсону
Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама згадав про нещодавнє інтерв’ю президента РФ Владіміра Путіна Такеру Карлсону і його псевдоісторичні виправдання вторгнення в Україну.
10:09
Глава МВС Німеччини розкритикувала кампанію проти "Зелених"
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фазер заявила, що останні протести проти "Зелених" переступають межу і "не мають нічого спільного з демократією".
10:00
В ЄС хочуть нарощувати виробництво зброї на основі досвіду боротьби з COVID-19
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС має стимулювати європейську оборонну промисловість до нарощування виробництва і сприяти консолідації.
09:40
Міністр оборони Болгарії: Заяви Трампа про НАТО цілком зрозумілі
Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев назвав "цілком зрозумілими" заяви експрезидента США Дональда Трампа про те, що він не буде захищати країни НАТО, які не виконують своїх зобов'язань щодо витрат.
Аналітика короткоЯк подолати опір трампістів щодо військової допомоги України
09:18
Пентагон планує запускати супутники у космос майже щотижня
США планують виводити на орбіту груп менших за розміром, недорогих і стійких супутників, які можна запускати майже щотижня.
09:05
ЗМІ: "Білий хакер" знайшов "дірку" у використанні німецького сервісу електронної ID
У розпорядженні німецьких ЗМІ опинилося відео, що дозволяє припускати проблеми із захищеністю громадян під час користування державним застосунком для онлайн-ідентифікації громадян, на зразок української "Дії".
09:02
Білий дім відреагував на заяви Путіна про "кращого" для Росії президента Байдена
У Білому домі прокоментували останні висловлювання глави Кремля Владіміра Путіна, що на посаді президента США для Росії кращий Джо Байден, а не Дональд Трамп.
08:39
Спікер Джонсон заявив, що Конгрес США вже кілька тижнів знав про загрозу з боку РФ
Спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що Конгрес вже кілька тижнів мав інформацію про загрозу розробки Росією протисупутникової зброї після засекреченого брифінгу за участю старших радників президента Байдена з питань національної безпеки. 
08:24
Зеленський: Ситуація на кордоні з Польщею – це порушення принципів солідарності
08:19
Угорщина приєднається до коаліції НАТО з розмінування України
Угорщина приєдналась до коаліції країн-членів НАТО, які займатимуться питанням розмінування України.
08:07
Парламент Греції проголосував за легалізацію одностатевих шлюбів
В парламенті Греції напередодні схвалили законопроєкт, який дозволяє одностатеві шлюби в країні.
08:02
Ексінформатора ФБР звинуватили у брехні про роль Байдена у справах сина в Україні 
Колишнього інформатора ФБР, що свідчив у питаннях щодо ролі Байдена у бізнесі свого сина в Україні, звинуватили у брехні і затримали, що може вдарити про ініційованому республіканцями розслідуванню з метою імпічменту Байдена.
07:26
Палата представників США пішла на перерву до кінця лютого без голосування щодо допомоги Україні
Спікер Палати представників США Майк Джонсон розпочав перерву у роботі палати до кінця лютого, не виносячи на голосування пакетний проєкт закону, до якого входять кошти на підтримку України.