9 травня 2024

Статті
Втома від компромісів. Які наслідки матимуть помилки ЄС у відносинах із Північною Македонією
Саме на ЄС лежить основна провина у поразці прозахідної коаліції у Північній Македонії. І тепер Брюсселю доведеться шукати вихід із цього глухого кута.
Колонки
Український вимір Дня Європи. Чому наша країна важлива для Європейського Союзу
Україна, як повноправний член ЄС, безумовно стане сильнішою. Однак інтеграція нашої держави одночасно посилить й сам Євросоюз.
Новини
23:03
Китай і Угорщина підписали майже 20 угод, зокрема про "стратегічне партнерство"
Під час візиту Сі Цзіньпіна до Будапешта 9 травня Угорщина і Китай підписали низку нових угод, спрямованих на поглиблення економічної та культурної співпраці, зокрема угоду про "стратегічне партнерство".
22:48
CNN: Західна розвідка прогнозує посилення атак Росії на Україну в найближчі тижні
Західна розвідка вважає, що Росія найближчим часом посилить повітряні й наземні атаки на Україну, щоб скористатися часом, який знадобиться для того, щоб Київ отримав достатньо зброї та боєприпасів з нещодавно ухваленого пакета військової допомоги США.
22:30
відеоЗеленський обговорив із Урсулою фон дер Ляєн прогрес України на шляху до ЄС
Президент Володимир Зеленський 9 травня, у День Європи, у форматі відеоконференції поговорив із очільницею Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн про прогрес європейської інтеграції України та прийдешній саміт миру.
22:17
Пісторіус запевняє, що Німеччина готова взяти на себе більшу роль у НАТО
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус під час візиту до Сполучених Штатів наголошував, що Берлін готовий взяти на себе більшу військову відповідальність за безпеку, і закликав Вашингтон не відмовлятись від безпекових зобов'язань у Європі.
22:04
Поляка Шмідта, який попросив притулку в Білорусі, позбавили статусу судді
Вищий адміністративний суд Польщі прийняв відставку з посади судді Томаша Шмідта, який на початку цього тижня вигулькнув у Білорусі й попросив політичного притулку.
21:49
Зеленський розраховує на зміцнення співпраці з обраною президенткою Північної Македонії
Володимир Зеленський привітав Гордану Силяновську Давкову з перемогою на виборах президента Північної Македонії, які відбулись напередодні, 8 травня.
21:37
У Франції розбився туристичний літак, загинуло подружжя з Австрії
У результаті аварії одномоторного літака в регіоні Савоя на південному сході Франції 9 травня загинуло подружжя з Австрії.
21:22
У Пентагоні кажуть, що заблокували доступ до Starlink для росіян в Україні
У Пентагоні стверджують, що запобігли несанкціонованому використанню російськими військовими інтернет-терміналів Starlink, якими керує компанія SpaceX Ілона Маска, на полі бою у війні з Україною.
ДайджестЗалужний став послом, Україна за вступ Білорусі в ЄС, статус українців у Європі: новини дня
21:01
Орбан підтримав "мирний план" Китаю щодо України
Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан під час зустрічі з лідером Китаю Сі Цзіньпінем у Будапешті 9 травня заявив, що підтримує так званий китайський мирний план для вирішення війни в Україні.
20:50
Хвалебні пісні країні-агресору і георгіївські стрічки: у Латвії 9 травня затримали шість осіб
У Латвії протягом дня 9 травня Держполіція затримала шість осіб, почала кілька адміністративних і один кримінальний процес.
20:31
відеоНімеччина купить для України три пускові установки HIMARS
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус оголосив про наміри придбати у Сполучених Штатів три пускові установки для реактивних систем залпового вогню HIMARS і передати їх Україні.
20:25
ЗМІ дізнались деталі Ради з питань співпраці з Україною при уряді Польщі
Створена при уряді Польщі Рада з питань співпраці з Україною матиме п'ять тематичних робочих груп і збиратиметься кілька разів на рік.
20:20
У США вважають, що велика операція в Рафаху не призведе до перемоги Ізраїлю над ХАМАС
У Білому домі заявили, що президент Джо Байден вважає, що масштабна операція Ізраїлю в Рафаху не сприятиме досягненню його мети  - розгрому угруповання ХАМАС в Газі.
20:09
Суд у Нідерландах: Жінка мусить повернути соцвиплати, бо спекла понад 700 тортів
Жительку муніципалітету Тілбург на півдні Нідерландів суд зобов'язав повернути 17,5 тисячі євро соціальних виплат, які вона отримала за п'ять років – у цей час жінка випекла сотні тортів, і місцева влада довела, що це позбавило її права на допомогу.
20:01
В Естонії кажуть, що Захід має бути відкритим до ідеї Макрона відправити війська в Україну
Естонія та інші союзники повинні бути відкритими до обговорення ідеї, озвученої президентом Франції Еммануелем Макроном щодо можливості відправки військ НАТО в Україну.
19:52
Зеленський особисто подякував президенту Чехії за ініціативу з купівлі снарядів
Президент Володимир Зеленський 9 травня провів телефонну розмову з чеським колегою Петром Павелом, яка стосувалась постачання зброї та прийдешнього Глобального саміту миру у Швейцарії.
19:41
Спікер Джонсон критикує "старечий маразм" Байдена, який погрожував зупинити допомогу Ізраїлю
Спікер Палати представників Конгресу США розкритикував президента Джо Байдена, який напередодні пригрозив призупинити постачання зброї Ізраїлю, якщо він все ж зайде для продовження операції у місто Рафах.
19:39
Польща закликала до спільних рішень про присутність російських "дипломатів" у Європі
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що європейські держави повинні координувати дії, пов'язані з ворожою розвідувальною діяльністю Росії на їхній території.
19:24
ЗМІ: У Раді Європи поки не поставили на порядок денний вступ Косова
Питання членства Косова в Раді Європи наразі не внесене до порядку денного Комітету міністрів організації, засідання якого відбудеться 16 травня – як очікувалось, саме тоді має відбутись відповідне голосування.
19:17
В естонській Нарві поліція затримала чоловіка з георгіївською стрічкою
В естонському місті Нарва правоохоронці затримали чоловіка, який начепив георгіївську стрічку.
19:08
фото, відеоЧоловіку й жінці, які помахали свастикою в Чехії, загрожує до п'яти років ув'язнення
Чеська поліція 9 травня повідомила про підозру чоловікові та жінці, які розмахували прапором зі свастикою на акції у місті Пльзен минулої неділі, через що обом загрожує до п'яти років позбавлення волі.
19:03
Глава Міноборони Латвії: Коаліція дронів на підтримку України може бути розширена
У Латвії допускають, що коаліція дронів для України може продовжити розширюватися і в майбутньому.
18:51
фотоУ Єревані тисячі противників делімітації кордону з Азербайджаном вимагають відставки прем'єра
На площі Республіки в Єревані ввечері 9 травня зібрались тисячі людей, які вирушили кількаденною ходою на знак протесту проти домовленості Вірменії та Азербайджану щодо делімітації ділянки кордону.
18:42
ФотоТисячі пропалестинських демонстрантів у Мальме протестували проти участі Ізраїлю на Євробаченні
У шведському місті Мальме, яке приймає пісенний конкурс Євробачення, тисячі пропалестинських демонстрантів протестували проти участі Ізраїлю.
18:36
відеоАктивісти зірвали виступ міністерки уряду Італії через її позицію щодо абортів
У Римі активісти освистали міністерку у справах сім'ї Італії Юджинії Роччелли через її критичну позицію щодо права на аборт, змусивши її скасувати виступ на конференції, присвяченій боротьбі зі зниженням народжуваності в країні.
18:23
Прем'єр Грузії впевнений у вступі країни в ЄС до 2030 року попри нинішні проблеми 
Прем'єр Грузії Іраклій Кобахідзе впевнений, що всі труднощі між Грузією та ЄС будуть подолані і країна стане повноправним членом Євросоюзу до 2030 року.
18:22
Білий дім про ракетну атаку РФ: Робимо все, що в наших силах для допомоги Україні
У Білому домі, коментуючи нещодавню масовану ракетну атаку РФ, що США роблять усе можливе для забезпечення України усіма необхідними засобами для боротьби з агресією.
18:18
Стефанішина: Україна і ЄС домовились продовжити тимчасовий захист для українців
Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Київ домовився з Європейським Союзом про продовження статусу тимчасового захисту для українців, який переглядатиметься, коли покращиться безпекова ситуація.
18:05
Посол Росії поцікавився в МЗС Польщі затриманням дезертира з російської армії
Голова посольства Росії у Варшаві Сергєй Андрєєв направив польському Міністерству закордонних справ ноту у зв'язку з повідомленнями про затримання дезертира з російської армії напередодні.
18:03
Сейм Литви пом'якшив обмеження на продаж алкоголю та його рекламу
Сейм Литви у четвер прийняв поправки до Закону про контроль над алкоголем, які пом'якшують обмеження на продаж та рекламу алкогольних напоїв.
17:58
Міністра оборони Польщі розкритикували за зізнання, що він тримає напоготові "тривожний рюкзак"
Міністр оборони Польщі заявив у четвер, що з початку повномасштабної війни Росії проти України він тримав напоготові "тривожний рюкзак", за що потрапив під критику – мовляв, його коментарі не надсилають обнадійливого повідомлення про безпеку держави.
17:54
фотоПосол Британії в Україні побажав Залужному успіхів на новій посаді
Британський посол у Києві Мартін Гарріс прокоментував призначення колишнього головнокомандувача Збройних Сил генерала Валерія Залужного послом України у Великій Британії.
17:47
Суддю з Польщі, який втік до Білорусі, позбавили імунітету й хочуть арештувати
Вищий адміністративний суд Польщі зняв недоторканність із судді Томаша Шмідта, який утік до Білорусі, дозволивши його затримання і попереднє ув'язнення, а також формально відсторонив від виконання обов'язків.
17:40
На базі поблизу Ризького аеропорту розмістять близько 700 солдатів НАТО
У Латвії цього року почнеться розгортання бригадного штабу і підтримуючих підрозділів союзників на військовій базі "Цері" в Марупському краї.
17:37
Зеленський у День Європи поговорив з президенткою Молдови про спільний рух у ЄС
Президент Володимир Зеленський 9 травня провів телефонну розмову з президенткою Молдови Маєю Санду, щоб привітати її з Днем Європи.
17:33
У Словаччині кажуть, що все більше чоловіків з України незаконно перетинають кордон
Прикордонна поліція Словаччини стверджує, що з початку року кількість чоловіків з України, які незаконно перетинають кордон, зросла, що збігається з дискусіями про ухвалення нового закону про посилення мобілізації.
17:24
Президентка Європарламенту не вважає Путіна легітимним 
Президентка Європарламенту Роберта Метсола під час візиту до Києва заявила, що не бачить легітимності у "президентстві" Владіміра Путіна.
17:20
Словенія розпочала процедуру визнання Палестинської держави
Уряд Словенії 9 травня ухвалив постанову про визнання Палестинської держави, яка тепер буде скерована до парламенту на затвердження.
17:20
Зеленський розповів президентці Європарламенту про ситуацію на фронті
Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з очільницею Європарламенту Робертою Метсолою обговорив, зокрема, поточну ситуацію на фронті.
17:07
Німецька міністерка в Києві не змогла переговорити з колегою: відправили у відставку
Міністерка розвитку Німеччини Свенья Шульце, яка прибула до Києва 9 травня, не змогла провести переговори з українським колегою Олександром Кубраковим, тому що саме цього дня його відправив у відставку парламент.
17:00
Кемерон прокоментував можливість припинення військової допомоги Ізраїлю
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон, коментуючи можливість слідом за США припинити військові поставки до Ізраїлю, заявив, що британська система експорту відрізняється від американської.
16:50
У Грузії – перша дипломатична відставка на знак протесту проти закону про "іноагентів"
Посол Грузії у Франції Гоча Джавахішвілі 9 травня оголосив про відставку, виступивши проти намірів грузинської влади ухвалити розкритикований на Заході законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу".
16:48
Глава Євроради підтвердив, що приїде на Саміт миру у Швейцарії
Глава Євроради Шарль Мішел 9 травня провів телефонну розмову з Володимиром Зеленським, у якій підтвердив свою участь у Саміті миру в Швейцарії в червні.
16:38
Польща, Фінляндія і країни Балтії домовились про єдине застосування санкцій ЄС проти Росії
Керівники митних служб Естонії, Латвії, Литви, Польщі та Фінляндії під час зустрічі у Вільнюсі 9 травня підписали угоду про застосування єдиних заходів контролю для виконання санкцій проти Росії.
16:37
Військові США і Литви проведуть навчання із ракетною системою HIMARS
У Литві вперше пройдуть навчання з реактивною системою залпового вогню HIMARS за участю литовських і американських військовослужбовців.
16:33
У Європарламенті запідозрили, що у владі Грузії брешуть про розмови з Єврокомісією
У Європейському парламенті припускають, що спікер грузинського парламенту Шалва Папуашвілі збрехав про розмови з Європейською комісією щодо можливого позбавлення країни статусу кандидата на вступ у ЄС через закон про "іноагентів".
Аналітика короткоЯк Євросоюз загнав у глухий кут європейський шлях Північної Македонії
16:18
Сі назвав відносини Угорщини з Китаєм хорошим прикладом для Європи
Лідер Китаю Сі Цзіньпін розглядає Угорщину як модель того, як можуть виглядати відносини Європейського Союзу з його країною.
16:16
відеоФермери почали сидячий страйк у Сеймі Польщі – вимагають зустрічі з прем'єром
Декілька польських фермерів зі спілки Orka оголосили про початок сидячого страйку в Сеймі – вони стверджують, що не підуть з будівлі, поки з ними не зустрінеться прем'єр-міністр Дональд Туск.
16:06
Президентка Європарламенту в Києві отримала орден та почула повітряну тривогу
Спільну пресконференцію Володимира Зеленського та президентки Європарламенту Роберти Метсоли перервала повітряна тривога.
16:02
У Штутгарті напали на двох політиків від ультраправої "Альтернативи для Німеччини"
У німецькому Штутгарті скоїли напад на двох депутатів від ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" (АдН).
15:56
В аеропорту Гельсінкі з літака евакуювали пасажирів: на борту були міністр і депутати
У середу ввечері в аеропорту Гельсінкі-Вантаа було евакуйовано пасажирів з літака через запах горілого електроустаткування.
15:37
фотоВ Белграді пройшла хода "Безсмертний полк" з прапорами РФ і символами російської агресії
У Белграді у присутності міністрів уряду Сербії 9 травня відбувся марш "Безсмертний полк", учасники якого несли, серед іншого, прапори Росії і Білорусі та символи підтримки російської агресії проти України. 
15:36
Швеція виділить 28 млн євро на підтримку обороноздатності України
Уряд Швеції доручив Збройним силам країни здійснити виплати на загальну суму 28 мільйонів євро на підтримку обороноздатності України.
15:29
Президентка Європарламенту прогнозує початок переговорів про членство з Україною у червні
Офіційні переговори про вступ України до ЄС мають розпочатися до кінця першого півріччя 2024 року.
15:11
В ЄС вважають, що з ухваленням санкцій проти російського СПГ проблем не буде
Єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон переконана, що ретельна підготовча робота Єврокомісії над новим пакетом санкцій проти РФ і нещодавно ухвалена міністрами енергетики ЄС газова угода мають забезпечити безперешкодне схвалення обмежень щодо експорту СПГ з Росії.
15:06
Зеленський вважає необхідним членство Грузії та Білорусі в ЄС
На думку президента України, розширення ЄС має вийти за перелік держав, що вже мають статус кандидату, але також охопити Білорусь.
15:02
фото, відео9 травня у Варшаві: Посла РФ зустріли вигуками "терористи", на кладовищі розсипали кістки
Посол Росії Сергєй Андрєєв у четвер поклав вінок на цвинтарі-мавзолеї радянських воїнів у варшавському районі Мокотув – його зустріли протестувальниці, які  демонстрували свій спротив російській агресії проти України.
15:00
У Туреччині у пасажирського літака лопнуло колесо під час посадки в аеропорту
У Туреччині евакуювали 190 осіб з пасажирського Boeing 737, в якого лопнуло колесо під час посадки в аеропорту Газіпаша поблизу міста Аланія.
14:40
Посол ЄС: 2030 рік – цілком реальна дата вступу України в Євросоюз
Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова вважає цілком реальним приєднання України до ЄС у 2030 році.
14:36
Держдеп: Дії керівної партії Грузії ставлять під загрозу відносини зі США
У Державному департаменті заявили, що дії партії "Грузинська мрія" "ставлять Грузію на небезпечну траєкторію" і загрожують відносинам зі США.
14:36
Перша партія допомоги для побудованого США плавучого пірсу в Газі вирушила з Кіпру
У четвер з Кіпру вирушило судно з першою партією допомоги для причалу, побудованого США біля берегів Гази.
14:23
Глава МЗС Литви: Захід міг би закрити частину неба в Україні, якщо направить інструкторів 
Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що держави Заходу могли б скерувати в Україну своїх військових інструкторів для навчань українських військових на місці та захистити їх від російських атак додатковими системами ППО.
14:11
Кремль заявив, що виведе свої війська з низки областей Вірменії
У Кремлі заявили, що лідер РФ Владімір Путін та прем'єр Вірменії Нікол Пашинян погодили в середу виведення російських військових із низки областей Вірменії, але водночас ті залишаться на кордоні Вірменії з Туреччиною та Іраном.
14:04
Зеленський призначив Залужного послом у Британії
Президент Володимир Зеленський призначив Валерія Залужного послом України у Великій Британії.
13:51
Президент Чехії повідомив, коли Україна отримає перші 180 тисяч снарядів за ініціативою Праги
Перша партія снарядів, закуплених для України у рамках ініціативи Чехії, буде доставлена у червні.
13:50
Через кібератаку онлайн-телебачення в Латвії транслювало парад 9 травня з Москви
Латвійська комунікаційна компанія "Balticom" зазнала кібератаки.
13:49
У Берліні горів місцевий ЦНАП, підозрюють підпал
У Берліні з’ясовують причини нічної пожежі у центрі надання адміністративних послуг Берлін-Тіргартен, поліція підозрює умисний підпал. 
13:44
Сунак виступив проти "антисемітських зловживань" в університетах Британії
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак закликав покласти край "антисемітським зловживанням" в університетах Сполученого Королівства, в яких продовджуються протести проти війни в Газі, де Ізраїль проводить операцію проти терористів із ХАМАС.
13:36
Президент Чехії: Захід ще не втратив надію на перемогу України
Президент Чехії Петр Павел не вважає, що держави Заходу втратили надію на перемогу України у війні.
13:17
фотоНа кордоні Естонії та Росії 9 травня повісили плакат з нагадуванням, ким є Путін
На стіні Нарвського замку, що розташований на естонсько-російському кордоні, у четвер, 9 травня, повісили плакат із написом "Putin war criminal" ("Путін – воєнний злочинець").
13:06
Рютте розкритикував "перетин межі" під час пропалестинських протестів студентів
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що дії окремих протестувальників на студентських пропалестинських акціях "перетнули межу", і закликав не допускати нападів на поліцію та завдання шкоди майну.
13:06
Розвідка Британії: Біля Часового Яру РФ зазнала значних втрат і не досягла великих успіхів
Розвідка Великої Британії проаналізувала атаки російських окупантів на українське місто Часів Яр Донецької області.
13:02
ЗМІ: ЄС не виключає скасування безвізу з Грузією у разі ухвалення "російського закону"
Якщо партія влади в Грузії все ж таки ухвалить закон про "іноагентів", який ще називають "російським законом", то ЄС не виключає скасування безвізового режиму з країною.
12:48
Байден впевнений, що Трамп не визнає результати виборів, якщо програє
Президент США Джо Байден не вірить, що колишній президент Дональд Трамп прийме результати президентських виборів 2024 року у разі свого програшу.
12:40
AstraZeneca відкликала свою ковід-вакцину з ринку ЄС і в цілому через зникнення попиту
Фармацевтична компанія AstraZeneca з власної ініціативи відкликала свою вакцину від коронавірусу з європейського ринку.
12:36
Кемерон розкритикував країни Європи за недостатні витрати на оборону
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон розкритикував інші європейські країни за "небажання" інвестувати в оборону та закликав західні демократії бути жорсткішими й наполегливішими у захисті своїх інтересів і цінностей.
12:31
Депутат Орбана виступив з несподівно різкими заявами про Росію і НАТО
Провідний член партії угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана Жолт Немет виступив із незвично різкими заявами про Росію та НАТО, які напряму йдуть урозріз із позицією уряду Угорщини.
12:11
Опитування у Британії спрогнозувало ще більшу поразку для партії прем'єра Сунака
Опозиційна Лейбористська партія Великої Британії збільшила свою перевагу над консерваторами прем’єр-міністра Ріші Сунака на 30 відсоткових пунктів напередодні парламентських виборів цього року.
12:01
У Держдепі закликали партнерів США бути уважними до порядку денного Китаю в Європі
Заступник помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії Габріель Ескобар прокоментував візит лідера Китаю Сі Цзіньпіна до Сербії та Угорщини.
11:59
Молдовський олігарх-втікач Шор та лідерка Гагаузії похвалилися фото з параду в Москві
Троє найбільш відомих політиків Молдови з проросійської і популістської партії "Шор" відвідали парад до 9 травня у Москві.
11:30
Британія виділить ще 23 млн євро для фонду підтримки енергетики України
Велика Британія додатково внесе до фонду підтримки енергетики України 20 мільйонів фунтів (23 мільйона євро).
11:25
Україна та Ірландія домовилися почати перемовини про безпекову угоду
Україна та Ірландія домовилися розпочати підготовку двосторонньої безпекової угоди у продовження декларації країн G7 про "гарантії безпеки" на полях саміту НАТО у Вільнюсі.
11:01
ЗМІ: Ірландія та Іспанія можуть визнати Палестинську державу 21 травня
Ірландія, Іспанія та низка інших країн-членів Євросоюзу розглядають можливість визнання Палестинської держави 21 травня.
10:48
Президентка Європарламенту приїхала до Києва
Президентка Європарламенту Роберта Метсола перебуває у Києві з візитом.
10:37
Парламент Фінляндії заборонив політичні страйки довше 24 годин
Фінські законодавці ухвалили заходи, які обмежують політичні страйки, а також зупинку роботи на підтримку таких дій.
10:19
фото, відеоУ Грузії зазнали нападу щонайменш четверо опозиційних політиків та активістів
У Грузії за вечір 8 травня були скоєні напади на щонайменш чотирьох представників опозиції та активістів, які беруть участь у протестах проти ухвалення закону про "іноагентів".
10:11
Пісторіус: Боргові правила Німеччини не мають обмежувати її військовий бюджет
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що жорсткі обмеження на державні запозичення, передбачені законодавством ФРН, не мають призводити до скорочення необхідних витрат на оборону.
Аналітика короткоЯкі наслідки матимуть санкції США проти імпорту російського урану
09:53
Шольц закликав громадян йти голосувати у відповідь на серію нападів на німецьких політиків
Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав німецьких громадян відповісти своєю участю у європейських виборах на серію нападів на політиків, що сталися останнім часом. 
09:35
США працюють над підготовкою нового пакету допомоги для України
Сполучені Штати працюють над підготовкою нового пакету оборонної допомоги для України в межах наданого Києву фінансування.
09:27
Греція розкритикувала повторне перетворення Туреччиною візантійської церкви на мечеть
Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс розкритикував перетворення Туреччиною на мечеть візантійської православної церкви Хора у Стамбулі, яка перед цим багато десятиліть була музеєм. 
08:58
ВідеоПоліція розігнала пропалестинський протест студентів в університеті Амстердама
Спецпризначенці розігнали пропалестинських демонстрантів в університеті Амстердама, які протестують проти військової операції Ізраїлю в Газі, що спрямована проти терористичного угруповання ХАМАС після його нападу на Єврейську державу 7 жовтня 2023 року.
08:48
Палата представників США відхилила спробу трампістки Грін відправити спікера у відставку
Палата представинків Конгресу США ввечері у середу переважною більшістю голосів відхилила ініціативу трампістки Марджорі Тейлор Грін щодо відставки спікера Майка Джонсона.
08:27
Сі Цзіньпін прибув до Угорщини, де зокрема обговорить війну в Україні
Лідер Китаю Сі Цзіньпін прибув до Угорщини, де у четвер зустрінеться з її прем'єром Віктором Орбаном в межах свого першого європейського турне за останні п'ять років.
08:21
У Північній Македонії порахували майже всі голоси, опозиція впевнено перемогла
У Північній Македонії порахували понад 99% голосів на парламентських виборах, найновіші результати підтвердили впевнену перемогу опозиції.
07:47
В Італії публічно визнали, що мають вимогу до Косова для його вступу до Ради Європи
Італійський посол у Сербії Лука Горі заявив, що для членства Косова у Раді Європи "ще не настав час" і для цього потрібно виконати умову про створення Асоціації сербських муніципалітетів.
07:25
Байден пригрозив зупинити військову допомогу Ізраїлю у разі входу військ на південь Гази
Президент США Джо Байден пригрозив призупинити постачання зброї Ізраїлю, якщо він все ж зайде для продовження операції у місто Рафах на півдні сектора Гази.