10 травня 2024

Статті
Євроінтеграція з перешкодами: які зовнішні виклики чекають на Україну дорогою до вступу в ЄС
Ніщо не заважає деяким членам ЄС уповільнювати євроінтеграцію України. Крім того, протести фермерів виникатимуть і надалі...
Хорватія залишається дружньою: що допомогло зберегти посаду проукраїнському прем'єру
Хорватській опозиції та президенту Мілановичу не вдалося відправити у відставку дружній до України уряд на чолі з Андреєм Пленковичем.
Новини
22:40
Партія уряду Іспанії вимагає виключити Ізраїль із Євробачення
Крайня ліва партія Sumar, яка входить до коаліційного уряду Іспанії, запустила соціальних мережах кампанію, мета якої – не допустити виступу Ізраїлю у фіналі пісенного конкурсу "Євробачення" у шведському Мальме в суботу, 11 травня.
22:15
Білий дім про наступ Росії на Харківщині: Не очікуємо серйозних проривів
Сполучені Штати очікують, що російські сили продовжать просування в межах своєї нової спроби наступу на півночі Харківської області, але не очікують "серйозних проривів".
22:04
Чехія екстрадувала з України шістьох громадян, які з Одеси розводили людей на гроші
Чеська поліція 10 травня повернула з України громадян, які були заарештовані там у середині квітня у справі про шахрайство шляхом виманювання грошей через телефонні дзвінки, й готується оголосити обвинувачення.
21:35
Папа Римський просить італійців більше народжувати
Папа Римський Франциск під час виступу на заході в Римі 10 травня закликав італійців народжувати більше дітей, а владу країни – розробити довгострокову політику допомоги сім'ям для відвернення демографічної кризи.
21:21
Польському екссудді, який втік до Білорусі, на батьківщині загрожуватиме довічне
Національна прокуратура Польщі ухвалила рішення про оголошення обвинувачення колишньому варшавському судді Томашу Шмідту, який раніше цього тижні втік до Білорусі й попросив там політичного притулку.
ДайджестНовий пакет зброї США, румуни порахували ухилянтів з України, перший тренажер F-16: новини дня
20:47
Заступник генсека НАТО: У РФ немає ні наміру, ні можливості напасти на країни Альянсу
У НАТО вважають, що Росія наразі не має ні наміру, ні можливості нападати на жодну з країн Альянсу.
20:46
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Уряд Угорщини 10 травня повідомив, що в електронному листі "тим, хто раніше надав свої контактні дані", пояснив свою позицію щодо пропозиції в НАТО зі створення багаторічного фонду підтримки України.
20:29
Пентагон розкрив вміст пакета військової допомоги Україні на $400 млн
Міністерство оборони США ввечері 10 травня опублікувало перелік озброєнь, що містяться в останньому оголошеному пакеті військової допомоги Україні вартістю 400 мільйонів доларів.
20:18
Ексрадник Трампа Беннон не зміг оскаржити тюремний вирок за неповагу до Конгресу
Колегія з трьох суддів Окружного апеляційного суду округу Колумбія 10 травня залишила в силі обвинувальний вирок колишньому соратнику Дональда Трампа Стіву Беннону через звинувачення у неповазі до Конгресу США.
20:16
В Андоррі обіцяють декриміналізувати зроблені за кордоном аборти до 2027 року
Глава уряду Андорри Хав'єр Еспот оголосив, що до 2027 року аборти, зроблені за межами країни, де вони досі заборонені, будуть декриміналізовані і покриті соціальним забезпеченням.
20:02
Канада дає понад $55 млн на ініціативу Німеччини з пошуку ППО для України
Міністр оборони Канади Білл Блер оголосив про виділення 76 мільйонів канадських доларів ($55,6 мільйона) на ініціативу Німеччини з постачання Україні засобів протиповітряної оборони.
20:00
У Німеччині кажуть, що "розуміють" заяви Байдена щодо призупинення поставок зброї Ізраїлю
Міністр оборони США Борис Пісторіус заявив, що може "зрозуміти" позицію США щодо обмеження поставок зброї Ізраїлю на тлі підготовки наземної операції в місті Рафах.
19:54
Сі Цзіньпін завершив перше з часів пандемії COVID-19 турне Європою
Лідер Китаю Сі Цзіньпін ввечері 10 березня вилетів із Будапешта, завершивши своє перше з 2019 року європейське турне, під час якого він також відвідав Францію і Сербію.
19:41
ФотоПрикордонники Молдови затримали трьох українців під час спроби перетнути Прут на надувному човні
Молдовські прикордонники затримали трьох громадян України, які намагались перетнути Прут на надувному човні.
19:36
фотоУ Мілані на площу винесли "труни", щоб привернути увагу до смертності на роботі
Італійська профспілка UIL влаштувала акцію протесту, винісши на площу Ла Скала в Мілані макети трун, аби привернути увагу до небезпечних умов праці на робочому місці.
19:22
Німецька міністерка відкрила в Україні найбільший центр протезування
Міністерка економічного співробітництва та розвитку Німеччини Свенья Шульце відкрила центр з виготовлення протезів для поранених на війні в Україні.
19:17
Міністр юстиції України: Обіцяні ЄС 3 млрд євро від росактивів на рік – "майже ніщо"
Міністр юстиції України Денис Малюська вважає очікувані 3 мільярди євро щорічних надходжень від заморожених російських активів, які Європейський Союз передаватиме Києву, недостатнім для покриття його потреб.
19:04
Байден схвалив передачу Україні військової допомоги на $400 млн
Президент США Джо Байден 10 травня підписав указ про виділення Україні військової допомоги вартістю до 400 мільйонів доларів.
19:03
В Естонії оголосили вирок прокремлівському політику за шпигунство
В Естонії суд визнав члена партії Koos Аллана Хантсома винним у розвідувальній діяльності проти Естонської Республіки та підтримці цієї діяльності.
18:50
фотоNYT знайшла місце, де в Білорусі може зберігатись російська ядерна зброя
Будівництво сховища для російської тактичної ядерної зброї на території Білорусі, ймовірно, почалось у березні 2023 року неподалік міста Осиповичі, де ще з радянських часів розташовувалась військова база.
18:48
Глава МЗС Латвії: Перемога України над РФ – пріоритет і мета всіх країн Балтії
Міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже під час візиту до Литви заявила, що перемога України у війні проти РФ є пріоритетом і спільною метою всіх країн Балтії.
18:29
Ліві радикали кажуть про причетність до інциденту з депутатами від "АдН" у Штутгарті
Ультраліва група взяла на себе відповідальність за інцидент біля парламенту землі Баден-Вюртемберг, внаслідок якого постраждали двоє членів ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини".
18:27
У Чехії оголосили в розшук генерала ГРУ, причетного до вибухів на складах у Врбетіце
Поліція Чехії 10 травня оголосила в розшук росіянина Андрея Авер'янова – одного з найвищих офіцерів російської військової розвідки ГРУ, відповідального за вибухи на складах боєприпасів у місті Врбетіце у 2014 році.
18:26
фотоПрезидентка Словаччини відвідала Мощун, де вшанувала загиблих оборонців
Президентка Словаччини Зузана Чапутова під час візиту в Україну у п’ятницю відвідала село Мощун на Київщині.
18:10
ЄС після перемоги правих у Північній Македонії нагадав про реформи та євроінтеграцію
Топдипломат Євросоюзу Жозеп Боррель і єврокомісар із питань розширення Олівер Варгеї висловили сподівання на співпрацю з новою владою Північної Македонії після перемоги правих сил на президентських і парламентських виборах.
18:03
ФотоЗ Білорусі до Литви не пустили один із вагонів поїзда через намальовану літеру "Z"
Литовські прикордонники не пропустили на територію країни один з вагонів поїзда, який прямував з Білорусі у Калінінградську область РФ.
18:01
фотоПроросійській депутатці з Молдови вручили в Москві орден від Путіна
Депутатка та фігурантка кримінальних справ у Молдові Марина Таубер, яка перебуває у санкційних списках ЄС і США, отримала в Росії орден Дружби за дорученням глави Кремля Путіна.
17:54
Заступник прем'єра Мальти йде у відставку через корупційний скандал
Заступник прем'єр-міністра Мальти Кріс Ферн, який вважався претендентом на посаду в Єврокомісії від цієї країни, 10 травня подав заяву про відставку після оголошення звинувачень у шахрайстві через приватизацію лікарень.
17:45
Іспанські Балеарські острови обмежують вживання алкоголю у туристичних місцях
Влада іспанських Балеарських островів розширює обмеження на вживання алкоголю на вулицях і використання човнів для вечірок, намагаючись боротися з надмірним вживанням спиртних напоїв у туристичних зонах.
17:39
Politico: США оголосять новий пакет військової допомоги Україні на $400 млн
Сполучені Штати у п'ятницю, 10 травня, мають оголосити про новий пакет військової допомоги Україні на суму 400 мільйонів доларів.
17:33
В Румунії назвали число українських чоловіків, які втекли від мобілізації через кордон
Близько 11 тисяч українських чоловіків нелегально перетнули кордон із Румунією на півночі цієї країни, щоб уникнути мобілізації після початку повномасштабного російського вторгнення.
17:26
Британське ЗМІ пише, що перші F-16 прибудуть в Україну за "лічені тижні"
Британська газета Evening Standard у матеріалі від 10 травня стверджує з посиланням на "високопоставлене військове джерело", що Україна отримає перші винищувачі F-16 "протягом лічених тижнів".
17:22
У Латвії кажуть, що передача озброєнь Україні не загрожує їхній обороні
Передача озброєння Україні не створює прогалин у системі безпеки та оборони Латвії.
17:12
Зеленський уперше поговорив із новим прем'єром Ісландії – про безпекову угоду й саміт миру
Президент Володимир Зеленський 10 травня повідомив про першу телефонну розмову з новопризначеним прем'єр-міністром Ісландії Б’ярні Бенедіктссоном, під час якої обговорили прийдешній саміт миру та двосторонню співпрацю.
17:00
Україна розпочала переговори з Бельгією про безпекову угоду
Україна та Бельгія розпочали переговори щодо укладення угоди про співпрацю у сфері безпеки.
16:58
Зеленський відповів Фіцо, який образив словаків за збір грошей на снаряди Україні
Президент Володимир Зеленський відреагував на скепсис словацького прем’єр-міністра щодо збору коштів на боєприпаси для України, у той час як уряд Роберта Фіцо відмовляється надавати військову підтримку Києву.
16:58
Новий голова уряду Шотландії вважає реальним досягнення незалежності "за п'ять років"
Лідер Шотландської національної партії Джон Свінні, призначений цього тижня першим міністром (головою регіонального уряду), вважає реальним проголошення країною незалежності від Сполученого Королівства через п'ять років.
16:45
відеоУ Британії пенсіонерки-екоактивістки зазіхнули на Велику хартію вольностей
Дві похилі активістки британського кліматичного руху Just Stop Oil ("Просто зупиніть нафту") 10 травня влаштували акцію протесту в Британській бібліотеці в Лондоні, спробувавши розбити захисне скло, яке накриває копію Великої хартії вольностей.
16:40
ФотоУ Берліні відбувся антиізраїльський мітинг
У німецькій столиці Берліні напередодні увечері відбувся несанкціонований антиізраїльський мітинг.
16:34
Зеленський: Не всі партнери оперативно виконують домовленості з постачання зброї
Президент Володимир Зеленський заявив, що нині не всі партнери України оперативно виконують домовленості з поставок зброї
16:20
У Пентагоні уточнили, поставки якої зброї Ізраїлю призупинили
У Пентагоні розповіли, що на тлі підготовки Ізраїлю до наземної операції в місті Рафах США призупинили постачання йому партію з 3500 тисяч бомб різної ваги.
16:16
У Молдові майже 200 людям загрожує штраф за георгіївську стрічку 9 травня
У Молдові 9 травня поліція зафіксувала 189 осіб, які порушили заборону носити георгіївську стрічку – наразі правоохоронці встановлюють їхні імена. 
16:06
Глави МЗС Литви і Латвії: Втручанням у роботу GPS Росія погрожує фізично
Міністри закордонних справ Латвії та Литви заявили, що глушачи сигнали GPS, Росія переходить до фізичних дій, які впливають на повсякденне життя людей.
Аналітика короткоЩо дозволило уникнути розвороту Хорватії геть від України
15:55
фото"Хай Брюссель їсть хробаків": польські фермери провели великий протест у Варшаві
Тисячі польських фермерів пройшли масштабним маршем у центрі Варшави в п’ятницю, виступаючи проти кліматичної політики Європейського Союзу та проти політики проєвропейського уряду прем’єр-міністра Дональда Туска.
15:49
Генштаб Естонії назвав напрямок, де окупанти РФ найбільш активні
Генштаб Сил оборони Естонії зазначає, що бойові дії в Україні тривають на всій лінії фронту, однак основна діяльність розгортається в Луганській і Донецькій областях.
15:34
ФотоЛіві радикали під червоним прапором штурмували завод Tesla під Берліном
У Німеччині ліворадикали влаштували протест проти діяльності автомобільного заводу Tesla в містечку Грюнхайде, що під Берліном.
15:30
Вісім країн Європи попередили Грузію, що її європейське майбутнє під загрозою
Країни Північної Європи та Балтії виступили зі спільною заявою, у якій попередили, що грузинська влада обрала тривожну траєкторію, яка руйнує європейське майбутнє Грузії.
15:12
"Галюцинаторна маячня": МЗС Молдови познущалось над Захаровою через її заяви про мову
Міністерство закордонних справ Молдови відповіло на заяви речниці МЗС РФ Марії Захарової, яка напередодні вирішила продемонструвати свої знання у лінгвістиці.
15:03
"Інтеграція від Києва до Севастополя": В уряді хочуть вступ в ЄС без територіальних обмежень
Принципова позиція Києва полягає у тому, що майбутня угода про вступ України в Євросоюз не повинна містити жодних обмежень щодо територіального застосування.
14:44
На кордоні з Румунією запустили послугу єЧерга для автобусів
З 10 травня послуга реєстрації на конкретний час перетину кордону відповідно до розкладу руху для пасажирських перевізників стала доступною на чотирьох пунктах пропуску з Румунією.
14:38
Проукраїнський прем'єр Хорватії отримав мандат на формування уряду
Виконувач обов'язки прем'єр-міністра Хорватії Андрей Пленкович у п'ятницю представив президенту Зорану Мілановичу список депутатів, які підтримають нову коаліцію його правоцентристської партії HDZ.
14:38
ЗМІ: У Грузії кілька ведучих пішли з проурядового каналу
Грузинську проурядову телекомпанію "Імеді" залишили кілька співробітників.
14:07
ЗМІ: Єдиний діючий у Румунії комплекс Patriot перемістили
В Румунії для забезпечення протиповітряної оборони столиці ближче до міста перекинули єдиний діючий в країні комплекс Patriot.
14:06
ФотоПрезидентка Словаччини з прощальним візитом прибула до України
Президентка Словаччини Зузана Чапутова у п'ятницю завітала до Києва з прощальним візитом, оскільки термін її повноважень добігає кінця.
13:45
фотоРосія побачила "спробу захоплення" її недіючого генконсульства в Німеччині 9 травня
Посольство Росії в Німеччині заявило, що невідомі нібито намагались захопити приміщення її колишнього генконсульства в Лейпцигу 9 травня.
13:43
Розвідка Британії розповіла, як втрати РФ у війні проти України вплинули на парад 9 травня
Розвідка Великої Британії проаналізувала вплив, який на парад 9 травня у Москві мали втрати російської армії у війні проти України.
13:21
У Молдові анонсували дві нові хвилі навчань резервістів
Армія Молдови оголосила нові навчання за участі резервістів, які пройдуть в травні у дві хвилі. 
13:19
У ЄС підтвердили плани кількох держав у травні визнати Палестинську державу
Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель підтвердив, що Іспанія, Ірландія та інші країни-члени Європейського Союзу планують визнати Палестинську державу 21 травня.
13:07
Греція залучить в агросферу працівників з Єгипту через дефіцит робочої сили
Цього літа Греція почне залучати працівників з Єгипту для тимчасової роботи в сільському господарстві в межах угоди між країнами, що спрямована на подолання дефіциту робочої сили.
13:00
Заяви про плани Польщі анексувати частини України безглузді – посол
Посол Польщі в Україні Ярослав Гузи назвав безглуздими заяви роспропаганди про нібито польські плани анексувати частини України.
12:55
фото, відеоУ польській Сілезії спалахнула пожежа на полігоні з відходами, де можуть бути і хімікати
У польській Сілезії триває серйозна пожежа на полігоні з відходами, де можуть бути у тому числі хімічні речовини.
12:45
Лідер британської опозиції оприлюднив план щодо боротьби з нелегальною міграцією на човнах
Лідер опозиційної Лейбористської партії Кір Стармер заявив, що в разі приходу до влади у Британії його уряд залучить сотні співробітників правоохоронних органів та використовуватиме антитерористичні повноваження для боротьби з бандами, які займаються незаконним перевезенням людей на невеликих човнах.
12:43
відеоЧехія передала Україні перший тренажер винищувача F-16
Тренажер передали в одну із бригад тактичної авіації. Його основний модуль уже тестують та готують до експлуатації українські спеціалісти.
12:34
Польські протестувальники ненадовго повернулися на КПП "Угринів"
На пункті перетину кордону "Долгобичув – Угринів" у денні години 10 травня поновилася блокада вантажного транспорту польськими протестувальниками.
12:30
Глава польського посольства очікує збільшення поставок зброї Україні від Польщі
Посол Польщі в Україні Ярослав Гузи очікує, що його країна збільшить постачання зброї Києву.
12:19
У Берліні на акціях до 9 травня затримали 10 осіб
Кілька сотень людей прийшли до радянських меморіалів у Тіргартені та Трептов-парку в столиці Німеччини Берліні на акції до 9 травня.
12:12
Важко уявити, що Польща повертатиме українських чоловіків силою – посол
Посол Польщі в Україні Ярослав Гузи вважає, що його держава навряд чи допомагатиме Києву повернути українців призовного віку силою.
12:08
Прем’єр Грузії заявив, що партію влади підтримують "виборці з високим IQ"
Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що серед прихильників керівної партії переважають виборці з високим рівнем інтелекту.
11:36
У Франції поліція звільнила університет від блокади пропалестинських мітингарів
Французька поліція поклала край блокаді будівлі в кампусі університету Лілля, яку розпочали у вівторок ввечері пропалестинські активісти.
11:33
Польські фермери готують великий протест у Варшаві
Польські фермери збираються на великий протест у центрі Варшави з вимогою відступити від вимог "Європейського зеленого курсу" та референдуму з цього приводу.
11:12
В уряді Польщі вже підготували проєкт про комісію для розслідування впливу РФ і Білорусі
В уряді Дональда Туска підготували проєкт закону щодо створення спеціальної конституційної комісії для розслідування впливів Росії та Білорусі у Польщі в попередні роки.
10:56
Єврокомісар: Молдова може незабаром почати переговори про вступ до ЄС
Європейський комісар із бюджетних питань Йоганнес Ган заявив, що Молдова, ймовірно, незабаром зможе розпочати переговори про вступ.
10:48
Туск оголосив перестановки в уряді через вибори у ЄС
Прем’єр-міністр Дональд Туск розпочав серію звільнень та призначень міністрів у зв’язку з їхньою участю у виборах до Європарламенту. 
10:27
Каталонія голосуватиме на регіональних виборах, що мають вплив на стабільність уряду
У неділю в іспанському регіоні Каталонія пройдуть регіональні вибори, результат яких може визначити, наскільки стабільним буде центральний уряд та яким буде вплив політсил, що виступають за відокремлення Каталонії. 
10:25
Економіка Британії значно відновилася в першому кварталі, вийшовши з технічної рецесії
Економіка Великої Британії значно відновилася за перші три місяці 2024 року, вийшовши з так званої технічної рецесії.
09:58
ВідеоВ Амстердамі пройшов кількатисячний пропалестинський мітинг: троє арештованих
Кілька тисяч людей знову вийшли на пропалестинську демонстрацію в столиці Нідерландів Амстердамі після протестів біля місцевого університету.
09:46
У Польщі через нещасний випадок на шахті загинув гірник
У польській Сілезії внаслідок нещасного випадку на шахті загинув один гірник.
09:22
У Франції створять робочу групу для боротьби з домаганнями в армії
Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню створить спеціальну робочу групу для кращого захисту жертв сексуального насильства в армії та покарання винних.
09:09
Лідер невизнаного Придністров'я не бачить причин для ескалації у регіоні
Фактичний лідер невизнаного Придністров’я Вадим Красносельський заявив, що не бачить загрози ескалації між Кишиневом і Тирасполем, тому що "ніхто не хоче війни".
08:59
Німеччина виділить 45 млн євро Україні для відновлення енергетики
Німеччина надасть грант на 45 мільйонів євро для якомога швидшого відновлення енергетики України після російських атак.
Аналітика короткоЧому вступ України посилить і Євросоюз – стаття віцепрем'єрки
08:33
Туск і Качинський обмінялися звинуваченнями про "російський вплив"
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що має численні питання до попередньої влади у контексті можливого впливу Росії на її представників, а лідер партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський заявив, що ситуація дзеркально протилежна.
08:30
США анонсували нові поставки озброєнь Україні найближчими тижнями
Сполучені Штати планують оголосити про нові партії військової допомоги для України найближчими тижнями.
07:52
Німецькі політики почали дискусію про відновлення призову
У Німеччині розвивається дискусія щодо можливого відновлення призову молоді до війська або на роботу у соціальних службах.
07:26
В уряді Грузії припустили, що напади на активістів влаштували "ті, хто стоїть за протестом"
Міністр юстиції Грузії Раті Брегадзе заявив, що "не знає" про організаторів нападів на активістів та припустив, що це мають бути "ті, хто стоять за мітингами" проти скандального закону про "іноагентів".